Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Σόδα.

zipo
31-12-10, 17:59
Πήγα προ ολίγου στο σούπερ μάρκετ για να πάρω μαγειρική σόδα και βρήκα μία με όνομα "Matin@" που λέει από έξω sodium bicarbonate.Οπότε υποθέτω πως αυτό μου κάνει για να ανεβάζω λίγο ακόμα το ph στον κουβά της αλλαγής νερού,σωστά?Το θέμα είναι πως συνάντησα και κάτιο παρόμοιο με αυτό (http://www.promarket.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=71&category_id=116&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1) που έλεγε πως είναι σόδα που λειτουργεί σαν αποσκληρυντικό και κατεβάζει το pH.Επειδή,είμαι λίγο μπερδεμένος μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει αναλυτικά τη διαφορά?Ευχαριστώ.

dimitrios
31-12-10, 18:44
εγω ξερω οτι η σοδα ανεβαζει μονο την kh

harris samos
31-12-10, 18:48
η σοδα ανεβαζει το την kh που παρασερνει το ph

Πάνος
01-01-11, 06:44
ασε τη λουξ γιατι... :smt120
βρηκα αυτο "Σόδα πλυσίματος δεν πρέπει να συγχέεται με το πλύσιμο σε σκόνη, η οποία είναι σε σκόνη που χρησιμοποιούνται ως σαπούνι το απορρυπαντικό? Επίσης δεν είναι το ίδιο με την μαγειρική σόδα, αν και οι δύο ενώσεις είναι στενά συνδεδεμένοι."
απο http://www.patofa.com/greek/1178/-932-953-949-943-957-945-953-951-960-955-973-963-951-soda
το κειμενο ειναι λιγο φαουλ :D

zipo
01-01-11, 16:47
Άρα,απλά παίρνω τη Ματίνα.Σωστά?

georgebruno
01-01-11, 16:59
Ναι πάρε τη Ματίνα...:D:D:smt055 (μαγειρική σόδα) και μετά η κοπελιά σου.... :smt075
Τώρα που το σκέφτομαι ωραία δικαιολογία!Βγαίνει και σε άλλα ονόματα?(τυχεροί οι αφρικανοι)

zipo
01-01-11, 18:56
Ναι πάρε τη Ματίνα...:D:D:smt055 (μαγειρική σόδα) και μετά η κοπελιά σου.... :smt075
Τώρα που το σκέφτομαι ωραία δικαιολογία!Βγαίνει και σε άλλα ονόματα?(τυχεροί οι αφρικανοι)
:cool::cool::cool:
-------------------------
Για δώστε και ένα λινκ για το πως θα τη χρησιμοποιήσω ή μερικές οδηγίες.Το νερό της αλλαγής μου είναι 60 λίτρα.

Χαραμάδας
01-01-11, 19:27
Δημητράκη πάρε την μαγειρική σόδα και άσε την άλλη,εκτός αν ''βρόμισαν'' τα κιχλιδάκια σου και θέλεις να τα σαπουνίσεις....:D:D:D.
Παντως για καλύτερα αποτελέσματα (σε συνδυασμό με την μαγειρική σόδα) κοίτα αυτό...http://www.aquaristikshop.com/e_Produktinformationen/Preis-Discus-Minerals.htm.;).
:cool::cool::cool:
Για δώστε και ένα λινκ για το πως θα τη χρησιμοποιήσω ή μερικές οδηγίες.Το νερό της αλλαγής μου είναι 60 λίτρα.
Ρε Δημητράκη,βάλε σ'έναν κουβά 10 lit και πρόσθεσε μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα.Κάνε μέτρηση και ανάλογα πρόσθεσε ή αφαίρεσε.

georgebruno
01-01-11, 21:27
Μητσο γιατί να χρησιμοποιήσεις?Τι τιμές έχει το νερό σου?Εγώ κάποια στιγμή έκανα χρηση σόδας αλλα μετα ειδα οτι τσαμπα καιει η λαμπα!(Να μην σου πω καλύτερα να μην βάζεις γιατί αν χρειαστεί να την κάνει άλλος την αλλαγη νερού θα είναι πιο απλο)Aν θυμαμαι καλά εβαζα 1 κουταλάκι στα 20 λιτρα.

zipo
01-01-11, 21:32
Γιώργο,έχω KH 11 και pH 8 με πολύ δυνατή ανατάραξη και είπα μήπως θα μπορούσα να πάω την ανθρακική στο 14-15 και το ph στο 8,2.με προβληματίζει όμως κάτι άλλο.Έστω ότι το ενυδρείο έχει ph 8,0 και φέρνω τον κουβά σε pH 8,2-8,4 .Όταν θα κάνω αλλαγή που πλησιάζει το 50% δε θα στρεσάρονται έντονα τα ψάρια?

georgebruno
01-01-11, 21:58
Οι τιμές σου είναι μια χαρά δεν νομίζω πως πρέπει να προσθέσεις κάτι.Τώρα για την αλλάγή νερού θα την εκανα γυρω στο 30% αλλά και 50% να κανεις μην νομίζεις οτι θα στρεσαριστουν τόσο..(δεν θα ανέβει με μια αλλαγή το ph σου τόσο απότομα).Το σημαντικότερο είναι να κρατας τις τιμές σου σταθερες και στην αλλαγή να κατεβαινει λιγο η θερμοκρασία..

harris samos
02-01-11, 05:58
Γιώργο,έχω KH 11 και pH 8 με πολύ δυνατή ανατάραξη και είπα μήπως θα μπορούσα να πάω την ανθρακική στο 14-15 και το ph στο 8,2.με προβληματίζει όμως κάτι άλλο.Έστω ότι το ενυδρείο έχει ph 8,0 και φέρνω τον κουβά σε pH 8,2-8,4 .Όταν θα κάνω αλλαγή που πλησιάζει το 50% δε θα στρεσάρονται έντονα τα ψάρια?μισος βαθμος δεν ειναι τιποτα μην ανχονεσε απλα προσεχε τη σοδα θελει λιγο να την κοιταξεις και να μετρας συχνα γιατι κανει νουμερα η σοδα ανεβoκατεβαινει το ph

Κλεόβουλος
02-01-11, 10:42
Οι τιμές σου είναι μια χαρά δεν νομίζω πως πρέπει να προσθέσεις κάτι.Τώρα για την αλλάγή νερού θα την εκανα γυρω στο 30% αλλά και 50% να κανεις μην νομίζεις οτι θα στρεσαριστουν τόσο..(δεν θα ανέβει με μια αλλαγή το ph σου τόσο απότομα).Το σημαντικότερο είναι να κρατας τις τιμές σου σταθερες και στην αλλαγή να κατεβαινει λιγο η θερμοκρασία..

:smt023

lingistis
02-01-11, 11:11
Υπάρχει και η "Ηλιος"... βασικά ψάνχεις για "διττανθρακική σόδα = bicarbonate sodium" (όξινο ανθρακικό νάτριο) ή γνωστό και ως σόδα μαγειρικής ή σόδα ζαχαροπλαστικής και είναι κάτι διαφορετικό από την σόδα πλυσίματος που δεν βάζουμε στα ενυδρεία!!

Η λέξη σόδα είναι "απλοποίηση - συντόμευση" του αγγλικού sodium, δηλαδή νάτριο.

Από μισό έως ένα κουταλάκι του γλυκού στα 10 λίτρα φρέσκο νερό (δηλαδή ένα κουβά) κάνει για τον σκοπό που την θέλεις... (από KH 11 και pH 8 σε ΚΗ14-15 και το ph στο 8,2).

Με πιο μικρές αλλαγές νερού, κάπου 20%, θα φτάσεις σε αυτά τα επίπεδα μετά από 4-6 αλλαγές και δεν θα έχουν προβλημα τα ψάρια σου. Μετά μετράς το νερό του ενυδρείου σου και βλέπεις εάν μπορείς και με πιο λίγη σόδα στα 10 λίτρα ώστε να έχεις σταθερό το pH. Δεν είναι κάτι δύσκολο ή κακό αυτό που θέλεις να κάνεις και πολλοί βάζουμε σόδα μαγειρικής στο φρέσκο νερό... απλά με λίγη προσοχή ώσπου να το σταθεροποιήσεις το pH, για να μην έχεις απότομες μεταβολές στο ενυδρείο σου.

Προσοχή το pH το μετράμε με λογαριθμική κλίμακα!!!

Το pH 9 είναι 10 φορές πιο αλκαλικό από το pH 8 και 100 φορές πιο αλκαλικό από το pH 7 και 1000 φορές πιο αλκαλικό από το pH 6!!! οπότε ο μισός βαθμός είναι 5 φορές τουλάχιστον πιο πάνω ή κάτω!!!

Στα ενυδρεία μας πιο σημαντικό κατά πολύ είναι η σταθερότητα του pH...
οπότε εάν αποφασίσεις να μεταβάλεις το pH πρέπει μετά από κάθε αλλαγή νερού να έχεις την ίδια σχεδόν ένδειξη.

zipo
02-01-11, 11:19
Η σταθερότητα είναι επίσης ένας λόγος που θέλω να κάνω χρήση σόδας.Από τη στιγμή που μπει στο νερό του ενυδρείου η σόδα και έχουμε πάρει τις σωστές τιμές,δε θα έχουμε αλλαγές του kH προς τα κάτω μέχρι την επόμενη αλλαγή,έτσι?

lingistis
02-01-11, 12:30
Εξαρτάτε τι άλλα υλικά έχεις μέσα στο ενυδρειο... γενικά με εβδομαδιέες αλλαγές νερού έχεις σταθερόύς παράμετρους.

delta66
02-01-11, 17:25
1 .Για ποσο χρονο κραταει η δραση της σοδας να ανεβαζει την kH?
2. Τσεκρασισμα με μετρηση φτανει να κανουμε την ωρα που θα την αναμιξουμε ή και πολυ αργοτερα?

lingistis
02-01-11, 22:17
1. από όσα γνωρίζω δεν έχει χρονική διάρκεια... αν π.χ. κάνεις ένα μύγμα στο κουβά σου, δηλαδή καθαρό νερό με μια κουταλιά σόδα, η μέτρηση του pH θα είναι ίδια μέσα στο κουβά όποτε και εάν την μετρήσεις... και μετά εβδομάδες. Στο ενυδρείο υπάρχουν και άλλα στοιχεία που επιρεάζουν το pH... οπότε θεωρώ ότι μέσα στο ενυδρείο το pH με την πάροδο του χρόνου τείνει να σταθεροποιηθεί.

2. Εγώ τσεκάρω την επόμενη μέρα το ενυδρείο όταν έχει γίνει ότι ήταν να γίνει (κάπου το είχα διαβάσει και το εφαρμόζω)

Υπόψη πως εάν κορεστεί το νερό με την σόδα θα έχουμε ίζημα της.

Καλά που είναι οι χημικοί βρε παιδιά να μας τα πουν πιο καλά :confused:

aquaman
02-01-11, 23:56
Προσοχή το pH το μετράμε με λογαριθμική κλίμακα!!!

Το pH 9 είναι 10 φορές πιο αλκαλικό από το pH 8 και 100 φορές πιο αλκαλικό από το pH 7 και 1000 φορές πιο αλκαλικό από το pH 6!!! οπότε

ο μισός βαθμός είναι 5 φορές τουλάχιστον πιο πάνω ή κάτω!!!

Στα ενυδρεία μας πιο σημαντικό κατά πολύ είναι η σταθερότητα του pH...
οπότε εάν αποφασίσεις να μεταβάλεις το pH πρέπει μετά από κάθε αλλαγή νερού να έχεις την ίδια σχεδόν ένδειξη.

1) Ο μισός βαθμός Ph σημαίνει αύξηση (10)^(0.5)=3.16 φορές :-) (ακριβώς επειδή είναι λογαριθμική η κλίμακα.

2) Τελικά είναι η σταθερότητα του Ph που έχει σημασία, ή η σταθερότητα των διαλυμένων στερεών, ΚΗ/GH; Έχω διαβάσει (σε άλλα φόρουμ) συζητήσεις όπου διίστανται οι απόψεις. Λένε δηλαδή ότι το ψάρι δεν το ενοχλεί η αύξομείωση Ph που οφείλεται π.χ. στην αυξομείωση του διαλυμένου CO2 στο νερό, αλλά το ταλαιπωρεί η αυξομείωση του Kh απότομα.

Και στις 2 περιπτώσεις το Ph αλλάζει, αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Ξέρει κανείς για σίγουρα ότι είναι η αλλαγή Ph αυτή καθεαυτή που βλάπτει;

delta66
03-01-11, 03:15
1. από όσα γνωρίζω δεν έχει χρονική διάρκεια... αν π.χ. κάνεις ένα μύγμα στο κουβά σου, δηλαδή καθαρό νερό με μια κουταλιά σόδα, η μέτρηση του pH θα είναι ίδια μέσα στο κουβά όποτε και εάν την μετρήσεις... και μετά εβδομάδες.....
Υποτιθεται οτι η σοδα ανεβαζει kH (η οποιαδηποτε αλλοιωση του πεχα ειναι "παρενεργεια" αυτης της αλλαγης)
Μετρησεις kH εγιναν?

zipo
03-01-11, 14:23
Υποτιθεται οτι η σοδα ανεβαζει kH (η οποιαδηποτε αλλοιωση του πεχα ειναι "παρενεργεια" αυτης της αλλαγης)
Μετρησεις kH εγιναν?
Αν η ερώτηση πάει σε μένα,το kH μνου αυτή τη στιγμή στο ενυδρείο βγαίνει από μετρήσεις 11.

delta66
03-01-11, 15:03
Γενικα ρωταω εμπειριες, γιατι απο τη μικρη δικη μου με τη σοδα, παρατηρησα προσκαιρες αλλαγες της kH προς τα πανω.
Μετα απο ελαχιστες μερες επεφτε παλι.
Μαλιστα η αλλαγη της προς τα πανω ηταν αποτομη και με ελαχιστη δοσολογια.

aquaman
03-01-11, 15:18
Γενικα ρωταω εμπειριες, γιατι απο τη μικρη δικη μου με τη σοδα, παρατηρησα προσκαιρες αλλαγες της kH προς τα πανω.
Μετα απο ελαχιστες μερες επεφτε παλι.
Μαλιστα η αλλαγη της προς τα πανω ηταν αποτομη και με ελαχιστη δοσολογια.

Αυτό φαίνεται περίεργο. Παίζει να είναι θέμα ακρίβειας του τεστ?
Εξάτμισης νερού;

delta66
03-01-11, 16:04
Αυτό φαίνεται περίεργο. Παίζει να είναι θέμα ακρίβειας του τεστ?
Εξάτμισης νερού;
Οχι τα τεστ ηταν ΟΚ
Παιζει να ειναι η παραλληλη χρηση τυρφης.
Δοκιμαζα αλλαγες με μιξη νερου 50% ΑΟ με προσθετα ηλεκτρολυτες και σοδα (λιγο πριν την αλλαγη) και 50% βρυσης με αντιχλωριο και δουλεμενο μια εβδομαδα με τυρφη με στοχο και τα δυο να εχουν gH5 kH3
Αργοτερα δοκιμαζα 100% ΑΟ δουλεμενο με τυρφη και προσθετα ηλεκτρολυτες και σοδα λιγο πριν την αλλαγη με στοχο παλι gH5 kH 3
Και στα δυο ειχα ρυθμιση των τιμων εκει που ηθελα κατα την αλλαγη, αλλα ειχα πτωση kH μετα απο 1-2 μερες

gianni zym
03-01-11, 16:29
τα ιδια κανω και "παθαινω" και εγω.
τι πρεπει να κανουμε λοιπον??

aquaman
03-01-11, 16:45
Ίσως από τη στιγμή που μπαίνει τύρφη, ένα "παίξιμο" στις τιμές είναι αναπόφευκτο, αλλά η χημεία της υπόθεσης (τύρφη+σόδα) ξεπερνάει τις γνώσεις μου...

delta66
03-01-11, 17:53
Καλα ας το αφησουμε αυτο. Η τυρφη εχει την ιδιοτητα ετσι κι αλλως να κατεβαζει την kH και ειναι λογικο. Δεν περιμενα απλα τοσο γρηγορη πτωση.

Σε νερο βρυσης ή (αυτο που με ενδιαφερει περισσοτερο) σε 100% ΑΟ εχει σταθερα ανεβασμενη τιμη η kH με προσθεση σοδας? και για ποσο καιρο?

lingistis
03-01-11, 17:54
1) Ο μισός βαθμός Ph σημαίνει αύξηση (10)^(0.5)=3.16 φορές :-) (ακριβώς επειδή είναι λογαριθμική η κλίμακα.

Σωστός, εγώ απλά ήθελα να δώσω έμφαση... και βαριόμουν να κάνω τις πράξεις :D:D:D

2) Τελικά είναι η σταθερότητα του Ph που έχει σημασία, ή η σταθερότητα των διαλυμένων στερεών, ΚΗ/GH;

Εχω διαβάσει ότι η σταθερότητα του Ph είναι που έχει σημασία... και νομίζω ότι είναι λογικό... Βάζω μερικά λινκ που ίσως βοηθήσουν να απαντηθούν και οι άλλες ερωτήσεις των παιδιών ;)

Ελληνικά...

http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/ph_significance_greek.html

και στα "ξενα"...

http://mchportal.com/fishkeeping-mainmenu-60/water-the-environment-mainmenu-77/43-water-the-environment/65-ph-kh-gh-carbon-dioxide-injection-water-chemistry.html

http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/malawi_temp.html

http://www.fishlore.com/Articles/PHArticle.htm

http://freshaquarium.about.com/cs/waterchemsitry/a/waterph.htm

http://www.aquahobby.com/articles/e_adjusting_pH.php

http://www.thetropicaltank.co.uk/ph.htm

http://www.firsttankguide.net/ph.php

delta66
03-01-11, 18:04
Η αποψη μου για τις τιμες του νερου ειναι οτι σημασια εχει να ρυθμιζουμε καταρχας την gH και τη θερμοκρασια στο μεσο της ιδανικης τιμης για το ψαρι μας.
( η θερμοκρασια να παιζει αναλογα τις εποχες του χρονου πανω και κατω αλλα οχι εκτος οριων ετσι ωστε να εχουμε περιθώριο για μερικη πτωση της 2-3 μοναδες κατα τις αλλαγες νερου)

Την kH αναλογα το πεχα που μας βγαινει στο ενυδρειο και το οποιο πρεπει να ειναι στο μεσο της ιδανικης τιμης για το ψαρι μας.
Παραλληλα πρεπει να αποφευγουμε την αποτομη πτωση του πεχα πανω απο 0.5 μοναδα.
Και αυτο γινεται αν εχουμε παραγοντες που επηρεαζουν σημαντικα το πεχα (οπως διοξειδιο, buffers, φωσφορικα) τοτε να αποφευγουμε μηδενικες τιμες στην kH. Αλλιως δεν παιζει ρολο η μηδενικη τιμη.
Αυτος (πειραματισμος με co2) ηταν τοτε και ο λογος που αποφασισα να ανεβασω λιγο την kH που ηταν για χρονια κοντα στο μηδεν.

zipo
06-01-11, 16:36
Λοιπόν,επαναφέρω το θέμα για να καταγράφω και την προσωπική μου εμπειρία.Στον κάδο των 60 λίτρων του νερού της αλλαγής διέλυσα περίπου 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας.Έβαλα μια Eheim Compact 1000 L/h να δουλεύει ταράζοντας κάπως κάπως την επιφάνεια.Έκανα μετρήσεις μετά από 20 λεπτά και πήρα KH 17-18 αντί για 9-10 που μετρώ κανονικά στον κουβά.Το pH όμως είναι σταθερά χαμηλά στο 7,6-7,8 σαν να μην έριξα μέσα τίποτα.Θα πρέπει να το δω να ανεβαίνει σιγά-σιγά,όσο θα φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα από το νερό?Μέχρι που θα πρέπει να φτάσει το pH με αυτό το KH (18)?Στο ενυδρείο έχω pH σταθερά 8,0 και στόχος είναι το pH 8,2.

lingistis
06-01-11, 17:52
Εγώ σε ένα ποτίρι με ζεστο νερό ετοιμάζω την σόδα και μετά ‘‘μπλούμ‘‘ στο κουβά...

delta66
06-01-11, 18:14
Έκανα μετρήσεις μετά από 20 λεπτά και πήρα KH 17-18 αντί για 9-10 που μετρώ κανονικά στον κουβά.Το pH όμως είναι σταθερά χαμηλά στο 7,6-7,8 σαν να μην έριξα μέσα τίποτα.
Ξανακανε μετρηση (kH ιδιως) μετα απο μερικες ωρες και αυριο

zipo
06-01-11, 19:37
Μήπως μια αεραντλία θα έδιωχνε πιο γρήγορα το διοξείδιο από έναν κυκλοφορητή σαν αυτόν που χρησιμοποιώ?Αν ναι,υπάρχει κάποια διαπιστωμένα καλή πρόταση?

aquaman
06-01-11, 19:40
Νομίζω ότι το κριτίριο είναι η συνολική ανατάραξη της επιφάνειας - όσο περισσότερη τόσο ευκολότερη η ανταλλαγή των αερίων.

Χαραμάδας
06-01-11, 21:08
Μήπως μια αεραντλία θα έδιωχνε πιο γρήγορα το διοξείδιο από έναν κυκλοφορητή σαν αυτόν που χρησιμοποιώ?Αν ναι,υπάρχει κάποια διαπιστωμένα καλή πρόταση?

Υπάρχει μια διαπιστωμένα καλή πρόταση.....σταμάτα να παιδεύεσαι με τις σόδες και τις κόκα-κόλες.....και ''γύρνα στους δίσκους.....:D:D:D.

zipo
06-01-11, 21:28
Εγώ σε ένα ποτίρι με ζεστο νερό ετοιμάζω την σόδα και μετά ‘‘μπλούμ‘‘ στο κουβά...ΠΡΕΠΕΙ να δοθεί έμφαση εδώ γιατί μόλις έβαλα το νερό στο ενυδρείο και διαπίστωσα αδιάλυτη σόδα!Δεν είχα χρόνο να περιμένω για να παρακολουθήσω το pH στον κουβά καθώς ανεβαίνει και θα το κάνω στην επόμενη αλλαγή.

Υπάρχει μια διαπιστωμένα καλή πρόταση.....σταμάτα να παιδεύεσαι με τις σόδες και τις κόκα-κόλες.....και ''γύρνα στους δίσκους.....:D:D:D.Ένα έχω να πω.Ο,τι και να πει ο Χρήστος είναι σωστό. :D:D:D Δεν αντιλέγω σε τίποτα!Συμφωνώ!

Χαραμάδας
06-01-11, 21:54
Ένα έχω να πω.Ο,τι και να πει ο Χρήστος είναι σωστό. :D:D:D Δεν αντιλέγω σε τίποτα!Συμφωνώ!
:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023

lingistis
06-01-11, 23:49
Σε σκούρο ποτίρι του νες καφέ, με το ζεστό νερό βλέπεις εύκολά εάν διλύθηκε όλη η σόδα. Αν υπάρχει αδιάλυτη, αδειάζεις με προσοχή το διάλυμα στο κουβα και προσθέτεις νέο ζεστό νερό στο ποτίρι... συνήθως όμως άνετα διαλύεται μια κοφτή κουταλιά του γλυκού σόδα σε μία κούπα ζεστό νερό (κάπου 200ml)

zipo
07-01-11, 20:17
Μόλις μέτρησα στο ενυδρείο pH 8.2,άρα κάτι έχουμε κάνει. :)

Θα παρακολουθώ στενά τώρα το pH για να δω αν θα πετύχω σταθερότητα στις τιμές.Μπορεί να ανεβάσει η σόδα το pH πάνω από το 8.2?

delta66
07-01-11, 20:28
kH παρακολουθα

zipo
08-01-11, 03:08
kH παρακολουθα
Ναι πρέπει και βαριέμαι γιατί αυτά της API είναι μπελάς μέχρι να ανακατέψεις κάθε σταγόνα στους σωλήνες που δίνουν...
To KH στο ενυδρείο είναι αυτή τη στιγμή στο 11 και το pH στο 8 και όχι 8,2.Εγώ θα συνεχίσω να προσθέτω αυτό το ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού σόδας σε κάθε αλλαγή.(Θέλω να) Πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα ανέβει το KH και κάποια στιγμή θα φτάσει το 17-18 που μέτρησα στον κουβά.

delta66
08-01-11, 03:12
Αυτο που θα ενδιεφερε, θα ηταν και η τιμη kH στο ενυδρειο (εκτος απο πριν την αλλαγη) και λιγο μετα την αλλαγη (1 ωρα) αλλα και μετα μια ή/και δυο ημερες.
Για να διαπιστωσουμε την σταθεροτητα της τιμης που δινει η σοδα.

zipo
08-01-11, 03:17
Αυτο που θα ενδιεφερε, θα ηταν και η τιμη kH στο ενυδρειο λιγο μετα την αλλαγη αλλα και μετα απο 2 ημερες.
Ωραία.Για να μη βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα,θα μετρήσω σχολαστικότατα το KH στην επόμενη αλλαγή -επόμενη Πέμπτη- και θα γράψω τα αποτελέσματα.Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να το επηρρεάσουν στο ενυδρείο μου είναι ο αραγωνίτης που απαρτίζει όλο το βυθό και θα μπορούσε είτε να το αφήσει ίδιο αν είναι ήδη ψηλά είτε να το ανεβάσει.Δε γίνεται να το κατεβάσει αν είναι ψηλά.Σωστά?Με τις δικές μου γνώσεις δεν έχω κάτι άλλο που θα μπορούσε να αλλάξει το ΚΗ μέσα στο ενυδρείο,άρα τα αποτελέσματα θα είναι σχετικά αξιόπιστα.

delta66
08-01-11, 03:20
Ωραία.Για να μη βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα,θα μετρήσω σχολαστικότατα το KH ...
Εκανα μια επεξεργασια στο ποστ. :D

Αυτο που θα ενδιεφερε, θα ηταν και η τιμη kH στο ενυδρειο (εκτος απο πριν την αλλαγη) και λιγο μετα την αλλαγη (1 ωρα) αλλα και μετα μια ή/και δυο ημερες.
Για να διαπιστωσουμε την σταθεροτητα της τιμης που δινει η σοδα.

zipo
08-01-11, 03:22
Ωραία.Πάντως,αν διαπιστώσω σοβαρό παίξιμο του ΚΗ προς τα κάτω μέσα στο ενυδρείο,θα σκεφτώ πολύ σοβαρά αν θα ξαναχρησιμοποιήσω ποτέ σόδα.

delta66
08-01-11, 03:23
Κανε πρωτα τις μετρησεις και βλεπουμε :cool:

aquaman
08-01-11, 08:25
...Πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα ανέβει το KH και κάποια στιγμή θα φτάσει το 17-18 που μέτρησα στον κουβά.

Θέλεις ΚΗ18 στο ενυδρείο; Γιατί τόσο πολύ;

zipo
08-01-11, 13:28
Θέλεις ΚΗ18 στο ενυδρείο; Γιατί τόσο πολύ;
Δε θέλω 18.Ο στόχος μου είναι GH 15 KH 15 pH 8.2 αλλά δεν ξέρω με πόση ακρίβεια θα μπορέσω να πετύχω τέτοιες τιμές.

delta66
08-01-11, 14:24
Δε θέλω 18.Ο στόχος μου είναι GH 15 KH 15 pH 8.2 αλλά δεν ξέρω με πόση ακρίβεια θα μπορέσω να πετύχω τέτοιες τιμές.
Επειδη παιζουν κι αλλοι παραγοντες ρολο για το πεχα, μη βαζεις συγκεκριμενο στοχο για την kH.
Αναλογα ποσο θα παει το πεχα θα την ρυθμισεις. (καλυτερα να προσεχεις την gH να ειναι σωστη).
Αν σου φτασει το πεχα 8.2 με χαμηλοτερη kH απο 18, δεν χρειαζεται να την ανεβασεις.
Αλλα και ουτε να ανεβασεις το πεχα για 0.2 παιζει σημαντικο ρολο.

zipo
08-01-11, 21:51
Αλλα και ουτε να ανεβασεις το πεχα για 0.2 παιζει σημαντικο ρολο.
Το ξέρω αυτό.Όχι ότι πιστεύω πως τα ζωντανά θα είναι καλύτερα ή χειρότερα,αλλά είπα να το δοκιμάσω για πείραμα περισσότερο.
Παιδιά,το ξαναρωτώ και περιμένω μια βέβαιη απάντηση.Μπορεί να ανεβάσει η σόδα το pH πάνω από το 8.2?

zipo
16-01-11, 14:29
Λοιπόν,επανέρχομαι στο θέμα για να σας δώσω τις μετρήσεις που κατέγραψα.

KH ενυδρείου πριν τιν αλλαγή νερού: 10

KH νερού αλλαγής: 17

ΚΗ ενυδρείου μετά από αλλαγή περίπου 40%-45%: 13 (Πε)

KH ενυδρείου 1 μέρα μετά την αλλαγή: 13 (Πα)

ΚΗ ενυδρείου 2 μέρες μετά την αλλαγή: 12 (Σαβ)

Νομίζω ότι οι επόμενες μετρήσεις μέχρι την Τετάρτη θα έχουν ενδιαφέρον.

Στο ενυδρείο ένας βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να μεταβάλλει το KH είναι ο βυθός από αραγωνίτη.Ο αραγωνίτης,όμως,μπορεί να ανεβάσει μόνο το KH ή θα μπορούσε και να το κατεβάσει σε περίπτωση που είναι πολύ υψηλό?Μπορεί κάποιος να απαντήσει σε αυτό με βεβαιότητα?

Οι μετρήσεις KH έχουν γίνει με σχολαστικότητα και με χρήση υγρών τεστ API.
3 μέρες μετά την αλλαγή νερού (Κυ):

Σήμερα μέτρησα πριν από λίγο KH 11.Η μέτρηση έγινε 2 φορές για να το επιβεβαιώσω και πολύ σχολαστικά κάθε φορά.Κι αν εχθές υποθέταμε πως η μέτρηση KH 12 μπορεί να μας ξεγελούσε,τώρα έχουμε βέβαιη πτώση του KH κατά 2 βαθμούς.Αρχίζει,δηλαδή,το νερό του ενυδρείου να γυρνά -αργά- στην τιμή που μετρούσα πριν χρησιμοποιήσω σόδα.Το σημαντικό ερώτημα τώρα είναι αυτό που ρώτησα παραπάνω.

Ο αραγωνίτης μπορεί μόνο να ανεβάσει το KH ή θα μπορούσε και να το κατεβάσει σε περίπτωση που είναι πολύ υψηλό?Μπορεί κάποιος να απαντήσει σε αυτό με βεβαιότητα?

Από εδώ και πέρα οι γνώσεις οι δικές μου δε βοηθούν και χρειάζονται γνώσεις χημείας.Ένας τρόπος να το διαπιστώσουμε θα ήταν να κάναμε τη δοκιμή σε ένα βαρέλι με έναν κυκλοφορητή και τίποτα άλλο.Όποιος έχει διαθεση ας το κάνει. :cool:

delta66
16-01-11, 14:39
Ο αραγωνίτης μπορεί μόνο να ανεβάσει το KH ή θα μπορούσε και να το κατεβάσει σε περίπτωση που είναι πολύ υψηλό?Μπορεί κάποιος να απαντήσει σε αυτό με βεβαιότητα?
Μετραγες και πεχα παραλληλα, για να δεις πως ανταποκρινοταν με την σταδιακη πτωση της kH?

Χωρις να το εχω δοκιμασει προσωπικα, διαβαζω οτι με τον αραγωνιτη, τις ασβεστολιθικες πετρες και το τριμμενο κοραλι στο φιλτρο μπορεις να κρατας ψηλα τις σκληροτητες στο ενυδρειο.
Επισης και με τα ειδικα "αλατια" για αφρικανες.

Αυτο που φαινεται παντως ειναι οτι με τη σοδα δεν εχεις μονιμα αποτελεσματα αλλα δεν γινεται και τραγικα αποτομα η πτωση.

zipo
16-01-11, 14:48
Μετραγες και πεχα παραλληλα, για να δεις πως ανταποκρινοταν με την σταδιακη πτωση της kH? Ναι,το pH ήταν σταθερό γενικά στο 8,2.Άρα,αυτό που ήθελα το πέτυχα.Είναι στο 8,2 μέχρι και σήμερα.Αν αυξήσω το ΚΗ κι άλλο ΜΕ ΣΟΔΑ,νομίζω από αυτά που έχω διαβάσει έως τώρα πως δε θα ξεπεράσει το 8,2.Μέχρι εκεί μάλλον μπορεί να πάει η σόδα το pH σύμφωνα με ξενόγλωσσα φόρουμ.

Χωρις να το εχω δοκιμασει προσωπικα, διαβαζω οτι με τον αραγωνιτη, τις ασβεστολιθικες πετρες και το τριμμενο κοραλι στο φιλτρο μπορεις να κρατας ψηλα τις σκληροτητες στο ενυδρειο. Είναι αλήθεια.Θα είχε ενδιαφέρον,όμως,να μάθουμε γιατί μπορεί να δίνει παροδικά αποτελέσματα η σόδα στην άυξηση του KH.Γιατί,δηλαδή,τα τεστ μου διαβάζουν σταδιακή πτώση της ανθρακικής σκληρότητας που είχε πετύχει η σόδα την πρώτη μέρα στο ενυδρείο?
Επισης και με τα ειδικα "αλατια" για αφρικανες.

Αυτο που φαινεται παντως ειναι οτι με τη σοδα δεν εχεις μονιμα αποτελεσματα αλλα δεν ειναι και τραγικη η πτωση.Το πόσο μεγάλη είναι η πτώση θα το καταλάβουμε αν σε ένα κουβά 50-60 λίτρα με ένα δυνατό κυκλοφορητή που κοιτά στην επιφάνεια βάλουμε μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού σόδα,μετρήσουμε αφού τη διαλύσουμε το KH που θα είναι σίγουρα ψηλά και μετά πάρουμε μετρήσεις μετά από 5-10 και 20 μέρες του KH.Delta,θες να το δοκιμάσεις? :cool::cool: Πάντως,ναι,η πτώση δεν είναι απότομη.........................

lingistis
16-01-11, 16:06
Ωραίος :) Από όσα μας γράφεις επιβεβαιώνεις το πως καταλαβαίνω πως δουλεύει η σόδα...

δηλαδή αυξάνει το pH και το ΚΗ.... το ΚΗ μετά ‘‘δίνει‘‘ λίγο λίγο για να διατηρείτε το pH, ώσπου να κατέβει στην αρχική του τιμή (δηλαδή πριν προστεθεί η σόδα), όταν πιάσει το ΚΗ την τιμή αυτή λογικά θα αρχίσει να πέφτει και το pH στην αρχική του τιμή.

Ενδιαφέρον θα έχει να μην κάνεις αλλαγή νερού για όσο πιο μεγάλο διάστημα μπορείς να δούμε εάν θα συμβεί αυτό που έγραψα ;)

Άρα εάν είναι έτσι η σόδα βοηθάει να μην καταρρεύσει απότομα το pH και υπάρξει πρόβλημα και καλό κάνει να βάζουμε λίγο κάθε φορά σε κάθε αλλαγή νερού. Για να δούμε...

Πάνος
25-01-11, 15:57
το kH στο δικτυο εδω ειναι γυρω στο 6. στα τροφεους μου χρησιμοποιω το "σκληρο" της ΑΟ και ριχνω επιπλεον και 1 κουταλακι του γλυκου σοδα ανα 30 λιτρα. αμεσως μετα τη σοδα μετρησα κΗ 12.....λιγες μερες μετα ομως πηγε στο 16. υποθετω οτι ειναι θεμα καλης διαλυσης της σοδας. εδω και 2 μηνες περιπου το κΗ ειναι σταθερα στο 16. σε καθε αλλαγη φυσικα συνεχιζω να βαζω 1 κουτ/30 λιτρα σοδα. εχω μη ασβεστολιθικη αμμο και μη ασβεστολιθικες πετρες. τιποτα δεν ανεβαζει κΗ στο ενυδρειο. οι σκληροτητες ομως μενουν σταθερες...
η δικη μου εμπειρια μεχρι τωρα τουλαχιστον δε συναδει με τις πληροφοριες οτι το κΗ που ανεβηκε με χρηση σοδας ξαναπεφτει...εστω και σιγα σιγα.

zipo
25-01-11, 16:26
Το ξαναρωτώ γιατί μου φαίνεται πως κάτι παιζει εκεί,αφού σε εμένα πάλι μέσα σε μια εβδομάδα το ΚΗ έπεσε από το 18 στο 14!Ο αραγωνίτης -και γενικά ο,τιδήποτε ασβεστολιθικό- μπορεί να το κατεβάσει πέρα από να το ανεβάσει?

Πάνο,τί πιστεύεις?

kotsokk
04-02-11, 23:21
Ανέβασε το ΚΗ στο 20 για να πέσει στους 15:D:D:D

zipo
05-02-11, 10:20
Ανέβασε το ΚΗ στο 20 για να πέσει στους 15:D:D:D
Εμ,τι νομίζεις ότι κάνω? :rolleyes: