Επιστροφή στο Forum : Άλγη .....
Γεια και χαρά σε όλους σας.
Την Κυριακή το πρωί λίγο μετά την επιστροφή μου από 17ήμερη απουσία μου, αντίκρισα το ενυδρείο μου γεμάτο «τρίχες». Τούφες ολόκληρες από άλγη σε μορφή λεπτής τρίχας και σε μήκος μερικών μέτρων.
Έκανα αλλαγή νερού 60% αφαίρεσα όσοι μπορούσα να πιάσω, έκοψα τα φυτά εκεί που δεν έβγαινε.
Ξέρει κανείς σας αιτίες εμφάνισης και τρόπους εξάλειψης της;;;
17 μερες χωρις καμια αλλαγη νερου με τρελλο φως μες το ενυδρειο σου τι περιμενες?Καλιεργησες και εσυ λιγη αλγουλα μερικων μετρων :? :? .
Δεν ειναι τιποτα 8) 8) Μαζευε με το χερακι οση μπορεις και SAE αν δεν εχεις παρε,αν εχεις παλι παρε αλλους γιατι αυτοι δεν τρωνε καλομαθανε :twisted: :twisted: :twisted:
Διαβασε και εδω http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=97
Καλως ηρθες πισω.
Σε 17 μέρες έχουν γίνει σχεδόν οι διπλή από ότι ήταν πριν φύγω.
Πόσο να φάνε οι κακόμηροι;;;;;;
Για καλο και για κακο δεν βαζεις και κανενα σπαστο ωραριο για καμμια εβδομαδα :? :? (( δηλ. κοψε το φως 2 ωρες στην μεση του κυκλου)) :? :?
Πάνω σε αυτό Μάνθο θέλω να κάνω μια ερώτηση εύλογη.Κάποιοι προτείνετε για τη καταπολέμηση αυτης της καταραμένης άλγης σπαστό ωράριο.Ο προμηθευτής μου μου είπε ότι απαγορεύεται δια ροπάλου κάτι τέτοιο εφόσον "σπάει" τη φωτοσύνθεση και τον φυσιολογικό ημερίσιο κύκλο των φυτών.Ίσως και να έχει δίκιο.Αν και εγώ δεν ταλαιπωρούμαι ιδιαίτερα αυτο τον καιρό(στις άκρες των φύλλων της anubia ΄μόνο και κάτι ψιλά...)θα ήθελα την επιστημονική σας γνώμη.Ευχαριστώ :roll:
To σπαστό ωράριο ειναι αποτελεσματικό μονο στην καταπολέμηση τις BGA (blue green algae) ισοροπία στο φώς CO2 Ferts plus some other factors is what you need to get rid of any other algae.
To σπαστο ωραριο, ειναι μια "παλια συνταγη" - λιγο κομπογιαννιτικη, λιγο οχι. (Οπως συμβαινει με τα γιατροσοφια - άλλα δουλευουν κι αλλα οχι). Θα διαφωνησω με τον Παυλο - συνισταται για ολους τους τυπους αλγης. Εχει δουλεψει με πολυ καλα αποτελεσματα σε ολους τους τυπους αλγης, σε καποιους χομπιστες, και καθολου σε αλλους.
Εγω το εφαρμοσα οταν ξεκινουσα το φυτεμενο μου ενυδρειο μετα απο μια ωραια εκρηξουλα αλγης - ειχα μεν αποτελεσμα, (τα φυτα αρχισαν να πηγαινουν καλα κι η αλγη να εξαφανιζεται) αλλά δεν ξερω αν οφειλεται στο σπαστο ωραριο, ή στο οτι ειχα πια βρει λιγο πολυ τις ισοροπιες φωτισμου-λιπασματος-CO2...
Και εμένα με έχει βοηθήσει κανά δύο φορές. Κάπου διάβασα ότι τα φυτά επωφελούνται ενώ η άλγη το απεχθάνεται.
Δοκίμασε κάτι σε 6 ώρες φως, 2 σκοτάδι, 6 φως, 10 σκοτάδι.
nkarvounis
12-02-03, 11:40
Εγώ δουλεύω τον φωτισμό μου μόνιμα με σπαστό ωράριο και έτσι έχω καταφέρει να ελέγξω την άλγη σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.
Βέβαια δεν έχω φυτά όποτε μπορώ με μεγαλύτερη άνεση αν παίζω με τα φώτα.
Θα συμφωνησω με τον τολη << σε αλλους δουλευει και σε αλλους οχι)).
Το θεμα βεβαια οτι δεν πρεπει να γινεται για τους λογους που αναφερει ο << προμηθευτης σου>> ειναι καπως σχετικο, μην ξεχναμε οτι τα φυτα μας ειναι σε τεχνιτο περιβαλλον !!!! και οχι σε φυσικο, οποτε υπαρχουν και 500 διαφορετικοι παραγοντες που παιζουν ρολο και που μας απασχολουν, το σπαστο ωραριο του εφταιξε 8) 8)
Σε καποιο αλλο ποστ αναφερει ο polleni κατι πολυ σημαντικο που πρεπει ολοι να λαβουμε υποψιν μας.Στην φυση δεν εχει ολη μερα φως με την ιδια ενταση και συνεχεια καθε μερα το ιδιο ,οπως δεν εχει συνεχεια απο πανω καθετα το φως.Δηλαδη αν συννεφιασει αποτομα :?: :?: πανε τα φυτα :?: τα παιξαν :?: .Δεν νομιζω 8) 8) 8) 8) 8) Απλα οπως πολυ σωστα λεει (polleni) εμεις τα "τρεχουμε" τα φυτα μας τοσο γρηγορα(με 1000 που λεμε 8) )
Aπλα εγω πιστευω οτι στο σπαστο δεν πρεπει να μενει τελειως απο φως , αλλα να αφηνουμε μια λαμπουλα λιγο πιο μικρη απο τις κυριως λαμπες που εχουμε(σαν συννεφια και καλα)Τωρα αν ειναι σε ενα πολυ φωτεινο δωματιο παλι κανουμε την δουλεια μας.
Και εχω διαπιστωσει οτι δεν δουλευει και στο ιδιο ενυδρειο το οποιο εχει ξεφορτωθει την αλγη του πριν δυο μηνες με αυτον τον τροπο τωρα δεν κανει τιποτα.(εεε παιζει και ρολο αμα εισαι και λιγο τυροπιτας(BILAS) και δεν προλαβενεις-βαριεσε να φτιαξεις μιγμα co2 καινουργιο λογικο ειναι οτι κατι θα παει στραβα)
O.K. λοιπόν το σπάω σε 6-2-6-10 όπως προτείνει ο vsavvas.Θα επανέλθω στο θέμα με νεότερα.
Οταν αναγκαστηκα μεσα σε ενα πολυ μικρο διαστημα να αδειασω 2 φορες το περισσοτερο νερο απο το ενυδρειο και να ξεφυτεψω αρκετα φυτα, ωστε να πιασω καποια κριμπς, λογικο ειναι μετα να εμφανιστει και αλγη....
Μεχρι πριν καποιες μερες αυτη η αλγη υπηρχε εντονη...αλλαγες νερου και κοψιμο φυλλα που εβγαινε αλγη απανω τους...εκει αυτη, να ξανασκαει σε αλλα φυλλα.
το αποτελεσμα? εκοψα καποια φωτα, εκανα σπαστο, εκοψα και το φλορεαλ , εβαζα μονο φερεαλ και θειικο καλιο, προσθεσα μεσα και λιγη ριτσια και χορνγορτ για να κανω σκιες στα σημεια που εβγαινε η αλγη, και ειδα οτι τα πραγματα αρχισαν να αντιστρεφονται σιγα σιγα...
Πριν λιγες μερες εβαλα μεσα στο ενυδρειο καποια SAE.Λοιπον....δεν ξερω αν ηταν τα SAE ή το οτι τα φυτα βρηκαν παλι τον ρυθμο τους και δεν πειραξα τα ταχειας αναπτυξης...εγω παντως ενα ξερω...οτι η αλγη μεσα σε λιγες μερες μειωθε αισθητα .....
Να πω και το καλυτερο?πρεπει να ξαναπιασω παλι ενα κριμπ απο το ενυδρειο :evil: ... μηπως πρεπει να βαλω σε εφαρμογη μια DIY παγιδα για ψαρια που ειδα εχτες? :(
Η δική μου εμπειρία:
Το καλοκαίρι μετά από απουσία 8 ημερών, βρήκα και εγώ πράσινη μακρύτριχη άλγη -ειδικά στο πίσω τζάμι που "τρέχει" πάνω του το νερό από την έξοδο του φίλτρου. Το πρώτο που έκανα ήταν να πάρω μετρήσεις να διαπιστώσω αν τα φυτά μου έφαγαν το φαγητό που τους άφησα: άρα ξέμειναν από λιπάσματα, ή κάτι μπλοκάρισε τα θρεπτικά και τα φυτά μου πάλι έμειναν "νηστικά" άρα: 1ον) τάιζα την άλγη και 2ον) έπρεπε να τσεκάρω πάλι την ισορροπία στα προσφερόμενα θρεπτικά. Αφού διαπίστωσα ότι τα φυτά μου έμειναν νηστικά γιατί κατανάλωσαν τα θρεπτικά, μάζεψα όση άλγη μπορούσα, έκανα μία αλλαγή νερού πάνω από 50%, έριξα κανονικά όλα τα λιπάσματα, έφτιαξα καινούριο μείγμα σε μία από τις 3 μπουκάλες διοξειδίου -οι άλλες ήταν "καινούριες", δεν έκοψα καθόλου φώτα και συνέχισα για μία εβδομάδα να κάνω αλλαγές νερού κάθε 2 ημέρες και να λιπαίνω κανονικότατα.... Το πρόβλημα ξεπεράστηκε σε περίπου 10 ημέρες... το σημαντικότερο είναι ότι δεν επανήλθε....
Είναι γεγονός ότι το σπαστό ωράριο θα κάνει την άλγη "αόρατη" για λίγο... όμως μόλις προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες θα επανεμφανιστεί ...
Το ζητούμενο εδώ ποιο είναι; Να ξεφορτωθούμε την άλγη στα γρήγορα και για λίγο καιρό;; ή να εντοπίσουμε την αιτία που την έφερε στο ενυδρείο μας και να λύσουμε το πρόβλημα;;;
Και κάτι άλλο: κάποια στιγμή θα χρειαστεί να επανέλθει το συνεχές ωράριο φωτισμού...
Τότε τι γίνεται;;;;
(Παρεμπιπτόντως, το σπαστό ωράριο και εγώ έχω διαβάσει να το συνιστούν κυρίως για το BGA, για τις άλλες άλγες έχω διαβάσει για μείωση α)των ωρών φωτισμού β) ή/και της ποσότητας του φωτός, και σε ακραίες περιπτώσεις το blackout... προφανώς δεν έχω διαβάσει αρκετά όμως. :? )
Υπάρχει πιθανότητα η εμφάνιση της άλγης να προήλθε από έλλειψη λιπάσματος;;;
6 μέρες έχουν περάσει, κάνω κάθε δεύτερη μέρα αλλαγή 20% και λιπαίνω κανονικά, έβαλα το φως σε σπαστό ωράριο και δείχνει να πάει καλά.
Το μόνο που έλειψε αυτές τις μέρες που έλειπα ήταν το λίπασμα και οι αλλαγές νερού.
annivas2000
15-02-03, 22:01
Ναι .....<υπαρχει περιπτωση να οφειλεται σε ελλειψη λιπασματος>.......
Στην ουσια δεν υπηρχε <ελλειψη λιπασματος> (τα νιτρικα υπηρχαν , υποθετω και τα φωσφορικα -ταϊστρα ??).......
Αρα προκληθηκε ανισσοροπια (και οχι ελλειψη) στοιχειων αφου σταματησες να ριχνεις ιχνοστοιχεια και σιδηρο.....
Αυτη η ανισσοροπια ειναι για την αλγη η καλυτερη της..........
Συνεχισε το προγραμμα οπως πας (εφοσον σου παει καλα)....
Tην τελευταια εβδομαδα παρατηρησα λεπτες ημιδιαφανες και μακριες τριχουλες να σχηματιζονται στις κορυφες απο το hornwoot και τις limnophyla.
Μπλεκονται μεταξυ τους και σχηματιζουν κατι που μοιαζει σαν ιστος αραχνης.
Προσεξα οτι αφαιρειται ευκολα με το χερι αλλα ξανασχηματιζεται.
Δεν αλλαξα τιποτα στο ενυδρειο,οι μετρησεις ειναι οκ και το λιπασμα (ποσοτητα και ειδος) δεν εχει αλλαξει.
Ειναι αλγη ή κατι αλλο ;;
Και πως "διορθωνεται" η κατασταση ;;
Μεμονομένα μου παρουσιάζονται και μένα στα ίδια φυτά μόνο στα φύλλα που είναι πολύ κοντά στο φως.Αναρωτιέμαι και εγώ τι......
Άλγη-άλγη, τριχοειδής μάλιστα !
τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα...Παρεπιπτόντος,τα siamese μου προέκυψαν ...κινέζοι...Αν κάποιος μπορεί να μου πει που μπορώ να βρω υπεύθυνα SAE..θα του ήμουν υπόχρεος :?
H αλγη δεν φεύγει με σπαστά ωράρια και διάφορα κόλπα αλλά με σωστό φώς, pressurised CO2, και σωστή λίπανση στα high maintenance με όλα τα στοιχεία macros και micros στις σωστές αναλογίες, καλό είναι επίσης να γραφτείτε σε κάποιο board σχετικο με planted tanks του εξωτερικού και να παρακολουθείτε τα posting συστηματικά.
Και ενώ όλα είναι τέλεια,προέκυψε μια μορφή άλγης δυσδιάκριτης μορφής ,αλλά όχι και τόσο ενοχλητικής.Κάποιες κρυπτοκορίνες εμφάνισαν στα φύλλα τους πράσινα στίγματα σαν αυτά που κολάνε στα τζάμια και θέλουν ξύστρα για να βγούν.Τα SAE πάντως απαξιούν να την καθαρίσουν ή δεν μπορούν;;
Αν όλα είναι "τέλεια" δεν προκύπτουν ιδιαίτερες ποσότητες άλγης λίγη green spot άλγη μπορεί να είναι και προιόν παραπάνω λίπανσης με σίδερο. Όχι δεν την τρώει τίποτα αυτήν την άλγη και είναι η τελευταία που θα φύγει.
όντως δεν είναι πολύ εξαπλωμένη.Μόνο σε μερικά φύλλα κρυπτοκορίνων.
Παιδιά το PROTALON το έχει δοκιμάσει κανείς να μου πει την γνώμη του :?: Θέλω να ξέρω αν κάνει κακό στα φυτά, γιατί τα υπόλοιπα κάνουν ,ότι κι αν λένε :twisted:
Αν ειναι αλγοκτονο, ναι κανει κακο.
Αν ειναι αλγοκτονο, ναι κανει κακο.
Οχι μονο στα φυτα, αλλα και σε κάθε ύπαρξη ζωής όπως ψαράκια και βιολογικό φίλτρο.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.