PDA

Επιστροφή στο Forum : Σκεφτομαι για θαλασσινο ...

georgez
16-01-11, 14:23
Παιδια καλησπερα και καλη χρονια να εχοθμε, παντα με υγεια!!!

Γιωργος ονομαζομαι και ειμαι νεος στο hobby.. Δεν εχω ασχοληθει με ενυδρειο γλυκου νερου αλλα θα ηθελα να παω κατευθειαν σε θαλασσινου..

Προσφατα προμηθευτικα τον ακολουθο εξοπλισμο απο γνωστο καταστημα της αθηνας.

Ενυδρειο Ferplast Dubai 100 (190 lt)
Φιλτρο EHEIM ECCO PRO 200
Test νερου

Θα ηθελα να σας ρωτησω ποσα κιλα Live Rock θα χρειαστω για τα λιτρα μου και ποσους κυκλοφορητες?

Επισης θα ηθελα τα φωτα σας για ενα skimmer, διοτι εχω μπερδευτι λιγακι :grin:

Για ψαρια σκεφτομαι Copperband Butterfly Fish, μου αρεσουν πολυ !!!

Στο φιλτρο θα μπορουσα να αφησω τα media που εχει (mechanical & biological) η πρεπει να βαλω και carbon?

Σας ευχαριστω εκ των προτερων ;)

haf_k
16-01-11, 20:33
Θα σου προτεινα να διαβασεις εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24372

Τουλαχιστον σε μενα με βοηθησε και ελυσε αρκετες απο τις αποριες μου

jimmis1974
16-01-11, 22:14
ψαξε και θα βρεις θεματα να διαβασεις πολλα, υπαρχουν φιλοι αρκετοι που φτιαχνουν θαλασσινο και ζητησαν βοηθεια.
γενικος το 2011 μπηκε με επιδημία στα αλατια !!:D
καπου στα 20 κιλα βραχο και 2 κυκλοφοριτες με συνολικη ροη καπου στα 4000. (και 2 sunsun να παρεις με 3000 εκαστος δεν υπαρχει προβλημα)
Για σκιμερ θα σου πρωτεινα το aquamedic blue (http://www.osmosisaquariums.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=717&category_id=49&manufacturer_id=3&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=el) το πηρα πριν κανα 2 μερες για ενα δευτερο ενυδρειο fish only που ετοιμασα, και ειναι παρα πολυ καλο και καλη ποιοτητα !!
Καλο ειναι να πας σε ενα εξωτερικο φιλτρακι , να βγαλεις το εσωτερικο αν εχεις να αδειασει και λιγο ο χωρος.
ΟΧΙ υλικα στο φιλτρο θαλασσινου , ΜΟΝΟ σφουγγαρια , υαλοβαμβακα, ανθρακα και ισως αντιφως αν χρειαστη . ΤΙΠΟΤΕ αλλο !!!!!!
Οσο για το συγκεκριμενο ψαρι που λες καλητερα να το ξεχασεις τελειως προς το παρον , ειναι δυσκολο ψαρι και δεν προτεινετε σε νεα ενυδρεια, μετα απο παρα πολυ καιρο οταν στρωσει το ενυδρειο και αποκτισεις και την καταληλη πειρα το κουβεντιαζουμε.
Καλη αρχη !!

almost
16-01-11, 22:30
ψαξε και θα βρεις θεματα να διαβασεις πολλα, υπαρχουν φιλοι αρκετοι που φτιαχνουν θαλασσινο και ζητησαν βοηθεια.
γενικος το 2011 μπηκε με επιδημία στα αλατια !!:D
καπου στα 20 κιλα βραχο και 2 κυκλοφοριτες με συνολικη ροη καπου στα 4000. (και 2 sunsun να παρεις με 3000 εκαστος δεν υπαρχει προβλημα)
Για σκιμερ θα σου πρωτεινα το aquamedic blue (http://www.osmosisaquariums.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=717&category_id=49&manufacturer_id=3&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=el) το πηρα πριν κανα 2 μερες για ενα δευτερο ενυδρειο fish only που ετοιμασα, και ειναι παρα πολυ καλο και καλη ποιοτητα !!
Καλο ειναι να πας σε ενα εξωτερικο φιλτρακι , να βγαλεις το εσωτερικο αν εχεις να αδειασει και λιγο ο χωρος.
ΟΧΙ υλικα στο φιλτρο θαλασσινου , ΜΟΝΟ σφουγγαρια , υαλοβαμβακα, ανθρακα και ισως αντιφως αν χρειαστη . ΤΙΠΟΤΕ αλλο !!!!!!
Οσο για το συγκεκριμενο ψαρι που λες καλητερα να το ξεχασεις τελειως προς το παρον , ειναι δυσκολο ψαρι και δεν προτεινετε σε νεα ενυδρεια, μετα απο παρα πολυ καιρο οταν στρωσει το ενυδρειο και αποκτισεις και την καταληλη πειρα το κουβεντιαζουμε.
Καλη αρχη !!

+
Στο να μη βάλει το ψαράκι (θα πάει από ασυτία 99%)

- Στα σφουγγάρια και υαλοβάμβακα

jimmis1974
16-01-11, 22:36
+
Στο να μη βάλει το ψαράκι (θα πάει από ασυτία 99%)

- Στα σφουγγάρια και υαλοβάμβακα

ισως εκφραστικα λαθος , sory. οταν λεω υαλοβαμβακα εννοω μια απλη στρωση να κρατησει τα χονρδα το φιλτρο.
Σφουγγαρια δεν λεω γεματο το φιλτρο αλλα ενα , μετα βιας 2.

