Επιστροφή στο Forum : Στρώνοντας το ενυδρείο μας...
Καλησπέρα παιδιά,
αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το στρώσιμο του ενυδρείου μας με αμμωνία, χωρίς τη βοήθεια από 'μπόλι' και εννοείται χωρίς ψάρια. Το ενυδρείο μας είναι Juwel Rio 240 λίτρα και εκτός από το εσωτερικό φίλτρο που έχει, 'τρέχει' και ένα εξωτερικό Eheim Eco Pro300.
Προμηθευτήκαμε λοιπόν διάλυμα αμμωνίας 10% από το φαρμακείο αφού τσεκάραμε ότι δεν αφρίζει ανακινώντας το. Ετσι ξεκινήσαμε να προσθέτουμε σταδιακά μικρές ποσότητες από το διάλυμα αμμωνίας και μετράγαμε κάθε φορά μετά από τριάντα λεπτά με τα υγρά τεστ της Tetra.
Χρειάστηκα συνολικά 15ml από το διάλυμα αυτό για να φτάσω στα επίπεδα του 3-4mg/lit. Να σημειώσω ότι προσθέσαμε και πολύ μικρή ποσότητα τροφής. Η θερμοκρασία του νερού είναι στους 24 βαθμούς και ευελπιστώ να ανέβει λίγο ακόμα μιας και διάβασα ότι επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής των βακτηρίων...
Από αυτά που διάβασα πρέπει να προσθέσω αύριο και κάποια ποσότητα από βακτήρια (Nitrivec?) που ενδέχεται να επιταχύνουν τη διαδικασία. Δεν ξέρω όμως πόσο και κάθε πότε... :confused: Η συσκευασία αναγράφει 10ml ανά 100lit μία φορά τη βδομάδα, αλλά δεν αναφέρεται σε περίοδο στρωσίματος. Help!
Μετρήσεις για τα επίπεδα της αμμωνίας σκέφτομαι να παίρνω μέρα παρά μέρα για τις επόμενες 7 μέρες και μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα νιτρώδη.
Τυχόν παρατηρήσεις και υποδείξεις σας θα μας είναι πολύ χρήσιμες!
Ευχαριστούμε :)
Αυξησε την θερμοσκρασια στουσ 28-30 για να γίνει πιο γρηγορα η παραγωγη βακτηριων...
Αυξησε την θερμοσκρασια στουσ 28-30 για να γίνει πιο γρηγορα η παραγωγη βακτηριων...
Έχει γίνει κιόλας! Thanks!
Καλη επιτυχια κ καλογεμιστο!περιμενουμε φωτο!
Και απο μενα καλη επιτυχια... :p:p
.......................................
Από αυτά που διάβασα πρέπει να προσθέσω αύριο και κάποια ποσότητα από βακτήρια (Nitrivec?) που ενδέχεται να επιταχύνουν τη διαδικασία. Δεν ξέρω όμως πόσο και κάθε πότε... :confused: Η συσκευασία αναγράφει 10ml ανά 100lit μία φορά τη βδομάδα, αλλά δεν αναφέρεται σε περίοδο στρωσίματος. Help!
Μετρήσεις για τα επίπεδα της αμμωνίας σκέφτομαι να παίρνω μέρα παρά μέρα για τις επόμενες 7 μέρες και μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα νιτρώδη.
...........................................
Επειδή εστρωσα και γω με ΒιοNitrivec: Εριξα την αρχική δόση που αναφέρει και αλλο 1/4 της δόσης 10 μέρες μετά. Η δόση βέβαια που έλεγε η συσκευασία μου ήταν 10ml/ 25lt. Το ενυδρείο μου έστρωσε στις 17 μέρες.
Η σκέψη σου για την συχνότητα των μετρήσεων μου φαίνεται σωστή.
Καλή αρχή και υπομονή με το στρώσιμο!
Παιδιά ευχαριστούμε για τις ευχές σας!
Προσθέσαμε σήμερα 30ml Nitrivec και αύριο θα μετρήσουμε αμμωνία να δούμε τι γίνεται...
-------------------------
Επειδή εστρωσα και γω με ΒιοNitrivec: Εριξα την αρχική δόση που αναφέρει και αλλο 1/4 της δόσης 10 μέρες μετά. Η δόση βέβαια που έλεγε η συσκευασία μου ήταν 10ml/ 25lt.
Πόπη έχεις δίκιο, η συσκευασία γράφει 10ml ανά 25lit και όχι ανά 100 που έγραψα παραπάνω! Λάθος μου!
Αυτό σημαίνει όμως ότι για τα 250 λίτρα που είναι το δικό μας ενυδρείο ότι θέλει 100ml, δλδ δύο συσκευασίες των 50ml κάθε βδομάδα και με αμφίβολο αποτέλεσμα αν τελικά κάνει τίποτα... Μου φαίνεται υπερβολικό αλλά και ασύμφορο οικονομικά! :smt120
Η πρόθεση μου είναι να να συμπληρώνω 30ml μία φορά τη βδομάδα... ;)
Κλεόβουλος
05-01-11, 10:08
Καλή επιτυχία παιδιά!
(γιατί όμως επιλέξατε την χρονοβόρα και ευρω-βόρα :) μέθοδο και όχι την γρήγορη και δωρεάν?)
Καλή επιτυχία παιδιά!
(γιατί όμως επιλέξατε την χρονοβόρα και ευρω-βόρα :) μέθοδο και όχι την γρήγορη και δωρεάν?)
Καλή ερώτηση Κλεόβουλε! :)
Ολη αυτή αναμονή, η καθημερινή παρακολούθηση μέσω των τεστ, η βήμα-βήμα εξέλιξη της διαδικασίας αλλά και η προσμονή της επιστημονικής επιβεβαίωσης του τελικού αποτελέσματος σου δίνει μία περίεργη αίσθηση ικανοποίησης...
Αλλωστε 'η υπομονή είναι πικρή αλλά ο καρπός της γλυκός...' ;)
Κλεόβουλος
05-01-11, 10:42
+-3 :)
Παιδιά ευχαριστούμε για τις ευχές σας!
Προσθέσαμε σήμερα 30ml Nitrivec και αύριο θα μετρήσουμε αμμωνία να δούμε τι γίνεται...
Πόπη έχεις δίκιο, η συσκευασία γράφει 10ml ανά 25lit και όχι ανά 100 που έγραψα παραπάνω! Λάθος μου!
Αυτό σημαίνει όμως ότι για τα 250 λίτρα που είναι το δικό μας ενυδρείο ότι θέλει 100ml, δλδ δύο συσκευασίες των 50ml κάθε βδομάδα και με αμφίβολο αποτέλεσμα αν τελικά κάνει τίποτα... Μου φαίνεται υπερβολικό αλλά και ασύμφορο οικονομικά! :smt120
Η πρόθεση μου είναι να να συμπληρώνω 30ml μία φορά τη βδομάδα... ;)Οταν στρωσει το ενυδρειο δεν χρειαζεται να προσθετεις βακτηρια.
