Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Ύπνος 240...

Esprit
24-12-10, 18:19
Καλησπέρα παιδιά,

καταρχάς εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και καλές γιορτές και κατά δεύτερον θα κάνουμε μία παρουσίαση του δικού μας ενυδρείου.

Αυτό είναι το πρώτο μέρος του πρότζεκτ μας και αφορά το στήσιμο του στο χώρο. Το δεύτερο και τελευταίο μέρος θα ξεκινήσει την Τρίτη
που μας έρχεται...

Ο περίεργος τίτλος υποδηλώνει ότι το ενυδρείο θα τοποθετηθεί στο υπνοδωμάτιο και είναι χωρητικότητας 240 λίτρων. Είναι μάρκας Juwel και το μοντέλο RIO 240 σε μαύρο χρώμα. Εκτός από το εσωτερικό φίλτρο που είναι μέσα στη συσκευασία, παράλληλα θα δουλέψει και ένα εξωτερικό φίλτρο EHEIM PRO300.

Αν και το τοποθετήσαμε πάνω από καλοριφέρ που δεν είναι και η καλύτερη θέση, αλλά δυστυχώς ήταν και η μοναδική διαθέσιμη, η ζέστη του σώματος δεν επηρεάζει καθόλου. Το ενυδρείο πατάει σε ένα μασίφ ξύλο πάχους 7 εκ. και στηρίζεται σε πόδια αλουμινίου βαρέως τύπου για να αντέχει τα 300 και βάλε κιλά του ενυδρείου. Για περισσότερη ακόμα ασφάλεια στο μήκος τρέχει και μασίφ πηχάκι στον τοίχο που έχει πακτωθεί με ειδικές βίδες ανά 20-30 εκ. περίπου.

Το ράφι έχει βαφτεί με λάκα στον φούρνο και το χρώμα είναι βένγκε. Τα πόδια αλουμινίου είναι νίκελ και είναι ρυθμιζόμενα καθ' ύψος. Η όλη κατασκευή πατάει σε ξύλινο καρφωτό πάτωμα ιρόκο το οποίο είναι πολύ γερό ξύλο γενικά. Πιο πολύ μ' ανησυχουν τα καδρονάκια που είναι από κάτω από το παρκέ αν θα αντέξουν το βάρος... :smt120

Βέβαια δεν έχω σημειακή φόρτιση 300+ κιλών, αλλά μοιρασμένη ισοεμβαδικά σχεδόν σε όλη τη βάση του ενυδρείου... Δε νομίζω ότι θα έχω κάποιο πρόβλημα με αυτό τελικά. Ελπίζω να μη βρεθεί το ενυδρείο στον από κάτω όροφο και με κυνηγάει η μάνα μου που μένει από κάτω... :smt021

Σαν φόντο στο ενυδρείο θα γίνει μια ειδική τεχνοτροπία τσιμεντοκονίας επάνω σε κόντρα πλακέ θαλάσσης πάχους 5mm. Είναι η λεγόμενη χρωματιστή ή αλλιώς πατητή τσιμεντοκονία και μπαίνει σε πάχος 2 mm. Το υλικό αυτό σπατουλάρεται αφού προηγηθεί επάλειψη με ειδικό primer στο κόντρα πλακέ.

Καθώς εφαρμόζεται και όσο είναι νωπό το κονίαμα, μπορούμε να 'παίξουμε' με το τελικό αποτέλεσμα ώστε να είναι ανάγλυφο ή λείο, με νερά ή χωρίς, με σπατουλιές ή βουρτσιές και γενικά μας δίνει μεγάλη ελευθερία όσο αφορά το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό θα γίνει αύριο οπότε θα ανεβάσω και φωτογραφίες να το δείτε... Χρώμα ανθρακί.

Αυτά προς το παρόν, έπεται συνέχεια πολύ σύντομα! :p

Καλά Χριστούγεννα ευχόμαστε σε όλους και όλες!

Δημήτρης & Βαρβάρα

skamanakos
24-12-10, 18:34
Καλες γιορτες!Το οτι ειναι πανω απο το καλοριφερ δεν ειναι και οτι καλυτερο αλλα αφου δεν επηρεαζεται σημαντικα οπως λες οκ.Το αλλο μειονεκτημα του ειναι οτι δεν εχει η βαση κρυφο χωρο (ντουλαπια) και θα φενεται το εξωτερικο σου φιλτρο.Καλογεμιστο φιλε και καλη συνεχεια :smt111

Esprit
24-12-10, 18:40
Για το εξωτερικό φίλτρο έχει προβλεφθεί ειδικός μονωμένος χώρος με κρυφό ντουλαπάκι στον τοίχο από γυψοσανίδα που είναι δεξιά όπως βλέπεις το ενυδρείο. Ξέχασα να το αναφέρω...

Όσο για τη ζέστη του καλοριφέρ έχω την αίσθηση ότι δεν επηρεάζεται καθόλου το ενυδρείο, αλλά ακόμα και αν γίνει αυτό, το σώμα θα απομονωθεί και βρεθεί άλλη λύση για την θέρμανση του χώρου...

Καλά Χριστούγεννα Skamanako!

bokostas
24-12-10, 19:13
Πολύ καλό το πρότζεκτ φίλε μου, ελπίζω και πιστεύω ότι θα σου πετύχει.;)
Κάτι παρόμοιο έφτιαξα κι εγώ στο σαλόνι μου, αλλά πάνω από θερμοσυσσωρευτή:
http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=394&pictureid=3208
Καταραμένη έλλειψη χώρου, δεν θα σου περάσει, σχεδόν έτοιμο και το 8ο ενυδρείο.:D:smt041

QS-Plan
24-12-10, 19:16
Κάτι παρόμοιο έφτιαξα κι εγώ στο σαλόνι μου, αλλά πάνω από θερμοσυσσωρευτή:

Καταραμένη έλλειψη χώρου, δεν θα σου περάσει, σχεδόν έτοιμο και το 8ο ενυδρείο.:D:smt041

μια χαρά βόλεψε και το τζάμι... χεχεχεχε

Πάντως να τα εκατοστήσεις :smt041:smt041:smt041

delta66
25-12-10, 21:31
Κριμα, χωραγε το 400αρι σε αυτη τη βαση :D

Το μεγαλο σε λιτρα ενυδρειο δεν ειναι επικινδυνο να ειναι κοντα σε καλοριφερ.
Θα κανεις και οικονομια στην καταναλωση του θερμαντηρα του ενυδρειου.
Τη ξυλινη επιπεδη βαση φοβαμαι περισσοτερο πως θα ανταποκριθει στη θερμοκρασια που θαερχεται απο κατω.

Esprit
25-12-10, 21:59
Κριμα, χωραγε το 400αρι σε αυτη τη βαση :D

Κοίτα, μπήκαμε στον μαγικό αυτόν κόσμο με ένα μίνι ενυδρείο 20 λίτρων και ξεκινήσαμε να πάμε να αγοράσουμε ένα 60 λίτρων. Τελικά καταλήξαμε στα 240 δλδ τετραπλάσιο απόσο σχεδιάζαμε...:smt120

Δε το μετανιώσαμε όμως αλλά να πω την αλήθεια αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω, ναι θα έπαιρνα το 400άρι! ;)

Esprit
31-12-10, 20:10
Μέρος δεύτερο για το ενυδρείο μας και γέμισμα με νερό. Βάλαμε το χαλικάκι μας (χαλαζιακή κοκκομετρίας 0,6-1,2 χιλ.) τα ξύλα και τον διακοσμητικό βράχο.

Τρία φυτά για αρχή και συγκεκριμένα Anubia, Echinodorus cordifolius και Cryptocoryne lucens. Δε θα το κάνουμε ζούγκλα αλλά θα προσθέσουμε ακόμα 2-3 φυτάκια! :p

Γεμίσαμε πρώτη φορά με νερό προχτές, δούλεψαν τα φίλτρα και σήμερα πάλι κάναμε 100% αλλαγή νερού. Η κιτρινίλα από τα ξύλα έφυγε παρόλο που τα είχαμε από πριν και μουλιάζανε κάμποσες μέρες σε ειδικό κάδο! Το νερό είναι τώρα εντελώς διαυγές!

Απο βδομάδα, του χρόνου δηλαδή :D θα μπει και το φόντο του ενυδρείου με την πατητή τσιμεντοκονία σε ανθρακί χρώμα πάνω στο κόντρα πλακέ θαλάσσης που περιμένει...

Θα αρχίσουμε το στρώσιμο με αμμωνία και ευελπιστούμε σε κανένα μήνα να είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τα πρώτα μας ψαράκια μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου!;)

logio
31-12-10, 20:31
χρονια πολλα παιδια ειναι πολυ ωραιο το ενυδρειο σου το ιδιο που εχεις κανει για βαση εκανα κ γω πριν πολυ καιρο οχι πανω απ το καλοριφερ ομως η γνωμη μου ειναι οτι το ενυδρειο δεν κανει να ειναι στο καλοριφερ απ οσο ξερω αλλα ειναι ωραιο να το χαιρεσαι

Esprit
31-12-10, 20:54
χρονια πολλα παιδια ειναι πολυ ωραιο το ενυδρειο σου το ιδιο που εχεις κανει για βαση εκανα κ γω πριν πολυ καιρο οχι πανω απ το καλοριφερ ομως η γνωμη μου ειναι οτι το ενυδρειο δεν κανει να ειναι στο καλοριφερ απ οσο ξερω αλλα ειναι ωραιο να το χαιρεσαι

Χρόνια πολλά φίλε! :)

Δεν έχει πρόβλημα με το καλοριφέρ το ενυδρείο! Αφενός το ράφι είναι μασίφ ξύλο πάχους 7cm και αφετέρου το καλοριφέρ έχει απομονωθεί από το κύκλωμα θέρμανσης και επιλεγεί άλλη πηγή θέρμανσης του χώρου!

Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους!;)

maikl
31-12-10, 21:23
Χρόνια πολλά φίλε! :)

Δεν έχει πρόβλημα με το καλοριφέρ το ενυδρείο! Αφενός το ράφι είναι μασίφ ξύλο πάχους 7cm και αφετέρου το καλοριφέρ έχει απομονωθεί από το κύκλωμα θέρμανσης και επιλεγεί άλλη πηγή θέρμανσης του χώρου!

Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους!;)

Κακως το απομονωσες.;)
Την εισαγωγη απο το εξωτερικο απομακρυνε την απο τις φυσαλιδες γιατι θα μαζευει αερα το φιλτρο και θα "γουργουριζει".
Καλα πας :smt023

kingrim
31-12-10, 21:32
και ο αερας δεν χρειαζεται εκτος εαν σου αρεσει στην οψη του.

καλα τα πας για πρωτο ενυδρειο αλλα εχεις χωρο για μεγαλες βελτιωσεις στην εμφανιση της εσωτερικης διακοσμισης απο εξωτερικη διακοσμιση (επιπλο κλπ κλπ κλπ) εχεις κανει πολυυυυυυυυ καλη δουλεια

Esprit
31-12-10, 21:51
Την εισαγωγη απο το εξωτερικο απομακρυνε την απο τις φυσαλιδες γιατι θα μαζευει αερα το φιλτρο και θα "γουργουριζει".
Καλα πας :smt023

Δεν το είχα σκεφτεί αυτό! :rolleyes: Υπάρχει κάποιος κίνδυνος να χαλάσει δλδ το φίλτρο ή απλά είναι θέμα θορύβου? :smt020

Παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να μετακινήσω λίγο πιο πίσω την αερόπετρα...

Σε ευχαριστώ για τη συμβουλή! ;)
-------------------------
και ο αερας δεν χρειαζεται εκτος εαν σου αρεσει στην οψη του.
καλα τα πας για πρωτο ενυδρειο αλλα εχεις χωρο για μεγαλες βελτιωσεις στην εμφανιση της εσωτερικης διακοσμισης απο εξωτερικη διακοσμιση (επιπλο κλπ κλπ κλπ) εχεις κανει πολυυυυυυυυ καλη δουλεια

Thanks για τα καλά σου λόγια! Είναι η πρώτη μας ουσιαστικά προσπάθεια και κάνουμε μικρά βήματα και σταθερά!

Οι μπουρμπουλήθρες μας αρέσουν γι' αυτό τις βάλαμε. Μέσα θέλουμς να βάλουμε μερικά φυτάκια ακόμα και καμιά μικρή πετρούλα αλλά σκούρα σε χρώμα, κατά προτίμηση μαύρου χρώματος. Τι πρέπει να προσέξω στην επιλογή μιας τέτοιας πέτρας? :confused:

kingrim
31-12-10, 21:58
ναι μπορει να χαλασει το φιλτρο

η πετρα θα πρεπει να μην ειναι ασβεστολιθικη για να μην σου ανεβαζει τις σκληροτητες εκτος εαν βαλεις ψαρακια που θελουν σκληρο νερο εκει θα σου κανει καλο

Esprit
31-12-10, 22:06
ναι μπορει να χαλασει το φιλτρο

Η αερόπετρα είναι στην ίδια μεν ευθεία με το σωλήνα εισόδου αλλά περίπου 8 εκ. πιο πίσω. Δε ρουφάει καθόλου μπουρμπουλήθρες απ' όσο παρατήρησα.

Είμαι εντάξει ή να το μετακινήσω καλού κακού? :confused:

Thanks

kingrim
31-12-10, 22:38
δεν χαλαει σε μια μερα αλλα σε βαθος χρονου αμα δεν ρουφαει αερα δεν πειραζει

maikl
31-12-10, 23:59
Η αερόπετρα είναι στην ίδια μεν ευθεία με το σωλήνα εισόδου αλλά περίπου 8 εκ. πιο πίσω. Δε ρουφάει καθόλου μπουρμπουλήθρες απ' όσο παρατήρησα.

Είμαι εντάξει ή να το μετακινήσω καλού κακού? :confused:

Thanks

Αν νομιζεις οτι ειναι σταθερη....τι να πω,συνηθως αυτα συμβαινουν(ξεκολαει π.χ) οταν δεν ειμαστε εκει..;)

Dream Waters
01-01-11, 15:09
Δεν θελω να σε αγχωσω ή να σε στενοχωρισω αλλα αυτο που αποκαλεις "βαση" ενυδρειου εμενα μου θυμιζει μπαρα για σερβιρισμα!
Το πηχακι μπορει πολυ ευκολα να ανοιξει εκει που ειναι βιδωμενο με το βαρος και με τον καιρο!
Ειδικα αν καποια στιγμη βραχει (που σιγουρα θα σταξει νερο απο αλλαγες κλπ κλπ.)
Βαλε αλλα 2 αλουμινενια ποδια στο πισω μερος της κατασκευης σου , δεξια και αριστερα απο το καλοριφερ, για να κοιμαστε ησυχοι τα βραδια...;)

Coolnick
01-01-11, 15:42
'Ομορφη δουλειά μπράβο. Προσεγμένη, και με μικρά σταθερά βήματα...
Καλή χρονιά και καλή συνέχεια.Αναμένουμε νεώτερες φωτογραφίες απο την εξέλιξη του ενυδρείου.

mikrosaquaristas
01-01-11, 16:40
Για την βάση πολύ το φοβάμαι κι εγώ.......
πολύ το φορτίο και λιανή η κεφαλοδοκός....ορθοστάτες δεν υπάρχουν....που ίσως να ήθελε και τίποτα διαγώνιες αντηρίδες αλλά μπά....
βάλε πόδια και πίσω φίλε...

bokostas
01-01-11, 18:51
Δεν θελω να σε αγχωσω ή να σε στενοχωρισω αλλα αυτο που αποκαλεις "βαση" ενυδρειου εμενα μου θυμιζει μπαρα για σερβιρισμα!
Το πηχακι μπορει πολυ ευκολα να ανοιξει εκει που ειναι βιδωμενο με το βαρος και με τον καιρο!
Ειδικα αν καποια στιγμη βραχει (που σιγουρα θα σταξει νερο απο αλλαγες κλπ κλπ.)
Βαλε αλλα 2 αλουμινενια ποδια στο πισω μερος της κατασκευης σου , δεξια και αριστερα απο το καλοριφερ, για να κοιμαστε ησυχοι τα βραδια...;)
Δεν είναι υπερβολικά αυτά που σου λέει. Στην φωτό που σου έβαλα παραπάνω δεν φαίνεται, αλλά εκτός από τα 3 μπροστινά μεταλλικά πόδια,
το δικό μου στηρίζεται σε άλλα 3 ξύλινα, 2 στα πλάγια κι 1 από πίσω, όλα με πλάτος 20 εκατοστών, σύνολο 6 πόδια, συν μια αντηρίδα που πατάει
σε 2η τάβλα επάνω στον θερμοσυσσωρευτή κι όλα αυτά για ενυδρείο 130 λίτρων, το οποίο γεμάτο θα ζυγίζει περίπου το μισό από το δικό σου.
Κυρίως με ανησυχεί το πηχάκι που έχεις καρφώσει στον τοίχο και πατάει επάνω του η τάβλα, ίσως θέλει μια ενίσχυση με 2 πόδια για σιγουριά.

Esprit
02-01-11, 00:00
Παιδιά χρόνια πολλά καταρχάς και καλή χρονιά μιας και έχω να γράψω από πέρσι! :D

Σχετικά με τη στήριξη εκτός από τους ορθοστάτες τους τρείς μπροστινούς υπάρχει και ένας πίσω δεξιά που ίσως δε φαίνεται στις φωτό καλά. Επίσης όλοι οι ορθοστάτες έχουν νεύρα επάνω που αυξάνουν τη διάμετρο που 'παίρνει' φορτίο.

Παρόλα αυτά μετά τις παρατηρήσεις σας και επειδή με ανησυχήσατε σκέφτομαι να βάλω ακόμα έναν ορθοστάτη αριστερά ο οποίος δεν μπήκε αρχικά γιατί υπήρχε ένα θέμα με τη σωλήνωση του σώματος και δεν χώραγε συμμετρικά σε σχέση με τον άλλον δεξιά.

Τώρα που το ξαναείδα το θέμα και προκειμένου να λιγοστέψω την καταπόνηση στο οριζόντιο πηχάκι, θα βάλω τον ορθοστάτη προκειμένου να κοιμάμαι ήσυχος...

Όσο για τη μπάρα σερβιρίσματος θα εκφραστώ λατινικά: de gustibus et coloribus non est disputandum... ;)

Ευχαριστώ όλους σας για τις απόψεις και συμβουλές σας!

