PDA

Επιστροφή στο Forum : Αυτοματισμός Ενυδρείων-Ερευνα


lasal
14-10-03, 13:41
Πριν απο καιρό αναρωτιόμουνα τι αυτοματισμοί θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι σε ενα ενυδρείο.
Επηρεασμένος και απο την πρόσφατη κατασκευή του φίλου mitas (http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=1155) σκέφτηκα πως θα μπορούσε να γίνει μια έρευνα για το τι αυτοματισμό θα ήθελε ο καθένας να έχει στο ενυδρείο του.
Η έρευνα αποσκοπεί στο να συγκεντρωθούν ιδέες απο όλα τα μέλη
απο πράγματα που γίνονται ή που πιστεύουν ότι δεν γίνονται.
Πιστεύω πως θα έχει όφελος γιαυτόν που θα μπορεί να πραγματοποιήσει μια κατασκευή.
Φυσικά και γιαυτόν που θα την χρησιμοποιήσει.
Ασχετα αν έχουν ξαναειπωθεί σε άλλο post θα μπορούσαν τα στοιχεία αυτά να είναι εδώ μαζεμένα.
Και τώρα ......ρίχτε καμιά ιδέα. :wink: Ας είναι και τρελούτσικη :)

pavloukos
14-10-03, 14:29
Χμ ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν αυτό πέφτει στα θέματα 'αυτοματισμού' που αναφέρεις αλλά εγώ εδώ και καιρό έχω αρχίσει μια μικρή έρευνα για το πώς μπορώ να ''συνδέσω'' τις ηλεκτρικές συσκευές του ενυδρείου μου με τον υπολογιστή μου.
Πρόσφατα ανακάλυψα μια αμερικάνικη εταιρία η οποία κατασκευάζει πολύμπριζα τα οποία συνδέονται σε usb θύρα υπολογιστή. Η λογική του ΄αισθητήρα' που υλοποιούν είναι πολύ απλή. Τα πολύμπριζα είναι τριπλής παροχής. Κάθε παροχή με μοναδικό αναγνωριστικό στέλνει up/down trap πληροφορία στο remote άκρο και ειδικό λογισμικό στον υπολογιστή 'πιάνει' το trap.
Η πληροφορία του trap είναι μεγέθους τεσσάρων bit. Τα δύο πρώτα υποδηλώνουν ποια παροχή προκάλεσε το trap και τα δύο τελευταία το είδος του trap:

00: δεν υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος
01 ή 10: αυξομείωση τάσης
11: κανονική τροφοδοσία

Η αυξομείωση συνοδεύεται και από τον ενεργό αριθμό τάσεως και ισχύως.

Η λογική δουλεύει και αντίστροφα, δηλαδή από την εφαρμογή μπορείς να στείλεις traps και στο πολύμπριζο.

Το σύστημα συνοδεύεται από API ώστε να μπορούμε να κατασκευάσουμε δικές μας εφαρμογές για όσους κουμαντάρουν high-level γλώσσες προγραμματισμού (c, c++, java, κλπ).

Φανταστείτε να μπορείτε να προσομοιώσετε με μαθηματική ακρίβεια την αυγή και την δύση αυξομειώνοντας την ισχύ στις λάμπες σας :)
Φανταστείτε με το πάτημα ενός πλήκτρου να απενεργοποιείτε όλες οι τις επιθυμητές συσκευές του ενυδρείου σας ή να προγραμματίσετε το άνοιγμα/κλείσιμο των συσκευών όπως θέλετε εσείς. Με την συνοδεία και UPS κάνουμε και θαύματα. Για παράδειγμα, το σύστημα αντιλαμβάνετε την διακοπή ρεύματος, ενεργοποιεί το UPS και το ενυδρείο σας συνεχίζει αδιάλλειπτη λειτουργία :)
Και φυσικά το κορυφαίο, webcam και remote διαχείριση των συσκευών σας από απομακρυσμένο υπολογιστή. Ξέρετε τι είναι να λείπετε ταξίδι και να μπορείτε να κάνετε login στον υπολογιστή σας και να δείτε τι κάνουν τα ψάρια σας, να ενεργοποιήσετε την αυτόματη ταϊστρα σας ;;; (για όσους διαθέτουν φυσικά μισθωμένη ή dsl και δεν έχουν πρόβλημα με τα κόστη της χρονοχρέωσης ).

