tsilojohn
02-05-11, 02:31
Fruit Flies (FF) :Μια εξαιρετικη πηγή τροφής για την σίτιση μικρών ερπετών , αμφιβίων , αραχνοειδών και αλλων εντόμων.
Τα δύο είδη που καλλιεργούνται πιο συχνά είναι τα εξής:
Drosophila hydei
Drosophila melanogaster
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ae116-tsilojohn-drosophila_hydei-1.jpg http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ae116-tsilojohn-drosophila_melanogaster-1.jpg
Drosophila hydei - Drosophila melanogaster
Οι κύριες διαφορές τους είναι ότι οι hydei, χρειάζονται διπλάσιο χρόνο μέχρι την ενηλικίωση είναι μεγαλύτερες από τις melanogaster και γίνονται στείρες σε χαμηλότερες / υψηλότερες θερμοκρασίες.
Η θερμοκρασία διατήρησης και των δυο ειδών είναι στους 21-27 °C . Σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 29°C σταματάει η παραγωγή και οι μύγες γίνονται στείρες. Αντίθετα σε θερμοκρασίες κάτω των 18°C οι μύγες δεν στειρώνονται αλλά και εδώ μειώνεται η παραγωγή. Υπάρχουν επίσης και υβρίδια του είδους melanogaster τα οποία δεν έχουν την ικανότητα να πετούν . Οι μεταλλαγμένες μύγες D. melanogaster, μπορεί να ξαναποκτήσουν την ικανότητα να πετούν σε θερμοκρασίες άνω των 27,5° C . Ωστόσο, παραμένουν γενετικά «υπολειμματικές», και στην επόμενη αναπαραγωγή οι νέες μύγες δεν έχουν την ικανότητα πτήσεις .
Πρέπει να προσέχουμε και να μην αναμιγνύουμε τα 2 είδη μεταξύ τους και πολύ περισσότερο με τα υβρίδια τους.
Οι πολιτισμοί D. melanogaster θα αρχίσουν να παράγουν μετά την 10η ημέρα ενώ οι D. hydei μετά από 20-23 ημέρες . Οι καλλιέργειες μετά από περίπου 30 ημέρες σταματούν να είναι παραγωγικές και πρέπει να ανανεωθούν από νέες. Για την δημιουργία καινούργιας καλλιέργειες χρειάζονται περίπου 60-80 μύγες. Στις hydei ο αριθμός πρέπει να είναι μεγαλύτερος γιάτι είναι λιγότερο παραγωγικές.
Συνταγές
1.
30gr πουρέ πατάτας σε σκόνη
1 / 2 φλιτζάνι γάλα σε σκόνη
1 / 4 φλιτζανιού λευκή ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Excelsior ή φίλτρο Γαλλικού καφέ
1 φλιτζάνι νερό (χλιαρό)
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τη μαγιά ,σε ένα μπολ. Μετά από περίπου 2 λεπτά προσθέτουμε την μαγιά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 5 λεπτά. Βάζουμε το Excelsior και ρίχνουμε τις μύγες. Η συνταγή είναι για ένα δοχείο 500ml ή δυο 250ml.
2.
• 6 μέρη πουρέ πατάτας
• 1 μέρος ζάχαρη άχνη
• 2 κουταλιές κανέλα
• 2 κουταλιές πάπρικα
• 3 κουταλάκια του γλυκού μαγιά μπύρας
3.
• 3 φλιτζάνια πουρέ πατάτας
• 2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά μπύρας
• 4 φλιτζάνια βραστό νερό
• 2 κουταλάκια του γλυκού μελάσα
4.
2 φλιτζάνια πούρε πατάτας
2 φλιτζάνια αλεύρι βρώμης
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μαγιά μπύρας
Νερό: ξίδι 80 : 20%
5.
3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
6 φλιτζάνια πουρέ πατάτας
3 φλιτζάνια μαγιά μπύρας
1 / 4 φλιτζανιού μεθυλεστέρα
1 μέρος ξύδι 4 μέρη νερού(απιονισμένο σχεδόν βραστό)
Νιφάδες πατάτας : Είναι πηγή αμύλου και θρεπτικών συστατικών.
Μαγιά μπύρας: Πηγή πρωτεΐνης. Επίσης περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Κανέλα: Βοηθά στην αφαίρεση οποιασδήποτε μυρωδιάς από τις καλλιέργειες.
Τελειώνοντας το μείγμα πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ξηρή μαγιά για να αποτρέψουμε την δημιουργία μούχλας.
Methyl : μεθυλεστέρας πωλείται σε αντίστοιχα eshop του εξωτερικού.
Ξυδι : Χρησιμοποιούμε το λευκό
Τα δοχεία που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να εχουν στο καπάκι τρύπες εξαερισμού.