Esprit
04-01-11, 19:42
Είμαστε σε διαδικασία στρωσίματος αλλά βάλαμε το φόντο του ενυδρείου μας! Το φτιάξαμε εφαρμόζοντας χρωματιστή (πατητή) τσιμεντοκονία επάνω σε λεπτό φύλλο κόντρα πλακέ θαλάσσης...

Ιδού και μερικές φωτογραφίες με το φόντο...

delta66
04-01-11, 20:19
Μπηκε εσωτερικα του ενυδρειου, μεσα στο νερο?

Esprit
04-01-11, 20:31
Μπηκε εσωτερικα του ενυδρειου, μεσα στο νερο?

Μπήκε από την εξωτερική πλευρά, όχι μέσα! :smt120

Ενημερωτικά και μόνο, η τσιμεντοκονία αυτή μπορεί να αδιαβροχοποιηθεί 100% με κατάλληλα υγρά και να έχει χρήση πχ σε μπάνια, χαμάμ, ντουσιέρες και γενικά σε χώρους με μόνιμη παρουσία υγρασίας, δεν γίνεται να μπει μέσα στο ενυδρείο λόγω των ζωντανών οργανισμών που ζουν μέσα σε αυτό... ;)

bokostas
04-01-11, 22:33
Πολύ ωραίο έδειξε, θα μπορούσες ίσως να το χαράξεις ή να το κάνεις πιο φουσκωτό, για να δείχνει σαν ανάγλυφο, αλλά όπως σωστά είπες: "de gustibus et coloribus...":p

Esprit
04-01-11, 23:37
Πολύ ωραίο έδειξε, θα μπορούσες ίσως να το χαράξεις ή να το κάνεις πιο φουσκωτό, για να δείχνει σαν ανάγλυφο, αλλά όπως σωστά είπες: "de gustibus et coloribus...":p

Η συγκεκριμένη τεχνοτροπία θα μπορούσε να γίνει όντως πιό ανάγλυφη, όμως απαιτεί μεγαλύτερο πάχος εφαρμογής που σημαίνει και μεγαλύτερο βάρος. Στις φωτογραφίες δέν φαίνονται καθαρά "τα νερά" και οι σκιές, όμως απο κοντά είναι πιο έντονα δίνοντας την λεγόμενη ανομοιόμορφη ομοιομορφία που λέμε εμείς οι μηχανικοί για αυτού του είδους τα κονιάματα... :rolleyes:

Τhanks για τα καλά σου λόγια, θα μπορούσε να είναι και καλύτερο αλλά είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με εφαρμογή που τοποθετείται πίσω από τζάμι και νερό το οποίο επιδρά στην τελική εικόνα... :)

Esprit
22-01-11, 13:22
Καλημέρα,

μερικές φωτογραφίες όπως είναι το ενυδρείο σήμερα. Βέβαια ακόμα χωρίς ψάρια μιάς και είμαστε στη μέση περίπου του στρωσίματος...

Υ.Γ. προσθέσαμε ακόμα έναν ορθοστάτη για να είμαστε πιο ασφαλείς με τη στήριξη του ενυδρείου...

tsoum
22-01-11, 13:44
Πολύ ωραίο! Εγω θα σου πρότεινα να γυρίσεις ενα απο τα δυο ξύλα κάθετα, ωστε να δώσεις ύψος στο ντεκόρ, και να μην είναι τόσο συνεχόμενο!

Αλήθεια την εισαγωγή του φίλτρου γιατί την έχεις έτσι; Δεν μπορει να μπει πιο πισω, για να κρυφτεί κάπως;

Esprit
23-01-11, 00:43
Πολύ ωραίο! Εγω θα σου πρότεινα να γυρίσεις ενα απο τα δυο ξύλα κάθετα, ωστε να δώσεις ύψος στο ντεκόρ, και να μην είναι τόσο συνεχόμενο!

Αλήθεια την εισαγωγή του φίλτρου γιατί την έχεις έτσι; Δεν μπορει να μπει πιο πισω, για να κρυφτεί κάπως;

Καταρχάς ευχαριστώ,

κατά δεύτερον, θα δοκιμάσω να δω πως φαίνεται με το ξύλο κάθετα και ίσως το αλλάξω τελικά αν μας αρέσει περισσότερο... ;)

Όσο για την εισαγωγή που λες και τη θέση της, ήθελα να είναι στην άλλη άκρη από την εξαγωγή και στην πίσω πλευρά δεν έμπαινε καθότι είναι το εσωτερικό φίλτρο του ενυδρείου... :p

tsoum
23-01-11, 03:39
Mπορείς να την βάλεις ακριβώς δίπλα, δεν τρεχει τίποτα. Επίσης, αν μπορείς να την βαλεις απο την απέναντι γωνία (διαγώνια δλδ) θα ηταν καλά, γιατί θα φιλτράρονταν νερό απο 2 σημεία.

Και μια σημείωση: Ετσι οπως εχεις τους σωλήνες να κάνουν κουρμπα, χανεις αρκετή ροη. Οταν σιγουρέψεις τις τελικες τους θέσεις, κοψ'τους έτσι ωστε να υπάρχει το λιγότερο δυνατόν σωλήνας!

Καλή συνέχεια, και με το καλό τα ψαράκια!! Αλήθεια, τι σκοπευεις να βάλεις;

maikl
23-01-11, 07:05
Όσο για την εισαγωγή που λες και τη θέση της, ήθελα να είναι στην άλλη άκρη από την εξαγωγή και στην πίσω πλευρά δεν έμπαινε καθότι είναι το εσωτερικό φίλτρο του ενυδρείου... :p

Πολυ ομορφο!
Η αμμος θα ελεγα εχει καταπληκτικη αποχρωση.
Την εισαγωγη δοκιμασε να τη βαλεις να τραβαει μεσα απο το φιλτρο;)

Esprit
24-01-11, 18:15
Πολυ ομορφο!
Η αμμος θα ελεγα εχει καταπληκτικη αποχρωση.

Είναι μαύρη χαλαζιακή κοκκομετρίας 0,6-1.2mm αλλά με την κιτρινίλα που έχουν βγάλει τα ξύλα φαίνεται κάπως....

Καλή συνέχεια, και με το καλό τα ψαράκια!! Αλήθεια, τι σκοπευεις να βάλεις;

Θέλουμε να βάλουμε 6 σκαλάρια και ένα κοπαδάκι που να είναι συμβατό με τα σκαλάρια... :rolleyes:

Ας τελειώσουμε με το στρώσιμο και θα δούμε ποια ψαράκια είναι κατάλληλα για το μέγεθος και τις συνθήκες του ενυδρείου μας. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να το φορτώσουμε πολύ το ενυδρείο μας! :)

Esprit
05-02-11, 21:14
Και μερικές σημερινές φωτογραφίες από το ενυδρείο...

Enjoy! ;)

delta66
05-02-11, 21:29
Ωραιο. :cool:

(ο ντισκοτεκ φωτισμος δεν μου αρεζε) :smt009

Sotiris7
05-02-11, 21:32
Όσο ήταν............ "μέρα", το ενυδρείο ήταν πάρα πολύ όμορφο. :smt041

Όταν...... "νύχτωσε", ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ λιγότερο......... :smt009

Περί ορέξεως βέβαια, Κολοκυθόπουλος, αλλά δεν θα ήταν καλύτερα με ledάκια λευκού χρώματος;;;;;;;;;; :rolleyes:

Δεν έχω δει φεγγάρι που να βγάζει τέτοιο φωτισμό το βράδυ......... ;)

Esprit
05-02-11, 21:35
Ωραιο. :cool:
(ο ντισκοτεκ φωτισμος δεν μου αρεζε) :smt009

Σπύρο είναι οι φωτογραφίες που τονίζουν τόσο πολύ το μπλε χρώμα!

Είναι τόσο απαλό το φως, ίσα-ίσα δίνει ένα πολύ απαλό τόνο σε όλο το ενυδρείο και πραγματικά είναι μαγική εικόνα!

Αλλο να το βλέπεις και άλλο να το περιγράφω... Believe me!

delta66
05-02-11, 21:40
Σπύρο είναι οι φωτογραφίες που τονίζουν τόσο πολύ το μπλε χρώμα!

Είναι τόσο απαλό το φως, ίσα-ίσα δίνει ένα πολύ απαλό τόνο σε όλο το ενυδρείο και πραγματικά είναι μαγική εικόνα!

Αλλο να το βλέπεις και άλλο να το περιγράφω... Believe me!
Ασε και τις εχω δοκιμασει ολες τις αποχρωσεις στα ενυδρεια μου παλιοτερα και ξερω πως ειναι και στην πραγματικοτητα εκτος φακου ;)
Μονο με το θερμο λευκο ημουν κοντα στο φυσικο φως του φεγγαριου.
Ολα τα αλλα τα ειδα και εγω ωραια στην αρχη, μετα συνειδητοποιησα οτι δεν ειναι φυσικο κανενα χρωμα ουτε ελαφρα καν σαν αποχρωση.
Μη το παω πιο μακρυα το θεμα με το φως ημερας στο ενυδρειο, που τα εχουμε λες και ειναι θεατρο τα ενυδρεια τιγκα στο φως (ας οψονται τα φυτα και τα χρωματα) :grin:

Esprit
05-02-11, 21:41
Δυστυχώς δε μπορώ να αποτυπώσω την πραγματικότητα με το φωτισμό led με τη φωτογραφική μηχανή όσο και αν προσπάθησα στις ρυθμίσεις της.

