PDA

Επιστροφή στο Forum : Tι ψαρι ειναι ;;;


george
22-09-03, 14:36
Αγορασα τον Ιανουαριο αυτο το ψαρακι αλλα δεν εχω ιδεα τι ειναι.
Μπορει κανεις να βοηθησει ;;;
http://f1.pg.briefcase.yahoo.com/bc/kg_3100/lst?.dir=/aquarium/afra+or+not&.view=l

halvas69
22-09-03, 16:50
Σαν PS. Acei μου μοιάζει....... :roll:

stefanos.f
22-09-03, 17:51
Κοιτα george (το γραφω ετσι για να καταλαβαινουμε σε ποιον μιλαμε) για να πεις με σιγουρια το τι ειδος ειναι, πρεπει να εισαι ειδικος και εγω ειδικος δεν ειμαι. Κοιταζοντας ομως προσεκτικα της φωτογραφιες και συγκρινοντας τες με αυτες καποιων βιβλιων θα συμφωνουσα εν μερει με τον φιλο μου halva (πιθανως να εχει και δικιο), εχοντας ομως καποιες αμφιβολιες λογο των anal fin eggspots (σημαδια που μοιαζουν με αυγα στο κατω πτερυγιο) που οδηγουν και προς το ειδος Gephyrochromis! Γενικα σε αρκετα mbuna ειναι πολυ ευκολο να κανεις λαθος ως προς το ειδος εφοσον υπαρχουν πολλα παρομοια που διαφερουν το καθενα μονο ως προς καποια λεπτομερεια! Φαινομενικα τουλαχιστον... :wink:

Entreri1221
22-09-03, 19:00
Στεφανε δεν το περιμενα αυτο απο σενα :lol: :lol:
http://www.malawicichlidhomepage.com/aquarium/mbuna_greshakei.html
Που να ασχολουμoυνα και με mbuna δηλαδη :lol:

γαυρος
22-09-03, 19:00
Πρωτα πρωτα θα στεναχωρησω :cry: το φιλο μου το χαλβα,γιατι καμια σχεση με acei !!εχω του τακη τα παιδια :wink: εδω και ειναι μιλλια μακρυα!!ουτε στο χρωμα αλλα ουτε στη μαπα.Ειναι πιο <<μυτερά>> τα acei .
Eπειδη λοιπον τυχαινει να εχω ακριβως το ιδιο ψαρι,να σας πω οτι ειναι mbamba cyn. :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Ποσοστο επιτυχιας στη διαγνωση μου?99.9% !! :wink: :wink: Αφηνω και ..ενα μεγαλο περιθωριο λαθους !!! 0,01 % ...
Ανθρωποι ειμαστε...

stefanos.f
22-09-03, 19:09
Και ομως Θοδωρη αυτος που εχει δικιο ειναι ο Νικολακης... Οτι και να πω τωρα δεν δικαιολογουμαι με τιποτα..... :roll: Μιλαμε οτι δεν σκεφτηκα το πιο προφανες.... :oops: :oops: :oops: Μπραβο ρε Νικο... με εστειλες να μαζεψω τραχανα....... :oops: :oops: :oops:

Entreri1221
22-09-03, 19:16
Ωραιο ψαρι ομως.Αρχιζει και με βαζει σε σκεψεις για παρεα στα
labidochromis sp. yellow μου.

γαυρος
22-09-03, 19:44
http://users.tellas.gr/~gavros/nea_selida_1.htm

εγω επιμενω οτι ειναι mbamba-ρος!! :idea: σε αντιπαραθεση με το δικο μου κυριοι !!
:wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
το χρωμα αλλαζει συνεχεια σαυτα τα διαολοψαρα...

Maria
22-09-03, 20:46
Εγώ τείνω να συμφωνήσω με το γαύρο.
Διακρίνω διαφορές σε σχέση με το Metriaclima greshakei, αλλά με κάθε επιφύλαξη... διότι αλλιώς η φωτογραφία, αλλιώς στο φυσικό τους...

Γράψτε λάθος!!!!!!!!!!

