PDA

Επιστροφή στο Forum : Siporax vs Substrat pro


StefanosS
03-05-11, 02:38
Έχω ένα εξωτερικό φίλτρο το οποίο αυτήν την στιγμή περιέχει denilite,zeolite κεραμικό μακαρόνι και τα κλασσικά μπλε σφουγγάρια τα παραπάνω υλικά ομολογώ τα αγόρασα κατόπιν πίεσης του καταστηματάρχη και χωρίς να έχω κάνει την απαραίτητη έρευνα πριν τα πάρω ( το ξέρω βλακεία μου :smt084).Απ'οτι βλέπω όμως οι περισσότεροι εδώ χρησιμοποιείτε ή siporax ή substrat pro και η ερώτηση μου είναι η έξης. Αξίζει να αλλάξω τα υλικά μου με κάτι τέτοιο και αν ναι ποιο θα μου προτείνατε να βάλω? To φίλτρο είναι ένα eheim 2213

delta66
03-05-11, 07:36
Zeolite καθε ποτε σου ειπε να το αλλαζεις?
Γιι ποια χρηση στο προτεινε?

Denilite ποιο ειναι? καποιο λινκ?

Το 2213 σε τι ενυδρειο λειτουργει? (διαστασεις-ψαρια)

StefanosS
03-05-11, 12:01
Μου είπε μια φορα να αλλαζω το ζεολιτη ανα 6 μηνες και αυτο αν θελω και πως αν δν θελω μολις χασει τις ιδιοτιτες του μετα λειτουργει σαν βιολογικο υλικο η εταιρια ειναι HS(και το denilite ιδια μαρκα ειναι) το ενυδρειο ειναι 120 λιτρα και ειναι σε φαση στρωσιμο δν εχει ψαρια μεσα.Oσο για το θεμα χρησης δν μου ειπε ξεκαθαρα μου ειπε απλα πως το νερο θα ειναι κρυσταλο απο κα8αριοτητα.Ξερω επρεπε να ρωτησω αλλα εκεινη την ωρα βιαζομουν παρα πολυ και ειχα ειδη σηκωσει το μισο μαγαζι οποτε δν εδωσα την απαραταιτητη σημασια

vasiliki
03-05-11, 13:04
Στο παλιό μου ενυδρείο των 120 λίτρων, με φίλτρο 2215, είχα μέσα σφουγγάρια και ζεόλιθο τον οποίο και δεν άλλαξα ποτέ. Πράγματι το νερό ήταν πεντακάθαρο (βέβαια και το φίλτρο ήταν σούπερ). Το ενυδρείο αυτό τρέχει μέχρι σήμερα - συμπληρώνει τέσσερα χρόνια - με τον ίδιο ζεόλιθο χωρίς κανένα πρόβλημα, με κανονική ιχθυοφόρτωση, έχει έναν πλέκο ανσίστρους, ένα κοπάδι 7 ατόμων red eye tetras και τέσσερα corydoras. Άρα για να έχει ακόμα άριστες μετρήσεις, σημαίνει ότι όντως ο ζεόλιθος (έχει απωλέσει βέβαια την ιδιότητα της συγκράτησης της αμμωνίας) λειτουργεί πλέον σαν βιολογικό υλικό.

delta66
03-05-11, 14:54
Ξερετε με ποιο τροπο "φιλτραρουν" τον νερο οι Ζεολιτες? Ιοντοανταλλαγη?

Σας εχει ενημερωσει ο πωλητης ή εχει οδηγιες το προιον για τη χρηση του?

Πχ σας εχει πει οτι δεν δουλευει σε ενυδρειο που γινεται προσθηκη σοδας ή (πχ αφρικανικο) ή με χρηση αλατιου?
Οτι κατα την ιοντοανταλλαγη απελευθερωνει νατριο που καποια ψαρια δεν το σηκωνουν?

Ξερετε οτι αν προσθεσετε αλατι καποια στιγμη θα απελευθερωσει στο νερο οτι τοξικα εχει κρατησει? πχ αμμωνια

Μηπως θα ηταν φρονιμο να φροντισουμε για τη βιολογικη φυσικη φιλτρανση του νερου και να αφησουμε αυτα τα υλικα για περιπτωσεις αμεσης αναγκης?


Ας αρχίσουμε λοιπόν μαθαίνοντας πως λέγονται στα ελληνικά ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, ζεόλιθος (κατά το "μονόλιθος" ίσως:wink: δεν υπάρχει. Υπάρχει ζεολίτης (κατά το "περλίτης") και είναι όντως ορυκτό. Για την ακρίβεια υπάρχουν ζεολίτες (πληθυντικός) μια και σαν ορυκτό δεν έχει μία σταθερή σύσταση (παίζει ο αριθμός και ο τύπος των κατιόντων που περιέχουν).

