PDA

Επιστροφή στο Forum : Περί του γένους Labidochromis κλπ


Anonymous
16-09-03, 10:33
Το πολύ αγαπητό και γνωστό σε όλους μας Labidochromis caeruleus συναντάται επίσης σε 4 τουλάχιστον διαφορετικές χρωματικές παραλλαγές στο φυσικό του περιβάλλον. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχει ένα γαλάζιο, ένα ανοιχτόχρωμο μπλε με μαύρες κάθετες ρίγες και μια σχεδόν λευκή με λιγότερο μαύρο από αυτό που έχει το συνηθισμένο.
Το γένος Labidochromis περικλείει – ως τώρα – ένδεκα (11) γνωστά είδη. Παραθέτω τα είδη αυτά και την εξάπλωσή τους στη λίμνη για να τονίσω πως το είδος L. caeruleus είναι ένα και μοναδικό και δεν παρουσιάζει καμιά χρωματική παραλλαγή. Το συνηθισμένο είδος που κυκλοφορεί στα ενυδρεία μας είναι το είδος L. species "yellow" που είναι το γνωστό μας κίτρινο με την οριζόντια μαύρη γραμμή στο ραχιαίο πτερύγιο και κακώς βεβαίως συγχέεται με το L. caeruleus (και ονομάζεται λανθασμένα έτσι), που είναι μπλε αφού στα λατινικά το επίθετο caeruleus –a, -um σημαίνει ο, η, το κίτρινος, -η, -ο.:

L. sp. "Black Dorsal" - Τανζανία, νότιες ακτές του όρμου Mbamba (νησιά Lundo, Liuli & Puulu).
L. sp. "BlueWhite" - Τανζανία, βόρειες ακτές του υφάλου Tumbi, νοτιότερα στο Manda και στο Magunga.
L. sp. "Blunt Nose" - Τανζανία, νότιο Manda (όρος Cove)
L. sp. "Deep Body" - Τανζανία, νοτιοδυτικό Manda, ύφαλος Pombo
L. sp. "Hongi" - Τανζανία, νησιά Puulu, Hongi & Nguyo, όρμος Mbamba και ακρωτήριο Undu
L. mylodon - γνωστό μέχρι στιγμής από το νησί Mumbo
L. pallidus - νησιωτικό σύμπλεγμα Maleri (Maleri, Nakanthega & Nankoma, βραχονησίδες Chidunga. Mία ακόμη πληθυσμιακή ομάδα απαντάται κοντά στο νησί Thumbi
L. strigatus - δημοκρατία του Malawi, μόνο στο νησί Chisumulu, μία πληθυσμιακή ομάδα - πιαθανώς αφημέρη από χομπίστες η συλλέκτες - στο νησί Likoma
L. textilis - πιθανώς στην ακτογραμμή της Μοζαμβίκης (νησί Likoma)
L. vellicans - με μεγαλύτερη εξάπλωση στο νοτιότερο μέρος της λίμνης (νοτιοανατολικές ακτές) στο Makanjila (πρώην Φρούριο Maguire), όρμοι Monkey & Nkudzi και τέλος
L. zebroides - δημοκρατία του Malawi, νησί Mazimbwe και νότιες ακτές του νησιού Likoma.


Οι Αφρικανικές Κιχλίδες σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη ψαριών, όταν ελέγχουν και κρατούν μια περιοχή κάτω από την εποπτεία τους το κάνουν αυτό κυρίως για αναπαραγωγικούς λόγους και σπανιότερα για διατροφικούς! Η πλήρης αντίθεση συναντάται κυρίως στα θαλασσινά ψάρια όπου ισχύει ακριβώς το αντίθετο!

Είσαι σίγουρος για αυτό το τελευταίο; Γιατί θεωρώ πως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ούτε στη βιβλιογραφία υπάρχει τέτοια αναφορά, αλλά και από προσωπικές παρατηρήσεις δεν έχω διαπιστώσει ποτέ κάτι ανάλογο.
Η περιοχική συμπεριφορά είναι δεδομένη σε πολλά είδη και αφορά στη διατήρηση της κυριαρχίας τους σε μια δεδομένη περιοχή για πολλούς και διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και για τους λόγους που αναφέρεις. Στα herbivores της λίμνης Tanganyika, για παράδειγμα ο περιοχικός ανταγωνισμός έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη διατροφή. Έτσι ο διατροφικός περιοχικός ανταγωνισμός μεταξύ των Tropheus species και των Petrochromis species είναι καθημερινή πρακτική.