lasal
14-10-03, 15:01
Ξέρετε τι είναι να λείπετε ταξίδι και να μπορείτε να κάνετε login στον υπολογιστή σας και να δείτε τι κάνουν τα ψάρια σας, να ενεργοποιήσετε την αυτόματη ταϊστρα σας ;;; (για όσους διαθέτουν φυσικά μισθωμένη ή dsl και δεν έχουν πρόβλημα με τα κόστη της χρονοχρέωσης ).
Μου άρεσε σαν ιδέα η webcam και η απομακρυσμένη διαχείρηση :lol:
:wink: {{{{{ toli ακούς? }}}}} :wink:
θα μπορούσε η δουλειά να γίνει και με ενα μεταχειρισμένο φθηνό laptop ας πούμε ενα pentium 100Mhz. :) 100£ +-8
http://www.computron.gr/
θα μπορούσε να είναι και ενα PLC όμως εκεί θα έπρεπε να έχουμε ξεχωριστό Η/Υ.
Χμ δεν έχουν όλοι H/Υ :?
Και αν μπορούσες να πάρεις πληροφορίες και να δώσεις εντολές μέσω του κινητού σου? +-8

http://www.alphacopy.gr/N22.htm
Φυσικά και γίνεται αλλά δεν ξέρω μέχρι που φθάνουν οι επιλογές
:lol: :lol:

mikenuke
15-10-03, 16:01
η απομακρυσμένη διαχείρηση σαν ορολογια λεγεται τηλεματικη! Και ειναι η τεχνολογια που συντομα θα προωθειται απο ολες τις συσκευες.

Υπαρχει τετοιο πολυπριζο που λες παυλουκο και στην ελλαδα και ειναι DIY KIT απο την εταιρεια Velleman τωρα δεν εχω το φυλλαδιο για περισσοτερες πληροφοριες. Αλλα σε καλα μαγαζια ηλεκτρονικων θα τα βρεις. το εξωφυλλο ειναι αυτο που εχει εδω http://www.velleman.be/downloads/files/Spotlights/kitcovers.jpg "Create your own world" και το σιτε ειναι www.velleman.be

Φυσικα ολα αυτα που λεει ο λασαλ ειναι ωραια αλλα εχουν μεγαλο κοστος!

mikenuke
05-11-03, 13:30
Σχετικα με την webcam το σκεφτηκα το θεμα προχθες αλλα με προοπτικη οχι διαχειρισης απλως τηλεθεασης.
Επειδη το ενυδρειο μου στο σπιτι ειναι σε αλλο δωματιο και οχι στο δικο μου, σκεφτηκα να τραβηξω μια καμερα μεχρι τον Η/Υ μου για να μπορω να το χαζευω απο το κρεββατι μου. Οταν το δοκιμασω θα σας μεταφερω τις εντυπωσεις μου.

Επισης σημερα εκνα μια ερευνα για αυτοματισμο φωτων, φυσικα βασικο στοιχειο ειναι η οικονομικη λυση. οποτε κατεβηκα να δω τι υπαρχει.

Πρωτα απο ολα ειναι οι αναλογικοι ωρολογιακοι χρονοδιακοπτες, κοστος απο 5€, οι οποιοι ομως αν προκειται για υπνοδωματιο μπορει να δημιουργουν ενοχλητικο θορυβο, σε καμια περιπτωση μην χρησιμοποιησετε βιομηχανικους ή γραμμης γιατι κανουν ακομη περισσοτερο θορυβο.
Γι'αυτο το λογο ρωτησα και για ηλεκτρονικους χρονοδιακοπτες οι οποιοι ειναι φυσικα αθορυβοι αλλα το κοστος ειναι στα 13€-15€, και για περισσοτερους απο εναν ανεβαινει κατακορυφα το κοστος. Για την αποφυγη αυτου σκεφτηκα μηπως υπαρχουν διακοπτες χρονοκαθυστερησης (delay) για να ανοιγουν οι λαμπες με ενα χρονοδιακοπτη και μετα για καθε επιπλεον λαμπα εναν delay. Υπαρχει τετοιος μονο γραμμης και εχει απο 1'-15' καθυστερηση, ακριβως οτι ηθελα αλλα το κοστος ανερχεται στα 15€ οποτε ειναι προτιμοτερο να παρεις αλλον ενα χρονοδιακοπτη αφου οι delay κανουν μονο στο αναμα καθυστερηση, και οχι το αντιστροφο.