Πρωσοπικα δεν εχω βαλει ποτε πολυ υαλοβαμβακα σε εξωτερικο φιλτρο , γιατι μπουκονουν ευκολα.

georgez
17-01-11, 09:36
Ok opote den to vazw akoma, nemo borw? exw akousei oti einai eukola.

Paidia diavasa kati gia sump to xreiazomai???

Den tha valw koralia prostoparwn sto enydreio mou, to eksoteriko filtro to xreiazomai? h tha kanei th douleia to skimmer?

To skimmer pou mou protineis einai se ena allo post pou eixes valei oti einai entelws athorivo?

Sas euxaristw :grin:

Πάνος
18-01-11, 01:02
γιωργο καλως ηρθες και σε παρακαλω να γραφεις ελληνικα.
το σαμπ εχει πολλα καλα αλλα δεν ειναι απαραιτητο. μπορεις και χωρις αυτο. στο εξωτερικο φιλτρο μπορεις να βαλεις ανθρακα-αντιφωσφορο. το σκιμερ κανει αλλη δουλεια. δεν ειναι φιλτρο. τα υπομνηματα και η αναζητηση θα σε βοηθησουν ;)

georgez
11-07-11, 22:31
Παιδια καλησπερα!

Τελικα αποφασισα να ξεκινησω το θαλασσινο ενυδρειο και εχω στο μυαλο μου τα εξης:

Skimmer Deltec MCE 600 ή Aquamedic Turboflotor 1000 blue

Αραγονιτη εχω βρει με 30 euro τα 10 κιλα αλλα μου φαινονται πολλα, εχει βαλει κανεις απο Petcumulus?

Εξωτερικο φιλτρο εχω ενα EHEIM Professionel 2 2026

Κυκλοφοριτες λεω για 2x Koralia Evolution 2800 τι λετε?καλα ειναι η θελει περισσοτερο?

Απο ζωντανο βραχο λες για 10 κιλα για αρχη.

Το ενυδρειο ειναι 190 λιτρα Freplast Dubai 100

Σας ευχαριστω εκ των προτέρων :D
-------------------------
Και κατι αλλο...

Διαβασα σε ενα ξενο forum οτι το kh ph calcium και magnesium πρεπει να ειναι balanced :confused:

Πως θα το καταφερω αυτο?

To ph μου αυτη τη στιγμη διχνει τερμα 8.4 με το test της tropic marin υγρο.

Το kh μου το μετρησα σημερα ειναι 5

Μηπως θα χρειαστω RO???

jimmis1974
11-07-11, 23:03
MCE 600 πολυ καλο , αλλα και το blue επεισης φοβερο για τα χρηματα του , το ειχα σε ενα απο τα 2 ενυδρεια μου και το αλλαξα και εχω και στα δυο το Aquamedic turboflotor 1000 Multi SL ( παρα πολυ καλο !! και απιστευτα αθορυβο, κοιμαμε διπλα του)

βαλε καμια αγγελια ζητησης για αραγωνιτη , θα τον βρεις πιο οικονομικα.
Καπου στα 20 με 25 κιλα θες. (σε 210λιτρα εγω εχω 25 κιλα)

Δεν υπαρχει λογος για τοσο δυνατο φιλτρο, πουλα το και παρε ενα μικρο με λιγα watt , αλλωστε μονο ανθρακα και αντιφως θα βαλεις και οσο πιο χαμηλη ροη εχει το φιλτρο τοσο καλυτερα φιλτράρεται το νερο.

Μια χαρα 2 koralia , και οι evolution ειναι κανουργιο μοντελο , ειναι πολυ καλοι !!

βραχο καμια 20 κιλα θες , καλυτερα ολον μαζι για να μπορεσεις να σχεδιασεις το στοισιμο.

οπωσδηποτε R/O !!!!!!!

georgez
11-07-11, 23:18
Και δεν μου λες φιλε Jimmy πως θα φτιαξω το νερο μου με την Α/Ο? Αυτο με καιει βασικα ...

Kh θελω κοντα στο 8 και ph 8 με 8.5 και οι αλλες τιμές? Πρεπει να φτιαξω κατι?

Το Gh μας ενδιαφερει?

Αλατι της Tropic Marin για Reef η το απλο?

almost
12-07-11, 08:20
Παιδια καλησπερα!

Τελικα αποφασισα να ξεκινησω το θαλασσινο ενυδρειο και εχω στο μυαλο μου τα εξης:

Skimmer Deltec MCE 600 ή Aquamedic Turboflotor 1000 blue

Αραγονιτη εχω βρει με 30 euro τα 10 κιλα αλλα μου φαινονται πολλα, εχει βαλει κανεις απο Petcumulus?

Εξωτερικο φιλτρο εχω ενα EHEIM Professionel 2 2026

Κυκλοφοριτες λεω για 2x Koralia Evolution 2800 τι λετε?καλα ειναι η θελει περισσοτερο?

Απο ζωντανο βραχο λες για 10 κιλα για αρχη.

Το ενυδρειο ειναι 190 λιτρα Freplast Dubai 100

Σας ευχαριστω εκ των προτέρων :D
Και κατι αλλο...

