Επιστροφή στο Forum : νεος αφρικανος
καλησπερα σε ολους.αυριο θα φερω το ενυδρειο στο σπιτι(ευγενικη χορηγια του αδερφου μου),ενα ριο 240,οποτε ξεκιναει σιγα-σιγα το στησιμο.σκεφτομαι για mbunas αλλα για ποια ακριβως αργοτερα.εχω διαβασει αρκετα πριν ξεκινησω αλλα θα ολο και κατι μου διαφευγει.σκεφτομαι να βαλω αμμο θαλασσης η χαλαζιακη μπεζ αμμο.εχω διαβασει και για αραγωνιτη αλλα επειδη ειναι ακριβος μισο αραγωνιτη,μισο αμμο.ποια ειναι η μεση τιμη του αραγωνιτη το κιλο περιπου?οποιος γνωριζει παρακαλω τα φωτα του:cool:
κ.ω.σ.τ.α.ς.
13-03-11, 00:01
Διαβασε κ αλλο,!! ολλες η απαντησεις υπαρχουν!!!!
Δες εδώ http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1838 και εδώ http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=697
Δες εδώ http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1838 και εδώ http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=697
Φυσικά,το δεύτερο είναι κατάλευκος αραγωνίτης.Μπορείς να δεις και αυτόν (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1839) σαν πιο οικονομική λύση που ίσως δεν είναι τόσο λευκός,αλλά θα σου κάνει την ίδια δουλειά στις τιμές του νερού.
Κλεόβουλος
13-03-11, 09:34
Επειδή το νερό της βρύσης στα περισσότερα δίκτυα της χώρας είναι αρκετά σκληρό (έχεις καμιά μέτρηση του νερού στην περιοχή σου?) δεν είναι απαραίτητο να βάλεις αραγωνίτη. Με άμμο θαλάσσης ή χαλαζιακή θα κάνεις τη δουλειά σου (μικρή κοκκομετρία όμως).
Αν βάλεις και αραγωνίτη βάλε αυτόν (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1839) που λέει κι ο zipo.
Καλή αρχή και όχι βιαστικές κινήσεις στο στρώσιμο και στην επιλογή ψαριών ;)
paliosdimitris
13-03-11, 17:26
Έγώ ψηφίζω τον πιο μπεζ αραγωνίτη για να σηκώνει άλγη και βρωμιά.
Καλό ταξίδι στν κόσμο της αφρικής και καλό +-4
ευχαριστω παιδια για το ενδιαφερον και τις πληροφοριες.πηγα σημερα να παρω πετρες και αμμο και ενω ξεκινησα για φεγγαροπετρα(λογω αβεστολιθικοτητας και εμφανισης) και αμμο θαλασσης γυρισα σπιτι με βαλσατη και προς το κιτρινο,χαλαζιακη αμμο.πλυσιμο καλο και αποπειρα στησιματος εκτος ενυδρειου δοκιμαστικα.
το αποτελεσμα δεν με δικαιωσε οποτε πηγα και πηρα φεγγαροπετρα και αμμο θαλασσης.παλι πλυσιμο απο την αρχη ολο το απογευμα και απο αυριο ξεκιναω.
θα προσπαθησω να ανεβασω φωτο για γνωμες.
και μια ερωτηση.οι πετρες μπορουν να ακουμπανε στο τζαμι?
οι πετρες μπορουν να ακουμπανε στο τζαμι?Να ακουμπάνε δεν πειράζει -πέρα από ψιλογρατσουνίτσες στο τζάμι- αλλά δεν πρέπει να ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ στο τζάμι.
ευχαριστω.μπορει να μην ειναι του παροντος αλλα επειδη δεν εχω εμπειρια απο αμμο σε ενυδρειο,σκουπα κανουμε στην αμμο?
Είναι ανάλογα το κάθε ενυδρείο.Αν έχεις καλή κυκλοφορία και σηκώνει τις βρωμιές από την άμμο,δε θα χρειαστείς σκούπα μάλλον ποτέ.Αν η κυκλοφορία είναι μέτρια και η βρωμιά μαζεύεται σε ορισμένα σημεία,μπορείς να βάζεις σκούπα σε αυτά τα σημεία και με το λάστιχο της αλλαγής νερού όποτε θυμηθείς.Αν δεν έχεις καλή κυκλοφορία,τότε μπορείς να βάζεις πιο συχνά όταν βλέπεις πολύ βρωμιά.Η πιο μπεζ άμμος δε θέλει τόσο πολύ σκούπα γιατί δεν χτυπάν στο μάτι οι βρωμιές που κάθονται πάνω.
καλησπερα σε ολους.εστησα τις πετρες πανω σε φενιζολ 3 ποντους μπλε και τις κολλησα με σιλικονη.σε ποσες μερες στεγνωνει για να βαλω την αμμο και το νερο?
καλησπερα σε ολους.εστησα τις πετρες πανω σε φενιζολ 3 ποντους μπλε και τις κολλησα με σιλικονη.σε ποσες μερες στεγνωνει για να βαλω την αμμο και το νερο?
Θα πρέπει να λέει πάνω στη σιλικόνη σε πόσες μέρες στεγνώνει.Νομίζω ότι σε ένα 24 ίσως και 36 ώρες θα είσαι καλά αν το πάχος της σιλικόνης δεν είναι πολύ μεγάλο στις κολλήσεις.
εχεις δικιο.γραφει επανω.για ενα χιλιοστο 24 ωρες και για μισο ποντο μια εβδομαδα.η σιλικονη ειναι της bison.
εν το μεταξυ δεν μου αναβε το φωτιστικο.δοκιμασα μηπως εχουν καει οι λαμπες αλλα τιποτα.το πηγα σε μαγαζι που δουλευει την juwel και μου λεει πως εχει χαλασει ολο το φωτιστικο και δεν φτιαχνεται.το καινουργιο εχει 150 ευρω και χωρις τις λαμπες και μου επεσαν τα δοντια.οποτε παω για diy και ο θεος βοηθος.
εχεις δικιο.γραφει επανω.για ενα χιλιοστο 24 ωρες και για μισο ποντο μια εβδομαδα.η σιλικονη ειναι της bison.
εν το μεταξυ δεν μου αναβε το φωτιστικο.δοκιμασα μηπως εχουν καει οι λαμπες αλλα τιποτα.το πηγα σε μαγαζι που δουλευει την juwel και μου λεει πως εχει χαλασει ολο το φωτιστικο και δεν φτιαχνεται.το καινουργιο εχει 150 ευρω και χωρις τις λαμπες και μου επεσαν τα δοντια.οποτε παω για diy και ο θεος βοηθος.
Προτού πας για άλλο φωτιστικό,σιγουρέψου ότι δεν υπάρχει καμμένη λάμπα,γιατί σε πολλά Juwel φωτιστικά,όταν καίγεται η μία λάμπα,η άλλη δεν ανάβει.
στο μαγαζι που πηγα το φωτιστικο αλλαξε και τις δυο λαμπες και παλι δεν αναβε.πηγα σημερα και πηρα ballast (11 ευρω) παλι για Τ8 και εβγαλα απο το παλιο τα ντουι.θα παρω και κοντρα πλακε θαλασσης και θα το φτιαξω οποιος το εργοστασιακο.δεν ειμαι και πολυ του <φτιαχτο μονο σου> αλλα το θεωρω κοροιδια 150 ευρω.προτιμω με αυτα τα λεφτα να παρω ενα καλο εξωτερικο φιλτρο.
όλο και κανένα μεταχειρισμένο μπορείς να πετύχεις εδώ... ή στο e-bay...
το σκεφτηκα αυτο που λες αλλα μου φαινεται λιγο δυσκολο να βρεθει και ποτε να βρεθει.η αληθεια ειναι οτι δεν επειγει γιατι ακομα δεν εχω το γεμισει νερο οποτε μεχρι να στρωθει,να μπουνε ψαρια εχω περιθωριο.αν ειναι θα ριξω μια ματια η θα βαλω μια αναζητηση.
να μερικές φωτογραφίες απο το στησιμο.
Ωραίο το στήσιμο.Αν σου αρέσει,μπορείς να βάλεις και μερικές πέτρες <<εδώ και εκεί>> για να μη φαίνονται απλά σα δύο σωροί,αλλά να δώσεις ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.Είναι καλά στερεωμένες οι πέτρες?Έχουν κολληθεί?
