PDA

Επιστροφή στο Forum : Αδειασμα νερου απο το ενυδρειο


pani
11-10-03, 22:36
εξαγωγή νερού απο το ενυδρείο
Θα ήθελα να μάθω άν υπάρχει κανένα ειδος ηλεκτρικό η κάτι άλλο για την αλλαγή του νερού .Από την Κύπρο με αγάπη

johnny98130
11-10-03, 22:54
Μπορείς να βάλεις μια αντλία μέσα στο ενυδρείο σου και να την συνδεσεις με ενα λάστιχο το οποία θα καταλήγει σε μια αποχετευση. Οταν θελεις να κανεις αλλαγη τοτε απλα δινεις ρευμα στην αντλια. Αν θελεις να γινεται αυτο συστηματικα τοτε βαλε και ενα timer. :wink:

George-A
12-10-03, 00:27
Δεν θα πρέπει όμως μαζι με την αλλαγή νερού να κάνωμαι και καθαρισμό του βυθού;
Μια πολύ καλή λύση είναι το Python, http://www.pythonproducts.com/nospill.htm .
Υπάρχει και σε DIY version, http://www.cichlid-forum.com/articles/diy_python.php

johnny98130
12-10-03, 08:49
Δεν θα πρέπει όμως μαζι με την αλλαγή νερού να κάνωμαι και καθαρισμό του βυθού;

Πολύ σωστα. Αν όμως κανεις καθημερινες αλλαγές νερου τοτε το καθημερινο σιφωναρισμα του βυθού ειναι υπερβολη. Μπορεις να συνδυάζεις αυτοματες αλλαγές νερου και σιφωνάρισμα καθε εβδομάδα για παράδειγμα. :wink:

George-A
12-10-03, 10:06
Πολύ σωστα. Αν όμως κανεις καθημερινες αλλαγές νερου τοτε το καθημερινο σιφωναρισμα του βυθού ειναι υπερβολη. Τότε οι καθημερινές αλλαγές νερού δεν θα ειναι υπερβολή; :?

Μπορεις να συνδυάζεις αυτοματες αλλαγές νερου και σιφωνάρισμα καθε εβδομάδα για παράδειγμα. :wink:και μάλλον εδώ ειναι το σωστό... :wink:

johnny98130
12-10-03, 13:24
Τότε οι καθημερινές αλλαγές νερού δεν θα ειναι υπερβολή;

Γενικά ίσως εχεις δικιο. Όταν όμως παρατηρήσει κανεις τους δίσκους μου που μεγάλωσαν σε 6 μηνες παρα πολυ τότε καταλαβαινει κανεις την χρησιμότητα των αλλαγών νερου.

Κατι αλλο τωρα. Το python φαινεται πολυ καλο. Ειδικά το DIY :lol:

pani
13-10-03, 21:30
Σας ευχαρηστώ για τις πληροφορίες, όμως τι αντλία θα ΄βάλω. Απλα δεν έχω ιδέα από που θα την προμηθευτώ. Θά προσπαθήσω να μπω στις ιστοσελίδες που μου δώσετε για να δω λεπτομέρειες.Με συγχωρήτε που είμαι λίγο καθυστερημένη αλλα λόγω ηλικίας δικής μου και λογω εργασίας και επειδή πρωτη φορά πέρνω μέρος και αγνοώ αρκετά πραγματα για το διαδύκτειο φαίνομαι πραγματικά ότι ειμαι καθυστερημένη. Λοιπόν ζητώ την κατανόηση σας αν κάποτε φαίνομαι οτι δεν καταλαμβαίνω ορισμένους όρους οι λέξεις.Σας ευχαρηστώ .............

pani
13-10-03, 21:53
Παιδιά μπήκα στην ιστοσελίδα του πυθων ειναι πραγματι ότι πρέπει για την εξαγωγή του νερού, ενα όμως ειναι το ερώτημα στην Κύπρο πως θα φτάσει.Γνωρίζει κανένας κάποιο κατάστημα που να τα διαθέτει;

γαυρος
13-10-03, 22:12
Water pump,για ενυδρεια,ολα τα μαγαζια με ενυδρεια εχουν.Για να κανει δουλεια να μπορει να τραβαει 1000λτ/.ωρα θαναι καλα.

Obelix(Reifen)
14-10-03, 02:28
Άμα έκανε ο George-Α τον μεσάζοντα :wink: :roll:

George-A
14-10-03, 03:48
Να επανέλθουμε στο θέμα;

Φίλε/η pani,
αν ψάξεις τα παλιά μηνύματα έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις για τις αλλαγές νερού....
Ο σωστός τρόπος είναι ταυτόχρονα με την αλλαγή νερού να γίνεται και καθαρισμός του βυθού με μια ειδική σκούπα βυθού (gravel cleaner), θα πρέπει να υπάρχει κατι σε κάθε pet-shop.

Οσο για το Python, αναμφισβήτητα είναι απο τις καλύτερες λύσεις για καθάρισμα και αλλαγή νερού.
Η 'καρδιά' του ειναι η αντλία που μπαίνει στην βρύση, τη πουλάνε και σκέτη, πχ εδώ (http://www.drsfostersmith.com/product/prod_display.cfm?siteid=6&pcatid=3913), απο ότι λένε ειναι το ίδιο εξάρτημα που γεμίζει/αδειάζει το στρομα νερού....
Κατα τα άλλα εχει μακρύ διαφανές λάστιχο, στο χέρι μια βαλβίδα να το σταματας όποτε θέλεις και ενα σωλήνα απο κοινή σκούπα...
εδω (http://www.drsfostersmith.com/product/prod_Display.cfm?siteid=6&pCatId=3910) φένεται...

Στην αντλία το κατω καπάκι έχει δυο θέσεις, στην μία αφήνει το νερό να τρέχει προς τα κατω δημιουργώντας κενό απο το πλάϊ, οπότε ρουφάει, στην άλη περίπτωση κλείνει το κάτω μέρος και το νερό το στέλνει προς το πλάι.....

Νομίζω είναι πολύ απλό..... (αν εχεις την αντλιούλα) :wink:

Obelix(Reifen)
14-10-03, 11:54
International Orders

We apologize to our international friends, but at this time we are only able to fulfill orders within the United States, its territories, and APO addresses. :arrow:

Η python το έχει στα ανταλλακτικά της και μπορείς να την παραγγείλεις απευθείας από εκεί αλλά πρέπει να στείλεις την παραγγελιά με το ταχυδρομείο, δεν βρήκα να λέει πουθενά αν στέλνει στο εξωτερικό. :?:

george
14-10-03, 12:12
Aγορασα και εγω καποτε μια μικρη αντλια της ΕΗΕΙΜ για να με βοηθησει στο αδειασμα του νερου.
Δυστηχως οι αντλιες αυτες δεν ειναι αυτοματου αναρροφησεως δηλαδη πρεπει παντα...πριν τις βαλουμε σε λειτουργια να ειναι γεματος με νερο ο σωληνας εισοδου και η αντλια.
Πρεπει δηλαδη να ρουφηξουμε νερο απο την εξοδο της....να γεμισει και μετα να δωσουμε ρευμα.
Επισης η αντλια αυτη πρεπει να ειναι χαμηλοτερα απο την σταθμη του νερου.
Ειναι λιγο δυσκολο...αφηστε που αμα πας καπου και φυγει κανενα λαστιχο απο την θεση του...θα γεμισει νερα ο τοπος.
Εγω λοιπον αδειαζω το μικρο μου ενυδρειο (112λ) με μια σκουπα βυθου μεσα σε ενα κουβα.
Ενω για το μεγαλο (460λ) βαζω μεσα ενα "μπαστουνι" απο αυτα που συνοδευουν τα εξωτερικα φιλτρα.Στο ενα ακρο του εχω προσαρμοσει ενα λαστιχο ποτισματος 1/2" το οποιο το βγαζω εξω στον κηπο.
Ρουφαω λιγο απο την ακρη....και το νερο αδειαζει.
Για το γεμισμα....προσαρμοζω την ακρη στην βρυση μεσω ενος συνδεσμου και ενος ροξουνιου της GARDENA και ετσι το γεμιζω.

libra
14-10-03, 12:18
thediscusman, που ΄σαι καλέ, γίναμε τρεις. +-8

pani, κοίτα τα pm σου.


Τα λέμε, Λένα
-+10

pani
14-10-03, 17:25
Παιδιά με έχετε καταγοητεύσει με το ενδιαφέρο σας σας ευχαρηστώ πολύ. Να σας πώ τι κάμνω εγώ αν και το έγραψα κάπου αλλα συγχωράτε ειμαι λίγη στα φορουμ,εχω μιά αντλία απο αυτές που βγάζουν βενζίνη απο τα αυτοκίνητα ειναι διπλή πάνω πάνω πιέζει μια υποδοχή με την παλάμη και ξεκινά η αναρρόφηση .Το νερό περνάει σε μιά αλλη άκρη που γεμίζει τον κούβά, και κάμνω την αντιθετη κίνηση μετά απο τον κουβά με καθαρό νερό στο ενυδρείο. Νόμιζα ότι υπάρχουν έιδικές αντλίες και πράγματι χάρη στο ενδιαφέρον σας το έμαθα και σας ευχαρηστώ.Θά κοιτάξω άν υπάρχουν εδώ στην Κύπρο .Προς το παρόν θά κάμνω την αλλαγή όπως συνήθισα μέχρι να ανακαλύψω ηαν υπάρχει εδώ κάτι.

George-A
14-10-03, 18:02
Η python το έχει στα ανταλλακτικά της και μπορείς να την παραγγείλεις απευθείας από εκεί αλλά πρέπει να στείλεις την παραγγελιά με το ταχυδρομείο, δεν βρήκα να λέει πουθενά αν στέλνει στο εξωτερικό. :?:
H Python έκανε μια πατέντα βασιζόμενη στη αντλία που έχουν για τα στρώματα νερου. Αν δεις το link που έδωσα ποιο πάνω για το DIY το λέει ξεκάθαρα.
Πάνε στο google.com και δώσε 'waterbed drain and fill' θα σου βγάλει χιλιάδες link με την ίδια ακριβώς συσκευή, μαζι με τις προσθήκες για την βρύση.
Αν βρεις στην περιοχή σου εμπόρους που ασχολούνται με στρώματα νερού πρέπει να το έχουν.

annivas2000
15-10-03, 00:01
Αυτα τα "water-bed drain and fill" ειναι για το America.........εκτος αν εχω μεινει τοσο πισω στις εξελιξεις.... :D
Για το Ellada απο δω.........
http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=128115&t=temartic_e&userid=21ahpc04SuaYiig777BZuz1eqGcG1yYe7s7

George-A
15-10-03, 00:18
Οχι, δεν έμεινες πίσω, ακριβώς το ίδιο είναι! :lol:

george
15-10-03, 15:40
To εχει δοκιμασει κανεις ;;; Εχει και αντλια ή το νερο βγαινει με σιφοναρισμα ;;;

pani
15-10-03, 18:59
Αυριο θά πιάσω σβάρνα όλα τα καταστήματα που πουλάνε ψαρια για να μάθω άν έχουν αντλίες και τι άλλο προτείνουν . Οταν έχ ω νέα θα σας ενημερώσω άν και αμφιβάλλω να έχω και σπουδαια νέα.Παντως το να τραβάς αέρα απο το ενυδρείο το έκαμνα παλιά με μια μεγάλη γιάλλα που εφτιαξα για να στεγάσω τις χελωνίτσες μου που μετά εγιναν χελώνες και τίποτε δεν τις κρατιζε μέσα στο νερό.Αλλη ιστορία αυτή Την καθάριζα με το λάστιχο όπως μου εισηγηθήκατε. ¨Ομως τωρα βρήκα ας πουμεν πι ο μεγάλη ευκολία με την τρόμπα .Παιδιααααααααα τα χρυσόψαρα μου δεν ξέρω τι έχουν μου φαινονται να ερωτεύονται γιατι συνέχεια το ένα διαρκώς αγγίζει το άλλο κάτω απο την κοιλιά του. Η τα παρεξήγησα εγώ πάντως ειναι σηνέχεια μαζί . Εσεις τι λέτε που έχετε και αρκετή πείρα σε αυτά.

George-A
15-10-03, 19:51
To εχει δοκιμασει κανεις ;;; Εχει και αντλια ή το νερο βγαινει με σιφοναρισμα ;;;
Μάλλον δεν το 'έπιασες'......
Αυτή η αντλία που αναφέρωμαι, προσαρμόζεται στην βρύση, βασίζεται σε κάποιο φαινόμενο της φυσικής (βεντούρι λέγεται;) ενώ ανοίγεις την βρύση και τρέχει νερό προς τα κάτω, απο τα πλάγια διμιουργείται κενό!
εκεί προσαρμόζεται το λάστιχο απο το ενυδρείο.
Ετσι έχεις αυτόματο συφωνάρισμα....
χωρίς ρούφηγμα, χωρίς ηλεκτρική αντλία.....

Η ίδια 'αντλία', στο κάτω μέρος εχει μια τάπα, αν την κλίσεις, το νερό της βρύσης βγαίνει προς το λάστιχο για γέμισμα.

Obelix(Reifen)
16-10-03, 01:14
Συμπληρώνω (άμα έχω καταλάβει καλά) ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βρεθεί σε μαγαζί που πουλάνε στρωματά νερού. Τι λέτε εσείς στην Αθήνα να το ψάξετε; :?:

pani
16-10-03, 21:27
Αυτή η αντλία ειναι οτι πρέπει αλλα εδώ στην Κύπρο ποιο καταστημα αραγε θα την έχει.Φαινεται οτι κάνει την δουλειά που θέλουμεν αλλαααααααα............... που θα την βρούμεν ειναι το προβλημα.

george
17-10-03, 09:48
Αυτή η αντλία ειναι οτι πρέπει αλλα εδώ στην Κύπρο ποιο καταστημα αραγε θα την έχει.Φαινεται οτι κάνει την δουλειά που θέλουμεν αλλαααααααα............... που θα την βρούμεν ειναι το προβλημα.