Excelsior
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ae116-tsilojohn-excelsior-1.jpg http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ae116-tsilojohn-deli-1.jpg http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ae116-tsilojohn-ff.jpg
Τα δύο είδη που καλλιεργούνται πιο συχνά είναι τα εξής:
Drosophila hydei
Drosophila melanogaster
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ae116-tsilojohn-drosophila_hydei-1.jpg http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ae116-tsilojohn-drosophila_melanogaster-1.jpg
Drosophila hydei - Drosophila melanogaster
Οι κύριες διαφορές τους είναι ότι οι hydei, χρειάζονται διπλάσιο χρόνο μέχρι την ενηλικίωση είναι μεγαλύτερες από τις melanogaster και γίνονται στείρες σε χαμηλότερες / υψηλότερες θερμοκρασίες.
Η θερμοκρασία διατήρησης και των δυο ειδών είναι στους 21-27 °C . Σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 29°C σταματάει η παραγωγή και οι μύγες γίνονται στείρες. Αντίθετα σε θερμοκρασίες κάτω των 18°C οι μύγες δεν στειρώνονται αλλά και εδώ μειώνεται η παραγωγή. Υπάρχουν επίσης και υβρίδια του είδους melanogaster τα οποία δεν έχουν την ικανότητα να πετούν . Οι μεταλλαγμένες μύγες D. melanogaster, μπορεί να ξαναποκτήσουν την ικανότητα να πετούν σε θερμοκρασίες άνω των 27,5° C . Ωστόσο, παραμένουν γενετικά «υπολειμματικές», και στην επόμενη αναπαραγωγή οι νέες μύγες δεν έχουν την ικανότητα πτήσεις .
Πρέπει να προσέχουμε και να μην αναμιγνύουμε τα 2 είδη μεταξύ τους και πολύ περισσότερο με τα υβρίδια τους.
Οι πολιτισμοί D. melanogaster θα αρχίσουν να παράγουν μετά την 10η ημέρα ενώ οι D. hydei μετά από 20-23 ημέρες . Οι καλλιέργειες μετά από περίπου 30 ημέρες σταματούν να είναι παραγωγικές και πρέπει να ανανεωθούν από νέες. Για την δημιουργία καινούργιας καλλιέργειες χρειάζονται περίπου 60-80 μύγες. Στις hydei ο αριθμός πρέπει να είναι μεγαλύτερος γιάτι είναι λιγότερο παραγωγικές.
Συνταγές
1.
30gr πουρέ πατάτας σε σκόνη
1 / 2 φλιτζάνι γάλα σε σκόνη
1 / 4 φλιτζανιού λευκή ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Excelsior ή φίλτρο Γαλλικού καφέ
1 φλιτζάνι νερό (χλιαρό)
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τη μαγιά ,σε ένα μπολ. Μετά από περίπου 2 λεπτά προσθέτουμε την μαγιά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 5 λεπτά. Βάζουμε το Excelsior και ρίχνουμε τις μύγες. Η συνταγή είναι για ένα δοχείο 500ml ή δυο 250ml.
2.
• 6 μέρη πουρέ πατάτας
• 1 μέρος ζάχαρη άχνη
• 2 κουταλιές κανέλα
• 2 κουταλιές πάπρικα
• 3 κουταλάκια του γλυκού μαγιά μπύρας
3.
• 3 φλιτζάνια πουρέ πατάτας
• 2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά μπύρας
• 4 φλιτζάνια βραστό νερό
• 2 κουταλάκια του γλυκού μελάσα
4.
2 φλιτζάνια πούρε πατάτας
2 φλιτζάνια αλεύρι βρώμης
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μαγιά μπύρας
Νερό: ξίδι 80 : 20%
5.
3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
6 φλιτζάνια πουρέ πατάτας
3 φλιτζάνια μαγιά μπύρας
1 / 4 φλιτζανιού μεθυλεστέρα
1 μέρος ξύδι 4 μέρη νερού(απιονισμένο σχεδόν βραστό)
Νιφάδες πατάτας : Είναι πηγή αμύλου και θρεπτικών συστατικών.
Μαγιά μπύρας: Πηγή πρωτεΐνης. Επίσης περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Κανέλα: Βοηθά στην αφαίρεση οποιασδήποτε μυρωδιάς από τις καλλιέργειες.
Τελειώνοντας το μείγμα πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ξηρή μαγιά για να αποτρέψουμε την δημιουργία μούχλας.
Methyl : μεθυλεστέρας πωλείται σε αντίστοιχα eshop του εξωτερικού.
Ξυδι : Χρησιμοποιούμε το λευκό
Τα δοχεία που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να εχουν στο καπάκι τρύπες εξαερισμού.
Excelsior
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ae116-tsilojohn-excelsior-1.jpg http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ae116-tsilojohn-deli-1.jpg http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ae116-tsilojohn-ff.jpg