ASCCO1
22-09-03, 21:20
εμενα γιατι μου μοιαζει με PSEDOTROPHEUS TROPHEOUS???? :? :?

παντως γαυρουλη C.MBAMBA δεν ειναι σιγουρα

Maria
22-09-03, 22:06
πω πω τι πήγα να πάθω!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:

Τώρα κατάλαβα τι έχει κάνει ο γαύρος!!!!!!!!! :lol: :lol:΄
Βρε γαύρε, "κόλλησες" τα δύο ψάρια μαζί, στην ίδια φωτογραφία για να τα συγκρίνεις;;;;;;;;;
Έκανες συγχώνευση και δεν ενημέρωσες τον κόσμο;;;; τσ τσ τσ... :roll:

Όχι, mbamba δεν είναι!!!!!!!!!!!!!!

Entreri1221
23-09-03, 00:14
Αποφασισατε;;;;
το mbamba αυτο δεν ειναι η κανω λαθος;
http://www.malawicichlidhomepage.com/aquarium/mbuna_mbamba.html
Τι σχεση εχει το ψαρι του Γιωργου με αυτο.
Ρε Γιωργο εσυ τι πιστευεις οτι εχεισ μετα απο οσα ειπωθηκαν;

Devilsnake
23-09-03, 00:35
Metriaclima greshakei

Entreri1221
23-09-03, 00:44
Δευτερος που με δικαιωνει :D

γαυρος
23-09-03, 00:55
πληρωμενες απαντησεις...τσσσσ !! :lol: :lol: :lol:
ομαδικα σε οφθαλμιατρο να πατε βρεεεεε :shock: :shock: :shock:

mikenuke
23-09-03, 01:58
Συγχωρηστε με σας παρακαλω για την παρατηρηση που θα κανω αλλα θελω να σας βαλω σε σκεψεις.

Εδω παρατηρειται το εξης φαινομενο...

Βγαινουν 2-3 διαγνωσεις για το τι ειναι το ειδος και ο καθε εκφραστης υποστηριζει οτι ειναι 100% αυτο που λεει αυτος. χωρις να δεχεται οτι μπορει να εχει λαθος πολλες φορες.
Τελικα δεν βγαινει συμπερασμα και προκαλειται κακη εντυπωση.

Και μην ακουσω κανενα:ρε ποιον μας θυμιζει αυτος?!!!! :lol: :shock: :lol:

polleni
23-09-03, 02:02
Μία σημείωση που θα πρέπει να μπαίνει πάντα πρώτη σε περιπτώσεις που ζητάει κάποιος πληροφορίες για τα ψάρια του - ειδικώτερα δε στο θέμα "αναγνώριση".

" ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΔΙΟ"

Διότι, ανεξάρτητα από το τι νομίζετε, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις "καθαρών" ψαριών.

Επίσης, ενώ για greshakei μοιάζει, έχω δει και τα αρσενικά Cynotilapia afra mbamba να χάνουνε τις ρίγες τους κάποιες φορές. Αν και υποθέτω ότι βλέποντας τις φωτογραφίες θα το καταλάβαινε ο ιδιοκτήτης του ψαριού.

Entreri1221
23-09-03, 02:07
Tι μας λες ρε milenuke αφου και εσυ παρολο που εχεις ζωοτοκα κατα βαθος ξερεις οτι αυτο το ψαρι ειναι greshakei η τουλαχιστον
ετσι νιωθει :lol: Προσεχε γιατι θα μου θυμισεις και εσυ κανεναν
:wink: :lol: :lol: :lol: :lol:

george
23-09-03, 10:00
Το ψαρι αυτο μου το πουλησαν για αφρα...αλλα εχω τις αμφιβολιες μου γιατι δεν μοιαζει καθολου με τις αλλες 2 αφρα που εχω.
Οι αφρα εχουν πιο σκουρο μπλε χρωμα και οι ριγες τους ειναι μαυρες.
Το συγκεκριμενο ψαρι εμφανιζει ανοιχτοχρωμες μπλε ριγες οταν εχει "τα νευρα του" :D
Δεν αποκλειω την περιπτωση να ειναι υβριδιο αλλα απο αυτες τις φωτο που ειδα εδω μαλλον και εμενα για greshakei μου φαινεται.