αυτα για την ερευνα μας, νομιζω οτι ο αυτοματισμος των φωτων ειναι το πρωτο απαραιτητο βημα τις αυτοματοποιησης σε ενα ενυδρειο και μιας και εκανα την ερευνα ειπα να σας τα μεταφερω προς κοινη ωφελεια.

harris
05-11-03, 18:22
Εμένα πάλι θα με ενδιέφερε η αυτόματη αλλαγή νερού. Να έχω δηλαδή την υπερχείλιση μου κι από ένα ανοικτό sump tank με φλοτεράκι και αντίσταση για απόχλωρίωση κ σωστή θερμοκρασία. Αν το τραβήξουμε λιγάκι ακόμα καλό θα ήταν να μπορεί να ρίχνει την δόση λιπασμάτων και aquasafe (βλέπε κατασκευή Παύλου). Στα wish list του συστήματος και ένα phμετρο με την αντίστοιχη μαγνητική βαλβίδα για το co2. Μήπως είδατε πουθενά να πουλάνε τίποτα τέτοιο - στις διαστάσεις που θέλω - έτοιμο?

kostas
05-11-03, 22:44
Παιδια επειδη και εμένα με απασχόλησε παλιότερα αλλα και τώρα η κατασκευή ανάλογου συστήματος και λόγω του ότι η ενάσχόληση μου με αυτό θα ήταν πόλύ περισσοτερο λογω δουλειας παρα αναγκης θα ηθελα να παραθεσω την γνωμη μου...

Για μενα το control συνθηκών έιναι το ευκολο κομματι και η λογικη του πως θα γινει σχετικα ευκολο εαν υπαρχουν σωστα εργαλεια και εχεις σκεφτει ακριβως τι χθελεις να κανεις....
Οσον αφορα την παρακολουθηση απο υπολογιστη των συνθηκων και των λειτουργιων αυτο ειναι πολυ ακριβο ομως και πολυ εφικτο....

Ο λογος που μπαινω στην μεση ειναι οτι θελω να βρω καταλληλα εργαλεια για την δουλεια αυτη...την μετρηση των συνθηκων του νερου κυριως γιατι το control του φωτισμου ειναι παιχνιδακι...και να μην πω για την θερμοκρασια...

Που μπορω να μαθω πληροφοριες για οργανα μετρησης συνθηκων νερου? Ξερει κανεις?

Διατιθεμαι και για περισσοτερες εξηγησεις αλλα δεν θελω να γινω κουραστικος....

sot-zoe
05-11-03, 23:50
Διατιθεμαι και για περισσοτερες εξηγησεις αλλα δεν θελω να γινω κουραστικος....

Εγω θα ελεγα να γινεις κουραστικος , μας αρεσει +-6

lasal
06-11-03, 01:47
θα συμφωνήσω με τον sot-zoe.
Γινε ποιό αναλυτικός και ας είσαι κουραστικός. :)

kostas
06-11-03, 21:11
Αρχικα μιλωντας για αυτοματισμό σε ενυδρειο το πρωτο που μπορεισ σχετικα ευκολα να ελεγξεις ειναι η θερμοκρασία.
Το μέσον είναι αντιστάσεις τις οποίες σκεφτομαι κολλητες πάνω στο γυαλι όπως τα αντιθαμπωτικά στα πίσω τζάμια των αυτοκινητων για θερμανση και μια συστοιχια δυο ή τριων ανεμιστηρων για ψυξη...
Ο έλεγχος θα είναιμέσω ενος προγραμματιζόμενου controller με display οπου θα φαίνεται η θερμοκρασια του νερου και θα οριζεται την επιθυμιτη τιμη θερμοκρασίας.Οι αντιστασεισ θα αναλάβουν την θερμανση και εφοσον είναι χορισμενες σε ομαδες θα μπορουν να φορτιζουν βαθμιαια και οχι σε μια βαθμιδα...
Αντιστοιχο sequence control θα χρησιμοποιηθει και για την ψυξη...
Εαν εχουμε δυο βαθμιδες θερμανησης και δυο ψυξης υπαρχει διαθεσιμος χωρος και για δυο βαθμιδες φωτισμου....

