PDA

Επιστροφή στο Forum : τα σαλιγκαρια κανουν για λιμνη;

apostolis veroia
06-05-11, 09:18
διαβαζω απο χτες για σαλιγκαρια στο φορουμ και βλεπω οτι η δουλεια τους ειναι απιστευτη!!!
οι ερωτησεις μου ειναι σε λιμνες μπορεις να βαλεις σαλιγκαρια; θα τρωνε τα φυτα; τα αυγα των ψαριων; το λαινερ (η μαυρη μεβρανη για στεγανοποιηση) θα εχει προβλημα; στο κρυο νερο αντεχουν; τα λιγα που διαβασα ειδα οτι πολλα απο αυτα αντεχουν σε θερμοκρασιες κανονικες.

in the pond
06-05-11, 09:30
διαβαζω απο χτες για σαλιγκαρια στο φορουμ και βλεπω οτι η δουλεια τους ειναι απιστευτη!!!
οι ερωτησεις μου ειναι σε λιμνες μπορεις να βαλεις σαλιγκαρια; θα τρωνε τα φυτα; τα αυγα των ψαριων; το λαινερ (η μαυρη μεβρανη για στεγανοποιηση) θα εχει προβλημα; στο κρυο νερο αντεχουν; τα λιγα που διαβασα ειδα οτι πολλα απο αυτα αντεχουν σε θερμοκρασιες κανονικες.

Καμιά ζημιά δεν μπορούν να κάνουν. Βοηθούν το σύστημα μάλιστα. Ο μόνος χώρος ο οποίος μπορεί να αφηερωθεί στα σαλιγγάρια είναι ο χώρος φίλτρανσης, ή μια παρακείμενη μικρότερη δεξαμενούλα με φυτά κ.λ.π. γιατί από την στιγμή που έχεις κοι στη λίμνη σου, τα τρώνε. Τίποτα δεν επιβιώνει! Ακόμα και τα μεγαλύτερα!

Είτε το θέλω είτε όχι, τα eazypods μου είναι γεμάτα σαλιγγάρια που ρποήλθαν μάλλον από κάποια φυτά. Το εργο τους εκεί πέρα είναι πολύ καλό, γιατί τρώνε τις άλγες που είτε αναπτύχθηκαν εκεί, είτε που μεταφέρονται από τη λίμνη μέσω του bottom drain.

apostolis veroia
06-05-11, 10:02
ευχαριστω βασιλη! δηλαδη να βαλω; μου αρεσανε παρα πολυ! καμια φωτογραφια και ποιο ειδος να βαλω εχεις;

in the pond
06-05-11, 10:23
ευχαριστω βασιλη! δηλαδη να βαλω; μου αρεσανε παρα πολυ! καμια φωτογραφια και ποιο ειδος να βαλω εχεις;

Καλά, δε σου λέω να βάλεις και μηλοσαλίγγαρα και ούτε βέβαια άλλα τροπικά είδη.

Μπορείς να βρεις ακόμα και στη φύση (δεν το συμβουλεύω) ενδημικά ελληνικά είδη σαλιγγαριών νερού Αποστόλη ίσως μέλη της οικογένειας των Lymnaeidae. Από την αγορά, ίσως βρεις Ramshorn Snails που δείχνουν να αντέχουν σε εξωτερικά κλειστά κυκλώματα. Επίσης θα βρεις ακόμα και Ιαπωνέζικα είδη (iviparis malleatus). Υπάρχουν πολλά είδη Αποστόλη, ακόμα και είδη μυδιών που μπορούν να δουλέψουν και στον τομέα των νιτρικών. Τί να σου πω? Προσωπικά δεν θα έβαζα ξένα είδη. Επέλεξε καλύτερα γηγενή. Ίσως η Λούση και ο Αλέξανδρος να γνωρίζουν κάτι παραπάνω για τα ενδημικά είδη σαλιγγαριών νερού. Αν θα προμηθευτείς μη γηγενή σαλιγγάρια, να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός σχετικά με την διαχείρηση των φυτών και των κλαδεμάτων σου. Πολλές φορές τέτοιοι οργανισμοί που δεν φαίνεται να έχουν φυσικούς εχθρούς σε ένα ξένο οικοσύστημα, εκτοπίζουν και εξαφανίζουν γηγενή οργανισμούς.

Το ξέρω ότι γίνομαι γραφικός αναφέροντας πάντα αυτό το θέμα, αλλά λόγω του ότι οι λίμνες απ' ότι φαίνεται εξαπλωνονται πολύ το τελευταίο διάστημα σε όλο τον ελληνικό χώρο, μην κάνουμε τα λάθη που έκαναν πριν δεκαετίες φίλοι των λιμνών ανά τον κόσμο στα τοπικά τους άγρια οικοσυστήματα. Οι λίμνες (τεχνητές) βρίσκονται έξω, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και διαχείρηση.

apostolis veroia
07-05-11, 07:56
σκευτομαι για ελληνικα σαλιγκαρια αλλα φοβαμαι μη μου φαν τα φυτα και ολα τα παραπανω συν μη μου κανουν κακο στην αντλια

lingistis
07-05-11, 09:40
Τα Japanese Trapdoor Snails Viviparis malleatus τα έχει κάποιος να σου πει εμπειρίες... νομίζω (από όσα έχω διαβάσει) ότι και δουλειά κάνουν και ασφαλή είναι.

apostolis veroia
07-05-11, 11:06
Τα Japanese Trapdoor Snails Viviparis malleatus τα έχει κάποιος να σου πει εμπειρίες... νομίζω (από όσα έχω διαβάσει) ότι και δουλειά κάνουν και ασφαλή είναι.
ευχαριστω lingistis! ο φιλος σου τα εχει σε λιμνη; τα κοι δε θα τα τρων; η lusy μου ειπε για τα planorbis corneus τι λες; τα εχει στη λιμνη της!

lingistis
07-05-11, 11:19
O demon του τυπογραφίου...

