PDA

Επιστροφή στο Forum : Algae Bloom


johnny98130
30-06-03, 12:34
Μετά από 5 χρόνια στο χόμπι του ενυδρείου αντιμετώπισα εχτές το χειρότερο εφιάλτη. ΄Αλγη για την οποία δεν μπορώ να εντοπίσω την πηγή προέλευσης. ΄Οι μετρήσεις μου. 1) Φωσφωρικά 0.2ppm 2)Νιτρικά 12.5. Οι άλλες παραμέτροι δεν είναι μετρήσιμες. (νιτρώδη, ΝΗ3). Το PH μου ειναι 7.2. Υπάρχει παρουσία CO2.
Σημειώνω ότι είχα μια διακοπή του ενός φίλτρου μου για 2 μέρες διότι βούλωσε η είσοδος του φίλτρου μου. Επίσης σημειώνω ότι το ενυδρείο μου ειναι κοντα σε παράθυρο αλλά ο ήλιος το βλέπει ένα μικρό κομάτι του ενυδρείου μόνο το απόγευμα για 1-2 ώρες. Εχω κάνει προσπάθειες να ελαχιστοποιήσω την ακτινοβολία.
Η κατάσταση είναι άσχημη στο ενυδρειο. Εχω πολυ πράσινη άλγη επάνω στα φύλλα των φυτών μου παρόλο που έκανα μεγάλη αλλαγή νερού.

lasal
30-06-03, 14:40
Φίλε μου λυπάμαι γιαυτό που έπαθες.
1-2 ώρες φυσικό φώς ειναι αρκετές για να σου κάνουν την ζημιά σε συνδιασμό με άλλους παράγοντες.
Σίγουρα εχει χαλάσει η βιολογική ισοροπία στο ενυδρείο
Θα πρέπει να έχει αυξηθεί ραγδαία το οξυγόνο απο τα άλγη σε σημείο να υπάρχει κορεσμός.
Κάνε μια μέτρηση του οξυγόνου για να το διαπιστώσεις.
Πρέπει οπωσδήποτε να μειώσεις το οξυγόνο που υπάρχει στο νερό.
Μια αύξηση του CO2 θα ήταν καλό.
Μείωση της θερμοκρασίας του νερού.
θα πρέπει να κάνεις ποιο τακτικές αλλαγές του νερού.
Ο στόχος σου ειναι να έρθει πάλι σε ισορροπία το ενυδρείο σου.
Ερώτηση:
1)Μήπως άλλαξες και έβαλες καινούργια λάμπα?
2)Ανέβηκε απότομα το PH?
3)Το νερό πέφτει μέσα με spray bar?
4)Εχεις μεγάλη κυκλοφορία νερού?
Λόγω έλειψης χρόνου σου λέω με σιγουριά πως μέσα απο τα posts θα βρείς βοήθεια
θα επανέλθω.

Green unicellular algae will sometimes reproduce so rapidly that the water will turn green. This is commonly called an "algae bloom" and is usually caused by too much light like direct sunlight. An algae bloom can be removed by filtering with micron cartridges or diatom filters. UV sterilizers can prevent the bloom in the first place.

http://www.aquaticscape.com/articles/algae.htm#bluegreen

Obelix(Reifen)
30-06-03, 15:03
Να κάνω και εγώ τρεις ερωτήσεις .Έκοψες τέλειος τα λιπάσματα ;Τι θερμοκρασία έχεις; Μήπως λόγο ζεστής κόπηκε η ανάπτυξη των φυτών και βρήκε ευκαιρία η άλγη.
Ποσά watt έχεις σε φωτισμό και για πόσες ώρες ?

George-A
30-06-03, 19:12
Εχω πολυ πράσινη άλγη επάνω στα φύλλα των φυτών μου παρόλο που έκανα μεγάλη αλλαγή νερού.
Δεν κατάλαβα....
έχεις πράσινο νερό, ή αλγη πάνω στα φύλλα κάτι σαν την spot-algae;

O ήλιος εμφανίστικε τώρα, ή υπήρχε απο πριν;
Τα επίπεδα co2 και Fe?
Σίγουρα κάποια μεταβολή έγινε, σε συνδιασμό με την αλλαγη ροής και αυξηση θερμοκρασίας, στην έκαναν!

johnny98130
30-06-03, 22:29
To PH μου είναι 7.2 και το ΚΗ μου είναι 6 άρα με βάση τον σχετικο πίνακα που δινει την σχέση KH-CO2 είμαι καλα. Τα φυτά μου εχουν καλυφθεί από πράσινη άλγη ενώ και το νερό μου έχει αιωρουμενη αλγη. Μετρήσιμες τιμές Fe δεν εχω.
Η θερμοκρασία μου ειναι 30 και δεν πεφτει με τιποτα την ημερα λόγω ζέστης.
Συνολικά εχω τέσσερις λαμπες των 58W + ανακλαστηρες στην κάθε μια. (2 ροζ και 2 daylight της arcadia) η καθαρή ποσοτητα νερού ειναι 550 λτ.
Το ενυδρείο ειναι στην ιδια θεση πολυ καιρο χωρίς προβλημα. Η κατάσταση θυμιζει εξαρση φωσφωρικών η νιτρικών χωρις όμως να ειναι αυτη η αιτία.
Καθαρισα σήμερα το ενυδρείο και κάποια από τα φυλα υστερα πό σχετικη συζητηση με τον tasos και έκανα αλλαγη νερού. Η αιτια όμως του algae bloom αναζητείται ακομα.......