Αυτα για τοευκολο κομματι ...

Αυτο που πραγματικα με ενδιαφερει ομωσ ειναι το control των χημικων στοιχειων του νερου για το οποιο ομως δεν γνωριζω μεσα μετρησησ αυτων που να συνεργαζονται με αυτο που εχω υποψιν μου....

Ξεχασα να αναφερω και το κοστος...γυρω στα 200 ευρώ? χωρις να τα εχω υπολογίσει επακριβως...

Το καλο και αυτο που θέλω να επισημανω ειναι οτι με λιγη βοηθεια και απο καποιους κομπιουτεραδες μπορει αυτο το πραγμα να φαινεται και σε Η/Υ...το οποιο υπαρχει και το δουλευω ομως δενειναι για εφαρμογες στυλ ενυδρειου 50 η ακομη και 200 λιτρων αν και δεν ξερω την ταξη μεγεθους του κοστους τους τοπρογραμμααυτο ομως ειναια αρκετα ακριβο....

Αυτα και υπαρχουν και αλλλες εφαρμογες αυτοματη πληρωση και αδειασμα ανακυκλοφορια κλπ κλπ

sorry an koyrasa.....

chris
07-11-03, 02:00
μια και αναφέρθηκε το θέμα ψήξη - θέρμανση απο πλευράς αυτοματισμου με απασχόλησε και μένα το τελευταίο καλοκαίρι.
Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω χρονοδιακόπτη για σταρτερ ανεμιστηρα.Βεβαια η ώρα του ανεμιστήρα ήταν προκαθορισμένη κατα κάποιο μέσο όρο.Ετσι λοιπόν τις μέρες του καύσωνα ήταν λίγο πιο υψηλη απο όσο έπρεπε και τις δροσερες μέρες λίγο πιο χαμηλη.Παρόλο που τα αποτελέσματα ήταν γενικώς ικανοποιητικά δεν ήταν τέλοια.Προσπάθησα να βρω στο εμπόριο ηλεκτρονικό θερμόμετρο ως στάρτερ για την μπρίζα του ανεμιστήρα αλλά δεν καρποφόρησε η προσπάθεια.
Νομίζω ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο παραμένει πολύ γενικό και ασαφές.Χωρίς πλήρεις αναφορές των προϊόντων που αναφέρονται ,δεν προσφέρει τίποτα αυτή η έκθεση ιδεών.
Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει ο θερμαντής τζαμιών εφόσον υπάρχει ο θερμοστάτης στο νερό.
Οσο αφορά την αυτόματη χημική αναλυση του νερού δεν αντιλαμβάνομαι τι ακριβώς μπορεί να χρησιμεύσει εαν είναι οικονομικά συμφέρον.

Υ.Γ.
όταν έγινε αναφορά σε άλλο post για το άδειασμα νερού απο το ενυδρείο μερικοί που συμμετείχαν μειδίασαν και το έκριναν υπερβολικό άδικα.Τώρα σε αυτό το θέμα εμφανίζεται έκδηλο ενδιαφέρον.Θα περιμένω να δω τι ουσιαστικό μπορεί να παρουσιάσει.

sot-zoe
07-11-03, 21:04
Και εγω περιμενα κατι αλλο εκτος απο την ψυξη θερμανση που ειναι ενα θεμα που εχει βρει την λυση του με διαφορους τροπους και αυτοματισμους και αναφερω εκτος απο τον θερμοστατη για την θερμανση , που δεν βλεπω κατι αλλο πιο ευκολο και ξενοιαστο απο αυτον , την ψυξη με ανεμιστηρακια απο PC στην πριζα του χρονοδιακοπτη των φωτων .Και αυτο ειναι ενας αυτοματισμος οπως και ο θερμοστατης τον χειμωνα .

Καμια νεα ιδεα ;

kostas
07-11-03, 21:11
παιδια επειδη ολοι οι χομπιστες δεν ειναι επιστημονες δεν ξερω αν πρεπει να μπω σε πιο τεχνικες λεπτομερειες...χωρις αυτο να σημαινει οτι σεν καταλαβαινουν αλλα τι ενδιαφερει αν ο ελεγχος γινεται απο βοηθητικο ρελε η παιρνουμε κατευθειαν παροχη απο μια πριζα...Οσον αφορα τον θερμοστατη που λες ισως θα μπορουσα νασεβοηθησωεαν ηξερα ακριβως τι θελεις νακανεις..οργανα κλασσικου μηχανικου αυτοματισμου ξερω και μπορω να βοηθησω σε αρκετα ....καθοτι ειναι ο τομεας μου...για πληροφοριες σχετικα με το χομπι και εγω ανατρεχω στον μεντορα μου φιλο γιωργο...

Και απο αυτον δραττωμενος και με την εμμονη του οτι το ενυδρειο και οι συνθηκες θα πρεπει να προσομοιαζουν τις πραγματικες...σκεφτηκα οτι στην φυση ο ηλιος ζεστενει τα ανωτερα στρωματα του νερου οποτε η κατανομη της θερμοτητας στο νερο θα πρεπει ναειναι φθινουσα προς τον πυθμενα του ενυδρειου κατι που μαλλον δεν μπορει να γινει με την κλασσικη αντισταση...κανενα προβλημα ομως και αν η ιδεα μου ειναι σφαλμα στην χρηση της κλασσικης δοκιμασμενης λυσης....

Οσον αφορα το αυτοματο αδειασμα και πληρωση πιστευω οτι εαν προβλεφθει κατα την κατασκευη του ενυδρειου αναλογη αναμονη αποχετευσης μαλλον χρησιμο θα εναι παρα αχρηστο και μεμπτο...δεν καταλαβαινω προς τι ο λιθοβολισμος παλιοτερα...

Τελος ο φιλος που προσπαθησε ναστησει control θερμοκρασιας με χρονοδιακοπτες...μαλλον αστοχο θα ηταν εαν θελεις να αποφυγεις την ταλαντωση της θερμοκρασισας γυρω απο μια τιμη με μεγαλο ευρος...αυτο που εννοω ειναι οτι εαν θελεις πχ 25 βαθμους την μια θα εχεις 27 καιτην αλλη στιγμη θα πεφτεις στους 23 με σχετικα γρηγορες εναλλαγες...μαλλον θα καταντουσε κουραστικο για εναν οργανισμο παρα να εχει μια σταθερα υψηλη θερμοκρασια πχ 24..

Τελος παντων λυσεις υπαρχουν αρκει να υπαρχει διαθεση για δοκιμες και χρονος για κατασκευη....

chris
08-11-03, 01:43
Τελος ο φιλος που προσπαθησε ναστησει control θερμοκρασιας με χρονοδιακοπτες...μαλλον αστοχο θα ηταν εαν θελεις να αποφυγεις την ταλαντωση της θερμοκρασισας γυρω απο μια τιμη με μεγαλο ευρος...αυτο που εννοω ειναι οτι εαν θελεις πχ 25 βαθμους την μια θα εχεις 27 καιτην αλλη στιγμη θα πεφτεις στους 23 με σχετικα γρηγορες εναλλαγες...μαλλον θα καταντουσε κουραστικο για εναν οργανισμο παρα να εχει μια σταθερα υψηλη θερμοκρασια πχ 24..

Τελος παντων λυσεις υπαρχουν αρκει να υπαρχει διαθεση για δοκιμες και χρονος για κατασκευη....