μας έφυγε ένα ‘Μήπως‘ οπότε το σωστό είναι...

Μήπως τα Japanese Trapdoor Snails Viviparis malleatus τα έχει κάποιος να σου πει εμπειρίες... νομίζω (από όσα έχω διαβάσει) ότι και δουλειά κάνουν και ασφαλή είναι.

sorry :grin:

apostolis veroia
07-05-11, 11:26
O demon του τυπογραφίου...

μας έφυγε ένα ‘Μήπως‘ οπότε το σωστό είναι...

Μήπως τα Japanese Trapdoor Snails Viviparis malleatus τα έχει κάποιος να σου πει εμπειρίες... νομίζω (από όσα έχω διαβάσει) ότι και δουλειά κάνουν και ασφαλή είναι.

sorry :grin:
ok! διαβασα γιαυτα στο google ειναι πολυ καλος ειδος που μπορω να τα βρω;
ποιο πανω μου ειπε ο βασιλης οτι τα κοι τα τρων. λες να τα φανε:confused: και αυτα που μου ειπε η lusy ειναι πολυ καλα! τι να κανω:confused::confused::confused:

lucy
07-05-11, 11:53
Εγώ πάντως σου στέλνω μερικά corneus κι αν τα φάνε τά 'φαγαν. Τα άλλα αν τα αγοράσεις σκέψου το!

in the pond
07-05-11, 15:42
ok! διαβασα γιαυτα στο google ειναι πολυ καλος ειδος που μπορω να τα βρω;
ποιο πανω μου ειπε ο βασιλης οτι τα κοι τα τρων. λες να τα φανε:confused: και αυτα που μου ειπε η lusy ειναι πολυ καλα! τι να κανω:confused::confused::confused:

Άκου να σου πω τι θα κάνουμε Αποστόλη. Μπορώ να εφοδιαστώ με τα Ιαπωνέζικα σαλιγγαράκια αν θέλεις. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι δεν θα αντέξουν με τίποτα όπως έχεις στημένο το κύκλωμά σου.

Να σου πω τι γίνεται στο εξωτερικό. Είτε περιορίζουν ένα σχετικά μεγάλο κομμάτι της δεξαμενής, στο οποίο υπάρχουν φυτά και ελευθερώνουν εκεί τα σαλιγγάρια τους. Τα σαλιγγάρια έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται και να αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, επομένως θα επιβιώνει μόνημα εκεί μια μεγάλη ομάδα σαλιγγαριών. Όσα περάσουν απέναντι στην κυρίως λίμνη, άς περάσουν.;) Θα έχεις βασικά παραγωγή ζωντανής πρωτεΐνης στη λίμνη σου.

Άλλη λύση βέβαια είναι αυτή που θα κάνω εγώ με την υπερυψωμένη μικρή δεξαμενούλα μου που θα κατασκευάσω στην ευθεία της γέφυρας (όπως φαίνεται στις τελευταίες μου φώτο). Εκεί θα μπουν τα χρυσόψαρα μου και παράλληλα θα γεμίσει ο χώρος αυτός με φυτά νερού και όπως πάει το πράγμα θέλω-δεν θέλω, με σαλιγγάρια από τις αποικίες που αναπτύχθηκαν στα φίλτρα μου. Προσωπικά σκέφτομαι να παραμείνω με αυτά που έχω. Μικρά σε μέγεθος μεν (>1εκ), αλλά πολύ παραγωγικά δε!

douran_p
07-05-11, 22:47
εγω εχω κατι λαθρεπιβατες απο φυτα της λουση οι οποιοι βγαλανε ολο τον χειμωνα στο μπαλκονι σε <γλαστρολιμνη> και δεν καταλαβανε τιποτα ακομη και με μειον 20 αν και παγωσε ολη η γλαστρα μεχρι πατο!!!! αν δεν εχει αρκετα η λουση μπορω να σου στειλω και γω!!!!!!

apostolis veroia
08-05-11, 10:08
ευχαριστω παρα παρα πολυ παιδια μου!!! douran_p απο την οραστιαδα πως θα μου τα στειλεις; αλλα μου ειπε η lusy οτι θα μου στειλει και η ιδια εχει πολα.
βασσιλη αυτο που λες ειναι το καλυτερο μια προλιμνη και να τα βαλω εκει! ισως να τα βαλω και πανω στη στερνα που εχω κανει για φυλτρο! ο
lingistis μου ειπε για ενα αλο ειδος μου αρεσει και αυτο πολυ! τι λετε;