Επιστροφή στο Forum : SOS: Ξέχασα το αντιχλώριο :-(
Λοιπόν σαν μ____ πήγα να κάνω αλλαγή νερού σήμερα, και κάτι η διαφορετική διαδικασία (ετοίμαζα πρώτη φορά το νερό σε βαρέλι), κάτι φασαρία-κόσμος-τηλέφωνα, ξέχασα να ρίξω αντιχλώριο. zwzwzw
Το κατάλαβα 3 ώρες μετά.
:smt013:smt013:smt022:smt021
Οπότε για 3 ώρες το ενυδρείο δούλευε με 30% περίπου νερό χωρίς αντιχλώριο.
Έριξα αμέσως διπλή δόση prime όταν το κατάλαβα, αλλά το ερώτημά μου είναι αν πρέπει να περιμένω ότι η βιολογία του φίλτρου μου έχει "καθαρίσει"....
Ευτυχώς δεν έχω μεγάλη ιχθυοφόρτιση αυτές τις μέρες....
δεν υπαρχει προβλημα αν δεν βαζεις αντιχλωρειο και κανεις μικρες αλλαγες νερου , εγω με το prime ειχα προβληματα
Μην ανησυχεις δεν υπαρχει περιπτωση να εχει παθει κατι η βιολογια σου.30% δεν ειναι τεραστια αλλαγη ασε που ουτε πολλες ωρες εμεινε στο ενυδρειο και το χλωριο δεν υπαρχει παντα στο δικτυο σε μεγαλες ποσοτητες.(εκτος μονο μετα απο διακοπη)
Εχω μετρηση 3 φορες το νερο του δικτυου για χλωριο και τις 2 βγηκε 0 ενω την τριτη ουτε 5%;)
fishme1 εγω με το prime ειχα προβληματα
τι ειδους προβληματα?δεν κανει δουλεια εννοεις?
αγχος και νευρικοτητα στα ψαρια , δεν τα εβλεπα ποτε τα ψαρια , οχι σε ολα τα ειδη ομως
και ο ΧρηστοςΠ τα ιδια στους δισκους του
και τωρα τι βαζεις?ειδες αλαγη με το που αλαξες το prime?
σταματησα τα αντιχλωρεια τελειως . Το μονο που εχω στο ραφι ειναι το aquasafe της τετρα
Το χρησιμοποιω οταν εχω καινουρια και στρεσσαρισμενα ψαρια
ναι τωρα τα ψαρια ειναι μια χαρα
Προβληματα ομως με την βιολογια του ενυδρειου δεν εχεις!? Υπαρζει κανονικα ο κυκλος που λεμε, εχεις μετρησιμα Νο3 και μηδεν αμμωνια και Νο2?
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μ.
25-12-10, 17:57
ενας φιλος κανει αναπαραγωγες δισκους 22 χρονια δεν εχει ριξει ουτε σταγονα αντιχλωριο οπως μου ειπε και δεν εχει κανενα προβλημα με την βιολογια του
ενας φιλος κανει αναπαραγωγες δισκους 22 χρονια δεν εχει ριξει ουτε σταγονα αντιχλωριο οπως μου ειπε και δεν εχει κανενα προβλημα με την βιολογια του
αφήνει το νερό να εξατμιστεί καμια μέρα πριν το βάλει ή το βάζει κατευθείαν?
Καλά ρε παιδιά, όλα αυτά περί του χλωριωμένου νερού που καταστρέφει τη βιολογία κλπ, δεν ισχύουν δηλαδή;
(Για το prime- το χρησιμοποιω 2 χρόνια, δεν είδα κανένα πρόβλημα ως τώρα...)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μ.
25-12-10, 18:29
απο την βρυση μεσα στο ενυδρειο του μου ειπε και χωρις απωλειες!
Καλά ρε παιδιά, όλα αυτά περί του χλωριωμένου νερού που καταστρέφει τη βιολογία κλπ, δεν ισχύουν δηλαδή;
(Για το prime- το χρησιμοποιω 2 χρόνια, δεν είδα κανένα πρόβλημα ως τώρα...)
Δεν εχω βαλει ποτε σε φρεσκο ενυδρειο 100% νερο βρυσης αλλα οταν η αλλαγη νερου ειναι μικρη δεν προλαβαινει το χλωρειο να κανει ζημια στην βιολογια του φιλτρου , σε 24 ωρες το πολυ εχει εξατμιστει και χλωραμινες δεν χρησιμοποιουν πια στο νερο ( τουλαχιστον η ΕΥΔΑΠ )
...αλλα οταν η αλλαγη νερου ειναι μικρη δεν προλαβαινει το χλωρειο να κανει ζημια στην βιολογια του φιλτρου , σε 24 ωρες το πολυ εχει εξατμιστει ...
Nίκο σε 24 ώρες, αν το φίλτρο σου γυρνάει πχ 5 φορές την ώρα τα λίτρα του ενυδρείου σου, το χλωριωμένο νερό της αλλαγής θα έχει περάσει
μέσα από τα βιολογικά υλικά σου 120 φορές, οπότε ότι ζημιά είναι να κάνει στην βιολογία σου, θα την έχει κάνει το χλώριο πριν εξατμιστεί.:(
Nίκο σε 24 ώρες, αν το φίλτρο σου γυρνάει πχ 5 φορές την ώρα τα λίτρα του ενυδρείου σου, το χλωριωμένο νερό της αλλαγής θα έχει περάσει
μέσα από τα βιολογικά υλικά σου 120 φορές, οπότε ότι ζημιά είναι να κάνει στην βιολογία σου, θα την έχει κάνει το χλώριο πριν εξατμιστεί.:(
Αυτό το γνωρίζεται ?
Το έχετε διαπιστώσει πειραματικά ?
Το έχετε διαβάσει κάπου ?
Το υποθέτεται ?
Ποιά περιεκτικότητα του νερού σε χλώριο δημιουργεί προβλήματα στη βιολογία ή και στα ψάρια ?
Ποια η πτητικότητα του χλωρίου? Επηρεάζεται απο τη θερμοκρασία και την κινητική κατάσταση του ρευστού στο οποίο είναι διαλυμένο?
Πόσοι έχουν μπεί στον κόπο να μετρήσουν και να διαβάσουν για αυτό το θέμα και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκευάσματα ? Και σε ποιές περιοχές έγιναν οι μετρήσεις ?
Τυγχάνει να διαμένω στη Νεάπολη Νικαίας όπως και ο fishme1 και απο δικές μου μετρήσεις και παρατηρήσεις αντιχλώριο δεν χρειάζεται ( 100% στη βρύση μου και πιστεύω σε όλη την περιοχή μιας και ο fishme1 έχει παρόμοιες μετρήσεις με τις δικές μου και τα ίδια αποτελέσματα ).
