Επιστροφή στο Forum : Λαμπες σε καπακι
καλησπερα. θελω λιγο τα φωτα σας. το καπακι που φτιαχνω εχει στεγανο χωρο για τα ηλεκτρολογικα οποτε μπορω να παιξω με 220v αφοβα. μετα απο μια κουβεντα του κυριου Raven ειμαι στη σκεψη να βαλω βιδωτη λαμπα οικονομιας απο Ικεα η καπου αλλου που θα ειναι φτηνες. το μεγιστο παχος λαμπας που μπορω να βαλω ειναι 4 εκατοστα και μπορω να βαλω πολλες. το ενυδρειο ειναι 100Χ45Χ55υ. οι λαμπες με το μικρο σπειρωμα ειναι συνηθως 7-10 watt και αποδιδουν 40-60 watt. θελω τις γνωμες σας καθως και αν τυχον μπορω να χρησιμοποιησω τις εν λογω λαμπες ποιους χρωματικους κωδικους να επιλεξω ωστε να βοηθουν στην αναπτυξη ευκολων φυτων οπως αυτα που εχω : Microsorum pteropus
Hygrophila Polysperma
Hygrophila Polysperma Rosa NerviS
ludwigia palustris
xmas moss
willow moss
2 ειδη vallisneria κοντη και μακρια
κερατοφυλλο
egeria densa
Micranthemum micranthemoides
Hydrocotyle leucocephala
anubia nana
Cryptocoryne flaccidifolia
Α και μια σποντουλα ακομα. αν τυχον κανεις δε συμφωνει με την προοπτικη των λαμπων οικονομιας και με κατευθυνετε σε T5, μπορω να βαλω τα μπαλαστ απο κατι παλια φωτιστικα φθοριου με λαμπες Τ8 που βρηκα στο μαγαζι μου τα οποια ειναι 1Χ50W ? αν παω σε Τ5 θα βαλω 85 εκατοστα 39W . εχω 5 τετοια φωτιστικα νομιζω . η ρακοσυλλεξη του πατερα μου ισως βγει σε καλο χεχε. ευχαριστω
Δεν ξερω αν θα κανεις δουλεια με τις λαμπες οικονομιας αλλα δεν χανεις τπτ να πειραματιστεις. Θα κοιταξεις το φασμα σου να ειναι γυρω στα 3000Κ warm white. Ειναι κιτρινωπες αυτες οι λαμπες. Μπορεις να βαλεις κ καμια cool white. Συνηθως υπολογιζουμε τα W που αναγραφονται κ οχι τα W που αποδιδουν. Με 7-8 λαμπες θα εισαι μια χαρα.
Δεν ξερω αν θα κανεις δουλεια με τις λαμπες οικονομιας αλλα δεν χανεις τπτ να πειραματιστεις. Θα κοιταξεις το φασμα σου να ειναι γυρω στα 3000Κ warm white. Ειναι κιτρινωπες αυτες οι λαμπες. Μπορεις να βαλεις κ καμια cool white. Συνηθως υπολογιζουμε τα W που αναγραφονται κ οχι τα W που αποδιδουν. Με 7-8 λαμπες θα εισαι μια χαρα.
το θεμα ειναι να μην πεταξω λεφτα καθως παιζει μεγαλο ζορι. αν τελικα δεν κανω δουλεια χιλιες φορες να περιμενω λιγο να πεσει κανα ψιλο και να αγορασω κιτ Τ5. γιαυτο θελω καποιον που να το εχει κανει ηδη με επιτυχια :)
Μπορεις να βαλεις λαμπα PL-C η οποια εχει πολυ καλα αποτελεσματα σε πολλους συγχομπιστες.
Το κακο με τους λαμπτηρες οικονομιας ειναι οτι ανεβαζουν θερμοκρασια το καλοκαιρι.
Κι εγω θα προτεινα την λυση των PL ;)
οκ αφηνουμε πισω τις οικονομιας. απο pl και τ5 ποιος νικαει? και στο στησιμο και μακροπροθεσμα οσον αφορα τα οικονομικα/αποδοση?
-------------------------
??????
Αναλογα το ενυδρειο (διαστασεις). Στα μικρα ενυδρεια, μια PL 36 watt προσαρμοζεται πιο ευκολα λογω μικρου μηκους. Σε μακρυτερα ενυδρεια προτιμω κι εγω τις Τ5.
Το κακο με τους λαμπτηρες οικονομιας ειναι οτι ανεβαζουν θερμοκρασια το καλοκαιρι.
Κι εγω θα προτεινα την λυση των PL ;)
απ'το στόμα μου το πήρες!
βάλε 2x55watt
έχει περίπου 15ε το ηλεκτρονικό μπαλαστ πάρε ένα 2x55 και 2 λάμπες έχει osram 6000κ περίπου 5euro .ο τύπος που πήγα και πήρα μου είπε οτι ανάβουν και με το απλό μπαλαστ.και αυτές ζεσταίνονται λιγακι....:rolleyes:
μαλιστα. τελικα το βλεπω σε T5 καθως εχω ενα μετρο μηκος. οποτε 2Χ39 W 85 εκ μηκος , μια sylvania grolux και μια daylight στα 4000k cold white την ονομαζουν. οτι παρατηρησεις δεκτες :)
Καντες 3χ39 η 2χ39 κ 1χ24 θα με θυμηθεις. Σιγουρα αργοτερα θα θελησεις να αυξησεις τον φωτισμο σου γι'αυτο οταν αγορασεις το μπαλαστ παρτο με 3 εξοδους, η διαφορα ειναι μικρη.
αν βαλεις 3 η 4 λαμπες καλα θα ειναι να εχουν 2 μπαλαστ η ενα διπλο και ενα μονο η δυο διπλα
αυτο για να αναβουν χωριστα για την μεσοπεριοδο φωτισμου που θα αναβουν οι εξτρα
γιατι υπαρχει μπαλαστ για 3 λαμπες?
γιατι υπαρχει μπαλαστ για 3 λαμπες?
δεν το ξερω αλλα πιστευω πως οχι
μπορεις ομως να παρεις ενα διπλο μπαλαστ 50*2 και να βαλεις 4*24w
εγω δεν θα το εκανα γιατι ετσι χανω την επιλογη ποτε θελω πολυ και ποτε λιγοτερο φως
πηρα λοιπον λαμπες. μια grolux και μια sylvania daylight 860 στα 6500Κ.
τι λετε για τη daylight μου κανει?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.