PDA

Επιστροφή στο Forum : Φίλτρο αμβούργου


mikrosaquaristas
25-01-11, 09:18
Λοιπόν
την έχετε πατήσει με εμένα...
λόγο δουλειάς (μεγάλες αντλίες φιλτρόπρεσσες σακόφιλτρα διαχυτήρες δοσομετρικές αντλίες αμμωνίας και σόδας που ρίχνουν ένα κυβικό σε μία ώρα κλπ)
και τρέλας (ψοφάω για ΦΜΣ ,φιάχτο μόνος σου)
αλλά κυρίως λόγο έλλειψης εμπειριών στον χώρο του ενυδρείου
μόλις διαβάσω κάτι ,άθελά μου αρχίζω να σκέφτομαι πατέντες....
όσοι έχετε υπομονή....αντέχτε με :cool:

μετά απο παραπομπή του κλεόβουλου (τον ευχαριστώ,μου έφτιαξε την βραδιά) έμαθα και τα φίλτρα αμβούργου....
έκανα και μιά έρευνα στο δίκτυο και βρήκα πλήθος πληροφορίας περι ικανοποιημένων χρηστών

σκέφτομαι τώρα με ποιόν τρόπο θα μπορούσα να εντάξω στα πλεονεκτήματα του φίλτρου αμβούργου αυτό το χρήσιμο πλεονέκτημα των σαμπ - την σταθερή στάθμη νερού!!!

μετά απο μιά τεράστια εισαγωγή λοιπόν (απο μικρός το έχω αυτό το πρόβλημα) θα περιγράψω τώρα την έμπνευσή μου και παρακαλώ αν είναι βλακεία προπηλακίστε με ελευθερα,να ρίξουμε και λίγο γέλιο :D

Οπως ξέρουν οι περισσότεροι το φίλτρο αμβούργου αποτελείται απο ένα κομμάτι μπλέ σφουγγάρι και έναν κυκλοφορητή που παίρνει το φιλτραρισμένο νερό πίσω απο το σφουγγάρι και το ρίχνει στο μέρος του ενυδρείου όπου ζούν τα ψάρια

αν φτιάχναμε έναν θάλαμο υπερχείλισης με ένα φίλτρο αμβούργου μέσα θα πετυχαίναμε την σταθερή στάθμη που προσφέρει το σάμπ χωρίς την ανάγκη για απομάκρυνση του νερού απο το ενυδρείο?
δηλαδή φανταζόμαστε ένα ενυδρείο ύψους 50 εκ.και πλάτους 45εκ. με ένα ακόμα τζάμι ύψους 48 εκατοστά που δημιουργεί έναν θάλαμο 20Χ48Χ45 όπου βρισκεται ένα φίλτρο αμβούργου (ένα σφουγγάρι δηλαδή 49Χ46 και ένας κυκλοφορητής πίσω του)
το έχει κάνει κανείς?
σας φαίνεται λειτουργικό?

ΥΓ
αν προσθέσουμε μετά το σφουγγάρι κι αλλα βιολογικά υλικά θα υπάρχει μεγιστοποίηση του φιλτραρίσματος?
τι πιθανά προβλήματα υποψιάζεσται ή έχετε πάθει και γνωρίζεται?
:smt020

LeeHook
25-01-11, 09:33
Στην περίπτωση αυτή δεν έχεις φίλτρο Αμβούργου, έχεις απλώς ένα ενσωματωμένο σάμπ στο ενυδρείο.
Πέρα από τους όρους και τις ονομασίες βέβαια, που λίγη σημασία έχουν, αυτή για μένα, είναι μία λύση που με απασχολεί εδώ και καιρό:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=36708

Τα πλεονεκτήματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Ένα από τα σημαντικότερα νομίζω είναι οτι το φίλτρο αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σε ένα φυτεμένο, χωρίς να έχουμε απώλεια του CO2 από το νερό όπως συμβαίνει με ένα σαμπ που βρίσκεται κάτω από το ενυδρείο (λόγω της διαδρομής και της ανατάραξης στο νερό).
Ένα από τα μειονεκτήματα (σε σχέση με την χρήση εξωτερικού φίλτρου) που έχω έντοπίσει είναι οτι θέλεις μεγαλύτερη γυάλα.
Πολύ ενδιαφέρον project έτσι κι αλλιώς.