ευχαριστω.αναμεσα απο τους δυο σωρους εχουν μπει δυο-τρεις πετρες που τους ενωνουν.επειδη χθες το βραδυ εριξα την αμμο θαλασσης και το γεμισα νερο ειναι ακομα θολο για να τραβηξω μια φωτο.τις πετρες τις κολλησα σχεδον ολες(εκτος απο την πρωτη σειρα) για καλο και για κακο μιας και ειναι η πρωτη φορα που κανω κατι τετοιο.για στρωσιμο τις προτεινεις?ποια μεθοδο?
Το πιο εύκολο και γρήγορο είναι το μπόλιασμα (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32934)από ένα υγειές ενυδρείο.Μπορείς να βάλεις μια αγγελία και θα βρεις μπόλι.
σκεφτομουν τα το στρωσω με αμμωνια.δεν το εχω ξανακανει αλλα θελω να δω αν θα τα καταφερω.
Θα τα καταφέρεις και με αμμωνία.Εγώ έτσι έστρωσα την πρώτη φορά που έστησα ενυδρείο.Αλλά με το μπόλι ξεμπερδεύεις αμέσως και ούτε έχεις να κάνεις πολλές μετρήσεις.Από την άλλη στρώνοντας με αμμωνία κατανοείς καλά τον κύκλο του αζώτου.Διάβασε τα σχετικά υπομνήματα και αποφάσισε.Εγώ απλά προτείνω το μπόλι για ευκολία και τίποτα άλλο.
:smt023
-------------------------
για λαμπες καμμια προταση?σκεφτομουν για καποιες που να δινουν μπλε αποχρωση στο ενυδρειο.
Από τη στιγμή που δεν έχεις φυτά,βάζεις ο,τι σου αρέσει στο μάτι.Το μπλε μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε ψάρια που ζουν πιο βαθυά (haps),αλλά αν σου αρέσει στο μάτι το δοκιμάζεις και σε mbuna.Εγώ σε Malawi χρησιμοποιώ λάμπες κοντά στα 9000Κ (Day).
μια λαμπα η δυο?καπου ειχα διαβασει οτι δεν χρειαζονται πολυ φως και πως με μια κανεις δουλεια.το λεω περισσοτερο και για οικονομια στο ρευμα.
μια λαμπα η δυο?καπου ειχα διαβασει οτι δεν χρειαζονται πολυ φως και πως με μια κανεις δουλεια.το λεω περισσοτερο και για οικονομια στο ρευμα.
Μία καλύτερα.Από εκεί και πέρα,όσο φως σου αρέσει δίνεις,παίζοντας με τους ανακλαστήρες.Πολύ φως δε χρειάζονται.Δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύεις ρεύμα για δύο λάμπες.
:smt023ευχαριστω.
μηπως θυμασαι ποσο αμμωνια εριξες στην αρχη του στρωσιματος?
μηπως θυμασαι ποσο αμμωνια εριξες στην αρχη του στρωσιματος?
Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσα ml έριχνα στα 180L.Το διάλυμμα που χρησιμοποιούσα ήταν 10% και προσπαθούσα να έχω συγκέντρωση 3mg/L.Αποφάσισες,τελικά,να στρώσεις με αμμωνία ε?Και με τροφή είναι εξίσου καλή ιδέα.Ξανασκέψου,όμως,το μπόλι,εκτός κι αν δε βιάζεσαι καθόλου.
να σου πω την αληθεια δεν εχω αποφασισει.στο πρωτο ενυδρειο βιαστηκα να βαλω ψαρια και την πατησα.
Αν όλα γίνουν σωστά,δε θα έχεις πρόβλημα.Το καλύτερο θα ήταν να πάρεις στρωμένα υλικά.Είχες βάλει μπόλι στο πρώτο ενυδρείο και κάτι πήγε στραβά ή απλά έβαλες ψαράκια χωρίς καμία προετοιμασία του φίλτρου?
το αποτελεσμα δεν με δικαιωσε οποτε πηγα και πηρα φεγγαροπετρα και αμμο θαλασσης.παλι πλυσιμο απο την αρχη ολο το απογευμα και απο αυριο ξεκιναω.
Κωστα...σιγουρα ειναι φεγγαροπετρες αυτες που πηρες???
γιατι δεν μου φαινονται για φεγγαροπετρες...
δεν εχουν καθολου τρυπες...
εκτος αν δεν ειχε αλλες πετρες να διαλεξεις με περισσοτερες τρυπες.
εχει κατι παρομιες που λεγονται ΟΛΥΜΠΟΥ.
μηπως ειναι τετοιες.
οσο αναφορα γιαυτο που ρωτας zippo δεν εχω ξαναχρησιμοποιησει μπολι.βιαστηκα να βαλω ψαρια οποιος βιαζεται καθε νεος στο χομπι να δει το ενυδρειο του να ζωντανευει και συμφωνα με την παροτρυνση του πετσοπα οτι αφου βαζεις βακτηρια εισαι ετοιμος για ψαρια.απλα αυτη τη φορα δεν βιαζομαι να βαλω ψαρια.
για αυτο που ρωτας Μιμη για φεγγαροροπετρα μου την πουλησαν αλλα και εγω δεν παιρνω ορκο.το καλο ειναι οτι τις εστησα πολυ πιο ευκολα σε σχεση με τις πετρες βαλσατη που ειχα παρει στην αρχη και τις αλλαξα.
να σαι καλα Μιμη.μερικες φωτογραφιες με το φωτισμο και μερικες πετρες ακομα.το ενυδρειο δουλευει με ανθρακα 3 ημερες τωρα και το νερο ειναι κρυσταλλο.
Μπράβο σου πολύ καλή δουλειά....:D:D
Μερικές βαλισνέριες στο 1 από τα 2 άκρα θα το έκανε...τούμπανο.
ευχαριστω samian.η αρχικη σκεψη μου ηταν να μην βαλω φυτα αλλα τωρα μου την αναψες.θα το μελετησω και θα δουμε.(τρομερη η Σαμος.εχω παει διακοπες και ειναι πολυ ωραιο νησι).
ξεχασα να πω οτι σημερα πηρα απο συνχομπιστα το fluval 305 και αυριο θα το βαλω στο ενυδρειο.
Το στήσιμο,πάντως,προσωπικά μου άρεσε πολύ.Στις φωτογραφίες τί φωτισμό έχεις?
Πολύ ωραίο το ενυδρίο σου φίλε.Και το στήσιμο με τις σπηλιές μια χαρά είναι.Αυτό που θα σου πω από δίκη μου εμπειρία είναι ότι αν θελήσεις να πιάσεις κανένα ψάρι αργότερα που θα χρειαστείς σίγουρα...τα mbuna γενάνε συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολο εφόσον έχεις κολήσει τις πέτρες.Τι ψαράκια σκέφτεσε να βάλεις?
να σαι καλα zipo.επειδη διορθωσα το ιδιο το φωτιστικο που ειχε καει και ηθελα να το δοκιμασω για να δω αν το εφτιαξα η παω οριστικα για diy πηγα σε μαγαζι με ηλεκτρολογικο υλικο και βρηκα την διασταση που χρησιμοποιει η juwel (1047mm) ιδια watt(38) της osram,7.5 ευρω και οι δυο.ειναι κοινες λαμπες που βγαζουν το κανονικο λευκο.εβαλα μονο την μια.τωρα που τσεκαρα οτι δουλευει το φωτιστικο θα ψαχτω για κατι καλυτερο.
38 watt εννοω.
να σαι καλα Μιμη.μερικες φωτογραφιες με το φωτισμο και μερικες πετρες ακομα.το ενυδρειο δουλευει με ανθρακα 3 ημερες τωρα και το νερο ειναι κρυσταλλο.
kostas78 παρα πολυ ωραιο το ενυδρειο σου κ εκανες καλη δουλεια...
εχω μια ερωτηση να σου κανω...
Το φενιζολ οταν εβαλες μεσα στο ενυδρειο δεν δημιουργει προβλημα???
ή το τυλιγεις με κατι για να μην φυγουν τα πολυ μικρα μικρα μπαλακια ..??
Με τι σιλικονη χρισιμοποιεις? ειδικη για τα τζαμια??
Ευχαριστω..
Κλεόβουλος
25-03-11, 10:27
Μπράβο Κώστα κι εμένα μ'αρέσει το στήσιμο της πέτρας.