Anonymous
16-09-03, 11:05
Eκ παραδρομής έκανα ένα φοβερό λάθος. Τα είδη που περικλείει το γένος Ladidochromis είναι είκοσι πέντε (25) και όχι ένδεκα (11) όπως ανέφερα σε προηγούμενο post μου. Ζητώ συγγνώμη και παραθέτω και τα υπόλοιπα είδη για να μην είναι ελλειπές το post:
L. sp. "Luhuchi" - Τανζανία, βραχονησίδα Luhuchi και όρμος Mbamba
L. sp. "Red top Mbamba" - Τανζανία, γνωστό μόνο από την περιοχή του όρμου Mbamba (νησί Ngkuyo, βόρειες περιοχές του όρμου)
L. species "yellow" - Lions Cove και μόνο στις βορειοδυτικές ακτές του όρμου Mbamba. Είναι το σπανιότερο είδος του γένους ση λίμνη και γι' αυτό και περιζήτητο
L. "Ζebra eastern" - ανατολικές ακτές της δημοκρατίας του Malawi (Makanjila), ανατολική ακτή της βόρειας Μοζαμβίκης
L. caeruleus - δημοκρατία του Malawi, βορειοδυτικές ακτές (ακρωτήριο Chirombo, όρμος Nkhata, Lions Cove, Ruarwe και ίσως και στις βορειότερες δυτικά ακτές.
L. sp. "Chisumulae" - δημοκρατία του Malawi, νησί Chisumulu
L. flavigulis - δημοκρατία του Malawi, νησιά Likoma & Chisumulu
L. freibergi - δημοκρατία του Malawi, βορειοανατολικές ακτές του νησιού Likoma
L. gigas - δημοκρατία του Malawi, νησιά Likoma & Chisumulu. Μία πληθυσμιακή ομάδα που ενδεχομένως έχει εισαχθεί από συλλέκτες απαντάται κοντά στο νησί Thumbi West. Ακόμη στις ακριβώς απέναντι ακτές της Μοζαμβίκης και στην περιοχή του νησιού Likoma (συγκεκριμένα στο Cobue)
L. heterodon - δημοκρατία του Malawi, νησί Boadzulu
L. ianthinus - νησί Mbenji
L. lividus - δημοκρατία του Malawi, νησί Likoma
L. maculicauda - δημοκρατία του Malawi, βορειοδυτικές ακτές του ακρωτηρίου Chirombo (όρμος Nkhata) και βόρεια στο Chilumba
L. mbenji - απαντάται μόνο στο νησιωτικό σύμπλεγμα Mbenji

Φυσικά αυτά δεν είναι δικές μου εκτιμήσεις. Ανέτρεξα στη βιβλιογραφία γιατί ήμουν σίγουρος και γνώριζα ότι υπάρχει μπλέξιμο σχετικά με τα δύο (2) διαφορετικά είδη του γένους αυτού, οπότε θεώρησα καλό να το καταθέσω στο topic, ως συμπληρωματικό/ διόρθωση (δεν θέλω να το χαρακτηρίσω) στο post του moderator που ανοίγει αυτό το topic.

Anonymous
16-09-03, 11:10
Θα με ανεχτείτε ακόμη μια φορά για να διορθώσω ένα ακόμη λάθος που έκανα, λόγω βιασύνης;
caeruleus -a, -um στα λατινικά σημαίνει ο γαλάζιος (-α, -ο) και όχι ο κίτρινος (-η, -ο) όπως είπα. Και πάλι χίλια συγγνώμη, συνάδελφοι.