Είναι ελάχιστο το μπλε φως στην πραγματικότητα! Πως είναι όταν κοιτάμε τη θάλασσα στην παραλία με πανσέληνο? Κάπως έτσι...

Esprit
21-02-11, 21:40
Update...

delta66
21-02-11, 22:15
Εβαλες τυρφη ή κατι τετοιο ή αλλαξες λαμπες?

Esprit
21-02-11, 22:42
Εβαλες τυρφη ή κατι τετοιο ή αλλαξες λαμπες?

Τύρφη έβαλα στο εξωτερικό φίλτρο αλλά δε βλέπω και καμιά ουσιαστική διαφορά Σπύρο...

Εχω pH 7,5 και νομίζω ότι για tetra, ramirezi και σκαλαράκια που θέλω να βάλω ότι είμαι εντάξει σε γενικές γραμμές, ετσι δεν είναι? :confused:

Πρόσθεσα τα ψαράκια που είχα στο μικρό ενυδρείο (20lit) τα οποία ήταν 3 white goldskirt tetra & 2 red serpae tetra. Είχαν μεγαλώσει αρκετά και περιορίζονταν αρκετά εκεί αφού κάθονταν όλο ακίνητα. Τώρα κόβουν κάτι βόλτες και δείχνουν να το απολαμβάνουν απίστευτα! :p Το 20lit θα το κάνω καραντίνα...

Λάμπες δεν άλλαξα, ότι είχα... :smt009

delta66
21-02-11, 23:28
Οσο και λιγο να εβαλες θα επρεπε να σου ειχε μαλακωσει λιγο το νερο και να σου ειχε ριξει και λιγο το πεχα?
Ποσο καιρο την εχεις?
Ενυδρειακη τυρφη εβαλες ετσι? Σε καλτσα. (οχι δυχτι).
Ποσα ml εβαλες? (ή σε γραμμ μετρησες)?
Λιτρα νερο?

Esprit
21-02-11, 23:54
Μόλις έκανα μετρήσεις και όντως το pH έχει πέσει στο 7! Η γενική σκληρότητα μου είναι 5 και η καρβονική είναι 3! Δεν είναι λίγο χαμηλή η τιμή της καρβονικής? Ή να μην ανησυχώ?

delta66
21-02-11, 23:57
kH 3
Παρεχεις διοξειδιο?

Esprit
22-02-11, 00:39
kH 3 Παρεχεις διοξειδιο?

Κοίτα, έχω πάρει ένα απλό σπρέυ της tetra και προσθέτω μία δόση κάθε ημέρα. Δεν έχω δλδ πλήρες σύστημα ελέγχου παροχής του CO2...

Για πες το συλλογισμό σου και γιατί η ερώτηση για να μαθαίνω κιόλας...

delta66
22-02-11, 00:57
Η kH ειναι η δυνατοτητα buffering (ρυθμισης) που εχει το νερο να κραταει σταθερο το pH.

Οσο πιο χαμηλη ειναι η kH ειναι, τοσο πιο ευμεταβλητο ειναι το pH και με πτωτικη ταση.
Αν κανεις παροχη διοξειδιου σε σημαντικη ποσοτητα που απο μονη της εχει την ταση να ριχνει το pH θα υπαρξει ενδεχομενως προβλημα.
Θα ελεγα να μην ριξεις κατω απο 3 την kH.

Εγω παντως με diy CO2 και με φουλ τυρφη, και με τιμη kH 2 δεν ειναι ασταθεια.
Πιο χαμηλα δεν ξερω, οπως και δεν ξερω ποσο δυνατο μειγμα προσθετεις και κατα ποσο εχει σταθερη απελευθερωση CO2.

Esprit
22-02-11, 01:42
Σε καμία περίπτωση δε θέλω να ρίξω KH κάτω από 3...

Το ενυδρείο έχει σταθεροποιηθεί τον τελευταίο καιρό από τις μετρήσεις που παίρνω οπότε δεν πειράζω τίποτα. Κάνω τις αλλαγές νερού μου κάθε 10 μέρες ένα 30% περίπου. Εκεί ανεβαίνει λίγο πάλι το pH στο 7.5 ...

Το μόνο σπαστικό είναι αυτή η καφέ άλγη που δε λέει να φύγει με τίποτα...

delta66
22-02-11, 01:45
Το μόνο σπαστικό είναι αυτή η καφέ άλγη που δε λέει να φύγει με τίποτα...
Εχεις και στο μπροστινο τζαμι?

Esprit
22-02-11, 02:08
Οχι δεν έχω στο μπροστινό τζάμι ευτυχώς! Πιο πολύ επάνω στα ξύλα αναπτύσσεται και στα φυτά που από πράσινα παίρνουν μια καφετιά απόχρωση. Και ιδίως τα κερατόφυλλα φαίνονται μία αηδία τόσο που τα βγάζω, τα ξεπλένω και τα ξαναβάζω γιατί δεν αντέχω να τα βλέπω καφέ...

delta66
22-02-11, 02:26
Τοτε ειναι μια χαρα.
Με καθαρο τζαμι βλεπεις καθαρα την αλγη :cool:

Θα φυγει μονη της.
Μεχρι τοτε απολαυσε την γιατι δινει μια φυσικοτητα στο βιοτοπο

Esprit
22-02-11, 10:35
Με καθαρο τζαμι βλεπεις καθαρα την αλγη :cool:
Θα φυγει μονη της.
Μεχρι τοτε απολαυσε την γιατι δινει μια φυσικοτητα στο βιοτοπο

Είναι μία άποψη αυτή! ;)

delta66
22-02-11, 18:15
Είναι μία άποψη αυτή! ;)
Σοβαρα.
Αυτο που με ενοχλει (σε ενα βιοτοπικο ενυδρειο) με μια αλγη ειναι να ειναι στο μπροστινο τζαμι ή να αιωρειται* στο νερο και να μη βλεπω καθαρα.
Κατα τα αλλα μια αλγη** τι κακο μπορει να κανει στο ενυδρειο στο νερο ή στα ψαρια.

* green water - αν και ειναι οτι καλυτερο για χρυσοψαρα
** αν δεν ειναι BGA που ουσιαστικα ειναι κυανοβακτηριο

Σαν να με ενοχλει να δω καθαρα αυτη τη φωτο μεσα στο ενυδρειο μου
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua2-biotope-th_006.jpg (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua2/biotope/006.jpg)

Esprit
22-02-11, 22:25
Εχεις δίκιο, σε καμία περίπτωση η άλγη που έχουμε δεν είναι ενοχλητική...

Sotiris7
23-02-11, 09:12
Βρε μια χαρά είναι το ενυδρειάκι σας............ με τον καιρό θα ισορροπήσει πλήρως, και θα είναι κουκλί. Μην ανησυχείς......... ;)

Esprit
23-02-11, 09:56
Βρε μια χαρά είναι το ενυδρειάκι σας............ με τον καιρό θα ισορροπήσει πλήρως, και θα είναι κουκλί. Μην ανησυχείς......... ;)

Ευχαριστούμε Σωτήρη! ;)

Sotiris7
23-02-11, 09:58
Άντε και με το θεριό................ ;) ;) ;)

Diskus fan
25-02-11, 14:32
Θα πρότεινα να "μελετήσεις" πιο προσεκτικά τον συνδυασμό των ψαριών που θέλεις να έχεις.
Επίσης 20λιτρο για καραντίνα ... δεν μου "κάθεται" και τόσο καλά.-
:cool:

Esprit
25-02-11, 15:15
Θα πρότεινα να "μελετήσεις" πιο προσεκτικά τον συνδυασμό των ψαριών που θέλεις να έχεις.
Επίσης 20λιτρο για καραντίνα ... δεν μου "κάθεται" και τόσο καλά.-

Τα ψαράκια που έχω είναι 4 white goldskirt tetra, 2 red serpae tetra, 5 ramirezi, 4 neon tetra, 4 corydoras και 14 cardinals. :)

Έβαλα χτες 2 σκαλάρια (μικρό μέγεθος) και θα βάλω σταδιακά άλλα 4, πάλι μικρό μέγεθος... :smt120

Μέχρις στιγμής όλα καλά! Τον προβληματισμό σου please μήπως μου έχει διαφύγει κάτι και δε το πήρα χαμπάρι... :smt009

Diskus fan
25-02-11, 15:26
1. Τα serpae ... ως γνωστόν συνηθίζουν να τσιμπάνε ουρές .... έβαλες σκαλάρια.
2. Είναι κοπαδόψαρα ... αλλά έβαλες μόνο 2 .... όπως και στα περισσότερα είδη είσαι λάθος αριθμητικά ..... εκτός των καρδινάλιων.
3. Τα σκαλάρια .... συνήθως τρώνε τα νέον (και τους καρδινάλιους λέω εγώ) όταν (θα) χωράνε στο στόμα τους.
4. Τα ραμιρέζι μπαίνουν σε ζευγάρι .... κατά προτίμηση. Κατά την προσωπική μου άποψη θα έχεις τσακωμούς, αν όχι ασθένειες και ίσως θανάτους.-

