PDA

Επιστροφή στο Forum : κιχλιδες!


antonis
03-09-03, 10:23
Μετα από 4 χρονια με τα ζωοτόκα αποφασισα να δοκιμάσω τη τύχη μου με τις κιχλίδες.
200 λίτρα στρωμένο με EHEIM 2215,κυκλοφορητή,ψιλό χαλικάκι γιά υπόστρωμα και βράχους με πολλές κρυψώνες.
Ζουν μέσα δυό ζευγάρια Aulonocara maylandi και δυο ζευγαρια cynotilapia afra ?
To θέμα είναι οτι δεν ξέρω αν ταιριάζουν,μου τα έδωσε φίλος τα cynotilapia.
Τα αρσενικά aulonocara εχουν μια κιτρινη γραμμή από το στόμα ως ψηλά στο κεφάλι τα θυληκά είναι πιο σκούρα με κάθετες σκούρες γραμμές.
Να είμαι σίγουρος ότι είναι ζευγάρια?
Αν κάποιος γνωρίζει πληροφορίες είναι ευπρόσδεκτες.
Αντώνης

batza
04-09-03, 22:04
Αγια επραξες και αποφασισες να ασχολιθεις με τα σιγκεκριμενα ψαρια :D :D :D :D . Κι εγω ξεκινισα με 200 λιτ. ενυδρειο, με τη μονη διαφορα ασχολιθικα κατευθιαν με κιχλιδες ανατολικης αφρικης. Τα ψαρια που εχεις τα εχω κι εγω και ζουν πολυ αρμονικα μεταξι τους. Οι aulonocara αφου ειναι απο την ιδια οικογενια δεν θα εχεις προβλιμα υβριδισμου, αυτο που δεν ξερω ειναι κατα ποσο τα αρσενικα θα τα παν καλα μεταξι τους :? :? πιστευω οτι θα πλακοθουν και ο ισχιροτερος θα κρατισει τεις θιλικες, δεν ξερω αν συμφονουν και οι υπλιποι με αυτην την αποψη :?: . Το ιδιο ισχιει και για το αλο ζευγαρι. Πιστευω οτι αν εβεζες αμο αντι για χαλικι και ποιο ομορφο θα εδιχνε, και ποιο ιδανικο θα ηταν για τα ψαρια αυτα. Αυταααα!!!!!!!! καλη αρχη :D :D :D :!: :!: :!: :!:

Discos
05-09-03, 11:28
Φιλαρακι η επιλογη σου να ασχοληθεις με rift valley αφρικανες ειναι εξαιρετικη.Και η επιλογη σου αρκετα καλη.Θα συμφωνησω βεβαια με τον batza για το χαλικι,η αμμος ειναι μακραν καλυτερη και θα δεις την πραγματικη τους συμπεριφορα-σκαψιμο κτλ... :twisted:
Ο μονος μου προβληματισμος εχει να κανει με το οτι τα afra ειναι ισως τα ποιο επιθετικα ψαρια στη malawi-απο προσωπικη εμπειρια-τα melanochromis auratus ειναι τα sub-dominant male :shock: στο ενυδρειο μου,και υπαρχουν και αλλες περιπτωσεις στο internet για τετοια συμπεριφορα.Ισως οι aulonacara να εχουν προβλημα στο μελλον καθοτι ειναι πολυ μα πολυ ποιο ηρεμες απο τα afra.
Μακαρι να σου πανε ολα καλα.Καλως ηλθες στο μαγικο κοσμο τις αφρικανικης κιχλιδας :wink: :wink:

antonis
05-09-03, 12:21
Ευχαριστώ πολύ παίδες.
Εως τώρα πάμε καλά.Μικροεπεισόδεια έχουμε αλλά ειναι υπό έλεγχο.
Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα τα ξαναλέμε.
Αντώνης