Ενδεικτικα αναφερω οτι τα νιτροποιητικα βακτηρια μπορουν σε καταλληλες συνθηκες (επαρκεις ρυπους και διαθεσιμο χωρο εποίκισης) να διπλασιασουν μονα του τον πληθυσμο τους καθε 18 ωρες
Αν κανεις σωστα τη συντηρηση του φιλτρου (δλδ δεν πλενεις με νερο βρυσης τα υλικα) και κρατας τις ισορροπιες (ιχθυοφορτωση και ποσοτητα-ποιοτητα βιολογικου υλικου) δεν εχειε να φοβασαι τιποτα.
Προς το παρον μη βαλεις αποτομα ψαρια και σιγουρα μη συμπληρωνεις κι αλλα αν δεν σιγουρευτεις (με μετρησεις) οτι παει καλα ο κυκλος του αζωτου.
Δυστυχως οι οδηγιες του σκευασματος αναφερουν να προσθεσεις μετα απο 24 ωρες τα πρωτα ψαρια.
Αυτο ειναι δικοπο μαχαιρι.
Ή δεν το κανεις και παιρνεις το ρισκο επανω σου για τυχων αποτυχημενο στρωσιμο, ή το κανεις και εισαι ετοιμος να διορθωσεις την κατασταση οταν κατι δεν παει καλα.
Εγω ειμαι αντιθετος με το στρωσιμο με ψαρια μεσα στο ενυδρειο και θα το εκανα με τροφη ως πηγη ρυπων για τα βακτηρια.
Και μονο μετα απο μετρησεις που θα εχουν αποτελεσμα μηδεν αμμωνια, μηδεν νιτρωδη, και πανω απο μηδεν νιτρικα, θα εβαζα ψαρια, αφου ειχα κανει μια καλη αλλαγη νερου για να πεσουν και τα νιτρικα σε ασφαλη επιπεδα.
Εννοούσα ότι θα έριχνα βακτήρια μία φορά τη βδομάδα για όσο διάστημα θα κράταγε το στρώσιμο! Μετά όχι άλλα βακτήρια, αλλά σταδιακή ιχθυοφόρτιση και παρακολούθηση των μετρήσεων ώστε να τηρούνται οι ισορροπίες...
Μετά από τόσο διάβασμα που έριξα εδώ μέσα και τη βοήθεια όλων σας νομίζω έχω κατανοήσει πλήρως αυτόν τον αζωτούχο κύκλο και γιαυτό διάλεξα και αυτή τη μέθοδο στρωσίματος με αμμωνία και χωρίς ψάρια...
Σ'ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις σου!
ΟΚ.
Η αμμωνια μηδενιζει σχετικα γρηγορα.
Στα νιτρωδη θα κανεις υπομονη.
3η μέρα στρωσίματος
Μετρήσαμε αμμωνία NH3-NH4 περίπου στα 2,5 mg/lit.
Προσθέσαμε 5ml αμμωνίας (διάλυμα 10%) και η μέτρηση μετά από 30 λεπτά έδειξε 4,0 mg/lit.
Συνεχίζουμε ακάθεκτοι! :)
Παιδιά καλημέρα,
έκανα χτες κάτι χωρίς να σκεφτώ και που μπορεί να είναι βλακεία. Προκειμένου να τσεκάρω τη θερμοκρασία στο μεγάλο ενυδρείο έβγαλα το θερμόμετρο με τη βεντουζα που ήταν στο ιμκρό ενυδρείο και το έβαλα στο μεγάλο χωρίς να το ξεπλύνω!
Το μικρό ενυδρείο έχει λίγα ινδιανάκια τα οποία έχουν κάποια μικρά θεματάκια, μάλιστα είχα βάλει στο ενυδρείο την προηγούμενη μέρα το sera bactopur επειδή είχα παρατηρήσει κάποιες μικρές αλλοιώσεις στα πτερύγια τους...
Επηρέασα μήπως με αυτήν την κίνηση τον κύκλο του αζώτου?
Παιδιά καλημέρα,
έκανα χτες κάτι χωρίς να σκεφτώ και που μπορεί να είναι βλακεία. Προκειμένου να τσεκάρω τη θερμοκρασία στο μεγάλο ενυδρείο έβγαλα το θερμόμετρο με τη βεντουζα που ήταν στο ιμκρό ενυδρείο και το έβαλα στο μεγάλο χωρίς να το ξεπλύνω!
Το μικρό ενυδρείο έχει λίγα ινδιανάκια τα οποία έχουν κάποια μικρά θεματάκια, μάλιστα είχα βάλει στο ενυδρείο την προηγούμενη μέρα το sera bactopur επειδή είχα παρατηρήσει κάποιες μικρές αλλοιώσεις στα πτερύγια τους...
Επηρέασα μήπως με αυτήν την κίνηση τον κύκλο του αζώτου?
Τον κύκλο σίγουρα δεν τον επηρρέασες.
Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν τυχόν μετέφερες τα βακτήρια που προκαλούν τις αλλοιώσεις στα πτερύγια στο μεγάλο ενυδρείο (αν βεβαια πρόκειται για φιν ροτ). Από την άλλη βέβαια η ποσότητα των βακτηρίων αυτών είναι σίγουρα πολύ μικρή σε σχέση με το μέγεθος του ενυδρείου.
Κατά την ταπεινή μου αποψη, και βάσει με το τι συμβαίνει στην βιολογία των ανθρώπων, δεν νομίζω ότι εγινε καποιο κακό.
Ομως επειδή η εμπειρία μου στα ενυδρεία είναι μόλις 6μήνου, ας δούμε τι θα πουν και οι παλαιότεροι.
Μακάρι να είναι έτσι Πόπη!
Αλλωστε από αυτά που έχω διαβάσει, μόλις τελειώσει το στρώσιμο δεν πρέπει να κάνω μία 100% αλλαγή νερού?
οχι και 100% αλλα μια μεγαλη αλλαγη 60-70 80%
τωρα με τοσες λιγες σταγονες δεν εχεις κανει καμια ζημια
eimaste aR21rwstoi
06-01-11, 13:51
παιδια εγω τον εστρωσα με αλλον τροπο που ολοι σιγουρα θα μου πειτε οτι ειναι λαθος...αλλα σε εμενα επιασε...
