PDA

Επιστροφή στο Forum : Κιτρινισμένα φύλλα


sv2fpi
22-08-03, 00:09
Εχω ενυδρειο με 5 ειδη φυτων anubia nanas , anubia spiralis , την κοινος αμαζονα (ετσι μου την ειπαν) μια ακομα anubia ( δεν την γνωριζω ακομα) οπως και αλλο ενα φυτο με μικρα πολλα φυλα που παλι δεν γνωριζω ακομα.
Το ερωτημα μου ομως ειναι !
Τα φυτα τα οποια ελαφρος κιτρινιζουν χανουν φυλα αλλα δεν χαλανε τελειως θα αναπτερωθουν με την πτωση τις θερμοκρασιας?
Γιατι οπως εχω διαβασει σε αλλα post με την ζεστη χαλανε , τα δικα μου δεν εχουν χαλασει τελειως , το κλωναρι τους υπαρχει ζωντανο και δεν μιλαω για κανενα απο τα anubia που εχω.
Να ετοιμαστω για καινουριες αγορες το φθινωπορο ή δεν χρειαζεται?

fighterfish
22-08-03, 11:34
Δηλαδή για τι θερμοκρασίες μιλάς;
Εμένα που εχει φτάσει και 30 βαθμούς τα φυτά πάνε μια χαρά. Μόνο η Macrandra μου χάλασε τελείως αλλα και αυτό ίσως ήταν για άλλους λόγους..

Αν θυμάμαι καλά κίτρινα φύλλα σημαίνει έλλειψη θρεπτινκών συστατικών... κυρίως...

halvas69
22-08-03, 14:51
Κιτρινάκι στο φυλλαράκι ?
χμ....βάζεις σίδηρο ?

Κλασικό σύμπτωμα της έλειψης σιδήρου, ειναι το κιτρίνισμα των φύλλων.

BILAS
22-08-03, 15:41
Δεν απαντω σαν ειδικος αλλα δεν βοηθανε και πολυ τα στοιχεια που δινεις.ΠΧ τι ενυδρειο ειναι(διαστασεις , λιτρα) , ποσες λαμπες εχει , βαζεις τιποτα λιπασματα μεσα,κτλπ........

Δεν το λεω για να σε μαλωσω αλλα για να παρεις οσο το δυνατον καλυτερη απαντηση προς το προβλημα σου.

thediscusman
22-08-03, 18:01
Το κιτρίνισμα στα φύλλα πιθανόν να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου όπως είπε και ο halvas. Σίγουρα όμως οι ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και να σταματήσουν εντελώς την ανάπτυξη τους.
Εγώ όλο τα καλοκαίρι πραοσπαθούσα να κρατώ τη θερμοκρασία στους 28-29 βαθμούς (με ανοικτά καπάκια) και κανένα πρόβλημα δεν παρατηρήθηκε στην ανάπτυξη των φυτών. Όταν έφυγα διακοπές όμως και το σπίτι έμεινε κλειστό για 15 μέρες η θερμοκρασία στο ενυδρείο έφτασε τους 31-32 βαθμούς και σταμάτησε εντελώς η ανάπτυξη των φυτών και άρχισαν να λιώνουν. Ευτυχώς όμως τα πρόλαβα. Έκανα και με μερικά κλαδεματάκια και άρχισαν να αναπτύσσονται ξανά.
Εγώ θα σου πρότεινα να κρατήσεις τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα με ανοικτά καπάκια και αν χρειαστεί και με ένα ανεμιστηράκι. Πες μας αναλυτικά τις συνθήκες του ενυδρείου και τι λίπασμα χρησιμοποιείς για να βοηθήσουμε αν μπορούμε περισσότερο.
Και που είσαι... το καλοκαίρι όπου να ναι τελειώνει. Λίγη υπομονή ακόμα

sv2fpi
22-08-03, 23:18
Καταρχην δικο μου λαθος οντως που δεν τα ανεφερα ολα αυτα ενω το ξερω.
Το ενυδρειο μου εχει διαστασεις 120x40x40 , κατοικω σε ενα χωριο του Κιλκις (Γαλλικο) οπου πολυ προσφατα μετακομοισα .
Στο ενυδρειο το οποιο εχει 4 λαμπες 2 flora +2 daylight ,εριχνα τσιγκουνικα το floraPride τις Tetra και επειδη στο Κιλκις δεν βρηκα πηρα τις Waterlife το Tropiflora οπου παλι κανω τα ιδια ( 3-4 καπακια ανα 2 εβδομαδες).
Αυτα νομιζω οτι ειναι αρκετα + η θερμοκρασια ειναι μεσα στα ορια για καλοκαιρι 28-29.5 το ανωτερο.
Ελπιζω να φτανουν αυτα.

newfish
23-08-03, 04:03
Το κιτρίνισμα στα φύλλα πιθανόν να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου όπως είπε και ο halvas. Σίγουρα όμως οι ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και να σταματήσουν εντελώς την ανάπτυξη τους.


