PDA

Επιστροφή στο Forum : Καινούριος στο forum και στα ενυδρεία...


FfF
08-02-03, 20:53
Γεια σε ολους.. Ειμαι καινουριος στο "επαγγελμα" (απο σποντα κατοχος ενυδρειου) και οπως εχω καταλαβει μετα απο λιγο surfing κλασσικο κοροιδο-πελατης ενυδρειαδικου. Λοιπον μου δωρισαν πριν απο εναμιση μηνα ενα juwel 70 λιτρων με ενσωματωμενο φιλτρο, θερμοστατη καθως και "ολα" τα αξεσουαρ οπως αντλια αερα, πλαστικα φυτα, ακομη και χαλικι.. Την επομενη ημερα βρεθηκα ενθουσιασμενος σε ενα μαγαζι της γειτονιας μου οπου μου αφιερωσαν 5 ολοκληρα λεπτα για "ενημερωση" και με 2 χρυσοψαρα, 1 μπουκαλακι αντιχλωριο και ενα ακομη που θα βοηθουσε στην αναπτυξη μικροοργανισμων. Ολα καλα ακολουθησα τις "σχολαστικοτατες" οδηγιες του και μετα απο 10 μερες πηγα πισω τα χρυσοψαρα για να αγορασω μερικα απο αυτα τα υπεροχα πλασματακια που παντα θαυμαζα.. Μου ειπαν να διαλεξω 3 ψαρακια (ο,τι να 'ναι) και να αγοραζω 3 ακομη ανα 1 βδομαδα.. Ετσι κατέληξα 1.5 μηνα μετα (σημερα) μεσα σε πληρη αγνοια περι του εγκληματος που διεπραττα να εχω στην κατοχη μου (κρατηστε την αναπνοη σας):3 αγγελοψαρα,2 guppies, 2 kribensis, 1 gourami, 1 afra, 1 labidochromis caeruleus, 1 aulonocara (ποιο δεν γνωριζω μιας και ειναι μικρο και γκρι ακομα αλλα το ειδα μεγαλο στο μαγαζι και ειναι περιπου 15 εκ. και εντονο μπλε), 1 γλυφτη (ετσι τον αγορασα τοσα ξερω), 2 tetras (τα πηρα σαν "τιγρακια"), 2 cacatuoides και 4 μικρα σαν neon αλλα μονο με την κοκκινη λωριδα. Βρισκοντας λιγο χρονο για σερφαρισμα επι του θεματος πριν λιγες μερες ανατριχιασα απο τα λαθη μου (βλ. ασυμβατοτητες) και τις απαιτησεις του hobby (καλοδεχουμενες παντως). Καταλαβαινετε ελπιζω την κατασταση μου (καπως ξεκινησατε ολοι) και θα ηθελα οποιος εχει χρονο και διαθεση για βοηθεια να σχολιασει για το ποιες θα πρεπει να ειναι οι επομενες κινησεις μου. (υποψιν πως ειμαι παντελως ασχετος, τα ονοματα απο τα περισσοτερα ψαρια τα εμαθα μολις σημερα απο το ιντερνετ)... :(

nkarvounis
08-02-03, 21:22
Κατ αρχήν καλώς όρισες, τώρα καιρός για διάβασμα, θα σε συμβούλευα να αγοράσεις μερικά βιβλία για Fresh water fishes και aquariums.

Σε παρακαλώ, άρχισε σιγά σιγά με ΓΟΡΓΑ μα πολύ γοργά βήματα :wink: να αδειάζεις το ενυδρείο σου από τα ψάρια ή μιας και το ξεκίνησες το «άθλημα», αγόρασε ακόμη ένα κάπως μεγαλύτερο. Βέβαια πριν κάνεις κάποια κίνηση διάβασε και ζήτα συμβουλές.

Μην θεωρείς ότι σε έπιασαν «κότσο», όλοι κάπως έτσι ξεκίνησαν και σε πιο δύσκολα χρόνια που η πληροφόρηση ήταν πιο περιορισμένη.

Και πάλι Welcome aboard ή μιας και όλοι ψωνίζουμε από την Γερμανία .... Willkommen :wink: :P

FfF
08-02-03, 21:31
Υποψιν οτι τα ψαρια ζουν (ή καλυτερα επιζουν) ολα μαζι για 10 μερες περιπου και ειναι ιδιαιτερα νευρικα εκτος απο τα cacatuoides. Επισης δεν ειχαμε απωλεια μεχρι τωρα τουλαχιστον. Δεδομενου οτι δεν ειμαι σε θεση αγορα αλλου ενυδρειου και φυσικα δεν εχω ιδεα τι ρΗ κλπ. εχει το νερο του ενυδρειου ποια ψαρια απο αυτα μπορω να κρατησω και σε ποιες ενεργειες να προβω για την εξεταση/βελτιωση του νερου?

Odoiporos
08-02-03, 21:45
καλως ηρθες στη παρεα μας. οτι χρειαστεις εδω ειμαστε αφου ομως πρωτα διαβασεις παλιοτερα μηνυματα. πρεπει να παραδεχτω οτι θα χρειαστει μπολικη δουλεια για να γινει καλη δουλεια αλλα μη σε φοβησει :D . ας παρουμε τα πραγματα απο την αρχη. θα σου πω τι θα εκανα εγω.
θα αδειαζα ΑΜΕΣΩΣ το ενυδρειο απο ψαρια, πλαστικα φυτα :shock: κλπ. , δηλαδη θα αφηνα μονο το γυαλι. θα ξεκινουσα απο την ΑΡΧΗ το στησιμο του. θα εστελνα τα ψαρια σε κανα φιλο ή στο μαγαζι απο οπου τα αγορασα για φιλοξενεια και θα αρχιζα το διαβασμα και τις ερωτησεις. μετα θα απο ΠΟΛΥ μελετη και ΥΠΟΜΟΝΗ θα αποφασιζα τι ψαρια θα ηθελα να εχω και τι μπορω να φιλοξενησω. και παντα πριν απο καθε μου κινηση θα ενημερωνα (πληρης και λεπτομερη αναλυση) το φορουμ για να μπορεσω να το στησω σωστα. οσο πιο καλα το στησεις στην αρχη τοσο λιγοτερα προβληματα θα αντιμετωπισεις στο μελλον (ΙΜΕ). βεβαια υπαρχει και η περιπτωση να αγορασεις μεγαλυτερο ενυδρειο :D .
ΙΜΕ, στην αρχη ειχα κανει και εγω λαθη οπως και τοσοι αλλοι, μην ανησυχεις κανεις δεν ξεκινησε εχοντας την γνωση και την εμπειρεια. :D