stefanos.f
06-09-03, 18:31
Φιλε Αντωνη καλως ηλθες και απο εμενα! Τα ψαρια που εχεις επιλεξει να κρατησεις ειναι οντως πανεμορφα (ε τι αλλο θα μπορουσαν να ειναι απο την στιγμη που μιλαμε για Αφρικανικες Κιχλιδες :wink: ) ομως θα ηθελα και εγω να προσθεσω ενα δυο πραγματα σε αυτα που σου ειπαν και τα αλλα παιδια! Κατ αρχας προσπαθησε καποια στιγμη να αλλαξεις το υποστρωμα που εχεις με αμμο θαλασσης οπως σου προτειναν και οι υπολοιποι, θα δεις εντελως διαφορετικοι συμπεριφορα απο τα ψαρια σου! Κατι αλλο που θα επρεπε να εχεις υπ οψιν σου ειναι οτι ειναι προτιμοτερο να μην κραταμε ψαρια που ανηκουν στα mbuna (π.χ Cyn.afra) μαζι με αυτα που ανηκουν στα Haps (π.χ Aulonocara sp.) καθοτι τα mbuna σαν πιο επιθετικα ψαρια μπορουν να χτυπησουν η ακομη και να σκοτωσουν τα αλλα. Αυτο βεβαια δεν ειναι απολυτο αλλα απαιτει ιδιαιτερη προσοχη εκ μερους σου! Εκτος αυτου τα Haps απαιτουν αρκετο ελευθερο χωρο για να μπορουν να κολυμπουν σε αντιθεση με τα mbuna που περνουν τον περισσοτερο χρονο τους κοντα στις πετρες που εχεις στο ενυδρειο σου! Και κατι τελευταιο... τα Aulonocara μπορουν να κρατηθουν υπο μορφη ζευγαριου και δεν πιστευω να αντιμετωπισεις προβληματα στο μελλον με τους δυο αρσενικους (τα θηλυκα σε σχεση με τα αρσενικα Aulonocara ξεχωριζουν ευκολα, λογο του οτι τα θηλυκα ειναι αχρωμα σε αντιθεση με τα αρσενικα που εχουν πολυ εντονα χρωματα και γινονται ακομη εντονοτερα οσο μεγαλωνουν! Δυστυχως για σενα δεν ισχυει το ιδιο και για τα mbuna που ειναι harem spawners (ενας αρσενικος με περισσοτερες απο τρεις θηλυκες) και ως εκ τουτου δεν μπορουν να κρατηθουν υπο μορφη ζευγαριου! Με λιγα λογια βγαλε τον δευτερο αρσενικο και βρες τουλαχιστον αλλες δυο θηλυκες! Αυτα για τωρα και αν χρειαστεις και κατι αλλο εδω ημαστε :wink:

antonis
15-10-03, 11:11
Καλή σας μέρα.
Λοιπόν άλλαξα τι υπόστρωμα και έβαλα άμμο. Όντως η διαφορά είναι μέγάλη. Τα aulonacara ιδιαίτερα συνεχώς βρίσκονται στην άμμο,καθαρίζουν τα βράγχιά τους προφανώς.
Το πρόβλημα είναι το κυρίαρχο cynotilapia που κυριαρχει σε ολόκληρο το ενυδρείο και κυνηγά τα υπόλοιπα.
Σκέφτομαι να δώσω πίσω το δεύτερο αρσενικό cynotilapia και aulonacara ,ωστε να αραιώσουν λίγο.
Πριν 10 μέρες περίπου το αρσενικό aulonacara ,ήταν ιδιαίτερα επιθετικό προς το κυριαρχο cynotilapia,σε βαθμό που για πρώτη φορά αυτό δεν πλησίαζε πέρα από τη μέση του ενυδρείου.
Τότε το είδα μαζί με το ένα θηλυκό να <<χορεύουν κυκλικό χορό>>,κατόπιν μέσα σε μια τρύπα το θηλυκό γεννούσε αυγά,το αρσενικό τα γονιμοποιούσε, κατόπιν το θηλυκό τα έπαιρνε στο στόμα.
Ύστερα τα πράγματα πήραν την φυσιολογική ροή τους και υπέθεσα ότι η θηλυκιά τα έφαγε.
Μέχρι που χθές είδα 4 μικρά σε εσοχές βράχων.... Ελπίζω να επιβιώσουν......
Αντώνης

Discos
15-10-03, 11:59
Καλως τα δεχτηκες... :wink:

stefanos.f
15-10-03, 17:43
Γεια σου Αντωνη! Φυσιολογικοτατη η συμπεριφορα που μας περιγραφεις, ειδικα οταν μιλαμε οτι υπηρξε και ζευγαρωμα στην μεση :wink: :lol: Καλως τα δεχτηκες και απο εμενα τα μικρα σου αν και μου κανει εντυπωση που η θηλυκια εφτυσε τα μικρα σε τοσο μικρο χρονικο διαστημα... :roll: Οπως και να εχει παντως, το ποσοστο επιβιωσης των μικρων εξαρταται απο την αφθονια κρυψωνων που υπαρχουν στο ενυδρειο σου και στις οποιες δεν μπορουν να πλησιασουν τα μεγαλα ψαρια. :wink: Με λιγα λογια μπορει να ζησουν τα περισσοτερα, μπορει ομως και κανενα! Οταν πριν απο περιπου τρια χρονια εφτυσε η πρωτη μου θηλυκια Ps.demasoni μεσα στο κυριως ενυδρειο μου, εβλεπα σκορπια 4-5 μικρα για αρκετο καιρο, μεχρι που ενα μηνα μετα εβγαλα για καποιο λογο ολες τις πετρες και ανακαλυψα συνολικα 8! :wink:

antonis
02-12-03, 12:05
Καλή σας μέρα.
Εδώ και μιά εβδομάδα προβληματιζόμουν με τη συμβίωση των ψαριών που διαθέτω στο ενυδρείο.
Η συμβίωση των aulonocara και cynotilapia afra ήταν προβληματική.
Οκυρίαρχος αρσενικός cynotilapia συνεχώς κυνηγούσε τα 3 αλλα΄του είδους του(υποτίθεται ότι ήταν 2 ζευγάρια) και τα aulonocara ήταν συνεχώς τρομοκρατημένα.
Ο εν λόγω κυρίαρχος διεκδικούσε ολόκληρο το χώρο του ενυδρείου και η συμβίωση ήταν εξαιρετικά δύσκολη.
Τον έβγαλα από το ενυδρείο και τον επέστρεψα,θεωρώντας ότι τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν.
Όταν επέστρεψα σπίτι μετά λίγες ώρες,ο δεύτερος αρσενικός,είχε ήδη αποκτήσει τα πολεμικά του χρώματα και συμπεριφερόταν όπως ακριβώς ο προηγούμενος.
Παρατήρησα με μεγάλη έκπληξη ότι τα άλλα 2 cynotilapia είχαν αποκτήσει και αυτά τα χρώματα του αρσενικού που τόσο καιρό επιμελώς έκρυβαν.
Το είχα βέβαια υποψιαστεί αλλά βλέπετε είχα παραγκείλει 2 ζευγαρια
cynotilapia και ο πωλητής είχε τη βεβαιότητα ότι ήταν 2 ζευγάρια.
Εν εξελιξει είχαμε μάχη διαδοχής.
Ετσι και ο δεύτερος κυρίαρχος πήρε την άγουσα για το petshop και τα πράγματα κάπως έχουν ομαλοποιηθεί,γιατί οι aulonocara κατάφεραν να εξισορροπήσουν τα πράγματα και να μην υπάρχει προς το παρον κάποιος που να κυριαρχεί εμφανώς.
Τώρα απλώς το ένα ισχυρότερο cynotilapia κυνηγά μονο το άλλο και όχι τα υπόλοιπα.
Αν στις επόμενες μέρες βρώ θυληκό cynotilapia θα κρατήσω ένα ζευγάρι, διαφορετικά μόνο ένα είδος.
Αλλωστε τα aulonocara είναι πανέμορφα,αναπαράγονται παρά τα προβλήματα( ήδη υπάρχουν 14 περίπου ιχθύδια από δυο διαφορετικές γέννες) και σε λίγο θα έχουμε προβλήματα χώρου.
Αντώνης

stefanos.f
02-12-03, 16:48
Φιλε Αντωνη... χωρις καμια προθεση να το παιξω εξυπνος (η κατι σαν του στυλ ''στα ελεγα εγω...'') σε ειχα ενημερωσει για τα τυχον προβληματα που θα μπορουσαν να προκυψουν σε περιπτωση συμβιωσεις haps & mbuna στι ιδιο ενυδρειο! :( Αυτο ομως που δεν μπορω να καταλαβω ειναι το πως ο μαγαζατορας που σου πουλησε τα Cynotilapia ηταν τοσο σιγουρος οτι σου εδινε δυο ζευγαρια, πραγμα που απαιτει πολλα περισσοτερα πραγματα εκτος απο μια απλη εξεταστικη ματια, ακομη και για τον πιο εμπειρο χομπιστα... :roll: Οσο για τα Aulonocara που αναφερεις... εχεις δικιο οτι ειναι πανεμορφα και χαιρομαι που ολα δειχνουν να πηγαινουν καλα! Αποδειξη τα 14 ψαρακια! :wink:

ASCCO1
03-12-03, 00:26
Φιλε Αντωνη... Αυτο ομως που δεν μπορω να καταλαβω ειναι το πως ο μαγαζατορας που σου πουλησε τα Cynotilapia ηταν τοσο σιγουρος οτι σου εδινε δυο ζευγαρια, πραγμα που απαιτει πολλα περισσοτερα πραγματα εκτος απο μια απλη εξεταστικη ματια, ακομη και για τον πιο εμπειρο χομπιστα... :roll: :wink:

Στεφανε απλο ειναι το θεμα νομιζε οτι αυτα που δεν εχουν χρωμα ειναι θυληκα :D :D :D πιθανον και να ειχε δει και καποιο αλλο αρσενικο << εκτος απο το κυριαρχο>> να βγαζει χρωματα...........
η απλως σκεφτηκε (( σιγα που θα το καταλαβει ο αλλος))..........
η συνηθησμενη ιστορια. :twisted: :twisted:

stefanos.f
05-12-03, 00:51
Ναι ρε Μανθο, δυστυχως και εγω το ιδιο πιστευω! :( Τα εγραψα αυτα απλα στον φιλο Αντωνη ωστε την επομενη φορα να ειναι περισσοτερο προσεκτικος και πιο επιφυλακτικος στις νεες συμβουλες του συγκεκριμενου ''μεντιουμ'' μαγαζατορα! :D