Θα περιμένουμε να το δούμε με τα ψαράκια :cool:
Ευχαριστω..
Το καλύτερο "φελιζόλ" για τη χρήση που θέλουμε είναι κάτι σαν το συνηθισμένο φελιζόλ,αλλά πιο συμπαγές και δεν αφήνει εύκολα κομματάκια στο νερό.Έπειτα,καλύπτεται και από την άμμο όσο το ενυδρείο λειτουργεί.Ακόμα όμως και να εκτεθεί ενώ έχουμε μέσα ψάρια,δεν υπάρχει πρόβλημα.Θα το βρεις έτσι (http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=33010&d=1280228666) στα Leroy Merlin και αλλού και θα μοιάζει κάπως έτσι (http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=33011&d=1280228967).Το πάχος ποικίλλει.
Η σιλικόνη που χρειαζόμαστε είναι 100% σιλικόνη χωρίς πρόσθετα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα ψάρια.ΔΕ θέλουμε αυτήν που ονομάζουν αντιμουχλική,καθώς περιέχει επικίνδυνα πρόσθετα.Αν γράφει ότι είναι κατάλληλη για ενυδρεία και για κολλήσεις τζαμιών ενυδρείων,μας κάνει.
[QUOTE=kostas78;570665]ευχαριστω samian.η αρχικη σκεψη μου ηταν να μην βαλω φυτα αλλα τωρα μου την αναψες.θα το μελετησω και θα δουμε.(τρομερη η Σαμος.εχω παει διακοπες και ειναι πολυ ωραιο νησι).
Κλεόβουλε, θα μας το πάρουν το παλικάρι.....:cool::cool:.
Πες και εσύ κάτι......,τι χάρη έχουν τα φυτεμένα νταμάρια......!!!!!!!:)
Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για το νησί......Να μας ξανάρθετε, να μας ξανάρθετε!!!!!!!!!
κ.ω.σ.τ.α.ς.
25-03-11, 15:43
:p:p
Το καλύτερο "φελιζόλ" για τη χρήση που θέλουμε είναι κάτι σαν το συνηθισμένο φελιζόλ,αλλά πιο συμπαγές και δεν αφήνει εύκολα κομματάκια στο νερό.Έπειτα,καλύπτεται και από την άμμο όσο το ενυδρείο λειτουργεί.Ακόμα όμως και να εκτεθεί ενώ έχουμε μέσα ψάρια,δεν υπάρχει πρόβλημα.Θα το βρεις έτσι (http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=33010&d=1280228666) στα Leroy Merlin και αλλού και θα μοιάζει κάπως έτσι (http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=33011&d=1280228967).Το πάχος ποικίλλει.
Η σιλικόνη που χρειαζόμαστε είναι 100% σιλικόνη χωρίς πρόσθετα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα ψάρια.ΔΕ θέλουμε αυτήν που ονομάζουν αντιμουχλική,καθώς περιέχει επικίνδυνα πρόσθετα.Αν γράφει ότι είναι κατάλληλη για ενυδρεία και για κολλήσεις τζαμιών ενυδρείων,μας κάνει.
Αααα μαλιστα... παρα πολυ ωραια θα το κανω στο ενυδρειο μου φιλε σε ευχαριστω πολυ για τη αμεση απαντηση ....
παιδια ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια.οσον αφορα το φενιζολ ειναι DOW 3 ποντους αλλα το WALL-MATE(πολυ συμπαγες),οχι το ROOF-MATE(το οποιο ειναι παλι μπλε αλλα τριβεται πολυ ευκολα).λεω σημερα να ξεκινησω το στρωσιμο τελικα με αμμωνια οποτε ψαρια θα αργησω να βαλω.οι αποριες δεν τελειωνουν ποτε οποτε θα τα λεμε πολυ συχνα.
Κλεόβουλος
25-03-11, 17:55
[QUOTE=kostas78;570665]
Κλεόβουλε, θα μας το πάρουν το παλικάρι.....:cool::cool:.
Πες και εσύ κάτι......,τι χάρη έχουν τα φυτεμένα νταμάρια......!!!!!!!:)
Η πρασινάδα κάνει τη διαφορά :D:D
παιδια ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια.οσον αφορα το φενιζολ ειναι DOW 3 ποντους αλλα το WALL-MATE(πολυ συμπαγες),οχι το ROOF-MATE(το οποιο ειναι παλι μπλε αλλα τριβεται πολυ ευκολα).λεω σημερα να ξεκινησω το στρωσιμο τελικα με αμμωνια οποτε ψαρια θα αργησω να βαλω.οι αποριες δεν τελειωνουν ποτε οποτε θα τα λεμε πολυ συχνα.
Δώσε απορίες στο λαό κι εμείς εδώ είμαστε :cool:
καλησπερα σε ολους.ξεκινησα εχθες το στρωσιμο με αμμωνια.για να βρω την δοσολογια δοκιμασα σε ενα κουβα 10 λιτρων ετσι ωστε να πολλαπλασιασω επι τα λιτρα μου.το θεμα ειναι οτι δεν ηξερα ποσα λιτρα νερου εχω μετα τις πετρες που εβαλα.
εριξα 2.5ml καθαρη αμμωνια (10% αραιωση) και μετα απο 3 ωρες μετρησα 1mg αμμωνια.μετα απο μια καλη αλλαγη νερου επεσα αναμεσα σε 0.3-0.5mg.παω σε ενα μαγαζι να παρω ετοιμα βακτηρια και ενα παιδι που ακουσε την κουβεντα για στρωσιμο μου προτεινε να παω να παρω νερο απο το δικο του μιας και θα εκανε αλλαγη.ενω δεν σκεφτομουν για μπολι ειπα να βοηθησω λιγο την κατασταση.πηγα και πηρα 60 λιτρα και τα εριξα στο δικο μου.εριξα και τα ετοιμα βακτηρια και τωρα αναμονη.
καλησπερα σε ολους.ξεκινησα εχθες το στρωσιμο με αμμωνια.για να βρω την δοσολογια δοκιμασα σε ενα κουβα 10 λιτρων ετσι ωστε να πολλαπλασιασω επι τα λιτρα μου.το θεμα ειναι οτι δεν ηξερα ποσα λιτρα νερου εχω μετα τις πετρες που εβαλα.
εριξα 2.5ml καθαρη αμμωνια (10% αραιωση) και μετα απο 3 ωρες μετρησα 1mg αμμωνια.μετα απο μια καλη αλλαγη νερου επεσα αναμεσα σε 0.3-0.5mg.παω σε ενα μαγαζι να παρω ετοιμα βακτηρια και ενα παιδι που ακουσε την κουβεντα για στρωσιμο μου προτεινε να παω να παρω νερο απο το δικο του μιας και θα εκανε αλλαγη.ενω δεν σκεφτομουν για μπολι ειπα να βοηθησω λιγο την κατασταση.πηγα και πηρα 60 λιτρα και τα εριξα στο δικο μου.εριξα και τα ετοιμα βακτηρια και τωρα αναμονη.Τα βακτήρια που χρειαζόμαστε για να στρώσουμε το ενυδρείο μας αναπτύσσονται κυρίως μέσα στο φίλτρο και κατά πολύ λιγότερο σε άλλες επιφάνειες εκτός του φίλτρου.Άρα,για ένα αποτελεσματικό μπόλιασμα θα χρειαστούμε όχι νερό από άλλο ενυδρείο,αλλά τη βρωμιά που θα βγάλουν τα σφουγγάρια ενός στρωμένου φίλτρου αν τα ξεπλύνουμε σε νερό ενυδρείου.Για να στρώσεις σίογυρα και αποτελεσματικά,ξαναδιάβασε το υπόμνημα για το μπόλιασμα.Θα πάρεις βρωμιά από ένα στρωμένο φίλτρο και θα τη ρίξεις στο δικό σου φίλτρο,αφού θα έχεις βάλει αντιχλώριο στο ενυδρείο.Το αντιχλώριο είναι και το μόνο που χρειάζεσαι.Τα έτοιμα βακτήρια δεν είναι απαραίτητα και το απλό μπόλι -η μούργα από στρωμένο φίλτρο- είναι η πιο δοκιμασμένη μέθοδος.Αφού ρίξεις το μπόλι,θα προσθέσεις άμεσα ψαράκια,όχι όμως όλα μαζί,αλλά σιγά-σιγά και όλα θα πάνε ρολόι. ;) Το καλύτερο απ' όλα είναι να πάρεις στρωμένα υλικά (σφουγγάρια ή κεραμικά) από ένα άλλο φίλτρο και τέλος.