Διατηρώ 2 σκευάσματα του εμπορίου που δεσμεύουν το χλώριο επι μονίμου βάσεως αλλα για άλλους λόγους.
Χμμ...Τέτοιες απροσεξίες όμως είναι επικίνδυνες. Αν δεν το θυμόσαστε, τί θα γινόταν;:smt120
Αυτό το γνωρίζεται ?
Το υποθέτεται ?
Ποιά περιεκτικότητα του νερού σε χλώριο δημιουργεί προβλήματα στη βιολογία ή και στα ψάρια ?
Ποια η πτητικότητα του χλωρίου? Επηρεάζεται απο τη θερμοκρασία και την κινητική κατάσταση του ρευστού στο οποίο είναι διαλυμένο?
Πόσοι έχουν μπεί στον κόπο να μετρήσουν και να διαβάσουν για αυτό το θέμα και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκευάσματα ? Και σε ποιές περιοχές έγιναν οι μετρήσεις ?
Τυγχάνει να διαμένω στη Νεάπολη Νικαίας όπως και ο fishme1 και απο δικές μου μετρήσεις και παρατηρήσεις αντιχλώριο δεν χρειάζεται ( 100% στη βρύση μου και πιστεύω σε όλη την περιοχή μιας και ο fishme1 έχει παρόμοιες μετρήσεις με τις δικές μου και τα ίδια αποτελέσματα ).
Διατηρώ 2 σκευάσματα του εμπορίου που δεσμεύουν το χλώριο επι μονίμου βάσεως αλλα για άλλους λόγους.
Aπλα να ξερεις πως το prime της sachem (που ειναι γνωστο σαν αντιχλωριο) δεν δεσμευει ΜΟΝΟ το χλωριο αλλα και αμμωνια ;)
http://www.seachem.com/Products/product_pages/Prime.html
Prime® also contains a binder which renders ammonia, nitrite, and nitrate non-toxic. It is very important to understand how those two functions work together. All dechlorinators operate through a chemical process known as reduction. In this process, toxic dissolved chlorine gas (Cl2) is converted into non-toxic chloride ions (Cl-). The reduction process also breaks the bonds between chlorine and nitrogen atoms in the chloramine molecule (NH2Cl), freeing the chlorine atoms and replacing them with hydrogen (H) to create ammonia (NH3). Typically, dechlorinators stop there, leaving an aquarium full of toxic ammonia! Seachem takes the necessary next step by including an ammonia binder to detoxify the ammonia produced in the reduction process.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μ.
25-12-10, 20:31
δεν ξερω τη να πω πολλες φορες ειναι και η τυχη! οταν ειμουν πιτσιρικος ειπα τα καλαντα μαζεψα λεφτα και πηρα ενα ενυδρειακι 3 λιτρων και 3 σκαλαρια δεν ηξερα και δεν πηρα ουτε αντιχλωριο ουτε βακτηρια ουτε καν φιλτρο και θερμοστατη και εζησαν 2 χρονια περιπου με μονο νερο βρυσης και τροφη!!!
Aπλα να ξερεις πως το prime της sachem (που ειναι γνωστο σαν αντιχλωριο) δεν δεσμευει ΜΟΝΟ το χλωριο αλλα και αμμωνια ;)
http://www.seachem.com/Products/product_pages/Prime.html
Prime® also contains a binder which renders ammonia, nitrite, and nitrate non-toxic. It is very important to understand how those two functions work together. All dechlorinators operate through a chemical process known as reduction. In this process, toxic dissolved chlorine gas (Cl2) is converted into non-toxic chloride ions (Cl-). The reduction process also breaks the bonds between chlorine and nitrogen atoms in the chloramine molecule (NH2Cl), freeing the chlorine atoms and replacing them with hydrogen (H) to create ammonia (NH3). Typically, dechlorinators stop there, leaving an aquarium full of toxic ammonia! Seachem takes the necessary next step by including an ammonia binder to detoxify the ammonia produced in the reduction process.
...νομιζω οτι αυτη ειναι η απαντηση στο θεμα.;)
Δε χρειαζετε να γινουμε χημικοι....
Το νερο εχει χλωριο που ειναι ζημιογονο στοιχειο για την υγεια των ψαριων και της βιολογιας.
Φυσικα οταν κανεις μερικη αλλαγη και οχι πολυ μεγαλη δεν θα επηρεασει το ιδιο αρνητικα.
Δεν νομιζω οτι πρεπει να ανησυχεις για μια φορα που ετυχε να ξεχασεις το αντιχλωριο.
YΓ το prime το χρησιμοποιω πολλα χρονια σε ολα τα ενυδρεια ακομα και σε μικρο γαριδαδικο χωρις προβληματα.
Επιτρεπεται μεχρι και 5πλη δοσολογια σε αντιμετωπιση προβληματος τοξικων.
Οποτε δεν νομζω να οφειλεται καποιο προβλημα σε αυτο ιδιως για κανονικες δοσολογιες.
Ευχαριστώ ρε παιδιά... θα είμαι σε επαγρύπνηση για τυχόν αμμωνία.
Μιλαω καθαρα βασει εμπειριων
τα αντιχλωρια γιατι δεν ειναι βλαβερα οταν ανετα μπορουν να σκοτωσουν γονο ;
Μποκοστα η συγκεντρωση χλωριου μετα απο μια αλλαγη νερου ειναι πολυ μικρη θα σκοτωσει λιγα απο τα βακτηρια και οχι ολα τα βακτηρια και αυτα θα αναπληρωθουν
σε ενυδρεια μου κανω και αλλαγες μεγαλυτερες του 50 % χωρις προβληματα
Μιλαω καθαρα βασει εμπειριων
τα αντιχλωρια γιατι δεν ειναι βλαβερα οταν ανετα μπορουν να σκοτωσουν γονο ;
Ειναι εξακριβωμενο οτι οφειλοταν στο αντιχλωριο και οχι σε αλλον παραγοντα?
Ειναι γνωστο οτι τα αντιχλωρια βλαπτουν τον γονο , σε ξενα φορουμ αναφερεται πολυ συχνα
Ειναι γνωστο οτι τα αντιχλωρια βλαπτουν τον γονο , σε ξενα φορουμ αναφερεται πολυ συχνα
Συμπεραινω απο τα λεγομενα σου οτι κανωντας αλλαγες χωρις αντιχλωριο, απεφυγες τη θνησιμοτητα του γονου.
