Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Βιοτοπικό ? για Kribensis!!!

mikrosaquaristas
02-01-11, 18:32
:)
Και είμαι και στην σωστή ενότητα!!!!

Καταρχήν πάει τελείωσε ερωτευτηκα τα Kribs :smt052
γουστάρω που τα μωρά τους τους ακολουθούν παντού και δεν βόσκουν απο δώ κι απο κεί μέσα στο ενυδρείο ,όπως διάβασα σε κάποιο άρθρο
τα προτιμώ που είναι φιλήσυχα σαν κι εμένα - δεινοί κολυμβητές μεν,αλλά κολυμπάνε μόνο όταν χρειάζεται....
και είναι και σχετικά ευκολα για κάποιον καινούργιο στο χόμπυ

Λοιπόν
Μελετώντας:cool: προκύπτουν πλήθος αποριών και θέλω να τις μαζέψω σε αυτό το τόπικ
και όταν αρχίσω την υλοποίηση να ανοίξω καινούργιο στις παρουσιάσεις να με :smt041 ή να με :smt068 :p

-----------------------
Διαστάσεις 100Χ40Χ50 Υ
Ψάρια : ένα ζευγάρι Kribs - 6-8 Congo Tetra

Ερώτημα για άλλα όντα - πειράζει να βάλω σαλιγκάρια (για την άλγη κυρίως αλλά και για ομορφιά...) ενώ δεν υπάρχουν στους βιότοπους των ψαριών μου? ή άλλα αλγοφάγα ζωάκια(γαρίδες ψάρια κ.α.) ?

Παρομοίως και για τα φυτά-μπορώ να βάλω και φυτά Ασίας ή Αμερικής για την ομορφιά τους και εφόσον οι συνθήκες που χρειάζονται ταιριάζουν?

Θα είναι πιο απλό για το ενυδρείο να "ισορροπήσει" με χρήση μόνο αυθεντικά βιοτοπικών ειδών ζωής ή δεν επηρεάζεται και τόσο απο την ύπαρξη και "εξωβιοτοπικών" στοιχείων ???
-------------------

Απο όσο διαβάζω τα Kribs δεν έχουν ανάγκη απο πολύ κίνηση στο νερό άρα με μιά κυκλοφορία "λίτρα ενυδρείουΧ3" είμαστε υπερκαλά....
Ομως με τα φυτά και τις ρίζες και τις πέτρες μπορεί να δημιουργηθούν σημεία που το νερό δεν θα "κινείται" και τόσο
μήπως είναι ικανοποιητικότερη η χρήση δύο φίλτρων μικρών απο ότι ενός μεγάλου ώστε να υπάρχει αναρρόφηση νερού απο δύο σημεία και επιστροφή πάλι απο δύο δημιουργώντας έτσι καλύτερη ομοιογένεια στο αποτέλεσμα της φίλτρανσης αλλά και της ανακυκλοφορίας του νερού?
μάλιστα σκέφτομαι ένα μεγαλούτσικο εξωτερικό και ένα μικρούτσικο εσωτερικό για το σημείο που θα είναι στριμωγμένα τα πράγματα...πως σας ακούγεται?

Το sump δεν προκρίνεται για φυτεμένα ενυδρεία ,καλά κατάλαβα?

σταματάω εδώ προς το παρών :)

Dimis
03-01-11, 18:20
Και είμαι και στην σωστή ενότητα!!!!

Καταρχήν πάει τελείωσε ερωτευτηκα τα Kribs :smt052
γουστάρω που τα μωρά τους τους ακολουθούν παντού και δεν βόσκουν απο δώ κι απο κεί μέσα στο ενυδρείο ,όπως διάβασα σε κάποιο άρθρο
τα προτιμώ που είναι φιλήσυχα σαν κι εμένα - δεινοί κολυμβητές μεν,αλλά κολυμπάνε μόνο όταν χρειάζεται....
και είναι και σχετικά ευκολα για κάποιον καινούργιο στο χόμπυ

Λοιπόν
Μελετώντας:cool: προκύπτουν πλήθος αποριών και θέλω να τις μαζέψω σε αυτό το τόπικ
και όταν αρχίσω την υλοποίηση να ανοίξω καινούργιο στις παρουσιάσεις να με :smt041 ή να με :smt068 :p

-----------------------
Διαστάσεις 100Χ40Χ50 Υ
Ψάρια : ένα ζευγάρι Kribs - 6-8 Congo Tetra

Ερώτημα για άλλα όντα - πειράζει να βάλω σαλιγκάρια (για την άλγη κυρίως αλλά και για ομορφιά...) ενώ δεν υπάρχουν στους βιότοπους των ψαριών μου? ή άλλα αλγοφάγα ζωάκια(γαρίδες ψάρια κ.α.) ?
Μπορεις να βαλεις σαλιγκαρια nerite που ειναι της ευρυτερης Αφρικανικης ηπειρου και κανουν καλη δουλεια με μερικους τυπους αλγης,γαριδες και αλγοφαγα ψαρια προτεινω να μην βαλεις διοτι θα σπασεις την βιοτοπικοτητα,επισης αν τηρεις την σωστη ρουτινα στο ενυδρειο δεν θα εχεις αλγες.

Παρομοίως και για τα φυτά-μπορώ να βάλω και φυτά Ασίας ή Αμερικής για την ομορφιά τους και εφόσον οι συνθήκες που χρειάζονται ταιριάζουν?
Ποιος ο λογος να βαλεις φυτα Ασιας και Αμερικης ενω με τα τα φυτα της Αφρικης μπορεις να επιτυχεις εξαιρετικα αποτελεσματα και τα συγκεκριμενα φυτα (ανουμπιες,κρινουμ,βολβιτις,ελεοχαρις,λιλαεοψις,απ ονογετονες κ.α. ειναι και "φθηνα" στην συντηρηση τους?

