PDA

Επιστροφή στο Forum : Συμπεριφορά kribensis μετά από γέννα


cpapakon
03-02-11, 14:53
Καλησπέρα παιδιά,
Είχα γέννα από κριμπένσις την προηγούμενη εβδομάδα (από αυτά που μου έδωσε ο Χάρης). Παρατηρώ τη συμπεριφορά τους και βλέπω ότι η θηλυκιά φυλάει τα μικρά και κυνηγάει τα υπόλοιπα μακριά από τα μωρά. Ακόμα και τον αρσενικό.
Απ' ότι είχα διαβάσει και ο αρσενικός θα έπρεπε να κυνηγάει τα υπόλοιπα ψάρια.
Μήπως δεν κατάλαβα καλά; ή έχω υπερπροστατευτική μαμά;

Dimitris_Batman
03-02-11, 17:26
Εγώ είχα την πρώτη μου γέννα πριν μία εβδομάδα σε ενυδρειάκι μόνο με το ζευγάρι.
Η θυλυκιά μπορεί να αντιμετωπίζει και τον αρσενικό σαν απειλή για τα μικρά της.Εάν μπορείς βάλε καρύδες ή πύλινα που να σχηματίζουν σπηλιές και προσπάθησε να ταίζεις μπροστά από την σπηλιά που κρατάει τα μικρά.
Εάν έχεις την δυνατότητα απομάκρυνε τον αρσενικό για να είναι πιο ύσηχη και μετά από 3 με 4 εβδομάδες που πρέπει να βγάλεις τα μικρά (αφότου έχουν μεγαλώσει κάπως) ξαναρίξε τον αρσενικό...

ΜΙΜΗΣ
03-02-11, 17:53
καλησπερα Κωστα.
να σου ζησουν τα μωρα.
τι εγινε τα γκαπυ τα παρατησες?

Alex_Salonica
03-02-11, 19:56
Προφανώς είναι άπειρη.
Μην βγάλεις τον αρσενικό ούτε χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο να κάνεις με τροφές κ.λ.π. Μετά από μερικές γέννες θα αποκτήσουν την εμπειρία που πρέπει.

cpapakon
03-02-11, 21:25
Μίμη, όχι δεν τα παρατησα τα γκάπυ. Στο σπίτι έχω τα γκάπυ και τις γαρίδες.
Στο γραφείο έχω τα κριμπένσις με δυο SAE.
Καμία σχέση πάντως. Τα μεν τρωνε τα ψαράκια τους και τα άλλα τα υπερπροστατεύουν.

Αλέξανδρε,
σίγουρα είναι άπειρο το ζευγάρι αφού δεν έχουν ξαναγίνει γονείς.
Έχει πάντως ενδιαφέρον να βλέπεις το πιο μικρό ψάρι στο ενυδρείο να προστατεύει με μανία τα μικρα.
Τόσο ο μπαμπάς όσο και τα ΣΑΕ είναι στην άλλη άκρη του ενυδρείου και δεν τολμούν να κουνηθούν.

bokostas
03-02-11, 22:31
Χρήστο κάνε αυτό που σου λέει ο Άλεξ, δηλαδή τίποτε απολύτως, λίγη υπομονή και θα τα βρουν μόνα τους, απλά δως τους χρόνο.
Κι έλα και σε καμιά συνάντηση, μαύρα μάτια κάναμε να σε δούμε.:smt021

Thrillos
03-02-11, 22:39
Χρήστο εδώ και 3-4 μέρες έχω και 'γω μωρά από τα Kribensis μου και παρατηρώ την ίδια συμπεριφορά. Η θηλυκιά έχει ριμάξει στο ξύλο τον αρσενικό. Ήδη του έχει σκίσει το πτερύγιο και την ουρά και προβληματίζομαι και 'γω αν πρέπει να τον μεταφέρω στο άλλο ενυδρείο.

Giorgos
04-02-11, 10:07
Διαβαστε αυτο (http://www.aquarist.gr/articles/Pelvicachromis/kribensis.htm).
Καλο ειναι να αφησετε τον αρσενικο. Υπαρχει πιθανοτητα να ηταν επιθετικος με τα μωρα και ετσι η θηλυκια τον κραταει μακρυα. Με τον καιρο θα μαθουν και τα δυο ψαρια πως πρεπει να συμπεριφερονται για να μεγαλωσουν τη γεννα τους.

Αν ομως συνεχισει να ειναι επιθετικη και δειτε οτι κινδυνευει ο αρσενικος, καλο θα ηταν να τον απομακρυνεται μεχρι να μεγαλωσουν τα νεογνα με τη μητερα τους.

wings
22-03-11, 09:57
Συγνώμη που συνεχίζω σε αυτό το ποστ αλλά έχω το ίδιο πρόβλημα μόνο που είναι ακριβώς το αντίθετο........:-?! Ο αρσενικός έχει ρημάξει την μάνα η οποία πλέον κρύβεται και αυτός φυλάει τα μικρά μόνος του! Δεν είδα την θηλυκιά να απειλεί τα μικρά αν και από καμιά 50 που ήταν έμειναν 10. Ανησυχώ περισσότερο για την μάνα γιατί της κατέστρεψε τα πτερύγια. Τι κάνω? Άμα αφήσω ατάιστα τα μικρά και τα χάσω θα σταματήσει ο αρσενικός το κυνήγι στη θυληκιά? Και θα πάνε σε νέα γέννα?

Giorgos
23-03-11, 14:40
Αν δε μας δωσεις λεπτομερειες για το ενυδρειο σου, πως θα μπορεσουμε να σου απαντησουμε;

wings
23-03-11, 22:05
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=48240
Ειναί ακριβώς τα ίδια που περιγράφω παραπάνω μόνο που έχω 1 αρσενικό και 1 θηλυκό κριμπενσις από 2 αρσενικά που είχα και δεν υπάρχει πλέον πλέκο. PH σταθερά στο 7 με συχνή ανανέωση τύρφης. Από ένα γρήγορο ψάξιμο είδα ότι το θυληκό συνήθως στρέφεται εναντίον του αρσενικού για αυτό ρωτάω. Αν απομονώσω την μάνα θα τα καταφέρει ο μπαμπάς ή να απομονόσω τα μικρά καλύτερα? Ευχαριστώ!

Giorgos
24-03-11, 11:29
Το πιο πιθανο ειναι η θηλυκια να εφαγε καποια μωρα. Γι' αυτο ο αρσενικος την απομακρυνει απο αυτα. Στη θεση σου θα απομακρυνα για μερικες ημερες την θηλυκια μεχρι να μεγαλωσουν τα μωρα. Οταν τα παρεις απο το αρσενικο μπορεις να την επιστρεψεις στο κυριως ενυδρειο.