Μου δημιουργουνται καποιες αποριες, αλλα πρωτα πες μου αν κανεις αερισμο το νερου για μερικες ωρες για αποχλωριωση πριν την αλλαγη ή γενικα χρησιμοποιεις καποιο αλλο τροπο αποχλωριωσης του νερου?
με τα γκιζανια εχανα ΟΛΟ τον γονο μολις εκανα αλλαγη νερου οταν εβαζα πραημ , δοκιμασα να το αλλαξω με ακουασεηφ αλλα και παλι πεθαινε ο γονος ,οποτε , αρχισα αλλαγες κατευθειαν απο την βρυση , το λαστιχο στο μπαστουνι και κατευθειαν στο ενυδρειο , δυο μωρα ειχε τοτε και τα δυο μεγαλωσαν
μετα τα κ*λο γκιζανια δεν ξαναγεννησαν zw αλλα αρχισα επιτελους να τα βλεπω γιατι πριν ολο κρυβοντουσαν
αερισμο δεν εχει το ενυδρειο λιγη αναταραξη στην επιφανεια εχει και δεν εχει καπακι αν και σε αλλα ενυδρεια με καπακι δεν ειχα προβληματα
Αυτο φοβομουν :D
Βαση αυτων που εγραψες και με δεδομενο οτι αν βλαπτουν το γονο τοτε βλαπτουν και τα μεγαλα ψαρια εστω και σε μικροτερο επιπεδο απο της αμεσης θνησιμοτητας, τοτε το αντιχλωριο κανει κακο στο ενυδρειο (πολυ μεγαλυτερο και απο το χλωριο στο νερο) που δεν γινεται ευκολα ορατο??
Ανοιγεις μεγααααααλο θεμα.
Αυτό το γνωρίζεται ?
Το υποθέτεται ?
Έλα βρε Στέφανε, δεν το λες τόσο καιρό και μας αφήνεις στην άγνοιά μας να παιδευόμαστε και να ξοδευόμαστε άδικα και χωρίς λόγο, οι ενυδρειόφιλοι όλου του κόσμου???:D
Σοβαρά τώρα, ζητάς πειραματική απόδειξη και προσωπικές μαρτυρίες για κάτι που αποδέχονται οι πάντες παγκοσμίως και είναι τόσο μη αμφισβητήσιμο, όσο και η αναγκαιότητα του φίλτρου??
Κι αν στην τελική δεχτούμε ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις σας το νερό που βγάζουν οι βρύσες στην περιοχή σας δεν περιέχει χλώριο, τότε καλά θα κάνετε να μην το πίνετε.
Μποκοστα η συγκεντρωση χλωριου μετα απο μια αλλαγη νερου ειναι πολυ μικρη θα σκοτωσει λιγα απο τα βακτηρια και οχι ολα τα βακτηρια και αυτα θα αναπληρωθουν
Αυτό μπορώ να το δεχτώ ως ένα βαθμό Νίκο, με την έννοια ότι ανάλογα με το ποσοστό της αλλαγής και την συγκέντρωση του χλωρίου, κάποια βακτήρια ίσως την γλυτώσουν.
Επειδή όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόσα είναι τα "λίγα" βακτήρια που θα σκοτωθούν και πόσο γρήγορα θα αναπληρωθούν, προτιμώ να μη το ρισκάρω.
...τοτε το αντιχλωριο κανει κακο στο ενυδρειο (πολυ μεγαλυτερο και απο το χλωριο στο νερο) που δεν γινεται ευκολα ορατο??
Ανοιγεις μεγααααααλο θεμα.
Αυτό, δηλαδή το αν και πόσο είναι βλαβερά τα αντιχλώρια (και ποιά απ' όλα), είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα και καλά κάνετε και το θέτετε προς συζήτηση.
Και ο Σπύρος το έθεσε στην σωστή του διάσταση, δηλαδή αν το αντιχλώριο κάνει περισσότερο κακό από το χλώριο, μην τρελλαθούμε δηλαδή και αμφισβητήσουμε
και την βλαπτικότητα του χλωρίου στην βιολογία και στα ψάρια, γιατί θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε και θα χάσουμε την μπάλλα.
Όσο για το αν τα αντιχλώρια βλάπτουν το γόνο, έχω να δηλώσω ότι μετά από αναπαραγωγές και μεγάλωμα πολλών εκατοντάδων ψαριών διαφόρων ειδών,
με διπλές δόσεις αντιχλώριου κι απώλειες κάτω του 5%, δυσκολεύομαι να το πιστέψω, απλά γιατί δε νομίζω να είχα καλύτερα αποτελέσματα αν παρέλειπα το αντιχλώριο.
Για μενα πιο ορθη λυση και οικονομικοτερη απο τα αντιχλωρια ειναι τα φιλτρα ανθρακα (http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29873)- στερεων (http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29874) (με 16 ευρω για περιπου 6.800 λιτρων αλλαγης νερου !!!!)
Στα ζουμια ποτε δεν ειχα εμπιστοσυνη!
Για μενα πιο ορθη λυση και οικονομικοτερη απο τα αντιχλωρια ειναι τα φιλτρα ανθρακα (http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29873)- στερεων (http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29874) (με 16 ευρω για περιπου 6.800 λιτρων αλλαγης νερου !!!!)!
Συμφωνω, αλλα καλο ειναι να συζητηθει το θεμα των αντιχλωριων αφου το χρησιμοποιουν οι περισσοτεροι.
Για μενα πιο ορθη λυση και οικονομικοτερη απο τα αντιχλωρια ειναι τα φιλτρα ανθρακα (http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29873)- στερεων (http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29874) (με 16 ευρω για περιπου 6.800 λιτρων αλλαγης νερου !!!!)
Στα ζουμια ποτε δεν ειχα εμπιστοσυνη!
Ακομα πιο οικονομικη λυση http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=551 τα 500ml κανουν 15ευρο. 1ml για 40 λιτρα, 100ml για 4.000 λιτρα, 500ml για 20.000 λιτρα!
Μπορεις να βαλεις ενα καλο φιλτρο βρυσης απο το οποιο θα πινεις καθαρο νερο και εσυ και τα ψαρια σου...
Έλα βρε Στέφανε, δεν το λες τόσο καιρό και μας αφήνεις στην άγνοιά μας να παιδευόμαστε και να ξοδευόμαστε άδικα και χωρίς λόγο, οι ενυδρειόφιλοι όλου του κόσμου???:D
Σοβαρά τώρα, ζητάς πειραματική απόδειξη και προσωπικές μαρτυρίες για κάτι που αποδέχονται οι πάντες παγκοσμίως και είναι τόσο μη αμφισβητήσιμο, όσο και η αναγκαιότητα του φίλτρου??
