PDA

Επιστροφή στο Forum : Πρόβλημα με παράσητα.


FOUS
18-09-03, 18:16
Η ιστορία έχει ως εξής:
Στο ενυδρείο που έχω juwel rio 300 καθαρού όγκου νερού 260 lt εδώ και καιρό είχα παρατηρήσει τα ψάρια που έχω να κάνουν μερικές φορές σπασμοδικές απότομες κινήσεις και να χτυπάνε με το πλάι το κεφάλι τους στον πυθμένα (σαν να θέλουν να ξήσουν τα βράγχια).Προσπάθησα μαζί με την βοήθεια ενός φίλου, που είχε το ίδιο πρόβλημα με εμένα μιας και είχαμε αλλάξει ψάρια κανα δυο φορές, να βγάλουμε μια πρώτη διάγνωση, και οι δύο συμφωνήσαμε πως μάλλον είχαμε δακτυλογυρίαση.Τα ψάρια που έχω είναι:
12 cardinal
7 sae
2 otto
5 corydoras Julie
1 clown
Πιο πολύ ξύνονται οι sae και ο clown ενώ τα cardinal σχεδόν καθόλου.Έτσι στις 31/8/03 πήγα σε ένα κατάστημα και πήρα φάρμακα που καταπολεμούν τα παράσητα μετά από την σύμφωνη γνώμη και του καταστηματάρχη.Έτσι την ίδια μέρα ξεκίνησα πενταήμερη θεραπεία βάζοντας την 1 και 3 ημέρα από μια καρτέλα general cure της a.p. και ταυτόχρονα από 25 ml costapur της sera καθε μέρα και τις 5 μέρες.Στη συνέχεια αλλαγές νερού και άνθρακα για 5 ακόμα μέρες.Δυστιχώς ενώ τα ξησήματα είχαν περιοριστεί αρκετά από την πρώτη κιόλας μέρα θεραπείας δεν είχαν εξαληφθεί πλήρως,έτσι έκανα δεύτερο κύκλο θεράπείας πιο ενυσχημένο με το που έβγαλα τον άνθρακά (δηλ. Στις 10/9/03).Η δοσολογία τώρα ήταν κάθε μέρα 40 ml costapur και την 1 μέρα μιάμιση καρτέλα general cure ενώ την τρίτη μέρα αύξησα την δοσολογία general cure στις δυόμιση καρτέλες μιας και ακόμα είχα ξησήματα.Τις τελευταίες ημέρες της θεραπείας του δεύτερου κύκλου (την 4 και 5 δηλαδή) δεν είχα ούτε ένα ξήσημο.Όμως σήμερα 4 μέρες μετα παρατήρησα τους sae να ξύνονται έντονα.

Καμιά συμβουλή βρε παιδια :( γιατί ή έχω κάνει λάθος διάγνωση ή λάθος φαρμακευτηκή αγωγή ή κάτι άλλο που μου διαφεύγει.

thediscusman
18-09-03, 19:22
Εγώ όταν είχα πρόβλημα με παράσιτα χρησιμοποίησα το Sterazin της Waterlife το οποίο συστήνει η δοσολογία να επαναλαμβάνεται την 1η, 3η, 6η, 8η και 10η μέρα με σκοπό να εξοντωθούν τα παράσιτα σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης τους. Μετά τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου τα ξησίματα ελαττώθηκαν σημαντικά, δεν σταμάτησαν όμως εντελώς. Εξάλλου ένας αριθμός από παράσιτα είναι πάντα παρών σε κάθε ενυδρείο αλλά όταν τα ψάρια είναι υγιή έρχονται σε μια ισορροπία με αυτά με αποτέλεσμα ούτε τα παράσιτα να εξαφανίζονται εντελώς αλλάούτε και τα ψάρια να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν τα ψάρια έχουν στρες ή είναι εξασθενημένα οπότε ο οργανισμός τους δεν μπορεί να υπερνικήσει τα παράσιτα τα οποία αναπτύσσονται πλέον ανεξέλεγκτα.
Σίγουρα πάντοτε η πρόληψη είναι η καλύτερη μεθοδος προστασίας για αυτό επιβάλλεται πάντοτε να κρατάμε τα ψάρια σε καραντίνα πριν τα βάλουμε στο ενυδρείο και να διατηρούμε όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες στο ενυδρείο.
Ελπίζω να βοήθησα και περαστικά στα ψαράκια σου.

Obelix(Reifen)
18-09-03, 21:43
Τα ψαριά όταν προσβάλλονται από παράσιτα παράγουν περισσότεροι βλέννα ,αυτή η ίδια βλέννα προστατεύει και τα παράσιτα από την θεραπεία επίσης σε σκληρό νερό(αλκαλικό) τα ψαριά έχουν περισσότεροι βλέννα από ότι εάν ήταν σε μαλακό(όξινο) νερό .
Ίσως εάν τα ψαριά ήταν σε όξινο νερό πριν την θεραπεία και η θεραπεία επαναλαμβανόταν μετά από κάποιο διάστημα ίσως να είχε καλύτερα αποτελέσματα. :roll:
Επίσης κάποια conditioners επηρεάζουν και αυτά τα φάρμακα είτε δεσμεύοντας βαριά μέταλλα είτε αυξάνοντας την βλέννα στα ψαριά χρησιμοποίησε όταν κάνεις θεραπεία conditioner οπός το ammo-lock.

Άμα κάνω λάθος διορθώστε ,ίδιο πρόβλημα και εδώ αλλά έχω πει no more drugs. :evil:

FOUS
19-09-03, 22:50
Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Μετά τις συμβουλές σας λέω να μην προχωρήσω σε νέα θεραπεία αλλά να προσπαθήσω να βελτιώσω και άλλο τις συνθήκες του νερού μιας και μέχρις στιγμής τα ξησήματα έχουν περιοριστεί. Λέω δηλαδή να προσθέσω τύρφη μόλις βγάλω τον άνθρακα σε κανα 2 μέρες, ώστε να πέσει και λίγο το ph και να γίνει πιο ((τροπικό)) το νερό. Η αλήθεια είναι πως τα ψαράκια είχαν περάσει έντονο stress μετά από την απουσία μου τον Αύγουστο,μιάς και μόλις γύρισα με περίμενε πολύ μεγάλη ανάπτυξη άλγης(algae bloom) και το ph είχε αγγίξει το 8.5 :!: . Βέβαια όταν ξεκίνησα την θεραπεία είχα φτιάξει το ph κοντά στο 7.5 αλλά υποθέτω πως το stress ήταν πολύ μεγάλου αφού είχα χάσει και ορισμένα ψαράκια μετά το καλοκαίρι. Τα ψάρια πάντως δίχνουν φοβισμένα μιας και οι αλλαγές τώρα και συνεχόμενες (καθημερινές) είναι και πολύ φασαρία γίνεται (καθαρίζω το βυθό από την άτιμη την μακρίτριχη). Συνεπώς αν μετά από καμια βδομάδα αυξηθούν τα ξησήματα θα ακολουθήσω την θεραπεία του discusman, αν παραμείνουν ως έχουν ή ακόμα καλύτερα εξαφανειστούν, όλα καλά. Πάντως θέλω να αποφεύγω και εγώ τα φάρμακα, συμφωνώ απόλυτα καλύτερα η πρόληψη, τι να κάνουμε βλέπετε παιδικές ασθένειες είναι αυτές και αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις.
Το contitioner που χρησιμοποιώ obelix είναι το aquasafe το οποίο λέει πως δεσμεύει τα βαρια μέταλλα.Αυτό οτι μπορεί να δεσμεύει και λίγο χαλκό από την θεραπεία δεν το είχα σκεφτεί, λες να δεσμεύει και τα λιπάσματα των φυτών? μμμμμ μάλον θα το ψάξω λίγο το πράγμα.