PDA

Επιστροφή στο Forum : Εξασθένιση χρώματος δίσκου


thediscusman
09-05-03, 09:06
Εδώ και μια βδομάδα παρατήρησα ότι το χρώμα του ενός δίσκου (red pigeon) εξασθένησε. :( :( Συγκεκριμένα σε κάποια σημεία που είχε έντονο κόκκινο άρχισε να γίνεται πορτοκαλί. Κατά τα άλλα όμως συμπεριφέρεται κανονικά. Τρέφεται κανονικά και δεν είναι στρεσαρισμένο. Οι συνθήκες πάρα πολύ καλές (GH:5, KH:3, pH:6.8, NO2,NΗ3:0, NΟ3:15mg/l, PO4:1mg/l)
Να σημειώσω ότι ταίζω beef heart, κόκκινο σκουλίκι και TetraPrima εναλλάξ. Τις τελευταίες δέκα μέρες όμως δεν τίασα beef heart γιατί μου τέλειωσε και μόλις χθες μπόρεσα να πάω να αγοράσω. Λέτε να οφείλεται σε αυτό; Μήπως οι βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν; :?: Πήρα τις πολυβιταμίνες της Aquamedic και λέει να βάζω 1 σταγόνα στα 10 λίτρα κάθε μέρα μέσα στην τροφή ή καταυθείαν στο ενυδρείο. Στο board και σε άλλεσ σελίδες διάβασα ότι η πάπρικα βοηθά πολύ τους δίσκους να έχουν έντονα χρώματα. Μηπως θα ήταν καλό να προσθέτω και λίγη πάπρικα στην τροφή τους;
Και κάτι τελευταίο. Το έντονο κόκκινο χρώμα μπορεί να επανέλθει; :?:
Ευχαριστώ προκαταβολικά.

tasos
09-05-03, 20:07
Δεν ξέρω για την πάπρικα,φίλε μου, δοκίμασε όμως αρτέμια!Σίγουρα είναι καλά ο δίσκος στην υγεία του;Μερικοί δίσκοι καθώς μεγαλώνουν επίσης αλλάζουν χρώματα,κυρίως κεντρικά όπως ο pigeon blood!!Oι βιταμίνες βοηθούν αλλά μην το παρακάνεις με τη δοσολογία(υπ' όψη μερικά beefheart έχουν βιταμίνες επίσης !)

johnny98130
10-05-03, 21:01
Ο δίσκος με το έντονο κόκκινο χρώμα τι ηλικία ειχε? Μήπως άλλαξαν λιγάκι τα χρώματα του επειδή απλά ενηλικιώθηκε?

P.S. Ελπίζω να μην άλλαξες τον φωτισμό του ενυδρείου :twisted:

kroud
10-05-03, 21:43
Εαν ειχε ενηλικιωθει θα επρεπε να ειχε ακομα πιο εντομα χρωματα ή μαλλον θα επρεπε να βγαλει το κανονικο χρωμα,του ειδους του που δεν φαινεται οταν ειναι σε μικρη ηλικια.
Απο την στιγμη που τρωει καλα και δεν δειχνει κανενα ιχνος ασθενειας,μαλλον τον ενοχλει το εντονο φως του ενυδρειου και γι'αυτο βλεπεις αυτη την αλλαγη.Προσπαθησε να δημιουργησεις κρυψωνες με φυτα και ξυλα και ασε τα φυτα να αναπτυχθουν ωστε να κοβουν λιγο το φως του ενυδρειου.
Μια καλη λυση ειναι να βαλεις μερικα floating plants.

