PDA

Επιστροφή στο Forum : ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ , Ε!!!(ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ)


NTABOS
08-04-03, 09:49
Με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω ότι ανοίξαμε 7/4/03.

Εχθές η πρώτη μέρα λειτουργίας του ενυδρείου μου με 4 corydoras paleatus ή pepper. To στήσιμο έγινε με την αμέριστη συμβολή του Βασίλη.Ευχαριστώ και πάλι Βill.
Εχουμε λοιπόν, ενυδρείο 72 lt φυτεμένο και τα 4 pepper να τριγυρνάνε από τον βυθό έως την κορυφή.Το θέαμα είναι πολύ καλό.
Τα υπόλοιπα έπονται αν πάνε όλα καλά.

nkarvounis
08-04-03, 10:40
Συγχαρητήρια,

Σου εύχομαι να έχεις όλο τον χρόνο να το απολαύσεις και κάθε μέρα να γίνεται πιο ωραίο.

Άντε και σε μερικούς μήνες και ένα 1.000άρι :wink:

NTABOS
08-04-03, 11:18
Ευχαριστώ για τις ευχές,

στο 1000άρι θα χωράει να ριχνουμε καμμιά βουτιά;

NTABOS
13-04-03, 08:55
Στο site αυτό θα βρείτε φωτογραφίες από το ενυδρείο μου


http://users.in.gr/batkava

tasos
13-04-03, 09:38
Καλορίζικο :D :!:
Με μπέρδεψες με τις photo,κυβικό είναι το ενυδρείο;Φαίνεται αρκετά καλή συλλογή από φυτά:η polysperma είναι sunset?Aν ναι,αυτο το φυτό έχει την τάση να αναπτύσεται μόνο κατακόρυφα σε μένα,ενώ διατηρεί το ροζέ χρώμα του.Περιμένω τις εντυπώσεις σου στο μέλλον.Δώσε και καμια παράμετρο όμως(διαστάσεις,νερό, φως,τηλέφωνο κτλ :wink: )
Καλή αρχή :!:

NTABOS
13-04-03, 20:09
Καλά εντάξει, είναι η πρώτη απόπειρα για site maker , τις πληροφορίες που μου ζητάς τις πρόσθεσα στο site. Τώρα για φυτά μη με ρωτάς πολλά γιατί μου τα έδωσε ένας φίλος και δεν προλάβα να τα μάθω αλλά θα Keep Walking στη μελέτη.

tasos
14-04-03, 00:16
Όλα καλά ΝΤΑΒΟΣ,έχε το νού σου για τυχόν ανεπάρκεια φωτισμού.Έχεις βάλει λιγότερο από 2wαtt/g αν δεν κάνω λάθος και καθώς α)έχεις φυτά που χρειάζονται φώς και β)τα ενυδρεία <100 λίτρων χρειάζονται παραπάνω φωτισμό,εγώ θα πρόσθετα μια ακόμη 15άρα από τις παρακάτω:ΤΡΙΤΟΝ(ΙNTERPET),POWER-GLO(HAGEN)ARCADIA για φυτά,FLORA-GLO(HAGEN)(ελαφρά πρασινοκίτρινο χρώμα),GRO-LUX(SYLVANIA),με αυτή τη σειρά προτεραιότητας!Επίσης υπάρχει και η aquarelle της phillips.
Aλλιώς το co2 που έβαλες θα πάει αναξιοποίητο και πιθανά η άλγη θα κάνει party.
Καλή συνέχεια :D

johnny98130
14-04-03, 15:47
Εχω και εγω δυο hints
1) Καλο θα ήτασν να βάλεις και ένα δεύτερο βιολογικό φιλτρο οπότε στην περιπτωση που crasharei το κύριο φίλτρο η ακόμα και όταν το καθαρίσεις κάποια στιγμή να μη σου θωλώσει το νερό λόγω αμμωνίας
2) Εφόσον έχεις co2 να βάλεις και ένα χρονοδιακόπτη που θα σου ξεκινάει την αεραντλία το βραδάκι διότι θα έχεις πολύ CO2 το βράδι(φυτα + CO2 reactor)

Aυτα για την ώρα

johnny

Giorgos
14-04-03, 18:18
Και γω θα συμφωνήσω ότι 15W φωτός χρειάζεται ακόμη αν και δεν είναι καθόλου απαιτητικά τα φυτά που έχεις. Τα 72 λίτρα είναι ο καθαρός όγκος του ενυδρείου; Δεν δίνεις πουθενά τις διαστάσεις.