Διαβασα σε ενα ξενο forum οτι το kh ph calcium και magnesium πρεπει να ειναι balanced :confused:

Πως θα το καταφερω αυτο?

To ph μου αυτη τη στιγμη διχνει τερμα 8.4 με το test της tropic marin υγρο.

Το kh μου το μετρησα σημερα ειναι 5

Μηπως θα χρειαστω RO???

Αν βάλεις κοράλια σε ενδιαφέρει το kH,Ca, Mg και pH, αν βάλεις μόνο ψάρια σε ενδιαφέρει μόνο το pH.

ph: 8,2-8,4
kH: 6-12 (ανάλογα ποιά μέθοδο θες να ακολουθήσεις, πολlοί είναι στο 6 που είναι η τιμή για το Natural Sea Water )
Ca: 450
Mg:1350
To Mg πρέπει να έχει τιμή τριπλάσια του Ca.
Τις τιμές τις φτιάχνεις με συμπληρώματα.
Νερό από RO θέλεις έτσι και αλλοιώς για να μην προσθέσεις μέταλλα που δεν πρέπει να έχεις.

georgez
12-07-11, 08:34
Καλημερα!!!

Το DI της Α/Ο το θελουμε απαραιτητα???

Ειμαι ετοιμος !!! Μονο Skimmer δεν βρησκω απο αγγελια :confused:

almost
12-07-11, 12:50
Αν θες το απόλυτο, ναι.
Εγώ χρησιμοποιώ DI που αλλάζει χρώμα όταν εξαντλείται και έτσι δεν χρειάζεται να μετράω με TDS την έξοδο της RO.

Υ.Γ. Άμα σε ενδιαφέρει το Deltec MCE 600, έχω βάλει αγγελία πριν κανά μήνα και ισχύει ακόμα.

georgez
14-07-11, 15:39
Αλατι τι προτεινεται παιδες?

Ελεγα για Tropic Marin Pro Reef αλλα λενε δημιουργε αλγες...

Ισχυει???

madfdg
14-07-11, 17:48
Το συγκεκριμένο το χρησιμοποιώ πάνω απο 5 χρόνια και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με άλγες, νομίζω είναι απο τα καλύτερα που κυκλοφορούν στην αγορά απο πλευράς τιμών στο νερό και ταχύτητας στη διάλυση;)

georgez
15-07-11, 09:56
Καλημερα παιδια!

Φιλε Madfdg σε ευχαριστω πολυ για το σχολιο σου και πιστευω πως γενικα υπαρχει μεγαλη παραπληροφορηση.

Εβαλα χτες την οσμωση και δουλεψε... Εβγαλα 60 λιτρα νερου καθαρου για αρχη και με το ακαθαρτο ποτισα το παρτερι!!! Ecology λεμε :D

Αλατι λεω να παρω Tropic Marin Reef για αρχη.

Το weekend θα ξεκινησω οποτε θα ανεβασω foto

Τον αραγονιτη αμα ειναι ψοφιος μπορω να τον στρωσω στο ενυδρειο χωρις νερο και μετα να το γεμισω μεχρι τη μεση???
Παιδια και κατι ακομα... Οταν βαλω το βραχο θα μπορουσα να ριξω και λιγες σταγονες καθαρης αμμονιας να ξεκινησει ο κυκλοσ εκτος απο τουσ οργανισμουσ που θα τεζαρουν απο το βραχο??

georgez
24-07-11, 15:16
Παιδια καλησπερα!

Γεμισα το ενυδρειο λιγο πιο πανω απο τη μεση με νερο οσμωσης, συνδεδα κυκλοφορητες και εριξα αλατι της tropic marin pro reef. Το νερο ειναι θολο εδω κ 3 μερες..πρεπει να κανω κατι;

kostas82
24-07-11, 15:44
γεια σου φιλε ,ποσο αλατι εριξες;

georgez
24-07-11, 18:13
Εχω ενα τετρακιλο και εχω ριξει περιπου το μισο. Το ρεφρακτομετρο λεει 1.020. Το κουτι επανω λεει για 120 λιτρα και το ενυδρειο ειναι 190 αδειο, κσπου στο 55 - 60 % νερο εχει μεσα.
Το ρεφρακτομετρο το εχω καλιμπραρει στην ιδια θερμοκρασια του ενυδρειου με νερο οσμωσης.

kostas82
24-07-11, 19:15
1900γρ ειναι για 50 λιτρα (1025) αν το εριξες ολο μαζι μπορει να εγινε καταρευση ασβεστιου ή δες μηπως ανασηκωνεται η αμμος ,αυτο το αλατι διαλυεται αμεσως αν ειναι απο το αλατι θα ξεθολωσει ;)

georgez
24-07-11, 19:20
Φιλε Κωστα στο ενυδρειο δεν εχω βαλει ακομα αραγωνιτη αδειο ειναι μονο με νερο και κυκλοφορητες μεσα.

Ξεκινησα απο τη παρασκευη και το εριξα σταδιακα.

Στην επιφανεια, στο πατο του ενυδρειου και πανω στους κυκλοφορητες εχει κατσει αλατι και μοιαζει σαν παχνη - πουδρα. Ετσι γινεται???

Ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια :grin:

kostas82
24-07-11, 19:28
δεν πρεπει να ειναι αλατι αλλα ασβεστιο και δεν θα επρεπε να συμβει αυτο ισως το αλατι δεν ειχε σωστη αναλογια στο μαγνησιο και εγινε αυτο (ελατωματικο) για μετρα μαγνησιο ..αφου φερεις την αλατοτητα στο 1025

georgez
24-07-11, 20:45
Δεν εχω test αυτη τη στιγμη...

Οποτε τι;το αδιαζω και το ξαναγεμιζω με αλλο αλατι;

kostas82
24-07-11, 20:52
οχι Γιωργο το φαινομενο σταματαει οταν ερθουν σε ισορροπια ca,mg ,alk,μπορει να μην ηταν ανακατεμενο καλα το αλατι φερτο στην σωστη αλατοτητα και θα ξεθολωσει σιγα σιγα, λογικα :p

georgez
25-07-11, 00:19
Οκ σε ευχαριστω πολυ! Οποτε αναμενουμε ...

georgez
20-08-11, 10:15
Παιδιά καλημέρα!

Το ενυδρείο στήθηκε και τράβηξα 2 φωτογραφίες με το κινητό...:D

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-j69-d1359432-aquarium-img_0004.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-j69-d1359432-aquarium-img_0002.jpg

Αμμωνία 0

PH 8.2

Salinity 1.021

Μένει να κάνω μέτρηση για NO2 NO3 και να φέρω την αλατότητα στο 1.025

Δεκτά σχόλια για το στήσιμο του βράχου, όσο βαριά κι αν είναι :D

Από κυκλοφορία 2x Aquael Reef Circulator 2600

Skimmer από το φίλο Almost Deltec MCE 600 με αντιφώσφορο και Carbon της Seachem

Αλάτι Tropic Marin PRO REEF

Από λάμπες πέρνει 2x T5 39w και σκέφτομαι μία ATI Actinic πίσω και μία ATI Blue Plus μπροστά.

Ο βράχος είναι 15 κιλά συνολικά, θα μου φτάσει για τη βιολογία η θα πρέπει να την υποστηρίξω με βιολογικό υλικό?

Από ψάρια σκέφτομαι: Chromis για αρχή και αργότερα κανένα Tang.

Αυτό που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι πως θα φτιάξω σωστά τη ροή με τους κυκλοφορητές... :rolleyes:

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά που με βοήθησαν με τις απορίες μου (Κερνάω μάσα όποτε γουστάρετε :D:D:D:D:D:D Εκτός από το φίλο Almost που θα του κάνω δώρο μία πεταλούδα Copperband :D:D:D)

Θα σας κρατάω ενήμερους... ;)

georgez
14-09-11, 10:12
Και μια ακομα με τον νεο φωτισμο :D

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-j69-d1359432-aquarium-img_0043.jpg

kostas82
14-09-11, 10:45
Παιδιά καλημέρα!

Το ενυδρείο στήθηκε και τράβηξα 2 φωτογραφίες με το κινητό...:D

Αμμωνία 0

PH 8.2

Salinity 1.021

Μένει να κάνω μέτρηση για NO2 NO3 και να φέρω την αλατότητα στο 1.025

Δεκτά σχόλια για το στήσιμο του βράχου, όσο βαριά κι αν είναι :D

Από κυκλοφορία 2x Aquael Reef Circulator 2600

Skimmer από το φίλο Almost Deltec MCE 600 με αντιφώσφορο και Carbon της Seachem

Αλάτι Tropic Marin PRO REEF

Από λάμπες πέρνει 2x T5 39w και σκέφτομαι μία ATI Actinic πίσω και μία ATI Blue Plus μπροστά.μαλον χρειαζεσαι μια Aquablue Special μαζι με μια απο αυτες τις δυο

Ο βράχος είναι 15 κιλά συνολικά, θα μου φτάσει για τη βιολογία η θα πρέπει να την υποστηρίξω με βιολογικό υλικό?καλημερα Γιωργο,λογικα φτανει ο βραχος, ποσα καθαρα λιτρα εισαι; Θα πρεπει να φερεις τον βραχο πιο μπροστα στο ενυδρειο ετσι ωστε να αφησεις 8-10 εκατοστα για να κινειται το νερο ανετα και απο την πισω πλευρα, ακομα προσπαθησε να χτισεις ετσι τον βραχο ωστε να υπαρχουν κρυψωνες για τα ψαρακια , θεσεις για τα κοραλια αν βαλεις και να μπορει το νερο να κυκλοφορει αναμεσα για να παρασερνει τα υπολοιματα τροφων κτλ.

Από ψάρια σκέφτομαι: Chromis για αρχή και αργότερα κανένα Tang.