Κλεόβουλος
27-03-11, 17:50
Δυστυχώς το νερό που έβαλες δεν είναι μπόλι.
Διάβασε εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32934
εχετε δικιο.αλλα το λαθος ειναι δικο μου που χαρακτηρισα το νερο απο στρωμενο ενυδρειο μπολι.εννοουσα οτι ηθελα να βοηθησω λιγο την αργη διαδικασια του στρωσιματος με αμμωνια χωρις να εχω την ψευδαισθηση οτι εκανα και κατι σημαντικο με αυτο.
να ρητησω και κατι γιατι εχω και καιρο να το κανω.οταν στρωθει το ενυδρειο σκεφτομαι να εχω μονιμα ενεργο ανθρακα στο φιλτρο.σωστο η λαθος?αν ειναι σωστο να μπει στο εσωτερικο η στο εξωτερικο φιλτρο?
Κλεόβουλος
27-03-11, 19:13
Γιατί θέλεις να έχεις μόνιμα άνθρακα?
δεν είναι σκόπιμο (παρά μόνο μετά από θεραπεία για να μαζέψει τα φάρμακα)
εχω την εντυπωση πως οσες φορες εβαλα ανθρακα το νερο ηταν πολυ καθαρο,διαυγες.
Γιατί θέλεις να έχεις μόνιμα άνθρακα?
δεν είναι σκόπιμο (παρά μόνο μετά από θεραπεία για να μαζέψει τα φάρμακα)
Συμφωνω με τον Κλεοβουλο!
Πολυ ομορφο το ενυδρειο σου φιλε μου!
Μου αρεσει πολυ το στησιμο που εχεις κανει!
να σαι καλα φιλε μου.
καλησπερα σε ολους.ειναι η τριτη μερα που εριξα αμμωνια,βακτηρια και το νερο απο στρωμενο ενυδρειο και ηδη εχω μετρησεις νιτρωδων και συγκεκριμενα σχεδον 0.25 mg/lit.η αμμωνια δεν εχει πεσει απο το περιπου 0.5 ακομα.να ξεκινησω να ριχνω την μιση δοση αμμωνιας η να περιμενω?επισης το νερο στο ενυδρειο εχει κιτρινισει λιγο.ειναι φυσιολογικο?παρακαλω τα φωτα σας.
καλησπερα σε ολους.ειναι η τριτη μερα που εριξα αμμωνια,βακτηρια και το νερο απο στρωμενο ενυδρειο και ηδη εχω μετρησεις νιτρωδων και συγκεκριμενα σχεδον 0.25 mg/lit.η αμμωνια δεν εχει πεσει απο το περιπου 0.5 ακομα.να ξεκινησω να ριχνω την μιση δοση αμμωνιας η να περιμενω?επισης το νερο στο ενυδρειο εχει κιτρινισει λιγο.ειναι φυσιολογικο?παρακαλω τα φωτα σας.[/QUOTE]
καλησπερα σε ολους.σκεφτομαι μηπως βαλω βαλισνεριες.το λιγοτερο δυνατο που πρεπει να εχω αναμενο το φωτιστικο(μια λαμπα 38w)ποσο ειναι?
καλησπερα σε ολους.σκεφτομαι μηπως βαλω βαλισνεριες.το λιγοτερο δυνατο που πρεπει να εχω αναμενο το φωτιστικο(μια λαμπα 38w)ποσο ειναι?
αν ξερει κανενας να απαντησει στο παραπανω post.
κ.ω.σ.τ.α.ς.
06-04-11, 13:28
Να βαλεις το φυτο που λες γιατι οχι??νομιζω δεν χρειαζεται πολυ φως κανωνισετο μονος σου.Οπως στο φυσικο τους περιβαλλον, ξημερωνη, βραδιαζει!!!
θα παω αυριο να δω για βαλισνεριες.λεω να τις βαλω πριν μπουν τα ψαρια.αν βρω και βαλω θα ανεβασω φωτο.
καλησπερα σε ολους.εβαλα σημερα λιγο χορταρικο(vallisneria americana),για να δω τι λεει σαν συνολο.ειναι λιγο μικρες και τις κρυβουν οι πετρες.ελπιζω να μεγαλωσουν και να μην τις πειραξουν τα ψαρια οταν μπουν.τις ξεχωρισα και φυτεψα μια μια ριζα ανα 2-3 ποντους.ειναι λαθος?
Κλεόβουλος
07-04-11, 19:41
Μια χαρά είναι!!
(φόντο δεν θα βάλεις? με ένα μαύρο χαρτόνι θα δείξει πιο πολύ ;))
Κλεοβουλε εχω βαλει μαυρο χαρτονι για φοντο.επειδη οταν τραβηξα τις φωτο ηταν σουρουπο εκανε αντανακλαση ο τοιχος απο απεναντι.
Κλεόβουλος
07-04-11, 20:10
:smt119:mrgreen::mrgreen:
Μια χαρά είναι!!
(φόντο δεν θα βάλεις? με ένα μαύρο χαρτόνι θα δείξει πιο πολύ ;))
Κλεόβουλε βάλε τα γυαλιά σου :cool:, ναι ναι αυτά που έχεις και κρέμονται με κορδόνι στο λαιμό σου :D, το παλικάρι έχει μαύρο φόντο.
Πολύ ωραίο το ενυδρείο με τα φυτά ακόμη καλύτερο!
να σαι καλα φιλε μου.ελπιζω να μεγαλωσουν και να μην γινουν μεζες για τα ψαρια.μην του κολλατε του ανθρωπου,γινεται και κανα λαθος:D:D:D
κ.ω.σ.τ.α.ς.
07-04-11, 22:59
Τις ξεριζωνουν!!!
αμα τις ξεριζωσουν παμε για σκετο νταμαρι.να δουμε.
θα τις βλεπεις στην επιφανεια του νερου..
δυσκολο να μην τις ξεριζωσουν.
ξεχασα να πω οτι εριξα αυτο το υγρο λιπασμα.χρειαζεται.αν ναι κανει αυτο η μου προτεινετε καποιο αλλο?
Νομίζω πως με αυτή τη φυτομάζα δεν έχεις λόγο να βάλεις λίπασμα.Το πολύ πολύ για τις βαλισνέριες βάζεις καμιά ταμπλέτα στις ρίζες.Δε χρειάζεσαι λίπασμα στη στήλη του νερού.
αν εχεις καλο φωτισμο και σωστη φωτοπεριοδο η βαλισνέρια δεν θελει λιπασματα ουτε ταμπλετες.
ωραιο εγινε το ενυδρειο σου!!
να σαι καλα Μιμη.μηπως μπορεις να μου δωσεις καμια πληροφορια για το φωτισμο?(διαρκεια,συνεχομενα η διακοπτομενα).
καλησπερα σε ολους.μετα απο ακριβως 19 ημερες στρωσιματος το ενυδρειο ειναι ετοιμο.:p:p.μηδενισε και ο νιτριτης οποτε αμμωνια,νιτριτης 0 και σχεδον 30 νιτρικα.μολις μπουν ψαρια θα ανεβασω φωτο.
καλο ξεκινημα στο αφρικανικο Κωστα μεχρι στιγμης ειναι ωραιο.
σε ευχαριστω.να σαι καλα.:)
Θα περιμένουμε φωτό από τα ψαράκια!;)
οταν μπουν οι πρωτη δουλεια ειναι φωτο.:D
παιδια καλησπερα σε ολους.πριν 2-3 ωρες μπηκαν τα ψαρια(:grin::grin::grin::grin::grin:)στο ενυδρειο.4 λαμπιντο και 4 ασει.τα πηρα απο συνχομπιστα.φαινεται οτι προσαρμοζονται γρηγορα και ειναι δραστηρια.επειδη δεν κρατιεμαι γαι αυριο ανεβασα μια φωτο εστω απο το κινητο.απο αυριο θα βγαλω καλυτερες.και μια ερωτηση.πρεπει να ταισω σημερα?
ξεχασα να πω οτι προχθες εβαλα και μια valisneria gigantea.