ειχα παρει bactozym και εριχνα απο δυο καθε τρεις μερες..μετα απο μια εβδομαδα και αφου ειχε μηδενηστει σχεδον η αμμωνια αλλα δεν επεφτε στο μηδεν με τον ιδιο τροπο...εριξα μπολι και σε δυο μερες ολα ηταν μηδεν
δεν θα σου πει κανενας οτι ειναι λαθος θα σου πουν οτι δεν ειναι σιγουρος τροπος και 90% το μπολι εκανε ολη την δουλεια αλλα γιατι να πληρωνεις βακτηρια οταν το μπολι ειναι τζαμπα??
eimaste aR21rwstoi
06-01-11, 13:57
σιγουρα αλλα αφου ειχα και τα βακτηρια ειπα γιατι να μην τα κανω σουπα ολα μαζι:D
άμα τα ειχες καλα εκανες και τα εβαλες απλα κατι βακτηρια που ειχα στα χερια μου και ειχα διαβασει ΔΕΝ εστρωναν το νερο αλλα καταπολεμουσαν τα αποτελεσματα του αστρωτου νερου δηλ δισπουσαν nh3 nh4 και νο2 για να ειναι το νερο υποφερτο για τα ψαρια
Ευτυχώς! Για την αλλαγή του νερού έχεις δίκιο, και το υπόμνημα του φόρουμ εδώ μιλάει για 80-90% αλλαγή...
Σ'ευχαριστώ! ;)
Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν τυχόν μετέφερες τα βακτήρια που προκαλούν τις αλλοιώσεις στα πτερύγια στο μεγάλο ενυδρείο (αν βεβαια πρόκειται για φιν ροτ). Από την άλλη βέβαια η ποσότητα των βακτηρίων αυτών είναι σίγουρα πολύ μικρή σε σχέση με το μέγεθος του ενυδρείου.
Κατά την ταπεινή μου αποψη, και βάσει με το τι συμβαίνει στην βιολογία των ανθρώπων, δεν νομίζω ότι εγινε καποιο κακό.
Ομως επειδή η εμπειρία μου στα ενυδρεία είναι μόλις 6μήνου, ας δούμε τι θα πουν και οι παλαιότεροι.
Δεν εχει σημασια η ποσοτητα βακτηριων που μεταφερθηκε.
Αν βρουν το καταλληλο χωρο θα αναπτυχθει ο πληθυσμος τους.
Εχει καταστραφει υγειες ενυδρειο επειδη απλα χρησιμοποιθηκε κοινο φορητο tds meter σε ενυδρειο με ασθενεια που ουτε καν ειχε εκδηλωθει εκει (λογω ανοσιας των ψαριων).
Μπορώ να κάνω κάτι τώρα που είμαι στο στρώσιμο?
Το σταυρο σου :cool:
Τόσο καλά ε? :smt120
Τόσο καλά ε? :smt120
Δεν ειναι να κλαις, αλλα λεμε οτι μπορει και να συμβει.
Απλα δεν μπορεις να κανεις τιποτα τωρα, εκτος απο σωστες συνθηκες και καθαρο νερο στο ενυδρειο, ποιοτικη διατροφη και βιταμινες καπου καπου στα ζωντανα, να εχουν ισχυρο ανοσοποιητικο.
Δεν ειναι να κλαις, αλλα λεμε οτι μπορει και να συμβει.
Ακριβώς, απλά μπορεί, όχι ότι θα συμβεί σίγουρα, οι πιθανότητες είναι μικρές, μην τρομάζεις.
θα ελεγα οτι ειναι 0 οι πιθανοτητες
Παιδιά help, μόλις βλέπουμε κάτι σαν μικρό σαλιγκαράκι στο ενυδρείο!
Που ξεφύτρωσε αυτό καλέ? Τι κάνουμε?
Ειναι ακακο ... αν εχεις φυτα μαλλον ηρθε σαν λαθρεπιβατης!! ;)
Κοιτα εδω: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=28398 για περισσοτερες πληροφοριες ... Ειναι το Physa fontinalis
συνηθως προκειται για μεταμφιεσμενη εξωγηινη μορφη ζωης!!
οταν κοιμασαι βγαινει απο το ενυδρειο κι ερχεται στο κρεββατι σου να σε δαγκωσει....:D:D:D
σοβαρα τωρα...ποτε δε ρωταμε απο που ανατελλει ο ηλιος και απο που ερχονται τα σαλιγκαρια στο ενυδρειο μας. :D
δε γνωρισα ακομη αυτον που εχει ωριμο ενυδρειο και δε του εμφανιστηκαν σαλιγκαρια οποιουδηποτε ειδους.
Πρέπει να το βγάλουμε ή όχι? Μήπως μας φάει τα λιγοστά φυτά μας?
αναγνωριση:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=46289
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=28398
Λοιπόν το σαλιγκαράκι είναι physa fontinalis και μάλιστα είχε κάνει και αυγά τα οποία ήταν σε μια ζελατίνα την οποία βγάλαμε και δεν ξέραμε τι ήταν αυτό... :smt119 :smt119
Τα διαβάσαμε από το λινκ που μας έστειλε ο Πάνος! :p
Απίστευτο μας φάνηκε να δούμε αυτό το πλάσμα από το πουθενά στο ενυδρείο μας... :smt119 :smt119
Το μονο σαλιγκαρι που δεν μου αρεσει
Εγω θα το εβγαζα ασηζητητι και θα ευχομουν να μην εχει αυγα κανενα φυτο και βγουν κι αλλα
Το μονο σαλιγκαρι που δεν μου αρεσει
Εγω θα το εβγαζα ασηζητητι και θα ευχομουν να μην εχει αυγα κανενα φυτο και βγουν κι αλλα
Τα αυγά που ήταν σαν μία ζελατίνα (κολλώδης υφή) τα βγάλαμε χωρίς να ξέρουμε τι ήταν γιατί δεν είχαμε διαβάσει το λινκ που μας έστειλε ο Πανος.
Αλλά και το σαλιγκάρι το βγάλαμε...
Ειθε να μην δεις αλλο
(δυσκολο):D
Ειθε να μην δεις αλλο
(δυσκολο):D
Όπως το είπες ακριβώς! Δύσκολο! :smt038
Βρήκαμε και δεύτερο σαλιγκαράκι :( άλλου όμως τύπου..., το βγάλαμε και αυτό!
Όσο για το στρώσιμο, 5η μέρα σήμερα και προσθέσαμε 5ml αμμωνία ακόμα ώστε να φτάσουμε στα 4mg/lit. Από βδομάδα λέμε να κάνουμε και μία πρώτη μέτρηση σε νιτρώδη...
Τα αλλα δεν ειναι ασχημα.
Μη ξεχνας οτι ειναι απαραιτητα για την ισορροπια ενος ενυδρειου.
Αν ηταν tuberculata ειναι μια χαρα, χρησιμα και ομορφα.