Θα είναι πιο απλό για το ενυδρείο να "ισορροπήσει" με χρήση μόνο αυθεντικά βιοτοπικών ειδών ζωής ή δεν επηρεάζεται και τόσο απο την ύπαρξη και "εξωβιοτοπικών" στοιχείων ???
Μπορεις να εχεις ενα ενυδρειο με ψαρια και φυτα απο διαφορετικες ηπειρους και να ισοροπει μια χαρα,αρκει οι ζωντανοι οργανισμοι και τα φυτα να εχουν τις ιδιες απαιτησεις,πραγμα οχι δυσκολο.
-------------------

Απο όσο διαβάζω τα Kribs δεν έχουν ανάγκη απο πολύ κίνηση στο νερό άρα με μιά κυκλοφορία "λίτρα ενυδρείουΧ3" είμαστε υπερκαλά....
Ομως με τα φυτά και τις ρίζες και τις πέτρες μπορεί να δημιουργηθούν σημεία που το νερό δεν θα "κινείται" και τόσο
μήπως είναι ικανοποιητικότερη η χρήση δύο φίλτρων μικρών απο ότι ενός μεγάλου ώστε να υπάρχει αναρρόφηση νερού απο δύο σημεία και επιστροφή πάλι απο δύο δημιουργώντας έτσι καλύτερη ομοιογένεια στο αποτέλεσμα της φίλτρανσης αλλά και της ανακυκλοφορίας του νερού?
μάλιστα σκέφτομαι ένα μεγαλούτσικο εξωτερικό και ένα μικρούτσικο εσωτερικό για το σημείο που θα είναι στριμωγμένα τα πράγματα...πως σας ακούγεται?
Σωστα τα λες,αλλα αν κανεις βιοτοπικο με τα φυτα που σου προτεινω η κυκλοφορια δεν παιζει μεγαλο ρολο διοτι οι απαιτησεις τους ειναι απλα οι βασικες.

Το sump δεν προκρίνεται για φυτεμένα ενυδρεία ,καλά κατάλαβα?
Μια χαρα φυτεμενο μπορει να υποστηριξει ενα σαμπ.
σταματάω εδώ προς το παρών :)

Ο συνδυασμος κριμπς και κονγο τετρα ειναι πολυ καλος αλλα θελουν σχετικα μαλακο νερο (ισο η κατω απο 7.2 ph και kh κατω του 12)
Οτι αλλο θες εδω ειμαστε...

mikrosaquaristas
03-01-11, 18:31
;)
ευχαριστώ :)

θα μελετήσω και θα επανέρθω με επερωτήσεις καθώς και νέο σέτ αποριών
:D

Alex_Salonica
03-01-11, 23:25
Να συμπληρώσω ότι αν βάλεις γαρίδες δεν θα σπάσεις μόνο τη βιοτοπικότητα αλλά και τα ... μούτρα τους :D
Από σαλιγκάρια η καλύτερη επιλογή είναι νερίτες. Τα κριμπς(και γενικότερα οι κιχλίδες) λατρεύουν τις γαρίδες και τις κεραίες των σαλιγκαριών, παιχνίδι και τροφή μαζί! :D

kingrim
04-01-11, 00:08
απλα οι νεριτες θα γεμισουν ασπρα αυγα παντουυυυυυυυ!!!!!!!!!!!!

fishme1
04-01-11, 00:14
οι νανοκιχλιδες δυτικης αφρικης χαρακτηριζονται ως reophilic - ροη + φιλος , καποια ροη την θελουν , οχι σε σχεση με το ποσο γυριζει η αντλια το νερο του ενυδρειου σε μια ωρα , αλλα τους αρεσει να υπαρχει μια μετρια ροη στο μεγαλυτερο μερος του ενυδρειου

irongud
04-01-11, 00:29
Να συμπληρώσω ότι αν βάλεις γαρίδες δεν θα σπάσεις μόνο τη βιοτοπικότητα αλλά και τα ... μούτρα τους :D
Από σαλιγκάρια η καλύτερη επιλογή είναι νερίτες. Τα κριμπς(και γενικότερα οι κιχλίδες) λατρεύουν τις γαρίδες και τις κεραίες των σαλιγκαριών, παιχνίδι και τροφή μαζί! :D

ολα τα ειδη γαριδων? και τις αμανο που ειναι μεγαλυτερες?

Dimis
04-01-11, 00:31
Τα κονγκο αν οι αμανο ειναι σε τελικο μεγεθος δεν θα τις πειραξουν.
Τα κριμπς ομως ειναι πολυ πιθανο να τις χτυπησουν ειδικα οταν συνοδευουν τα μωρα τους.

fishme1
04-01-11, 12:21
δες μερικα βιοτοπικα ενυδρεια

http://www.bultenbeens.nl/aquarium/foto1.jpg

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:VCooYEYHx2z8IM:http://fotos.punkyfish.nl/images/Bakje3.JPG&t=1

mikrosaquaristas
04-01-11, 18:26
Για χρήση sump σε φυτεμένο βρήκα αυτό
"-Διαφυγη CO2, λόγω των παφλασμών του νερου κατα την κάθοδό του. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση CO2."

Fishme1 thanks...πολύ ωραίες...σε ποιό λίνκ βρήκες βιοτοπικά Δυτικής Αφρικής? έχω φάει το σύμπαν......

Dimis
04-01-11, 21:52
Μπορεις να κανεις σαμπ που το νερο να μην "παφλαζει" αλλα να εισερχεται χαμηλοτερα της σταθμης του νερου του σαμπ,επισης το co2 που χανεται ειναι αμελητεο,εκτος κι αν προκειται για ultra high tech φυτεμενο που ισως να παιζει καποιο ρολο.

mikrosaquaristas
05-01-11, 12:28
τέλεια
γουστάαααρω "φιάχτο μόνος σου"

μια διευκρίνηση- για να μην παφλάζει-να επιστρέφει στο ενυδρείο χωρίς παφλασμό ή να μπαίνει στο φίλτρο χωρίς παφλασμό?