Esprit
26-02-11, 13:54
1. Τα serpae ... ως γνωστόν συνηθίζουν να τσιμπάνε ουρές .... έβαλες σκαλάρια.
2. Είναι κοπαδόψαρα ... αλλά έβαλες μόνο 2 .... όπως και στα περισσότερα είδη είσαι λάθος αριθμητικά ..... εκτός των καρδινάλιων.
3. Τα σκαλάρια .... συνήθως τρώνε τα νέον (και τους καρδινάλιους λέω εγώ) όταν (θα) χωράνε στο στόμα τους.
4. Τα ραμιρέζι μπαίνουν σε ζευγάρι .... κατά προτίμηση. Κατά την προσωπική μου άποψη θα έχεις τσακωμούς, αν όχι ασθένειες και ίσως θανάτους.-

Ξεκινάω ανάποδα από το 4 και τα ramirezi, ζυγα τα είχα αλλά κάποια μου έφυγαν. Δυστυχώς ό,τι ψαράκι πήρα σχεδόν από συγκεκριμένο μεγάλο και πολυ γνωστό κατάστημα δυστυχώς απεβίωσε.... τα έχω πάρει άσχημα με αυτό το θέμα... :mad:

Σχετικά με το 3 τα σκαλάρια τα πήρα μικρά για αυτό το λόγο, για να συνηθίσουν τα νεον και τους καρδινάλιους. Διάλεξα όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μεγέθη στα μικρά (στα νεον & καρδινάλιους) και καθυστέρησα όσο μπορούσα την είσοδο των σκαλαριών. Οπως λες δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός αλλά δεν είναι και απαγορευτικός, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να συνυπάρξουν μαζί χωρίς προβλήματα. Θα μπουν άλλα 4 σκαλαράκια συνολικά σε διαστήματα, άρα θα γίνουν κοπαδάκι... ;)

Τώρα για τα 2 serpae και τα 3 white tertra αν έβλεπες πως ήταν στο 20 λιτρο ακίνητα και πως τρέχουν στο μεγάλο τώρα δεν περιγράφεται... Ηταν αναγκαστική αλλαγή γιατί τα εβλεπα στο μικρο ενυδρείο και στενοχωριόμουν. Μπορει να προσθέσω μερικά από αυτά... Το ότι τσιμπάνε ουρές, οκ είναι γνωστό... Μέχρι στιγμής αν και νωρίς (δύο μέρες μόνο) όλα καλά! :p
Ένα περίεργο πράγμα, η άλγη άρχισε να εξαφανίζεται εντελώς! :p

Στα ξύλα δεν υπάρχει ίχνος πραγματικά και έχει μείνει λίγη επάνω στα κερατόφυλλα κυρίως... :)

Όπως μου τα λέγατε!! :smt081

Sotiris7
26-02-11, 15:55
Χαχαχαχαχα........... μπορεί ο νέος να είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς....... :D :D :D

Esprit
26-02-11, 16:45
Χαχαχαχαχα........... μπορεί ο νέος να είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς....... :D :D :D

Το έλεγες εσύ και άλλα παιδιά εδώ!

Είμαι πολύ χαρούμενος πάντως, καθάρισε πολύ το ενυδρείο... :)

Sotiris7
26-02-11, 16:50
Ρε μια χαρά είναι το ενυδρειάκι σου............. και όσο περνάει ο καιρός, θα γίνεται και ομορφότερο....... ;)

Esprit
27-02-11, 17:05
Και ένα βιντεάκι από τους μικρούς μας φίλους...

http://www.youtube.com/user/bgioxari?feature=mhum#p/a/u/0/5cMRPCOEBZE

Enjoy! ;)

billyss
27-02-11, 17:17
Πολυ ωραιο :smt041:smt041:smt041

billos95
27-02-11, 17:52
Eχει μια κίνηση το ενυδρείο σου και φένεται φανταστηκό!Μπράβο σου!:D

Esprit
27-02-11, 19:40
Ευχαριστώ παιδιά! Και ένα ακόμα βιντεάκι με πιο κοντινά πλάνα από τα ψαράκια εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=mhYiunrqUCI

delta66
27-02-11, 20:08
Καλα το πας.
Το μεγαλο ξυλο θα το εβαζα δεξια να κρυψει το φιλτρο.
Εχεις καποια ψαρια μεσα που θα ταραξουν τα σκαλαρια στο τσιμπημα και ειναι σε λαθος (μικρο) αριθμο νομιζω
Το ραμιρεζι, ballon ειναι? ή εχει καποιο προβλημα?

Esprit
27-02-11, 20:34
Καλα το πας.
Το μεγαλο ξυλο θα το εβαζα δεξια να κρυψει το φιλτρο.
Εχεις καποια ψαρια μεσα που θα ταραξουν τα σκαλαρια στο τσιμπημα και ειναι σε λαθος (μικρο) αριθμο νομιζω
Το ραμιρεζι, ballon ειναι? ή εχει καποιο προβλημα?

Για το ξύλο έχεις δίκιο τώρα που το λες, δεν το είχαμε σκφτεί...

Προς το παρόν δεν έχουμε καθόλου τσιμπήματα, δεν ξέρω πιο μετά τι θα γίνει αλλά τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχουμε μάχες!

Από τα Ramirezi όλα είναι ballon εκτός από δύο....

Ωραία η ιδέα σου για το ξύλο, πρέπει να το αλλάξω. Αλλά πως θα το κάνω αυτό με τα τόσα ψαράκια μέσα?
Και ένα τελευταίο βιντεάκι, σορρυ που τα βάζω ένα ένα αλλά τα φτιάχνω με μουσικούλα...

http://www.youtube.com/user/bgioxari?feature=mhum

skamanakos
27-02-11, 21:01
Πολυ καλη εξελιξη του ενυδρειου σου μπραβο.Εγω θα εβαζα ψηλα φυτα οπως εχινοδωρους πισω στην πλατη ;)

kingrim
27-02-11, 21:36
πολυ ομορφο το εχεις κανει και οσ ο παει θα γινει και καλητερο

Esprit
28-02-11, 01:46
Πολυ καλη εξελιξη του ενυδρειου σου μπραβο.Εγω θα εβαζα ψηλα φυτα οπως εχινοδωρους πισω στην πλατη ;)

πολυ ομορφο το εχεις κανει και οσ ο παει θα γινει και καλητερο

Ευχαριστώ παιδιά! Εχουμε ακόμα δρόμο...

tsoum
28-02-11, 01:49
Ευχαριστώ παιδιά! Και ένα ακόμα βιντεάκι με πιο κοντινά πλάνα από τα ψαράκια εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=mhYiunrqUCI

Να σε ρωτήσω κάτι. Τα ψαράκια που φαίνονται απο το 0:55 μεχρι 1:35, που είναι κάπως καφετί, ποια είναι; Μαλλον είναι οι καρδινάλιοι (κρινοντας απο τον αριθμό τους), αλλα το χρώμα τους μου φαίνεται περίεργο...

Μου θυμίζουν αυτά. (http://www.google.gr/search?q=white+cloud+mountain+minnow&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a)

Esprit
28-02-11, 09:49
Γιωργο καλημέρα,

Αυτά που λες είναι! Cloud mountain!

blondi
28-02-11, 12:44
πολύ όμορφο το ενυδρείο σου!!!!!!!!!!!!!!!

Esprit
28-02-11, 12:56
πολύ όμορφο το ενυδρείο σου!!!!!!!!!!!!!!!

Ευχαριστούμε! -+5

Diskus fan
01-03-11, 01:42
Εγώ πάντως δεν κατάλαβα ... ούτε ποιός είναι ο ωραίος νέος ... ούτε ποιός είναι ο παλιός που είναι και αλλιώς ..... μερικά από αυτά που κατάλαβα είναι ότι .... έγραψα ζευγάρι κι' εσύ κατάλαβες ζευγάριΑ. Επίσης κατάλαβα ότι ... έλα παππούλη να σου δείξω τα αμπελοχώραφα σου ..... άρα τσάμπα κουράζομαι.
Καλή συνέχεια.-:cool:

Esprit
01-03-11, 10:31
Εγώ πάντως δεν κατάλαβα ... ούτε ποιός είναι ο ωραίος νέος ... ούτε ποιός είναι ο παλιός που είναι και αλλιώς ..... μερικά από αυτά που κατάλαβα είναι ότι .... έγραψα ζευγάρι κι' εσύ κατάλαβες ζευγάριΑ. Επίσης κατάλαβα ότι ... έλα παππούλη να σου δείξω τα αμπελοχώραφα σου ..... άρα τσάμπα κουράζομαι.

Φίλε μου καλημέρα,

δεν καταλαβαίνουμε προς τι η ειρωνεία... Συγγνώμη που το μυαλό μας δεν πήγε στο ότι τα ραμιρεζι πρέπει να είναι ένα και μόνο ζευγάρι και όχι ζευγάρια.

Μπορεί να έχεις δίκιο σε όλα πραγματικά, δεν καταλαβαίνω όμως για ποιό λόγο δεν μπορείς να μπεις σε μία διαδικασία διαλόγου και συζήτησης μαζί μας... Ακόμα και αν είσαι γκουρού της ιχθυολογίας πάλι δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να δεχτούμε την όποια πληροφορία χωρίς να την φιλτράρουμε μέσω ενός υγειούς διαλόγου...