thediscusman
11-05-03, 18:22
Κατ’ αρχάς ευχαριστώ όλους που απαντήσατε.
Δεν έχω κάνει κάποια αλλαγή στο φωτισμό. O δίσκος φαίνεται καλά στην υγεία του και τρέφεται κανονικά. Μάλλον πρέπει να οφείλεται στον φωτισμό. Έχω παρατηρήσει πως όταν τα φώτα είναι κλειστά ή είναι αναμμένη μόνο η μια από τις δύο λάμπες (έχω 2 λάμπες flora των 18 Watt η καθεμιά σε 140 λίτρα ενυδρείο) τότε οι δίσκοι φαίνονται να είναι πιο άνετοι και να κινούνται πιο ελεύθερα μέσα στο ενυδρείο. Ακόμη παρατήρησα πως όταν χρησιμοποιώ κάποιο φάρμακο που χρωματίζει το νερό οι δίσκοι φαίνεται να το απολαμβάνουν. Το θέμα είναι ότι το φωτισμό δεν μπορώ να τον περιορίσω γιατί έχω αρκετά φυτά στο ενυδρείο και σκοπεύω να βάλω ακόμα μερικά. Τι ακριβώς είναι τα floating plant kroud;
Έχω διαβάσει ότι στους δίσκους αρέσει το λεγόμενο blackwater. Κάπου βρήκα ένα προϊόν "black water" (αν δεν κάνω λάθος είναι της aquarium pharmaceticals) που λέει ότι αναπαράγει το "μαύρο νερό" των τροπικών λιμνών και ποταμιών. Μήπως θα ήταν καλό να το χρησιμοποιήσω γιατί στο ενυδρείο μου υπάρχει έντονος φωτισμός; Αυτό όμως θα επηρεάσει την ανάπτυξη των φυτών; Αν το έχει υπόψη του κάποιος ας μου πει τη γνώμη του. Μήμως περιέχει κάποια χημικά; Τι ακριβώς κάνει; Επηρεάζει τη χημεία του νερού; Το νερό στο ενυδρείο μου είναι ήδη πολυ καλής ποιότητας και αν το προϊόν αυτό επηρεάζει pH, GH, KH τότε θα έχω πρόβλημα.

tasos
11-05-03, 19:53
Έχεις τύρφη μέσα στο νερό,ή το ανακατεύεις με RO;Μάλλον το δεύτερο,γιατί οι μετρήσεις σου είναι πολύ καλές για Μουδανιά :wink: Με αυτές τις σκληρότητες είναι πιθανό το ph να κατέβει ακόμη περισσότερο με το black water (εκχύλισμα τύρφης έχει)!Κάνε ένα πείραμα όμως σε ένα κουβά με νερό ενυδρείου να δείς,γιατί η τύρφη συνήθως κάνει καλό στους δίσκους :D Επίσης έχει διαφορες ουσίες που λένε πως κάνουν καλό στα φυτά και καταπολεμεί την άλγη,άν και προσωπικά δεν το διαπίστωσα :lol: Πολλές φορές βοηθά και στην αναπαραγωγή μερικών ψαριών αυτό το διαπίστωσα!!
Τα floating plants είναι τα φυτά επιφανείας (βλ.lemna minor,riccia fluitans,pistia stratiotes)αυτά θα σου καλύψουν το φωτισμό πολύ έυκολακαι ίσως να έχεις πρόβλημα με τα φυτά σου :shock: Εγώ μαζεύω το lemna με την απόχη κάθε 4 ημέρες από το 250 λιτρων ενυδρείο για να καταλάβεις :twisted: Και αν κατάλαβα σωστά έχεις λίγο φωτισμό στο ενυδρείο σου.Τί φάρμακο έριξες στο νερό και άρεσε στους δίσκους;

thediscusman
11-05-03, 23:49
Το νερό το ανακατεύω με απιονισμένο. Όσο για το pH έχω το pHco2ntrol της EHEIM και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Έχεις μονίμως σταθερό το pH σε όποια τιμή το ρυθμίσεις και συγxρόνως ελέγχεις και την ποσότητα co2 που υπάρχει στο ενυδρείο. Δε μένω Μουδανιά όμως. Πώς κατάλαβες κάτι τέτοιο; :?: Στο κέντρο μένω στη Θεσσαλονλικη. Δε ξέρω τι γίνεται με το νερό στα Μουδανιά πάντως εδώ στο κέντρο είναι χάλια.
Και τώρα στο θέμα μας. Θα κάνω το πείραμα που λες και στην ανάγκη μπορώ να χρησιμοποιώ λιγότερο απιονισμένο και περισσότερο νερό βρύσης για να έρθει σε ισορροπία. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έχω σταθερές συνθήκες και αν ήταν δυνατό να επιτύχω το ‘μάυρο νερό’ των τροπικών λιμνών. Η τύρφη είναι πολύ αποτελεσματική απλά όταν την χρησιμοποιούσα στην αρχή δε μπορουσα να κρατήσω σταθερο GH, KH, pH, ενώ με την ανάμιξη απιονισμένου νερού με νερό βρύσης βολεύτηκα πολύ.
Tα 36 Watt είναι λίγα για 140 λίτρα; Αντιστοιχούν σχεδόν 4 Watt στο λίτρο. Διάβασα σε αρκετές σελίδες ότι 4 Watt ανά λίτρο είναι αρκετά για φυτεμένο ενυδρείο.
Όταν χρησιμοποίησα Streazin για τα παράσιτα και το νερό έπαιρνε χρώμα και ο φωτισμός γινόταν πιο ασθενής οι δίσκοι φαίνονταν πιο άνετοι. Δε ξέρω αν ήταν τυχαίο πάντως μου έκανε εντύπωση αυτό. :!:

tasos
12-05-03, 01:50
sorry,μπερδεύτηκα με τον hypostomus :roll: Μήπως χάνω κάτι;36 συνολικά watt σε 140 λίτρα ενυδρείου μας κάνουν 1 watt/ gallon,δηλαδή τον ελάχιστο φωτισμό που πρέπει να έχει ένα ένυδρείο με φυτά :shock: :wink: Μήπως πριν καμια βδομάδα έβαλες κανένα καινούριο δίσκο στο ενυδρείο;Το ph co2control της EHIEM π'οσο σου κόστισε;Σκέφτομαι να το βάλω και εγώ γιατίσου λύνει τα χέρια και τα'ί'ζει και τα φυτά!!Τι ηλικία έχουν οι δίσκοι σου;Αν τους πήρες από το Μάκη,θυμάμαι πως ο Γερμανός εκτροφέας τους είχε σε αγωγιμότητα 700!!,ph7,και θερμοκρασία 30 βαθμών,τα τηρείς;Τα μικρά δισκάκια έχουν ανάγκη από gh11-15 για να αναπτύξουν υγιή σκελετό.Πειραματικά δε, τα έβαλα θυμάμαι σε νερό βρύσης για μεγάλο διάστημα και τα ψάρια έλαμπαν και καταβρόχθιζαν τα πάντα!Δές το και αυτό :D

thediscusman
12-05-03, 18:43
Για το φωτισμό έχεις δίκιο. Μάλλον με τα μαθηματικά δεν τα πάω και πολύ καλά... Έχω 1Watt για κάθε 4 λίτρα και όχι 4Watt για κάθε ένα λίτρο. Ας το προσπεράσουμε όμως αυτό.
Ο τελευταίος δίσκος που πήρα είναι ο συγκεκριμένος red pigeon πριν κανένα μήνα περίπου. Από το Μάκη τον πήρα αλλά δε ξέρω αν η συγκεκριμένη παραλαβή ήταν από το γερμανό εκτροφέα γιατί 15 μέρες πριν κάνει παραλαβή μου είπε ότι ο γερμανός μπορεί να του στείλει μόνο tirquoise και red malboro και πως θα έψαχνε να φέρει από αλλού δίσκους. Πάντως τους είχε σε pH 6.8 για αυτό το κρατώ και εγώ σταθερό στο 6.8.
Για αγωγιμότητα μια φορά που του πήγα νερό για να μου κάνει τη μέτρηση με το αγωγιμόμετρο και είχα 350μs μου είπε ότι είναι πολύ καλό. Λες η αλλαγή στο χρώμα να οφείλεται στην αγωγιμότητα; Αν δεν κάνω λάθος όμως η αγωγιμότητα σχετίζεται με τη γενική σκληρότητα. Και επειδή παντού διαβάζω ότι οι δίσκοι χρειάζονατι πολύ μαλακό νερό για αυτό και εγώ κρατώ το GH τόσο χαμηλό. Κάπου μάλιστα διάβασα πως ακόμα και αν αγοράσουμε δίσκους από κάποιο εκτροφέα που τους έχει σε σχετικά ψηλή σκληρότητα δεν υπάρχει πρόβλημα να μαλακώσουμε σταδιακά το νερό αφού είναι είδος που από τη φύση του ζει σε μαλακά νερά. Τη θερμοκρασία αρχικά την είχα στους 30βαθμούς αλλά μετά την έριξα στους 28 για να έχω το περιθώριο κατά τη διάρκεια κάποιας θεραπείας να την ανεβάσω λίγο.
Οι δίσκοι είναι περίπου 10cm ίσως και λίγο μεγαλύτεροι οπότε πιστεύω πως ξεπέρασαν τη φάση που χρειάζονται αρκετό ασβέστιο για ανάπτυξη υγιούς σκελετού.

