PDA

Επιστροφή στο Forum : θερμή παράκληση για συμβουλές περί 'σουλουπώματος' ενυδρείου


pavloukos
29-04-03, 13:59
Καλησπέρα σε όλους !
Τους τελευταίους μήνες κάτι δεν πάει καλά με το ενυδρείο και έχω ραγδαία ανάπτυξη τριχωειδούς άλγης αλλά και πράσινης πάνω στο driftwood ... η συγκεκριμένη πράσινη μοιάζει σαν φυτό (φουντίτσες) και δεν είναι τόσο άσχημη αλλά δεν παύει να τρώει nutrients που θα έτρωγαν τα φυτά μου.
Έχω τα εξής φυτά:

1 echinodorus bleheri
1 anubia barteri
3 ματσάκια hornwort - περίεργη ποικιλία ... μικρός και εύκαμπτος κορμός με λεπτά κοτσανάκια
1 ματσάκι hornwort με πιο αραιά φύλλα και σχετικό χοντρό κορμό
(όλα τα hornwort είναι φυτεμένα στο υπόστρωμα)

Παλαιότερα το hornwort (το 'εύκαμπτο') ήταν μια χαρά ... αναπτυσσόταν συνέχεια και κλάδευα σε κάθε σχεδόν αλλαγή νερού.
Ξαφνικά άρχισε να πιάνει πάνω του άλγη τριχωειδής η οποία κάλυβε όλο το κοτσάνι και έτσι έχει σταματήσει η ανάπτυξη του φυτού.
Μάλιστα αρκετά κοτσάνια είναι χωρίς φύλλωμα.

Την περασμένη εβδομάδα εισήγαγα 4 otos και 2 CAE. Τα ψαράκια έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά στα πίσω και πλαϊνα τζάμια αλλά τα φυτά ούτε καν τα αγγίζουν εκτός της anubias και του echinodorus ... ίσως επειδή τα μεγάλα φύλλα είναι άνετα για να 'ξαπλώνουν' πάνω τους ενώ το περίεργο 'πευκοειδές' φύλλωμα του hornwort είναι άβολο για αυτά (υποθέτω).

Με τον ρυθμό αυτό σύντομα με βλέπω να πετάω τα φυτά. Θα ήθελα να με συμβουλέψετε τι να κάνω. Έχω σκεφτεί τα παρακάτω:

1. Σκέφτομαι να ενισχύσω το φωτισμό. Αυτή τη στιγμή έχω 2 λάμπες sylvania των 18 watt έκαστη (το ενυδρείο είναι 112 λίτρα, καθαρά πρέπει να είναι 85-90). Μιας και είμαι άσχετος με φωτισμό, τι θα με συμβουλεύατε να βάλω. Αρκεί να αγοράσω 2 νέες λάμπες και να τις αντικαταστήσω ή θα χρειαστεί να προμηθευτώ και νέα starter;;

2. Έχω σταματήσει να ρίχνω λίπασμα εδώ και αρκετό καιρό. Έριχνα tetra plantamin σε κάθε αλλαγή. Μήπως εάν ενισχύσω με λίπασμα και ταμπλέτες κάτω από το υπόστρωμα να βοηθήσω τα φυτά ή θα ενισχύσω και περισσότερο την άλγη;

3. Κάνω πλέον συχνές αλλαγές (20-25 % κάθε 4 ημέρες) και σιφωνάρισμα κοντά στον βυθό.

4. Ταϊζω πολύ μα πάρα πολύ λίγο.

5. Σκέφτομαι να εισάγω DIY CO2.

6. Φοβάμαι να βάλω νέα φυτά καθώς εάν πιάσουν και αυτά άλγη τότε τρέχα γύρευε.

Please help :(

tasos
29-04-03, 15:45
Η bearded(σαν φουντίτσες)άλγη που περιγράφεις έχει καταλάβει στο ενυδρείο μου σχεδόν όλο τον πίσω τοίχο της juwel,το μπροστά χαλίκι το οποί συνέχεια μαδάω και απομακρύνω,τις λίγες ανούμπιες΄που έχω,και ξύλο και βράχους που υπάρχουν στο ενυδρείο!(σχετ./βλ. στο τοπικ γεια χαρά του καλωσήρθατε).Μέτρησα και βρήκα:ΝΟ3 12,5 ,ΡΟ4 Ο(NUTRAFIN,αλλά δεν το εμπιστεύoμαι γιατί ταίζω beefheart) Fe 0 (ρίχνω τώρα ALGOFLASH με Fe-EDTA 2% καθημερινά 2 ml)GH 7 KH8 PH7,2. τοDIY CO2 το ρεγουλάρω ακόμη!
Έχω μέσα 4 otos,2 ανγκιστρους,και ένα SAE.Τα φυτά μεγαλώνουν σαν τρελά και κουρεύω κάθε βδομαδα για να μπορούν να κολυμπάνε οι δίσκοι.Τί λες τώρα;Εγώ πιστεύω οτι έχουμε παρομοιο πρόβλημα και οφείλεται στη έλειψη CO2,fe,καλίου(τάιζε και λίπαινε παραπάνω),ενώ και το φώς που έχεις μου φαίνεται λίγο!Βάλε ταμπλέτες-δεν θα βοηθήσουν την άλγη.
Για τις λάμπες θα χρειστείς αντοιστιχα starters και ballasts.
Αν ο SAE σου είναι μικρός,τί να πρωτοφάει;
ΜΗ ΒΑΛΕΙΣ ΑΛΓΟΚΤΌΝΑ!!!!!!
Θα σου έλεγα να βάλεις και άλλα φυτά αλλά και με το δικό μου που είναι ζούγκλα το ίδιο πρόβλημα έχω :wink:

ASCCO1
29-04-03, 19:04
Απο οτι φαινεται εχεις πλεονασμα συστατικων ,και δεν υπαρχει καμμια ισοροπια μεταξυ φως-CO2 -LIPASMA.
πριν αρχισεις να προσθετεις λαμπες, CO2 βαλε αρκετα (( ΑΡΚΕΤΑ!!!))STEAM φυτα, HYGROPLHILLA DIFORMIS, POLYSPERMA, ELODEA DENSA, k.t.l
και βελπουμε πως θα παει.....