TO BE CONTINUED........... :shock: :shock:

Tolis
03-07-03, 23:53
Δεν ειναι δυσκολο..... ανοδος της θερμοκρασις = μειωση αναπτυξης των φυτων... βαλε και κανα δυο μερες που σου βουλωσε το φιλτρο...δεν θελει πολυ οταν οι παραμετροι ειναι και στα ορια (βλεπε φως ηλιου)

Για την αλγη πανω σε επιφανειες, συχνες αλλαγες νερου και ενα κλαδεματακι των γρηγορων φυτων και μεταφυτευση των κορφων για να γινουν περισσοτερα, και θασαι ενταξει...κανε κατι για την θερμοκρασια ομως - ειτε ανεμιστηρακι, ειτε κοψε μια λαμπα μεχρι να περασουν οι ζεστες - δεν μας ειπες και τι φυτα εχεις.
Η αιωρουμενη αλγη ειναι πιο επιμονη ... δοκιμασε ανθρακα στο φιλτρο για μερικες μερες, και keep us posted

lasal: Θα πρέπει να έχει αυξηθεί ραγδαία το οξυγόνο απο τα άλγη σε σημείο να υπάρχει κορεσμός.
Κάνε μια μέτρηση του οξυγόνου για να το διαπιστώσεις.
Πρέπει οπωσδήποτε να μειώσεις το οξυγόνο που υπάρχει στο νερό.
lasal, υπαρχει καποιος λογος που μου διαφευγει που πρεπει να μειωθει το οξυγονο στο νερο?

johnny98130
04-07-03, 14:43
Στο ενυδρείο έχω 5 valisneria gigantea 5 amozon sword 2 echinodorous osiris και 2 aponigeton
Εβαλα ένα ανεμιστηράκι επάνω από την επιφάνεια και η θερμοκρασία επεσε από τους 31 στους 28. Κάνω ήδη εργασιες να μετακομισω το ενυδρείο μου σε άλλο μέρος( βρύση, αποχετευση και ρευμα).
Σκεφτομαι ότι επειδη έχω ήδη τις λάμπες μου 9 μήνες μήπως θέλουν αλλαγη καθως πέφτει εκθετικά η φωτεινότητα τους.

Tolis νομίζω ότι ο lasal θέλει να πει ότι η αυξηση του Co2 και άρα η μείωση του Ο2 στο ενυδρείο θα κανει trigger την αναπτυξη των φυτών --> μείωση της άλγης.
Αυτα και ευχαριστω για τις συμβουλες.

Tolis
04-07-03, 15:05
Αυξηση του διοξειδιου ΔΕΝ σημαινει μειωση του οξυγονου. Μπορουν και τα δυο να συνυπαρχουν στο νερο μεχρι και σε κατασταση κορεσμου. Το βλεπουμε αλλωστε και στα full φυτεμενα ενυδρεια: οσο περισσοτερη η παροχη CO2, τοσο περισσοτερο οξυγονο αποβαλουν τα φυτα.

Τα φυτα σου ειναι ολα αργης αναπτυξης - ενα ωραιο γκρουπακι φυτων γρηγορης αναπτυξης θα βοηθουσε παρα πολυ.

ahar
05-07-03, 00:34
εγω το προβλημα της αλγης το αντιμετωπιζω έχοντας μονίμως σε ένα μικρο ενυδρειο κοματια απο καμπομπες , πολυσπερμα και ντοματιες φυτεμενα σε μικρα ορθογωνια γλαστρακια και αναλογα με το αν εμφανιστει σε ενα ενυδρειο άλγη τα μεταφερω εκει. το μονο που κάνω μετα είναι να κουρέυω την επιπλεόν αναπτυξη που παρουσιαζουν και φυσικα μαζι με τα κλαδεματα εξαφανιζεται και η αλγη μια και δεν έχει και τίποτα να φάει .. πλέον .......

vsavvas
08-08-03, 17:55
Με την ζέστη παραλίγο να την πατήσω και εγώ. Επειδή δύο από τις τέσσερις λάμπες είναι με τον μετασχηματιστή μέσα στο καπάκι έκοψα το καπάκι και έβαλα ανεμηστηράκι για να "πετάξει " έξω την ζέστη από τους μετασχηματιστές. Επίσης δεν κουμπώνω το καπάκι του ενυδρείου, το έχω και πατάει λοξά και με την "πόρτα" ανοιχτή. Κατάφερα να την βγάλω με 28 βαθμούς.