1) Θα διαφωνήσω με τον johnny όμως. Καλό είναι να υπάρχει ένα δεύτερο φίλτρο αλλά η αμμωνία δεν είναι λόγος να θολώσει το νερό.
2) Ακόμα και με παροχή CO2 ΔΕΝ χρειάζεται η αεραντλία... ούτε το βράδυ. Αρκεί η ελάχιστη ανατάραξη της επιφάνειας από το φίλτρο για να οξυγονώνεται το νερό.

Maria
14-04-03, 22:57
Ωραίο το ενυδρείο σου! Καλή αρχή! :D

Αυτά που ήθελα να προσθέσω : να ανεβάσεις τη στάθμη του νερού όσο πιο ψηλά μπορείς γιατί το φως μειώνεται σημαντικά εξαιτίας του κενού χώρο που υπάρχει στο ενδιάμεσο

Κατά τη γνώμη μου πάντα, δεν νομίζω να χρειάζεται να αυξησεις το φως στην παρούσα φάση.
Αυτή τη στιγμή έχεις 30 W στα 70 λίτρα, ~ 0,5 w / λίτρο...
Πιστεύω ότι αν βάλεις κι άλλες λάμπες τώρα,
-χωρίς να αυξήσεις την παρεχόμενη ποσότητα διοξειδίου
και βελτιώσεις τη διάχυση αυτού...
-χωρίς να αρχίσεις να λιπαίνεις συστηματικά και πολύπλευρα...
-με δεδομένο ότι το ενυδρείο είναι καινούριο...
θα κάνεις την κατάσταση πολύ πιο δύσκολη σε ότι αφορά την άλγη.
Καλύτερα να αναβαθμίσεις τις συνθήκες συνολικά όταν... νιώσεις τις δυνάμεις σου που λένε :arrow:
Κάποια από τα φυτά που έχεις , τα κόκκινα, ομολογουμένως χρειάζονται περισσότερο φως... μπορείς αρχικά να τα μετακινήσεις σε εκείνα τα σημεία που δέχονται το περισσότερο φως και να προσέξεις να μην τα σκεπάσουν τα άλλα φυτά...

Να κρατάς κρυμμένο τον εξοπλισμό -φίλτρο, θερμοστάτη... μόλις μεγαλώσουν τα φυτά εννοείται...

Συμφωνώ στο ότι δεν θα χρειαστείς αεραντλία..

Από φυτά τι βλέπω εγώ: Alternanthera Reineckii, Lobelia Cardinalis, Bacopa Caroliniana, Nessaea crassicaulis, Hygrophιlla difformis, Limnophila sessiliflora, Hygrophιlla polysperma
Εκεινο το φυτο μπροστά από την πέτρα είναι εχινοδορος ή κρυπτοκορίνα - δεν μπορώ να καταλάβω.
Επίσης σε δεύτερο πλάνο βλέπω πίσω αριστερά κάτι σαν Vesicularia dubyana

Τι ύψος εχει το ενυδρείο;

γαυρος
15-04-03, 00:54
καλο το ενυδρειο σου ,αλλα διαπιστωσα ενα μεγαλο λαθος!!
Αυτη τη σημαια της ΑΕΚ :? :x απο πισω,ρωτησες τα ψαρια αν τους αρεσει???? :lol: :lol: :lol:
ντε και καλα ναναι αεκ τα ψαρια??? :wink: :wink:
μπραβο ,αλλο η πλακα,ειναι ομορφο.
δοκιμασε ενα κασκωλ του Ολυμπιακου,εμενα τα φυτα τρυπαγανε τα καπακια μολις το βαλα!! :wink: :wink:

polleni
15-04-03, 01:55
Μια παρατήρηση όσον αφορά το στρώμα αέρα που αφήνεις πάνω απο το ενυδρείο σου. Για το φως ισχύει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που είπε η Μαρία παραπάνω. Είναι μάλιστα ένας καλός τρόπος να αυξήσεις σημαντικώτατα την ένταση του φωτός που φτάνει στα φυτά του ενυδρείου σου - κρατώντας την στάθμη του νερού χαμηλώτερα όσο τα φυτά είναι πολύ κοντά, χωρίς να βάλεις άλλες λάμπες.

Το φως στον αέρα χάνει ελάχιστη από την ισχύ του σε αντίθεση με το νερό. Για αυτό άλλωστε διανύει τόσα χιλιόμετρα ατμόσφαιρας με ελάχιστες απώλειες αλλά δεν μπορεί να φτάσει ούτε στα 30 μέτρα βάθος στο νερό.