επίσης- με έχει απασχολήσει το θέμα διακοπή ρευματος- η αντλία σταματάει να φέρνει πίσω στο ενυδρείο το νερό
ο κίνδυνος είναι να κάνει συγκοινωνούντα δοχεία και το νερό να κατέβει στο σάμπ απο το σωλήνα της επιστροφής? αυτό μάλλον αποφευγεται με μία ανεπίστροφη βαλβίδα...
λάθος το έχω καταλάβει?

Roussaks
05-01-11, 12:44
Αυτο αποφευγεται με το οτι η εξοδο για το σαμπ δεν ειναι πολυ κατω στο ενυδρειο ετσι ωστε να κατεβασει μεγαλυτερη ποσοτητα νερου απο οτι αντεχει το σαμπ ( το οποιο δεν ειναι γεματο μεχρι απανω ! )

mikrosaquaristas
06-01-11, 12:08
Α!!!
Δηλαδή υπολογίζεις την τρύπα εξόδου στο ενυδρείο να είναι σε τέτοιο "βάθος" που το συνολικό νερό που θα τρέξει έξω απο το ενυδρείο σε περίπτωση διακοπής ρευματος να χωράει όλο στο sump. ;)

Τα διακοσμητικά ξύλα τα βρίσκω πολύ ακριβά σε περίπτωση που θές να βάλεις αρκετά και μεγάλα
Στην φύση συναντάω συχνά υπέροχες ρίζες και κλαδιά για ενυδρείο-
κάνουν όλα τα ξύλα? και τι επεξεργασία χρειάζονται?
οκ-το λογικό είναι να χρειάζονται αποξήρανση.
αν τα βάλω σε ζέστη θα επιταχυνθεί καθόλου η διαδικασία? στον αποξηραντήρα που έχω για τα μανιτάρια μου π.χ. που έχει 40-60 βαθμούς με ρευμα αέρα?
μετά?
μούλιασμα πλύσιμο απολύμανση? με χλώριο? και μετά αντιχλώριο?

fishme1
06-01-11, 12:24
Καλημερα

Πας σε οποιοδηποτε ομορφο ποταμι με καθαρα νερα μπορεις να βρεις , περνεις και ενα πριονι καλου καλου

Μαζευεις οτι μεγαλη ριζα βρισκεις

Αν δεν ειναι ξερη θα την αφησεις να ξεραθει , αυτο περνει μηνες αν ειναι χλωρη αν μπορεις να την ψησεις ξερενεται και σε μια μερα

Εγω βαζω τα κλαδια και τις ριζες με την φλουδα αλλοι την βγαζουν , για να βγει μουλιαζεις την ξερη ριζα για αρκετο καιρο σε νερο , αυτη φουσκωνει ενω η φλουδα οχι με αποτελεσμα να σπαει και τοτε την βγαζεις ευκολα με τα δαχτυλα σου

Καταλληλα ξυλα ειναι του πλατανου , του κισσου , του κλιματος και αλλα , εγω αυτα εχω δουλεψει

Καλυτερα να πηγαινεις καλοκαιρι που τα ποταμια εχουν λιγο νερο και πολλα και πολυ ομορφα ξυλα αποκαλυπτονται ενω εχουν και πιο ωραιο σχημα λογω του οτι εχουν μπλεξει με τις πετρες του βυθου

mikrosaquaristas
06-01-11, 12:33
Τέλεια
Πολύ καλημέρα!!!!
και μόλις είχα ξεστραβωθεί στην αναζήτηση και κατάφερα να βρώ το θέμα με την αποφλοίωση των κληματόβεργων http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27424&highlight=%E1%F0%EF%F6%EB%EF%E9%F9%F3%E7+%EA%EB%E7 %EC%E1%F4%EF%E2%E5%F1%E3%F9%ED
Thanks!!!!!

mikrosaquaristas
11-01-11, 22:59
τώρα με έχει απασχολήσει το θέμα "ζέστη" το καλοκαίρι
τούτο το καλοκαίρι που πέρασε τα θερμόμετρα μέσα στο σπίτι έδειχναν μέχρι και 30 βαθμούς
να ανησυχήσω ή το νερό προλαβαίνει να δροσιστεί το βράδι?

σε συνδιασμό ότι τα στεγανά ακροφύσια δείχνουν δυσευρετα εδώ και ότι το πιο αηδιαστικό που θυμάμαι απο το ενυδρείο του πατέρα μου ήταν τα νερά στο χώρο για τις λάμπες και η μυρωδιά της άλγης που γεννιόταν κυρίως εκεί (τα φώτα ήταν σε ένα είδος ραφιού στο πίσω μέρος του ενυδρείου)
σκέφτηκα να έβαζα τις λάμπες έξω απο τον χώρο που θα βρίσκεται το νερό-πάνω απο το γυάλινο καπάκι
απο όσο βλέπω όμως αυτή η λύση δεν χρησιμοποιείται
Γιατί? ποιό είναι το πρόβλημα?

Alex_Salonica
12-01-11, 13:47
τώρα με έχει απασχολήσει το θέμα "ζέστη" το καλοκαίρι
τούτο το καλοκαίρι που πέρασε τα θερμόμετρα μέσα στο σπίτι έδειχναν μέχρι και 30 βαθμούς
να ανησυχήσω ή το νερό προλαβαίνει να δροσιστεί το βράδι?

σε συνδιασμό ότι τα στεγανά ακροφύσια δείχνουν δυσευρετα εδώ και ότι το πιο αηδιαστικό που θυμάμαι απο το ενυδρείο του πατέρα μου ήταν τα νερά στο χώρο για τις λάμπες και η μυρωδιά της άλγης που γεννιόταν κυρίως εκεί (τα φώτα ήταν σε ένα είδος ραφιού στο πίσω μέρος του ενυδρείου)
σκέφτηκα να έβαζα τις λάμπες έξω απο τον χώρο που θα βρίσκεται το νερό-πάνω απο το γυάλινο καπάκι
απο όσο βλέπω όμως αυτή η λύση δεν χρησιμοποιείται
Γιατί? ποιό είναι το πρόβλημα?

Η πιο απλή λύση για τη υψηλή θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι ανεμιστηράκια συμπληρώνοντας το νερό της εξάτμισης.

Αν οι λάμπες μπουν πάνω από το τζάμι που προφανώς χρησιμοποιείς για καπάκι θα πιάνει άλγη το τζάμι και θα θέλει συχνό καθάρισμα μειώνοντας παράλληλα και τον φωτισμό του ενυδρείου.

mikrosaquaristas
12-01-11, 15:28
θα πιάνει άλγη το τζάμι που θα είναι έξω απο το νερό?
το ίδιο τζάμι που στα υπόλοιπα ενυδρεία θα ήταν πάνω απο τις λάμπες τώρα που θα είναι κάτω απο τις λάμπες θα πιάνει άλγη ενώ πρίν δεν έπιανε?

Alex_Salonica
12-01-11, 15:51
Αν έχεις τζάμι για καπάκι και από πάνω οι λάμπες θα πιάνει άλγη από μέσα γιατί θα έχει υδρατμούς και σε συνδυασμό με το φως ...άλγη... καθάριζε.

Dimis
12-01-11, 15:53
Αν σε καθε συντηρηση που κανεις καθαριζεις το γυαλινο καπακι ομως δεν θα εχεις κανενα προβλημα.
Οποτε προχωρα το ετσι.

Giorgos
13-01-11, 11:43
θα πιάνει άλγη το τζάμι που θα είναι έξω απο το νερό?
Μη σε ανησυχει καθολου. Στο δικο μου ενυδρειο που εχει την ιδια λογικη (γυαλινο καπακι και απο εξω οι λαμπες) δεν πιανει αλγη. Το τονιζω γιατι σε διαστημα ενος χρονου που λειτουργει εχω βγαλει μονο μια φορα τα καπακια για καθαρισμο (και μαλιστα δεν ειχαν ουτε τοτε αλγη).

mikrosaquaristas
13-01-11, 11:53
λέτε να παίζει ρόλο η απόσταση καπακιού με το νερό καθώς και η θερμοκρασία του νερού σε σχέση με την θερμοκρασία του χώρου?

αν και με βλέπω με Leds
Προτιμώ τις αρχικές "ακριβές" επενδύσεις που αποδίδουν οικονομικά στο βάθος του χρόνου :)

mikrosaquaristas
14-01-11, 19:05
όσο κολυμπάω τόσο κολλάω:D:D:D

τείνω να μεγαλώσω κι άλλο το μήκος του ενυδρείου που σκέφτομαι να φτιάξω

το πλάτος το έχω αποφασίσει γιατί έτσι βολευει εκεί που θα μπεί το ενυδρείο και είναι 45 εξωτερικό
το ύψος λέω 7-8 πόντους χαλικάκι και 7-8 πόντους "αέρα" στην επιφάνεια (απ τις κόντρες μέχρι το καπάκι) άρα 15 πόντοι χωρίς νερό και 45 με νερό άρα ύψος 60 εκατοστά

το μήκος αρχικά έλεγα να το κάνω ένα μέτρο
αλλά τώρα λέω να πάω μέχρι το 1 και 20

οπότε 1200mmX450mmX600mm με δεκάρι τζάμι γίνεται?:confused:

Dimis
14-01-11, 19:09
Αν βαλεις κοντρες ναι!

mikrosaquaristas
14-01-11, 19:14
χωρίς κόντρες δεν το σκέφτομαι ... σιγά το έξοδο ή την δουλειά που θέλουν
Ευχαριστώ!

tsoum
14-01-11, 19:23
7-8 εκατοστά χαλίκι, είναι υπερβολικά πολυ. Γιατί θελεις τόσο;

mikrosaquaristas
14-01-11, 19:28
το λαμβάνω υπόψιν μου κι αυτό :)
βασικά σε κάποια άκρη του μυαλού μου που έχω και το aquascaping (το οποίο αργεί πολύ ακόμα και γιαυτό είναι ακόμα στην άκρη...)
σκέφτομαι να κάνω διάφορα επίπεδα βυθού και να υπάρχει μιά κλίση ,σαν να είναι όχθη ποταμού που το νερό "βαθαίνει" προς μιά κατευθυνση

οπότε επι τη ευκαιρία ρωτάω κι αυτό - τούβλα μπορώ να βάλω μέσα στο ενυδρείο? αλλοιώνουν την χημεία του νερού?
γιατί σκέφτομαι να βάλω τούβλα στον πάτο (ή κάτι άλλο αν είναι ακατάλληλα) για να φτιάξω την κλίση που θέλω
και (επανέρχομαι στην ερώτηση του φίλου tsoum) σκέφτηκα ότι για να κρυφτούν τα κάτω τούβλα το χαμηλότερο επίπεδο του "βυθού" πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 πόντους χαλίκι :cool:
:D:D:D

tsoum
14-01-11, 19:35
Για τούβλα δεν ξέρω, αλλα μπορείς να βάλεις φελιζόλ! ;) (το πράσινο, που μπαίνει στα αφρικάνικα )

mikrosaquaristas
14-01-11, 20:08
φελιζόλ χμμμμ
περίεργο-είναι fda το φελιζόλ? τα τούβλα μάλλον δεν είναι βέβαια
ουσιαστικά το τούβλο είναι άργιλος ψημένη και δεν διαλύεται στο νερό-ακόμα κι αν διαλυόταν θα γινόταν χώμα-οπότε νο πρόμπλεμ
το φελιζόλ αυτό είναι ειδικό και το βρίσκεις σε πέτσοπ?
-------------------------
CoAqua aktiv Substrate namibia
τι είναι αυτό?
γιατί λέει ότι καθαρίζει το ενυδρείο
αλλάζει την σκληρότητα ?

tsoum
14-01-11, 20:16
fda δεν ξέρω τι σημαίνει. Το φελιζόλ αυτό που σου λέω, λέγεται Dow, και είναι το πράσινο που χρησιμοποιείται στις κατασκευες σπιτιων για μόνωση. Το βρίσκεις στο leroy merlin με 2-3€ το κομμάτι 120x60.

mikrosaquaristas
14-01-11, 20:21
πιστεύω πως αυτό το υλικό που λές είναι πολύ ανθυγιεινό ακόμα και για τον άνθρωπο και πως σταδιακά κάτι πρέπει να "αφήνει" στο νερό...
προτιμώ τα φυσικά υλικά ώς επι το πλείστων
ή τα λιγότερο χημικά αν δεν γίνεται αλλιώς
FDA λέμε τα προιόντα που υποτίθεται πως κάνουν για τρόφιμα και γενικά ζωντανούς οργανισμούς (βασικά είναι τα αρχικά αμερικάνικου οργανισμού Food and Drug Administration)

fishme1
14-01-11, 20:30
κατι πολυ χαιτεκ γκατζετοειδη χαλικια εγω θα τα απεφευγα

και να βαλεις κατι κατω απο την αμμο αν δεν βρεις τροπο να μην γλυστραει η αμμος αποτελεσμα κλισης δεν θα εχεις με τιποτα

τα κριμπ σκαβουν κιολας λιγο

νομιζω καλυτερα να προσπαθησεις να δωσεις μια εικονα οχθης βαζοντας ξυλα και φυτα πανω τους κλιμακοτα

fishme1
14-01-11, 20:32
το φελιζολ δεν δημιουργει προβληματα στο ενυδρειο

και μην βαλεις χαλικι , καφε αμμο να βαλεις

Dimis
14-01-11, 20:39
Τα μασιφ φελιζολ (τυπου μπλε dow) αναγνωρισμενων εταιριων δεν παιρνουν fda γιατι δεν προβλεπεται απο την χρηση τους (οικοδομικα υλικα) αλλα το πρωτογενές υλικο expandable polystyrene (διογκουμενη πολυστερινη) ειναι fda υλικο.
Οποτε αν σε εξυπηρετεί μπορεις ανετα να το χρησιμοποιήσεις.

Το τουβλο αργίλου ειναι αδρανες και επισης απολυτα καταλληλο για ενυδρειο.

mikrosaquaristas
14-01-11, 20:43
hi tec gadgetοειδή κι εγώ δεν γουστάρω γενικά -και ειδικά σε ενυδρεία και λοιπά φιλοξενούντα έμβια όντα...
OK

τα κριμπ σκάβουν , λίγο -οκ :cool:
οπότε θα έχουμε συνεχή κύλισμα της άμμου και τελικά θα βγούν τα τούβλα στην επιφάνεια
:(
χρήσιμο να το ξέρεις κι αυτό-θα το συλλογιστώ κι άλλο μιάς και έχω πολύ καιρό μέχρι το aquascaping....ακόμα δεν έχω κόψει τα τζάμια :p:p:p

ξύλα και φυτά πάνω τους κλιμακωτά? για "σπάστο" λίγο αυτό....ή ρίξε καμιά φωτό που να δείχνει αυτό που λές....καλύτερα ακόμη,μιά εικόνα χίλιες λέξεις....

για το φελιζόλ θα ψάξω-τουλάχιστον στην οικοδομή προτείνεται να αποφευγεται .... το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν καίγεται παράγει τοξικά αέρια-αλλά πρίν καεί,δεν είναι λογικό να υπάρχουν αυτές οι τοξικές ουσίες μέσα στο υλικό?θα το ψάξω και θα επανέλθω

tsoum
14-01-11, 21:17
το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν καίγεται παράγει τοξικά αέρια-αλλά πρίν καεί,δεν είναι λογικό να υπάρχουν αυτές οι τοξικές ουσίες μέσα στο υλικό?θα το ψάξω και θα επανέλθω

Εεεεε όχι; Το ξύλο οταν καίγεται, παραγεται διοξείδιο του ανρθακα, και μονοξείδιο του ανθρακα (και άλλα διαφορα)... Ομως, ξύλα βάζουμε στο ενυδρείο.

Παντως για το DOW, σχεδόν όλοι βαζουν στα αφρικάνικα, για προστασία του πάτου απο τις πετρες (σε περίπτωση που πεσουν).

Αλλα είναι και αυτό, οτι σιγά σιγά θα πέφτει η αμμος, και θα εκτεθεί οτι βαλεις απο κάτω. Εκτός και αν θέλεις να μετακινείς αμμο συνεχως!:rolleyes:

mikrosaquaristas
14-01-11, 21:22
καλά τα λές με το ξύλο
αλλά το dow παράγει υδροκυάνιο -άλλο τα φυσικά προιόντα της καυσης CO2 CO τα οποία παρεπιμπτόντως είναι και ωφέλιμα για τα φυτά ε???

το χρησιμοποιούν ίσως χωρίς πρόβλημα ή γιατί τα ψάρια πεθαίνουν νωρίτερα απο φυσικά αίτια
ή γιατί στο νερό δεν αποδεσμευονται οι τοξικές ουσίες του

αυτό με το κατρακύλισμα του χαλικού είναι θέμα...εκτός κι αν το κάνω σαν "σκάλα" ή σαν τις ξερολιθιές που έχουν σε διάφορα νησιά για να κρατάνε τα χώματα στις πλαγιές....

tsoum
14-01-11, 21:26
καλά τα λές με το ξύλο
αλλά το dow παράγει υδροκυάνιο -άλλο τα φυσικά προιόντα της καυσης CO2 CO τα οποία παρεπιμπτόντως είναι και ωφέλιμα για τα φυτά ε???

το χρησιμοποιούν ίσως χωρίς πρόβλημα ή γιατί τα ψάρια πεθαίνουν νωρίτερα απο φυσικά αίτια
ή γιατί στο νερό δεν αποδεσμευονται οι τοξικές ουσίες του

αυτό με το κατρακύλισμα του χαλικού είναι θέμα...εκτός κι αν το κάνω σαν "σκάλα" ή σαν τις ξερολιθιές που έχουν σε διάφορα νησιά για να κρατάνε τα χώματα στις πλαγιές....

Το μονοξείδιο δεν γνωρίζω αν είναι ωφέλιμο για τα φυτά. Το σίγουρο είναι πως δεν είναι καθόλου ωφέλιμου για τα ψάρια.... (:smt051)

Τωρα αυτό που λες για το οτι τα ψαρια πεθαίνουν πιο νωρις, το πιστευεις πραγματικά; :rolleyes:

Οσο για τις ξερολιθιες, θεωρείς πως θα ηταν ωραίο το αποτέλεσμα; Θα μπορουσες να κάνεις ενα βουναλακι απο πέτρες, σαν να έχουν πεσει απο την όχθη, μεσα στο ποτάμι, και να βάλει μερικες βαλλισνέριες αναμεσά τους και μερικές ανούμπιες.

mikrosaquaristas
14-01-11, 21:29
σκέψεις κάνω...:)
:cool:

αλήθεια
πόσο ζούν οι κιχλίδες των μεγάλων λιμνών ?

τα κρίμπς πρέπει να ζουν κανα 3 χρόνια?

tsoum
14-01-11, 21:32
Εχω την εντύπωση οτι είχα ακούσει κατι για 10 χρόνια. Μπορεί να κάνω και λάθος όμως.

QS-Plan
14-01-11, 21:33
το DOW είναι στην ουσία εξηλασμένη πολυστερίνη. Βασικό της συστατικό είναι το πολυστυρένιο, από το οποίο κατασκευάζονται πλαστικά μαχαιροπήρουνα, συσκευασίες τροφίμων take-away, και άλλοι περιέκτες τροφίμων.

ο μόνος προβληματισμός που υπάρχει για τη χρήση τους σε χώρους τροφίμων, είναι απλά και μόνο για την αναλύκλωση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού δεν είναι βιοδιασπώμενα

Dimis
14-01-11, 21:41
Μπορεις πανω στο dow που θα βαλεις απο κατω να περασεις στο πανω μερος μια στρωση σιλικονης και να κολλησεις πανω το υποστρωμα που θα βαλεις μεσα στο ενυδρειο,ετσι και αν καποια στιγμη μεινει γυμνο δεν θα φανει το φελιζολ αλλα παλι το υποστρωμα σου.

Οσο για τα πλαστικα οτι σου λεω ειναι επιστημονικα αποδεδειγμενο,ειναι η δουλεια μου αυτη,απλα σου αναφερω μερικα πλαστικα υλικα που ειναι απολυτως απαραιτητα στα ενυδρεια μας.
Φιλτρα....Καδος απο polycarbonate & pmma (ακρυλικο),φτερωτη απο abs
Ενυδρειακοι σπογγοι...Πολυπρολυνενιο & Πολυαιθυλενιο
Μπαστουνια και spray bar....Polycarbonate
Σωληνακι co2... TPU θερμοπλαστικη πολυουρεθανη
Διακοσμητικες πλατες (juwel) ... Expandable ps
Διακοσμητικα βραχια κ.α. ... GPPS
Βεντουζες... TPU & EPDM
Μαυρο πλαστικο του θερμοστατη ... PC V0 ή ABS V0
......Και πολλα πολλα αλλα!

mikrosaquaristas
14-01-11, 21:46
αλίμονο δεν είπα τίποτα για όλα τα πλαστικά...
ειδικά το PP και το HDPE και το EPDM ξέρω πολύ καλά ότι είναι μιά χαρά
εντελώς ατοξικά και αποδεκτά κι απο τους πιο αυστηρούς οργανισμούς ελέγχων

για το dow συγκεκριμένα εξέφρασα αμφιβολίες....κι αυτές λόγο πολλών site περι οικολογικής δόμησης όπου παρομοιάζεται με τον σατανά :p

tsoum
14-01-11, 21:51
ο μόνος προβληματισμός που υπάρχει για τη χρήση τους σε χώρους τροφίμων, είναι απλά και μόνο για την αναλύκλωση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού δεν είναι βιοδιασπώμενα

για το dow συγκεκριμένα εξέφρασα αμφιβολίες....κι αυτές λόγο πολλών site περι οικολογικής δόμησης όπου παρομοιάζεται με τον σατανά :p

Προφανώς αναφέρονται στο παραπάνω!;)

Dimis
14-01-11, 21:53
Η οικολογικη δομηση και οι ντιρεκτιβες περι αυτου αναφεροντε στην διασπαση των υλικων κατα την καταστροφη του οικοδομηματος.
Τα πλαστικα (πλην του PE με την προσθηκη βιοδιασπομενου masterbatch και μερικων αλλων πολυ εξειδικευμενων υλικων) δεν διασποντε παρα μονο με την παρελευση πολλων πολλων χρονων αναλογα τον φορεα του υλικου.
Αυτο τα κανει μη "οικολογικα υλικα" αλλα το πλαστικο αυτη την στιγμη ειναι αναντικαταστατο επι του πρακτεου.

mikrosaquaristas
14-01-11, 21:59
μου χαλάτε το θέμα με τους οφτοπικισμούς σας zwzwzwzw
ξού ρε zwzwzwzw
:grin::grin::grin::grin::grin::grin::grin::grin::g rin:

μπλεξαμε μη τοξικά με οικολογικά και βιοδιασπώμενα.....
αλλά φτάνει
θα βάλω φελιζόλ
θα βάλω ότι μου πείτε και αν πάθουν τίποτα θα τα στείλω για νεκροψία και αν τύχει και φταίγατε..........το κρίμα στο λαιμό σας....παλιόπαιδα :D:D:D

φτάνει τώρα όμως....:)

καφέ άμμο?
ή καφέ ψιλό χαλικάκι?

tsoum
14-01-11, 22:01
Μιξη!