Εδώ σε αυτό το φόρουμ μπηκαμε για τρεις βασικά λόγους, να αντλήσουμε ζωντανή πληροφορία (και όχι να παπαγαλίσουμε υποδείγματα τα οποία ξεψαχνισαμε στην κυριολεξία) , να μοιραστούμε τον ενθουσιασμό μας και να κάνουμε γιατί όχι καινούργιους φίλους. Πίστεψε με εχω μεγάλη εμπειρία σε φόρουμ & σωματεία (υπήρξα και αντιπρόεδρος ενός από αυτών) και απαντήσεις του στυλ ''έλα παππούλη να σου δείξω...'' και ''τσάμπα κουράζομαι'' μόνο αποτρεπτικά μπορούν να λειτουργήσουν για ένα νέο μέλος...

Αν βαριέσαι να μοιραστείς τις γνώσεις σου είναι ακριβώς όπως το είπες ''τσάμπα κουράζομαι''. Δεν είμαστε τύποι του απλά διάβασε το υπόδειγμα και συμπλήρωσε τη φόρμα...

Καλή συνέχεια και σε σένα.

Δημήτρης & Βαρβάρα

Esprita
01-03-11, 10:37
:smt023;-)

Diskus fan
01-03-11, 23:46
Αγαπητέ Esprit .... εγώ από την άλλη δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση/εμπειρία με φόρουμ, σωματεία, προεδριλίκια σωματείων και ούτε ποτέ φιλοδοξώ να αποκτήσω.
Η απάντηση πήγαινε στο #62 ως προς το πρώτο σκέλος (ο Σωτήρης πιστεύω το "έπιασε"). Ματαιοδοξία να γίνω συγγραφέας δεν έχω ... οπότε μην δίνεις σημασία σε αυτά που έγραψα.

Esprit
02-03-11, 01:09
Οκ, δεν υπαρχει θέμα! Εμείς αλλωστε θέλουμε τις γνωσεις τισ δικες σου αλλά και των αλλων παιδιων που εχουν μεγαλη εμπειρία! ;)
Φιλικά,
Δημήτρης

Sotiris7
02-03-11, 09:17
Χαλλλλλλαρά Νικόλα....... χαλλλλλλαρά.......... :D

Υπάρχουν νέοι, παλιοί, παλιότεροι και........... παλαιολιθικοί...........

Διάλεξε που θες να σε κατατάξουμε............. :D :D :D :D :D

thanasisg
02-03-11, 10:06
Έλα ρε Σωτήρη, όλο φωτιές ανάβεις!!!-+9-+9

Sotiris7
02-03-11, 10:19
Ανάβεις φωτιές, ανάβεις κι όλα τα καις........... -+9 -+9 -+9 :D :D :D δεν έχει και κανένα emοticon που να κουνάω την μεσούλα μου......... :D :D :D

Καμιά φωτιά δεν ανάβω Θανάση μου, αστειεύομαι μέχρι αηδίας, και είμαι σίγουρος ότι ο Νικόλας το ξέρει μια που γνωριστήκαμε και από κοντά στην κοπή της πίτας, αλλά επίσης το ξέρει και ο Δημήτρης, με τον οποίο έχουμε επίσης γνωριστεί. ;) ;) ;)

Είναι και οι δύο εξαιρετικά παιδιά, και άνετα στην πλάκα, αν και εντελώς διαφορετικού στυλ, όπως άλλωστε όλοι μας. ;)

Esprit
02-03-11, 10:39
Το πληκτρολόγιο καμιά φορά είναι πολύ ύπουλο! Λίγο η διάθεση που μπορεί να έχει κάποιος τη δεδομένη στιγμή λίγο η κακιά στιγμή μπορούν να δημιουργήσουν μικροπαρεξηγήσεις... ;)

Μου έχει τύχει πάντως μία παρά πολύ καλή φιλία να έχει ξεκινήσει από μία τέτοια 'φορουμιακή παρεξήγηση'... Τι είπα τώρα? :D

Καλημέρα σε όλους! :p

Sotiris7
02-03-11, 10:54
Σαφέστατα και ο γραπτός λόγος, είναι πιο εύκολα παρεξηγήσιμος.

Αν τώρα αυτός που διαβάζει, είναι και σε λίγο "άσχημη φάση", τότε πράγματα μπορεί να παρεξηγηθούν αρκετά εύκολα.

Γι αυτό λέω......... ας κοιτάμε τα ενυδρεία μας και ας χαλαρώνουμε.

Εγώ τουλάχιστον, γι αυτό έχω τα ενυδρεία......... τα θεωρώ απίστευτα χαλαρωτικά...... δεν τα έχω για να..... τουρμπίζω :D :D :D

thanasisg
02-03-11, 11:16
Ανάβεις φωτιές, ανάβεις κι όλα τα καις........... -+9 -+9 -+9 :D :D :D δεν έχει και κανένα emοticon που να κουνάω την μεσούλα μου......... :D :D :D

Καμιά φωτιά δεν ανάβω Θανάση μου, αστειεύομαι μέχρι αηδίας, και είμαι σίγουρος ότι ο Νικόλας το ξέρει μια που γνωριστήκαμε και από κοντά στην κοπή της πίτας, αλλά επίσης το ξέρει και ο Δημήτρης, με τον οποίο έχουμε επίσης γνωριστεί. ;) ;) ;)

Είναι και οι δύο εξαιρετικά παιδιά, και άνετα στην πλάκα, αν και εντελώς διαφορετικού στυλ, όπως άλλωστε όλοι μας. ;)

Μα και εγώ για αυτό το λόγο έκανα το σχόλιο 100% αστειευόμενος, γιατί ήμουν σίγουρος ότι ήταν απλά μια παρεξήγηση!!!

delta66
02-03-11, 11:55
Σαφέστατα και ο γραπτός λόγος, είναι πιο εύκολα παρεξηγήσιμος.
Mπαααα, ο Φαν δεν εχει προβλημα, ο λογος του μπορει να παρεξηγηθει και απο κοντα που τα λεει και πιο χυμα :D

Πως να παρεξηγησεις ομως αυτη τη φατσα οπως κι αν σου μιλαει? http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-emotic-th_nickemotickinito.gif (http://s225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/emotic/?action=view&current=nickemotickinito.gif)

Sotiris7
02-03-11, 12:03
Όντως.......... δεν το είχα σκεφτεί έτσι......... :D :D :D

Diskus fan
02-03-11, 18:07
Ο Σπύρος με ξέρει 30 χρόνια ..... δεν παρεξηγιέμαι εύκολα και ότι έχω να πω το λέω κατάμουτρα όχι πισώπλατα.
Σωτήρη μπορεί να προλάβαμε να πούμε μόνο 2 κουβέντες, αλλά πιστεύω ότι ακόμα κι' εσύ μπορεί να το διαπίστωσες.

Δυστυχώς μέσα σ' ένα φόρουμ γράφονται τόσες πολλές απόψεις που ορισμένες φορές όχι μόνο είναι δύσκολο να "δούνε" τα μέλη την σωστή απάντηση, αλλά κάποιοι από αυτούς ζητάνε και να τους την τεκμηριώσεις για να την αποδεχθούν (λογικό).
Κάποιοι από τους απαντόντες μάλιστα είναι τόσο πρόθυμοι που ξεκινάνε με την φράση ... φίλε εγώ δεν έχω εμπειρία στα μπλα μπλα μπλα αλλά σου προτείνω να κάνεις αυτό ... περίμενε να σου απαντήσουν και οι πιο έμπειροι.
Δεν χωράει νομίζω σχόλιο και εγώ ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις -+9 .- :D

Sotiris7
02-03-11, 18:11
Μην τρελλαίνεσαι Νικόλα μου, φαντάζομαι και εγώ, ότι από τις δυο κουβέντες που ανταλλάξαμε, κατάλαβες ότι είμαι και εγώ αυτής της συνομοταξίας........... δύσκολα παρεξηγιέμαι........ μπορεί να στραβώσω κάποιες στιγμές λιγάκι, αλλά πολύ δύσκολα παρεξηγιέμαι, και ακόμη πολύ δυσκολότερα το "κρατάω"......... ;)

Άντε κανονίστε και με το άλλο το μουρλοκομείο να τα πούμε από κοντά παρέα με κανένα καφεδάκι........ :D

Υ.Γ. ΣΠΥΡΟ, από εκεί που μου έγραφε με κόκκινα, τώρα μου γράφει με μπλε......... σημαίνει ότι βελτιώνομαι;;;; :D :D :D

Diskus fan
02-03-11, 18:15
Όχι ωρέ ... τα ονόματα με μπλε τα γράφω!!!!:D

Sotiris7
02-03-11, 18:18
Φτου........... :D :D :D

delta66
02-03-11, 18:19
:smt082:smt082:smt082:smt082 κουρειο το τοπικ

Diskus fan
02-03-11, 18:37
Τι είναι το τοπικ;:confused:

kingrim
02-03-11, 18:39
τοπικ ειναι το ''νεο θεμα'' ''new thread''

delta66
02-03-11, 18:41
εχασε το τοπι(κ) :D

Esprit
02-03-11, 20:07
Άν και έχουμε γνωρίσει απο κοντά μόνο τον Σωτήρη, για τον οποίο σχηματίσαμε την καλύτερη γνώμη, ευχόμαστε να σας γνωρίσουμε και τους υπόλοιπους από κοντά άν κανονιστεί κάποια συνάντηση! ;)