H χρήση του ανεμιστήρα στο καπάκι είναι η επικρατέστερη λύση για πολλούς εδώ μέσα όπως ανέφερε ο Σωτήρης.Οσο για τον χρονοδιακόπτη που εφάρμοσα εγώ ήταν απαραίτητος εφόσον έλειπα απο την Αθήνα.Τα παραδείγματά σου θα μου επιτρέψεις να πω είναι άστοχα.24 βαθμοί κάθε αλλο παρά υψηλοί είναι.Το καλοκαίρι το νερό ανεβάζει θερμοκρασία έως και 33 βαθμούς. :shock:
Όσο για τον ανεμιστήρα με τον χρονοδιακόπτη διατηρούσε την θερμοκρασία 25- 27 βαθμούς με καθόλου γρήγορες εναλλαγές.
Εξήγησα ότι ο ανεμιστήρας άναβε απο λίγο κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και λιγότερο τις πρωινές και βραδινές.Αλλωστε και συνέχεια να δουλευει δεν πρόκειται να ρίξει την θερμοκρασία κάτω απο 23 βαθμούς .
Εγώ θα συμπληρώσω το Σωτήρη όχι για καμιά νέα ιδέα μόνο αλλά εφαρμόσιμη.

kostas
13-11-03, 21:08
παιδες μην πυροβολειτε τον οδηγο.....

Επρεπε να ξεκαθαρισω απο την αρχη οτι δεν ειμαι χομπιστας τοσο ψαγμενος οσοσ οι περισοτεροι εδω μεσα...

Ειμαι ομως θελω να πιστευω απο τους καλους μηχανικους και μαλιστα στο control και ειδικα οσον αφορα συνθηκες....

Οσον αφορα για ιδεες ριξτε τισ πιο απιστευτες να βρουμε λυση γιατι για ολα υπαρχουν...

Η δικια μου ιδεαειναι για ενα συστημα αυτοελεγχομενο οσον αφορα την χημικη συσταση του νερου...και για αυτο εψαχναπληροφοιες για σενσορες....
Θα με ενδιεφερε ναπιστευω οτι μπορει να στηθει ενα πολυ καλα ισορροπημενο ενυδρειο απο ολες τις αποψεις με την ελαχιστη παρεμβαση του ιδιοκτητη οπως δηλαδη ενα οικοσστημα στο περιβαλλον με την μεγαλυτερη δυνατη προσομοιωση....
Και ολο αυτο να μπορουσε να γινει και με ενα monitoring απο εναν υπολογιστη....(πιο ψιλα γραμματα)

Οσον αφορα τις λυσειςπου χρησιμοποιειται σεβαστες και ικανοποιητικες και παραδοσιακες....

Αφηστε ομως και το μυαλο να δουλεψει λιγο παραπερα αλλιως αν ηταν ετσι η γη θα ηταν ακομα επιπεδη και η γη το κεντρο του συμπαντος...

Επαναλαμβανω οτι απευθυνομαι μονο σε οσους εχουν το μερακι και την ανυσηχια του ψαξιματος και της δημιουργιας και οχι σε χομπιστες που τους ενδιαφερει αποκλιστικα και μονο το ενυδρειο σαν κυρια απασχοληση....

Ισως εκανα λαθος που παρενεβει και ισως θα επρεπε να ειχα θεσει ενα αλλο post...ισως να μην ανηκω καν σε αυτο το board....

Πιστευω ομως οτι η αγαπη για ενα θεμα και οιγνωσεις σε ενα αντικειμενο μπορουν να συνδυαστουν προς οφελος ολων....

Tolis
14-11-03, 00:09
H ουσια δεν ειναι αν στους 24 η θερμοκρασια ειναι υψηλη στο παραδειγμα που εβαλε ο Κωστας, αλλά στο οτι ψαχνει να βρει καποιες ενναλλακτικες λυσεις. Οντως ολες οι ρυθμισεις των φυσικων και χημικων παραμετρων του ενυδρειου ελεγχονται πια με τους γνωστους - δοκιμασμενους τροπους, αλλά αυτο δεν σημαινει οτι αν καποιος εχει ορεξη να το ψαξει αλλιως, δεν πρεπει..
Εγω απλως να επισημανω "ενυδρειακως" δυο πραγματα στα παραπανω.
1) Η αντισταση στο τζαμι του ενυδρειου (a la πισω τζαμι αυτοκινητου) , πρωτον θα χρειαζοταν ανοξειδωτο μη τοξικο υλικο, και δευτερον σε περιπτωση χρησης οποιουδηποτε background εντος του ενυδρειου, αυτο θα παγιδευε το λιγο θερμαινομενο νερο απο πισω χωρις να υπαρχει τροπος να ερθει μεσα στη στηλη νερου ολου του ενυδρειου.
2) Ψυχρο νερο βαθεια, θερμοτερο στην επιφανεια, δεν συμβαινει στην φυση σε βαθη 50-60 εκ. που εχουν τα περισσοτερα ενυδρεια - ειναι πολυ πιθανοτερο να στρεσσαρει τα ψαρια. Και ειναι εφικτο μονο αν δεν υπηρχε η παραμικρη κυκλοφορια νερου - πραγμα που δημιουργει αλλα προβληματα.