Αρκεί να μην είναι πολυ διαφορετική η διαμετρός τους, γιατι σε αυτή την περίπτωση, θα χαθεί η άμμος.

Επίσης, με το χαλίκι, που είναι πιο σταθερο μπορείς να διαμορφώσεις το λοφάκι που θες, και να είναι εκεί για πολύ περισσότερο απο την αμμο!

mikrosaquaristas
14-01-11, 22:04
και άμμο και χαλίκι....και απο πάνω φελιζόλ :smt120:smt120:smt120:smt120:smt120
zw:smt033

tsoum
14-01-11, 22:10
Με μιξη, θα εχεις πιο φυσικά αποτελεσματα, καλύτερο βυθό για τα φυτά, θα μπορουν να σκαβουν τα κριμπς σου και το οποιο λοφάκι κάνεις θα κρατάει καλύτερα.

Σκεψου: τι φευγει ποιο ευκολα; Μια κοτρωνα ή ενα πετραδάκι; Αντιστοιχα και με το χαλικι και την άμμο.

QS-Plan
14-01-11, 22:15
τελικά σε αυτό το ενυδρείο θα βάλεις κριμπένσις?

αν ναι, γιατί να βάλεις φελιζόλ?

mikrosaquaristas
15-01-11, 10:25
Κριμπένσις θα βάλω σίγουρα
Φελιζόλ ίσως...
ο λόγος ,το aquascape (δες τα πιο πάνω μυνήματα :) )

fishme1
15-01-11, 10:32
αμμος , τα κριμπ σκαβουν και καθαριζουν τα βραγχεια τους με την αμμο , το χαλικι θα τα ενοχλει

mikrosaquaristas
15-01-11, 13:02
σημαντικό αυτό-ευχαριστώ πολύ φίλε μου (αν με θές για φίλο σου :D:D:D:D )
άμμος έκλεισε-δεν ακούω κουβέντα...
κι απο πάνω βέβαια φελιζόλ.....

mikrosaquaristas
27-03-11, 19:37
δείτε και πείτε

(θα βάλω και ανούμπιες παντού και λίγους βολβίτες σε επίλεκτα σημεία και αρκετή ελεόχαρις)

προς το παρών έβαλα κάτι γκάπι απο τον γείτονα "για τα παιδιά" και μόλις μετρήσω αμμωνία θα του τα επιστρέψω

mikrosaquaristas
29-03-11, 07:55
μείνατε άφωνοι :D:D:D

για καλό όμως ή για κακό ???:confused::confused::confused:

Dimis
31-03-11, 23:28
Παρα πολυ ομορφη προσπαθεια!

Δωσε λιγακι χωρο αναμεσα στα μεγαλα ξυλα -και μεταξυ τους και στην επαφη με την αμμο- ωστε να δημιουργησεις κρυψωνες αλλα και να δωσεις υψος στο στησιμο.

mikrosaquaristas
01-04-11, 09:44
ΩΩωωωωωωωωωωω ευχαριστώ πολύ
και εσύ έχεις πανέμορφο αφρικάνικο βιοτοπικό :)

Τα ξύλα είναι αλήθεια πως με προβλημάτισαν καιρό σχετικά με το πώς θα τα βάλω
καθότι είναι δώρα απο φίλο (ευχαριστώ πολύ Κώστα!!!) και όχι αυτά που επέλεξα ακριβώς για την περίπτωσή μου
και είναι τεράστια.......και λόγο μεγέθους δεν έχουν και πολλές πιθανές "τοποθετήσεις"
η συγκεκριμένη είναι η "σπηλαιοδέστερη" ασφαλέστερη και συγχρόνως ελαφρύτερη στο μάτι,γιατί μιά άλλη που είχα φτιάξει είχε τόσες πολλές πέτρες (για να κρατάνε τα ξύλα στις σωστές θέσεις και αποστάσεις) που το θέαμα ήταν πολύ κουραστικό.........ούτε στα malawi τόσες πέτρες.........

αυτό που μου λείπει πολύ απο το μάτι είναι μιά μεγάλη και μακρόστενη ρίζα που να διασχίζει σχεδόν όλο το ενυδρείο....θα την βρώ κάποτε :)

παρεπιμπτόντως
έβαλα και 2 μισές καρύδες και μία ολόκληρη που και αφρική είναι-και διακριτικές είναι αρκετά και σίγουρα είναι κατάλληλες "κρυψώνες"

για το ύψος που αν και αρχάριος αμέσως το παρατήρησα
ευελπιστώ στα φυτά που θα κατακλύσουν το υπόβαθρο
στην γιγάντια βαλισνέρια που θα βάλω στην δεξιά πίσω γωνία και με το ρευμα θα γύρει προς τα αριστερά
και στις πολλές ανούμπιες και βολβίτες που θα βάλω πάνω στα ξύλα

ΥΓ
Τα κόνγκο σου,γεννάνε? θές να υιοθετήσω μερικά????:)

Dimis
01-04-11, 13:32
Τα κονγκο και να γεννησουν αγαπητε θα σκοτωθουν ποιος απο ολους θα πρωτοφαει τα αυγα!
Ειναι εξαιρετικα δυσκολα στην αναπαραγωγη.