Αεριζουν το βυθο με την κινηση τους, τρωνε περισσευματα και αλγες, και ειναι δεικτες ποιοτητας του νερου (αν τα βλεπεις συχνα εκτος βυθου κατα τη διαρκεια της φωτοπεριοδου).
Επισης ολα τα σαλιγκαρια ειναι δεικτες λαθος ταισματος (αν δεις υπερπληθυσμο).
Και τα Gyraulus acronicus χρησιμοτατα και μικρα.
Πολυ ομoρφα και τα ramshorn snails.
Καλημέρα,
7η μέρα σήμερα και νιτρώδη ακόμα μηδέν. :rolleyes:
Αναμένουμε λοιπόν...
Παίδες καλησπέρα,
8η μέρα σήμερα και έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα νιτρώδη. Από το μηδέν που ήταν χτες ανέβηκαν μία σκάλα και πήγαν στα 0,3mg/lit.
Συνεχίζω να κρατώ σταθερή τη περιεκτικότητα του νερού σε αμμωνία (3-4mg/lit) και μετρώ καθημερινά πλέον νιτρώδη και σε καμια δεκαριά μέρες θα αρχίσω να μετράω και τα νιτρικά...
Καλά τα λέω?
Υ.Γ. έχουμε γεμίσει μικροσκοπικά σαλιγκαράκια, τι κάνουμε με αυτά?
Υ.Γ. έχουμε γεμίσει μικροσκοπικά σαλιγκαράκια, τι κάνουμε με αυτά?
προσευχες..:D:D
κανε μια αναζητηση στην κατηγορια σαλιγκαρια στα ασπονδυλα...θα δεις οτι εχουν αναλυθει εκτενως ολες οι μεθοδοι καταπολεμησης τους...απο σαλιγκαροφαγα ψαρια μεχρι το πιατακι του καφε..
αν δε τα θελετε....επιλεξτε μια ή περισσοτερες μεθοδους. ;)
Συνεχίζουμε το στρώσιμο, τα νιτρώδη αυξάνονται μέρα με τη μέρα και αυτό είναι ευχάριστο!
Όσο για τα σαλιγκαράκια αυξάνονται και πληθύνονται! Θα δούμε τι θα κάνουμε, προς το παρόν δεν βγάζουμε άλλα αλλά αν γίνουν περισσότερα που θα γίνουν φαντάζομαι τότε μάλλον θα απομακρύνουμε κάποια...
Και κάτι τελευταίο που παρατηρούμε κατά το στρώσιμο μας είναι η καφέ άλγη που αρχίζει και παρουσιάζεται κυρίως πάνω στα ξύλα και στα λιγοστά φυτά μας...
η καφε αλγη θα κανει τον κυκλο της :)
σαλιγγαρακια βγαλε απο τωρα για να μην χασεις την μπαλα και αν ριχνεις τροφη να την μειωσεις
η καφε αλγη θα κανει τον κυκλο της :)
σαλιγγαρακια βγαλε απο τωρα για να μην χασεις την μπαλα και αν ριχνεις τροφη να την μειωσεις
Βγάζουμε, βγάζουμε, βγάζουμε και δεν τελειώνουν τα ατιμούλικα τα σαλιγκαράκια! :smt120
Το στρώσιμο πάει κατευχήν πάντως, τα νιτρώδη μέρα με τη μέρα διπλασιάζονται! Αντε να δούμε και τα νιτρικά σε λίγο... :o
Το στρώσιμο πάει κατευχήν πάντως, τα νιτρώδη μέρα με τη μέρα διπλασιάζονται! Αντε να δούμε και τα νιτρικά σε λίγο... :o
Εύχομαι πάντως κάποια στιγμή, να σταματήσουν να διπλασιάζονται........... :D:D:D
Εύχομαι πάντως κάποια στιγμή, να σταματήσουν να διπλασιάζονται........... :D:D:D
:smt041 ΝΟ3 zw ΝΟ2 zw ΝΗ3-ΝΗ4 zw
Δεν μπορεί να μην κοντεύει να στρώσει το ενυδρείο..........
Τι λένε οι μετρήσεις σου;;;;
Δεν μπορεί να μην κοντεύει να στρώσει το ενυδρείο..........
Τι λένε οι μετρήσεις σου;;;;
Ακόμα είναι νωρίς Σωτήρη, είμαστε ακόμα στην 10η μέρα και από αυτά που έχω διαβάσει στα υπομνήματα για το στρώσιμο με αμμωνία χρειάζονται από 20 έως 30+ μέρες περίπου...
Οι μετρήσεις που έχω μέχρι σήμερα είναι για τα νιτρώδη μόνο 0,8mg/lit (τρίτη σκάλα στη χρωματική κλίμακα) κρατώντας την αμμωνία σταθερή στα 3-4mg/lit.
Σε μία βδομάδα περίπου θα αρχίσω να παίρνω μετρήσεις και στα νιτρικά...
Μόνο 10 μέρες;;;;;;;;
Sorry νόμιζα ότι το ενυδρείο στρώνεται πολύ περισσότερο καιρό........
Έχεις δρόμο ακόμη τότε.......... :)
12η μέρα σήμερα και τα νιτρώδη φτάνουν στα ουράνια! Τελευταία σκάλα στη χρωματική κλίμακα! Παρόλο που προσθέτουμε κάθε μέρα αμμωνία για να είμαστε στα 4mg/lit την επόμενη μέρα έχει πέσει στο 1,5mg/lit. Αρα είμαστε σε καλό δρόμο και σε μικρή αναμονή για τα πρώτα νιτρικά...
Και κάτι τελευταίο που παρατηρούμε κατά το στρώσιμο μας είναι η καφέ άλγη που αρχίζει και παρουσιάζεται κυρίως πάνω στα ξύλα και στα λιγοστά φυτά μας...
Τωρα στο στρωσιμο μην αναβεις τα φωτα ... Η αμμωνια ειναι η τροφη των αλγων και θα κανουν παρελαση αν δε προσεξεις!! ;)
Τωρα στο στρωσιμο μην αναβεις τα φωτα ... Η αμμωνια ειναι η τροφη των αλγων και θα κανουν παρελαση αν δε προσεξεις!! ;)
Καλημέρα,
ήδη έχει αρχίσει και αναπτύσεται άλγη αλλά είναι καφέ και ελάχιστη πρασινη σε ένα σημείο πάνω στο ξύλο. Κάπου όμως διάβασα και διόρθωσε με αν κάνω λάθος ότι η καφέ άλγη θέλει φως... Τι να κάνω? :confused:
Εν τω μεταξύ αν σβήσω τις λάμπες, έχει κιτρινίσει αρκετά και το νερό από τα ξύλα δε φαίνεται παρά μία μαυρίλα... Ασε που πρέπει να βγάζω και τα σαλιγκαράκια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια...