Στο ιντερνετ φιλε μου...ειναι απλο !
http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=128115&t=temartic_e&userid=21ahpc04SuaYiig777BZuz1eqGcG1yYe7s7

pani
17-10-03, 17:24
Ευχαρηστώ Γιώργο για την ιστοσελίδα θα την δώ . Απλα επειδή ειμαι αρκετά μεγάλη στην ηλικία δεν ξέρω αρκετά απο το ιντερνετ φυσικά τώρα έχω εσάς και σας ευχαρηστώ που με συμβουλευετε.

Obelix(Reifen)
22-10-03, 00:21
Καλά νέα
Η python στέλνει πήρα την απάντηση:
<<Yes, you can order from us. The cost for a 13B pump is $7.94 and $3.00 for shipping/handling. If you need to order more than that, the freight cost will change. Let us know. >>

Αύριο κιόλας .Γιωργάκη την γλίτωσες :D

george
24-10-03, 10:51
Eισαι σιγουρος οτι η τιμη αυτη ειναι για το κομπλε κιτ μαζι με τα λαστιχα κλπ ;;;;
Και 3 $ μεταφορικα ;;; Μηπως εκαναν λαθος ;;;

Obelix(Reifen)
24-10-03, 13:33
Αν και αμέλησα να στείλω το γράμμα θα το κάνω μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται ,σε κανά μήνα θα δούμε αν έκαναν λάθος . 8)
Παντός στο μαιλ τους ανέφερα ότι είμαι Ελλάδα .

george
24-10-03, 13:50
To γραμμα ;; Ποιο γραμμα ;;;

kroud
24-10-03, 15:44
Ρε παιδια υπαρχει τοσος σοβαρος λογος να μπλεξει η γυναικα με αντλιες και διαφορα συστηματα για να κανει ενα απλο καθαρισμα στο βυθο?
Παρε μια απλη σωληνα φιλτρου απο ενα petshop.Να ειναι απο 12/16 και επανω και οσα μετρα σε βολευει για ριξεις το νερο σε εναν κουβα ή στον νεροχυτη σου αν ειναι κοντα.
Βαζεις την σωληνα μεσα στο νερο,τραβας τον αερα και ξεκινας το καθαρισμα του βυθου.Εαν εχεις υποστρωμα(χαλικια κτλ..)να εχεις τον σωληνα καποια εκατοστα πανω απο το υποστρωμα για να μην σου το τραβηξει.
Ειναι το πιο απλο,το πιο ευκολο και το πιο ανεξοδο.
Απ'οτι καταλαβα εχεις ενυδρειο με χρυσοψαρα.Μια φορα την εβδομαδα θα κανεις μια καλη αλλαγη νερου και ολα θα ειναι μια χαρα.Μην ξεχναμε αντιχλωριο κτλ...

george
24-10-03, 15:56
Ρε παιδια υπαρχει τοσος σοβαρος λογος να μπλεξει η γυναικα με αντλιες και διαφορα συστηματα για να κανει ενα απλο καθαρισμα στο βυθο?
Παρε μια απλη σωληνα φιλτρου απο ενα petshop.Να ειναι απο 12/16 και επανω και οσα μετρα σε βολευει για ριξεις το νερο σε εναν κουβα ή στον νεροχυτη σου αν ειναι κοντα.
Βαζεις την σωληνα μεσα στο νερο,τραβας τον αερα και ξεκινας το καθαρισμα του βυθου.Εαν εχεις υποστρωμα(χαλικια κτλ..)να εχεις τον σωληνα καποια εκατοστα πανω απο το υποστρωμα για να μην σου το τραβηξει.
Ειναι το πιο απλο,το πιο ευκολο και το πιο ανεξοδο.
...

Aυτη η "λυση" εννοειται...ολοι μας αυτο κανουμε...απλως ψαχνομαστε για κατι καλυτερο

Obelix(Reifen)
24-10-03, 16:19
Την παραγγελιά την στέλνεις με το ταχυδρομείο . :shock:
Άμα σου πέσει νερό στην βάση και σου φούσκωση 2 εβδομάδες μετά από την αγορά της και σου έρχεται να ρίξεις μερικά καντήλια με το καλημέρα τότε ψάχνεσαι. :evil:

kroud
24-10-03, 19:03
Aυτη η "λυση" εννοειται...ολοι μας αυτο κανουμε...απλως ψαχνομαστε για κατι καλυτερο

Αυτο κανουμε ολοι αλλα για εναν χομπιστα ή χομπιστρια που ξεκιναει ενα ενυδρειο,αν τον αρχισουμε με αντλιες και διαφορα συστηματα και παραγγελιες απο την γερμανια κτλ.. για ενα απλο σιφωναρισμα βυθου,το αποτελεσμα ειναι να σαλταρει.
Ας μαθει πρωτα τις απλες και βασικες λυσεις και μετα αν θελει να εμβαθυνει τις γνωσεις της πανω στο χομπι θα μπει και σε αυτη τη διαδικασια.
Εαν η συζητηση γινεται για εμας τοτε αλλαζει το θεμα και ευχαριστως να βρουμε και τις πιο ακραιες λυσεις... :wink:

Παντως σε οτι αφορα το καθαρισμα του βυθου που με ειχε αποσχολησει στο παρελθον παρα πολυ,μετα απο διαφορες αγορες εξαρτηματων και διαφορων μεθοδων,κατεληξα να κανω την δουλεια μου με εναν απλο σωληνα.Το θεωρω λιγοτερο χρονοβορο και πιο αποτελεσματικο απ' οποιοδηποτε αλλο μηχανημα.

George-A
24-10-03, 19:36
Την παραγγελιά την στέλνεις με το ταχυδρομείο . :shock:
Υπάρχει και fax :roll:
To 13B είναι σκέτη αντλία. Το πάσο είναι κάπου 2.5cm.
Είναι αρκετά ελαφρύ, καλά σου είπαν ταχδρομικά $3, τόσο κοστίζει.
Αν χρειαστείς τα adaptors, ειδικά το 13Α, εσύ ξέρεις!

Ρε παιδια υπαρχει τοσος σοβαρος λογος να μπλεξει η γυναικα με αντλιες και διαφορα συστηματα για να κανει ενα απλο καθαρισμα στο βυθο?

kroud, συμφονώ μαζί σου 100%. Κάποιος που ξεκινάει τον προτήνουμε το ποιό απλό, αυτό έγραψα και εγώ ποιό πάνω:
Ο σωστός τρόπος είναι ταυτόχρονα με την αλλαγή νερού να γίνεται και καθαρισμός του βυθού με μια ειδική σκούπα βυθού (gravel cleaner), θα πρέπει να υπάρχει κατι σε κάθε pet-shop.