thediscusman
12-05-03, 18:44
Όσο για το ph co2control μου στοίχισε 300ευρώ περίπου. Η τιμή περιλαμβάνει μονό μανόμετρο, πεχάμετρο, ηλεκτρόδιο, solution για καλιμπράρισμα στο 7 και 9.18, και την ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα. Τη φιάλη μπορείς να την αγοράσεις από ιατρικά μηχανήματα για να σου βγει και πιο φτηνή. Όλο το σύστημα θα σου βγει γύρω στα 400ευρώ. Ακριβό μεν αλλά πραγματικά σου λύνει τα χέρια, άσε που θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη των φυτών σου. Εμένα με βόλεψε πάρα πολύ γιατί λείπω αρκετά συχνά από το σπίτι για 4-5 μέρες και είχα πρόβλημα με το pH. Για όποιαδήποτε λεπτομέρεια χρειαστείς σχετικά με αυτό εδώ είμαι.

red rubin
13-05-03, 22:20
θελω να τονισω οτι για την ημερομηνια που μιλας ο Μακης εφερε Δισκους απο Ασια γεματο αρρωστιες. ο τασος γνωριζει καλα τι περασαμε εγω και καποιοι αλλοι!!

thediscusman
14-05-03, 01:46
Για τι ασθένιες λες red rubin?Τις πρώτες μέρες μετά την αγορά του δίσκου από το Μάκη έκανα θεραπεία για gill flukes. Τώρα τα βράγχια λειτουργούν κανονικά. Δε ξέρω αν υπάρχει κάποια άλλη ασθένεια πάντως δε μπορώ να πω πως ο δίσκος προσαρμόστηκε πλήρως ακόμα.
Κάπου διάβασα για παράσιτα που προκαλούν τρύπα στο κεφάλι του δίσκου. Στο κεφάλι του ενός δίσκου (tirquoise) διακρίνω κάποιες τρυπούλες, 2 μεγαλύτερες και κάποιες μικρότερες. Θεώρησα όμως ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό γιατί κάτι τέτοιο είδα και σε δίσκους σε ενυδρειάδικα, αλλά το κυρίως γιατί αυτές οι τρυπίτσες βρίσκονται σε απόλυτη συμμετρία δεξιά και αριστερά της κεφαλής.
Ελπίζω να μην είναι κάτι ανησυχιτικό. Κάποιος που ασχολείται περισσότερο καιρό με δίσκους ας με ενημερώσει αν πρόκειται για το συγκεκριμένο παράσιτο ή για κάτι που είναι μέρος της φυσιολογίας του δίσκου.
Υ.Γ. Δε μπορώ να καταλάβω αν αυτές οι τρυπίτσες υπάρχουν και στους άλλους μου δίσκους γιατί οι υπόλοιποι είναι καφέ και κόκκινοι και είναι αδύνατο να διακρίνω αν υπάρχει κάτι τέτοιο.

tasos
14-05-03, 01:57
Δές μια μεγάλη photo από δίσκο στο κεφάλι και θα καταλάβεις.Είναι φυσιολογικά και πρόκειται για όργανο ανίχνευσης ορμονών :wink:

thediscusman
14-05-03, 02:16
Ευχαριστώ πολύ Τάσο. :D :D Πραγματικά με ανακουφίζεις.
Και εμένα κάπου εκεί πήγε το μυαλό μου αλλά είπα να ρωτήσω τουσ πιο έμπειρους για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. :D

tasos
14-05-03, 02:21
Εκτός από gill flukes,υπάρχουν πολλές ασθένιες ππου μππορείς να κολλήσεις από νεοεισερχόμενο δίσκο.βλέπε discus plague :oops: :o :shock: :evil: Σε ευχαριστώ για το κοπλιμάν!!