Η καφε αλγη ειναι η πρωτη που σε επισκεπτεται ... μετα ακολουθουν οι υπολοιπες!! Μην ασχολεισαι ιδιαιτερα με αυτη!!
Ποσο αναβεις τα φωτα?? Μπορεις καλλιστα να τα αναβεις οταν τα χρειαζεσαι ....
Μπορεις επισης να βαλεις πολλα φυτα και μαλιστα γρηγορης αναπτυξης ... αλλα θα σου "τρωνε" αμμωνια και θα πρεπει να μετρας και να προσθετεις ...
Παιδιά ερώτηση...
είναι 17 μέρες τώρα που έχουμε νιτρώδη. Τις πρώτες 7 μέρες αυξάνανε σταδικα και τις τελευταίες 10 μέρες μάλιστα έχουν τελικιάσει τα νιτρώδη!
Παράλληλα αυτές τις τελευταίες 10 μέρες έχουμε και φουλ νιτρικά! :)
Ενημερωτικά η αμμωνία κάθε μέρα είναι μηδέν παρόλο που προσθέτω καθημερινά 15ml (διάλυμα 10%) για να την κρατάω στα επίπεδα του 3-4mg/lit. :)
Η ερώτηση λοιπόν είναι πότε θα αρχίσουν να πέφτουν τα νιτρώδη επιτέλους? :smt009 Είναι φυσιολογική η πορεία του στρωσίματος μας? Είμαστε συνολικά στην 23η μέρα από τότε που ξεκινήσαμε... :smt120
Ευχαριστώ!
Παιδιά ερώτηση...
είναι 17 μέρες τώρα που έχουμε νιτρώδη. Τις πρώτες 7 μέρες αυξάνανε σταδικα και τις τελευταίες 10 μέρες μάλιστα έχουν τελικιάσει τα νιτρώδη!
Παράλληλα αυτές τις τελευταίες 10 μέρες έχουμε και φουλ νιτρικά! :)
Ενημερωτικά η αμμωνία κάθε μέρα είναι μηδέν παρόλο που προσθέτω καθημερινά 15ml (διάλυμα 10%) για να την κρατάω στα επίπεδα του 3-4mg/lit. :)
Η ερώτηση λοιπόν είναι πότε θα αρχίσουν να πέφτουν τα νιτρώδη επιτέλους? :smt009 Είναι φυσιολογική η πορεία του στρωσίματος μας? Είμαστε συνολικά στην 23η μέρα από τότε που ξεκινήσαμε... :smt120
Ευχαριστώ!
Το σταδια μηδενισμου των νιτρωδων κραταει πολυ περισσοτερο απο το μηδενισμο της αμμωνιας.
Αν υποθεσουμε οτι το στρωσιμο κραταει 30 μερες, για να μηδενισει η αμμωνια θελει συνηθως 7-8 ημερες, ενω τα νιτρωδη αλλες 22-23 ημερες. (συνολο 30 δλδ)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-articles-master.jpg
Αρα είμαστε φυσιολογικοί! Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με το σχεδιάγραμμα!
Thanks Σπύρο!
Μία θεωρητική ερώτηση σχετικά με το στρώσιμο του ενυδρείου.
Ας υποθέσουμε ότι έρχεται εκείνη η μέρα όπου μηδενίζονται αμμωνία και νιτρώδη και είμαστε έτοιμοι να βάλουμε ψαράκια.
Βάζουμε λοιπόν για αρχή ας πούμε 4 ψαράκια μέσα τα οποία όμως παράγουν μικρότερη ποσότητα αμμωνίας από αυτή που συμπληρώναμε καθημερινά μέχρι τώρα. Τα βακτήρια που έχουν δημιουργηθεί όμως, μήπως χρειάζονται περισσότερη ποσότητας αμμωνίας για να επιζήσουν ή δεν παίζει ρόλο αυτό?
Μία θεωρητική ερώτηση σχετικά με το στρώσιμο του ενυδρείου.
Ας υποθέσουμε ότι έρχεται εκείνη η μέρα όπου μηδενίζονται αμμωνία και νιτρώδη και είμαστε έτοιμοι να βάλουμε ψαράκια.
Βάζουμε λοιπόν για αρχή ας πούμε 4 ψαράκια μέσα τα οποία όμως παράγουν μικρότερη ποσότητα αμμωνίας από αυτή που συμπληρώναμε καθημερινά μέχρι τώρα. Τα βακτήρια που έχουν δημιουργηθεί όμως, μήπως χρειάζονται περισσότερη ποσότητας αμμωνίας για να επιζήσουν ή δεν παίζει ρόλο αυτό?
Φυσικα και παιζει ρολο. Αλλα δεν υπαρχει καποιος στανταρ μπουσουλας για να ξερεις ποσα ψαρια μπορεις να βαλεις.
Το δεδομενο ειναι οτι ο πληθυσμος της βιολογιας εξαρταται αμεσα απο την παραγωγη ρυπων και προσαρμοζεται παντα επανω σε αυτην.
Αν μειωθει η παραγωγη ρυπων θα χαθει η περιττη βιολογια απο "ασιτια".
Με την αυξηση των ρυπων θα αρχισει να αυξανεται και παλι.
Απο τη στιγμη που ειναι στρωμμενο ομως το φιλτρο (υπαρχει δλδ μια ικανη ποσοτητα βιολογιας) καθε 15-20 ωρες τα βακτηρια μπορουν να διπλασιαζουν τον πληθυσμο τους. Με λιγη προσοχη και παρατηρηση (ή με μετρησεις για τους νεους χομπιστες που δεν κοβει το ματι τους ακομα) μπορει καποιος να ρυθμιση σωστα το ρυθμο εισαγωγης των νεων ψαριων.
Οταν δεν ειμαστε σιγουροι προχωραμε εκ του ασφαλους. Λιγα λιγα τα ψαρια μεσα.
Η ιδανικη διαδικασια ειναι να ολοκληρωθει η εισαγωγη ολης της ιχυοφορτωσης σε μινιμουμ 3 μηνες, με τα ψαρια και αλλα ζωντανα που ζουν στο βυθο να μπαινουν τελευταια.
(ο βυθος κανει συνηθως 3 μηνες να στρωσει κι αυτος και τα ψαρια που ζουν πανω του ειναι εκτεθειμενα σε μυκητες κλπ που ζουν πανω στο βυθο και δεν εχουν σοβαρο ανταγωνισμο ακομα, απο σαλιγκαρακια, σκουληκακια, "καλα" βακτηρια κλπ που θα αναπτυχθουν στο βυθο με το περασμα του καιρου. Θα τον ζωντανεψουν δηλαδη)
ΥΓ μη ξεχασεις στο τελος του στρωσιματος να κανεις μια καλη αλλαγη, για να πεσουν και τα νιτρικα ΝΟ3 σε ασφαλες επιπεδο.