Obelix(Reifen)
08-02-03, 22:08
Το τι θα κανείς είναι απλό ,θα διώξεις ψαριά. Είτε πίσω στον <<κύριο>> που στα πούλησε η στα παιδία του board.
Τι μπορεί να μείνει σε πρώτη φάση.(μέχρι να αποφασίσεις τι θέλεις, ίσως να σου πέφτει <<βαρύ>> να τα διώξεις όλα )
Τα Apistos,Guppies,Gourami(Dwarf?),Tetras και τα σαν neon, τα υπόλοιπα επειγόντως πρέπει να φύγουν.
Τι άλλο πρέπει να κανείς ?
Να κάτσεις και να διαβάσεις ότι μπορείς είτε μέσα από το Board η στο Internet.
Να μην αγοράσεις αλλά ψαριά και ποτέ να μην αγοράσεις ψάρι που δεν ξέρεις τίποτα για αυτό.
Να μας πεις μερικά πράγματα όπως κάθε ποτέ κανείς αλλαγές νερού και πως γίνονται ,το ίδιο και για το φίλτρο σου, θερμοκρασία, τροφή.
Τέλος θα ήθελα να μάθω ποίος είναι ο <<κύριος>> έτσι για ενημέρωση.

FfF
08-02-03, 22:56
Καταρχην θα ηθελα να σας ευχαριστησω για τη θερμη υποδοχη. Για ευνοητους λογους δεν θα ηθελα να πω το μαγαζι φιλε pleco.. Παντως ζω στη Θεσσαλονικη και το μαγαζι ειναι καθαρα ενυδρειαδικο και οχι pet shop. Λοιπον αυτο που σκεφτομαι (διορθωστε με) ειναι να προβω σε πιο ηπια μετρα. Δηλαδη να δωσω καπου καποια απο τα ψαρια ωσπου να στρωσω το νερο (θα ηθελα καποιες συμβουλες μιας και το ενυδριο λειτουργει κανονικα εδω και εναμιση μηνα).. Θα ηθελα ομως να κρατησω τουλαχιστον τα afra, labido, kribensis kai to aulonocara (το οποιο οπως προειπα δεν ξερω ποιο ακριβως ειναι) μετα το στρωσιμο αφου μετα απο τη συντομη ασχολια μου εκτιμησα ιδιαιτερως τη συμπεριφορα τους και την ομορφια τους.. Οσο για την ερωτηση σου pleco το φιλτρο ειναι ενσωματωμενο στο ενυδρειο (juwel) (3 λεπτα σφουγγαρακια υαλοβαμβακα, 1 χοντροτερο με ενεργο ανθρακα και 3 χοντρα πιο αραια μπλε - απο πανς προς τα κατω), η θερμοκρασια ειναι σταθερη στους 26 βαθμους απο θερμοστατη κι αυτο ενσωματωμενο, οι τροφες που δινς ειναι της tetra (TetraVegetable, TetraMenu, TetraPrima) και οι αλλαγες του νερου ειναι εβδομαδιαιες (το 1/5) του νερου (βαζω σε καθαρη λεκανη νερο ιδιας περιπου θερμοκρασιας και προσθετω αντιχλωριο sera aqutan και το προσθετω σιγα σιγα στο ενυδρειο μεσω του φιλτρου)....

FfF
08-02-03, 22:59
Pleco το gourami ειναι οντως dwarf...

Odoiporos
08-02-03, 23:28
την αποψη μου την αναφερα νωριτερα. αν θες να δημιουργησεις ενα καταλληλο περιβαλλον για τους μετεπειτα φιλοξενουμενους σου, θα πρεπει ΙΜΟ, να ακολουθησεις τις προτασεις μου. ετσι θα σωσεις απο την ταλαιπωρια και εσενα αλλα και τα ψαρακια που ηδη εχεις. δυστυχως ή ευτυχως , ΙΜΟ, πρεπει να το στησεις απο την αρχη. και οταν λεω απο την αρχη το εννοω. για να ξεκινησεις και τις μετρησεις σου, και τις πετρες σου και τα φυτα σου κλπ κλπ. να φτιαξεις ενα οικοσυστημα που να ειναι κοντα σε εκεινο απο το οποιο θα ερχονται τα ψαρια σου. δεν θα πρεπει να ξεχνας οτι τα ψαρια που φιλοξενουμε εξαρτονται αποκλειστικα απο εμας και οτι η ενασχοληση αυτη, απαιτει πολυ μεγαλες δοσεις υπομονης και φροντιδας. το τι θα θες να κρατησεις καλυτερα να εχεις λιγο υπομονη γιατι απο οσο εχω καταλαβει εχεις του κοσμου τα διαφορετικα και μη συμβατα μεταξυ τους ψαρια. και αν προσεξα καλα θες να κρατησεις αφρικανικες κιλχιδες. μην βιαζεσαι. φυσικα μη ξεχνας τη γνωση για να πραγματοποιησουμε τα παραπανω. ΥΠΟΜΟΝΗ το μεγαλο μυστικο...