Δημήτρης & Βαρβάρα

Sotiris7
02-03-11, 21:20
Άν και έχουμε γνωρίσει απο κοντά μόνο τον Σωτήρη, για τον οποίο σχηματίσαμε την καλύτερη γνώμη, ευχόμαστε να σας γνωρίσουμε και τους υπόλοιπους από κοντά άν κανονιστεί κάποια συνάντηση! ;)

Δημήτρης & Βαρβάρα

Το διαβάσατε τα υπόλοιπα ρεμάλια;;;;;;;;;;;; :cool: :cool: :cool:

Τον τραπεζικό σας λογαριασμό ξεχάσατε να μου στείλετε ρε παιδιά για να σου καταθέσω αυτά που συμφωνήσαμε......... :D :D :D

Esprit
03-03-11, 15:44
Το διαβάσατε τα υπόλοιπα ρεμάλια;;;;;;;;;;;; :cool: :cool: :cool:

Τον τραπεζικό σας λογαριασμό ξεχάσατε να μου στείλετε ρε παιδιά για να σου καταθέσω αυτά που συμφωνήσαμε......... :D :D :D

Ευχαριστούμε! :D :D :D

Esprit
26-03-11, 01:52
Μερικές μίνι αλλαγές και μικρό update!

Phobos: http://www.youtube.com/user/drciveng?feature=mhum#p/a/u/2/rAG_dWTK0Jc

Flow of Energy: http://www.youtube.com/user/drciveng?feature=mhum#p/a/u/1/6mn6kONMybQ

Harmony & Balance: http://www.youtube.com/user/drciveng?feature=mhum#p/a/u/0/pDkoWaD9njw

Υ.Γ. οι τίτλοι είναι από τα ονόματα των μουσικών κομματιών

Enjoy ;)

Psaras
26-03-11, 02:30
Enjoy ;)
.....κουκλί είναι φίλε μου!!
Και το φόντο σου είναι όλα τα λεφτά...
Εύγε :smt023!!

Esprit
26-03-11, 05:01
.....κουκλί είναι φίλε μου!!
Και το φόντο σου είναι όλα τα λεφτά...
Εύγε :smt023!!

Να εισαι καλά, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! ;)

Diskus fan
31-03-11, 14:48
Φαντάζομαι σου είναι αδιάφορο ... αλλά η δική μου άποψη είναι αντίθετη .... ως προς την σύνθεση των ψαριών.-:cool:

Esprit
31-03-11, 19:27
Φαντάζομαι σου είναι αδιάφορο ... αλλά η δική μου άποψη είναι αντίθετη .... ως προς την σύνθεση των ψαριών.-:cool:

Δεν μου είναι αδιάφορη η άποψη σου, ίσα ίσα που θάθελα να μου πεις την γνώμη σου σχετικά με τη σύνθεση. Να υποθέσω ότι οι επιφυλάξεις σου είναι σχετικά με τα tetra (red serpae & white) και τα σκαλαράκια?

Σαν στήσιμο γενικά σου αρέσει το ενυδρείο μας?

Αναμένω νέα σου...;)

Diskus fan
04-04-11, 15:38
Γράψε ένα-ένα τα είδη που έχει μέσα το ενυδρείο .... δίπλα τους τις συνθήκες νερού και θερμοκρασίας καθώς και μέγεθος ενυδρείου που απατούν (βάλε και τον συνολικό όγκο του νερού για όσα ψάρια έχεις μέσα) ... δίπλα τις συνθήκες του νερού σου και το ενυδρείο που διαθέτεις ... και νομίζω θα έχεις την απάντηση .... μόνος σου.-;)

Esprit
04-04-11, 22:14
Νίκο καλησπέρα (δεν κάνω λάθος στο όνομα ε?),

σχετικά με τις συνθήκες που ανέφερες τσέκαρα θερμοκρασίες και pH και σε όλα τα είδη είμαι μέσα στο έυρος που λένε οι πηγές στις οποίες ανέτρεξα...

Βέβαια δεν πρόλαβα να τσεκάρω σκληρότητες για να πω την αλήθεια... :rolleyes:

Τώρα όσο αφορά την ποσότητα των ψαριών είναι πολλά λες 50 ψαράκια για ένα ενυδρείο 240 λίτρων? Από αυτά τα 25 περίπου είναι μικρούλια (κοπαδάκια cardinals & cloud mountain και 3 νέον που μείνανε τελικά από τα 10 από τις αρχές αρχές που τα είχα)...

Μου είχανε πει κάπου που ρώτησα μέχρι 70 θα μπορούσα να βάλω αλλά μου φάνηκαν πάρα πολλά και έτσι δεν ήθελα να περάσω σε αριθμό τα 50 συνολικά...

Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν θέματα βέβαια, σίγουρα αν τα σχεδίαζα τώρα θα τα έκανα αλλιώς αλλά και τι να κάνω τώρα? Δεν έχω άλλο ενυδρείο να βγάλω κάποια...

Σε γενικές γραμμές πάντως δεν έχω τσακωμούς, τσιμπήματα και τέτοια... Δείχνουν να τα πάνε καλά τα ψαράκια μαζί μέχρις στιγμής... Και οι συνθήκες του νερού μου είναι αρκετά καλές. Αμμωνία και νιτρώδη μηδενικά, νιτρικά στο 12,5 σταθερά όλα συνέχεια. Αλλαγές μία φορά τη βδομάδα 25-30%. Το μόνο που θάθελα είναι να ήταν λίγο πιο όξινο το νερό... :)

Αναμένω απάντηση σου! ;)

gianniwpopi
04-04-11, 22:40
για σου φιλε.εγω εχω νεον και σκαλαρια μαζι με sarpay kai γινεται χαμος. τα σκαλαρια δεν εχουν κεραιες και τα νεον απο 10 που ειχα μου μεινανε 2. τα σαρπευ ειναι διαολοι, τουλαχιστον τα δικα μου

Esprit
05-04-11, 00:45
Εμάς αντίθετα τα πάνε καλά μεταξύ τους! Δεν έχουμε καθόλου τσακωμούς, τουλάχιστον μέχρι τώρα! Τα σκαλάρια τα πηραμε σε μικρά μεγέθη και τώρα που μεγάλωσαν εχουν μεγαλώσει και οι καρδινάλιοι ευτυχώς...

Diskus fan
06-04-11, 03:29
Καλώς ή κακώς ... οι απόψεις μου διαφέρουν από των πολλών και θεωρούνται υπερβολικές .... με κάποιο τρόπο όμως βγήκαν αυτά τα συμπεράσματα μου.;)
Για μένα λοιπόν ένα ενυδρείο που φιλοξενεί ένα κοπάδι τέτρα (π.χ. καρδινάλιων) θα πρέπει να είναι κατ' ελάχιστο 1/3 επιπλέον του δικού σου ώστε να καλύψει τις ανάγκες της ιδιοσυγκρασίας των ψαριών αυτών (και μόνον) ... π.χ. 1,50 μέτρο, δεν το θεωρώ μεγάλο.
Θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν σοβαρά οι συνήθειες των ειδών που φιλοξενούνται, ούτως ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.
Πάμε λίγο παρακάτω .... λες ότι είναι μέσα στις ανοχές τους ... εγώ θα σε προκαλέσω να το κάνεις γραπτώς, για να το σχολιάσουμε.
Οι μετρήσεις ... καλές ... μου είναι άγνωστες ... με νουμεράκια παρακαλώ.
Νίκος

Esprit
09-04-11, 07:36
Καλώς ή κακώς ... οι απόψεις μου διαφέρουν από των πολλών και θεωρούνται υπερβολικές .... με κάποιο τρόπο όμως βγήκαν αυτά τα συμπεράσματα μου.;)
Για μένα λοιπόν ένα ενυδρείο που φιλοξενεί ένα κοπάδι τέτρα (π.χ. καρδινάλιων) θα πρέπει να είναι κατ' ελάχιστο 1/3 επιπλέον του δικού σου ώστε να καλύψει τις ανάγκες της ιδιοσυγκρασίας των ψαριών αυτών (και μόνον) ... π.χ. 1,50 μέτρο, δεν το θεωρώ μεγάλο.
Θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν σοβαρά οι συνήθειες των ειδών που φιλοξενούνται, ούτως ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.
Πάμε λίγο παρακάτω .... λες ότι είναι μέσα στις ανοχές τους ... εγώ θα σε προκαλέσω να το κάνεις γραπτώς, για να το σχολιάσουμε.
Οι μετρήσεις ... καλές ... μου είναι άγνωστες ... με νουμεράκια παρακαλώ.
Νίκος

Εχεις δίκιο Νίκο, έψαξα αρκετά καλά γιαυτό και άργησα να απαντήσω, προσπαθώντας να καταγράψω όχι μόνο αριθμούς αλλά και χαρακτηριστικά των ψαριών (πόσα τεμάχια πρέπει να είναι μεταξύ τους κλπ τέτοια) και όντως έχω θέματα αρκετά... :(

Δεν είναι μόνο η θερμοκρασία και το pH που μπορεί λίγο πολύ να τα κάνουν ικανά να είναι μέσα όλα μαζί, είναι και άλλοι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο και που δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη... Για παραδειγμα τα μπλε ακάρα που έχω διάβασα ότι θέλουν τουλάχιστον 200 λίτρα το ένα ζευγάρι και εγώ έχω τέσσερα...