Θα ελεγα οσο περναει ο καιρος στο στρωσιμο να αυξανεις και ποσοτητα ρυπων, με προσοχη ομως να το κανεις με τροφη, να μην μενει πολυ και σαπιζει μεσα στο ενυδρειο.
Αν ταιζεις στο τελικο σταδιο του στρωσιματος μιαμιση φορα την τροφη που θα ετρωγαν τα πρωτα ψαρια που θα εβαζες, εισαι καλυμμενος
Thanks Σπύρο,
άρα εγώ που σχεδίαζα να βάλω μέσα 3 είδη από ψαράκια και συγκεκριμένα δύο μικρά κοπαδάκια από καμιά 10αριά, και άλλα 6 λιγάκι πιο μεγάλα (σκαλάρια ίσως?) για αρχή θα ήταν καλά να βάλω το ένα κοπαδάκι?
Και δεδομένου ότι το στρώσιμο το κάνω συνεχίζοντας ολόκληρη τη δόση της αμμωνίας κάθε μέρα χωρίς μείωση στο μισό που ήταν ο άλλος τρόπος στο υπόδειγμα και αυτό το έκανα ώστε να έχω ικανοποιητική αποικία βακτηρίων...
Τι λέει η δική σου εμπειρία? είναι καλά το ένα κοπαδάκι για αρχή? Εννοείται βέβαια ότι οι μετρήσεις θα συνεχίζουν να γίνονται ώστε να παρακολουθώ την εξέλιξη...
Σε ευχαριστώ!
Το μισο θα ελεγα. Οχι για θεμα βιολογιας τοσο, οσο για τσεκαρισμα.
Και σε 3-4 μερες το αλλο μισο.
Το μισο θα ελεγα. Οχι για θεμα βιολογιας τοσο, οσο για τσεκαρισμα.
Και σε 3-4 μερες το αλλο μισο.
ΟΚ, θα το κάνω έτσι... ;)
Ευχάριστη εξέλιξη σήμερα αφού μειώθηκαν ραγδαία τα νιτρώδη! :smt041
Είναι η 29η μέρα σήμερα και έχουμε μηδενισμό της αμμωνίας κάθε μέρα, νιτρώδη στα 0,3mg/lit ενώ τα νιτρικά είναι στα 50mg/lt...
Νομίζω πλησιάζει η μέρα που θα βάλουμε επιτέλους ψαράκια και πρέπει να αποφασίσουμε τον κατάλληλο συνδυασμό, οπότε εδώ θα χρειαστούμε τη βοήθεια σας!
Ήθελα να ρωτήσω το εξής όμως πριν πάμε στα ψαράκια, όταν θα κάνουμε τη γενναία αλλαγή (80%) για να απαλλαχτούμε και από τα νιτρικά με ποιο τρόπο μπορούμε να απαλλαγούμε από την καφέ άλγη που υπάρχει παντού πάνω στα ξύλα αλλά και στα κερατόφυλλα? :confused:
Μπορώ να βγάλω τις δύο ρίζες και να τις ξεπλύνω βουρτσίζοντας? Αν ναι γίνεται με νερό της βρύσης ή θάλει νερό του ενυδρείου? Ρωτάω γιατί υποθέτω ότι και στις ρίζες υπάρχει αναπτυγμένη βιολογία και δε θα θέλαμε να καταστραφεί... :smt120 Το ιδιο ισχύει και για τα φυτά, μπορώ να τα ξεπλύνω και αυτά?
Κάποια άλλη συμβουλή με την αλλαγή του νερού? Πρέπει να αλλάξουμε κάποια από τα σφουγγάρια στα φίλτρα?
Ευχαριστούμε,
Δημήτρης & Βαρβάρα ;)
Νομίζω πλησιάζει η μέρα που θα βάλουμε επιτέλους ψαράκια και πρέπει να αποφασίσουμε τον κατάλληλο συνδυασμό, οπότε εδώ θα χρειαστούμε τη βοήθεια σας!oντως πλησιαζει.. ;)
Ήθελα να ρωτήσω το εξής όμως πριν πάμε στα ψαράκια, όταν θα κάνουμε τη γενναία αλλαγή (80%) για να απαλλαχτούμε και από τα νιτρικά με ποιο τρόπο μπορούμε να απαλλαγούμε από την καφέ άλγη που υπάρχει παντού πάνω στα ξύλα αλλά και στα κερατόφυλλα? :confused:μη σε σκοτιζει...κανει την εμφανιση της και φευγει τοσο αμεσα οσο ερχεται. συνηθως εφορμα σε νεοσυστημενα ενυδρεια...ολα τα αλγοφαγα επισης την εξαφανιζουν.στη μελλοντικη πορεια του ενυδρειου ισως δε τη ξανασυναντησεις.. καμια φορα μπορει να εμφανιστει λογω χαμηλου φωτισμου.
Μπορώ να βγάλω τις δύο ρίζες και να τις ξεπλύνω βουρτσίζοντας? Αν ναι γίνεται με νερό της βρύσης ή θάλει νερό του ενυδρείου? Ρωτάω γιατί υποθέτω ότι και στις ρίζες υπάρχει αναπτυγμένη βιολογία και δε θα θέλαμε να καταστραφεί... :smt120 Το ιδιο ισχύει και για τα φυτά, μπορώ να τα ξεπλύνω και αυτά? αν ειναι για την αλγη μη το κανεις....μη κανεις τιποτα βασικα. το ενυδρειο φωτιζεται αρκετες ωρες?? κανε υπομονη και θα χαθει...
Κάποια άλλη συμβουλή με την αλλαγή του νερού? Πρέπει να αλλάξουμε κάποια από τα σφουγγάρια στα φίλτρα?
Ευχαριστούμε,
Δημήτρης & Βαρβάρα ;)
οχι τα σφουγγαρια δε θελουν αλλαγμα...ουτε ξεπλυμα μιας και εισαι στην κρισιμη αρχικη φαση και μολις δημιουργηθηκαν οι αποικιες των βακτηριων...
Ωραία δε θα ασχοληθώ με την άλγη τότε! :smt009
Τώρα όσο αφορά τα ψαράκια θέλουμε οπωσδήποτε να βάλουμε 6 σκαλαράκια και να βάλουμε άλλα δύο είδη μαζί τους!
Με τι μπορούμε να τα συνδυάσουμε? Και από αυτά που έχω διαβάσει πρώτα θα βάλουμε αυτά τα δύο είδη και στο τέλος τα σκαλαράκια. Σωστά?
