PDA

Επιστροφή στο Forum : territorial behavior


Anonymous
16-09-03, 14:34
Παρ' όλο που θα έπρεπε να απευθύνω αυτό το post στο topic των Κιχλίδων για τον moderator επειδή το θέμα αφορά στα θαλασσινά είδη το βάζω εδώ σαν νεο topic.
2. Οι Αφρικανικες Κιχλιδες σε αντιθεση με τα περισσοτερα ειδη ψαριων, οταν ελεγχουν και κρατουν μια περιοχη κατω απο την εποπτια τους το κανουν αυτο κυριως για αναπαραγωγικους λογους και σπανιοτερα για διατροφικους! Η πληρη αντιθεση συνανταται κυριως στα θαλασσινα ψαρια οπου ισχυει ακριβως το αντιθετο!

Η αλήθεια είναι πάντως πως τα περισσότερα από τα θαλασσινά ψάρια δεν διατηρούν καθόλου ζωτικές περιοχές για τις αναπαραγωγικές τους διαδικασίες εκτός από κάποια είδη των οικογενειών όπως LABRIDAE, POMACENTRIDAE, MICRODESMIDAE, GOBIIDAE, ΑPOGONIDAE κλπ και τα οποία - κατά διαβολική σύμπτωση - επιδεικνύουν συμπεριφορές πολύ κοινές με εκείνες των ψαριών της οικογένειας των CICHLIDAE, με τα οποία άλλωστε είναι και συγγενείς (μακρυνοί βεβαίως, αλλά σίγουρα συγγενείς).
Κάποια είδη συνηθίζουν να διατηρούν περιοχές για τις διατροφικές τιους ανάγκες, αλλά κανόνες δεν υπάρχουν σε καμιά περίπτωση. Η διατήρηση ζωτικών περιοχών είναι υπόθεση βιολογικής κυριαρχίας που δεν καθορίζεται στενά από τις διατροφικές ή τις αναπαραγωγικές διαδικασίες των ειδών.
Για παράδειγμα θα αναφέρω κάποια από τα επιθετικότερα είδη της οικογένειας των BALISTIDAE, όπου κάποια αρσενικά ψάρια έχουν κατατροπώσει, επιτιθέμενα, έως και δύτες προσπαθώντας να αποτρέψουν την πρόσβαση των τελευταίων στις περιοχές που έχουν τις φωλιές τους.
Ακόμη, το στάδιο των λαρβών στα θαλασσινά είδη είναι, κατά πλειοψηφία, πελαγικό, οπότε και η ανάγκη διατήρησης περιοχής σχετικά - κι επί το πλείστον - άχρηστη.
Επίσης η αναπαραγωγή στα περισσότερα θαλασσινά είδη είναι ομαδική και λαμβάνει χώρα στα μεσόνερα, με αποτέλεσμα η περιοχική τους συμπεριφορά (εάν έχουν τέτοια) να έχει - θεωρητικά - σχέση με τη διατροφή, μόνο που συνήθως παρατηρήται το γεγονός να είναι επιθετικά σε άτομα άλλων ειδών και καθόλου σε άτομα του ίδιου είδους.
Οπότε τίθεται το ερώτημα: " αυτού του είδους η επιθετικότητα έχει να κάνει με τη διατροφή ή τελικά ο σκοπός είναι η αναπαραγωγική διευκόλυνση του συγκεκριμένου είδους;"
Αυτό το λέω γιατί όταν μια πληθυσμιακή ομάδα κάποιου είδους έχει την δυνατότητα να εκμεταλεύεται μία περιοχή με αυθονία του διατροφικού της στόχου έχει παραπάνω ευκαιρίες για τη διαιώνισή της, σε σχέση με το εκδιωκόμενο είδος.
Η συμπεριφορά λοιπόν των ειδών είναι σαφώς πολυπλοκότερη από την απλοϊκή προσέγγιση του stefanos.fκαι για να την εξετάσει κανείς πρέπει να λάβει υπόψη του πολλές μα πάρα πολλές παραμέτρους εκτός της διατροφής και της αναπαραγωγής.

polleni
16-09-03, 15:23
Σημείωση. Οι αφρικάνικες κιχλίδες και ειδικώτερα τα mbuna κρατούν περιοχές ΚΥΡΙΩΣ για διατροφικούς λόγους. Απόδειξη είναι α) ότι εκδιώκουν ακόμη και τις θυληκές από την περιοχή τους και β) εκδιώκουν με ιδιαίτερη μανία όσα είδη έχουν παρεμφερή τρόπο πρόσληψης τροφής. Μάλλον κάτι άλλο ήθελε να πει ο Στέφανος.

Anonymous
16-09-03, 21:24
Αυτό πιστεύω κι εγώ polleni, αλλά τυχαίνει αυτό να το εκφράζει στο "εισαγωγικό σημείωμα" του topic, γι' αυτό το ανέφερα.

stefanos.f
17-09-03, 23:11
Λυπαμε που θα αποδειχθω σωστος, αλλα επειδη βαριεμαι να γραφω τα ιδια δυο φορες θα σας παρακαλουσα να ριξετε και οι δυο μια ματια στο topic που ανοιξε ο φιλος xyrichthys στις Αφρικανικες Κιχλιδες :wink: Και τα γραφω αυτα με μεγαλο σεβασμο ιδιαιτερα προς εσενα φιλε μου Γιωργο και χωρις την παραμικρη προθεση να το παιξω ειδικος εφοσον ξερω οτι συγκριτικα με εσενα γνωριζω λιγα! Την αγαπη μου!

polleni
18-09-03, 01:46
Εντάξει, εγώ δεν πρόκειται να το συνεχίσω όπως είπα.