PDA

Επιστροφή στο Forum : ΤΟ ΧΑΛΙΚΙ ΜΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ PH

panos_auk
25-03-11, 23:46
Καλησπερα σε ολους!

Εχω ενα ενυδρειακι 63 λιτρων με black phantom tetra και otocinclus affinis.Οταν εστησα το ενυδρειο και το γεμισα με νερο βρυσης επαιρνα μετρησεις gh=8, kh=6 ph= 7,5-8.Προσπαθησα να ριξω το ph με τυρφη γιατι τα ψαρια που εχω θελουν μαλακοτερο νερο και ενω επεφταν σιγα σιγα οι σκληροτητες οσο αυξανα την τυρφη το ph δεν επεφτε.Τελικα σκεφτηκα οτι το φιλτρο εχει μικρη χωριτικοτητα και η τυρφη που παιρνει δεν ειναι αρκετη οποτε αγορασα φιλτρο αντιστροφης οσμωσης.Στην πρωτη αλλαγη νερου που εβαλα νερο απο Α/Ο (60% νερο Α/Ο και 40% νερο βρυσης) οι σκληροτητες επεσαν κι αλλο (gh=5,5 kh=3) και το ph επιτελους επεσε στο 7.Σημερα, 10 μερες μετα την αλλαγη νερου εκεινη ξαναπηρα μετρησεις και βρηκα λιγο ανεβασμενη την kh (3,5) και το ph=7,5...
Παραξενευτηκα και κοιταζοντας το χαλικι απο κοντα ειδα οτι εχει που και που ασπρα σπασμενα κομματακια που μοιαζουν να ειναι απο κοχυλια και ειδα κι ενα μικρο κοχυλακι ολοκληρο!Σκεφτηκα πως αυτος ειναι ο λογος που μου ανεβαινουν η kh και το ph...
Τα κομματακια αυτα σε σχεση με τον υπολοιπο ογκο του χαλικιου δεν ειναι πολλα βεβαια...αλλα υπαρχουν.
Οταν πηρα το χαλικι δεν ειχα ιδεα οτι ειχε και τετοια πραγματα μεσα αλλα πηγαινα ετσι κι αλλιως για αλλα ψαρια (πλατυ) οποτε δεν το πολυεψαχνα κιολας...
Φοβαμαι πως το χαλικι ειναι εντελως ακαταλληλο αλλα τωρα δεν αλλαζει αυτο...
Τωρα το ερωτημα ειναι αν παλευεται η κατασταση...
Αν κανω αλλαγες μονο με νερο Α/Ο ή εστω το μεγαλυτερο ποσοστο του νερου της αλλαγης να ειναι απο Α/Ο και τις κανω εβδομαδιαια κι οχι ανα 10 μερες για να ειναι πιο συχνες και να μην προλαβαινει να επηρεαστει το νερο, θα εχω αποτελεσμα...να μην μου ανεβαινουν ph κλπ?
Θα υπαρχει προβλημα στα ψαρια αν ειναι το περισσοτερο νερο απο Α/Ο τη στιγμη που αλατα εχει το χαλικι λογω κοχυλιων και αντε να βαζω και λιγο βρυσης σε μια αναλογια 80-20 ή 90-10 τοις εκατο?
Eπισης μια αλλη ερωτηση...αυτο θα κρατησει για παντα ή σιγα σιγα θα ξεθυμανουν και θα σταματησουν να επηρεαζουν το νερο του ενυδρειου αυτα τα κομματια κοχυλιων κλπ?Οπως π.χ. τα ξυλα που βγαζουν τανινες στο νερο μεχρι που καποια στιγμη σταματανε γιατι δεν εχουν να βγαλουν αλλο...

Τα φωτα σας παιδια...

Chris82
25-03-11, 23:58
Θα σου προτεινα, πριν κανεις την οποιαδηποτε κινηση, να βγαλεις απο το ενυδρειο σου λιγο χαλικακι και να κανεις το τεστ να δεις αν οντως ειναι ασβεστολιθικο.;)

panos_auk
26-03-11, 10:24
πως το κανω αυτο το τεστ?

B22
26-03-11, 10:30
φιλε ριξε πανω ακουαφορτε!!!!!!αν αφρισει ειναι ασβεστολυθικο,,,

panos_auk
27-03-11, 18:27
εκανα το τεστ με το υδροχλωρικο οξυ...δεν αφριζε πολυ το χαλικι και οχι ολο...αφριζε λιγο και τοπικα εκει που εχει τα θρυματισμενα κοχυλια...τωρα που βρεθηκαν αυτα δεν καταλαβα...εγω για ποταμισιο το πηρα...
τωρα τι κανουμε ειναι το θεμα...αλλαζω ψαρια ή παλευεται η κατασταση οπως εγραψα πιο πανω?
αν μπορει καποιος ας μου απαντησει στις ερωτησεις που εκανα παραπανω please...
χθες εκανα αλλαγη νερου με το περισσοτερο να ειναι απο Α/Ο και πηρα τις παρακατω μετρησεις σημερα:
gh=4
kh=3
ph=7,5!!
γιατι το ph εξακολουθει να ειναι 7,5 ενω οι σκληροτητες εχουν ξεφτιλιστει παντως δεν το καταλαβαινω...
δεν ξερω τι συμβαινει...
παντως αν θελει να δει κανεις φωτογραφιες του χαλικιου μπορει να το κανει εδω:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=50469
ειναι αναμικτο με ασπρα, γκρι, μπεζ, καφε χαλικακια...και φυσικα τα ανεπιθυμητα σπασμενα κοχυλια.

Chris82
27-03-11, 19:18
Δεν μπορω να καταλαβω απο τη περιγραφη σου αν το χαλικι ειναι τελικα ασβεστολιθικο ή οχι.Δεν εχω δει απο κοντα ποτε τετοιο χαλικι, με κοχυλακια για να καταλαβω πως ειναι.
Τωρα για το αλλο που ρωτας, οι σκληροτητες μια χαρα μου φαινονται.Ποσες αλλαγες εχεις κανει με οσμωση?Αυξησε αν θες το ποσοστο της οσμωσης και παρακολουθα το ph.Μην περιμενεις παντος με μια δυο αλλαγες να δεις τρομερα αποτελεσματα.

delta66
27-03-11, 19:22
Ποσο καιρο βαζεις μιξη βρυσης - ΑΟ στις αλλαγες και ποσο καιρο τρεχει το ενυδρειο?

Εγω θα περιμενα 1-2 μηνες ακομα με αυτην την μιξη αντε και λιγο πιο πολυ ΑΟ ακομα.
Μετα θα αλλαζα χαλικι.
-------------------------
Τα οστρακα οσο υπαρχουν και μεχρι να λειωσουν/εξαφανιστουν τελειως μετα απο 150 χρονια :), θα βγαζουν

panos_auk
27-03-11, 19:23
χθες ηταν η δευτερη αλλαγη με νερο Α/Ο.οι σκληροτητες εχουν πεσει πολυ και θεωρω οτι το ph θα επρεπε να ειχε πεσει ηδη.αν πεσει κι αλλο η kh μετα παμε για ph crash...ετσι δεν ειναι??και τωρα πρεπει να περιμενω παλι να δω αν και ποτε θα μου ξανα ανεβουν οι σκληροτητες γιατι νομιζω πως το λιγο αυτο σπασμενο κοχυλι στο χαλικι σιγα σιγα τις ανεβαζει...

delta66
27-03-11, 19:25
Απο αναταραξη επιφανειας πως πας? εχει πολυ?
-------------------------
χθες ηταν η δευτερη αλλαγη με νερο Α/Ο.οι σκληροτητες εχουν πεσει πολυ και θεωρω οτι το ph θα επρεπε να ειχε πεσει ηδη.αν πεσει κι αλλο η kh μετα παμε για ph crash...ετσι δεν ειναι??και τωρα πρεπει να περιμενω παλι να δω αν και ποτε θα μου ξανα ανεβουν οι σκληροτητες γιατι νομιζω πως το λιγο αυτο σπασμενο κοχυλι στο χαλικι σιγα σιγα τις ανεβαζει...
Δεν πεφτει απο τη μια στην αλλη.
Κανε υπομονη αν και τα οστρακα μπορουν να δυσκολευουν τη διαδικασια, πιστευω οτι μπορει να πεσει τελικα μολις ωριμασει λιγο ακομα το ενυδρειο.
Πεχα κρας γιατι να παθεις? βαζεις διοξειδιο ή μπαφερς?
Εγω εχω 0-1 kH μερικα χρονια και με ΑΟ και με τυρφη και δεν επαθα.

panos_auk
27-03-11, 19:34
το ενυδρειο τρεχει δυομιση μηνες.
διαβασα οτι η kh δεν πρεπει να πεσει κατω απο 3 γιατι μετα το ph δεν σταθεροποιειται και παιζει οπως θελει.
εχω co2 ναι...diy οχι τιποτα σπουδαιο...
οποτε συνεχιζω ετσι και περιμενω...οκ.
θα τις κανω τις αλλαγες εβδομαδιαια για να μην μενει παραπανω μερες και επιβαρυνεται παραπανω το νερο.τα κομματακια των κοχυλιων παντως ειναι ελαχιστα σε σχεση με το χαλικι.5% ας πουμε...
σε τι αναλογια να βαζω νερο Α/Ο με βρυσης...?ετσι ωστε να μην λειψουν απο τα ψαρια τα απαραιτητα συστατικα για την υγεια τους αλλα και να καταφερω να μαλακωσω το νερο και να το διατηρω ετσι?

delta66
27-03-11, 19:48
diy co2.
αναλογα ποσο βαζεις, συνηθως δεν ειναι επικινδυνο.
Ειχα diyco2 και τυρφη και ΑΟ με 1 kh και παλι δεν ειχα προβλημα.

Εγω λεω να περιμενεις κανα μηνα σιγουρα.
50-50 ΑΟ βρυση και βλέπεις στην πορεια

panos_auk
27-03-11, 19:51
ενταξει εγινε!ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια!!ειμαι υποχρεος!:)

panos_auk
29-03-11, 18:33
μου ειχε ξεφυγει η ερωτηση περι αναταραξης της επιφανειας...που επηρεαζει η αναταραξη?εχω μετρια αναταραξη απ'την εξοδο του φιλτρου ολο το 24ωρο και τη νυχτα δουλευει και αερανλτια οποτε εχω παραπανω αναταραξη...
εκτος του οτι απελευθερωνει co2 επηρεαζει πουθενα αλλου?

B22
29-03-11, 18:39
φιλε μου το εχω παθει κι εγω αυτο με το χαλικι...αν δεν σου κανει κοπο αλλαξε το και παρε ενα αλλο, χαλαζια ας πουμε που ειναι ουδετερος να ησυχασεις...

panos_auk
29-03-11, 18:51
ειναι κι αυτη μια λυση αλλα τουλαχιστον για μενα η εσχατη...
και η καλυτερη και πιο αποτελεσματικη θα ηταν βεβαια αλλα ειναι λιγο πακετο!θα το παλεψω λιγο με αυτο το χαλικι και θα δω...
για την αναταραξη ομως αν μπορει να μου πει καποιος...πλιζ...
εχει σχεση με το ph?

B22
29-03-11, 19:13
δεν ξερω να σου απαντησω για την αναταραξη αλλα το ph μπορεις να το ριξεις μεσω ειδικων σκευασματων που κυκλοφοτουν στο εμποριο!!!

delta66
29-03-11, 19:31
αλλα το ph μπορεις να το ριξεις μεσω ειδικων σκευασματων που κυκλοφοτουν στο εμποριο!!!
Και να ανεβασει αλλα, πχ φωσφορικα :D:D

panos_auk
29-03-11, 19:51
οχι οχι τετοια πραγματα δεν βαζω.γι'αυτο πηγα κι αγορασα την Α/Ο...
delta για την αναταραξη??γιατι με ρωτησες την αλλη φορα?σορυ κιολας αν σε κουραζω μαν...:)

eimaste aR21rwstoi
29-03-11, 19:55
αν εχεις μεσα κοχυλια ειναι λογικο να σου ανεβαζει το πε χα

delta66
29-03-11, 21:06
Η μεγαλη αναταραξη ανεβαζει το πεχα.
Διαφευγει διοξειδιο.

panos_auk
30-03-11, 23:45
κατα τη διαρκεια της ημερας δεν ειναι μεγαλη η αναταραξη...μετρια αναταραξη απο την εξοδο του φιλτρου μονο...τη νυχτα εχω βαλει αεραντλια και δουλευει.ολη νυχτα μεχρι το πρωι.μηπως να τη βαζω λιγοτερες ωρες?κι αυτο το εκανα γιατι οπως ειχα γραψει και σε αλλο ποστ το οξυγονο μου βγαινει χαμηλοτερο απ'οσο θα επρεπε οταν μετραω.αλλα και με την αεραντλια τα ιδια...το γιατι δεν μπορω να το καταλαβω ακομα...δεν αλλαξε τιποτα με την αεραντλια τη μεγαλυτερη που εβαλα,εχω το ιδιο οξυγονο που ειχα με μια μικροτερη.

Στέργιος
31-03-11, 00:35
για εμενα εαν σου άφρισε με το φορτε αλλαξε τη! με χαλαζιακο ουδέτερο.