Επίσης δε θέλουμε να βάλουμε πάρα πολλά ψάρια και το φορτώσουμε το ενυδρείο μας. Σκεφτόμαστε συνολικά όλα μαζί να μην ξεπερνάνε τα 25! Είναι καλή αυτή η ιχθυοφόρτιση? :confused:
Τα αλγόψαρα (καλά τα λέω?) πόσα πρέπει να είναι? Την Έλενα την αφήνω μέσα? Ααα Ελενα είναι το σαλιγκάρι μας...:cool:
Εχεις σκοπο να προμηθευτεις καποια αντιστροφη οσμωση?
Τα σκαλαρακια χρειαζονται μαλακό νερακι! ;)
Στα λιτρα σου γνωμη μου ειναι οτι με 7 το πολυ σκαλαρια ... εχεις καλυψει τις δυνατοτητες του ενυδρειου σου ... Ισως και μια ομαδα κορυ αλλα θα αναγκαζεσαι να κανεις ακομα πιο συχνες αλλαγες νερου!!
Τα αλγοφαγα δεν ειναι απαραιτητα ... οταν ισορροπησει το ενυδρειο σου δε θα εχεις θεματα με τις αλγες!
Αγαπητοί συνχομπίστες,
το ενυδρείο μας έστρωσε την 30στή μέρα! :smt041 :smt041 :smt041
Οι μετρήσεις που έχουμε είναι οι εξής και η απόδειξη στη φωτογραφία:
NH3:0 / NO2:0 / NO3: 25
pH:7,25 / GH:5 / KH:3 / CO2:5
Στόχος τώρα είναι να ρίξουμε το pH λίγο κάτω από το 7. Φαντάζομαι με λίγη τύρφη στο φίλτρο θα τα καταφέρουμε... :confused: ή μήπως χρειαστεί να διοχετεύσουμε και λίγο CO2?
Έχω μία ερώτηση θεωρητική σχετικά με το pH και τις σκληρότητες. Όταν είχα μετρήσει το νερό του δικτύου στην αρχή αρχή οι τιμές για το pH ήταν 7,5, για GH ήταν 9 και για το KH ήταν 6.
Η ερώτηση λοιπόν είναι αν οι τιμές του pH, GH & KH μεταβάλλονται όσο τρέχει το ενυδρείο... Από τι επηρεάζονται οι τιμές τους? Ρωτάω γιατί από τα υπομνήματα δε βρήκα :smt009 κάποια απάντηση παρά μόνο πληροφορία για το πως επηρεάζει το ένα το άλλο και πως μπορούμε να το αυξομειώσουμε...
Η ερώτηση λοιπόν είναι αν οι τιμές του pH, GH & KH μεταβάλλονται όσο τρέχει το ενυδρείο... Από τι επηρεάζονται οι τιμές τους? Ρωτάω γιατί από τα υπομνήματα δε βρήκα :smt009 κάποια απάντηση παρά μόνο πληροφορία για το πως επηρεάζει το ένα το άλλο και πως μπορούμε να το αυξομειώσουμε...
Οι απαντησεις ειναι εδω: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=33909 ;)
Οι απαντησεις ειναι εδω: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=33909 ;)
Γιώργο το έχω διαβάσει καλά το υπόμνημα αυτό, αλλά δε λέει αν επηρεάζονται όι τιμες πουθενά από μόνες τους. Επεξηγεί πολύ ωραία με ποιο τρόπο μπορούμε να μεταβάλλουμε τις τιμές τους το οποίο βέβαια μας είναι πολύ χρήσιμο να το ξέρουμε...
Εξηγούμαι όμως, πως οι σκληρότητες μας εμάς πέσανε στο μισό χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα? Ούτε τύρφη βάλαμε, ούτε σύστημα Α.Ο. έχουμε, ούτε CO2! Και το pH πως πήγε από 7,5 κοντά στο 7? Μόνο φυτά βάλαμε μέσα...
Εξηγούμαι όμως, πως οι σκληρότητες μας εμάς πέσανε στο μισό χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα? Ούτε τύρφη βάλαμε, ούτε σύστημα Α.Ο. έχουμε, ούτε CO2! Και το pH πως πήγε από 7,5 κοντά στο 7? Μόνο φυτά βάλαμε μέσα...Φωσφορικα μετρησες?
Φωσφορικα μετρησες?
Δεν έχω τεστ για φωσφορικά δυστυχώς, πρέπει να πάω να αγοράσω κάποια στιγμη...
Με ποιό τρόπο επηρεάζουν? να σημειώσω δεν έχω υπόστρωμα για τα φυτά...
Με ποιό τρόπο επηρεάζουν? να σημειώσω δεν έχω υπόστρωμα για τα φυτά...
Τα φωσφορικα δεν μπαινουν μονο απο τη λιπανση.
Εχουν και οι τροφες.
Ειναι κατι σαν τα νιτρικα που μενουν στο τελος στο νερο.
Να φανταστεις υπαρχει και κυκλος του φωσφορου οπως κυκλος του αζωτου.
Για να καταλαβεις τη δραση που εχει στο πεχα, τα μπαφερς που κυκλοφορουν για να κατεβαζουν το πεχα, κατα 99.9% δρουν μεσω φωσφορικων.
Οκ αλλά τα φωσφορικά πως δημιουργήθηκαν σε μένα? Μέσω κάποιας διαδικασίας? Ποιά είναι αυτή?
Και οι σκληρότητες? πως μειώθηκαν?
Είναι θεωρητικές οι ερωτήσεις μου, απλά μου έρχονται στο μυαλό αυτά τα ερωτήματα καθώς παρατηρώ τις μετρήσεις μου από την αρχή και αναρωτιέμαι...
Το νερό μαλακώνει από μόνο του ας πούμε?
Οκ αλλά τα φωσφορικά πως δημιουργήθηκαν σε μένα? Μέσω κάποιας διαδικασίας? Ποιά είναι αυτή?
Και οι σκληρότητες? πως μειώθηκαν?
Είναι θεωρητικές οι ερωτήσεις μου, απλά μου έρχονται στο μυαλό αυτά τα ερωτήματα καθώς παρατηρώ τις μετρήσεις μου από την αρχή και αναρωτιέμαι...
Το νερό μαλακώνει από μόνο του ας πούμε?Απο τις τροφες οπως ειπα πιο πανω.
Οι σκληροτητες δεν ειναι τιποτα αλλο απο χημικες ενωσεις (οπως ασβεστιο μαγνησιο κλπ) οι οποιες καταναλωνονται απο ζωντανους οργανισμους.
Οταν δεν γινεται επαρκης ανενεωση τους, οι σκληροτητες φαινονται που πεφτουν στις μετρησεις.
Φυσικα μπορει να υπαρχουν κι αλλοι παραγοντες στο ενυδρειο σου που δεν γνωριζουμε απο τις περιγραφες.
