Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Έλεγχος προόδου...

teo76
14-03-11, 18:53
Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με το αν εχω κάνει σωστές αλλαγές μέχρι τώρα στο ενυδρείο μου. Είναι 40 λίτρα κι έχω ένα χρυσόψαρο αυτό στην τρίτη φωτό. Η πρώτη αλλαγή που έκανα ήταν στο φίλτρο το οποίο αποτελείται από την αντλία στα 600lt/h κι απο το χώρο για το υλικο (φιξ του ενυδρειου οπως φαινεται. κανει δουλεια?). Παλιά είχε μόνο τον υαλοβαμβακα. Τώρα τα έχω όπως φαίνονται με siporax mini. Τα έχω βάλει καλα? Τα εχω σκεπασμενα με τον παλιο υαλοβαμβακα για να "τραβηξουν" κι όσες αποικίες ειχε εκει (αν είχε).

ΝΗ3/ΝΗ4 με ΑΡΙ βγαίνει στα 0,25. Εχει μια εβδομαδα που τρεχει με αυτη τη μορφη το φιλτρο. Αληθευει πως η μεγαλυτερη ποσοτητα ειναι αμμωνιο και γυρω στα 0,001 mg η αμμωνια? Νιτρικα είναι μηδεν, νιτρώδη περίπου στα 10 Mg. Πάντως επειδη δεν μου βγαίνουν μηδενικές τιμες έχω να τρεχει και αεραντλία....

Το τελευταίο που θέλω να αλλαξω είναι ο πυθμένας γιατι έχω χαλικι μπλε και γαλαζιο και θελω να βαλω χαλαζιακη άμμο και σε βαθος χρονου ευκολα φυτα. Υπαρχει ρισκο να χασω το βιολογικο ρολο του πυθμενα? Να μη το ρισκαρω ακομα να κανω την αλλαγη?

Και τέλος. Να ρωτησω το χρωμα απο το χρυσοψαρακι υπαρχει περιπτωση να αλλαξει ή το επαθε λόγω ταλαιπωρίας απο το αρχικο περσινο σοκ που είχε τραβηξει όταν έπεσε σε μη στρωμενο ενυδρειο?

Ευχαριστω (που θα παει θα το στρωσω) :rolleyes:

40305

40306

40307

delta66
14-03-11, 19:15
Καποιος θα του ευχηθηκε "και του χρονου" γιατι παλι σε αστρωτο ενυδρειο επεσε :D

Βαλε μπολι ή βακτηρια εμποριου .... οχι σημερα ... χθες

Τωρα ... αεραντλια φουλ και αλλαγη νερου 50% με τριπλη δοση (seachem prime αν εχεις) αντιχλωριο
(μη πεσει η θερμοκρασια αποτομα)

Μετρηση παλι αυριο και αν εχεις παλι τοσα νιτρωδη, παλι αλλαγη

ΥΓ Το ποσοστο αμμωνιου (ΝΗ4) στη ολικη αμμωνια (ΝΗ3/ΝΗ4) εξαρταται απο την θερμοκρασια και το pH.
Οσο πιο ψηλα αυτα, τοσο περισσοτερη η ελευθερη (τοξικη) αμμωνια (ΝΗ3)

teo76
14-03-11, 19:20
Εχω ήδη βάλει εμποριου βακτηρια πριν μια εβδομαδα και η τιμη που εγραψα για την αμμωνια ηταν με βαση το pH και την θερμοκρασια. Ηταν ενα προγραμματακι που βρηκα απο καποιο λινκ αλλα ουτε θυμαμαι απο που. Και αλλαγες νερου κανω καθε 2-3 μερες.

delta66
14-03-11, 19:37
Εχω ήδη βάλει εμποριου βακτηρια πριν μια εβδομαδα και η τιμη που εγραψα για την αμμωνια ηταν με βαση το pH και την θερμοκρασια. Ηταν ενα προγραμματακι που βρηκα απο καποιο λινκ αλλα ουτε θυμαμαι απο που. Και αλλαγες νερου κανω καθε 2-3 μερες.
Ποσο ταιζεις?
Δεν δικαιολογειται με ενα ψαρι να εχεις τοσους ρυπους.
Ταιζε καθε 2-3 μερες και κανε αλλαγη καθε μερα, μεχρι να ερθουν σε αποδεκτες τιμες τα τοξικα.
Οταν ερθει στα ισια του. αυξανε το ταισμα πολυ σταδιακα

αμμωνια παραγραφος 5 http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756
Για τα δεκαδικα βαζε τελεια και οχι κομμα.

νιτρωδη: http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=557237&postcount=14
-------------------------
Η τιμη που εδωσες ελεγε για ολικη αμμωνια
"ΝΗ3/ΝΗ4 με ΑΡΙ βγαίνει στα 0,25"
Αν ειναι η ΝΗ3 0.25 ... τσιου

teo76
14-03-11, 19:51
Mια φορα την ημερα το ταιζω και νορμαλ ποσοτητα 3-4 φυλλαρακια. Τα νιτρωδη (ΝΟ3) τα μετράω με τα tetra stick και εκει δειχνει οτι υποτιθεται πως ειναι safe μεχρι τα 25 mg/lit.

Aν λαβεις υποψην οτι εχει μια εβδομαδα που εβαλα τα siporax και οτι εως τωρα ειχε μονο υαλοβαμβακα μπορει και να δικαιολογειται το ποσοστο...τι να πω...

H timh NH3/NH4 ειναι 0,25. Εκανα τον υπολογισμο με το ph και την θερμοκρασια του ενυδρειου και μου εβγαινε αμμωνια 0.01 και κατι

ευχαριστω για το link :)
-------------------------
Ελευθερη ΝΗ3 0,013 βγαινει

delta66
14-03-11, 19:53
Οπα, μισο.
Τα νιτρωδη ειναι τα ΝΟ2.
Τα νιτρικα ειναι τα ΝΟ3.
Αν εχεις νιτρωδη μηδεν και νιτρικα 10 εισαι μια χαρα.
Η ολικη αμμωνια αν ειναι 0.25 δεν ειναι τραγικη, σφου σου εβγαλε και μονο 0.001 ελευθερη, αλλα ειναι ενδειξη οτι δεν ειναι ετοιμο ακομα το φιλτρο.

Συμπερασμα θελεις λιγο προσοχη ακομα, κοντευει.
Τσαμπα γραφαμε.
Μπερδεψες τα Νιτρωδη με τα Νιτρικα.

edit αν ειναι 0.013 ειναι ελαχιστα τοξικη σε μακροχρονη παραμονη των ζωντανων μεσα σε αυτην.
Καμια αλλαγουλα και λιγοτερο ταισμα για μερικες μερες θα το φερει στα ισια του.

teo76
14-03-11, 19:59
Ε μα εχω ζαλιστει απο το διαβασμα :D

Sorry για το λαθος. Παντως σε αλλαγη υποστρωματος δεν περναω ακομα. Αν δεν στρωσει πληρως το φιλτρο...