red rubin
14-05-03, 18:25
ο τασος ειναι σωστος για τις τρυπουλες.στην αρχη και` γω το εψαξα.για τις αρρωστιες απ` οσο ξερω τις ειχαν μονο οι δισκοι απο την Ασια που ειχε φερει ( snake skin, red dragon ). Αν πηρες απο ενυδρειο που ειχε ριξει φαρμακο τοτε μαλλον κατι ειχε ο δισκος.πριν δυο εβδομαδες θυμαμαι που ειχε κανει φρεσκαρισμα ενα ενυδρειο και αλλαξε ολο το νερο με απιονισμενο και το ph απο 6,8 κατεβηκε στο 4,5. Οι δισκοι τα ειχαν παιξει και για 3 μερες ανεπνεαν γρηγορα.ισως καποιος απ` αυτους κολλησε τιποτα και μεταδοθηκε.εγω εχω παρει δισκους γερμανικους με 30 ευρω απο το ενυδρειο που ειναι χαμηλα διπλα σε κατι oscar.τα κομματια ηταν και ειναι στην εντελεια.

Giorgos
14-05-03, 19:41
Κάπου διάβασα για παράσιτα που προκαλούν τρύπα στο κεφάλι του δίσκου.
[Αν και εκτός θέματος]
Το Hole in the Head (ΗΙΤΗ) disease (το οποίο ΔΕΝ είναι κολλητικό σε άλλα ψάρια) δεν οφείλεται σε παράσιτα που τρυπάνε το κεφάλι του ψαριού, απλώς αυτά τα παράσιτα (Hexamita) εκμεταλλεύονται την κατάσταση και πολλές φορές υπάρχουν μέσα σε αυτές τις τρύπες. Η αιτία της ασθένειας αυτής δεν έχει βρεθεί ακόμη αλλά πιστεύεται ότι είναι από έλλειψη βιταμινών, κακή (μονότονη) διατροφή, άσχημες συνθήκες νερού, διέλευση ασθενούς ηλεκτρικού φορτίου στο νερό, stress κ.α. Η ασθένεια παρατηρείται περισσότερο σε Oscar, Discus, Scalare στα ψάρια γλυκού νερού καθώς επίσης και σε ορισμένα θαλασσινά είδη.
Η καταπολέμιση είναι πολύ απλή και δεν γιατρεύεται με φάρμακα. Συχνές αλλαγές νερού, καλυτέρευση των συνθηκών που ζουν τα ψάρια, καλύτερη διατροφή μαζί με κάποια πολυβιταμίνη στην τροφή τους.

Στην περίπτωση του δίσκου σου δεν τίθεται θέμα. Αυτές οι τρύπες είναι φυσιολογικές. Αν ήταν ΗΙΤΗ, θα έβλεπες αυτές τις τρύπες να μεγαλώνουν και να εξαπλώνονται ταχύτατα μέρα με την μέρα.

Το "θέμα" ΗΙΤΗ είναι τεράστιο και παίρνει πολύ συζήτηση, Προσπάθησα να το κρατήσω όσο πιο απλό και μικρό μπορούσα.

Αυτά...

thediscusman
14-05-03, 19:54
Αν ήταν ΗΙΤΗ, θα έβλεπες αυτές τις τρύπες να μεγαλώνουν και να εξαπλώνονται ταχύτατα μέρα με την μέρα.
H αλήθεια είναι ότι παρατήρησα πως δημιοργήθηκαν άλλες 2-3 τρύπες αρκετά πιο πίσω από τις άλλες, σχεδόν πάνω από τα μάτια, και οι υπάρχουσες μεγάλωσαν κάπως (γεγονός όμως που μπορεί να οφεόλεται στο ότι μεγάλωσε και ο δίσκος)
Αν το συνδιάσω με το γεγονόσ ότι ο συγκεκριμένος δίσκος είναι αυτός για τον οποίο κάνω λόγο στο [url]http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=857 ίσως τελικά να υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που με καθυσηχάζει κάπως είναι το γεγονός ότι αυτές οι τρύπες είναι σε απόλυτη συμμετρία δεξιά και αριστερά της κεφαλής συνεπώς πρόκειται για κάτι φυσιολογικό.

