PDA

Επιστροφή στο Forum : ΘΟΛΟ ΜΑΤΙ? HELP !! Για διαγνωση & θεραπεια.


blue
27-09-03, 11:32
Παιδια γεια σας. Αναζητω παλι τα φωτα σας. Ο χαρος κτυπησε. Αλλα οχι στην γκαπινα μου που ζει και βασιλευει,(αναφορα σε αλλο τοπικ), αλλα σ'ενα απο τα platies μου. Ενω ηταν ολα οκ, σημερα το πρωι βρεθηκε dead. Απ' τα λιγα που ξερω, προσπαθησα να δω τι συμβαινει. Το ψαρι φαινοταν ενταξει. Σωστο σχημα, οχι δαγκωματιες, οχι πρηξιμο. Το μονο που μου φανηκε παραξενο ηταν στα ματια του που φαινονταν θολα, χωρις ομως να ειναι εξογκωμενα. Σ'ενα βιβλιο που εχω,( η φροντιδα του ενυδρειου by Dr Neville Carrington), αναφερει την αρρωστεια του θολου ματιου. Προκειται για αυτη? Αν ναι ποια ειναι η αιτια? Στο βιβλιο λεει πως πιθανες αιτιες ειναι : Oodynium & Cryptocaryon, καθως & φυματιωση ψαριων. Επισης σαν αιτια αναφερει και μη συγκεκριμενες βακτηριακες λοιμωξεις. Για τα 2 πρωτα, στα σημαδια μολυνσης αναφερει το ξυσιμο στις πετρες, θολουρα & γκριζωποι λευκοι οζοι 2mm στο δερμα. Πραγμα το οποιο στο δικο μου platy δεν υφισταται. Αρα ειναι φυματιωση? Η βακτηριακη λοιμωξη? Πρεπει να χρησιμοποιησω αντιβακτηριακο φαρμακο οπως Φενοξυεθανολ η Νιφουρπινιρολ? Σημειωτεον οτι πριν 2 ημερες εγινε αλλαγη νερου 22l στα 63l που ειναι το ενυδρειο. Οι αλλαγες νερου γινονται καθε εβδομαδα. Να ξανακανω αλλαγη νερου? Τα υπολοιπα ψαρακια μου κινδυνευουν? Να ριξω αλατι? PLS HELP.......!!!

halvas69
28-09-03, 02:47
Mήπως τα μάτια του είναι θολά γιατί πέθανε ?
Πιθανή διάγνωση, πιστεύω, θα έκανες σε περίπτωση που ήταν ζωντανό, τώρα ........είναι αργά

tasos
28-09-03, 08:53
Συμφωνώ με τον halvas!Κάνε και ένα τεστ αμμωνίας και νιτρωδών πάντως :? .

johnny98130
28-09-03, 10:18
Υποθέτω ότι το νερό που χρησιμοποιείς για τις αλλαγές ειναι της ιδίας σκληρότητας και PH με αυτό του ενυδρείου. Κανε και ενα έλεγχο καλου κακού

blue
28-09-03, 16:56
:? Tωρα που το σκεφτομαι, νομιζω οτι (halvas69) εχεις δικιο. Απλως πανω στον πανικο μου γιατι μου πεθανε, και οντως αρχαρια, προσπαθησα να μαθω τον λογο. Παντως δεν ειναι και ασχημα να ψαχνεις και να μαθαινεις. Γιαυτο τον λογο τα ερωτηματα μου ισχυουν. Τι κανουμε σ'αυτη την περιπτωση? Οσο για το ph ειναι ιδιο με της βρυσης. Στις τελευταιες μου μετρησεις ειχα: ph=8 ,gh=17, NO2=<0,3mg/l H σκληροτητα στην αρχη ηταν 20 αλλα τωρα εχει μια εβδομαδα που κατεβηκε στο 17. Ελπιζω να μην νομισατε οτι κανω τον ξυπνιο με αυτα που εγραψα, Απλα μαθαινω..... και σας ρωταω....