Keep trying!

kostas
14-11-03, 21:53
Με ικανοποιει ιδιαιτερα η παρεμβαση σου οχι για να υπερασπιστεις αλλα για ναεπικεντρωσεις το θεμα εκει που πραγματικα πρεπει να ειναι οπως τεθηκε απο τον συντακτη του...

ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ σε ενυδρεια και ΙΔΕΕΣ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΡΕΛΟΥΤΣΙΚΗ και τιποτα αλλο...

Συνεχιζοντας η αντισταση στο τζαμι θα πρεπει να κοληθει απο την εξω πλευρα του τζαμιου και οχι μεσα στο ενυδρειο....μολις συννενοηθω με ενα φιλο ηλεκτρονικο θα μπορεσω να δωσω περισσοτερες πληροφοριες...

Οσον αφορα την θερμοκρασια και το στρεσσαρισμα θα ηθελα να ρωτησω εαν εχεις υψος νερου τουλαχιστον ενα μετρο δεν θα ηταν χρησιμο να εχεις μια θερμοκρασιακη διαφορα πυθμενα και επιφανειας? Γιατι μια θερμοκρασιακη διαφορα μιλωντας υποθετικα δυο τριων βαθμων δεν ειναι τρομερη πιστευω αλλλα ισως αυτη η διαφορα μπορει και δημιουργεισει την προσομειωση ενος μεσου ποταμιου ή ρηχης λιμνης...και συνεχιζω ρωτωντας πως μπορεις να προσομειασεις την φυσικη αυξομειωση της φωτεινοτητας με χρονοδιακοπτες....χρησιμοποιωντας δυο ή τρεις και γεμιζοντας τον τοπο καλωδια....

Δεχομαι ερωτησεις ακομη και pm...

chris
15-11-03, 01:46
Πρώτα απο όλα είμαι υπέρ των αυτοματισμών έτσι και αλλιώς.
Σχολίασα τα ατυχή παραδείγματα θερμοκρασίας επειδή ο Κώστας ανέφερε ότι ο ανεμηστήρας είναι λανθασμένη λύση ενώ δεν είναι.Οσο αφορά την αντίσταση πάνω στο τζάμι είναι καλή ιδέα αλλά νομίζω ότι θα προσφέρει τιποτα παραπάνω.Επίσης +ή - 3 βαθμούς διαφορά μέσα στο ενυδρείο είναι μεγάλη πιστευω.

lasal
13-03-04, 03:31
Καμιά καινούργια ιδέα? :)

Discos
15-03-04, 16:10
Υπαρχουν διαφορα πραγματα που θα μπορουσαν να υπαρχουν.

- Αυτοματη σταθμη νερου και μηχανισμος για αυτοματη αλλαγη νερου (λεμε τωρα...) 8)
- Wave maker (Περα απο τα θαλλασινα, παρομοιες συνθηκες εχουν και αρκετες αφρικανες).
- Προσομειωση σενηνιακου κυκλου.
- Προσομειωση ημερισιου κυκλου και εποχης (διαρκεια ημερας κτλ.)
- Μετρηση PH και εαν παει πολυ ψηλα να ανοιγη το C02 ενω εαν παει πολυ χαμηλα να ανοιγη ενας εξτρα κυκλογοριτης+τρομπα αερα.
- Mετρηση Θερμοκρασιας και ελενκτης chiller-ανεμιστηρα και θερμοστατη
- Μετρηση redox (γιατι οχι?)
- Μετρηση οξυγονου στο νερο.
- Μετρηση Αλατοτητας.
- Μνημη για τις μετρησεις μας.
- Βομβητης εαν καποια μετρηση δεν παει καλα.

Επισης θα ηθελα και μια Ρ20 η αντε Ρ19 να μου κανει αερα με ολα τα παρελκομενα :wink:

Εχω και αλλες ιδεες αλλα θα με παρετε με στο κηνηγι... :roll:

Αρκετα απο αυτα τα πλεονεκτηματα και τις δυνατοτητες τις εχει μια φανταστικη πολυσυσκευη που εχω προμηθευτη απο μια αμερικανικη εταιρια.Την συσκευη αυτη την εχω στο Reef , εδω και ενα μηνα οπου και μου εχει δωσει μεγαλη βοηθεια για να βγαλω αρκετα συμπερασματα.

http://www.shopsolution.nl/shop/home.asp?shopid=seameec&deptid=neptune
Εαν κατι σαν αυτο που σχεδιαζεται ειναι εφικτο με λιγοτερο απο 600 ευρω τοτε μαλιστα, θα...παραγγειλω. Aλλιως ειναι κριμα να ασχοληθειτε. Στο διαστημα που το δουλευω παντως ειναι εξαιρετικο!! Ριξτε μια ματια να παρετε και ιδεες. :idea:

annivas2000
16-03-04, 01:02
........
- Προσομειωση σενηνιακου κυκλου.........
Αυτο το συγκεκριμενο ....με εστειλε ρε Discos.........εκτος απο blueish φωτισμο, θα πρεπει να εξομειωνουμε και μαγνητικα πεδια στα ενυδρεια????? :lol: :lol:

asteris
16-03-04, 02:29
Μέτρηση pH, redox, οξυγόνου και αλατότητας σε συνεχή χρήση, γίνεται με ηλεκτρόδια.

Τα ηλεκτρόδια ως γνωστό απαιτούν ανα 2-3 μέρες βαθμονόμηση για να διατηρούν την ακρίβειά τους και αλλαγή από 6 μήνες (μεμβράνη στο ηλεκτρόδιο οξυγόνου), 1-2 χρόνια το ηλεκτρόδιο του pH και έως 4-5 χρόνια της αγωγιμότητας-αλατότητας.

Τιμή ηλεκτροδίου pH περίπου 60€, αγωγιμότητας 150€ και οξυγόνου κοντά 200€. Τα ρυθμιστικά διαλύματα κάνουν 15-20€ το ένα για 50 περίπου χρήσεις.

Την συσκευή που θα κάνει το control δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε σε τιμή, γιατί πρέπει να γίνει ιδιοκατασκευή στις απαιτήσεις της εφαρμογής.

Discos
16-03-04, 11:03
........
- Προσομειωση σενηνιακου κυκλου.........
Αυτο το συγκεκριμενο ....με εστειλε ρε Discos.........εκτος απο blueish φωτισμο, θα πρεπει να εξομειωνουμε και μαγνητικα πεδια στα ενυδρεια????? :lol: :lol:


Κανονικα..θα επρεπε!!Τι σας εχουμε τοσα μυαλα εκει και λετε τι θα φτιαξετε? Η το κανεις σωστο η το αφηνεις....Εγω βαζω τους μαγνητες.Εχω κατι γομαρια απο κατι subs που ειχα και δεν ηξερα πως να τους ξεφορτωθω. :D

Για φεγγαρι δεν αναφερωμαι απλα σε ενα μπλε φως το βραδυ, αλλα σε πληρη κυκλο απο θεμα χρονου και διαρκειας φωτισμου, ωρας που θα συμβαινει καθε ημερα η και νυχτα καθως και ενταση αναλογη του κυκλου. Π.χ. το φεγγαρι καθε μερα εχει κατα 50 λεπτα διαφορετικο χρονο εμφανισης.

sot-zoe
16-03-04, 12:27
Μηπως να προσομειωσουμε και τις συννεφιες κατα την διαρκεια του 24ωρου , ή να θεωρησουμε οτι ειναι παντα λιακαδα την μερα και παντα ξαστεριά την νυχτα ;;;; +-6