stefanos.f
23-09-03, 15:52
Κοιτα δεν ξερω για τι σου το πουλησανε :roll: αλλα δυσκολα το βλεπω για Cyn.afra, χωρις ομως και να το αποκλειω εντελως εφοσον οπως ειπε και ο Γιωργος (polleni) το συγκεκριμενο ειδος εχει subdominant males and females που μοιαζουν καπως ετσι (το ιδιο και καποια δικα μου)... αλλα και παλι περισσοτερο για Ps.greshakei μου μοιαζει εφοσον παντα (και εδω παλι δικιο εχει ο polleni) δεν προκειται για υβριδιο! Για αυτο αλλωστε και εγραψα αρχης εξ αρχης οτι ειναι πολυ δυσκολο να πεις με καθε σιγουρια για το τι ειδος προκειται, ειδικα μαλιστα απο την στιγμη που εισαι αναγκασμενος να κρινεις απο καποιες φωτογραφιες και μονο! :? Θελει προσοχη οταν αγοραζουμε ενα ψαρι, να τσεκαρουμε αν προκειται η οχι για το ειδος που μας λενε οτι μας πουλανε... Ειδικα οταν αυτος που μας το πουλαει, δειχνει να μην ξεχωριζει ενα mbuna απο εναν μπουμπουνα... :lol: :lol: :lol:


Υ.Γ Ρε Νικο εσυ τελικα τι εχεις ... Lab.caeruleus ή Lab. sp. yellow :?: Γιατι αν το ψαρια που εχεις ειναι αυτο... www.cichlidae.com/tanks/t012.html ή αυτο www.petsforum.com/cichlidroom/tanks/t008.html ή αυτο www.connix.com/~mko/mw09001j.htm (εδω ειδικα αναφερονται και οι τεσσερεις χρωματικες παραλαγες του) ή αυτο www.notcatfish.com/ffotm/2000_07.htm ή αυτο http://www.malawicichlidhomepage.com/aquarium/mbuna_labido.html ή..... ή..... ή..... τοτε μαλλον και εσυ Lab.caeruleus εχεις! :wink: Αν ομως οχι και επειδη το ειδος που αναφερεις δεν ειναι επιστημονικα καταγεγραμμενο σε κανενα εντυπο (τουλαχιστον οχι με αυτο το ονομα, εψαχνα σημερα ολο το πρωι) θα ηθελα αν μπορουσες να μου στειλεις καποιες φωτο για να το δω απο καθαρη περιεργεια, καθοτι δεν το εχω συναντησει ποτε στην Ελλαδα! Ευχαριστω!

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ Νικολα μην με παρεξηγησης σε παρακαλω, δεν τα λεω τα παραπανω προσπαθωντας να το παιξω επιστημονας απλα επειδη και ο Ηλιοπουλος αναφερθηκε στο ιδιο ειδος οταν ειχε μπει σαν xyrichthys και το ειχε αναφερει σαν εξαιρετικα σπανιο θα ηθελα να το δω εφοσον το εχεις εσυ! Και παλι ευχαριστω!

Entreri1221
24-09-03, 03:28
Μου εμφανιζονται μονο η πρωτη και η τελευταια σελιδα.
Η τελευταια διορθωμενη στα ελληνικα http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/labidochromis_yellow_greek1.html Αμα ηταν λαθος η διορθωση πιστευω
ο Ελληνας moderator του σαιτ να μην την ειχε επιτρεψει και σε αυτον ειδικα εχω μεγαλη εμπιστοσυνη.
Και κατα Spreinat ευαγγελιον.
Three more or less uniformly white species are known from
malawi L.caeruleus,L.pallidus and L.mylodon.In all three species
the males are colored white to a faint bluish color.
Και το μονο σιγουρο ειναι οτι τα sp. yellow ειναι σπανια στην λιμνη και οτι μονο μια φορα εχουν εξαχθει απο αυτη την δεκαετια του 70. Ολα τα ψαρια του εμποριου καταγονται απο ενα ζευγαρι στην
Γερμανια.Μου αρεσουν οι διαφωνιες(αντιπαραθεσεις)τετοιου στυλ
Στεφανε γιατι ετσι μαθαινουμε περισοτερα πραγματα και δε σε
παρεξηγω καθολου αν και δεν θα το κρυψω μου φανηκες λιγο ειρωνικουλης.