Αυτό που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι πως θα φτιάξω σωστά τη ροή με τους κυκλοφορητές... :rolleyes:

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά που με βοήθησαν με τις απορίες μου (Κερνάω μάσα όποτε γουστάρετε :D:D:D:D:D:D Εκτός από το φίλο Almost που θα του κάνω δώρο μία πεταλούδα Copperband :D:D:D)

Θα σας κρατάω ενήμερους... ;)
....

almost
14-09-11, 13:37
Βάλε την πεταλούδα μέσα να στρώσει το ενυδρείο :D:D
Και μετά την δίνεις και σε εμένα (να την βάλω στο κήπο δίπλα στη δικιά μου).:D:D

Είναι και οι 2 λάμπες ανοιχτές, ή μόνο η μπλε στη φώτο;

georgez
14-09-11, 14:37
Βάλε την πεταλούδα μέσα να στρώσει το ενυδρείο :D:D
Και μετά την δίνεις και σε εμένα (να την βάλω στο κήπο δίπλα στη δικιά μου).:D:D

Είναι και οι 2 λάμπες ανοιχτές, ή μόνο η μπλε στη φώτο;

χαχαχα φίλε θα σε στενοχωρήσω αλλά λέω να μη βάλω τελικά :D

Τι έχεις φτιάξει νεκροταφείο πεταλούδας στο κήπο ;;; :D

Τελικά δεν έβαλα Actinic, έχω 2x ATI Blue Plus πως φαίνεται το spectrum ;

Έχω κάποια θεματάκια... Τα υλικά της Seachem θέλουν πολύ ψιλή κάλτσα για να τα κρατήσει και έβαλα μια της Gobby η οποία μάλλον θα μαζεύει βρόμα. Επίσης όταν έβαλα το βράχο μέσα μου έβγαλε φωσφορικά 0,5mg και νιτρικά 10mg.
Έβαλα αντιφώσφορο αλλά δεν έχει τραβήξει ακόμα και φοβάμαι ότι δεν τον έχω τοποθετήσει σωστά μέσα στο Skimmer. Τη κάλτσα την έχω χαμηλά αλλά λέω να τη βάλω κοντά στην έξοδο νερού του Skimmer.

Ο βράχος που μου ήρθε ήθελα να σιγουρευτώ ότι ήταν στρωμένος και έριξα αμμωνία καθαρή σε δοσολογία 0,5 mg/l η οποία έγινε μηδέν σήμερα το πρωί μετά από 4 εβδομάδες. Βέβαια δεν είχα φτιάξει τη ροή από την αρχή σωστά αλλά καθυστερεί τόσο πολύ ο βράχος να στρώσει;

Αυτό το είδος Chromis το έχει δει κανείς να τα φέρνουν Ελλάδα; http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+1634+113&pcatid=113 Λέω να βάλω 2 για αρχή (αν βρώ ...)

Ο βράχος και η κοραλλίνη ισχύει ότι κάνουν απονιτρωποίηση;

zalk
14-09-11, 16:52
ο βραχος μοιαζει πολυ με ψοφιο.:rolleyes:μα πολυ

georgez
14-09-11, 17:38
ο βραχος μοιαζει πολυ με ψοφιο.:rolleyes:μα πολυ

Γι αυτο λες να μην εχει στρωσει ακομα ;;;

almost
14-09-11, 18:08
χαχαχα φίλε θα σε στενοχωρήσω αλλά λέω να μη βάλω τελικά :D

Τι έχεις φτιάξει νεκροταφείο πεταλούδας στο κήπο ;;; :D
Μια έχασα, μου φτάνει..
Τελικά δεν έβαλα Actinic, έχω 2x ATI Blue Plus πως φαίνεται το spectrum ;
Πολύ μπλε μου φαίνεται..
Έχω κάποια θεματάκια... Τα υλικά της Seachem θέλουν πολύ ψιλή κάλτσα για να τα κρατήσει και έβαλα μια της Gobby η οποία μάλλον θα μαζεύει βρόμα. Επίσης όταν έβαλα το βράχο μέσα μου έβγαλε φωσφορικά 0,5mg και νιτρικά 10mg.
Έβαλα αντιφώσφορο αλλά δεν έχει τραβήξει ακόμα και φοβάμαι ότι δεν τον έχω τοποθετήσει σωστά μέσα στο Skimmer.
Ή δεν έβαλες τη σωστή ποσότητα αντιφώς (κοίτα τις οδηγίες πάλι, της Seachem σε 4 ημέρες τον πετάς, μετά μπορεί να τα ξαναδώσει πίσω) ή τον έχεις βάλει σε λάθος σημείο.

Τη κάλτσα την έχω χαμηλά αλλά λέω να τη βάλω κοντά στην έξοδο νερού του Skimmer.

Ο βράχος που μου ήρθε ήθελα να σιγουρευτώ ότι ήταν στρωμένος και έριξα αμμωνία καθαρή σε δοσολογία 0,5 mg/l η οποία έγινε μηδέν σήμερα το πρωί μετά από 4 εβδομάδες. Βέβαια δεν είχα φτιάξει τη ροή από την αρχή σωστά αλλά καθυστερεί τόσο πολύ ο βράχος να στρώσει;
Το ότι σου έβαλε νιτρικά ο βράχος σημαίνει ότι δεν ήταν στρωμένος.
Αλλά δεν μου φαίνεται να είναι κουραρισμένος, ο κουραρισμένος δεν είναι κάτασπρος.
Αυτό το είδος Chromis το έχει δει κανείς να τα φέρνουν Ελλάδα; http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+1634+113&pcatid=113 Λέω να βάλω 2 για αρχή (αν βρώ ...)
Δεν το έχω δει ποτέ..
Ο βράχος ναι, ρίχνει τα νιτρικά (ο ζωντανός, όχι ο δικός σου που είναι ψόφιος :D), αλλά μπορεί να τα ξαναβγάλει πολλά χρόνια μετά ή αν τον σπάσεις..
Η κοραλλίνη όχι. Η κοραλλίνη απλά τραβάει Ca και kH (που αφού δεν πας για reef δεν σε ενδιαφέρει).

georgez
14-09-11, 20:14
Ωραια τα λες :D

Οποτε τι κανω με το βραχω τωρα;;; Τον στρωνω με αμμονια;;;

Θα ζωντανεψει ποτε αυτο το ψοφιμι;;; :D:D:D και πως θα το καταλαβω;;;

Μπορω να προσθεσω βιολογικο υλικο μεσα στο Skimmer;;

almost
14-09-11, 21:14
Αν σου μηδενίσει τα νιτρικά (δεν βγάζει πια), τότε είναι κουραρισμένος και μπορείς σιγά σιγά να βάζεις ψαράκια.