:smt041:smt041:smt041 Μπραβο Κωστα πολυ ωραια τα ψαρακια σου!Ωραιος συνδιασμος τα acei τους αρεσει πιο πολυ να βολταρουν απο τα λαμπιντο που συνηθως κρυβονται ετσι παρασερνουν και τα λαμπιντο να βγουν απο τις φωλιες τους.:grin:
Μαρκο σε ευχαριστω πολυ.και εγω ετσι ειχα διαβασει.και ομως βλεπω οτι και τα λαμπιντο κυκλοφορουν πολυ και σαν κοπαδι.ειναι η πρωτη φορα που ασχολουμε με αφρικανικες κηχλιδες και καποια πραγματα μου φαινονται περιεργα.ενω περιμενα οτι θα κρυβονται τα ψαρια στρεσσαρισμενα για κανα δυο μερες αυτα συμπεριφερονται σαν να ειναι μεσα στο ενυδρειο μηνες.ευχαριστη εκπληξη.αν συνεχισουν να μην ασχολουνται και με τα φυτα ολα καλα.
Φίλε Κώστα στα ξαναλέω..σου εύχομαι να σου ζήσουν και πάνω απολα να τα χαρεις και να τα ευχαριστηθεις!υπέροχα..
Βαγγελη σε ευχαριστω πολυ.να σαι καλα.:p
καλησπερα σε ολους.μερικες φωτο απο τα ψαρια.συντομα θα κανω και μια κανονικη παρουσιαση του ενυδρειου(οι φωτο δεν ειναι της προκοπης γιατι η μηχανη ειναι παλια......).
Να σου ζησουν Κωστα και καλες γενες!Εχεις ξεχωρησει αρσενικα θυλικα?
Κώσταααα...σβήσε το φλας...:smt023
Πανέμορφα...
Μαρκο ευχαριστω.στα acei μαλλον εχω ξεχωρισει.στα labido δεν μπορω να καταλαβω.
Βαγγελη βοηθα να βγαλω καμια φωτο γιατι ειναι η μηχανη αλλα ειμαι και εγω.....:grin::grin:
Ωραιότατοι οι ψάρηδες!Να σου ζήσουν! ;)
Κανε τα 2 βασικά που λογικά θα τα έχει!
Βάλε λειτουργία macro,ψάξε κάπως θα το βρεις..
Βάλε την λειτουργία του φλας off,όχι αυτόματο..
Και μην τρέμει το χέρι ε..:D. Περιμένουμε επαγγελματικές τώρα,κανόνισε..
zipo σε ευχαριστω.Βαγγελη ελπιζω μετα τις οδηγιες σου να διαπρεψω:rolleyes:
καλησπερα σε ολους,χρονια πολλα και Χριστος Ανεστη.εδω και 3-4 μερες αρχισαν τα οργανα.δυο απο τις τρεις acei και μια απο τις labido ειναι μπουκωμενες.την labido δεν μπορεσα να την βγαλω φωτο.και ο μπαμπας.
Τέλεια!Καλύτερα δε γίνεται! :smt038:smt038:smt038
ολα καλα αλλα με τοσα μικρα μεσα στο ενυδρειο τι κανουμε?μηπως να προσπαθησω να τις βγαλω και να τις βαλω σε ενα μικρο ενυδρειο να γενησουν?
Εγώ νομίζω πως,αφού είναι η πρώτη φορά,είναι καλό να τα αφήσεις στην ησυχία τους και να δεις πόσα μικρά μπορεί να επιβιώσουν,αν επιβιώσουν,και μετά θα σκεφτείς τι θα κάνεις στις επόμενες γέννες.Έτσι κι αλλιώς δε θα αργήσουν,γιατί τώρα που έγινε η αρχή,ποιός τα πιάνει. ;)
αν ειναι θα το κανω ετσι και βλεπουμε.
Πολυ ωραια...
Αρχισαν απο νωρις,αυτο σημαινει οτι εχεις καλες συνθηκες και περνανε καλα τα ψαρακια σου.
παντα τετοια...
εχω προσπαθησει να κανω την διαβιωση των ψαριων οσο μπορω καλυτερη(κρυψωνες.παραμετρους νερου..).για πρωταρης πιστευω πως ειμαι σε καλο δρομο.αντε να δουμε.:D:D.να σαι καλα.
καλησπερα σε ολους.καιρο εχουμε να τα πουμε μιας και στο ενυδρειο δεν συμβαινει κατι καινουργιο.τις τελευταιες 5-6 μερες να πω την αληθεια εχω βαρεθει να βλεπω το νταμαρι μιας και η <<πεμπτουσια>> του ενυδρειου,τα ψαρια,λαμπουν δια τις απουσιας τους.βγαινουν μονο οταν πεσει πεινα.τοσο ομορφα ψαρια και να κανεις αιτηση για να τα δεις.πιστευα πως θα κυκλοφορουσαν λιγο περισσοτερο:(
Κώστα mbuna διαλεξαμε και αυτο ήταν επόμενο..είναι πετροψαρα και τους αρέσει να είναι κρυμενα!ευτυχώς που πεινάνε που κ που και τα βλέπουμε..:p
ειχα διαβασει οτι κρυβονται αλλα δεν το περιμενα τοσο.καποια πραγματα τα βλεπεις στην πραξη.οπως και να εχει χαλαλι τους.
paliosdimitris
04-05-11, 20:36
Φίλε μου έχουμε όλοι το ίδιο πρόβλημα.
Έγω ταίζω πολλές φορές την μέρα απο λίγο.
Έτσι ΄χω καλύτερη επαφή με τα ψάρια:p
Παιδιά τα δικά μου mbuna όσο τα είχα με πολύ χαμηλό φωτισμό ήταν πολύ άνετα και κόβαν βόλτες συνέχεια.Ακόμα και τα τζάμια να χτυπούσα δεν είχαν κανένα πρόβλημα και στρες.Από κάποια στιγμή και μετά που φύτεψα μερικές...βαλισνέριες αναγκάστηκα να αυξήσω το φωτισμό και από τότε είναι πολύ πιο ντροπαλά,βγαίνουν από τις κρυψώνες μόνο για φαγητό και έχουν πολύ πιο θαμπά χρώματα (δεν αναφέρομαι στους κυρίαρχους αρσενικούς).
εμενα παλι τα labido και τα maingano συνεχεια εξω ειναι,μονο αν πλησιασεις αποτομα στο ενα μετρο το ενυδρειο τοτε μονο φοβουνται και κρυβονται,και αυτο οχι παντα.
τα maingano ειναι παρα πολυ ενεργητικα ψαρια,εχω παθει την πλακα μου.
εμενα παλι τα labido και τα maingano συνεχεια εξω ειναι,μονο αν πλησιασεις αποτομα στο ενα μετρο το ενυδρειο τοτε μονο φοβουνται και κρυβονται,και αυτο οχι παντα.
τα maingano ειναι παρα πολυ ενεργητικα ψαρια,εχω παθει την πλακα μου.
παιζει και αναλογα τι νταμαρι εχεις.
Οπως και εμενα αμα δεις την παρουσιαση, δεν το εχω τοοοοοσο νταμαρι οπως ο Κωστας, το εχω πολυ λιγοτερο και ετσι βγαινουν συχνα (ελαχιστα θηλυκά ειναι κριμένα συνέχεια).
Και αν πει κανεις ομως πως θα εχω προβλημα με γεννες και διαβιωση και τετοια...σε 2 μηνες εχω 6 γεννες και 2 αποβολες.
Αυτο που θελω να πω, για τοσο λιγα ψαρια μην το παρακανουμε και τοοοοσο.
ΥΓ. αν και οι πετρε σου ειναι πολυ ομορφες... :p:p:p:p
Παιδιά τα δικά μου mbuna όσο τα είχα με πολύ χαμηλό φωτισμό ήταν πολύ άνετα και κόβαν βόλτες συνέχεια.Ακόμα και τα τζάμια να χτυπούσα δεν είχαν κανένα πρόβλημα και στρες.Από κάποια στιγμή και μετά που φύτεψα μερικές...βαλισνέριες αναγκάστηκα να αυξήσω το φωτισμό και από τότε είναι πολύ πιο ντροπαλά,βγαίνουν από τις κρυψώνες μόνο για φαγητό και έχουν πολύ πιο θαμπά χρώματα (δεν αναφέρομαι στους κυρίαρχους αρσενικούς).
Οσο μεγαλυτερο/λαμπρότερο το φως...τοσο περισσοτερο νιώθουν εκτεθειμένα...γι αυτο.