Δεύτερον, ως ορυκτό, δεν απορροφά τίποτα αλλά κάνει ιοντοανταλλαγή. Η διαφορά είναι τεράστια από όλες τις απόψεις. Απορροφά ο ενεργός άνθρακας (προσροφά για την ακρίβεια) ενώ εδώ έχουμε ιοντοανταλλαγή - δηλαδή παίρνει μεν ammonium (ελληνικά αμμώνιο = ΝΗ4+) και nitrit (αγγλικά: nitrites, ελληνικά : νιτρώδη) αλλά αφήνει ιόντα νατρίου στο νερό του ενυδρείου. Και μάλιστα τόσα ιόντα νατρίου όσες ρίζες αμμωνίου τραβάει. Αυτό γίνεται μέχρι να έρθει σε χημική ισορροπία η αντίδραση.. (αυτό το αφήνουμε για τώρα).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το νερό περιέχει ήδη ιόντα νατρίου (π.χ. προσθήκη αλατιού ή διτταντρακικών - σόδας) τότε απλά δεν δουλεύει καν (θαλασσινά ενυδρεία, ενυδρεία με αφρικάνες κ.λ.π.). Επίσης, αν προστεθεί αλάτι ενώ αυτός είναι ήδη στο ενυδρείο, τότε θα αφήσει και μέρος του αμμωνίου που έχει κατακρατήσει για να ξαναβρει την ισορροπία του. Αυτός είναι άλλωστε και ο τρόπος αναγέννησής του. Το βάζουμε σε αλατόνερο (υπερ-κορεσμένο για την ακρίβεια, νάχει μείνει και αδιάλυτο αλάτι δηλαδή κάτω) και αυτό αφήνει το αμμώνιο και ξαναπαίρνει το νάτριο. Ξεπλένουμε 2-3 φορές με αλατόνερο και μετά το κρατάμε σε αλατόνερο μέχρι να το ξαναχρειαστούμε.

Με πολύ λίγα λόγια, το κάθε υλικό έχει ολόκληρη ιστορία πίσω του, δεν είναι απλά δύο κουβέντες που βρήκαμε στο διαδίκτυο ή σε ένα προσπέκτους και άντε βάλτο στο ενυδρείο σου. Γιατί μετά έχουμε εκπληξούλες (συνηθέστατα δυσάρεστες) και μένουμε με την απορία γιατί έγινε ό,τι έγινε..

Οντως είναι πορώδες υλικό και κάνει για αποικισμό βακτηριδίων αλλά υπάρχουν πολύ καλύτερα υλικά για αυτό το σκοπό χωρίς τον κίνδυνο να αφήσουν στο ενυδρείο ό,τι κράτησαν επί 6 μήνες ξαφνικά.. http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=4410&highlight=%E6%E5%FC%EB%E9%E8%EF%F2

Γιώργος Κ
05-05-11, 02:26
Γνωμη μου βγαλε ολα τα αχρηστα και στουμπωσε το βιολογια! Αυτο που θες να κανεις (δισκογεννηστρα) σε αυτα τα λιτρα χρειαζεται πολυ βιολογια (μια που δεν εχεις και αλλο ενυδρειο για μεγαλωματα!).

Το σιποραξ που εχω χρονια δεν εχει δειξει ακομα φθορες το substrat αδειασα απο το φιλτρο πολλα τριμματα του και πια δε μου "γεμιζει" το ματι!!

vasilis4x4
05-05-11, 12:00
Και τα δυο πολυ καλα υλικα, σχεση τιμης-αποδοσης siporax θα ελεγα !!!

kouman
08-06-11, 13:39
ποσο (ζωη) εχουν αυτα τα υληκα φιλτρανσης? σιποραχ και σαμπ στρατ προ? και πως καταλαβενουμε πως πρεπει να τα αλαξουμε? εχουν ημερομηνεια ληξης?

delta66
08-06-11, 13:48
ποσο (ζωη) εχουν αυτα τα υληκα φιλτρανσης? σιποραχ και σαμπ στρατ προ? και πως καταλαβενουμε πως πρεπει να τα αλαξουμε? εχουν ημερομηνεια ληξης?
Το σιποραξ αθανατο, το substrat pro ειναι πιο ευαισθητο και λιωνει σταδιακα πχ 3-4 χρονια διαρκεια.
Να το αντικαταστησεις χωρις λογο δεν χρειαζεται. Απλα οταν δεις και εξαφανιζεται και πεφτει η σταθμη στο καλαθι των υλικων συμπληρωνεις λιγο καινουριο. Το "εξαφανισμενο" συνηθως εχεις γινει σκονη στο πατο του φιλτρου.

georgis4
08-06-11, 14:06
Απο λιγο ψαξιμο το siporax ειναι πιο οικονομικο αλλα με μικροτερη επιφανεια βιολογιας απο το substrat και το matrix,(siporax=270 m2)
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1847
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1283
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=678
Aπο προσωπικη εμπειρια το substrat οταν πιασει για τα καλα βιολογια στουμπωνει το φιλτρο επειδη ειναι σε μορφη μπιλιας οποτε αραια και που χρειαζεται λιγο πλυσιμο με νερο του ενυδρειου.

billias
08-06-11, 22:35
:smt023:smt023:smt023:smt023
-------------------------
Το σιποραξ αθανατο, το substrat pro ειναι πιο ευαισθητο και λιωνει σταδιακα πχ 3-4 χρονια διαρκεια.
Να το αντικαταστησεις χωρις λογο δεν χρειαζεται. Απλα οταν δεις και εξαφανιζεται και πεφτει η σταθμη στο καλαθι των υλικων συμπληρωνεις λιγο καινουριο. Το "εξαφανισμενο" συνηθως εχεις γινει σκονη στο πατο του φιλτρου.
:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023: smt023:smt023:smt023