Αν θες να ρίχνεις κάτι, ρίχνε τα βακτήρια της prodibio.

Βιολογικό, δεν χρειάζεται. Απλά περιμένεις να μηδενίσουν τα νιτρικά σου.

Θα ζωντανέψει, αλλά θα αργήσει πολύ αν δεν βάλεις κάποιο κομμάτι ζωντανού βράχου, ή ξύσματα κοραλλίνης από άλλο ενυδρείο.

georgez
14-09-11, 21:43
Αν σου μηδενίσει τα νιτρικά (δεν βγάζει πια), τότε είναι κουραρισμένος και μπορείς σιγά σιγά να βάζεις ψαράκια.

Αν θες να ρίχνεις κάτι, ρίχνε τα βακτήρια της prodibio.

Βιολογικό, δεν χρειάζεται. Απλά περιμένεις να μηδενίσουν τα νιτρικά σου.

Θα ζωντανέψει, αλλά θα αργήσει πολύ αν δεν βάλεις κάποιο κομμάτι ζωντανού βράχου, ή ξύσματα κοραλλίνης από άλλο ενυδρείο.

Ωραια ... Εχει και 3 κομματια που εχουν κορραλινη πανω και πρεπει να ειναι ζωντανα. Οποτε περιμενω...

Αντιφωσφορο τον βαζω καθε ποτε; και τον βγαζω μετα απο 4 ημερες;

Με τον ανθρακα το ιδιο; ή τον αφηνω πιο πολυ καιρο μεσα;

almost
15-09-11, 07:04
Ρε συ, αυτό έχει να κάνει με το κάθε προιόν.
Για αυτό έχει ο κατασκευαστής οδηγίες στο κουτάκι :D
Αν και τα 2 είναι της Seachem, ο αντιφώς μετά από 4 ημέρες και ο άνθρακας μετά από 1 μήνα.

georgez
15-09-11, 08:31
Ρε συ, αυτό έχει να κάνει με το κάθε προιόν.
Για αυτό έχει ο κατασκευαστής οδηγίες στο κουτάκι :D
Αν και τα 2 είναι της Seachem, ο αντιφώς μετά από 4 ημέρες και ο άνθρακας μετά από 1 μήνα.

Καλα ντε μη βαρας :D:D:D

Εκανα μετρησεις σημερα το πρωι... Αμμωνια 0, ΝΟ2 0, ΝΟ3 15mg/l

Το παραταω να πεσουν τα νιτρικα ;;; Η να πεταξω τη πεταλουδα μεσα ;;; :D:D:D:D:D:D

Scopas Tang μπορω να βαλω μονο του ;;; Η γινεται μεγαλο ;;;

zalk
15-09-11, 08:34
το θεμα ειναι ομως αν αγορασες τον ψοφιο για ζωντανο και σε εξαπατησαν....
μην το περνας ετσι.

georgez
15-09-11, 09:07
το θεμα ειναι ομως αν αγορασες τον ψοφιο για ζωντανο και σε εξαπατησαν....
μην το περνας ετσι.

Για ζωντανο τον αγορασα φιλε μου αλλα πειρα τα 15 κιλα 90 euro ενω στα καταστηματα ξεκινανε στη καλυτερη απο 10 euro το κιλο, οποτε δεν με πειραζει.

Επειτα εχω πολυ πιο σοβαρα πραγματα να ασχολιθω αυτο το καιρο απο το να κυνηγαω καποιον που μου πουλησε ψοφιο βραχο ;)

Ο βραχος δεν ειναι τελειως νεκρος, εχει 3 κομματια γεματα χρωματα και φανταζομαι πως ειναι ζωντανα, μπορει στη φωτογραφια να μην φαινονται.

Παντα φιλικα αδερφε γιατι καποιες φορες ο γραπτος λογος παρεξηγειται ;)

Για το Scopas τι λετε μπαινει η θα στραβωσει ;;; :D:D:D

accnt
15-09-11, 09:52

Η κοραλίνη δεν νομίζω να κάνει τπτ... Ίσα ίσα που "τραβάει" Ca, Mg.

almost
15-09-11, 12:10
Για ζωντανο τον αγορασα φιλε μου αλλα πειρα τα 15 κιλα 90 euro ενω στα καταστηματα ξεκινανε στη καλυτερη απο 10 euro το κιλο, οποτε δεν με πειραζει.

Επειτα εχω πολυ πιο σοβαρα πραγματα να ασχολιθω αυτο το καιρο απο το να κυνηγαω καποιον που μου πουλησε ψοφιο βραχο ;)

Ο βραχος δεν ειναι τελειως νεκρος, εχει 3 κομματια γεματα χρωματα και φανταζομαι πως ειναι ζωντανα, μπορει στη φωτογραφια να μην φαινονται.