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι σε ένα ενυδρείο άντε να έχεις δύο, τρία το πολύ είδη ψαριών μέσα. Όσο πιο πολλά είδη έχει κανείς τόσο πιο δύσκολα είναι να συμπίπτουν οι ιδεατές συνθήκες για αυτά...

Αυτά, ακολουθεί σύσκεψη, αναδιοργάνωση και αποφάσεις... ;)

Υ.Γ. Πάω να αγοράσω 4 ενυδρεία ακόμα... :D

Esprita
27-09-11, 09:19
Καλημέρα :)

Στο ενυδρείο μας, το οποίο αποτελείτε από σκαλάρια, tetra, cory, cardinals, black line, 1 ξιφοφόρο, 1 molly, και μερικα cloud mountain, έχει συμβεί το εξής:
Έχει γεννήσει το ένα από τα δύο μας ζευγάρια σκαλαριών! :):) Στην αρχή είχαν τοποθετήσει τα αυγά τους πάνω στο εσωτερικό φίλτρο,στη συνέχεια όταν άρχισαν να σκάνε οι ουρίτσες τα μεταφέρανε πάνω στο σωλήνα που τραβάει το νερό στο εξωτερικό φίλτρο.
Τώρα έχουν μεγαλώσει τα μωράκια, δηλαδή φαίνονται ουρίτσες, ματάκια αλλά είναι ακόμα κολλημένα στο σωλήνα και δέν τους έχει φύγει ακόμα το υπόλοιπο από το αυγό τους.Όπου νά ΄ναι θα αρχίσουν να ξεκολλάνε και να κολυμπάνε οπότε το ερώτημα είναι το εξής : κινδυνεύουν να φαγωθούν από τα άλλα ψάρια?
Καλού κακού,έχουμε γεμίσει ένα μικρό ενυδρειάκι που διαθέτουμε με το ίδιο νερό από το μεγάλο, έτσι ώστε όταν αρχίσουν να κολυμπάνε να πιάσουμε όσα μπορέσουμε με απόχη να τα μεταφέρουμε στο μικρό για προστασία.
Επίσης τί πρέπει να τρώνε σ ΄αυτή τη φάση?
Θα ΄θέλαμε τη βοήθεια σας πάνω σ΄αυτά που σας ανέφερα ή ακόμα άν υπάρχει κάποια πηγή που μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες γι΄αυτό το θέμα.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Βαρβάρα - Δημήτρης

Πάνος
27-09-11, 09:25
αν θελεις να δεις...εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=28515&highlight=%E3%E5%ED%ED%E1+%F3%EA%E1%EB%E1%F1%E9%F9 %ED καταγραφω τη δικη μου εμπειρια....απο την ανεπιτυχη εκκολαψη μεχρι το μεγαλωμα των μικρων της αλλης γεννας. με λιγη αναζητηση θα βρεις και αλλα θεματα καθως πολλοι χομπιστες το εχουν καταφερει.
καλη επιτυχια!!

Esprita
27-09-11, 09:44
Σ΄ευχαριστούμε πολύ Πάνο!

Η αλήθεια είναι ότι έχω αγχωθεί λιγάκι μέ όλο αυτό και θέλω να τα δώ να μεγαλώνουν ;)
Το άλλο ζευγάρι που υπάρχει δέν φαίνεται να έχει και τόσο δυναμικά αυγουλάκια!!!
Θα κοιτάξω αυτό που είπες και βλέπουμε στην πορεία

Esprita
04-10-11, 09:18
Καλημέρα -+5
Όπως είχα γράψει και παραπάνω τις προηγούμενες ημέρες,τα αυγουλάκια εξελίχθηκαν σε ψαράκια.Κάποια άρχισαν να ξεκολλάνε και να πέφτουν κατά ομαδούλες κάτω αλλά οι γονείς προλαβαίνανε και τα πιάνανε προτού γίνουν λεία για τα υπόλοιπα.
Δυστηχώς όμως κάποιες στιγμές δέν προλαβαίνανε να τα κάνουν όλα, δηλαδή να διώχνουν τα υπόλοιπα ψάρια και να προστατεύουν τα μικρά τους και τελικά καταλήγανε στο στόμα τους! :(
Βλέποντας αυτή την εξέλιξη, αποφάσισα να πάρω όσα μικρά μπορούσα με μια απόχη και να τα μεταφέρω στο μικρότερο ενυδρείο μήπως και καταφέρω να σώσω κάποια.Με μεγάλη δυσκολία κατάφερα να πάρω μόνο 2 γιατί με το που βλέπανε την απόχη οι γονείς,αμέσως κάνανε επίθεση και δέν με αφήνανε να πλησιάσω...λογικό!!!
Έτσι τα έβαλα στο μικρό ενυδρείο με το ίδιο νερό από το μεγάλο.Τους πήραμε τροφούλα και για κάποιες μέρες ήταν μια χαρά.Είχαμε ενθουσιαστεί στην ιδέα ότι θα τα δούμε να μεγαλώνουν! Όμως προς μεγάλη μας λύπη,από χθές είναι άφαντα τα μικρά και μάλλον δέν τα καταφέρανε.
Τί μπορεί να έφταιξε?
Θέλω να ξέρω μέχρι την επόμενη γέννα γιατί τα βλέπω και είναι έτοιμα!

Πάνος
04-10-11, 20:25
Έτσι τα έβαλα στο μικρό ενυδρείο με το ίδιο νερό από το μεγάλο.Τους πήραμε τροφούλα και για κάποιες μέρες ήταν μια χαρά.Είχαμε ενθουσιαστεί στην ιδέα ότι θα τα δούμε να μεγαλώνουν! Όμως προς μεγάλη μας λύπη,από χθές είναι άφαντα τα μικρά και μάλλον δέν τα καταφέρανε.
Τί μπορεί να έφταιξε?

ο γονος στα ενυδρεια συνηθως χανεται απο τους θηρευτες...η απο την ανεπαρκεια τροφης.
εφοσον ηταν μονα τους και δεν ειχαν θηρευτες....και δεδομενου οτι το ενυδρειο φιλτραρονταν ωστε να μην υπαρχει αμμωνια (προσοχη: λογω πολλης αφαγωτης τροφης το νερο μολυνεται πολλαπλασια σε ενα ενυδρειο ανατροφης γονου απο οτι σε ενα display tank) ...τοτε μαλλον δε μπορεσατε να τα ταισετε...
τι τροφη τους δινατε?

Esprita
04-10-11, 21:35
Καλησπέρα Πάνο

Το νερό το αλλάζαμε κάθε μέρα περίπου το 30% και η αλλαγή γινόταν από νερό του μεγάλου ενυδρείου, το οποίο έχει άριστες συνθήκες και καθόλου αμμωνία μιάς και δέν προλαβαίνει να μείνει καθόλου τροφή μέσα.
Αυτό που τους δίναμε ήταν η fluid artemia της JBL κάθε 3 ώρες περίπου.
Την τελευταία μέρα που τα είδαμε, το ένα κολυμπούσε συνεχώς στην επιφάνεια. Μήπως αυτό ήταν κάποιο σημάδι?

Πάνος
08-10-11, 00:15
οι κοιλιες τους ηταν γεματες και πολυ φουσκωμενες?? οταν ο γονος τρεφεται ικανοποιητικα ειναι ετσι.. http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=319692&postcount=40 4η φωτο. κοιλιες ετοιμες να εκραγουν!!
αν δεν ηταν ετσι..μαλλον τα χασατε απο ασιτια.
εχουν μεγαλωσει σκαλαρακια με τυποποιημενες τροφες...αλλα οχι στις περισσοτερες περιπτωσεις...και καμια σχεση σε αναπτυξη και ποσοστο επιβιωσης.
αν θελεις σωστη αναπαραγωγη σκαλαριων...η καλλιεργεια αρτεμιας για μενα ειναι μονοδρομος.

Esprita
08-10-11, 01:40
Η αλήθεια είναι πως η κοιλίτσα τους δεν ήταν καθόλου έτσι!
Έχω δεί και αλλού φωτογραφίες με ταισμένα μωρά και έχω προσέξει πως είναι σαν μπαλόνια!!!... αλλα πίστευα πως και με αυτήν την τροφή θα είχαμε κάποιο αποτέλεσμα. Μου φαίνεται λίγο δύσκολη η αναπαραγωγή αρτέμιας όμως :confused:
Θα προσπαθήσω πάλι, μιας και έχουν ξαναγεννήσει τώρα, με τον ίδιο τρόπο και άν δεν ξαναδώ αποτέλεσμα μου φαίνεται θα επιχειρήσω την παραγωγή.

Πάνος
08-10-11, 10:17
δεν εναι καθολου δυσκολη...μολις "πιασεις το νοημα"...ειναι παιχνιδακι.
2 μπουκαλια ειχα παντα διαθεσιμα επι πολλες μερες μερχι να παρουν τα πανω τους τα μικρα....
δοκιμασε το...;)