Αν διαβάζεται και αγγλώφονα φορουμς, θα διαπιστώσεται ότι όλοι συμφονούν ότι η ποιό ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους ήταν αυτή που προμηθεύτηκαν το python :? :lol:

chris
25-10-03, 01:10
Εντάξει kroud έχεις δίκιο .Δεν είναι όμως ακριβό αυτό το "γκατζετακι"και εκτός αυτού άντε γέμιζε λεκάνες με νερό βάλτες πιο ψηλά απο το ενυδρείο να γεμίσεις.Φέρε και το κουβά να μαζέψεις το βρώμικο νερό .ΆΔΕΙΑΣΈ ΤΟΝ ,ΓΈΜΙΣΈ ΤΟΝ,.
ουφ κουράστηκα.
Όταν είμαι στην διαδικασία ούτε ένα βρεγμένο τσιγάρο δεν προλαβαίνω να κάνω.
Εντάξει ...υπερβάλω λίγο αλλά με βάζει σε σκέψεις
Ξέρεις τι είναι να εξηγείς ,τηλεφωνικά ,στην αδερφή σου πως πρέπει να γίνει η αλλαγή νερου ,on line ,οταν λειπεις διακοπές το καλοκαίρι;

pani
25-10-03, 14:14
Ναί στα αλήθεια κάτι τέτοιο κάνω μέχρι στιγμής και το γεμίζω απ ευθείας μετά απο την βρύση.Νόμιζα ότι υπάρχει κάτι πιο μοντερνο και νεώτερο.Πάντως σας ευχαρηστώ παιδιά για το ενδιαφέρο σας.Σε ένα κατάστημα μου έδειξαν μια αντλία και όταν κοιταξα καλα το κουτί ειδα ότι ειναι αυτές που χρησιμοποιούν για τα συντριβάνια, που κάνουν ανακύκλωση νερού.Ενα λάθος που κάνω ειναι οτι δεν βάζω αντιχλωριακό η ότιδήποτε άλλο μετά την αλλαγή μόνο λίγο αλάτι για τα ενυδρεία.Αν έχετε την καλοσύνη δώστε μου τα σειρά και τα ειδη που πρεπει να προμηθευτώ για να κάμω τα ψαράκια μου πιο ευτυχισμένα.

chris
25-10-03, 17:49
Τα αντιχλωριακά προιόντα δεν απομακρύνουν μόνο το χλώριο που είναι αέριο και ούτως ή άλλως θα απομακρυνθεί.Το νερό περιέχει βαριά μέταλλα και χλωραμίνες που πρέπει να εξουδετερωθούν.Το stress coat είναι το καλυτερο .Εγώ το συνδιάζω με το stress zyme

Υ.Γ.
αλάτι γιατί βάζεις ;Μήπως σου είπε μαγαζάτορας ότι είναι απαραίτητο;
Υ.Γ.
Μπορεί να σου πει κανένας Πατρινός (Βλέπε pokou);οτι τίποτε απο αυτά δεν χρειάζονται.Τι να κάνουμε.Φαινεται ότι το νερό στη Πάτρα είναι καλύτερο γιαυτό είναι όλοι ομορφόπαιδα :lol: :lol: :D :D

George-A
26-10-03, 07:24
Σε ένα κατάστημα μου έδειξαν μια αντλία και όταν κοιταξα καλα το κουτί ειδα ότι ειναι αυτές που χρησιμοποιούν για τα συντριβάνια, που κάνουν ανακύκλωση νερού.
Και στα σιντριβάνια αντλίες νερού εχουν! Κοίτα μόνο τις προδιαγραφές για τα λίτρα/ώρα να είναι αυτά πού θέλεις, και κάτι βασικό πόσα μέτρα μπορεί να ανυψώσει το νερό....
Και βεβαίως να μην έχει μεταλικά μέρη.

Εγώ για την μεταφορά απο κουβάδες σε ενυδρείο έχω μια Rio 1400, είναι αρκετά δυνατή, την περιορίζω την έξοδό της ώστε να ρίχνει το νερό κάπως πιο σιγανά.

Αντιχλωριακό πάντα!!!!

pani
26-10-03, 10:37
Αλάτι βάζω γιατί έχω γκαπυς . Το πρόβλημα ειναι οτι διαβασα κάπου ότι αλατι τυροκομικό ειναι το καλό ομω ς τι αλατι ειναι για να ψαξω να το βρώ.Υπάρχουν εδω σε σακουλάκια συνιθισμένο αλάτι μαγειρικό η αλάτι της θάλασσας. Ακόμα εχω λιγο απο το αλάτι των ενυδρείων που έχω αγοράσει γιαυτο ρωτάω πριν πάω να αγοράσω απο αυτό.Πιστεύω οτι κάμνει καλό στα γκάπυς το αλάτι
ταπεινή μου γνώμη.

pani
26-10-03, 10:40
Για της αντλίες θα έχω υπ οψιν μου αυτά που μου είπετε. Αυριο θα πάω να αγοράσω και αντιχλωριακό και tress zyme αν υπάρχει.και πάλι σας ευχαρηστώ.

tasos
26-10-03, 11:48
Το τυροκομικό αλάτι είναι πιο ακατέργαστο από το μαγειρικό, και αναφέρεται και ώς αλάτι για πάστωμα(κρέατος ,ελιάς κτλ.)'είναι δε πιο χοντρό από το μαγειρικό(2-3 χιλιοστά διαμετρος).Θα το βρείς πολύ εύκολα στο μπακάλικο :)

pani
26-10-03, 23:25
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ........ εντάξυ Τασο ΄αυτό το αλάτι το χρησιμοποιώ όταν αλατίζω ελιές ειτε μαυρες ειτε πράσινες το έχω ΄σπίτι προχθές ακόμα το χρησιμοποίησα. Είναι μαγειρικό αλατι πιο χοντρό. Σε ευχαρηστώ πολύ για την διευκρίνηση.Λοιπον απο αυτό θά βάζω σε κάθε αλλαγή νερού 2 έως 3 κουταλάκια στο νερό . Το ενυδρείο μου ειναι των 70 λίτρων και έχω αρκετά γκάπυς μέσα μεγαλωμένα απο μένα γιατί τα πρώτα έχουν αποδημησει. Ειναι διάφορες ηλικίες καθ' οτι επαψα πια να μεγαλώνω μικρά σε άλλο ενυδρέιο. Γεννάνε εκεί και όσα μπορέσουν μεγαλώνουν . Πάντα ομως υπάρχουν μικρά......

pokou
27-10-03, 11:57
Είναι μαγειρικό αλατι πιο χοντρό..

Δεν είναι μαγειρικό, είναι τυροκομικό χωρίς προσθετα ροής.
:P

chris
27-10-03, 21:45
σύντροφοι και συντρόφισες το αρχικό θέμα έχει αλλάξει .
Επανέρχομαι λοίπόν και συμπληρώνω ότι το DIY python αποπερατώθηκε και στεφθηκε με απρόσμενη επιτυχία.Οσοι παραμένουν συντηρητικοί στη χρήση της απλής σκούπας ας αναθεωρήσουν.Δεν χρησιμοποίησα καμιά λεκάνη ή κουβά και τελείωσα την αλλαγή νερού εντος 5 λεπτών.Βέβαια η ταλαιπωρία της εύρεσης των συγκεκριμένων ανταλλακτικών ήταν εκνευριστική αλλά η ανταμοιβή επιβραβεύει την προσπάθεια.Με την φωτοτυπία απο το διαδύκτιο ανα χείρας έψαξα αρκετά και στάθηκε αδύνατο να βρω τα συγκεκριμένα πλαστικά μέλη.Βρήκα όμως μεταλλικά και καλύτερα στην εκπληκτική τιμή των 5.37 euro.

pani
28-10-03, 15:46
Ευχάριστα τα νέα chris πάνωχαρά σου λοιπόν εμείς όμως τι κάμνουμεν ειναι το ζήτημα.Πώς θα τα καταφέρουμεν να σε φτάσουμεν .

chris
28-10-03, 18:40
θα συνάψω επιπρόσθετα σχόλια δια ταύτην κατασκευήν προς πάσα ενδιαφερόμενον.

george
28-10-03, 23:18
θα συνάψω επιπρόσθετα σχόλια δια ταύτην κατασκευήν προς πάσα ενδιαφερόμενον.