Παντα φιλικα αδερφε γιατι καποιες φορες ο γραπτος λογος παρεξηγειται ;)

Για το Scopas τι λετε μπαινει η θα στραβωσει ;;; :D:D:D

Αν έχει 30cm πλάτος το ενυδρείο σου, βάλε, να μπορεί να χωράει και κάθετα!!
Πάντως, όλα τα θαλασσινά αργούν να μεγαλώσουν, μη νομίζεις ότι θα το πάρεις το ψαράκι 8-10cm και σε ένα χρόνο θα πιάσει τελικό μέγεθος (30cm). Οπότε η επιλογή δική σου.

Σχετικά με τον βράχο, τον πήρες 6€ το κιλό, όσο πουλάνε οι χομπίστες τον ζωντανό βράχο. Αλλά μάλλον τα 2-3 κομματάκια είναι ζωντανός, γιατί τα άλλα βγάζουν νιτρικά που σημαίνει ότι δεν ήταν καν στρωμένος.

Α, αν θες και άλλον ζωντανό, έχω στο μπαλκόνι!!
(Ήδες, κάνω τα πάντα για να μου πάρεις εκείνη τη πεταλούδα που λέγαμε!!)

georgez
15-09-11, 12:36
Αν έχει 30cm πλάτος το ενυδρείο σου, βάλε, να μπορεί να χωράει και κάθετα!!
Πάντως, όλα τα θαλασσινά αργούν να μεγαλώσουν, μη νομίζεις ότι θα το πάρεις το ψαράκι 8-10cm και σε ένα χρόνο θα πιάσει τελικό μέγεθος (30cm). Οπότε η επιλογή δική σου.

Σχετικά με τον βράχο, τον πήρες 6€ το κιλό, όσο πουλάνε οι χομπίστες τον ζωντανό βράχο. Αλλά μάλλον τα 2-3 κομματάκια είναι ζωντανός, γιατί τα άλλα βγάζουν νιτρικά που σημαίνει ότι δεν ήταν καν στρωμένος.

Α, αν θες και άλλον ζωντανό, έχω στο μπαλκόνι!!
(Ήδες, κάνω τα πάντα για να μου πάρεις εκείνη τη πεταλούδα που λέγαμε!!)

Θα χωραει καθετα γιατι εχω 38 περιπου :D

Δηλαδη αυτος σε ποσο καιρο περιπου θα κανει απονιτροποιηση? κανα χρονο? :smt082

Χτες το πρωι του ειχα ριξει αμμωνια 0,5 και το απογευμα ηταν στο 0,2 με 0,25 NO2 και σημερα το πρωι ολα μηδενισμενα οποτε ειναι ενταξει φανταζομαι...

Φιλε θα παω σημερα το απογευμα να παρω ενα Copperband και θα στο στειλω με τα ΕΛΤΑ και μαλιστα Β κατηγορια με το αργο για να σου ερθει με πιο ζωντανα χρωματα :D:D:D

almost
15-09-11, 12:43
Τότε να σου πω και την διεύθυνση της πεθεράς μου!!

Πάνος
15-09-11, 14:42
Ο βράχος ναι, ρίχνει τα νιτρικά αλλά μπορεί να τα ξαναβγάλει πολλά χρόνια μετά ή αν τον σπάσεις..
αυτο ειναι ευκολο να μου το εξηγησεις? η να μου πεις αν το διαβασες καπου?

almost
15-09-11, 17:23
αυτο ειναι ευκολο να μου το εξηγησεις? η να μου πεις αν το διαβασες καπου?

θα προσπαθήσω να το εξηγήσω..

Θυμάμαι ότι το βιβλίο έλεγε ότι αυτό το φαινόμενο εξηγεί μερικά από τα σύνδρομα παλαιού ενυδρείου και πρότεινε να αλλάζεις ένα ποσοστό του βράχου σου κάθε μερικά χρόνια για να μην την πάθεις.
Σχετικά με το σπάσιμο του βράχου, έδειχνε μια φωτογραφία με σπασμένο βράχο που στο κέντρο του ήταν κατάμαυρος και γύρω από το κέντρο υπήρχαν ζώνες με διαφορετικά χρώματα, προς την επιφάνεια του βράχου πιο λευκά, και εξηγούσε στη φωτογραφία τα διάφορα στάδια απονιτροποίησης που συμβαίνουν λόγο των βακτηριδίων που αναπτύσσονται σε διαφορετικές περιοχές οξυγόνου (όσο πλησιάζεις στο κέντρο μειώνεται το διαθέσιμο οξυγόνο).
Τα χρώματα που αναπτύσσονταν, ήταν σε αντιστοιχία με τα χρώματα που αναπτύσσονται σε ένα DSB. Σχηματίζονται δηλαδή διαφορετικές ζώνες εσωτερικά στο βράχο με διαφορετικές λειτουργίες.
Όσο ο βράχος παλαιώνει (10-20 χρόνια μετά, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες) αρχίζουν οι "δίαυλοι" που έχουν σχηματιστεί να στενεύουν και να χάνει την λειτουργικότητά του και ή θα σταματήσει να λειτουργεί ή και μπορεί να απελευθερώσει τα βακτήρια που υπάρχουν (με την έννοια ότι αυτά δεν βρίσκουν πια τροφή και αρχίζουν να αλλάζουν υποστρώματα).