stefanos.f
24-09-03, 15:31
Γεια σου ρε Νικολα! Κατ αρχας να με συγχωρεις αν σου φανηκα ειρωνικος (ξαναδιαβασα αυτα που εγραψα εχτες και συμφωνω λιγααακι σε αυτο) δεν ειχα ομως τετοια προθεση! Παμε παρακατω...
Εν μερει αυτα που αντεγραψες απο το βιβλιο του Spreinat δικαιωνουν αυτα που εγραψα και εγω.... Τα ξανα παραθετω

υπαρχουν περισσοτερες χρωματικες παραλλαγες του ειδους Labidochromis caeruleus εγω απλα σου παραθετω τα εξης οπως αναφερονται απο βιβλιο του Ad Konings (1995c book) : ''I indentify all three of the fishes in these photos as L.caeruleus; left: an all-white individual with no evident black markings, at Cape Kaiser, Tanzania; center, a blue male with prominent black bars , at Lundo Island, Tanzania; right, a whitish individual with black-striped dorsal fin at Londo, Mozambique''. Εκτός αυτού... ''Fryer (1956) described the colour of some specimen from Lab.caeruleus as a startling light cobalt blue, approaching white''. (Lewis 1982 επανεκδοση 1998 σελ. 228-229).


Δηλαδη το οτι αναμεσα σε αυτες τις χρωματικες παραλαγες υπαρχει και καποια σχεδον λευκη που επισης ανηκει στο ειδος Lab.caeruleus ειναι γνωστο! Κανενα ομως βιβλιο απο αυτα που εχω εγω δεν γραφει για Labidochromis sp. ''Yellow'' οταν δειχνει την κιτρινη μορφη του ειδους Labidochromis caeruleus! Ειναι αληθεια βεβαια πως μια μικρη ομαδα ειδικων προσπαθει τα τελευταια χρονια να αλλαξει το ονομα που επικρατει για αυτο το ειδος ονομαζοντας το ετσι οπως λες! Η βαση του επιχειρηματος τους (και εδω θα πρεπει να παραδεχτω πως εχουν πολυ καλο επιχειρημα) ειναι οτι δεν γινετε να ονομαζεις caeruleus την κιτρινη μορφη ενος ειδους, απο την στιγμη που η λεξη αυτη στα λατινικα σημαινει ''γαλαζιος''! Συμφωνοντας εν μερει μαζι τους, ο επισης Γερμανος Peter Bredell, προτεινε στην συνελευση της Νυρεμβεργης τον Μαρτιο του 2001 το ειδος αυτο να λεγεται Labidochromis caeruleus sp. ''Yellow'', τουλαχιστον μεχρι καποιος να σκεφτει κατι καλυτερο! Δυστυχως οι περισσοτεροι δεν συμφωνησαν μαζι του, αν και εκεινος απο τοτε και επειτα στα βιβλια του (Aquaguide Lake Malawi Cichlids) αρχισε να χρησιμοποιει αυτον τον ορισμο (ονομασια) για το συγκεκριμενο ειδος! Οι υπολοιποι, μεταξυ των οποιων και ονοματα οπως ο Ad Konings, Georg Zurlo, Mark Phillip Smith, George W. Barlow, Oliver Lucanus, Terry Fairfield, David M. Schleser, Frank Schneidewind, Dr. Paul V. Loiselle κτλ συνεχιζουν να αναφερονται στα βιβλια τους στην κιτρινη μορφη του ειδους ως Lab.caeruleus και θα συνεχισουν τουλαχιστον εως ωτου υπαρξει νεα επισημη επιστημονικη καταγραφη του ειδους! Αυτα απο εμενα, χωρις να προσπαθω να κανω μια υπεροπτικη επιδειξη γνωσεων, αντιγραφοντας απλα τα στοιχεια απο την βιβλιογραφεια που εχω εδω μεχρι αυτην την στιγμη και προσπαθωντας να σου δειξω τι πραγματικα συμβαινει με το συγκεκριμενο ειδος! Φιλικα Στεφανος! :wink:

Entreri1221
24-09-03, 16:18
Συμφωνοντας εν μερει μαζι τους, ο επισης Γερμανος Peter Bredell, προτεινε στην συνελευση της Νυρεμβεργης τον Μαρτιο του 2001 το ειδος αυτο να λεγεται Labidochromis caeruleus sp. ''Yellow'', τουλαχιστον μεχρι καποιος να σκεφτει κατι καλυτερο! Δυστυχως οι περισσοτεροι δεν συμφωνησαν μαζι του, αν και εκεινος απο τοτε και επειτα στα βιβλια του (Aquaguide Lake Malawi Cichlids) αρχισε να χρησιμοποιει αυτον τον ορισμο (ονομασια) για το συγκεκριμενο ειδος! Οι υπολοιποι, μεταξυ των οποιων και ονοματα οπως ο Ad Konings, Georg Zurlo, Mark Phillip Smith, George W. Barlow, Oliver Lucanus, Terry Fairfield, David M. Schleser, Frank Schneidewind, Dr. Paul V. Loiselle κτλ συνεχιζουν να αναφερονται στα βιβλια τους στην κιτρινη μορφη του ειδους ως Lab.caeruleus και θα συνεχισουν τουλαχιστον εως ωτου υπαρξει νεα επισημη επιστημονικη καταγραφη του ειδους! :wink:
Συμφωνω απολυτα με αυτο τον κυριο Bredell .Αυτοι που συνεχιζουν να αναφερονται στα βιβλια τους στην κιτρινη μορφη του ειδους ως Lab.caeruleus εχουν γραψει πολλα βιβλια απο το 2001 και
μετα;Den nomizo Den nomizo

stefanos.f
24-09-03, 16:25
Ε τουλαχιστον τοτε, και για να μην μπερδευομαστε και οι υπολοιποι, λεγε το σαν τον Bredell, δηλαδη Lab.caeruleus sp.''Yellow'' :wink: :lol:

Entreri1221
24-09-03, 16:30
Χμ θα το σκεφτω :lol: :lol: :lol: :D :wink:

polleni
24-09-03, 21:18
Επειδή διϋλίζουμε τον κώνωπα, ποιός άλλος τρόπος υπάρχει για να πει κάποιος το ποιό ψάρι έχει εφόσον έχει την κίτρινη μορφή ; Λέγοντας Labidochromis caeruleus αυτόματα θα πρέπει να ρωτήσεις "ποιό ακριβώς;" ή να θεωρήσεις ότι έχει το κανονικό (= γαλάζιο) οπότε σημαίνει ότι η περιγραφή του είδους και γένους από μόνη της δεν φτάνει. Ο προσδιορισμός "κίτρινος" λοιπόν είναι αναγκαίος ειδικά όταν αναφέρεσαι στην εξαίρεση του κανόνα. Ανεξάρτητα από το τι λένε λοιπόν οι ταξονομιστές (τους οποίους τους ενδιαφέρουν άλλα πράγματα και όχι το πως θα συνεννοηθούμε εμείς με ακρίβεια) στη συγκεκριμένη περίπτωση οφείλουμε να χρησιμοποιούμε τον χρωματικό προσδιορισμό.

batza
26-09-03, 00:03
Αυτο το ψαρι ηταν το προτο που κολιμπισε στο ενειδρυο μου :D :D :D ο πολυ γνοστος σε ολους σας ΠΑΤΕΡΑΣ :D :D Σεξομανις ,ατιθασος και αχορταγος. Τον αγορασα για κινοτιλαπια αφρα, μα οταν μετα απο πολυ κερο εβαλα μαζι του τρια κινοτιλαπια που μου χαρισε ο Στεφανος διαπιστοσα οτι δεν εχουν καμια ομιοτητα μεταξι τους :roll: :roll: . Αυτα ειχα να πω και ειμαι σιγουρος οτι σας ελισα ωλες τεις αποριες 8) 8) 8)