PDA

Επιστροφή στο Forum : Παράδειγμα προς αποφυγή

mpoumpoula
30-01-11, 00:00
Επειδή κάποια παιδιά νέα στο χόμπυ μπορεί να θεωρήσουν κάποια πράγματα που λέγονται εδ'ω στο φόρουμ ως υπερβολικά και τραβηγμένα, θα σας πω τί έπαθα πριν 4 μέρες για να μην κάνει κάποιος το ίδιο!
Αν και έχω ενυδρείο 11 χρόνια και πάντα ακολουθούσα την ίδια διαδικασία στις αλλαγές νερού προχθές έκανα μεγάλη πατάτα! Λόγω βιασύνης το νερό της αλλαγής μπήκε πολύ γρήγορα στο ενυδρείο και δεν είχε και τη σωστή θερμοκρασία.:( Το αποτέλεσμα;;;; Κατέστρεψα μέρος(προφανώς) της βιολογίας, το νερό θόλωσε ελαφρά, η αμμωνία ανέβηκε (0,25) και μέσα στο ενυδρείο επκρατούσε απόλυτη ακινησία μιας και όλα τα ψάρια μου ήταν στην επιφάνεια σχεδόν ακίνητα! Εφαμόζοντας όλα όσα διαβασα ε΄δω κατάφερα σήμερα επιτελους να έχω κρυστάλλινο νερό και τα ψάρια μου να κολυμπούν χαρούμενα σε όλο το ενυδρείο. (φυσικά μηδενίστηκε και η αμμωνία).
Συμπέρασμα... Αν δεν έχετε το χρόνο να κάνετε σωστά μια αλλαγή νερού, καλύτερα να την αναβάλλετε για άλλη μέρα...

κ.ω.σ.τ.α.ς.
30-01-11, 00:33
ποσο γριγορα εκανες την αλαγι? με αντιχλοριο?

mpoumpoula
30-01-11, 00:39
Αντιχλώριο έβαλα αλλά... αν σκεφτείς ότι γέμιζα το ενυδρείο σε 20 λεπτά και εκεινη τη φορά δε μου πήρε ούτε δέκα!

κ.ω.σ.τ.α.ς.
30-01-11, 00:44
εγω χρισιμοπιο νερο απο τον ιλιακο, και το αφινο τουλαχιστουν 1, 2 ωρες.σε δοχιο που κανο αλαγι νερου με αντιχλοριο που ειποσχετε πος δεσμεβι μεταλα κτλ.

krispie
30-01-11, 00:48
εγω χρισιμοπιο νερο απο τον ιλιακο, και το αφινο τουλαχιστουν 1, 2 ωρες.

καινούριος είμαι αλλά νομίζω ότι κάπου διάβασα να μην βάζουμε νερό από τον ηλιακό γιατί μπορεί να περιέχει χαλκό...

kwstas_original
30-01-11, 00:51
Συγνωμη κι ολας αλλα....με 11 χρονια εμπειρια εκει κατελληξες?
Αλλο ειναι το προβλημα σου νομιζω.:rolleyes:

mpoumpoula
30-01-11, 00:51
Εγώ παλι χρησιμοποιώ νερό από τον ηλιακό εδώ και χρόνια και μάλιστα απευθείας από το μπάνιο στο ενυδρείο αλλά φροντίζω η αλλαγή να γίνεται πολύ σιγά και το νερό να είναι στην ίδια θερμοκρασία με αυτή του ενυδρείου... κάτι που αυτή τη φορα δεν έκανα...

κ.ω.σ.τ.α.ς.
30-01-11, 00:58
η σολινες ειναι πλαστικι, και ο ιλιακος ανοξιδοτος,και δεν καταναλονι ενεργια που βλαπτι το περιβαλον. κατεφθιαν στο ενυδριο?

ΜΙΜΗΣ
30-01-11, 01:09
φιλε μου μαλλον αλλο ηταν το προβλημα και οχι τοσο η αλλαγη νερου.

mpoumpoula
30-01-11, 01:13
φιλε μου μαλλον αλλο ηταν το προβλημα και οχι τοσο η αλλαγη νερου.

Είμαι φίλη... Ποιό να ήταν το πρόβλημα;;;; Δεν επηρεάζεται η βιολογία αν βάλεις κρύο νερό μεσα στο ενυδρείο;;;
-------------------------
η σολινες ειναι πλαστικι, και ο ιλιακος ανοξιδοτος,και δεν καταναλονι ενεργια που βλαπτι το περιβαλον. κατεφθιαν στο ενυδριο?

Ναι... χρονια τώρα έτσι το κάνω και δεν είμαι η μονη....

κ.ω.σ.τ.α.ς.
30-01-11, 01:18
και μετα το αντιχλοριο??εκανες αλες αλαγες στο ενυδριο εργασιες?

mpoumpoula
30-01-11, 01:19
.Οχι... Πρώτα αντιχλώριο και μετα το νερό...

κ.ω.σ.τ.α.ς.
30-01-11, 01:22
ποσο αντιχλοριο?

mpoumpoula
30-01-11, 01:25
Όσο αντιστοιχεί για τα καθαρά λίτρα του ενυδρείου μου...
Θα πάρω βαθμό όταν τελειώσουμε με τις ερωτήσεις;;;:rolleyes:

Αστειεύομαι φυσικά....

tsilojohn
30-01-11, 01:27
Οπως ειπαν και τα παιδια,δεν υπαρχει περιπτωση να χαλασε η βιολογια επειδη εκανες την αλλαγη νερου γρηγορα και με κρυο νερο.
Καπου αλλου ειναι το προβλημα...

κ.ω.σ.τ.α.ς.
30-01-11, 01:29
αν απαντισις σε ολες σοστα ;)ποσα λιτρα ποσα ψαρια? και τηψαρια.

mpoumpoula
30-01-11, 01:30
Και πού είναι το πρόβλημα όταν όλα επανήλθαν μέσα σε 4 μέρες;;;

nxris
30-01-11, 01:32
Για τι ποσότητα αλλαγής νερού μιλάμε περίπου και σε πόσα λίτρα ενυδρείου?
Η θερμοκρασία του ενυδρείου πόσο κατέβηκε?
Αν δεν είχε μεγάλη απόκληση η θερμοκρασία δεν νομίζω να οφείλετε στην γρήγορη αλλαγή νερού που έκανες.
Τις αλλαγές τις κάνω με κρύο νερό χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η βιολογια του φίλτρου δεν επιρεάζεται από μικρή πτώση θερμοκρασίας.

tsilojohn
30-01-11, 01:34
Δεν ξερω,αυτο που μου ερχεται στο μυαλο ειναι μηπως το νερο επεφτε με δυναμη και σου ανακατεψε τον βυθο και ετσι ανεβασες αμμωνια.

mpoumpoula
30-01-11, 01:35
Για τι ποσότητα αλλαγής νερού μιλάμε περίπου και σε πόσα λίτρα ενυδρείου?
Η θερμοκρασία του ενυδρείου πόσο κατέβηκε?
Αν δεν είχε μεγάλη απόκληση η θερμοκρασία δεν νομίζω να οφείλετε στην γρήγορη αλλαγή νερού που έκανες.
Τις αλλαγές τις κάνω με κρύο νερό χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η βιολογια του φίλτρου δεν επιρεάζεται από μικρή πτώση θερμοκρασίας.

Μιλάμε για 40% σε 200 λίτρα ενυδρείου.

Ο θερμοστάτης άναψε για πρώτη φορά μετά από το στήσιμο του ενυρείο πριν τρεις μήνες (έχω πολύ ζεστό σπίτι).

nxris
30-01-11, 01:43
Αφού χρησιμοποίησες κρύο νερό δεν έπρεπε να κάνεις 40% για να μην έχεις μεγάλη πτώση στη θερμοκρασία.
Πιθανόν να στρεσαρίστηκαν τα ψάρια από την μεγάλη αλλαγή θερμοκρασίας.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί να θόλωσε το νερό???
Μήπως ανακατεύθηκε η άμμος από την πίεση του νερού?

κ.ω.σ.τ.α.ς.
30-01-11, 01:45
ηχε και αμονια νομιζο

mpoumpoula
30-01-11, 01:57
Αφού χρησιμοποίησες κρύο νερό δεν έπρεπε να κάνεις 40% για να μην έχεις μεγάλη πτώση στη θερμοκρασία.
Πιθανόν να στρεσαρίστηκαν τα ψάρια από την μεγάλη αλλαγή θερμοκρασίας.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί να θόλωσε το νερό???
Μήπως ανακατεύθηκε η άμμος από την πίεση του νερού?

Αυτό δε λέω κι εγώ;;; Ο σκοπός δεν ήταν να μπει κρύο νερό απλά επειδή βιαζόμουν δεν ρύθμισα το νερό ώστε να είναι στη σωστη θερμοκρασία... Υπάρχει χαλίκι και η ροή χτυπούσε στο τζάμι ψηλά. Είχα και αμμωνία.