Αντε....περιμενουμε !!!

dpan
30-10-03, 17:40
Εγω για να κα8αριζω τον βυθο εχω παρει ενα μπουκαλι της Coca Cola (απο τα μικρα) το εκοψα στην μεση περιπου και προσαρμοσα στο στομιο εναν σωληνα(Αυτον που ποτιζουμε τον κηπο).
Το βαζω μεσα στο χαλικι και ελαφρα το κουναω.
Γινετε καλη δουλεια και δεν τραβα μαζι με το νερο το χαλικι
Δ

chris
31-10-03, 04:50
θα συνάψω επιπρόσθετα σχόλια δια ταύτην κατασκευήν προς πάσα ενδιαφερόμενον.

Αντε....περιμενουμε !!!

Γιώργο εσένα είναι λίγο δύσκολο να σε βοηθήσω.Για τους Αθηναίους θα πω ότι τα συγκεκριμένα εξαρτήματα μπορούν να τα βρούν στον Παντελίδη (έχει υδραυλικά εξαρτήματα για κομπρεσέρ κ.τ.λ.).Βρίσκεται στη Βουλιαγμένης 50 μέτρα απο το σταθμό Δάφνης .
Αφόυ πάρετε μαζί σας ένα κομμάτι απο το σωλήνα της σκούπας για να δείξετε τη διατομή της θα ζητήσετε ένα σύνδεσμο απο μισή ίντσα στο μέγεθος της σκούπας και αυτή θα σφιγγει με γκρόβερ.Στο σπίρωμα της μισής ίντσας θα βιδώσετε ένα απλό στόμιο για να συνδέσετε το γνωστό ποτιστικό σωλήνα που όλοι ξέρουμε.Δεν υπάρχει έτοιμο σε πλαστικό αλλά θα σας το φτιάξουν επιτόπου μεταλλικό.Μετά θα ζητήσετε ένα ταφ (υδραύλικό εννοείται ) που θα καταλήγει σε δυό απολήξεις με στόμια για απλούς σωλήνες μισής ίντσας.Μια παράλληλη και μιά κάθετη.Το ταφ στο επάνω μέρος θα έχει παξιμάδι σε μέγεθος βρύσης πλυντηριου.Το ταφ αυτό θα φτιαχτεί επιτόπου επίσης και απο ένα μαγαζί απλού υδραυλικού.Το ταφ αυτό βιδώνει στη βρύση που έχετε στο μπαλκόνι σας ή στη βεράντα σας.
Στην οριζόντια απόληξη του ταφ σφιγγετε με σφιχτήρα το λάστιχο και στην άλλη άκρη του λάστιχου σφίγγετε το σύνδεσμο απο μισή ίντζα.Στο γκρόβερ κουμπώνετε τη σκούπα και ο πύθωνας είναι έτοιμος.Αν ανοίξετε τη βρύση και κρατήσετε με το χέρι σας την κάθετη απόληξη του ταφ ,το νερό θα περάσει στην οριζόντια απόληξη και θα φτάσει στην άκρη της σκούπας.Χωρίς να μπει αέρας στη σκούπα βυθίζετε τη σκούπα στο πολύτιμό σας ενυδρειο .Αφήνετε το δάκτυλο απο το τάφ για να απελευθερωθεί το νερό και ξαφνικά θα συμβεί το μαγικό.Η σκούπα θα ρουφάει και θα διώχνει το βρόμικο νερό απο την κάθετη απόληξη του ταφ.

Εξάρτημα 1
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΙΣΉΣ ΙΝΤΖΑΣ ΣΕ ΓΚΡΌΒΕΡ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΑ-1.5 EURO
Eξαρτημα 2
ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΤΑΦ ΓΙΑ ΒΡΥΣΗ ΜΕ ΑΠΟΛΗΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΩΛΗΝΑ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ-4 euro
Eξαρτημα 3
ΣΩΛΗΝΑΣ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ- τσάμπα άμα έχεις
Εξάρτημα 4
2 ΣΦΙΧΤΉΡΕΣ ΒΙΔΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΜΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΕΙ Ο ΣΩΛΗΝΑΣ-σχεδόν τσάμπα.

άντε καληνύχτα γιατι πήγε 3 και 10 η ώρα και έχω πρωινό ξύπνημα .
Περιμένω απορίες

George-A
31-10-03, 08:47
Αν κατάλαβα καλά η αντλία αντικαταστάθηκε με ένα κοινό τάφ; :o

Εδώ (http://www.george-a.com/pump.html) έχω φωτογραφία με το εσωτερικό της αντλιούλας.

chris
31-10-03, 14:38
δεν καταλαβαίνω.Αυτό δεν είναι ένα πλαστικό ταφ;
Η αντλία αντλει απο που και γιατι;

george
31-10-03, 16:44
Aπο οτι καταλαβα φιλε Chris κατασκευασες μονος σου με διαφορα υλικα που βρηκες στο εμποριο κατι αντιστοιχο με το PYTHON.
Tα υλικα που χρησιμοποιησες ειναι πολυ ευκολο να βρεθουν.
Αυτο που εγω δεν μπορω να καταλαβω ειναι πως διαολο λειτουργει η περιφημη "αντλια".
Γιατι ενταξει...το καταλαβαινω...οτι στο ΤΑΦ που μπαινει στην βρυση...κλεινουμε με καποιο τροπο (με μια βανα ισως) την μια παροχη και απελευθερωνεται η αλλη.
Και το γεμισμα του ενυδρειου...ειναι απολυτα κατανοητο πως γινεται...δεν αλλαζει τιποτα απο το "παραδοσιακο"γεμισμα με λαστιχο.
Το αδειασμα πως γινεται ;;; Με ποιον τροπο ;; Μηχανικα μεσω καποιου φυσικου φαινομενου ;; Και εφοσον δεν υπαρχει υψομετρικη διαφορα αναμεσα στο ενυδρειο και τον νεροχυτη !
ΒΟΗΘΕΙΑ .... ΜΠΕΡΔΕΥΤΙΚΑ !

George-A
31-10-03, 20:53
Να γράψω πώς το κατάλαβα εγώ;
Το ταφ με την βρύση είναι σε χαμηλότερο επίπεδο. Γεμίζεις αρχικά τον σωλήνα με νερό, η άλη άκρη είναι μέσα στο ενυδρείο, το νερό λόγω βαρύτητας επιστρέφει και αρχίζει το συφωνάρισμα.
chris, έκανες νέα πατέντα!