thediscusman
14-05-03, 21:50
Στις οδηγίες χρήσης από το test της Tetra διάβασα ότι GH δηλώνει dissolved calsium and magnesium salts. Προφανώς στη τιμή GH συμμετέχουν ιόντα Mg και CA. Δε ξέρω αν είναι ορθό αυτό που γράφω. Αν κάνω λάθος ασ διορθώσει κάποιοσ. Για αυτό και το νερό που προέρχεται από ρητίνες σε μία στήλη μόνο δείχνει μηδενική ένδειξη με τα τεστ.

tasos
14-05-03, 23:19
Ορθό :wink: !Όσο για το δίσκο σου,για να καταλάβεις αν έχει HITH,οι photo στο βιβλίο "Ηφροντίδα του ενυδρείου" του Dr Neville Carrington είναι υπέρκατατοπιστικές.Είναι ένα καλό βιβλιαράκι για ασθένιες-πάρτο!Όταν το ψάρι έχει χτυπηθεί από εξάμιτα,στο οποίο συνηγορούν και οι συνθήκες νερού-διατροφή,αυτές οι τρύπες μεγαλώνουν σε έκταση και όχι συμμετρικά,αλλάζουν σχήμα,και επιπλέκονται και από μολυνση με fungus.Το ψάρι στην αρχή είναι καλά.αλλά σταδιακά σταματάει να τρώει,σκουράνει στο χρώμα,μπορείνα φουσκώνει και το στομάχι του(δεύτερο σημείο εντοπισμού των εξάμιτα.)Το παράσιτο αυτό είναι πρωτόζωο(αρχαίος δηλ οργανισμός)και αρκετά ανθεκτικό,ειδικά στην μορφή του HITH :o :twisted: γιαυτό και η θεραπεία του γίνεται σε δύο στάδια!Δεν σου γράφω θεραπεία γιατι πιστεύω οτί δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα(αν χρειστεί εδώ είμαστε).Πάρε όμως το βιβλίο είναι αρκετά πιο χρήσιμο :wink:

thediscusman
15-05-03, 08:53
Το βιβλίο θα το πάρω όπωσδήποτε. Που μπορώ να το βρω όμως; Ελπίζω να μην είναι HITH. Απλά όταν πρωτοασχολήσαι με δίσκους και δεν έχεις εμπειρία, το κάθε τι σε βάζει σε υποψίες, ειδικά όταν πρόκειται για ένα είδος με τόση ευαισθησία.
Ευτυχώς που υπάρχει και το board και μπορούμε να παίρνουμε πολλές και χρήσιμες συμβουλές.
Και πάλι ευχαριστώ.

George-A
15-05-03, 09:17
Για ασθένειες τα παρακάτω sites έχουν αρκετά πράματα:
http://www.notcatfish.com/health/index.htm
http://www.2cah.com/pandora/Disease.html

Το http://www.skepticalaquarist.com αριστερά στο "Health/Disease" έχει αρκετό υλικό.


Τάσο, το βιβλίο που αναφέρεις είναι στα Ελληνικά; ISBN έχει;

tasos
15-05-03, 13:17
ISBN δεν βλέπω πουθενά, αλλά έχει μεταφραστεί από τον εκδ.οίκο καρακωστογλου,και θα το βρείς σίγουρα σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία στον τομέα με τα βιβλία για ενυδρεία!Αν όχι,που δεν νομίζω, θα το έχει και ο Μάκης φαντάζομαι.Παρεπιπτόντως την κυριακή το πρωί θα προσπαθήσω να βρίσκομαι εκεί.Αν είσαι και εσύ, τα λέμε από κοντά :D

Giorgos
15-05-03, 17:32
Παιδιά, keep on topic please!

discusman, από τη στιγμή που οι τρύπες είναι συμμετρικές δεν υπάρχει φόβος να είναι ΗΙΤΗ.

thediscusman
15-05-03, 19:52
Θα είμαι Θεσσαλονίκη την Κυριακή Τάσο. Θα χαρώ πολύ να τα πούμε από κοντά. :D Θα στείλω PM για τα περαιτέρω.

Moderator note:
Παιδιά ΜΗΝ γράφετε άσκοπα postings που απευθύνονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα (πχ αυτό το post). Τα ΡΜ για αυτήν την δουλειά τα έχουμε. Μάλιστα υπάρχει και ένα "Sticky" Topic ( http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=481 ) που ασχολείται με αυτό το θέμα... καλό είναι να διαβαστεί.