nxris
30-01-11, 02:11
Αν έκανες 20% αλλαγή αντί για 40% που έκανες πιθανόν να μην είχες πρόβλημα.
Αμμωνία λογικά δημιουργήθηκε για το λόγο που είπες, 5 βαθμούς ή μπορεί και περισσότερο κάτω και απότομα, πιθανόν μειώθηκε ο πληθυσμός των βακτηρίων στο φίλτρο σου.
Οπότε που οδηγούμαστε? ...ότι το παράδειγμα προς αποφυγή της "mboumboula" ισχύει κανονικότατα.:smt041

mpoumpoula
30-01-11, 02:19
Αυτό λέω κι εγώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kwstas_original
30-01-11, 02:33
Χερομαι που τα βρηκατε παιδια...:smt033

tsoum
30-01-11, 02:38
Μια μικρή παρατήρηση. Το νερό μπορεί να χτυπάει στο τζάμι, αλλα αυτό δεν σημαίνει οτι θα εκμηδενίζονταν η πίεση. Ετσι μπορεί να ανακατευθηκε το χαλίκι, και να σηκώθηκε μουργα. Αυτό νομίζω πως μπορεί να δικαιολογησει και την θολούρα και την αμμωνια.

vptheo
30-01-11, 05:09
Δεν ξερω,αυτο που μου ερχεται στο μυαλο ειναι μηπως το νερο επεφτε με δυναμη και σου ανακατεψε τον βυθο και ετσι ανεβασες αμμωνια.

:smt041:smt041:smt041

kwstas_original
30-01-11, 10:14
Το πρωτο ''κλειδι'' ειναι εδω:
Μιλάμε για 40% σε 200 λίτρα ενυδρείου.

Ο θερμοστάτης άναψε για πρώτη φορά μετά από το στήσιμο του ενυρείο πριν τρεις μήνες (έχω πολύ ζεστό σπίτι).
Μιας και το ενυδρειο ειναι φρεσκο και η βιολογια δεν εχει ωριμασει, μονο για αυτο το λογο, και παλι με αμφιβολιες, ισως γι'αυτο ανεβασες αμμωνια.
Αν η ιχθυοφορτιση ειναι νορμαλ και το φιλτρο αρκετο για το ενυδρειο, μολις ωριμασει δεν θα ξανα αντιμετωπισεις κατι τετοιο.
Φυσικα οτι το νερο ηταν κρυο δεν εχει καμια σχεση με την περιπτωση.
Μηπως τα ενυδρεια κρυου νερου δεν εχουν βιολογια???...:rolleyes:

Ποια η φιλτρανση και ποια η ιχθυοφορτιση αληθεια?

Με λιγα λογια πιστευω οτι ηταν μεγαλη η αλλαγη (40% απο οτι λες), για ενα φρεσκο ενυδρειο στην ουσια...:smt052

seven77
30-01-11, 11:58
μπορεί μετά την αλλαγή με κρύο νερό να έπαθαν 1 μικρο sock τα ψάρια
η θολούρα στο νερό θα μπορούσε να είναι από το ανακάτεμα του βυθού
η αμμωνία θα μπορούσε να είναι απο το αντιχλώριο αν βάζεις το prime
έχει αναφερθεί ότι δίνει ένδειξη αμμωνίας στα τεστ γιαυτό η μετρηση πρέπει να γίνεται κάποιες ώρες μετά την την αλλαγή μέχρι να αδρανοποιηθεί το αντιχλώριο στο νερό

mpoumpoula
30-01-11, 16:35
Το πρωτο ''κλειδι'' ειναι εδω:

Μιας και το ενυδρειο ειναι φρεσκο και η βιολογια δεν εχει ωριμασει, μονο για αυτο το λογο, και παλι με αμφιβολιες, ισως γι'αυτο ανεβασες αμμωνια.
Αν η ιχθυοφορτιση ειναι νορμαλ και το φιλτρο αρκετο για το ενυδρειο, μολις ωριμασει δεν θα ξανα αντιμετωπισεις κατι τετοιο.
Φυσικα οτι το νερο ηταν κρυο δεν εχει καμια σχεση με την περιπτωση.
Μηπως τα ενυδρεια κρυου νερου δεν εχουν βιολογια???...:rolleyes:

Ποια η φιλτρανση και ποια η ιχθυοφορτιση αληθεια?

Με λιγα λογια πιστευω οτι ηταν μεγαλη η αλλαγη (40% απο οτι λες), για ενα φρεσκο ενυδρειο στην ουσια...:smt052

200 λίτρα μικτά... Φίλτρο Rena xp2 και και από ψάρια 7 γκάπυ και 1 πλάτυ. Επίσης πολλά μωρά γκάπυ...
-------------------------
Συγνωμη κι ολας αλλα....με 11 χρονια εμπειρια εκει κατελληξες?
Αλλο ειναι το προβλημα σου νομιζω.:rolleyes:

Συγχωρεμένος... Αλλά ποιος σου είπε ότι επειδή έχω 11 χρόνια ενυδρείο, είμαι και έμπειρη;;;

Αν εννοείς ότι άλλο είναι το πρόβλημά μου γενικά, έχω πολλά...:smt120
Αν αναφέρεσαι στα του ενυδρείου, ποιο μπορεί να είναι;;;:smt009