Δηλαδή, δεν λέει τίποτα καινούργιο.
Λέει ότι η απονιτροποίηση συμβαίνει σε περιοχές με έλλειψη οξυγόνου, το πάχος του βράχου θα σχηματίσει κάποιες ζώνες αναερόβιες και άμα τον σπάσεις, εκθέτεις τις ζώνες αυτές σε οξυγόνο και "ελευθερώνεις" τα βακτήρια.

georgez
15-09-11, 18:10
Σε 10 - 20 χρονια θα εχω βαλει το βραχο σε μουσειο μαζι με τη πεταλουδα :D:D:D

almost
15-09-11, 18:32
Μπα, η πεταλούδα ζει παραπάνω!!:D:D

Ο χρόνος είναι σχετικός γιατί η διαδικασία δεν πραγματοποιείται με την ίδια ταχύτητα σε όλους τους βράχους.
Σε έναν πολύ μεγάλο βράχο, θέλει πολύ χρόνο.
Σε ένα κομματάκι βραχάκι, θέλει πολύ λιγότερο, μπορεί 2-3 χρόνια.

Αλλά και εγώ αυτό είχα πει όταν το διάβαζα, σιγά μην αλλάξω βράχο.
Αυτό όμως που πρέπει να μείνει, είναι ότι ένα στρωμένο βράχο δεν τον σπάμε για να αλλάξουμε aquascape:D:D

Πάνος
15-09-11, 19:31
θα προσπαθήσω να το εξηγήσω...
κατανοητο και σε ευχαριστω.
απλα πιο πανω ετσι οπως το εγραψες φανηκε σαν να δεσμευονται καπου τα νιτρικα και να εγκλωβιζονται και μετα με το σπασιμο η με το χρονο να απελευθερωνονται...:D
ετσι οπως το ανελυσες μετα νομιζω το εξηγεις ωραιοτατα!

georgez
16-09-11, 13:01
Παιδια τα Dragonets ειναι δυσκολα στο ταϊσμα ;;; Για αρχαριο κανουν ;;;

madfdg
16-09-11, 16:37
Δεν κάνουν ειδικά για αρχάριο και για μικρό-ανώριμο ενυδρείο.Είναι πάρα πολύ δύσκολο να δεχθούν έτοιμη τροφή και βασίζονται αποκλειστικά σε κοπήποδα για να επιβιώσουν;)

georgez
19-09-11, 12:08
Δεν κάνουν ειδικά για αρχάριο και για μικρό-ανώριμο ενυδρείο.Είναι πάρα πολύ δύσκολο να δεχθούν έτοιμη τροφή και βασίζονται αποκλειστικά σε κοπήποδα για να επιβιώσουν;)

Με τη τροφη Instant Baby Brine Shrimp της Ocean Nutrition δεν θα κανω δουλεια ;;; Ολα τα ομορφα ψαρια δεν τρωνε :neutral:

nikman
19-09-11, 14:53
Περίμενε 3-4 μήνες και βάλε ένα τότε. Αυτά τα χαριτωμένα ψαράκια τρέφονται με κοπίποδα. Είναι κάτι μικροσκοπικά άσπρα ζωιφια που θα τα δεις να περπατάμε στη άμμο στο βράχο και τα τζάμια του ενυδρείου σου.
Περιπτώσεις που Μανταρίνος μαθαίνει και τρέφεται με κετεψυγμένη ή ξηρά τροφή είναι σπάνιες

georgez
19-09-11, 15:00
Περίμενε 3-4 μήνες και βάλε ένα τότε. Αυτά τα χαριτωμένα ψαράκια τρέφονται με κοπίποδα. Είναι κάτι μικροσκοπικά άσπρα ζωιφια που θα τα δεις να περπατάμε στη άμμο στο βράχο και τα τζάμια του ενυδρείου σου.
Περιπτώσεις που Μανταρίνος μαθαίνει και τρέφεται με κετεψυγμένη ή ξηρά τροφή είναι σπάνιες

Βλεπω και αμφιποδα και κοπιποδα μεσα στο ενυδρειο μου αλλα ειναι λιγα..

Τι να βαλω σαν πρωτο ψαρι μεσα, για πειτε καμια γνωμη ... εκτος απο πεταλουδες :D:D:D

Πάνος
21-09-11, 15:23
Ολα τα ομορφα ψαρια δεν τρωνε :neutral:
αυτο ξαναπες το. και μετα ξαναπες το! :D

georgez
21-09-11, 15:59
αυτο ξαναπες το. και μετα ξαναπες το! :D

Θελω να δω τι θα πει ο Μανταρινος που θα στρωσει το ενυδρειο μου!!! :D:D:D:D:D:D

Πάνος
21-09-11, 16:55
θα σου πει..."ωραια τα φυκια αναποδα"!!! :( (κατα το "ραδικια") :D

nikman
22-09-11, 00:21
Τι να βαλω σαν πρωτο ψαρι μεσα, για πειτε καμια γνωμη ... εκτος απο πεταλουδες :D:D:D

ένα κοπαδάκι από 5-6 chromis viridis

accnt
22-09-11, 09:34
θα σου πει..."ωραια τα φυκια αναποδα"!!! :( (κατα το "ραδικια") :D

Δυστυχώς... απλά μια μέρα θα "εξαφανιστεί", δεν θα βρεις τίποτα...:(