Κι αν στην τελική δεχτούμε ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις σας το νερό που βγάζουν οι βρύσες στην περιοχή σας δεν περιέχει χλώριο, τότε καλά θα κάνετε να μην το πίνετε.
AMl0z4XrAM8
μια εμπειρια δικη μου....
πολλα χρονια πριν (καπου 15) οταν δεν ηξερα τιποτα σπουδαιο για τα ενυδρεια...δεν υπηρχε ιντερνετ....τα πετσοπ ηταν απλα αποθηκες σκυλοτροφων τουλαχιστον στην περιοχη μου.....επλενα καθε μηνα ανελειππως το φιλτρο μου με νερο βρυσης χωρις αντιχλωριο...και το εκανα να αστραφτει.....δεν ειχα χασει ψαρια αμεσα ωστε να κατηγορησω αυτη την κινηση...η οποια βιολογια επιζουσε....
προφανως εχανα μεγαλο μερος της και τα ψαρια μπορει να ταλαιπωρουνταν..τοσα ηξερα..τοσα εκανα...
επειδη ομως απο αγνοια και λογω αστρωτου φιλτρου ειχα χασει πολλααα ψαρια....συμπαιρενω οτι η βιολογια μου μπορει να λιγοστευε αλλα δεν αποδεκατιζονταν.
για το χλωριο θα ηθελα να ξερω αν καθε περιοχη ακολουθει διαφορετικο πρωτοκολλο χλωριωσης του νερου....και αν η συγκεντρωση του χλωριου στο νερου ειναι σταθερη στο χρονο ή υπαρχουν αυξομειωσεις αναλογα με τον τροπο χλωριωσης.
παντως συμφωνα με ενα ποστ του Σπυρου οπου η ΕΥΔΑΠ δε χρησιμοποιει χλωραμινη...προφανως μπορουμε να αποφυγουμε το αντιχλωριο με προετοιμασια του νερου σε δοχειο..:rolleyes:
σημερα χρησιμοποιω αντιχλωριο λιγο σπανια μιας και κανω ταυτογχρονες αλλαγες στα ενυδρεια μαλακου και σκληρου νερου και χρησιμοποιω το νερο της ΑΟ.
AMl0z4XrAM8
Ξεκαρδιστικό το βιντεάκι Στέφανε κι ακόμη πιο ξεκαρδιστική η αυταπάτη ότι εσύ, ο Νίκος κι όποιοι άλλοι δεν χρησιμοποιείτε καμία μέθοδο αποχλωρίωσης
(αντιχλώριο, Α/Ο, προφίλτρα, στάσιμο για 24 ώρες σε βαρέλι κλπ) είστε η πλειοψηφία κι εμείς που αποχλωριώνουμε είμαστε οι λίγοι παραπλανημένοι.
Θέλεις να κάνουμε μια δημοσκόπηση, για να δούμε ποιός είναι ο "Μπάμπης ο Σουγιάς"??? :D Ας ανοίξει κάποιος μοντεράτορας ένα poll.
... κι όποιοι άλλοι δεν χρησιμοποιείτε καμία μέθοδο αποχλωρίωσης (αντιχλώριο, Α/Ο, προφίλτρα, στάσιμο για 24 ώρες σε βαρέλι κλπ)....
Το χλώριο, με χρόνο ημιζωής στο νερό 1-5 ώρες, μπορεί να απομακρυνθεί με αποθήκευση του νερού της βρύσης μέσα σε μια νύχτα σε ένα ευρύ ανοιχτό δοχείο. Ο αερισμός θα επιταχύνει την εξάτμιση του χλωρίου.
Το χλώριο, με χρόνο ημιζωής στο νερό 1-5 ώρες, μπορεί να απομακρυνθεί με αποθήκευση του νερού της βρύσης μέσα σε μια νύχτα σε ένα ευρύ ανοιχτό δοχείο. Ο αερισμός θα επιταχύνει την εξάτμιση του χλωρίου.
Σωστό Σπύρο, αλλά αν κατάλαβα καλά, ο Στέφανος λέει ότι δεν κάνει ούτε αυτό, από την βρύση κατευθείαν γεμίζει το ενυδρείο.
Άσε που η αποθήκευση του νερού, θ' απομακρύνει μόνο το χλώριο, ενώ η προσθήκη αντιχλώριου δεν κάνει μόνο αυτό, προσφέρει κι άλλα.
Κι αν κολλάς στις ώρες (άλλωστε εγώ μίλησα για βαρέλι), δεν είναι αυτό το νόημα του ποστ, είναι ότι χρειάζεται κατ' εμέ οπωσδήποτε αποχλωρίωση.
... Κι αν κολλάς στις ώρες ...
Οχι ,στο "στασιμο" κολλησα. Οι ωρες οσο περισσοτερες ειναι τοσο το καλυτερο.
Φυσικα, για την αποχλωριωση θα συμφωνησω.
Απο τη στιγμη που δεν υπαρχουν χλωραμινες η καλυτερη μεθοδος ειναι κατ'εμε η παλαιωση του νερου και ο ενεργος ανθρακας και μετα τα ζουμια.
δεν ξερω τη να πω πολλες φορες ειναι και η τυχη! οταν ειμουν πιτσιρικος ειπα τα καλαντα μαζεψα λεφτα και πηρα ενα ενυδρειακι 3 λιτρων και 3 σκαλαρια δεν ηξερα και δεν πηρα ουτε αντιχλωριο ουτε βακτηρια ουτε καν φιλτρο και θερμοστατη και εζησαν 2 χρονια περιπου με μονο νερο βρυσης και τροφη!!!
Σίγουρα δεν λείπει κανένα μηδενικό ή οτιδήποτε άλλο? προσπαθώ να φανταστώ το κατά πόσον είναι δυνατό ή εφικτό να έχει συμβεί αυτό...
Σίγουρα δεν λείπει κανένα μηδενικό ή οτιδήποτε άλλο? προσπαθώ να φανταστώ το κατά πόσον είναι δυνατό ή εφικτό να έχει συμβεί αυτό...
Αν γινονταν συνεχεις αλλαγες μπορει να αντεξαν τοσο.
Λογικο ομως και οτι εζησαν μονο 2 απο τα 10+ χρονια που μπορουν.
Και φυσικα με συνεπειες και στην αναπτυξη τους
Μη ξεχναμε οτι τα ψαρια δεν μιλανε να πουν τι νοιωθουν.
Πρεπει να εχεις καποια εμπειρια για να το καταλαβεις απο τις κινησεις τους, το χρωμα τους, την αναπτυξη τους κλπ
Οχι ,στο "στασιμο" κολλησα. ...
Έχεις δίκιο, απροσεξία μου, καλύτερα να δουλεύει αεραντλία ή κυκλοφορητής.
Καλύτερα να δουλεύει αεραντλία ή κυκλοφορητής.
:smt023
@bokostas
Με παρεξήγησες και το πήρες επι προσωπικού με αποτέλεσμα να λές και άλλες ανακρίβειες απο αυτές που αρχικά ανέφερες.
Το τι κάνω εγώ η εσύ δεν έχει να κάνει με το θέμα. Στην τεχνολογία νερού όπως και σε όλες τις επιστήμες δεν χωράνε ''απόψεις''. Η αλήθεια είναι μία και αν κάποιος την ξέρει μπορεί να ελιγχθεί με πολλούς τρόπους.
Κάποιος απο τον εξοπλισμό/σκευάσματα που χρησιμοποιώ για προετοιμασία νερού. 2 βαρελάκια για προετοιμασία διαφορετικών απαιτήσεων νερά , αεραντλία με αερόπετρες , θερμαντικό σώμα , εκχείλισμα IAL. Διατηρώ AquaSafe και Stress Coat για άλλους λόγους και όχι για το χλώριο γιατί αυτά που με δίδαξαν στο Πολυτεχνείο τα επιβεβαίωσα πειραματικά στο χώρο που διατηρώ τα ενυδρεία μου και μετα βεβαιότητας δεν χρειάζομαι στην παρούσα εγκατάστασή μου χημικά σκευάσματα για αποχλωρίωση.
Δεν τα γράφω για σένα , αλλα για άλλους που έχουν διάθεση να το ψάξουν περισσότερο απο το να προσπαθούν με υποθέσεις του τι κάνουν οι περισσότεροι να βρούν την αλήθεια ή να μοιράσουν γνωση οτι γυρνόντας το νερό της βρύσης 10 ή 1000 φορές μέσα στο στρωμένο φίλτρο του ενυδρείου τους θα έχουν προβλήματα (άσχετα με το αν είναι του δυκτίου Νίκαιας Πειραιώς ή γεώτρησης στη Μήλο) , και οτι βάζω το νερό απο τη βρύση στο ενυδρείο χωρίς προετοιμασία.
Όσο για το γκάλοπ σε παραπέμπω στο παραπάνω βιντεάκι.
Υ.Γ. Δέν είμαι καλύτερος ούτε περισσότερο γνώστης απο οποιονδήποτε σε κανένα θέμα (μιας και στην σήμερον ημέρα η πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφόριση είναι φτηνή σε χρήμα αλλα ακριβή σε χρόνο και προσβάσιμη σε μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου γένους) και ούτε έχω σκοπό να θίξω επι προσωπικού κανέναν με τα λεγόμενά μου.Σκοπός μου είναι να παροτρείνω και άλλους να ψάξουν ή να μοιραστούν τα πειραματικά δεδομένα ή/και τις γνώσεις τους επι του θέματος , να μορφωθούμε και να γίνουμε σοφότεροι για θέματα που αφορούν τους μικρούς μας φίλους.
http://img406.imageshack.us/img406/1426/dsc00101qv.jpg (http://img406.imageshack.us/i/dsc00101qv.jpg/)
@bokostas
Με παρεξήγησες και το πήρες επι προσωπικού με αποτέλεσμα να λές και άλλες ανακρίβειες απο αυτές που αρχικά ανέφερες.
Δες σε παρακαλώ το αρχικό σου ποστ και πες μου από πού έπρεπε να πιαστώ για να καταλάβω ότι αποχλωριώνεις με άλλο τρόπο:
...
...
Εγώ και νομίζω και όλοι όσοι διάβασαν το ποστ σου, καταλάβαμε ότι δεν χρησιμοποιείς καμιά μέθοδο αποχλωρίωσης, δεν είμαστε στο μυαλό σου για να καταλαβαίνουμε όσα Δεν γράφεις.
Τα υπόλοιπα που λες για "ανακρίβειες" και "Δεν τα γράφω για σένα , αλλα για άλλους που έχουν διάθεση να το ψάξουν..." δείχνουν ποιός από τους 2 μας το πήρε "επι προσωπικού".
με αντιχλωριο δεν ειχα προβλημα σε γονο ζωοτοκων , στα κιλλι και σε απιστο αλλα πιο ευαισθητα ειδη μπορει να εχουν προβλημα
δεν ξερω αν κανει ζημια σε ευαισθητα φυτα το χλωριο και αν σε φυτεμενα ενυδρεια ειναι καλυτερα να μην εχει χλωριο το νερο για αυτες τις 5 -24 ωρες που μπορει να κατσει μεσα στο νερο
Ξερω παντως πολλους χομπυστες ( οι περισσοτεροι ασχολουνται με κιχλιδες ) που βαζουν το νερο κατευθειαν απο την βρυση σε ολα τα ενυδρεια τους και δεν εχουν προβληματα
Δες σε παρακαλώ το αρχικό σου ποστ και πες μου από πού έπρεπε να πιαστώ για να καταλάβω ότι αποχλωριώνεις με άλλο τρόπο:
Εγώ και νομίζω και όλοι όσοι διάβασαν το ποστ σου, καταλάβαμε ότι δεν χρησιμοποιείς καμιά μέθοδο αποχλωρίωσης, δεν είμαστε στο μυαλό σου για να καταλαβαίνουμε όσα Δεν γράφεις.
Τα υπόλοιπα που λες για "ανακρίβειες" και "Δεν τα γράφω για σένα , αλλα για άλλους που έχουν διάθεση να το ψάξουν..." δείχνουν ποιός από τους 2 μας το πήρε "επι προσωπικού".
:smt023
Γιατί έπρεπε να πιαστείς απο κάπου? Και γιατί πιστεύεις οτι αποχλωριώνω ή οτι χρειάζεται να αποχλωριώνω? Μήπως επείδή δεν ξέρεις την τύφλα σου και προκειμένου να απαντήσεις σε ερωτήσεις προσπαθείς να .....(συμπληρωσε το κενό με ότι διεστραμένο προσπάθησες να κάνεις)?
Άσε τους άλλους να γράφουν για τον εαυτό τους.
Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω πλυθηντικό ευγενείας διατυπώνοντας κάποιες ερωτήσεις , και εσύ μου απαντάς '' 'Ελα ρε Στέφανε...''ειρωνεία''.. ''
Πάντα πέρνω επι προσωπικού όταν κάποιος δεν μου απαντάει όπως μου αρμόζει ή/και του απευθύνομαι.
Αν πίνεται το νερό στη Νίκαια και αν χρειάζεται αντιχλώριο προφανώς το ξέρεις και πολύ θα ήθελα να με ενημερώσεις για αυτό , και μαζί με εμένα άλλους 500.000 κατοίκους , 12 μηχανικούς και 17 πολιτικούς που ενεπλάκησαν στην κατασκευή του δυκτίου. Διαφώτισέ μας ρε.
Επι του θέματος έχεις να πεις τίποτα εκτός του ''όλοι το λένε''?
Το ανήλικο να κάνει μαγκιές στα 15χρονα της τάξης του.
Μήπως επείδή δεν ξέρεις την τύφλα σου και προκειμένου να απαντήσεις σε ερωτήσεις προσπαθείς να .....(συμπληρωσε το κενό με ότι διεστραμένο προσπάθησες να κάνεις)?
Kαλή σου χρονιά Στέφανε, αδυνατώ να σου απαντήσω στο επίπεδο που έριξες την συζήτηση, ομολογώ ότι τα επιχειρήματά σου ήταν αποστομωτικά.:smt120
Χαλάλι οι 15 μέρες που σου πήρε να τα μαζέψεις.
Καλή χρονιά και σε 'σένα.
Δεν μου πήρε 15 μέρες αλλα 15 λεπτά για να γράψω, αλλα εσύ σίγουρα ξέρεις καλύτερα το πότε μπήκα στο forum , πότε έγραψα και τι σκέφτηκα.
Όσο για το επίπεδο ακόμα περιμένω να δώ δικές σου τεκμηριωμένες απόψεις επι του θέματος. :smt046
Όσο για το επίπεδο ακόμα περιμένω να δώ δικές σου τεκμηριωμένες απόψεις επι του θέματος. :smt046
Και θα περιμένεις για πολύ, γιατί δεν συνηθίζω ν' απαντώ σε ανθρώπους που μου λένε:
"δεν ξέρεις την τύφλα σου" και "συμπληρωσε το κενό με ότι διεστραμένο προσπάθησες να κάνεις" και "Διαφώτισέ μας ρε".
Σου υπενθυμίζω μόνο αυτό: Κανόνες Λειτουργίας του Greek Aquarist Board.
"Απαγορεύετε να βρίζουμε ή να χρησιμοποιούμε λέξεις και φράσεις που προσβάλουν τα άλλα μέλη."
:grin::grin::grin::smt041:smt041:smt041:smt046:smt 046:smt046
Όχι όσον αφορά τους κανόνες του forum τους οποίους διάβασα και σέβομαι , αλλα ποτέ δεν σκέφτηκα πως θα τους χρησιμοποιήσω εναντίον ενός αλλου μέλους , αλλα όσον αφορά οτι έκανες 7 δημοσιεύσεις χωρίς να μπορέσεις να πείς τίποτα παρόλο που εσύ πρώτος βάλθηκες να με προσβάλεις:smt041.
Και σε περίπτωσή που κάποιος που θέλει διευκρίνηση να χρησιμοποιεί το βρε και τις ειρωνείες στους 1ου βαθμούς συγγενείς. Εγώ εγγράφηκα σε ενυδρειακό forum που σκοπό έχει την συγκέντρωση σε όλων των ευσυνείδητων ενυδρειόφιλων με σκοπό τον εμπλουτισμό των γνώσεων, την ανταλλαγή υλικού, ειδών και εμπειριών.
Όσα εικονίδια και να βάλεις, αυτά που έγραψες παραπάνω δεν αλλάζουν.
Και φαντάσου δηλαδή να μην τους σεβόσουν τους κανόνες του φόρουμ.
Καλή σου νύχτα.
Καληνύχτα και σε 'σένα.
Υ.Γ.1. :smt043
Υ.Γ.2. Ακόμα περιμένω απάντηση ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. Οι προσβολές είναι εύκολες , άλλα είναι τα δύσκολα.
Υ.Γ.1. :smt043
Υ.Γ.2. Ακόμα περιμένω απάντηση ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. Οι προσβολές είναι εύκολες , άλλα είναι τα δύσκολα.
E αν μιλάς εσύ για προσβολές, τι να πω, μήπως θα ήθελες να σου ζητήσω και συγνώμη??
Θέλεις να έχεις την τελευταία κουβέντα?? Έχε την, χάρισμά σου, αρκετά ασχολήθηκα.;)
Που το ξεθάψατε το θέμα ρε παιδιά μετά από τόσες μέρες...
Νομίζω ότι τσάμπα πάει η συζήτηση...
Που το ξεθάψατε το θέμα ρε παιδιά μετά από τόσες μέρες...
Νομίζω ότι τσάμπα πάει η συζήτηση...
Προσωπικα πιστευω οτι τιποτα δεν παει τζαμπα...:cool:
Πολυ κουβεντα βλεπω να γινεται περι χωριου- χλωραμινης, αλλα δεν βλεπω κανεναν να στηνει κανενα πειραμα και παμε στα τυφλα.
Επειδη μπορει το ΚΑΠΕ να μην ξερει τι κανει η ΕΥΔΑΠ ή τα πραγματα να εχουν αλλαξει, και επειδη ειναι δεδομενο οτι το χλωριο φευγει με εξατμιση ενω η χλωραμινη ΟΧΙ, εχει κανεις προχειρο ενα τεστ χλωριου να δουμε τι γινεται στη πραξη?
Ειχα καποτε, και ειχα μετρησει το νερο της βρυσης ειχε μπολικο..
Μενει να το αφησουμε 48 (η και περισσοτερες ωρες) και να ξαναμετρησουμε.
(Το τεστ μου εχει ληξει, και εδω και παρα πολλα χρονια χρησιμοποιω νερο ειτε μεσα απο φιλτρο ανθρακα ειτε απο Α/Ο) αλλα θα ηταν ενδιαφερον να το δουμε στη πραξη και να μη στηριζομαστε απολυτα σε διαβεβαιωσεις, οταν ειναι σχετικα ευκολο να το διαπιστωσουμε οι ιδιοι.
Νομίζω οτι έχει ειπωθεί πολλες φορές οτι χλωραμίνες δεν υπάρχουν πλέον στα δίκτυα μας...
Όσον για τα πιο πάνω..... http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQeM8DXDCijzCNwMRSeW1fAQ-b-zqpcMlhG5wKhDrw8rqmkMjLWeg
Η περιεκτικότητα του χλωρίου στο νερό ( είτε ελεύθερο αέριο , είτε με ενώσεις του ) πρέπει να είναι το πολύ 50 mg/l στις εγκαταστάσεις και περίπου 0,2-0,3 mg/l στα άκρα του δυκτίου ύδρευσης.
Μετρήσεις έχω κάνει με πλήρες εργαστηριακό εξοπλισμό το 2004 στην Πάτρα στο δύκτιο πόλης με αποθαρυντικά αποτελέσματα καθώς όχι μόνο το χλώριο αλλα και άλλοι παράμετροι ήταν εκτός των αμερικάνικων κανονισμών.
Μετρήσεις έκανα και στο νερό του δυκτίου της πόλης μου τον 9ο του 2010. Χρησιμοποίησα την φωτομετρική DPD μέθοδο. Την 1η φορά πήρα το νερό σιγά σιγά και μέτρησα αμέσως 0,2 mg/l , μετά απο 5-6 ώρες περίπου 0 και μετά απο περίπου 30 ώρες 0. Την 2η άνοιξα την βρύση απότομα και το άφησα να αφρίσει και να ξεχιλίσει και μέτρησα περίπου 0,1 mg/l αμέσως και περίπου 0 μετά απο 5-6 ώρες.
Η συγκέντρωση χλωρίου δεν είναι σταθερή όλο το έτος και επιρεάζεται απο πολλούς παράγοντες με κύριους το νερό (ph , είδος και ποσότητα μικροβίων κ.α. ) το οποίο απολυμαίνεται και την πίεση/θερμοκρασία και κινητική κατάστασή του.
Η περιεκτικότητα του χλωρίου στο νερό ( είτε ελεύθερο αέριο , είτε με ενώσεις του ) πρέπει να είναι το πολύ 50 mg/l στις εγκαταστάσεις και περίπου 0,2-0,3 mg/l στα άκρα του δυκτίου ύδρευσης.
Μετρήσεις έχω κάνει με πλήρες εργαστηριακό εξοπλισμό το 2004 στην Πάτρα στο δύκτιο πόλης με αποθαρυντικά αποτελέσματα καθώς όχι μόνο το χλώριο αλλα και άλλοι παράμετροι ήταν εκτός των αμερικάνικων κανονισμών.
Μετρήσεις έκανα και στο νερό του δυκτίου της πόλης μου τον 9ο του 2010. Χρησιμοποίησα την φωτομετρική DPD μέθοδο. Την 1η φορά πήρα το νερό σιγά σιγά και μέτρησα αμέσως 0,2 mg/l , μετά απο 5-6 ώρες περίπου 0 και μετά απο περίπου 30 ώρες 0. Την 2η άνοιξα την βρύση απότομα και το άφησα να αφρίσει και να ξεχιλίσει και μέτρησα περίπου 0,1 mg/l αμέσως και περίπου 0 μετά απο 5-6 ώρες.
Η συγκέντρωση χλωρίου δεν είναι σταθερή όλο το έτος και επιρεάζεται απο πολλούς παράγοντες με κύριους το νερό (ph , είδος και ποσότητα μικροβίων κ.α. ) το οποίο απολυμαίνεται και την πίεση/θερμοκρασία και κινητική κατάστασή του.
Μιλαμε για χλώριο πάντα έτσι? αρα επανερχόμαστε στην αρχική μέθοδο του να αφήνεις το νερο να κάτσει μερικές ώρες σωστά? Γιατι η όλη φασαρία γινόταν παλιότερα για τις χλωραμίνες που ΔΕΝ υπάρχουν σωστά???
Πολυ κουβεντα βλεπω να γινεται περι χωριου- χλωραμινης, αλλα δεν βλεπω κανεναν να στηνει κανενα πειραμα και παμε στα τυφλα.
Νετμπλουζ ειπα νωριτερα οτι σε μερικα ενυδρεια μου βαζω νερο δυκτιου κατευθειαν απο την βρυση χωρις αντιχλωριο κλπ , ολα πανε μια χαρα
Χλωραμινες η ΕΥΔΑΠ τουλαχιστον δεν βαζει
kwstas_original
12-01-11, 11:11
Νετμπλουζ ειπα νωριτερα οτι σε μερικα ενυδρεια μου βαζω νερο δυκτιου κατευθειαν απο την βρυση χωρις αντιχλωριο κλπ , ολα πανε μια χαρα
+1:rolleyes:
Δεν αμφισβητω οτι ολα πανε μια χαρα, αλλα το να κανουμε τα ψαρια οργανα μετρησης ειναι σαν τους αμερικανους στο ιρακ που κυκλοφορουσαν με κοτοπουλα πανω στα hummer...
Η χλωραμινη ειναι πιο ευκολα διαχειρισιμη σε μεγαλα δικτυα απο οτι το χλωριο
Και αποκλειται να μην υπαρχει καποια μεθοδος απολυμανσης στο νερο... Θα χαμε παθει χολερα...
Ακομα και αν τελικα βαζουν χλωριο, η διαδικασια να το κραταμε σε ανοιχτα δοχεια για να αεριζεται (to be on the safe side, γιατι μπορει ολα να πηγαινουν μια χαρα, αλλα ΜΙΑ φορα θα τυχει να κανουμε κατευθειαν αλλαγη και θαχει πεσει μεγαλυτερη ποσοτητα και μετα θα ψαχνομαστε... ) ειναι μαλλον πολυ καλυτερα να περναμε το νερο της βρυσης απο ενα φιλτρο ενεργου ανθρακα.. Φτηνό ειναι και βρισκεται ευκολα εκει που πουλανε αναλωσιμα για αντιστροφες οσμωσεις... Λιγο δυσκολοτερο απο αντιχλωριο τελικά.
Οσο για το γονο και τα αντιχλωρια, δεν μου κανει και πολυ εντυπωση... Μπορει να μην εχει μελετηθει το γιατι ακριβως, αλλα ο γονος ειναι ουσιαστικα ευαισθητος σε παρα πολλα πραγματα, οποτε γιατι να μην το ενχολει ακομα και αυτό?
Δεν ειναι καθολου τυχαιο οτι παντα καταληγουμε οτι οσο πιο κοντα προσομειωνουμε τη φυση τοσο λιγοτερα προβληματα εχουμε.
kwstas_original
12-01-11, 11:40
Δεν ειναι οτι κανουμε τα ψαρια οργανα μετρησης.
Αλλα με το οτι παραπανω αναφερθηκε μεχρι και οτι καθαρισε η βιολογια του φιλτρου με αλλαγη χωρις αντιχλωριο εχει διαφορα...
Μην πηγαινουμε απο το ενα ακρο στο αλλο.