stefanos.f
17-09-03, 22:50
Κατ αρχας καλως ηλθες και απο εμενα φιλε μου xyrichthys! Χαιρομαι ιδιαιτερα που βλεπω οτι υπαρχουνκαι αλλοι ανθρωποι εκει εξω που ασχολουνται με αυτο που αγαπαω τοσο πολυ (Αφρικανικες Κιχλιδες) και ειναι διατεθιμενοι να μοιραστουν μαζι μας τις γνωσεις τους! Θα ηθελα μονο να προσθεσω καποια πραγματα σε αυτα που γραφεις για να βαλουμε καποια πραγματα στην θεση τους! Τα 10 απο τα 25 ειδη Lab.caeruleus που αναφερεις δεν ειναι επιστημονικα καταγεγραμενα, οπως και να εχει παντως αναμεσα σε αυτα που ανεφερες υπαρχουν και τρια ειδη που ξεχασες και θα μπορουσες να σημειωσεις καπου αν θες, ωστε να τα εχεις ευκαιρα αν χρειαστει καποια στιγμη στο μελλον... 1) Labidochromis sp. kimpuma Mbamba η αλλιως Yellowtop 2) Labidochromis sp. perlmutt και 3) Labidochromis shiranus! Σχετικα τωρα με το αν υπαρχουν περισσοτερες χρωματικες παραλλαγες του ειδους Labidochromis caeruleus εγω απλα σου παραθετω τα εξης οπως αναφερονται απο βιβλιο του Ad Konings (1995c book) : ''I indentify all three of the fishes in these photos as L.caeruleus; left: an all-white individual with no evident black markings, at Cape Kaiser, Tanzania; center, a blue male with prominent black bars , at Lundo Island, Tanzania; right, a whitish individual with black-striped dorsal fin at Londo, Mozambique''. Εκτός αυτού... ''Fryer (1956) described the colour of some specimen from Lab.caeruleus as a startling light cobalt blue, approaching white''. (Lewis 1982 επανεκδοση 1998 σελ. 228-229).
Παμε τωρα στο αλλο θεμα που εθιξες και εχει να κανει με τον ελεγχο μιας περιοχης και τον σκοπο που γινετε αυτο. Υποστηριξες σε αυτα που εγραψες οτι κατι τετοιο γινετε για διατροφικους λογους και οτι αυτα που εγραψα δεν αναφερονται στην βιβλιογραφεια! Θα ηθελα εδω να προσθεσω οτι το πιθανοτερο παντως ειναι να μην αναφερεται στην βιβλιογραφεια που εχεις εσυ! ''When marine and freshwater fishes were finally compared, a SHARP DIFFERENCE emerged''. Και λιγο πιο κατω λεει '' Cichlids follow the pattern typical of freshwater fishes: no feeding territories''. (The Cichlid Fishes του George W. Barlow επανεκδοση February 2002 σελιδες 92-96). Αυτα απο εμενα που μου αρεσει οταν λεω κατι να το τεκμηριωνω και χαιρομαι να μοιραζομαι αυτα τα λιγα που γνωριζω με ανθρωπους σαν εσενα που εχουν ορεξη να δινουν και να περνουν οτι μπορουν σε επιπεδο γνωσεων! Το topic δεν ειναι πλεον locked επειδη πραγματικα ανυπομονω να ακουσω την αποψη σου, ειδικα οσον αφορα τα feeding territories!

Φιλικα Φλούντζης Στέφανος

polleni
18-09-03, 01:33
Υποθέτω ότι καλύτερα θα ήταν να αφήσουμε το θέμα μεταξύ σας.. αλλά όπως μου είπε και ένα μέλος σήμερα καλό θα ήταν να τα πω.

Οσον αφορά τα λεγόμενα του Barlow, με όλο τον σεβασμό στο όνομά του, οι τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις δεν τον υποστηρίζουνε. Τουναντίον, είναι πλέον σαφές ότι ο κύριος λόγος της περιοχικής συμπεριφοράς των Αφρικάνικων κιχλιδών και ειδκικά των γενών Tropheus αλλά και του mbuna flock (των χορτοφάγων) είναι η τροφή. Αυτά δεν αναφέρονται σε κάποια ακουαρίστικα βιβλία αλλά σε εργασίες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά - οπότε σχεδόν αδύνατον να είχαν υποπέσει στην αντίληψή σας.