Και στο δικό μου ενυδρείο κάποια στιγμή (στις αρχές του καλοκαιριού και πριν βάλω τα ανεμιστηράκια να δουλεύουν) είχα θερμοκρασία 30-32, αλλά τα φυτά μου δεν είχαν πρόβλημα κιτρινίσματος των φύλλων τους.

Εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις (εάν δεν έχεις ήδη) ένα τεστ για σίδερο και να μετρήσεις την ποσότητα του σιδήρου στο νερό σου μερικές ώρες μετά την προσθήκη του Tropiflora και μετά κάθε είκοσιτετράωρο ώστε να καταλάβεις πόσο γρήγορα το καταναλώνουν τα φυτά σου. Εάν το «τρώνε» γρήγορα απλά βάζε πιο συχνά (είναι καλύτερο να βάζεις περισσότερες μικρές δόσεις παρά μεγαλύτερες :wink: )

annivas2000
25-08-03, 00:22
Sv2fpi, αν καταλαβα καλα τα φυτα σου ειναι anubias nana και η αλλη anubias (barteri ισως), επισης υποθετω οτι εχεις cryptocorine spiralis (anubia δεν υπαρχει). Η αμαζονα που λες υποθετω οτι ειναι echinodorus bleheri ( http://www.tropica.com/productcard_1.asp?id=071 ,συνηθως ετσι τo πουλανε στα pet-shops). Το αλλο δες στο site της tropica τι ειναι.

Δεν ξεκαθαριζεις αν τα κιτρινα φυλλαρακια εμφανιζονται σε ολα τα φυτα ή σε καποιο συγκεκριμενο. Επισης τα φυτα μηπως τα εβαλες πολυ προσφατα?
Απο αλγη πως τα πας? Οι λαμπες σου των ποσων watt ειναι? Εχεις CO2?
Και παμε λοιπον .... το echinodorus και η cryptocorine δεν θελουν ιδιαιτερα πραγματα στο νερο. Προτιμουν να τα παιρνουν απο τις ριζες. Αυτο σημαινει ομως οτι κατι πρεπει να βαζουμε στις ριζουλες τους.
Οι anubias παρουσιαζουν το φαινομενο να χανουν καποια φυλλα κατα καιρους ,αλλα γενικα ειναι πολυ ανθεκτικες.

Για ενα τετοιο ενυδρειο (~170Lt καθαρο) με τα συγκεκριμενα φυτα (δεν ξερω γι'αυτο με τα λεπτα φυλλα) και θεωρωντας οτι ταιζεις κανονικα ,τα περισσοτερα στοιχεια τα παιρνουν απο το φαγητο των ψαριων. Βαζε λιπασμα στις αλλαγες συμφωνα με τις οδηγιες και παρακολουθησε την αλγη.
Με τη θερμοκρασια δεν υπαρχει προβλημα μεχρι 31-32 (οχι για πολυ), εκτος αν το δουλευες το ενυδρειο στους 25-26.
Για πιο σιγουρια καλυτερα να δωσεις περισσοτερα στοιχεια........

ΥΓ. newfish προσωπικα δεν χρησιμοποιω, αλλα οπου εχω διαβασει τα τεστ σιδηρου δεν τα εχουν πολυ σε υποληψη (εκτος καποιων πολυ ακριβων). Χρησιμοποιεις καποιο συγκεκριμενα και εχεις καλες ενδειξεις?

sv2fpi
26-08-03, 22:31
Καταρχην καλησπερα σε ολους και παλι.
Το φυτο που ανεφερες Echinodorus bleheri δεν το εχω αλλα δεν εχει σημασια αυτο που με ενδιαφερει ειναι οτι σχεδον ολα τα φυτα που εχω με τα μικρα φυλλα εχουν αρχισει να τα παιζουν.
Οι anubia ολες χωρις καμια εξαιρεση χανουν τα φυλλα τους ενα ενα για καποιο διαστημα αλλα τα ξαναβγαζουν , ειναι οντως ανθεκτικες.
Οσο για CO2 ναι εχω (μαγια-ζαχαρη) , οι λαμπες που εχω ειναι των 18w εκαστη .
Το προβλημα δεν ξερω ομως εαν προηλθε απο την μετακομοιση που τα εχω κανει , τα ειχα σε ενα πιο μικρο ενυδρειο και λογω τις μετακομοισης του σπιτιου μου βρηκα ευκαιρια και τα εβαλα ολα σε μεγαλυτερο ενυδρειο.
Ολο το χαλικι , τα ψαρια και το νερο + αλλο τοσο μπηκαν στο μεγαλυτερο.
Τεστ σιδηρου δεν εχω και δεν μπορω για τωρα να αποκτησω .

Tolis
27-08-03, 00:55
To προβλημα μπορει να ηταν λογω μετακομισης αν εγινε προσφατα, λογω ζεστης, λογω ελλειψης σιδηρου ή αλλων συστατικων. Η απαντηση του αννιβα πρεπει να σε καλυπτει.