halvas69
28-09-03, 17:47
Kαι πολύ καλά κάνεις και το ψάχνεις, αλλά από την στιγμή που δεν διαπίστωσες νωρίτερα κάποια συμπτώματα, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις και την αιτία του κακού.
Όσον αφορά το αλάτι, εγώ ρίχνω σε κάθε αλλαγή νερού μία μικρή ποσότητα για προληπτικούς λόγους και δόξα τον Θεό από τότε (1 1/2 χρόνο) δεν είχα κανένα πρόβλημα (ανεξήγητοι θάνατοι ή μολύνσεις).
Για τα φάρμακα που αναφέρεις, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να προβείς στην χρήση τους από την στιγμή που δεν έχουν πέσει στην αντίληψη σου κάποια "ύποπτα" συμπτώματα.
Το μόνο που μπορείς να κάνεις (είναι κομματάκι βαρετό), πάρε μία καρέκλα και στήσου κοντά στο ενυδρείο για να δεις γενικά, τις αντιδράσεις-συμπεριφορά των ψαριών.
Αυτή την στιγμή, μόνο με εντατική παρατήρηση θα μπορέσεις να βρείς κάτι.......ελπίζω να μην δεις τίποτα το ανησυχητικό :wink:

ΥΓ Good luck :)

blue
28-09-03, 20:04
Σ'ευχαριστω για την απαντηση (halvas69) . Ποσο αλατι μπορω να ριξω στα 22l που αλλαζω καθε εβδομαδα? Διαβασα πως χρειαζεται 0,1% gr/l για μετρια προστασια απο νιτρικα αλατα. Η 0,3% gr/l που ειναι διεισδυτικο και γενικη προστασια απο νιτρικα αλατα? Εσυ τι λες? Και μιλαμε φυσικα για το κοινο αλατι που χρησιμοποιουμε, ετσι?
Οσο για το στησιμο στην καρεκλα, εχω καναπε διπλα και μπορω να πω οτι το ενυδρειο εχει γινει καθημερινα η δευτερη μου τηλεοραση!!! :D :lol:

halvas69
28-09-03, 21:19
Βλέπω έχουμε σε παρόμοια θέση τους καναπέδες μας. :lol:
Όσον για το αλάτι χμμμμ, τώρα πως θα στο πω αυτό ?
........μην πέσεις από την καρέκλα οκ ?
Λοιπόν επειδή και έμενα μου είχαν πει κάποτε πόσο αλάτι να βάζω, δεν θυμάμαι την αναλογία, γιατί από την συνήθεια δεν το μετράω πιά.
Απλά βάζω μία καλή χούφτα αλάτι :shock:
Το ενυδρείο είναι 100 λιτρα και αλλάζω περίπου 30 λίτρα νεράκι/εβδομάδα.
Θα ρωτήσω και θα σου πω πάντως. :wink:
Κάτι άλλο τώρα, στο ενυδρείο μου βάζω, απ'ότι θυμάμαι, λιγότερη ποσότητα αλάτιού από την προβλεπόμενη και αυτό γιατί εχω Corys.
Εσύ έχεις και σκαλάρια και δεν ξέρω τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση.
Τέλος, ΔΕΝ θα χρησιμοποιήσεις κοινό μαγειρικό αλάτι.
Είναι επικίνδυνο (για τα ψάρια) λόγω των βελτιωτικών ροής που περιέχει.
Εκείνο που μπορώ να σου προτείνω είναι το τυροκομικό αλάτι.
Είναι πάμφθηνο (το είχα πάρει 1,20€ το τσουβάλι-10 κιλά) και έχει δοκιμαστεί χωρίς προβλήματα σε ενυδρεία με ζωοτόκα καθώς και σε ενυδρεία με Αφρικάνικες κιχλίδες.
Θα το βρείς σε αποικιακά είδη (αν βρεις τέτοιο μαγαζί) ή κάτι ανάλογο που να πουλάει όσπρια-άλευρα κλπ συναφή.
Όπως λέει και ο Pavlos : γιατί να μην κάνουμε το χόμπυ μας φτηνό ? :idea: