PDA

Επιστροφή στο Forum : "Αντικοινωνική" συμπεριφορά σμηνόψαρων


lurking_fear
21-02-03, 12:12
Είναι δυνατόν ένα ψάρι όπως τα neon tetras να συμπεριφέρεται αντικοινωνικά και να μην σχηματίζει κοπάδια όπως θα έπρεπε (εκ φύσεως) να έκανε; Συγκεκριμένα έχω 7 neon tetras τα οποία δεν σχηματίζουν κοπαδάκι αλλά συμπεριφέρεται το καθένα ανεξάρτητα και είναι διασκορπισμένα μέσα στο ενυδρείο. Η μόνη φορά που τα βλέπω όλα μαζί είναι την ώρα του φαγητού. Τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό; Οι μετρήσεις είναι όλες τέλειες (test για ph και σκληρότητα δεν έχω) και τα συγκεκριμένα ψαράκια τα έχω περίπου 2 μήνες

pavloukos
21-02-03, 12:24
Και εμένα οι καρδινάλιοί μου (10 σύνολο) δεν πηγαίνουν πάντα κοπαδάκι ... συνήθως είναι μαζί και παίζουν αλλά καμμιά φορά 2 ή 3 βγαίνουν στον ανοιχτό χώρο και κάθονται ώρες αντίθετα στο ρεύμα του φίλτρου ανεβοκατεβαίνοντας πάντα μόνοι όμως.

Odoiporos
21-02-03, 17:24
την ιδια συμπεριφορα εχουν και τα δικα μου Cardinals (6) και την θεωρω λογικη αφου υπαρχουν φορες οπου πανε για εξερευνηση ή για απλα καπου να ηρεμησουν αλλα παντα σε κοντινη σχετικα αποσταση για να μπορουν να εχουν μεσα στο οπτικο τους πεδιο το υπολοιπο κοπαδι.

fighterfish
21-02-03, 18:36
όντως έτσι είναι
προσοχή όμως γιατί ενω δεν κοιτάνε όλα στην ίδια διεύθυνση σχεδόν ποτέ, πάντα είναι σχετικά κοντά το ένα στο άλλο.

Αν όλα είναι απο δω και απο κει τότε δεν θα ανησυχούσα.
Αν ένα αρχίζει και πηγαίνει μόνο του ενω τα άλλα μένουν παρέα τοτε το μοναχικό συνήθως έχει πρόβλημα.

Αυτα είχω παρατηρήσει και στα δικά μου...

Καμία σχέση ας πούμε με τα αρλεκίνια (harlequin rasborra) που κολυμπάνε όλα μαζί, στην ίδια κατέυθυνση κλπ...

psarobone
04-03-03, 02:47
Μιχάλη η συμπεριφορά αυτή στα neon είναι φυσιολογική και δεν πρέπει να σε ανησυχεί.

Το κάθε είδος δημιουργεί το κοπαδάκι του σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του .Άλλα ψαράκια είναι πιο συγκροτημένα ,δημιουργούν δηλαδή μια αγέλη με προσανατολισμένη κίνηση, πολικότητα και συγχρονισμό, ενώ άλλα (όπως τα neon) φαίνεται να μην είναι τόσο οργανωμένα και δημιουργούν κοπαδάκια λιγότερο συγροτημένα (ακριβώς όπως περιγράφουν και τα παιδιά παραπάνω, το ένα neon κοιτάει μπροστά το άλλο πίσω κτλ).
Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο για την διαμόρφωση και συμπεριφορά ένος μικρού κοπαδιού, όπως: το πόσο ελεύθερο χώρο έχει το ενυδρείο ή το αν υπάρχουν άλλα ψάρια μέσα και πόσο επιθετικά είναι.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο δικό μου 40άρι έχω εδώ και 3 περίπου μήνες 6 neon και 2 corydoras. Αρχικά είχα γεμίσει όλο το ενυδρείο με ρίζες και πλαστικά φυτά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου ελεύθερος χώρος για τα ψάρια ώστε να βγουν και να κολυμπήσουν σαν κοπάδι. Ήταν συνεχώς κρυμμένα και απομονωμένα το ένα από το άλλο. Μαζί ήταν μόνο την ώρα του φαγητού, ακριβώς δηλαδή όπως και στα δικά σου.
Αλλάζοντας το ασφυκτικό αυτό περιβάλλον και δημιουργώντας πολύ περισσότερο ελεύθερο χώρο παρατήρησα αμέσως αλλαγή και στη συμπεριφορά των neon. Πλέον έχουν εδραιώσει μια περιοχή δίπλα στην ρίζα, στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα μέλη του κοπαδιού όλη την ώρα, ενώ τα υπόλοιπα βρισκονται “κάπου εκεί γύρω’. Αν νιώσουν ότι απειλούνται (από κάποια απότομη κίνηση ή βάλω το χέρι μου μέσα στο ενυδρείο) τότε μαζεύονται όλα μαζι και η συνοχή του κοπαδιού αυξάνει.
Παλιότερα όταν είχα neon στο 100άρι μαζί με άλλα ψάρια (αν θυμάμαι καλά μαζι με gourami), τα neon αποκτούσαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ανάγκη να βρίσκονται όλα μαζί. Προφανώς ένιωθαν κατά κάποιο τρόπο να “απειλούνται” από την παρουσία των υπόλοιπων ψαριών με αποτέλεσμα να συγροτούν ένα ευκρινέστερο κοπαδάκι. Στο 40άρι τα corys είναι τόσο ήσυχα που δεν φαίνεται να τα ενοχλούν και να επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους.

vision
04-03-03, 21:17
http://www.aquariacentral.com/articles/school.shtml

lurking_fear
05-03-03, 12:33
Vision σ' ευχαριστώ πολύ για το κατατοπιστικότατο άρθρο... :D

Επομένως, συνοψίζοντας:

Τα σμηνόψαρα δεν κάνουν κοπαδάκι είτε όταν το ενυδρείο είναι μικρό και για "τεχνικούς" λόγους το κοπάδι χαλάει είτε όταν τα ψαράκια δεν αντιλαμβάνονται κάποια απειλή στο ενυδρείο οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για κοπάδι (τα ψάρια όμως κάθονται σε σχετικά κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο για να αντιλαμβάνεται το ένα την παρουσία του άλλου).