τα κομματια απο το hornwort που εχουν ποιασει αλγη κοφτα και πεταξε τα , δεν εχει κανενα προβλημα το φυτο.
και καθαριζε ταχτικα την αλγη που υπαρχει.


Φιλε TASOS οταν λες ALGOGLASH ???!!!! ενοεις αυτο που πουλανε στα SUPER MARKET???? ειναι ακαταλήλο για τα φυτα των ενυδρειων (( και για τα ψαρια)) αν μιλαμε για πληρες λιπασμα , περιεχει αζωτο, και αν θυμαμαι καλα και χαλκο σε αρκετη ποσοτητα.
αν και κοιταξα το ALGOFLASH << ΣΙΔΗΡΟΥ>> το οποιο λεει οτι περιεχει μονο 2% EDTA FE εχω αμφιβολιες για το τι αλλο μπορει να περιεχει εκει μεσα :? :?

tasos
30-04-03, 00:31
Nαι Μάνθο, για το ALGOFLASH ΣΙΔΗΡΟΥ μιλάω.Δεν νομίδω οτί θα έχει κάτι παραπάνω από ότι λέει,συνήθως λιγ'οτερα έχουν αυτά τα προιόντα!!θα κάνω ένα τεστ νιτρικών στο ίδιο το προιόν όμως και αν βρώ τίποτα θα ενημερώσω.Εξάλλου το έχω χρησιμοποιήσει και παλιότερα χωρίς προβήματα!Σωστο το σχόλιο για stem plants :wink:

George-A
30-04-03, 06:53
Ναι Τασο, λέει μόνο 2% Fe, το υπόλοιπο 98% τί είναι;
Αν δεν είναι για ενυδριακή χρήση μπορεί να είναι οτιδήποτε που δεν πειράζει στις γλάστες και τους κήπους, μπορεί όμως να δυλιτιριάσει τα ψάρια! Δεν γράφει στην συσκευασία ότι είναι δηλιτήριο;

Με αυτές τις σκέψεις εγω ξεκίνησα με την σειρά Flourish και δεν το μετάνιοσα καθόλου.
Ακόμα παλεύω με τις δοσολογίες, προχθές έβαλα Fe 0.1, σήμερα μετράω 0,025... πολύ φαγανά μου είναι!

Αρκετά φυτά με γρήγορη ανάπτυξη, πολύ και σωστό φώς, CO2, καλά λιπάσματα, πάνε πακέτο.
Αυτό κατάλαβα απο την αρκετά μικρή μου εμπιρία.

pavloukos
30-04-03, 11:12
Τα stem plants πώς ακριβώς θα βοηθήσουν;
Σήμερα κιόλας θα κάνω εξόρμηση.

ASCCO1
01-05-03, 17:13
Τα stem plants πώς ακριβώς θα βοηθήσουν;
Σήμερα κιόλας θα κάνω εξόρμηση.

ερωτηση κρισεως ειναι αυτη ??? παυλουκο μου??? 8)

απλα θα καταναλωσουν τα πλεοναζοντα συστατικα που βρησκει η αλγη και αναπτυσεται, τα φυτα που εχεις ειναι αργης αναπτυξης και η αλγη τρεφεται ποιο γρηγορα απο οτι αυτα.

η θεωρια λεει << ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΓΩΝΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΓΗΣ>>> αν τα φυτα Αναπτυσονται ποιο γρηγορα απο την αλγη , τοτε το λυσαμε το προβλημα.!!!

ΤΑΣΟ ακομα εχω επιφυλαξεις για το algoflash FE , αν εχει μονο αυτα που λεει στην συσκευασια τοτε δεν υπαρχει προβλημα , αλλα πως μπορουμε να ειμαστε σιγουροι ???? << μονο η εταιρεια που το φταχνει ξερει, αν μπορουσαμε να μαθουμε μεσα απο εκει , τοτε μονο θα μπορεσουμε να το συστησουμε ανεπιφυλακτα>>
και φυσικα ειχα καταλαβει οτι αυτο το ALGOFLASH ενοουσες, αλλα επειδη το τοπικ μπορει να διαβαστει και απο αρχαριους εκανα την επισημανση αυτη(( μην παει κανεις και βαλει πληρες λιπασμα και .......))

tasos
01-05-03, 21:22
Σωστόοοοοοοος :wink: Εγώ ακόμη δεν το εξέτετασα για NO3 γιατί είμαι έκνευρισμένος από τη θηλυκιά nanacara anomala που μου έφαγε το γόνο!! :cry:

pavloukos
02-05-03, 11:00
εχεχεχεχεχε ... ήταν ερώτηση επιβεβαίωσης βασικά
επειδή φυτά δεν βρήκα μείωσα το τάισμα και τον φωτισμό στις 10 από 12 ώρες και έχω ήδη δει βελτίωση ... χθες το βράδυ παρατηρούσα την anubia μου και επιτέλους της έφυγαν οι πολλές τρίχες
λετε επειδή είχα αρχίσει κολατσά με blood worms και brine shrimp (αποξηραμένα όλα - tetra delica) να αύξησα τα φωσφορικά; δεν μπορώ να βρω και τεστ για PO4!

thanks για την βοήθεια