NTABOS
15-04-03, 02:54
Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις παιδιά ιδιαιτέρως την Μαρία που μου έδωσε τις ονομασίες των φυτών. Δεν έχω βάλει άλλη λάμπα διότι από εχθές έχω παρατηρήσει να σχηματίζονται λεπτές κλωστές μικρού μήκους και φαντάζομαι ότι ξεκινάει άλγη σε μορφή string. Από ότι διάβαζα χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή στο παρεχόμενο φως και στην παροχή CO2 .Συμπέρανα ότι όταν έχεις άλγη ίσως να μην χρειάζεται πολύ φώς έτσι ώστε να αναπτύσεται.Η μπουκάλα CO2 είναι 1.5lt και διανυει την 9η μέρα της.Δεν ξέρω ίσως χρειάζεται αλλαγή.Βγάζει 3 φυσαλίδες ανά 2 ή 3 δευτ/πτα.
Οι διαστάσεις είναι μήκος 60 - πλάτος 30 και ύψος 40 πόντοι.
Το νερό ξεκινάει 4 πόντους από το μέγιστο ύψος του.
Οι μετρήσεις που έκανα με το TETRA 5 to 1 set δείχνουν καλές NO2 & NO3 =0 , GH=16, PH=7.2 ίσως λίγο ψηλά έ!!!!
Α!! για τον Γαύρο, όσο πιο μικρά τα διδάσκεις τόσο πιο καλές αντιλήψεις θα έχουν.

BILAS
15-04-03, 12:24
Aυτα που ήθελα να προσθέσω : να ανεβάσεις τη στάθμη του νερού όσο πιο ψηλά μπορείς γιατί το φως μειώνεται σημαντικά εξαιτίας του κενού χώρο που υπάρχει στο ενδιάμεσο

Κατά τη γνώμη μου πάντα, δεν νομίζω να χρειάζεται να αυξησεις το φως στην παρούσα φάση.
Αυτή τη στιγμή έχεις 30 W στα 70 λίτρα, ~ 0,5 w / λίτρο...
Πιστεύω ότι αν βάλεις κι άλλες λάμπες τώρα,
-χωρίς να αυξήσεις την παρεχόμενη ποσότητα διοξειδίου
και βελτιώσεις τη διάχυση αυτού...
-χωρίς να αρχίσεις να λιπαίνεις συστηματικά και πολύπλευρα...
-με δεδομένο ότι το ενυδρείο είναι καινούριο...
θα κάνεις την κατάσταση πολύ πιο δύσκολη σε ότι αφορά την άλγη.

Εκεινο το φυτο μπροστά από την πέτρα είναι εχινοδορος ή κρυπτοκορίνα - δεν μπορώ να καταλάβω.

Η σταθμη του νερου δεν παει πιο ψηλα μεχρι εκει.Απλα ειναι μεγαλο το καπακι και διχνει οτι ειναι χαμηλα η σταθμη.Χρειαζετε αλλη μια λαμπιτσα γιατι χαμηλα δεν παει και πολυ φως ,οταν μεγαλωσουν και λιγο τα φυτα δεν θα πηγαινει καθολου 8) .Οταν μεγαλωσουν λιγο τα φυτα μαλλον θα μπει ενα μπιμπερο :wink: για διαχυση :wink: :wink: , ή εκτος αν παρει αποφαση και παρει ενα εξωτερικο μικρο και θα γινετε απο εκει.
Το φυτο ειναι εχινοδορος.


Το φως στον αέρα χάνει ελάχιστη από την ισχύ του σε αντίθεση με το νερό. Για αυτό άλλωστε διανύει τόσα χιλιόμετρα ατμόσφαιρας με ελάχιστες απώλειες αλλά δεν μπορεί να φτάσει ούτε στα 30 μέτρα βάθος στο νερό.
Σωστα ..............αλλα :!: :!: ......... Ισως να μην χανει και καθολου ,στο ενυδρειο ομως η αποσταση σημαινει μεγαλυτερη αντανακλαση στην επιφανια του νερου και χασιμο μεχρι τον βυθο απο διαθλαση , ακριβως το ιδιο γινετε και στην Θαλλασα/λιμνες.Για σκεφτειτε (και καλα τωρα) να ηταν ο ηλιος στην σεληνη , το φως στις λιμνες θα εφτανε στον "πατο"(με το συμπαθιο)τους και στην θαλλασα δεν θα μπορουσαμε να την πλησιασουμε απο το πολυ φως.
Οποτε καλο ειναι να ειναι πιο κοντα στην επιφανια του νερου το φως.