Αλλα θα το ξερεις ηδη...:D:D:D
ισως με τις πετρες να το παρακανα αλλα στην προσπαθεια να δωσω στα ψαρια καλες συνθηκες διαβιωσης(κρυψωνες,περασματα),βγηκε αυτο το αποτελεσμα.η αληθεια ειναι οτι το ενυδρειο ειναι σε περασμα οποτε ολο και καποιος περναει και τρομαζουν.βεβαια οταν πεινανε και ολοκληρος λοχος να περναει μπροστα δεν καταλαβαινουν τιποτα.
ισως με τις πετρες να το παρακανα αλλα στην προσπαθεια να δωσω στα ψαρια καλες συνθηκες διαβιωσης(κρυψωνες,περασματα),βγηκε αυτο το αποτελεσμα.η αληθεια ειναι οτι το ενυδρειο ειναι σε περασμα οποτε ολο και καποιος περναει και τρομαζουν.βεβαια οταν πεινανε και ολοκληρος λοχος να περναει μπροστα δεν καταλαβαινουν τιποτα.
Δεν κανουν μονο οι πετρες την καλη διαβίωση ειναι και αλλα, οπως:
1) Τροφη (να εχεις 4-5 διαφορετικες και να τα αλλάζεις για να εχουν καλη διατροφη)
2) Να εχουν χωρω να κολυμπούν τα ψαρια γιατι ειναι υπερκινητικά (Γι αυτο λεμε σε ολους οτι για malawi ψαρια το ποιο σημαντικό ειναι το μηκος του ενυδρειου)
3) Πολυ καλες συνθηκες νερου
4) Να μην εχουν οτι νανε ψαρια μεσα, αλλα να ξερουμε τη βαζουμε και να μπορουν να συνυπάρχουν μεταξη τους
5) Να μην υπαρχει πολυς κοσμος για να ειναι ανετα
...αυτα ειναι απο τα βασικα (ειναι και αλλα, αλλα που να γραφω τοοοοοσα... :P) για να εχεις ενα πανεμορφο βοιοτοπο που αυτο δεν σημενει οτι μπορει να ειναι και ομορφο για τα ματια μας... :p
ΥΓ. Ασχετα με οσα λεω, εχεις κανει πολυ ομορφη δουλεια, απλα ολοι παρασυρόμαστε καποιες φορες και υπερβαλουμε, ειτε για το καλο τον ψαριων ειτε για το καλο του ματιου μας. :grin::grin::grin:
lans σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια και τις οδηγιες.ειναι η πρωτη αποπειρα οποτε μαθαινω προχωροντας.
lans σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια και τις οδηγιες.ειναι η πρωτη αποπειρα οποτε μαθαινω προχωροντας.
Ολοι μαθαίνουμε προχωρώντας...γιατι οπως εχει πει και παλιότερα ο Κλεο...
...ολοι ειμαστε αιώνια αρχάριοι...ή καπως ετσι...!!! :p:p:p:p:p:p
Φιλε και εμενα τα mbuna μου ειναι συνηθως κρημενα ετσι ειναι απο τη φυση τους μονο τα κυριαρχα αρσενικα ειναι παντα εξω ετοιμα να κηνηγισουν οτι περασει απο την περιοχη τους.Για να τα βλεπεις πιο πολυ ωρα εξω πρεπει να τα εχεις πεινασμενα καλυτερα να ταιζεις πολλες φορες απο λιγο.Αν μαθουν μετα καθε φορα που θα πλισιαζεις το ενυδριο θα βγαινουν μονα τους νομιζοντας οτι θα τα ταισεις.;)
γεια χαρα σε ολους.Μαρκο τα ψαρια τα ταιζω μια φορα την ημερα γιατι μεχρι να βρω τις ρουτινες για τις αλλαγες φοβαμαι για τα τσιμπιμενα νιτρικα.σημερα εβαλα και μια ανουμπια και εχω παρατηρησει πως στα μπουκωμενα θυληκα τα ψαρακια μεσα στο στομα τους ςχουν πλεον σχηματιστει.βλεπω τα ματια απο τα μικρα.δυο φωτο απο το ενυδρειο.
ναι οντος φαινονται τα ματακια τους,
αντε σε λιγο θα σκασουν μυτη.
αντε να δουμε:grin:
τρελα κεφια αυτος ο αρσενικος acei.εκτος απο τις δυο θυληκες που μπουκωσε και σε λιγο θα εχουμε γεννητουρια πριν καμμια ωρα μπουκωσε και την τριτη θυληκια του χαρεμιου.ηταν η πρωτη φορα που παρατηρησα την διαδικασια ζευγαρωματος και ηταν εκπληκτικο το θεαμα.το θεμα ειναι τι θα γινει με τοσα
γεννητουρια?ερε γλεντια:confused:
Συγχαρητηρια!
Ας βγουν με το καλο τα μωρα και μετα τα χαριζεις αν εχεις πολλα.
καλησπερα σε ολους.εδω και δυο μερες εχουμε τα πρωτα μωρα του ενυδρειου.:smt041:smt041.εχω μετρησει 8 αλλα δεν ξερω αν υπαρχουν και αλλα.ειναι απο τις δυο acei.η τριτη εχει ακομα αυγα.οπου νανε ερχονται και τα μωρα labido.δυο απο τα πιτσιρδελια.:D
Να τους χαίρεσαι τους μπόμπιρες!Με το καλό και οι υπόλοιποι. ;)
εχθες ειδα την λαμπιντο ξεμπουκωμενη.εψαξα για μωρα αλλα δεν ειδα τιποτα.οταν γεννησαν οι ασει και ενω η λαμπιντο ηταν μπουκωμενη ειδα αυτο το μικρο.ειναι λαμπιντο?
εχθες ειδα την λαμπιντο ξεμπουκωμενη.εψαξα για μωρα αλλα δεν ειδα τιποτα.οταν γεννησαν οι ασει και ενω η λαμπιντο ηταν μπουκωμενη ειδα αυτο το μικρο.ειναι λαμπιντο?
αρα κάπου ειναι κριμένα τα αλλα...και καποια μπορει να φαγώθηκαν... :p:p:p
αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι αυτο το μικρο κυκλοφορουσε πριν ξεμπουκωσει η θυληκια.μηπως της ξεφυγε απο το στομα?τωρα για τα αλλα μικρα μακαρι να κρυβονται παρα να φαγωθηκαν.:neutral:
οι πετρες ςχουν αρχισει και πιανουν αλγες και δειχνουν καπως ετσι,και η ανθισμενη ανουμπια.
οι πετρες ςχουν αρχισει και πιανουν αλγες και δειχνουν καπως ετσι,και η ανθισμενη ανουμπια.
και ειναι η αρχη...τωρα το χρωμα μπορει να μην σου αρεσει...αλλα σε κανα 4μηνο αναλόγως και τον φωτισμό, θα εχει πιο ωραιο χρωμα. :p
εχει αρχισει να φαινεται λιγο πιο φυσικο το τοπιο.οσο μπορει να γινει αυτο μιας και η φεγγαροπετρα δεν εχει καμια σχεση με το φυσικο τοπιο των ψαριων.βεβαια μπορει να μοιαζει με κεφαλογραβιερα αλλα οι τρυπες που εχει ειναι πολυ βολικες για τα μωρα.:D
Konstantin79
18-05-11, 21:07
kostas78 παρα πολυ ωραιο το ενυδρειο σου κ εκανες καλη δουλεια...
εχω μια ερωτηση να σου κανω...
Ευχαριστω..
ΜΟΝΤAGEFIX-W ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ. ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ!
ειπα να κανω κανα πειραμα με το φωτιστικο για να κανω το ενυδρειο λιγο πιο ατμοσφαιρικο.εβαλα και δευτερο ballast με μια ακτινικη μπλε για να αναβουν οι δυο λαμπες ανεξαρτητες(μεχρι τωρα ειχα μια μονο daylight).στην πρωτη φωτο και οι δυο αναμμενες στην δευτερη μονο η ακτινικη.
Φιλε πολυ ωραιο φαινετε στην πρωτη φωτο.Η μπλε λαμπα λενε οτι τονιζει τα χρωματα των ψαριων αληθευει?
