PDA

Επιστροφή στο Forum : Invasive alien insects and plants / Εισβολή (alien) εντόμων και φυτών


in the pond
26-01-11, 16:26
Η λέξη (alien) ελληνιστή (μη γηγενή) έχει αποδωθεί για να κατηγοριοποιήσει όσα ξενόφερτα είδη χλωρίδας και πανίδας μεταφέρονται και εντάσσονται σε καινούριους υγειής βιότοπους, διαταράσσοντας την σταθερότητα και τις ισορροπίες.

Να πω ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά μόνο όσους θέλουν να ασχοληθούν με λίμνες και κηποτεχνία, αλλά και αυτούς που έχουν σαν χόμπυ τους τη μελέτη της φύσης. Μια ενημέρωση για κάποιους επικίνδυνους οργανισμούς που είτε έχουν ήδη ενταχτεί στο οικοσύστημά μας και το γνωρίζουμε, είτε έχουν ενταχτεί και είναι θέμα χρόνου να δείξουν κρούσματα, είτε βρίσκονται σε στάδιο άφιξης στις χώρες μας.

Με το ανεξέλεκτο "φυτο-εμπόριο" που οργιάζει στις μέρες μας, ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι κάποια μέρα κάποιος πολύ επικίνδυνος οργανισμός θα μεταφερόταν τυχαία, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην ντόπια χλωρίδα και πανίδα με απρόβλεπτες συνέπειες στο περιβάλλον γενικότερα. Είναι άπειρες οι φορές που προειδοποιούμε τα μέλη να ΜΗΝ μεταφέρεται ΤΙΠΟΤΑ το ξενόφερτο σε κανένα άγριο βιότοπο, είτε μιλάμε για φυτό είτε για ζώο.

Aν σε κάποια περίπτωση συναντήσετε στη φύση ή και στην αυλή σας ένα από τα συγκεκριμένα έντομα, αυτομάτως πρέπει να ειδοποιήσετε τις αρχές, αφού βέβαια το περιορίσετε, νεκρό ή ζωντανό.

Επικίνδυνα έντομα:
Rhynchophorus ferrugineus
Σήμερα λοιπόν, τα πράγματα στη λεκάνη της Μεσογείου έχουν γίνει πολύ δύσκολα, (συμπεριλαμβανομένου και τις χώρες μας) αφού η οικογένεια των φοινικοειδών εκπέμπει σήμα κινδύνου μετά την εισαγωγή ενός παρείσακτου εντόμου, του Rhynchophorus ferrugineus (http://www.cyprus.gov.cy/moa/Agriculture.nsf/All/05E128E2725EAA9AC225774C00494A93/$file/05_EXTHROI_FOINIKOEIDON.pdf?OpenElement) (κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος) που κατατρώγει και καταστρέφει εντελώς τα φοινικοειδή. Απλά χάρην λόγου, θα αναφέρω ότι από την στιγμή που ένα θηλυκό έντομο γεννήσει σε ένα φοίνικα, σε ένα χρονικό διάστημα λιγότερο των έξι μηνών, το δέντρο καταστρέφεται σχεδόν χωρίς καμία ελπίδα επαναφοράς. Η συντριπτική πλεοψηφία των κρουσμάτων γίνονται αντιληπτά όταν και μόνο έχει εντελώς καταστραφεί το δέντρο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σε πολλά ηλεκτρονικά δημοσιεύματα.

Anoplophora chinensis:
Ένα άλλο πολύ επικίνδυνο έντομο που αναμένει και αυτό τη σειρά του είναι το Anoplophora chinensis (http://www.eppo.org/QUARANTINE/insects/Anoplophora_malasiaca/ANOLMA_images.htm). Ένα ακόμα σκαθάρι που καταστρέφει τα πάντα (δέντρα) αλλά κατ' ένα ειρωνικό τρόπο όχι τα φοινικοειδή. Για την ώρα το συγκεκριμένο έντομο δεν έχει παρουσιαστεί στις χώρες μας στη φύση τουλάχιστον. Στην Κύπρο μια ολόκληρη εισαγωγή καλλοπιστικών δέντρων από την Κίνα κρατήθηκε σε γκαραντίνα και αφού εντοπίστηκαν προνύμφες του εντόμου, καταστράφηκε όλη η εισαγωγή.

Η συμβολή όλων είναι σημαντικότατη, δείτε καλά τις φωτογραφίες των λίνκ ώστε να μπορείτε να ξεχωρίσετε αυτά τα δύο έντομα που παρουσιάστηκαν. Σε περίπτωση που τα συναντήσετε, αν μπορείτε μαζέψτε σε ένα βαζάκι και δώστε τα στις αρχές. Πληροφοριακά να αναφέρω ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα τέτοιο επικίνδυνο έντομο, ενώ υπήρχε άγνοια μέχρι εκείνη τη στιγμή για την παρουσία του στη χώρα, μαζεύτηκε από ένα μικρό παιδάκι αφού του κίνησε το ενδιαφέρον και το παρουσίασε στις αρχές.

Εισαγώμενα φυτά
Eichhornia crassipes: (http://archives.eppo.org/MEETINGS/2008_conferences/eicchornia_workshop.htm)
Όλοι θα γνωρίζετε το υπέροχο λουλούδι του Eichhornia crassipes, διαφορετικά Ιάκυνθος του νερού. Πολύ επικίνδυνο φυτό στην περίπτωση όπου θα αφεθεί στη φύση. Απλά αναφέρω ότι ήδη στην Ισπανία αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και η αφαίρεση του από τον ποταμό Γκουατιάνα τους έχει στοιχίσει από το 2005 περισσότερα από 15,000,000 ευρώ. Οι 200,000 τόνοι φυτού που αφαιρέθηκαν είναι γεγονός για να συειδοποιήσοουμε την κατάσταση.

ΠΟΤΕ ΤΡΟΠΙΚΑ ΕΙΔΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΙΟΥΣ ΒΙΟΤΟΠΟΥΣ. Αν έχετε κλαδέματα, είτε χαρίστε τα σους φίλους σας, είτε ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΤΕ τα. Ποτέ στη φύση.

in the pond
24-10-11, 14:55
Μια νυκτοπεταλλούδα "υποτειθέμενης" γκαραντίνας κτύπησε ξανά την πόρτα μας. Πρόκειται για το είδος PAYSANDISIA ARCHON (http://www.google.com/search?q=%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82+%CE%93%CE% B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82+%CE%9A%CE%B 1%CF%81%CF%83%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82+pictur es&hl=en&rlz=1C1CHHJ_enCY415CY415&biw=1024&bih=677&prmd=imvnso&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=sy2lToPZAoKN8gPhxqDXBQ&ved=0CBwQsAQ#hl=en&rlz=1C1CHHJ_enCY415CY415&tbm=isch&sa=1&q=paysandisia+archon&pbx=1&oq=paysandisia+archon&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=4108l4108l8l5044l1l1l0l0l0l0l0l0ll1l0&fp=1&biw=1024&bih=677&cad=b&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb). Προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη έκανε αρχικά την εμφάνιση στην Γαλλία. Σήμερα το έντομο έχει ήδη καλύψει ολόκληρη την Ιβηρική χερσόνυσο και ακολούθως την Ιταλία. Μεμονωμένα κρούσματα έφτασαν και στις χώρες μας και αφού η σπίθα έχει ανάψει, το θέμα εξάπλωσης μπορεί να είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον. Αν κάποιος βρει ένα τέτοιο έντομο, είτε να το αιχμαλωτίσει, είτε να το σκοτώσει και ακολούθως να το παραδώσει στις αρχές.

Φυτά που κινδυνεύουν: Φοινικοειδή

pani
24-10-11, 23:27
Απο ότι φαίνεται Βασίλη κατατρώει την καρδιά της φοινικιάς ο δε κύκλος της από κάποιες πληροφορίες που έχω διαβάσει έχει ως εξής.

Πεταλουδα γίνεται απο τα μέσα Μαίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Κατα την περίοδο αυτή γεννάει τα αυγά της μέσα στις ίνες στην καρδιά της φοινικιάς

Κάθε πεταλούδα μπορεί να γεννήσει μέχρι 140 αυγά που σε μερικές εβδομάδες εκκολάπτονται

Η προνύμφη εισχωρεί μέχρι και 20 εκτατοστά μέσα στη καρδιά της φοινικιάς και μένει εκει κατατρώγοντας τη φοινικιά απο 10 μέχρι 18 μήνες

Θα φτιάξει τοτε το κουκουλι της απο πριονίδια και ινες και θα ξαναγίνει πεταλούδα μετα απο 40 έως 70 ημέρες