PDA

Επιστροφή στο Forum : CO2 - DIY - Μηπως φταίει ...


fotis80
23-01-11, 22:40
Εχω φτιαξει ενα CO2 DYI ( με τις κλασικές συνταγές )
Για τη ώρα εχω βαλει αεροπετρα και εχω στρεψει το φιλτρο πανω του για να γινετε διαχυση εως ότου παραλάβω το diffuser.

H ερωτηση μου ειναι η εξεις :
Πως θα καταλάβω εαν το μπουκαλακι μου βγαζει κανονική ποσότητα ?
Και για να ακριβολογώ νομίζω ότι βγαζει παραπανω ... !!! αλλα δεν μπορώ να το καταλαβω ...

Εαν βγαζει παραπανω μπορεί να μου δημιουργήσει πρόβλημα στα ζωντανά ?
Πως θα καταλαβω ότι εχουν προβλημα υπερβολικου CO2 ?

(Kάπου είχε παρει το ματι μου ενα post που ελεγε ότι μπορει να τα δείτε να κολυμπούν συνεχως στην επιφάνεια γιατι προσπαθούν να αναπνεύσουν)

Φοβαμε με το DYI μην εχω δημιουργήσει καποιο προβλημα π.χ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=48389 και δεν εχω καταλαβει .

Η γνώμη σας ? :confused:

Υ.Γ. Μετα απο 2 - 3 δοκιμές η πετυχημένη συνταγή CO2 ειναι : 2litro μπουκαλι CocaCola. 1 χ κοφτή κουταλιά γλυκου μαγιά σκόνη γιώτης. 3 χ κουπες ζαχαρη . Λιώνουμε ζαχαρη σε ΧΛΙΑΡΟ νερο και μετα βαζουμε και την μαγιά. Τελειο αποτέλεσμα . Κρατάει μεχρι και 3-4 εβδομαδες .
Προσοχή στο νερο ... Χλιαρο .. Πολυ χλιαρο . Καλυτερα να "παει" προς το κρύο παρα να το αισθάνεστε ζεστο .

kingrim
23-01-11, 22:48
με το diy δυσκολα να εχεις προβλημα αλλα στα ποσα λιτρα το εχεις ????

fotis80
23-01-11, 22:56
120 καθαρα αλλα με λιγα φυτα ..

kingrim
23-01-11, 23:00
με τπτ δεν θα εχεις προβλημα (αρκει να μην παει η μαγια στο νερο )

fotis80
24-01-11, 08:58
Οχι αυτο ειναι ενταξει .
Βαβλιδα αντιεπιστροφής.

Απλως επειδη παρατηρω οτι γενικοτερα .. κολυμπάνε ποιο ηπια !!! το τελευταιο διαστημα ... και αρκετα κοντα στην επιφανεια .. ενω δεν ηταν ετσι πρωτα .. και γενικοτερα ηταν πολυ ποιο ζωρά .

maneni
24-01-11, 10:33
Οχι αυτο ειναι ενταξει .
Βαβλιδα αντιεπιστροφής.

η εν λογω βαλβιδα εμποδιζει την επιστροφη και οχι την προωθηση. Προσεξε λοιπον μην σου αφρισει (πχ απο πεσιμο του μπουκαλιου) γιατι δεν θα προλαβεις να καταλαβεις τι εγινε.

aquaman
24-01-11, 12:22
Πως θα καταλάβω εαν το μπουκαλακι μου βγαζει κανονική ποσότητα ?
Και για να ακριβολογώ νομίζω ότι βγαζει παραπανω ... !!! αλλα δεν μπορώ να το καταλαβω ...

Η ποσότητα παίζει έντονα ανάλογα με το μίγμα, το back pressure που δημιουργεί η αντεπίστροφη, και ένα σωρό άλλα. Εμένα έβγαζε 1 το δευτερόλεπτο, + / -.


Εαν βγαζει παραπανω μπορεί να μου δημιουργήσει πρόβλημα στα ζωντανά ?
Πως θα καταλαβω ότι εχουν προβλημα υπερβολικου CO2 ?

Αν δεις τα ψάρια να ανεβαίνουν στην επιφάνεια και να καταπίνουν αέρα, έχεις πρόβλημα και καλό θα ήταν να αυξήσεις την ανατάραξη της επιφάνειας. Αλλά στα λίτρα που λες, με DIY δε φαντάζομαι να γίνει κάτι τέτοιο (εσύ βλέπε όμως...)



Όσο για "ατυχήματα", εμένα μου έτυχε να σιφωναριστεί μίγμα μέσα στο ενυδρείο - έγινε θολό το νερό για 1-2 μέρες, αλλά το πρόλαβα νωρίς και δεν έχασα ζωντανά... ήταν και η τελευταία φορά που έφτιαξα DIY.

aquahobby
24-01-11, 15:35
εγω ρε παιδια δυο φορες εχω φτιαξει το μιγμα τις τελευταιες τρεις μερες και δεν κανει παραγωγη co2
ριχνω 2.5 κουπες ζαχαρι και 1/3 του γλικου μαγια σε μπουκαλι 1.5 λιτρα.εχω βαλει σιλικονη γυρω απο το σωληνακι και εχω τυλιξει το καπακι με ταινια.σιγουρα δεν υπαρχει διαρροη

ps:καπου διαβασα εδω μεσα οτι καποιος πηγε και εριξε ζεστο αερα με το σεσουαρ πανω στο μπουκαλι μηπως ειναι λογω θερμοκρασιας και μετα απο λιγο εβγαζε φυσαλιδες
το ιδιο εκανε και σε μενα

lion
24-01-11, 15:48
Αν δεν έχεις παραγωγή τα προβλήματα είναι 2
1. κακή μαγιά
2. διαρροή

kingrim
24-01-11, 15:54
και αλλα ενα-δυο λιον
α) χαμηλη θερμοκρασια χωρου
β) καψιμο της μαγιας

lion
24-01-11, 16:05
και αλλα ενα-δυο λιον
α) χαμηλη θερμοκρασια χωρου
β) καψιμο της μαγιας

Με την χαμηλή θερμοκρασία χώρου, δεν έχεις πρόβλημα μή παραγωγής αλλά μειωμένη παραγωγή (θεωρώντας ότι το ενυδρείο και το μπουκάλι είναι σε χώρους που ζουν άνθρωποι :D)

Το καψιμο της μαγιάς είναι "κακή μαγιά" :rolleyes:

kingrim
24-01-11, 20:29
παω πασο δεν την εχω μεγαλη την εμπειρια

fotis80
26-01-11, 23:18
Λογικα αυτο που βρίσκω ποιο πιθανό ειναι το καψιμο της μαγιάς .

θα εξηγήσω τι ενοω.

Τα μονα CO2 που δεν μου δούλεψαν ηταν τα 2 αρχικά μείγματα :
1. Γιατι εκαψα τη μαγιά
2. Γιατι μαλλον εχανε απο την τρύπα του λαστιχου που εβαλα.

Καψιμο Μαγιάς
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ να εχουμε θερμοκρασία πανω απο 38-40 βαθμούς διότι αυτό ακυρώνει την μαγιά .
Κανονικά θα πρέπει το νερό (αφου ενοείτε οτι το ζεσταίνουμε λίγο) να εχει θερμοκρασία 28-30 βαθμούς . Για να μην χρειαστούμε θερμόμετρο κτλ .. απλως βαζουμε το δαχτυλο μας και το αισθανόμαστε χλιαρό ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΖΕΣΤΟ.
Εαν βαζοντας το δαχτυλό μας μεσα μας φαινετε ζεστο .. ρίξτε κρύο νερό.
(αυτα ακριβώς ισχύουν και για όσους φτιάχνουν ψωμί στο σπίτι)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Για βελτιστα αποτελεσματα η θερμοκρασία δωματιου ειναι μεταξυ 20-24 βαθμούς. Οσο ποιο χαμηλα ειμαστε τοσο λιγοτερη παραγωγή θα δούμε .

Τρύπα στο καπάκι
Και εγω αντιστοιχα εκανα μια τρύπα στο καπάκι και περασα το λαστιχακι σιλικονης αλλα ελα που δεν δουλευε. Εβαλα και σιλικονη σύμφωνα με διαφορες οδηγίες αλλα και παλι τιποτα γιατι ξεράθηκε και με το κουνημα του λαστίχου είχε αφήσει μισκροσκοπικές τρύπες μη ορατες με το ματι, αλλα αρκετες για να φεύγει απο εκει το CO2 . (Μπορεί καποιος να το δοκιμασει βαζοντάς το μεσα σε ενα κουβα με νερο .. οπως καναμε παλια τις σαμπρέλες απο το λαστιχο του ποδηλατου να δουμε εαν χανει)
Οταν λοιπον εβαλα μικρό ρακόρ και επίσης τεφλόν στο βιδωμα (πολύ φτηνα και τα δύο στο καταστημα υδραλικών της γειτονιας σας) ολα σταγανοποιηθηκαν τελεια.

Δοσολογίες
Αφησα τελευταίες τις δοσολογίες διοτι για εμενα ΔΕΝ παιζουν και σημαντικο ρόλο. Δεν φτιαχνεις κεηκ ωστε να τα χρειαζεσε ακριβως τα υλικά.
Εγ σε 2 λιτρο μπουκάλι coca cola βαζω 3 κουπες ζαχαρη και ενα κουταλακι κοφτό ξηρή μαγιά γιώτης .
Μια χαρα δούλεψε και με 2 κουπες ζαχαρης και ενα κουταλακι κοφτο μαγιάς σε 1,5 λιτρα coca cola.
Αρα εαν ειστε κοντα σε αυτές τις δοσολογίες πιστεύω ότι όλα ειναι οκ .
Επίσης η ξηρή μαγιά ΔΕΝ χρειαζετε καμία ξεχωριστή διαλυση σε κρυο νερο και μετα προσθηκη στο μπουκαλι οπως γραφουν μερικοί . Απλως την προσθέτουμε στο χλιαρό νερο που εχουμε .

Φωτό απο το καπάκι με το ρακορ θα εχω σύντομα.

Πιστεύω να βοήθησα .. εκτος και εαν εχουμε κανενα φούρναρη στην παρέα. :D