Μαρκο στα acei τονιζει λιγο περισσοτερο καποιες μπλε λεπτομερειες που εχουν.στα labido δεν κανει διαφορα.μην φανταζεσαι πολυ μεγαλη διαφορα παντως γενικα.απλα την εβαλα γιατι βαρεθηκα λιγο αυτο το αχρωμο daylight.δεν ξερω πως θα εδειχνε με την ροζ(plant) γιατι εχω ακουσει πως και αυτη τονιζει τα χρωματα.
Σκεφτομαι να βαλω και εγω μια μπλε.Εχω ακουσει ομως οτι βοηθαει την αλγη!Για την ροζ δεν ηξερα θα το ψαξω.
η μπλε οντως ενισχυει την δημιουργια αλγης.προσωπκα δεν εχω σκοπο να την χρησιμοποιω πολη ωρα.εν τω μεταξυ η ακτινικη μπλε ειναι για θαλασσινο ενυδρειο ενω η ροζ ειναι πιο κοντα σε ενυδρειο γλυκου νερου.απο την στιγμη που με μια daylight οι αναγκες των ψαριων καλυπτονται ολα τα αλλα ειναι
καθαρα για αισθητικους λογους
Σκεφτομαι να βαλω και εγω μια μπλε.Εχω ακουσει ομως οτι βοηθαει την αλγη!Για την ροζ δεν ηξερα θα το ψαξω.
Μάρκο,το Ρίο 240 έχεις?Οι μπλε νομίζω πως ταιριάζουν περισσότερο σε "haps" που ζούνε σε πιο βαθυά νερά.Τα mbuna ζουν εκεί όπου το φως που φτάνει είναι ακόμη προς το λευκό.Πάνω απ' όλα φυσικά είναι και θέμα γούστου.Εγώ θέλω κάποια στιγμή να δοκιμάσω αυτήν (http://www.juwel-aquarium.de/en/high_lite_tubes_colour455.htm?cat=701).Μάρκο,αν έχεις juwel δοκίμασέ την γιατί λέει τονίζει και το μπλε. :D
Οχι Δημητρη δεν εχω το ριο240.Εχω 2 λευκες τ5 κινεζικες 21watt η καθε μια τωρα στο ενυδριο και ειμαι ευχαρηστημενος απο φωτισμο απλα λεω να δοκιμασω να βαλω μια μπλε η μια ροζ.
ααααχχχ...αυτες οι πετρες ειναι χαρμα...και με το μπλε φως ειναι...μπραβο ρε...!!! :D
πολυ ομορφο το στησιμο των πετρων! πολυ μου αρεσε! μπραβο και απο μενα!
Ρε κοτσο...να σου πω.
Της πετρες απο της πηρες...και ποσο...???
καλησπερα σε ολους.τωρα αξιωθηκα να μπω στο φορουμ.kouman να σαι καλα,ευχαριστω.lans τις πετρες τις πηρα απο ενα μαγαζι στην Παλληνη(κατα βαση πουλαει τζακια αλλα και πετρες).εχει και στον Ερμη(www.votsalo.net) αλλα και στην Λ.Μαραθωνος στο πετροραμα(www.petrorama.gr (http://www.petrorama.gr)).
lans ξεχασα το ποσο τις πηρα.0.40 ευρω το κιλο.
Ειναι η φεγγαροπετρες (Πορώδης Ασβεστολιθική)...σωστα?
lans για τετοιες τις πηρα.δεν πιστευω να μην ειναι κιολας.παντως δεν τις τεσταρα αν αφριζουν η οχι.
εχθες η τριτη απο τις τρεις acei ξεμπουκωσε και αυτη οποτε περα απο τα πιτσιρικια εχουμε και νεογεννητα.εν το μεταξυ βλεπω τον αρσενικο πολυ αγριεμενο.αντε να δουμε.:smt120
lans για τετοιες τις πηρα.δεν πιστευω να μην ειναι κιολας.παντως δεν τις τεσταρα αν αφριζουν η οχι.
Απο εδω που της βλεπω τέτοιες ειναι...οταν βλεπεις τρυπες στην πετρα, ειναι ασβεστολιθική.
Βεβαια, αυτο δεν σημαίνει οτι αμα δεν εχει...δεν ειναι.:D
καλησπερα σε ολους.επειδη οι γεννες και τα μπουκωματα ειναι πλεον συνηθες φαινομενο θα πρεπει να μπορω να πιανω τα μικρα για να τα δινω η να βαζω σε αλλο ενυδρειο τις μπουκωμενες να γεννανε.αυτο ομως δεν μπορει να γινει γιατι οι πετρες ειναι κολλημενες οποτε δεν μπορω να σηκωσω μερικες για να πιασω καποιο ψαρι.πηρα την αποφαση να τις ξεκολλησω(οπως και εκανα)και να κανω ενα στησιμο πιο λειτουργικο για αυτη την δουλεια και βασικα με λιγοτερες πετρες αυτη την φορα.φωτο με το νεο στησιμο.
Κώστα δεν βλέπουμε φωτο...
Θυμασε τι σου ειχα πει οταν το εφτιαχνες??(Πολύ ωραίο το ενυδρίο σου φίλε.Και το στήσιμο με τις σπηλιές μια χαρά είναι.Αυτό που θα σου πω από δίκη μου εμπειρία είναι ότι αν θελήσεις να πιάσεις κανένα ψάρι αργότερα που θα χρειαστείς σίγουρα...τα mbuna γενάνε συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολο εφόσον έχεις κολήσει τις πέτρες.Τι ψαράκια σκέφτεσε να βάλεις?)Εχω και εγω το ιδιο προβλημα φιλε μου ενα κολπακι που το εχω κανει και δουλευει ειναι να κοψεις ενα πλαστικο μπουκαλι στο σημειο που ξεκειναει να γινετε χωνι και να το βαλεις αναποδα μεσα στο αλλο.Τα αφηνεις μια μερα νυστικα και την αλλη μερα βαζεις τροφη μεσα στο μπουκαλι και το βαζεις μεσα σιγουρα θα μπουνε ψαρια μεσα αλλα ειναι λαχειο αν θα μπουνε αυτα που θελεις να πειασεις.;)
Βαγγελη σημερα θα ασχοληθω οποτε αν το νερο δεν ειναι θολο θα βγαλω καμμια φωτο:rolleyes:.
αρχισε το κραξιμο:D:D:D:D:D.Μαρκο καμμια φορα πρεπει να την κανεις πρωτα την πατατα και μετα να βαλεις μυαλο.στην αρχη τις φοβηθηκα τις πετρες γιαυτο τις κολλησα.τωρα βλεπω οτι ειχες δικιο.οποτε οποιος δεν εχει μυαλο εχει.......:smt021
το εγχειρημα τελειωσε.το ενυδρειο δειχνει πλεον ετσι.
το νερο δεν εχει ξεθολωσει ακομα αλλα παλι καλα μετα απο τετοιο χαμο που εγινε.βγαζοντας ολες τις πετρες ξεχασα το φυσικο φαινομενο της ανωσης με αποτελεσμα να σηκωθουν επανω τα φενιζολ παρασυροντας την αμμο οποτε χαος.επειδη απο καιρο ειχα προβλημα με την αμμο θαλασσης(πολυ ψιλη και με το παραμικρο ψιλοθολωνε το νερο)βρηκα την ευκαιρια να ριξω μεσα 25 κιλα χαλαζιακη αμμο που ειχα ετοιμη πλυμενη απο την πρωτη αποπειρα στησιματος.πανω απο την αμμο θαλασσης εχει τωρα ενα στρωμα χαλαζιακη 3-4ποντους.
αφου τα ψαρια τελικα δεν ασχολουνται με τα φυτα σκεφτομαι να βαλω και αλλα.αυτα.γνωμες-παρατηρησεις ενοειται δεκτες.:rolleyes:
μου αρεσε πολυ το ακουασκειπ! ισως ενα μαυρο χαρτονι πισω θα τονιζε περισσοτερο της πετρες και τα φυτα! καλη συνεχεια!
ευχαριστω πολυ kouman.στην πλατη εχω βαλει μαυρο χαρτονι αλλα οταν εβγαλα φωτο εκανε αντανακλαση και δεν φαινοταν.
Το στησιμό σου όπως και το προηγούμενο μου άρεσε πάρα πολύ.
Κανα φυτάκι ακόμα όπως είπες και θα δείξει ακόμα πιο όμορφο.
Να το χαίρεσαι!!!
να σαι καλα Νικο.με την πρωτη ευκαιρια θα μπει και αλλη πρασιναδα:grin::grin:
καλησπερα σε ολους.επειδη σκεφτομαι πολυ σοβαρα να αλλαξω ψαροσυνθεση οποιος μπορει ας βοηθησει.σε 240 λιτρα μπαινουνε haps και αν ναι ποσα και ποια ειδη.ευχαριστω εκ των προτερον.
οι καινουργιοι ενοικοι του ενυδρειου
Κώστα με γειές...
Για πες μας εντυπώσεις,συμπεριφορές..πότε μπήκαν τα ψαράκια;
Βαγγελη ευχαριστω.τα ψαρια μπηκαν εχθες.νομιζω βρηκα αυτο που ηθελα.συνεχης κινηση,δεν τρομαζουν καθολου απεναντιας οποιος περναει απο μπροστα μαζευονται γιατι νομιουν οτι θα φανε και δεν ανακατευουν καθολου τον βυθο.βλεπεις το ενυδρειο ζωντανο.
τωρα το φυλλο τον ψαριων δεν ξερω τιποτα.θα προσπαθησω να καταλαβω μετ απο παρατηρηση και συμπεριφορες(οσο μπορω γιατι δεν παιζει και πολυ ελευθερος χρονος).
Εμενα για αρσενικα μου φαινονται ολα
τα θηλυκα aulonacara ειναι ολα γκρι
Κλεόβουλος
24-06-11, 09:01
Εμενα για αρσενικα μου φαινονται ολα....
κι εμένα ;)
καλησπερα σε ολους.ανεβαζω δυο φωτογραφιες απο το νεο στησιμο του ενυδρειου(ελπιζω και τελευταιο).με το σκεπτικο οτι τα ψαρα που μπηκαν θελουν χωρο για κολυμπι τραβηξα τις πετρες πισω μπας και γεμισει και το φοντο αφου δεν εβαλα αναγλυφη πλατη.
καλησπερα σε ολους.ξερει να μου πει καποιος αν ειναι αρσενικο η θυληκο αυτο το protomelas?
μετα την κατασκευη της πλατης το ενυδρειο εχει την παρακατω μορφη.
http://img819.imageshack.us/img819/8632/082tb.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/819/082tb.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Μπράβο Κώστα...ωραίο!!
Για μένα,άλλαξε τις πέτρες σου με κάποιες που θα έχουν γωνίες για να ταιριάξουν τέλεια με το background....
μεγαλη αλλαγη;):D
ωραιο κ η πλατη;)
πολυ ωραια και τα δυο στησιματα που εκανες. Μπραβο
Εγω ετοιμαζομαι να κανω κατι σαν το πρωτο σου και με πολυ παρομοια ψαροσυνθεση με αυτη που ειχες αλλα σε βλεπω οτι το αλλαξες πολυ συντομα και με εβαλες σε σκεψεις.
Με ποιο στησιμο εισαι πιο χαρουμενος?
Και αν γινεται πες μου τι ακριβως background εχεις βαλει στο δευτερο? δεν φαινεται για αφισα
και παλι πολυ ωραιες και οι 2 προσπαθειες !
Βαγγελη ευχαριστω.θα κοιταξω να βρω πετρες που να ταιριαζουν με τη πλατη
rawnerve να σαι καλα.
ektorakos η πλατη δεν ειναι αφισα.ειναι κατασκευη(πολυ απλη) με φενιζολ dow μπλε 3 ποντων(γινεται και με ασπρο 2 ποντων) και 3 χερια τσιμεντοειδη (durostic d1 με προσθηκη γαλαγτωματος d20).μια φωτο πριν το γεμισμα.
http://img13.imageshack.us/img13/6901/079ku.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/13/079ku.jpg/)
αν εννοεις το πρωτο στησιμο με τους δυο λοφους που ηταν για mbounas λογω οτι ηταν ψηλο τις κολλησα τις πετρες που ηταν λαθος γιατι δεν μπορουσες να επεμβεις καθολου(απομακρυνση ψαριων,γεννες κ.τ.λ).οταν τις ξεκολλησα δεν μπορουσα να το κανω τοσο ψηλο(μην γινει καμμια κατολισθηση) και εκτος αυτου τα ψαρια που ειχα βαλει δεν πολυκυκλοφορουσαν οποτε ειπα να παω σε αλλη ψαροσυνθεση και να προσπαθησω να κανω στησιμο που ταιριαζε περισσοτερο στις αναγκες τους(περισσοτερο χωρο για κολυμπι).στην φαση που ειναι τωρα ειμαι ικανοποιημενος.
καλησπερα σε ολους.στις φωτο η τελευταια(μαλλον)αλλαγη στο ενυδρειο.
http://img828.imageshack.us/img828/2360/090ml.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/828/090ml.jpg/)
http://img6.imageshack.us/img6/1663/087ql.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/6/087ql.jpg/)
http://img341.imageshack.us/img341/7572/088n.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/341/088n.jpg/)
κ.ω.σ.τ.α.ς.
05-11-11, 01:46
Τελευταια και καλιτερι;)
Ρε σι...ομορφη πλατη καταφερες και εκανες...
ειδες ειδες?ουτε της juwel να ηταν.:D:D:D:D
ειδες ειδες?ουτε της juwel να ηταν.:D:D:D:D
Μην το γελας καθολου...οσες χειροποίητες πλατες εχω δει...ειναι πολυ μακραν απο τα βιομηχανημα...
...Ασε για τι ποιότητα των υλικών που βαζουν...
Χααχχαχαχα...:smt081:smt005:smt005
lans πλάτη της Juwel έβαλε ο Κώστας ρε συ..δεν είναι φτιαχτή!
Χααχχαχαχα...:smt081:smt005:smt005
lans πλάτη της Juwel έβαλε ο Κώστας ρε συ..δεν είναι φτιαχτή!
:smt081:smt081:smt081:smt081:smt081:smt081:smt081: smt081:smt081
Οχι ρε *****...απο ποτε φτιαχνουν ωραιες πλατεσ αυτοι...:smt005:smt005:smt005
Ρομπα εγινα ρε *******... :smt102:smt102
mode edit: προσοχη στις εκφρασεις μας!
ρε συ lans αν μπορουσα να εφτιαχνα τετοια backgroung θα ειχα πεταξει το μυστρι και τις σπατουλες και θα ειχα χ..... στα λεφτα.να σου πω την αληθεια νομιζα οτι μου κανεις πλακα:D:D:D:D
ρε συ lans αν μπορουσα να εφτιαχνα τετοια backgroung θα ειχα πεταξει το μυστρι και τις σπατουλες και θα ειχα χ..... στα λεφτα.να σου πω την αληθεια νομιζα οτι μου κανεις πλακα:D:D:D:D
...και ολοι οι αλλοι... :smt081
ΥΓ. Ρε παιδια...εξαπατηθημεν... :D
ενα βιντεακι απο το ενυδρειο
[/URL]
http://www.youtube.com/watch?v=G4XYB6MQpnM (http://i4.ytimg.com/vi/G4XYB6MQpnM/default.jpg)
και ενα απο ταισμα
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=dKucJuWYeOM&feature=feedu
πανεμορφα τα ψαρακια και το ενυδρειο σου! να τα χερεσαι!
Θελει ακομα την πετρουλα του...μην φαίνεται φτωχικό...
Αλλα καλη δουλεια...
να σαι καλα.ειπα να αφησω περισσοτερο χωρο για κολυμπι μιας και απο οτι εχω παρατηρησει τις σπηλιες δεν τις προτιμουν.συνεχεια ειναι εξω και σουλατσαρουν.
καλα κανεις.. ειναι haps οχι mbuna
Παναγιώτης Κ
27-01-12, 19:38
Τι έγινε ρε συ με το ενυδρείο? Κανα νέο?
Έχει αλάτια πλέον μέσα...;)
Παναγιώτης Κ
27-01-12, 19:52
Έχει αλάτια πλέον μέσα...;)
Αλήθεια? Τόσο γρήγορα το ξέστησε?:smt108
Παναγιωτη που το θυμηκες ρε συ το θεμα?:grin::grin:
οπως ειπε και ο Βαγγελης το ενυδρειο ειναι εδω και κανα δυο μηνες θαλασσινο.
ετρεχε κανα 10μηνο με αφρικανες αλλα με τις τοσες αλλαγες ειναι σαν να ξεκινουσε απο την αρχη.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.