Οσο για τα ξυλα καταννοω αυτο που λες αλλα κανε μια δοκιμη και βαλε το ενα ξυλο να πατησει πανω στην αμμο και το αλλο να το βαλεις σχεδον καθετα-πλαγια στηριζοντας το στο ξυλο που καθεται στην αμμο.

mikrosaquaristas
01-04-11, 13:39
αυτό συμβαίνει ήδη-δεν φαίνεται αλλά υπάρχει κάτω απο το ξύλο χώρος όσο ένα πολύ μεγάλο πορτοκάλι ...και ακόμα περισσότερος......με 5 διαφορετικές εισόδους (καμουφλαρισμένες απο πέτρες)

δεν γίνεται να φανεί αυτό στην φωτογραφία.........

έτσι ε τα κονγκολεζάκια.....ντροπή τους.........
άρα μόνο απο μαγαζί τα κόνγκο τέτρα....γιατί όμως σε κάθε μαγαζί που έχω πάει μέχρι τώρα μου δείχνουν διαφορετικά ψάρια κάθε φορά...και υπάρχουν μεγαλόσωμα και μικρόσωμα γιατί στο πετshity έτσι μου τα είπαν......

Dimis
01-04-11, 23:32
To πιθανοτερο ειναι να ειναι διαφορετικα ψαρια.
Congo tetra αποκαλουμε τα Phenacogrammus interruptus (8-9 cm).
Πολλες φορες θα δεις ομως να αποκαλουν με την ιδια ονομασια και τα alestopetersius caudalis - yellowtail tetra - τα οποια ειναι οντως μικροτερα (6-7 cm) και παρεμπιπτόντως αν τα βρεις πουθενα προτιμησε τα και παρε ενα κοπαδι απο 10 ατομα.
Απο την αλλη υπαρχει και το Brycinus longipinnis - long-finned tetra - το οποιο ειναι και αυτο τετρα απο την ευρυτερη περιοχη του Κονγκο και το οποιο φτανει και τους 13 ποντους.

mikrosaquaristas
04-04-11, 18:05
και πώς τα πάνε με τα φυτά τα κονγκολεζάκια ???

Dimis
04-04-11, 20:24
Μια χαρα!

mikrosaquaristas
04-04-11, 21:26
γιατί φήμες λένε ότι τα ζόμπι δεν είναι φυτοφάγα-αλλά τα κογκολεζάκια είναι :lol:

Dimis
05-04-11, 14:56
Αν εχουν στην διατροφη τους 2-3 φορες την εβδομαδα τροφη φυτικης προελευσης δεν πρόκειται να κανουν κακο στα φυτα...

mikrosaquaristas
14-04-11, 09:03
μήπως έπρεπε να κόψω τις ρίζες στις ανούμπιες?

μήπως βάρυνε πολύ το τοπίο?

Dimis
19-04-11, 19:50
Σουπερ εισαι.
Εξαιρετικα φυσικο!

Τις ριζες απο τις ανουμπιες κοψτες πολυ κοντες,θα βγαλουν νεες και θα "αγκαλιασουν" το ξυλο.

Τα δυο ειδη πιο σπανιων τετρα που σου ανεφερα πιο πανω τα ειδα σημερα στο pet city των Αγιων Αναργυρων.Ισα που εβγαινε απο ενα κοπαδι στο ειδος,αν κατεβεις καθολου Αθηνα τραβα απο εκει και χτυπα τα.

mikrosaquaristas
19-04-11, 21:56
απο εσένα αυτό το "φυσικό" το μετράω πολύ!!!

Ευχαριστώ :cool:

Τα δυο ειδη πιο σπανιων τετρα που σου ανεφερα πιο πανω τα ειδα σημερα στο pet city των Αγιων Αναργυρων.Ισα που εβγαινε απο ενα κοπαδι στο ειδος,αν κατεβεις καθολου Αθηνα τραβα απο εκει και χτυπα τα.

λές ε?
έχω ένα αλλεργικό σύνδρομο με τα πετσίτι λόγο σκύλων...
και ψάρια όποτε κοιτάω επιπλέουν πτώματα στις γυάλες και γενικά καταθλιπτικές εικόνες...

αυτά που λές είναι φρέσκα άραγε ή έχουν φρικάρει στην γυάλα αρκετό καιρό τώρα?
θα περάσω να ρίξω μιά ματιά...

τα alestopetersius caudalis - yellowtail tetra - λές ε?

bokostas
19-04-11, 21:59
Πολύ όμορφο, μόνο μια ερώτηση: Τι είναι αυτό το τεράστιο φυτό που πιάνει το μισό ενυδρείο???:confused:

Dimis
19-04-11, 22:01
bolbitis Κωστα.

mikrosaquaristas
19-04-11, 22:06
bolbitis heudelioti
και απο την άλλη άκρη έρχονται με φόρα valisneriα gigantea να γίνει της ζούγκλας......:)
η ελεόχαρις άραγε θα την παλέψει με το σκάψιμο των κριμπενσακίων?

σκέφτομαι να περιμένω λίγο να πιάσει καλά και μετά να τα εισάγω....

παρεπιμπτόντως
έχω τα τέστ της τέτρα
και μετράω τα NO2 και μου τα βγάζει στο λιγότερο απο 0.3
το 0 (που περιμένω να δώ) πως είναι ? άχρωμο τελείως???
μην μου πείτε ότι έχει στρώσει το ενυδρείο και εγώ το έχω για άστρωτο ακόμα!!!!!!!
γιατί αμμωνία μετράω μηδέν(έχει μηδέν η κλίμακα...)