mikrosaquaristas
25-01-11, 09:46
χαίρομαι που έχουμε κοινές ανησυχίες :D
στην περίπτωσή μου δεν έχω περιθώρια φάρδους αλλά μήκους

LeeHook
25-01-11, 09:52
Τότε ισως θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις πιό παχύ γυαλί εκτός κι αν ήδη έχεις το ενυδρείο και θα "κόψεις" από το μήκος του.
Μία άλλη λύση που έχω δεί να εφαρμόζεται συχνά είναι η τοποθέτηση του φίλτρου έτσι ώστε να δημιουργεί γωνία (στην πίσω δεξιά ή αριστερή).
Ακόμη θα μπορούσες να κάνεις δύο γωνιακά(τριγωνικά) φίλτρα, βάζοντας στο ένα βιολογικά υλικά και στο άλλο τύρφη, άνθρακα, θερμοστάτες, διαχυτήρας CO2 κ.λ.π. Φυσικά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν δύο αντλίες.

mikrosaquaristas
25-01-11, 11:35
το γωνιακό το είδα-καλή περίπτωση απο άποψης αισθητικής ειδικά

παχύτερο τζάμι ? εννοείς? αντί για δεκάρι ας πούμε δωδεκάρι?

LeeHook
25-01-11, 12:00
Αν ήθελες να κατασκευάσεις νέο ενυδρείο με διαστάσεις π.χ. 100cm μήκος (πάχος γυαλιού ας πούμε 10mm) και τώρα σκέφτεσαι να βάλεις στο πλάι ένα διαμέρισμα για φίλτρο όπως το είπαμε παραπάνω τότε έχεις δύο λύσεις:

1. Κολλάς εσωτερικά ένα κομμάτι τζάμι στο πλάι για να δημιουργήσεις το διαμέρισμα του φίλτρου και έτσι μειώνεται το καθαρό μήκος.
2. Κάνεις το ενυδρείο πιό μακρύ έτσι ώστε να έχεις 100cm καθαρό μήκος + την διάσταση του φίλτρου. Στην περίπτωση αυτή ΙΣΩΣ χρειαστείς πιό παχύ γυαλί.

mikrosaquaristas
01-04-11, 08:42
τελικά κατέληξα στο κλασσικό φίλτρο Αμβούργου χωρίς μετατροπές κυρίως γιατί αποφάσισα να φτιάξω ένα μικρό ενυδρειάκι ακόμα στο οποίο και θα κάνω όλα τα πειράματα που έχω στο μυαλό μου :D

βέβαια τώρα που το έχω και το αμβούργου δεν μπορώ να μην το "πειράξω" κι αυτό λίγο!!!

οπότε τώρα σκέφτομαι να βάλω και siporax στον χώρο πίσω απο το σφουγγάρι.
μία σκέψη αρχική ήταν να γεμίζόλο το χώρο πίσω απο το σφουγγάρι με σιποράξ αλλά δεν νομίζω να καραφέρω να κρατήσω το σφουγγάρι στην θέση του,,,,,,ήδη έχει μιά τάση να γέρνει "πρός" το κυρίως ενυδρείο.
άρα θα βάλω λιγότερο (ας πούμε δέκα πόντους ύψος αντί για 50 που είναι το σύνολο του χώρου πίσω απο το σφουγγάρι)

1)
Να βάλω το σιποράξ κάτω και τον κυκλοφορητή απο πάνω του?
2)
Να θάψω τον κυκλοφορητή κάτω απο το σιποράξ?
3)όπου και να τον βάλω το ίδιο αποτέλεσμα θα έχω? οπότε κάνω ότι βολευει γενικότερα...
4)
είτε βάλω είτε δεν βάλω σιποράξ -το ίδιο αποτέλεσμα βιολογικού φιλτραρίσματος θα έχω?



Επίσης
Απο τις ευγενικές συμβουλές σας κατάλαβα ότι υπάρχουν 3 μεγέθη τρυπών στα σφουγγάρια (με μεγάλες/μεσαίες και μικρές τρύπες)
αλλά βρήκα μόνο με μεγάλες και με μικρές
και διάλεξα με μεγάλες......
αν ποτέ βρώ με μεσαίες να τις προτιμήσω?