Προσωπικα πιστευω πως χωρις αντιχλωριο ΤΙΠΟΤΑ δεν θα συμβει στα ψαρια, ΤΙΠΟΤΑ Χ 2 δεν θα συμβει στη βιολογια του φιλτρου και πιστευω και στο γοννο αν τυχων υπαρχει.
(φυσικα να μη μιλαμε για 50 η 80% αλλαγη...):rolleyes:
Η προληψη ειναι η καλυτερη θεραπεια. Τα υπολοιπα τα ειπα παραπανω και νομιζω οτι ημουν σαφης.
...τα βαρεα μεταλλα?Εξατμιζονται κι αυτα?
-------------------------
:smt120
...τα βαρεα μεταλλα?Εξατμιζονται κι αυτα?
-------------------------
:smt120
Ναι! Δεν το ήξερες; Ειδικά αν κατοικείς κοντά στον Ασωπό...
Δεν ειναι οτι κανουμε τα ψαρια οργανα μετρησης.
Αλλα με το οτι παραπανω αναφερθηκε μεχρι και οτι καθαρισε η βιολογια του φιλτρου με αλλαγη χωρις αντιχλωριο εχει διαφορα...
Μην πηγαινουμε απο το ενα ακρο στο αλλο.
Προσωπικα πιστευω πως χωρις αντιχλωριο ΤΙΠΟΤΑ δεν θα συμβει στα ψαρια, ΤΙΠΟΤΑ Χ 2 δεν θα συμβει στη βιολογια του φιλτρου και πιστευω και στο γοννο αν τυχων υπαρχει.
(φυσικα να μη μιλαμε για 50 η 80% αλλαγη...):rolleyes:
Ποιός είπε ότι καθάρισε η βιολογία ??? Γιατί αν αναφέρεσαι σε μένα, ήμουν πολύ σαφής, μίλησα για "ότι ζημιά είναι να κάνει".
Και το θέμα το άνοιξε ο aquaman, ο οποίος δεν μένει στη Νίκαια, δεν αφήνει το νερό ν' αποχλωριώνεται για ώρες σε βαρέλι και δεν το περνάει από φίλτρο άνθρακα ή Α/Ο.
Θέλω να πω ότι γενικεύσεις του τύπου "στην δική μου περιοχή" ή "η ΕΥΔΑΠ δεν χρησιμοποιεί", ή "εγώ δεν έχω πρόβλημα", δεν αποτελούν κανόνα που θα
μπορούσε ν' ανατρέψει την γενικά σωστή κατεύθυνση ότι το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει μεγάλες συγκεντρώσεις χλωρίου, χλωραμίνης και βαρέων μετάλλων.
Ποιός μπορεί να είναι σίγουρος ότι η ΕΥΑΘ (Θεσ/νίκη) ή άλλη εταιρία ύδρευσης στην Κάτω Κερασομηλιά δεν προσθέτει υπερβολικές ποσότητες χλωρίου και χλωραμινών??
Κι επειδή μας διαβάζουν και αρχάριοι, που δεν προετοιμάζουν το νερό τους, δεν το αφήνουν σε βαρέλια, δεν το περνούν από φίλτρα άνθρακα και Α/Ο και δεν μένουν
στη γειτονιά σας, καλό θα ήταν να τους πούμε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο και ασφαλές να το ρίχνουν από τη βρύση κατευθείαν στο ενυδρείο τους, όπως τους
λέμε σε όλα τα υπομνήματα να μην ξεπλένουν τα υλικά του φίλτρου τους με νερό βρύσης (γιατί άραγε, αφού είναι τόσο ακίνδυνο και δεν χαλάει την βιολογία ???)
Και η προσθήκη αντιχλώριου σ' αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί ν' αποβεί σωτήρια, έστω για την μία φορά που θα τύχει εν αγνοία μας οι συγκεντρώσεις να είναι επικίνδυνες.
kwstas_original
12-01-11, 18:45
Ποιός είπε ότι καθάρισε η βιολογία ??? Γιατί αν αναφέρεσαι σε μένα, ήμουν πολύ σαφής, μίλησα για "ότι ζημιά είναι να κάνει".
Απευθυνομουνα σε αυτο:
Οπότε για 3 ώρες το ενυδρείο δούλευε με 30% περίπου νερό χωρίς αντιχλώριο.
.... αλλά το ερώτημά μου είναι αν πρέπει να περιμένω ότι η βιολογία του φίλτρου μου έχει "καθαρίσει"....
Το οποιο θεωρω too much...
Επισης:
Κι επειδή μας διαβάζουν και αρχάριοι, που δεν προετοιμάζουν το νερό τους ....
Επειδη δεν διαβαζουν μονο αρχαριοι, εγω με αυτο διαφωνω:
(γιατί άραγε, αφού είναι τόσο ακίνδυνο και δεν χαλάει την βιολογία ???)
Ετσι εχουνε πλουτησει οσοι πουλανε ''ζωντανα'' βακτηρια.
ΙΜΟ
:rolleyes:
Εδώ Κώστα συμφωνούμε, πράγματι κι εγώ πιστεύω ότι δεν "καθαρίζει" με την μια η βιολογία.
Κι έχεις επίσης δίκιο, κατά την γνώμη μου, για τα ''ζωντανα'' βακτηρια.
Αλλά το ξέπλυμα των υλικών του φίλτρου που συστήνουμε να γίνεται με νερό του ενυδρείου,
δεν έχει να κάνει με την ζημιά (όση και να είναι αυτή) που μπορεί να προκαλέσει το χλώριο στην βιολογία??
kwstas_original
12-01-11, 19:13
Ναι το απευθειας νερο στα υλικα για ξεπλημα κανει ζημια στη βιολογια.
Αλλα το 30% μιας αλλαγης νερου, εφοσων υπαρχει ηδη το 70% του παλιου νερου μεσα, και περνανε τα δυο υγρα ''αναμειγμενα'' πλεων απο τα υλικα,
δεν πιστευω πως μπορει να προκαλεσει τιποτα ΜΕ τιποτα!!!:cool:
Οποτε τσαμπα ο πανικος νομιζω?:rolleyes:
Αλλά το ξέπλυμα των υλικών του φίλτρου που συστήνουμε να γίνεται με νερό του ενυδρείου,
δεν έχει να κάνει με την ζημιά (όση και να είναι αυτή) που μπορεί να προκαλέσει το χλώριο στην βιολογία??
Και τη θερμοκρασια περισσοτερο
Οι εταιρειες υλικων πχ ελεγαν πιο παλια, πλυσιμο μερους των υλικων με χλιαρο νερο βρυσης.
Τιποτα περι νερου απο το ενυδρειο.
Τωρα τελευταια το υιοθετησαν αυτο.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.