Θα χρειαζοταν αναλυτικη παρουσιαση.
Λογικές εξηγήσεις, ευχαριστώ Σπύρο!
Λοιπόν κάναμε σήμερα 80% αλλαγή νερού, μετρήσαμε νιτρικά στο 12,5 το pH 7,5 και σκληρότητες GH 7, ΚΗ 5. Βάλαμε και λίγο τύρφη στο φίλτρο μήπως ρίξουμε λιγάκι το pH...
θα κάνουμε και τις μετρήσεις μας αύριο και αν όλα είναι εντάξει είμαστε έτοιμοι να βάλουμε ψαράκια!!
εγω θα σου συνιστουσα να μην βαλεις τυρφη στο φιλτρο σου.
Καλο ειναι την τυρφη να την βαλεις στο βαρελι προετοιμασιας νερου (αν εχεις).
εγω θα σου συνιστουσα να μην βαλεις τυρφη στο φιλτρο σου.
Καλο ειναι την τυρφη να την βαλεις στο βαρελι προετοιμασιας νερου (αν εχεις).
Δεν έχω βαρέλι προετοιμασίας δυστυχώς. :smt009 Για ποιό λόγο δεν πρέπει να μπαίνει στο φίλτρο η τύρφη? Και μία άλλη ερώτηση, κάθε πότε πρέπει να την ανανεώνω?
Εχω ένα ειδικό κουβά μεγάλο, βαρέως τύπου και όγκου 80 λίτρων αλλά είναι ανοιχτός από πάνω, δεν έχει καπάκι. Μπορώ να κάνω προετοιμασία εκεί όταν κάνω τις τακτικές ανανεώσεις νερού? :confused:
η προσθηκη τυρφης στο φιλτρο εχει 2 προβληματα (κυριως):
- καποιες φορες βγαζει αμμωνια
- δεν μπορεις να εχεις σταθερες ή/και ελεγχομενες συνθηκες
Ο κουβας σου ειιναι κανονικο βαρελι. Καπακι-καλυμμα θα χρειαστει αν ειναι σε εξωτερικο χωρο ή αν αν μπορει να πεσει κατι μεσα
Εχω δοκιμασει 3 τροπους χρησης της τυρφης.
1. στο φιλτρο του ενυδρειου
2. σε φιλτρο στο βαρελι
3. στο φιλτρο του ενυδρειου + σε φιλτρο σε βαρελι
Πλεονεκτηματα
1η περιπτωση:
α) δεν χρειαζεται βαρελι, εξτρα φιλτρο, αντλια για ανεβασμα του νερου στο ενυδρειο
β) δεν παρατηρουνται μετρησιμα αμμωνια/νιτρωδη, διοτι δουλευει το βιολογικο φιλτρο, επιβαρυνει μαλλον μονο σε νιτρικα αν τελικα η τυρφη βγαζει κατι.
2η περιπτωση:
α) θεωρητικη ασφαλεια στην σταθεροτητα τιμων αφου μπορει να γινει ελεγχος πριν τη χρηση του νερου στο ενυδρειο.
β) Εξοικονομιση χωρου στο φιλτρο του ενυδρειου
γ) δινεται στο νερο της αλλαγης η δυνατοτητα να "παλιωσει"
3η περιπτωση:
α) σταθεροτερες τιμες ακομα και κατα την αλλαγη νερου αφου με τη σωστη προετοιμασια μπορει να μπαινει νερο προετοιμασμενο σε ιδιες παραμετρους.
Μειονεκτηματα
1η περιπτωση:
α) θεωρητικη ανασφαλεια σταθεροτοτητας τιμων, κατι που ομως με συνετη και εξυπνη χρηση της τυρφης δεν υφισταται. Θελει απλα σωστη δοσολογια και αλλαγη της μισης ποσοτητας καθε 10-15 μερες (γινεται με τοποθετηση της τυρφης σε δυο ξεχωριστες καλστες και αλλαγη της μιας εναλλαξ καθε φορα). Κατα την αλλαγη θα υπαρχει διαφορα τιμων αφου θα μπαινει μη πρετοιμασμενο νερο ιδιων παραμετρων αλλα αν δεν χρησιμοποιειται μεγαλη δοσολογια τυρφης στο ενυδρειο (με αποτελεσμα μεγαλη πτωση των τιμων) και παραλληλα δεν γινεται υπερβολικα μεγαλο ποσοστο αλλαγης νερου, οι τιμες δεν θα αλλαξουν σε επικινδυνο βαθμο. Εξαλλου η ανοδος του πεχα δεν ειναι επικινδυνο οσο η πτωση. Ακομα και 0.5-1 βαθμο να ανεβει το πεχα κατα την αλλαγη δεν υπαρχει προβλημα αν δεν γινει πολυ αποτομα η αλλαγη.
β) Παραχωρηση χωρου απο το φιλτρο, οπου θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει περισσοτερο βιολογικο υλικο.
γ) Συχνο ανοιγμα του φιλτρου (αν και σαν κινηση γενικα δεν αποφευγεται αφου ετσι κι αλλιως θα ανοιγει ο συντηρητης καποιο φιλτρο για να αλλαζει η τυρφη)
2η περιπτωση:
α) Αναγκη για εξτρα εξοπλισμο (βαρελι+φιλτρο+αντλια για ανεβασμα του νερου στο ενυδρειο)
β) εχει παρατηρηθει απο αρκετους εμφανιση αμμωνιας στο νερο του βαρελιου
3η περιπτωση:
Τα μεινεκτηματα και των δυο 1+2 περιπτωσεων χωρις ομως τη θεωρητικη ανασφαλεια της αλλαγης των τιμων του νερου.
Δικο μου συμπερασμα.
Η χρηση ξεχωριστου φιλτρου στο ενυδρειο μονο με τυρφη σε νορμαλ δοσολογια ειναι η πιο ανετη και σωστη λυση για τη χρηση της τυρφης.
Η πιο "επαγγελματικη" λυση ειναι η προτοιμασια νερου σε βαρελι με τυρφη σε φιλτρο κλπ
Η χρηση και των δυο περιπτωσεων (τυρφη στο ενυδρειο+τυρφη στο βαρελι) εινα περιττη.
Μετά από περίπου πόσες μέρες αρχίζει να επιδρά η τύρφη στο pH οταν αυτή τοποθετηθεί στο φίλτρο?
Μετά από περίπου πόσες μέρες αρχίζει να επιδρά η τύρφη στο pH οταν αυτή τοποθετηθεί στο φίλτρο?
Μεσα σε 2-3 μερες πιστευω θα εχεις δει τις "χοντρες" αλλαγες.
Μεχρι και 5-7 μερες μπορει ωστοσο να βλεπεις μικρη πτωση ακομα.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.