ΑΑΑΑΑ και Γαυρε(ακου γαυρος δεν ντρεπεσε που το λες κιολας?) οπως βλεπεις αρχιζουν και σοβαροι ανθρωποι να ασχολουντε :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

NTABOS
15-04-03, 13:23
Τώρα δουλεύουμε ή παίζουμε με το internet. Κατάλαβες ε!!! ΒΒ.

polleni
15-04-03, 14:47
Βασίλη, η αντανάκλαση στην επιφάνεια του νερού είναι η ίδια είτε έχει 5 πόντους είτε 50 μέτρα νερό. Η διάθλαση το ίδιο (αφορά τα δύο μέσα "αέρας - νερό"). Αντίθετα η περίθλαση (λόγω σωματιδίων, φυσσαλίδων κ.λ.π.) είναι πολύ μεγαλύτερη στο νερό, οπότε το νερό δεν "συμφέρει" σαν μέσο μετάδοσης του φωτός. Αυτό είναι δεδομένο. Απόδειξη είναι ότι όταν κάνεις αλλαγή νερού και χαμηλώνει η επιφάνεια ο βυθός του ενυδρείου φαίνεται πιό φωτεινός.

Η διαφορά που υπάρχει είναι μόνο στον "αριθμό" των ακτίνων που μπαίνουνε στο νερό από τις λάμπες. Κατεβάζοντας τη στάθμη απλά παίρνεις λιγότερες ακτίνες από τις ολικές (2π sterad) αλλά αυτό είναι πολύ μικρότερη απώλεια από 10 ακόμη πόντους νερό.

johnny98130
15-04-03, 23:03
Ενα σχόλιο σε αυτα που είπε ο Polleni. H δυνατότητα δυεισδησης του φωτός σε ένα υλικό εξαρτάται απο 4 παράγοντες
1) Μηκος κύματος ακτινοβολίας
2) ¨Ενταση Ακτινοβολίας
3) Γωνία διάθλασης
4) Πυκνότητα του υλικού

Στον αέρα η Αππορόφηση είναι πολυ μικρότερη από ότι στο νερό. ΟΜΩΣ...... οσο απομάκρυνόμαστε από την πηγη (δηλαδη το φως) τόσο μικρότερη ποσότητα φωτός μπαινει στο νερο(διοτι το φώς φευγει ΑΚΤΙΝΙΚΑ απο την πηγη) η οποία όμως φτάνει μεχρι το βυθό δίοτι η κατακόρυφη απόσταση απόσταση ειναι μικρότερη. Αρα


Κατί τελευταίο για το φιλο γιωργο

[Θα διαφωνήσω με τον johnny όμως. Καλό είναι να υπάρχει ένα δεύτερο φίλτρο αλλά η αμμωνία δεν είναι λόγος να θολώσει το νερό.
2) Ακόμα και με παροχή CO2 ΔΕΝ χρειάζεται η αεραντλία... ούτε το βράδυ. Αρκεί η ελάχιστη ανατάραξη της επιφάνειας από το φίλτρο για να οξυγονώνεται το νερό.

Εαν έχει αρκετα ψαρια στο ενυδρείο και χασεις τα βακτήρια που συντηρούν τον κύκλο του αζωτου και που υπάρχουν στο φιλτρο σου τότε θωλοσε το νερο την επομένη και έχεις προβλημα. Αρα το θες το δεύτερο φιλτο.
Εαν παλι εχεις να full planted aquarium τοτε καλο είναι να βαλεις airstone to βράδυ για κοιμασαι και ησυχος. Δεν λεω ότι ειναι εντελως απαραίτητο αλλα καλιο γαιδουρώδενε παρα........

Ελπίζω να μην σας παρακούρασα

johnny98130

Giorgos
16-04-03, 17:57
Να κάνω μια διευκρίνηση.

Το σημείο που διαφωνούσα δεν ήταν στο ότι δεν χρειάζεται δεύτερο φίλτρο. Αντιθέτως το στηρίζω αυτό.

να μη σου θωλώσει το νερό λόγω αμμωνίας

Εδώ είναι που διαφωνώ. Η ύπαρξη αμμωνίας δεν θολώνει το νερό.

και χασεις τα βακτήρια που συντηρούν τον κύκλο του αζωτου και που υπάρχουν στο φιλτρο σου τότε θωλοσε το νερο την επομένη και έχεις προβλημα.
Τώρα το έθεσες σωστά.
Άρα η αιτία δεν είναι η αύξηση της αμμωνίας αλλά καθαρά θέμα βακτηριδίων...

johnny98130
16-04-03, 19:53
Συμφωνήσαμε λοιπον :) :)