FfF
08-02-03, 23:40
Φιλε odoiporos δεδομενου οτι ακολουθω την εσχατη αυτη λυση και το ιδανικο στρωσιμο συμφωνα παντα και με τη βοηθεια σας θα μπορεσω να κρατησω τα afra, labido kai aulonocara μαζι και αν ναι τι αλλα ψαρια θα μπορεσω να προσθεσω (70 λιτρα).Διαβασα ηδη οτι αυτα τα ψαρια χαιρουν ειδικης μεταχειρισης αλλα απ'οτι καταλαβα εχει να κανει με σωστο προγραμματισμο και συνεχεις ελεγχους (προκληση αν μη τι αλλο)...

george
08-02-03, 23:46
Καλως ηρθες στην παρεα μας.Και εγω ειμαι απο Θεσ/νικη καθως και αλλα παιδια του board και ειμαστε προθυμοι να βοηθησουμε.
Σχετικα με το μαγαζι...διαβασε καποια post στην κατηγορια "Μαγαζια" για να ενημερωθεις για την κατασταση στην Θεσ/νικη.
Σχετικα με τα ψαρια που θελεις να κρατησεις ανηκουν στην κατηγορια των αφρικανικων κιχλιδων και δυστηχως το ενυδρειο σου ειναι πολυ μικρο για αυτα.
Καλυτερα θα ηταν να κανεις ενα "κοινωνικο" ενυδρειο και μετα αφου αποκτησεις γνωσεις να συνεχισεις.
Η πρωτη κινηση...απομακρυνε καποια ψαρια πριν ειναι αργα.
Αμεσα πρεπει να φυγουν τα 1 afra, 1 labidochromis caeruleus, 1 aulonocara ισως και τα αγγελοψαρα και τα kribs.
ΣΤην συνεχεια και αφου διαβασεις ΠΟΛΥ,αποφασισε τι ψαρια θελεις να καρατησεις και αφου πρωτα μας συμβουλευτεις προχωρησε παρακατω.
Περιμενουμε νεα σου.

chris
09-02-03, 01:08
Καλώς ήρθες και καλό διάβασμα :D
Πριν απο 7 μήνες ήμουν στην ίδια ακριβώς θέση.Ομως τα προβλήματα δεν άργησαν να έρθουν.Οι λύσεις που πρότειναν οι μαγαζάτορες έκαναν το πρόβλημα μεγαλύτερο και αναγκάστικα να ξεκινήσω και εγώ απο την αρχή.Εριχνα καθημερινα πολυ διάβασμα στο board και μπορώ να πω οτι τώρα το ενυδρείο μου είναι όπως το θέλω και όπως πρέπει να είναι.Εχώ πετάξει πολλα χρήματα σε λάθος επιλογες μέχρι να μάθω.Άκουσε τον pleco για την επιλογή των ψαριών που θα κρατήσεις.Δεν διαλέγουμε τα ψάρια που μας αρέσουν καλύτερα αλλα αυτά που μπορούν να ανταπεξέλθουν στο καινούργιο σου ενυδρείο.
Πες μας αν έχεις καθαρίσει το φίλτρο σου ,αν ξερεις πως να το κάνεις και πόσο καιρο έχεις τον άνθρακα μέσα;
Πρέπει να κάνεις και κάποια test και να μας γράψεις τα αποτελέσματα.

Obelix(Reifen)
09-02-03, 01:43
Δεν γίνεται να τα κρατήσεις τα συγκεκριμένα με τίποτα. :cry:
Θα μπορέσεις να τα έχεις όταν αποκτήσεις ένα μεγαλύτερο ενυδρείο και μέχρι τότε θα διαβάζεις και θα αποκτάς εμπειρία με το μικρό. :)
Ούτε και από αυτά που δεν είπαμε να φύγουν δεν θα μείνουν όλα ,θα διαλέξεις τι θέλεις και τα αλλά θα φύγουν .
Π.χ. τα Guppy,Tetra και τα Neon θα έπρεπε να έχεις τουλάχιστον 6 από το κάθε είδος αλλά τότε θα είχες παρά πολλά ψαριά για τα λίτρα του ενυδρείου μαζί με τα αλλά που είπαμε ότι μπορούν να μείνουν.
Τα παιδεία από την Θεσσαλονίκη θα μπορούσαν να έρθουν και να δουν το ενυδρείο σου και να εντοπίσουν (εάν υπάρχει) κάποιο πρόβλημα.
Για αρχή θα σου πρότεινα το 1/5 του νερού που αλλάζεις να γίνει 2/5(με τα ψαριά που θα μείνουν) και μην το ρίχνεις μέσα στο φίλτρο αλλά κοντά στην έξοδο του φίλτρου.

stefanos.f
09-02-03, 02:47
Φιλε μου 3F (FfF), κατι σαν την 3Ε μου θυμιζει αυτο βεβαια αλλα παμε παρακατω :lol: , χαιρομαι (και μαλιστ πολυ 8) ) που θες να κρατησεις Αφρικανικες Κιχλιδες ΑΛΛΑ λυπαμε που στην παρουσα φαση με το συγκεκριμενο ενυδρειο δεν μπορεις να κρατησεις τις Αφρικανικες Κιχλιδες που εχεις :( ! Αν ομως παρ αυτα επιμενεις να κρατησεις Αφρικανικες Κιχλιδες (πραγμα που ελπιζω :lol: :lol: :lol: ) θα μπορουσες να ξεκινησεις με καποιες που μπορουν να ζησουν ανετα στον χωρο τον οποιο εχεις διαθεσιμο και μιλαω κυριως για καποια Tanganyika species και ειδικοτερα για τα γνωστα shell dwellers! Ομως ακομη και για αυτα τα ψαρια θα πρεπει να ριξεις πολυ διαβασμα και να ασχοληθεις ιδιαιτερα με το γενικοτερο στησιμο του ενυδρειου σου αλλα και τις παραμετρους νερου, σκληροτητα p.h θερμοκρασιες, πραγματα που ειναι πολυ σημαντικα με οποιο ειδος και αν αποφασισεις να ασχοληθεις τελικα! Απ οτι βλεπω το κεφι και η διαθεση να μαθεις δεν σου λειπουν... ξεκινα λοιπον και να ξερεις πως ημαστε ολοι εδω για οτι και αν θες να ρωτησεις! Α και που σαι..... ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ! :wink:

Tolis
09-02-03, 06:49
Παιδια ηρεμειστε λιγο. Καλος ο ενθουσιασμος, και μπραβο για τη διαθεση βοηθειας, αλλά μην τρελλανουμε τον ανθρωπο.
Εχει ενα ενυδρειο 70 λιτρων που λειτουργει 1.5 μηνα υπερφορτωμενο μεν, αλλά δεν εχει χασει ψαρι. Που σημαινει οτι μαλλον εκανε σωστα τον κυκλο του (τουλαχιστον σ΄αυτο το σημειο του τα ειπαν καλα απο το μαγαζι - 3 ανα βδομαδα κλπ). Δεν υπαρχει κανενας λογος να ξαναστησει το ενυδρειο απο την αρχη - παρακαλω να σκεφτεστε λιγο πριν προτεινετε τετοιες δραστικες κινησεις.

FfF καλωσορισες. Η επιλογη ψαριων ειναι και προσωπικο γουστο του καθενα - αλλά εαν θελεις να κρατησεις απο αυτα που εχεις ηδη, τα 2 guppies, 1 gourami, 2 tetras και 4 neon ειναι οκ. Απο τις κιχλιδες, τα labidos και aulonacara και τα αγγελοψαρα πρεπει να φυογυν - τα μεν λογω ειδικων συνθηκων που χρειαζονται, τα δε λογω τελικου μεγεθους - και στις δυο περιπτωσεις ειναι πολυ λιγα τα λιτρα. Τα cacatuoides ειναι κι αυτα αρκετα ευαισθητα και δεν θα τα συμβουλευα. Τα κριμπενσις, αν ειναι ζευγαρι, ειναι η καλυτερη επιλογη (με την προσθηκη 1-2 σπηλιων), και με τον ορο να μην μπουν αλλες κιχλιδες μεσα.

Πριν παμε στην βοηθεια για το στρωσιμο του νερου, (που κατα την γνωμη μου εχει στρωσει εστω και ακουσια), θαπρεπε να προμηθευτεις με μερικα απαραιτητα τεστ. Αμμωνια, nitrites (NO2) nitrates (NO3). Βγαλε τα παραπανησια ψαρια (αφου πρωτα συνενοηθεις με το μαγαζι που τα πηρες και σιγουρευτεις οτι θα τα δεχτει πισω), κανε μετρησεις και ανακοινωσε τις εδω.

FfF
09-02-03, 14:12
Λοιπον επειδη αποφασισα να ακολουθησω τις "εντολες" του tolis θα: απομακρυνω τα ψαρια που ολοι συμφωνησατε πως πρεπει να φυγουν αμεσα κρατωντας τα neon, tetras, gourami, guppies, kribensis και το γλυφτη μεχρι αυριο και επισης θα κανω τις μετρησεις που μου ειπατε. Θα ηθελα να μου πειτε
1. Καποιο/α τεστ αξιοπιστο/α (αμα μου λεγατε και την τιμη πανω κατω θα το εκτιμουσα δεοντως), και
2. Εαν αυριο το πρωι απομακρυνω τα εν λογω ψαρια πρεπει να περιμενω καποιο διαστημα ωσπου να κανω τις μετρησεις (υποθετω πως θα διαταραχθει η ισορροπια του νερου)..
Ευχαριστω και παλι για τη βοηθεια και θα επανελθω με τα νεα για τις επομενες ενεργειες...

pavloukos
09-02-03, 15:10
Καλώς ήρθες FfF.
Εγώ έχω τα test της Τetra για αμμωνία (ΝΗ3), νιτρίτη (NO2), νιτράτη (NO3), ανθρακική σκληρότητα (kH), ολική σκληρότητα (gH) και συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH) και τα προμηθεύτικα 5 ευρώ έκαστο. Επίσης πολλοί προτείνουν και τα προϊόντα της Aquarium Pharmaceuticals, από τα οποία εγώ έχω το τεστ για νιτράτη και το προμηθεύτηκα 8 ευρώ. Ίσως βρεις και καλύτερες τιμές on-line από http://www.aquaristikshop.com και http://www.aquaristic.net.

FfF
09-02-03, 19:44
Λοιπον λετε και ξαναλετε στους καινουριους να ρωτανε οτιδηποτε και να ζητανε βοηθεια κι εγω φαινεται το πηρα τοις μετρητοις και δεν θα σας αφησω σε ησυχια :D (τουλαχιστον μεχρι να μου κατασχεσετε το ενυδρειο). Θα μπορουσε καποιος να με βοηθησει ή να με παραπεμψει καπου για τα επομενα?
1. Λαμπα blacklight στο ενυδρειο (αν ενδεικνυτε και αν ναι σε τι ισχυ για να εχει αποτελεσμα (70λιτρα)),
2. Χρηση καποιων εναλλακτικων υλικων αντι για πετρες (π.χ. καποια πλαστικα και αν ειναι δυνατη απο που μπορω να τα προμηθευτω),
3. Καποιο καλο link για τα shell dwellers (tanganyika species) που αναφερει ο stefanos.f (επιμενω οπως ηλπιζες :lol: ) παραπανω, και
4. Θα ηθελα να ξαναρωτησω (συγγνωμη αν γινομαι κουραστικος) αν μπορω να κανω τα τεστ αυριο δεδομενου οτι τα ψαρια που θα απομακρυνω θα τα απομακρυνω κι αυτα αυριο το πρωι.

salcon
09-02-03, 20:25
Καλως ηρθες και απο μενα.
Σκληροτητα και ph δεν επηρεαζονται απο τα ψαρια(το αντιθετο ομως... συμβαινει!!).Στα υπολοιπα θα δεις διαφορα αργοτερα αφου εξαρτωνται και απο τον αριθμο των ψαριων,ποσοτητα τροφης,αποβλητων,φυτων κ.τ.λ
Ετσι κι'αλλιως πρεπει να κανεις μετρησεις γιατι θα υπαρχουν ακομα ψαρια μεσα.
Αν γραψεις στο Google shell dwellers (tanganyika species) θα σε οδηγησει σε πολλα link.
Ριξε και μια ματια στην κατηγορια Κιχλιδες .Θα σε βοηθησει πολυ.
Γιατι πλαστικα και οχι πετρουλες ,ξυλακια και αλλα φυσικα?(τετοια ειδη -για να συμπληρωσω για πιο πανω- και μοχι μονο,ειναι αυτα που θα επιρεασουν GH,KH,PH)

FfF
09-02-03, 20:38
Σκεφτηκα για κατι εναλλακτικο λογω του βαρους των πετρων αλλα και για τον ιδιο λογω που το απορριπτεις κι εσυ γιατι πιθανοτατα θα ειναι ασβεστιλιθικες (αν και αυτο ελεγχεται το ξερω το ξερω το ξυδακι) και θα επηρεαζουν τις παραμετρους αυτες...

salcon
09-02-03, 20:54
Δεν απορριπτω ισα ισα για κιχλιδες ειναι οτι πρεπει. Θα σου πιρεασουν θετικα την χημεια του νερου σου gia kixlidew (οχι το ξυλο αλλα οι πετρες πραγμα που το χρειαζεσαι. http://www.mongabay.com/fish/lake_tanganyika_cichlids.htm Ετσι μια γενικη ιδεα να παρεις για tanganika
Οσο για το βαρος των πετρων δε θα βαλεις ολοκληρους βραχους.Οσο σε περνει για τον χωρο σου.ναι ειναι βαρος αλλα μπαινει και πιο λιγο νερο.

stefanos.f
10-02-03, 00:39
Φιλε μου FfF οσον αφορα τις Αφρικανικες Κιχλιδες μπορεις να με ρωτησεις οποτε και οτι θες... αρκει να ξερω τις απαντησεις :lol: Α και χαιρομαι που επιμενεις για αυτα τα ψαρια :wink: Θα χρειαστει να ριξεις βεβαια αρκετο διαβασμα για να μαθεις καποιες απο τις βασικες τους απαιτησεις αλλα ελπιζω αυτο να μην σου ανακοψει τον ενθουσιασμο! Προτιμησε την αμμο σαν υποστρωμα, χρησιμοποιησε αρκετες πετρες φτιαχνοντας σπηλιες, και... στην περιπτωση των shell dwellers θα χρειαστεις και αρκετα αδεια κελυφη σαλιγκαριων! Διαβασε... διαβασε... διαβασε...... εγω διαβαζω για τις Αφρικανικες Κιχλιδες καθε μερα εδω και τεσσερα χρονια και ακομα εχω παρα πολλα να μαθω 8) Για αρχη ριξε μια ματια σε αυτο το site www.tanganyikan-cichlids.co.uk και πηγαινε στα αρθρα (Articles) και ριξε μια ματια στα ειδη τις οικογενειας Lamprologus. Καποια επισης πολυ ενδιαφεροντα αρθρα σχετικα θα βρεις στα site www.cichlidae.com/tanks/t041.html και www.cichlidae.com/tanks/t029.html και www.cichlidae.com/tanks/t014.html και www.cichlidae.com/tanks/t016.html και μολις τελειωσεις με αυτα σου εχω κι αλλα! :lol: Αντε και καλο διαβασμα :wink:

polleni
10-02-03, 03:13
Στο τελευταίο που δεν σου απάντησαν είναι η λάμπα blacklight. Επειδή το μήκος κύματός της παραείναι στο υπεριώδες, κάνει περίθλαση μέσα στα σωματίδια του νερού και δημιουργεί ένα αντιαισθητικό γαλακτώδες ενυδρείο. Αντίθετα, για τον ίδιο σκοπό με πολύ καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις λεγόμενες "ακτινικές" που είναι μπλε χρώματος. Περίθλαση γίνεται πάλι αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό..

FfF
10-02-03, 15:59
Λοιπον εκανα μετρησεις για αμμωνια (0) και ρΗ (8-8.5) με τα τεστ της tetra. Δεν αγορασα τα αλλα τεστ γιατι το θεωρησα κοροιδια καποιοι να τα παιρνουν με 5 ευρω και εγω να πρεπει να πληρωσω 14 για το καθενα (george μιας που εισαι απο Θεσ/νικη μπορεις να μου πεις απο που τα αγοραζεις και ποσο?). Μολις παρω και τα αλλα θα ανακοινωσω τις μετρησεις. Εντωμεταξυ εδιωξα τα ψαρια που μου ειπε ο tolis :( :( :( .

george
10-02-03, 16:44
Kαι πολυ καλα εκανες !!
Σχετικα με τις τιμες δυστηχως υπαρχουν μεγαλες διαφορες απο αυτες που θα βρεις στο ιντερνετ !
Τωρα ομως θα πρεπει να κανεις μετρησεις για αυτο καλυτερα να τα αγορασεις απο καποιο μαγαζι παρα να καθυστερησεις 10-15 μερες για αν σου ερθουν απο Γερμανια.
Ψαξε στα μαγαζια...το συγκεκριμενο που ψωνισες τα ψαρια ειναι ακριβο.
Διαβασε στην κατηγορια "Μαγαζια" για διευθυνσεις καταστηματων στην Θεσσαλονικη.
Το ΡΗ σου ειναι σχετικα υψηλο αλλα μην στεναχωριεσαι γιατι στην Θεσ/νικη το νερο εχει περιπου αυτην την τιμη.
Το ενυδρειο σου μαλλον εχει στρωσει οποτε μπορεις να προσθεσεις και αλλα ψαρια που μπορουν να συμβιωσουν με αυτα που εχεις καθως και καποια αληθινα φυτα.

Διαβασε τα posts και ψαξε στο ιντερνετ για ψαρια που σε ενδιαφερουν και πριν αγορασεις ζητησε την γνωμη μας.
Θα βρεις πολλα ενδιαφεροντα αρθρα στο παρακατω site και στην κατηγορια "κοινωνικο ενυδρειο " επιλογες απο ψαρια καταλληλα για την περιπτωση σου : http://tsamis.aaquaria.com/

Obelix(Reifen)
10-02-03, 17:37
Παιδεία σαν να το έχουμε παρακάνει.
Κάποιοι προτείνουν ένα Community ,κάποιοι λένε βαλε Shell-dwellers,o άλλος λέει κάνε διακοσμήσει για τα Δευτέρα ,ο 3f ρωτάει για Black-light,και άλλος λέει βαλε φυτά , δεν ξέρω τι ενυδρείο θέλει να φτιάξει ο 3F και σαν μην μου έφταναν όλα αυτά μου έχουν τελειώσει και τα laxotanil. :cry: :cry: :cry:

FfF
10-02-03, 19:44
Δεν χρειαζεται να συγχυζεσαι φιλε pleco ειναι πολυ απλα τα πραματα. Δεν προσπαθω να φτιαξω ενα καινουριο ενυδρειο αλλα να κανω το ενυδρειο μου υγιες. Μην κατηγορεις τις διαφορες γνωμες γιατι εγω τις επιδιωξα αφου ετυχα τοσο θερμης υποδοχης και με βοηθησαν πραγματικα πολυ. Κι ουτε ειπα πως φτιαχνω ενα ενυδρειο με shell-dwellers αλλα ενα κοινωνικο ενυδρειο απομακρυνοντας τα πολλα ακαταλληλα ψαρια. Τωρα εχω 2 neon, 2 tetras (τιγρακια), 1 gourami, 2 kribensis και ενα γλυφτη και ειμαι στο σταδιο ελεγχου των παραμετρων του νερου που μου συστησατε και αφου σας συμβουλευτω την προσθηκη καποιων ψαριων. :D
Δηλαδη george θα πρεπει να κανω κατι για τη μειωση του ρΗ ή και ψαρια οπως τα neon που θελουν ουδετερο ρΗ θα τα αφησω σε τοσο υψηλο?

vision
10-02-03, 20:11
Γραφεις οτι θα κρατησεις το γλυφτη. Αν ειναι ο γλυφτης το ψαρι που νομιζω (Gyrinocheilus aymonieri) ειναι ενα ψαρι κατα τη γνωμη μου ακαταληλλο για κοινωνικο ενυδρειο. Οταν ειναι μικρο ολα ειναι καλα αλλα να ξερεις οτι γινεται πολυ μεγαλο (<20 cm) και γινετε και επιθετικο. Χρησιμοποιει τη βεντουζα του και κολαει πανω στα αλλα ψαρακια. Προσπαθησε να βρεις ottos η ancistrus. Και τα δυο αυτα ψαρακια δεν γινονται πολυ μεγαλα ειναι ειρηνικα και τρωνε την αλγη(εκτος νυματοειδους).
be well Vision

george
10-02-03, 22:00
Δηλαδη george θα πρεπει να κανω κατι για τη μειωση του ρΗ ή και ψαρια οπως τα neon που θελουν ουδετερο ρΗ θα τα αφησω σε τοσο υψηλο?

Aφησε το οπως ειναι.

Obelix(Reifen)
10-02-03, 22:30
Δεν τα έχω μαζί σου αλλά με μας .
Αφού θέλεις τέτοιου είδους ενυδρείο ας πάμε παρακάτω.
Θέλεις να βάλεις αληθινά φυτά ?
Τα τιγράκια που έχεις είναι αυτά? http://www.petfish.net/tiger_barb.htm
Αν ναι μάλλον θα πρέπει να φύγουν και λόγω μεγέθους αλλά και <<χαραχτήρα>>.
Τα νέον θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 6 γιατί κάποια ψαριά όπως αυτά μπαίνουν σε μικρά κοπάδια και όχι σε ζευγάρια .
Τα Ottos (3 )στα συστήνω και εγώ ανεπιφύλακτα ενώ για τα Ancistrus καλύτερα όχι.
Ο συνδυασμός Krib-Gourami μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε τόσο μικρό ενυδρείο(60/46/31) χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος για αυτό περίμενε και τι θα πουν και οι άλλοι.

FfF
11-02-03, 00:51
Τα λεγομενα "τιγρακια" (ετσι τα αγορασα) ειναι τα serpae tetras...
Αληθινα φυτα οχι σε αυτη τη φαση τουλαχιστον ισως λιγο αργοτερα.
Οσο για τα neon αυριο θα παρω 4-5 ακομη.

Obelix(Reifen)
11-02-03, 04:45
Διάβασε και αποφάσισε μόνος αν θέλεις να τα κρατήσεις .
http://www.petlibrary.com/fw_trop_serpae.htm

http://www.aquahobby.com/gallery/gserpae.html

http://www.aquahobby.com/gallery/gserpaem.html

halvas69
11-02-03, 08:26
Δεν θα στο συνιστούσα να βάλεις και τα 2 είδη μαζί (Τιγράκια & ΝΕΟΝ)
Τα "Τιγράκια", έχουν το κακό συνήθειο να τσιμπολογούν τα πτερύγια των άλλων ψαριών,
χμμμμ.... ακόμα και τα δικά τους :shock:

sot-zoe
11-02-03, 12:59
Τα kribensis ειναι ζευγαρι ;
Παντως εγω στην θεση σου και με βαση τα λιτρα σου θα εβαζα ενα ζευγαρι kribensis , 8 - 10 νεον , 8 - 10 καρδιναλιους , 2 κορρυντορας , 3-4 οττοκυκλους και καποια ευκολα φυτα για αρχη ( ολο και καποια κλαδεματα θα υπαρχουν στην περιοχη σου )
Να εισαι σιγουρος οτι θα πετυχει κατι τετοιο και δεν ειναι και παρα πολυ δυσκολο απο την στιγμη που εχει στρωσει το νερο σου και κανεις και τις αλλαγες σου τακτικα .
Σου ευχομαι καλη επιτυχια και πολυ διαβασμα .

george
11-02-03, 13:21
H εμπειρια μου με τα kribensis στο ενυδρειο μου ηταν απογοητευτικη.
Ειχα ενα ζευγαρι...ολα ηταν μια χαρα...συμβιωναν αρμονικα με τα υπολοιπα ψαρια.
Εχω ενα πηλινο γλαστρακι και το ειχαν κανει "σπιτι" τους.
Μια μερα...αποφασισαν να "αγαπηθουνε" και εγινε ο χαμος !!!
Κυνηγουσαν τους παντες και τα παντα...ηθελαν τον χωρο γυρω απο το γλαστρακι δικο τους (τυπικη συμπεριφορα) και εκαναν ανω κατω το ενυδρειο.
Τους εδωσα μια εβδομαδα προθεσμια αλλα δεν αλλαξε τιποτα με αποτελεσμα να απομακρυνω τον αρσενικο.
Οσον αφορα τα sarpae tetra....εχω 3 και δεν δημιουργησαν ποτε προβλημα.

FfF
11-02-03, 13:46
Οσον αφορα τα serpae tetras αποφασισα να τα κρατησω αφου ζουν με τα neon 1 μηνα χωρις τσιμπηματα κλπ. Ισα ισα δεν δειχνει να τα απασχολει και ιδιαιτερα η παρουσια τους. Ετσι σκεφτομαι προς το παρον 5 neon (ωστε να γινουν 7 συνολο) και 3 οττοκυκλους. Καλα ειναι?
Οσο για κλαδεματα κλπ. θα με πεισετε μαλλον αν συνεχισετε ετσι για αληθινα φυτα και οποιος εχει (Θεσ/νικη) ευπροσδεκτα. ***Ερχομαι στο χωρο σας 09.00-24.00 και με δικο μου σακουλακι αν θελετε*** :D :D Παντως φυτα μετα απο κανα 2-3 βδομαδες (να τελειωσει κι αυτη η ρημαδα η εξεταστικη βλεπετε- ναι φοιτητης ειμαι). Εδω σε 3 ωρες γραφω χημεια και καθομαι στο forum τωρα. Τι σε 3 ωρες? Διαβααασμααααααα...

paparatsi
11-02-03, 15:12
Φυτα σε 2-3 εβδομαδες μαλιστα,μαλιστα...

Κατι θα κανουμε και για σενα τωρα που εφυγε η αλγη. Οποτε το αποφασισεις στειλε ενα pm για να δουμε τι μπορουμε να σου δωσουμε.

Αντε καλη αρχη με τα μποστανια :wink:

FfF
12-02-03, 17:10
Λοιπον δεν ξερω αμα εχω αρχισει να γινομαι κουραστικος :) αλλα προς το παρον δεν μου φαινεται να σας αφηνω σε ησυχια εγω και τα ψαρακια μου.. Σημερα εκανα ολα τα τεστ (με τα tetra tests) και τα αποτελεσματα ειναι τα εξης
GH=15
KH=9
NH3=0
nitrite=<0.3
nitrate=25
pH=8.5 μην σας πω και λιγο παραπανω
Τα 2 τελευταια too much ε? Τι να κανω?
Το ενυδρειο μου (70λτ) εχει τωρα 2 kribensis, 2 serpae tetras, 1 dwarf gourami kai 8 neon. Εψαξα να βρω οττοκυκλους (Θεσ/νικη) αλλα δεν βρηκα. Σκεφτομαι να παρω 3 corydoras (πιστευω να βρω ποιο ευκολα). Τι λετε? Δεν ενδεικνυνται οπως και οι οττοκυκλοι για την αλγη? Αν συμφωνειτε να προτιμησω καποιο συγκεκριμενο ειδος?
Επισης αγορασα ενα ξυλο (εχει ταμπελακι της aquatika). Να το βρασω? O petshopas μου ειπε μονο να το ξεπλυνω καλα με νερο για να "κανει δουλεια" στο ενυδρειο και να μην ειναι απλα διακοσμητικο. Ακομη πηρα μερικες πανεμορφες πετρουλες απο τη συλλογη μιας φιλης γεωλογου η οποια με διαβεβαιωσε (κατεβασε κανα δυο βιβλια απο το παταρι) οτι δεν ειναι ασβεστολιθικες. Ο,τι αλλο κι αν ειναι μπορω να τις χρησιμοποιησω αφοβα αφου τις πλυνω καλα (και χλωρινη κλπ)?
(paparatsi σ'ευχαριστω πολυ για την προθυμια σου. Θα σου στειλω pm :D :D :D )

annivas2000
12-02-03, 23:11
Τα corydoras δεν τρωνε αλγη........
Το ξυλο ξεπλυνε το απλως (στην αρχη μπορει να μην καθεται στο βυθο, θα χρειαστει κανα 2 μερες να το συγκρατεις).......
Τις πετρες αφου ειναι σιγουρο οτι δεν ειναι αβεστολιθικες ειναι οκ....
Περιμενε να δεις τι θα κανει το ξυλο στο ph και μετα βλεπεις.....
Τα νιτρικα με λιγο πιο συχνες αλλαγες θα τα κατεβασεις......

PS. Εχω την αμυδρη εντυπωση οτι δεν ξεκινησες το διαβασμα ακομα...

FfF
13-02-03, 01:55
Ok sorry για το μαργαριταρι με τα corydoras και την αλγη αλλα ουτε μια εβδιμαδα δεν περασε ρε συ annivas που το πηρα πιο ζεστα το θεμα.. Κι ολο κολλαω περισσοτερο.. Οσο για το διαβασμα αρκει να σου πω οτι διαβαζω (internet) οσο δεν εχω διαβασει στις πανελλαδικες :shock: :shock: :shock: Δικαιολογειτε ομως και καμια κοτσανα τωρα στην αρχη ε? :D

FfF
13-02-03, 02:01
Ααα και μου ειπαν σε ενα ενυδρειαδικο να μην κανω αλλαγη τουλαχιστον για 10 μερες λογω εργων στο δικτυο κλπ. της ΕΥΑΘ (Θεσ/νικη-κεντρο). Εχει υποπεσει στην αντιληψη σας κατι τετοιο?

Emmanuela
13-02-03, 02:03
Μην τον αποπερνετε καλε τον ανθρωπο :P :P Σιγα σιγα, εχει τοσα πολλα να μαθει που και συνεχεια να διαβαζει, θα εχει πολλες αποριες! Ακομα και εγω που εδω και ενα χρονο εχω διαβασει τα απειρα και ασχολουμαι το περισσοτερο του χρονου μου εχω πολλες αποριες και ζηταω απαντησεις απο αυτους που ξερουν καλυτερα! Και λεω και καμια κοτσανα που και που :P :P

FfF παρε το ζεστα, διαβαζε οσο μπορεις, ρωτα εδω οτι θες ωστε να σου λυθουν οι αποριες σου και θα δεις οσο περναει ο καιρος θα αγαπς πιο πολυ το χομπυ :) :) :) Ειμαι σιγουρη!

polleni
13-02-03, 02:58
Εφόσον διαβάζεις τελικά θα την βρείς την άκρη... και έχεις και κάποια σημαντική βοήθεια από εδώ. Οσον αφορά τα έργα στο δίκτυο, δεν καταλαβαίνω την μπαρούφα που σου πέταξαν. Δηλαδή ο εν λόγω κύριος δεν σκοπεύει να πλυθεί ή να πιεί νερό για τις επόμενες 10 μέρες ; Κάνε κανονικά τις αλλαγές σου και - τουλάχιστον για το διάστημα αυτό - βάζει και 20% παραπάνω water conditioner. Απλά για ασφάλεια.

vision
13-02-03, 21:01
Ottocinclus φερνουν το Ιχθυιες(Ιασωνιδου) και ο Αμαζονιος
(Αγγελακη) αν δεν κανω λαθος. Παρε να διαβασεις το Ενυδρεια του Michel Martin το εχουν τα pet shops. Αν ξερεις Αγγλικα και ενδιαφερεσαι πανε Amazon και παρειγγηλε το Aquarium Atlas vol.1(Baensch) θα μαθεις αρκετα απο αυτο το βιβλιο.

FfF
13-02-03, 23:34
Να σαι καλα ρε vision οι οττοκυκλοι ειναι ηδη κολλημενοι στα τζαμια του ενυδρειου μου. Το μονο μαγαζι που δεν ειχα παει ηταν ο Αμαζονιος στην Αγγελακη γιατι πηγα σ'αυτο στην Ανθεων και δεν ειχε. :D :D
Και μιας που αρχισα να γραφω να σας απασχολησω και λιγο? Ναι? Ενταξει.. Λοιπον αγορασα το απογευμα 3 απο τα αστερακια της Aquarium Pharmaceuticals αυτα για βιολογικο φιλτραρισμα. Το φιλτρο μου ειναι εσωτερικο ενσωματωμενο στο ενυδρειο (juwel 70lt.) με την εξης συνθεση (συμφωνα με τη ροη του νερου) - 3 λεπτα σφουγγαρακια υαλοβαμβακα, 1 με ενεργο ανθρακα (το οποιο πεταξα χθες αφου περασε ενας μηνας και δεν εβαλα αλλο στη θεση του), 2 χοντρα με μεγαλους πορους, 1 χοντρο με λεπτους πορους και μια αδεια θεση για ακομη ενα τετοιο. Τα σφουγγαρακια αυτα τα περιελαμβανε το ενυδρειο και τη σειρα την αναφερει το manual. Σκεφτηκα για τα αστερακια αφου διαβασα καποιο προηγουμενο post και για να αποτελουν το τελευταιο σταδιο φιλτρανσης. Σκεφτηκα σωστα? Θα κανει δουλεια? Ακομη εχω κι αλλο κενο χωρο στο φιλτρο. Να βαλω καποιο αλλο υλικο και αν ναι ποιο και σε ποιο σταδιο φιλτρανσης?
Υ.Γ. Σας επρηξα παλι...... :D :D :D

soza
13-02-03, 23:45
Τα αστερακια ειναι οντως ενα πολυ καλο βιολογικο υλικο(γι'αυτο εξαλλου ειναι και αρκετα τσιμπημενη η τιμη τους..)
Εγω αν ειχα ελευθερο χωρο στο φιλτρο μου, θα εβαζα ειτε αστερακια , ειτε βιοσφαιρες(παρα πολυ καλες και αυτες) , ειτε το λεγομενο μακαρονι(αυτο καλυτερα να μπει σε μια καλτσα, καθοτι ειναι μικρα κομματακια).
Και τα τρια κανουν καλα την δουλεια τους, η επιλογη ειναι δικη σου.
εγω παντως στο δικο μου φιλτρο , εχω βαλει μια καλτσα με μακαρονι και μεσα υπαρχουν και καποια αστερακια :wink:

kroud
13-02-03, 23:58
Καλυτερα να βαλεις 5 αστερακια(3 δεν ειναι αρκετα για τα λιτρα σου) και πανω μεσα στο φιλτρο δεμενα σε μια καλτσα ακριβως πανω απο το τελευταιο σφουγγαρι(με τους λεπτους πορους οπως ανεφερες)στο κενο σημειο.Προσεξε μονο μην κλεισεις την ροη του φιλτρου κατα την τοποθετηση.Μετα τα σφουγγαρια και ο υαλοβαμβακας.
Δεν χρειαζεσαι τιποτα αλλο.