Το python βέβαια δεν είναι έτσι....
Το νερό της βρύσης εξαναγκάζεται να περάσει απο ένα στένωμα, μετα σε φαρδύτερο σωλήνα, ανάμεσα απο το πλάϊ σχηματίζεται κενό αέρος, και τραβάει.
Η φωτογραφία εδώ (http://www.george-a.com/pump.html)
Κάποιος με καλύτερες γνώσεις φυσικής - υδροδυναμικής ας δώσει καλύτερη εξήγιση.....
:?:

annivas2000
31-10-03, 20:58
Αυτο που εγω δεν μπορω να καταλαβω ειναι πως διαολο λειτουργει η περιφημη "αντλια".

Ψαξε για το φαινομενο venturi george....... :wink:

chris
01-11-03, 00:42
Λοιπόν να εξηγήσω καποια πράγματα.
Δεν ανακάλυψα κάποιο νόμο της ρευστομηχανικής με τη πατέντα μου.Δεν δημιουργει το venturi το στένεμα αυτό.Απλά αποκλείει την περίπτωση άν η βρύση είναι πιο ψηλα απο τη στάθμη του νερού ,να περάσει το νερό της βρύσης μέσα στο ενυδρείο απο την ορίζόντια απόληξη.Εγώ δεν συνδέω τον πύθωνα με τη βρύση του νεροχύτη που είναι ψηλα αλλά με τη βρύση του μπαλκονιού που είναι πιο χαμηλά(όπως και σε σάς σίγουρα).
Τώρα
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ.
Οπως εξήγησα ο σωλήνας μέσα στη σκούπα πρέπει να γεμίσει νερό.
Το νερό που τρέχει απο τη βρύση παρασύρει και το νερό απο τη σκούπα και η εκτόνωση της ατμοσφαιρικής πίεσης συμβαίνει μέσα απο τη σκούπα

annivas2000
01-11-03, 02:29
Νομιζω εχει γινει ενα μπερδεμα. Η <αντλια> της python (που δεν ειναι αντλια, αλλα δεν ειναι και ταφ) αφαιρει το νερό λογω του φαινομενου venturi. Εκει πηγαινε και η απαντηση μου προς τον george (γιατι νομισα οτι γι'αυτην την αντλια ρωτουσε).
Για να το πω με απλα λογια...στο link που εδωσε ο George-a το μικροο εξαρτημα που συνδεεται στη βρυση και στενευει κανει το νερο (της βρυσης) να φευγει με πιεση και παρασυρει και τον αερα που βρισκεται στο λαστιχο που ειναι ενωμενο με τη σκουπα. Η υποπιεση που δημιουργειται μεσα στο λαστιχο κανει το νερο να <τραβιεται> απο το ενυδρειο και να καταληγει στο αντλιακι-ταφ και βεβαια στο νεροχυτη. Το συστημα δουλευει ανεξαρτητως υψομετρικης διαφορας νερου ενυδρειου με βρυση.
Και συ chris λες οτι εφτιαξες ενα DIY python (αλλα χωρις <αντλια>). Τωρα αν καταλαβα καλα στην ουσια το συστημα που εφτιαξες δουλευει λογω διαφορας υψομετρικης πιεσης. Απο τη στιγμη που θα ξεκινησει να ρουφα η σκουπα, χρειαζεται να τρεχει η βρυση?

lasal
01-11-03, 02:38
Κάποιος με καλύτερες γνώσεις φυσικής - υδροδυναμικής ας δώσει καλύτερη εξήγιση.....
:?:

Χμ 54 μυνήματα για το πώς αδειάζουμε το νερό απο το ενυδρείο zw
Ας είναι.
Μια και αναφέραμε νόμους της φυσικής ας το αναλυσουμε και αυτό γιατί μας λοίπουν οι ιδέες για κάτι ποιό καινούργιο.
1) Αρχή συγκοινωνούντων δοχείων
2) Νόμος της βαρύτητας
3) Υποπίεση

Αρχή συγκοινωνούντων δοχείων
Εχουμε 2 βαρέλια και τα ενώνουμε με εναν σωλήνα στην βάση τους.
Το ένα το γεμιζουμε με νερό.
Στο άλλο βάζουμε λίγο νερό ή καθόλου νερό.
Το νερό θα φύγει απο το ένα βαρέλι και θα πάει στο άλλο μέχρι να έχει την ίδια στάθμη με το πρώτο.

Αν βάλουμε τον σωλήνα πάνω απ το βαρέλι τότε δεν θα μπορεί να κυκλοφορίσει το νερό για λόγους βαρύτητας.
Αν όμως γεμίσουμε τον σωλήνα αυτόν με νερό και λόγω οτι τα υγρά είναι ασυμπίεστα και λόγω της βαρύτητας και της υποπίεσης που θα δημιουργήσει θα αρχίσει να κυκλοφορεί το νερό.
Στον σωλήνα του πρώτου βαρελιού θα δημιουργήσει την υποπίεση.
Με απλά λόγια θα παρασέρνει το νερό τον εαυτό του.

Φαινόμενο Βεντούρι
Τώρα το φαινόμενο βεντούρι είναι κατι τελείως διαφορετικό και
βασίζεται καθαρά στην........υποπίεση και την κατευθυντικότητα.

Πώς δουλεύει το python
Βασίζεται στο φαινόμενο βεντούρι
Η πίεση του νερού της βρύσης και η κατευθυντικότητα δημιουργεί την υποπίεση μέσα στον σωλήνα που έρχεται απο το ενυδρείο και παρασέρνει το νερό πρός την βρύση.
Στην δεξιά φωτογραφία εδώ http://www.george-a.com/pump.html
Στο πρώτο πράσινο εξάρτημα δημιουργείτε ή πίεση και η κατευθυντικότητα.
Στο δεύτερο πράσινο εξάρτημα δημιουργείτε η υποπίεση.
Το τρίτο πράσινο εξάρτημα λειτουργεί σαν βάνα.
Οταν το έχουμε ανοιχτό πάει το νερό απο το ενυδρείο πρός την βρυση.
Οταν το έχουμε κλειστό πάει το νερό απο την βρυση προς το ενυδρείο.
Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει ο George-A :wink:
Καιρός είναι να κάνω και γω ένα site γιατί "όσα λέει μια εικόνα δεν τα λένε 1000 λέξεις"

chris
01-11-03, 02:45
Eχεις δίκιο.Και εγώ μπερδεύτικα με τη λέξη αντλια.Οσο για την ερώτηση σου η απάντηση είναι όχι.Αν η βρύση όμως είναι ανοιχτή η δύναμη απορρόφησης είναι μεγαλύτερη.Αν η βρύση μου ήταν πιο ψηλα θα έβαζα και εγώ το λεπτότερο στόμια εσωτερικά όπως δείχνει η φωτογραφια.Προφανώς η πραγματική σκούπα python ρουφάει ακόμα και άν η βρύση είναι πιο ψηλα απο τη στάθμη του νερού.Δεν είχα όμως αυτή την απαίτηση εφόσον είναι δύσκολο να προσαρμόσω μεταλλικό υδραυλικό ταφ στη βρύση του νεροχύτη.
Αυτό που δεν έχω καταλάβει και ψάχνω σα τρελός στο net -+10 είναι αν αυτή η καταραμένη σκούπα ρουφά και ανανεώνει νερό καθαρό ταυτόχρονα.
Αν έχεις κάποιο επιστημονικό σιτε στο δίκτυο στείλτο γιατί.... -+9

chris
01-11-03, 02:53
Φαινόμενο Βεντούρι
Τώρα το φαινόμενο βεντούρι είναι κατι τελείως διαφορετικό και
βασίζεται καθαρά στην........υποπίεση και την κατευθυντικότητα.

Στο πρώτο πράσινο εξάρτημα δημιουργείτε ή πίεση και η κατευθυντικότητα.
Στο δεύτερο πράσινο εξάρτημα δημιουργείτε η υποπίεση.
Το τρίτο πράσινο εξάρτημα λειτουργεί σαν βάνα.

Τώρα θα με τρελάνετε.
1.το πρώτο πράσινο εξάρτημα δημιουργεί τη πίεση και την κατευθυντικότητα.ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΤΩ;;;;
2.η υποπίεση δημιουργείται ουτως ή αλλως εφόσον το στάσιμο νερό του οριζόντιου σωλήνα αρχίζει να παρασύρεται απο το τρεχούμενο.
3 εντάξει εγώ το κλείνω με το δάκτυλο

Εγώ δεν μίλησα για συγκοινωνούντα δοχεία.

lasal
01-11-03, 03:04
Αν η βρύση μου ήταν πιο ψηλα θα έβαζα και εγώ το λεπτότερο στόμια εσωτερικά όπως δείχνει η φωτογραφια.Προφανώς η πραγματική σκούπα python ρουφάει ακόμα και άν η βρύση είναι πιο ψηλα απο τη στάθμη του νερού.

Στο φαινόμενο βεντούρι δεν έχει σημασία το ύψος της βρύσης αρκεί να μην είναι στο....υπόγειο. :wink:
Στην δική σου κατασκευή δουλεύει η βαρύτητα και το ασυμπίεστο των υγρών.
Το ταφ σου πάλι λειτουργεί κατευθυντικά.
Και το python έχει σχήμα ταφ.
ΥΓ.
Συμπληρώνω
Εσυ chris δεν έχεις βεντουρι όπως εγώ δεν έχω ibiza :wink:
Και το δάχτυλο σου είναι το τρίτο εξάρτημα :)

chris
01-11-03, 18:26
λοιπόν επειδή απο τα views είδα ότι ενδιαφέρει πολύ κόσμο και δεν θέλω να μπερδέψω κανένα θα πω τα εξής:
φίλε αννίβα
η βρύση μου έχει ύψος 73cm και ο πυθμένας του ενυδρείου 80.
έκανα σιφόνιασμα με κλειστή τη βρύση και απλά έσταζε.Δεν είναι δυνατόν αυτή η υψομετρική διαφορά να σιφονιάζει.Μόλις άνοιξα τη βρύση σηκώθηκαν και τα χαλίκια. :!:
Θέλετε να παραδεχτώ ότι αυτό που εκανα δεν είναι venturi εντάξει το παραδέχομαι αν και κάποιοι συναδερφοι φυσικοί στη δουλειά μου είπαν σήμερα ότι είναι αλλά με ποιό αδύναμα αποτελέσματα εφόσον η πίεση είναι μικρότερη.
Το παραδέχομαι ότι αν η βρύση είναι πιο ψηλα απο το ενυδρείο μην το δοκιμασετε καν.
Σήμερα θα βάλω και μια βάνα στο κάθετο άξονα (για να μη βάζω δάχτυλο) :mrgreen:
έχω συνδέσει και ένα κομμάτι σωλήνα που στέλνει τα απόνερα στην αποχετευση και δεν λερώνω ούτε το μπαλκόνι.
καταλήγω λοιπόν στο εξής.Το νερό παρασύρεται απο την οριζόντια απόληξη χωρίς το στενό στόμιο.Τα αποτελέσματα με το venturi του πύθωνα μάλλον είναι αποδοτικότερα αλλά όσοι βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις με τη δικιά μου και δεν θέλουν να μπλέξουν με τις εσωτερικές ψηλές βρύσες του σπιτιού,θα τα πάνε μια χαρά και με το δικό μου DIY.

Υ.Γ.
Φίλε lasal εμείς τα είπαμε και στο chat.Oυτε εγώ έχω ibiza και συμφωνώ μαζί σου :wink:

pokou
04-11-03, 01:08
ΡΕ chris......
To βεντουρι δεν έχει σχέση με υψομετρική πίεση και άλλα.
το ταφ που έχεις βάλει δεν κάνει ''βεντουρι'', λειτουργει με την αρχη των συγκοινωνούντων δοχείων.

Αν ήταν βεντούρι θα έπρεπε να έχεις την βρύση σου ανοιχτη κατα την διάρκεια του σιφονινγκ :P

Αν δεν κατάλαβα καλά την κατασκευή σου ........ πες μου.
ΖΗΤΩ ΤΑ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ
:P

iason4u
04-11-03, 01:18
ego exo pari ena bukali coke ton 500ml...tu ekopsa to pato....kolisa to solina me monotiki tenia...ke etimo to gravel cleaner mu....akoma sto rufigma....akoma kala ime...
Iason

chris
04-11-03, 15:48
ΡΕ chris......
To βεντουρι δεν έχει σχέση με υψομετρική πίεση και άλλα.
το ταφ που έχεις βάλει δεν κάνει ''βεντουρι'', λειτουργει με την αρχη των συγκοινωνούντων δοχείων.

Αν ήταν βεντούρι θα έπρεπε να έχεις την βρύση σου ανοιχτη κατα την διάρκεια του σιφονινγκ :P

Αν δεν κατάλαβα καλά την κατασκευή σου ........ πες μου.
ΖΗΤΩ ΤΑ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ
:P

Το ομολόγησα ότι δεν έχω venturi ακόμα και θα το τελειοποιήσω που να σκάσετε όλοι :D .Αλλά όπως εξήγησα το diy ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΗ ΒΡΥΣΗ.


Y.Γ.
ΔΕΝ ΟΜΟΛΟΓΩ +-8 +-8

Y.Γ.
Kάνω edit γιατί τώρα κατάλαβα ότι μάλλον δεν είχες διαβάσει την τελευταία τρίτη σελιδα των post

chris
10-11-03, 03:54
venturi θέλατε venturi θα έχετε!
Την ιδέα μου την είχε ρίξει ο George-A στο chat.Τοποθέτησα στο πάνω ακρο του ταφ μία βαλβίδα απο στρώμα θαλάσσης και λειτουργησε μια χαρά και με κόστος μηδέν.Η εργασία μου πήρε 3 λεπτά και το αποτέλεσμα ήταν να κάνω σιφόνιασμα απο μια ζαρντινιέρα με φυτά που έχω στο πάτωμα (ύψος μηδέν δηλαδή)

Α Υ Τ Α

george
04-12-03, 00:34
Αγορασα τελικα την συσκευη "ΡΥΤΗΟΝ" απο το Aquaristikshop....ειναι της JBL η οποια την αγοραζει απο Αμερικη και την πουλάει με το δικο της ονομα.
Οι εντυπωσεις....χμμμ...αναμικτες.
Εχουν δικιο που λενε οτι "Τερμα οι κουβαδες και τα νερα".
Το βαζεις στην βρυση (πολυ ευκολα)...το γυριζεις στην θεση "αδειασμα"....και αδειαζει το νερο ευκολα αλλα λιγο πιο αργα απο την παραδοσιακη μεθοδο.
Οσο για το γεμισμα....γινεται το ιδιο ευκολα.
Το μονο προβλημα που εχω ειναι οτι κατα την διαρκεια του αδειασματος κανονικα θα επρεπε να κανει και σιφοραρισμα και καθαρισμα του βυθου...κατι το οποιο δεν γινεται.
Επισης ενω στο ενυδρειο που βρισκεται στο ιδιο επιπεδο με την βρυση δουλευει αψογα...στο αλλο..που βρισκεται λιγο χαμηλοτερα...δεν δουλευει σχεδον καθολου.
Οπως διαβασα ισως να φταιει η χαμηλη πιεση του νερου που εχω στο σπιτι (2 ατμ) ή καποια ρακορ δεν ειναι καλα σφιγμενα και παιρνει αερα απο εκει.
Αν το προβλημα αυτο λυθει....σας συνιστω τον ΠΥΘΩΝΑ ανεπιφυλακτα !!!

George-A
04-12-03, 01:19
george μεγειά!

Κάπου στα manuals της python γράφει πόσα bar και πάνω πρέπει να είναι η πίεση της βρύσης για να μπορεί να συφονάρει ικανοποιητικά.

Το μονο προβλημα που εχω ειναι οτι κατα την διαρκεια του αδειασματος κανονικα θα επρεπε να κανει και σιφοραρισμα και καθαρισμα του βυθου...κατι το οποιο δεν γινεται.
Δηλαδή??

Δοκίμασε να βάλεις σκέτη την αντλιούλα στην βρύση, χωρίς να βηδωσεις το λάστιχο απο το πλάϊ. Ανοιξε την βρύση τέρμα, προσπάθησε να βάλεις το χέρι σου στην τρύπα στο πλάϊ, πρέπει να νιώσεις δυνατό σχετικά τράβηγμα-ρούφηγμα. Αν όχι δοκίμασε αλού με καλή πίεση.

mikenuke
04-12-03, 19:29
Εμενα η απορια που μου εει δημιουργηθει ειναι αφου κανεις αλλαγη βερου χωρις κουβαδες πως θα προσθεσεις το αντιχλωριο?
Γιατι εγω κανω αλλαγες με μια λεκανη και σε αυτη προσθετω την αναλογη δοση αντιχλωριου.

Αν προσθετεις αντιχλωριο μετα την αλλαγη νερου σε αναλογια για ολο τον ογκο του ενυδρειου, τοτε αυτο ειναι και πιο ασυμφορο οικονομικα αφου βαζεις μεγαλυτερη ποσοτητα αλλα και πιο αναποτελεσματικο, αφου το πιο αποτελεσματικο ειναι να προσθτεις αντιχλωριο μονο στην νεα ποσοτητα νερου που προστιθεται καθε φορα.

chris
05-12-03, 02:04
είχα αναρωτηθεί και εγώ για το συγκεκριμένο.Ρίχνω μετα την αλλαγή νερού μέσα στο ενυδρείο την ίδια ποσότητα αντιχλωριακού που αναλογεί στο 25% που αλλάζω.Φαντάζομαι ότι εξουδετερώνεται το χλώριο αλλά θα ήθελα μια επιβεβαίωση και εγώ

George-A
05-12-03, 05:57
Aν κάνεις αλλαγή μόνο 25% και δεν ρίξεις καθόλου αντιχλωριακό δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Η περιεκτηκότητα είναι τόσο μικρή, και με την ώρα χάνεται.
Δεν ισχύει το ίδιο άν έχεις chloramines.
Για την ποσότητα απο όσο ξέρω ρίχνεις την ποσότητα που αντιστιχεί στον όγκο του ενυδρείου, αφού εκεί το ρίχνεις.

chris
05-12-03, 14:05
Δεν ισχύει το ίδιο άν έχεις chloramines.
Για την ποσότητα απο όσο ξέρω ρίχνεις την ποσότητα που αντιστιχεί στον όγκο του ενυδρείου, αφού εκεί το ρίχνεις.

γιά χλωραμίνες δεν ξέρω αλλά βαραία μέταλλα έχει σίγουρα και άρα καλά κάνω και ρίχνω.Αν είναι τώρα κάθε φορά που ρίχνω απο τη βρύση να ρίχνω και τέσσερα -πέντε κουταλάκια stress coat σε λίγο καιρό η ΑQUAR.PHARM. θα μου δίνει μέρισμα μετοχών.
Καμιά δεύτερη γνώμη;
Αν έχει δίκιο ο Γιώργος 'την κάτσαμε' -+10

Obelix(Reifen)
05-12-03, 19:00
Προσθέτεις αντιχλώριο μόνο για το νερό που βάζεις μιας και αυτό μόνο περιέχει χλώριο και όλα τα υπόλοιπα είτε το βάζεις στο ενυδρείο είτε στον Κούβα-λεκάνη .

Chris ο μαγαζάτορας που το αγοράζεις να δεις χαρές που κάνει :twisted: (Γιατί δεν αγοράζεις το prime της Seachem η το Mydor .Ξέρεις πόσο θα χαρεί η τσέπη σου με δοσολογία 2 σταγόνες στο γαλόνι +-8)

chris
06-12-03, 00:37
Προσθέτεις αντιχλώριο μόνο για το νερό που βάζεις μιας και αυτό μόνο περιέχει χλώριο και όλα τα υπόλοιπα είτε το βάζεις στο ενυδρείο είτε στον Κούβα-

ΣΩΣΤΟΣ. ευτυχώς δηλαδή γιατι έτσι καταλάβαινα και εγώ +-8 +-8

Giorgos
06-12-03, 02:51
Είναι προτιμότερο να προστίθεται το αντιχλώριο σε 2-3 δόσεις πριν και κατά την διάρκεια της αλλαγής νερού. Δηλαδή, για μια αλλαγή νερού ας πούμε της τάξης των 50 λίτρων, αρχικά προσθέτουμε αντιχλώριο για τα πρώτα 17 λίτρα (πριν ακόμα αρχίσουμε να γεμίζουμε το ενυδρείο) και μετά αφού γεμίζουμε το ενυδρείο προσθέτουμε άλλες δυο δόσεις που αντιστοιχούν πάλι για 17 λίτρα η κάθε δόση.

george
10-12-03, 11:48
Επειδη το topic ξεφυγε λιγακι απο το αρχικο του θεμα...να επανελθω λεγοντας οτι εστειλα ενα email στην JBL και μου απαντησαν οτι για να γινεται σιφοναρισμα πρεπει η πιεση του νερου της βρυσης να ειναι 3-4 bar.
Στο σπιτι μου εχω περιπου 2 bar για αυτο και εχω τα προβληματα που ανεφερα.

Fanis
19-12-03, 00:54
υπάρχει τροπος να καθαρισουμε τον βυθό όταν έχουμε αμμο?

Tolis
19-12-03, 00:59
http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=241