Αυτό είναι εύκολα αντιληπτό σε σχετικά πρωτόγονες κιχλίδες (π.χ. Μαδαγασκάρης) οι οποίες μπορούν να σκοτώσουν με την ίδια ευκολία είτε πρόκειται για το φαγητό είτε για το ζευγάρωμά τους. Γίνεται μάλιστα ιδιαίτερη μνεία από τους γνώστες να πέφτει αρκετό φαγητό αλλιώς μπορεί να φάνε ακόμη και το ένα το άλλο. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι τα δύο βασικά ένστικτα των ζώντων οργανισμών είναι της αναπαραγωγής και της επιβίωσης.

Εγώ δεν θα επανέλθω ανεξαρτήτως σχολίων - εφόσον είναι εύκολο ας λείπουν γενικά. Παρακαλώ και τους δύο να δεχθείτε ότι όταν λέω κάτι ξέρω ακριβώς για τι μιλάω. Ευχαριστώ.

stefanos.f
18-09-03, 09:27
Σεβαστη βεβαιως η αποψη σου ρε Γιωργο! Εγω απλα παρεθεσα καποια στοιχεια των οσων γραφω κατα καιρους για να μην δημιουργηθει σε καποιους η εντυπωση οτι γραφω αυτα που γραφω επειδη ετσι μου καπνισε η επειδη ετσι θελω! :wink:

Υ.Γ Ομως ακομη και ετσι να ειναι, εγω εγραψα οτι κρατανε περιοχες κατω απο την εποπτεια τους '' κυριως για αναπαραγωγικους λογους και ΣΠΑΝΙΟΤΕΡΑ για διατροφικους''. Οποτε και παλι δεν εχω αδικο με αυτα που εγραψα εφοσον δεν απεκλεισα τα γεγονος οτι καποια ειδη Αφρικανικης Κιχλιδας μπορει να κρατουν καποιες περιοχες κια διατροφικους λογους!

ΕΡΩΤΗΣΗ Που λοιπον ειναι το λαθος σε αυτα που εγραψα :?:

polleni
18-09-03, 09:51
Δεν συγκρούεται η άποψή σου με την άποψή μου μιά που και για το συγκεκριμένο θέμα κανείς απο τους δύο μας δεν μπορεί να έχει άποψη. Αποψη μπορεί να έχει οι Δρ. Barlow, Coleman, Konings, Oliver κ.λ.π. - αυτοί δηλαδή που έκαναν τα κάποια πειράματα. Απλά αναφέρουμε τις απόψεις άλλων. Και απλά συμβαίνει να έχω κάποια διαφορετική πληροφήρηση κυρίως εξαιτίας του ότι συνεργαζόμαι με κάποιους από αυτούς οπότε σε κάποια θέματα δεν περιορίζομαι στην καθαρά ακουαρίστικη βιβλιογραφία. Για κάποια περαιτέρω βιβλιογραφία δες τις παραπομπές κάτω από τα άρθρα "Fishy Feeding Issues" & "African Cichlids - How do they communicate" στο MCH. Εκτός από αυτά υπάρχουν και κάτι δημισιεύσεις από την Δρ. Simona Santini (επίσης συνεργάτιδάς μας) που έχει σαν αντικείμενο έρευνας την αναπαραγωγή ειδών Ταγκανίκα. Είναι απλά θέμα διαφορετικών πηγών πληροφόρησης.

Entreri1221
20-09-03, 17:57
From the coast of Malawi 17 species have been described
scientifically.A few other species have are known under working or trade names.
In Tanzania,there live at least eight as yet undescribed species

Andreas Spreinat-Lake Malawi cichlids from tanzania
To pearlmutt ειναι ονομα της αγορας απο Γερμανια μερια και
ειναι μη αναγνωρισμενο ειδος.

stefanos.f
20-09-03, 21:02
Σωστοτατος ο φιλος μου ο Νικος! :D Και για αυτο αλλωστε ρε Νικο το ανεφερα και εγω το perlmutt στον xyrichthys, επειδη το ιδιο ακριβως ισχυε και για καποια απο τα ειδη που ανεφερε και εκεινος! :wink: :lol: