PDA

Επιστροφή στο Forum : Βοηθεια! Ψαχνω πηγες για εξοπλισμο.


vlu
05-02-03, 21:06
Θελω να μετατρεψω ενα απο τα ενυδρεια μου σε θαλασσινο (ισως και reef, αν μου πανε ολα καλα) και εχω καποιες αποριες σχετικα με το θα μπορεσω να προμηθευτω καποιον πιο ειδικο εξοπλισμο.

Το ενυδρειο ειναι γωνιακο με στρογγυλη προσοψη ~100λιτρα (δεν εχω μπορεσει να το υπολογισω ακριβως ακομη λογω του σχηματος)
και εχει καπακι με δυο λαμπες φθοριου 15W.

Ψαχνω απο που μπορω να βρω λαμπες Power Compact/Compact Flouresent για να τις χωρεσω στην υπαρχουσα θηκη???

Εχω κι αλλες αποριες αλλα σιγα-σιγα...

PS: Θελω να αποφυγω το Metal Halide γιατι δεν θελω να βγαλω το καλυμμα του ενυδρειου

Οποιαδηποτε πληροφορια ειναι ευπροσδεκτη :)

kroud
06-02-03, 08:37
Μαλλον δεν θα διαβασες το προηγουμενο topic.
Θα σε απογοητευσω αλλα 100 λιτρα και reef δεν μου ακουγεται πολυ καλο.
Διαβασε σε παρακαλω τα παλιοτερα topic στο θαλασσινο και μην βιαστεις να ρωτησεις οτιδηποτε.
Οταν λες γωνιακο να υποθεσω οτι εχει της Juwel το trigon 190 ή το Delta 100?

vlu
06-02-03, 10:34
Διαβασα τα προηγουμενα topic αλλα εχω διαβασει και πολλα αλλα topic κυριως στο www.nano-reef.com που δειχνουν οτι αυτο ειναι εφικτο (δεν λεω οτι ειναι ευκολο). Δεν εχω πολυ υψηλες προσδοκιες, σκοπευω για ενα FOWLR και αν ολα πανε καλα ισως προσθεσω καποια soft corals και καποια ανθεκτικα ασπονδυλα. Οπως και να εχει θα αυξησω λιγο την χωρητικοτητα με την προσθηκη ενος sump (δεν ξερω πως να το πω στα ελληνικα) κατω απο το ενυδρειο.
Επισης ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ!!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ!!! :o
Το ενυδρειο ειναι ενα IMAGE που το βρηκα σε καλη τιμη και προς το παρον λειτουργει με γλυκο νερο.
Αν ξερεις να μου πεις που θα μπορουσα να βρω αυτο το ειδος του φωτισμου θα με βοηθουσες πολυ.
Ευχαριστω Νικο για την τοσο συντομη απαντηση :)

george
06-02-03, 10:51
Ριξε μια ματια σε on-line μαγαζια οπως :
http://www.aquaristik.net
www.aquaristikshop.de
www.seame.com

vlu
06-02-03, 15:55
Thanks για τα site.
Δυστυχως δεν εχουν τους συγκεκριμενους τυπους λαμπας. Επιμενω σ' αυτους γιατι απο οτι εχω διαβασει ειναι οτι καλυτερο για reef μετα τα Metal Halide.

Εχει καποιος απο εδω εμπειρια με το συγκεκριμενο ειδος φωτισμου??

Obelix(Reifen)
06-02-03, 16:12
http://www.aquatics-online.co.uk/acatalog/Online_Catalogue_Lighting_11.html

vlu
06-02-03, 16:47
Thanks pleco.
To site εχει τις λαμπες. Θα κοιταξω την ισοτιμια να δω αν ειναι καλες οι τιμες.
Το καλυτερο θα ηταν να τις εβλεπα απο κοντα πριν τις αγορασω για να δω τις διαστασεις τους και την αποδοση τους ακριβως... (ισως ζηταω πολλα ομως)
Ακομη ψαχνω για καποιο μερος στην Αθηνα που να εχει τα απαραιτητα υδραυλικα ¨εξαρτηματα¨ για την κατασκευη του sump (σωληνες, ενωσεις, bulkheads, βαλβιδες κλπ)
Αν καποιος ξερει κατι...

Obelix(Reifen)
06-02-03, 20:18
Γιατί δεν στέλνεις ένα e-mail και ρώτα αλλά στείλε και στα δυο που έχει μιας και το ένα δεν λειτουργεί.

vlu
06-02-03, 20:22
Στο τελος αυτο με βλεπω να κανω, αφου δεν εχω καταφερει να βρω τιποτα απο αυτα που χρειαζομαι εδω, για να στησω το ενυδρειο ετσι οπως το θελω... :?

tm
07-02-03, 13:00
Υδραυλικα εξαρτηματα

ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Λ.ΚΗΦΗΣΟΥ κ ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ τηλ. 210 3475717

vlu
07-02-03, 13:47
Ευχαριστω για τη βοηθεια παιδια. Θα κοιταξω τι θα μπορεσω βρω απο τις πηγες που μου δωσατε και ελπιζω μεσα στο μηνα να εχω καταφερει να στησω το ενυδρειο.

Θα ενημερωσω οταν το κανω. :)

PS1: tm εχεις χρησιμοποιησει πραγματα απο εκει?

tm
09-02-03, 01:48
Εχω παει στο καταστημα για να ενημερωθω σχετικα με το τι υπαρχει.
Απο αυτο το καταστημα αγοραζουν εξοπλισμο [p.v.c. σωληνες κ.α]
πολλες μοναδες ιχθυοκαλλιεργειας και αρκετα απο οσο ξερω aquarium shop στην Αθηνα.

vlu
09-02-03, 14:04
Εχω μεγαλη δυσκολια στο να βρω τα συγκεκριμενα φωτα για το ενυδρειο. Εχει καποιος να μου κανει καμμια αλλη προταση για φωτισμο? Το προβλημα ειναι οτι πρεπει να χωρεσω ισχυρο φωτισμο σε μικρο χωρο και σε πολυ μικρη αποσταση απο το νερο... :?: :?: :?:

polleni
09-02-03, 15:34
Για reef tank (αναφέρομαι βέβαια σε κανονικό reef tank - όχι δύο βράχια και μία ανεμώνη) η λύση είναι οι Metal halide και μόνον. Οι υπόλοιπες λύσεις είναι ημίμετρα και ειδικά για κάποιον που τώρα ξεκινάει δεν νομίζω ότι μπορούν να συζητιούνται. Ο σωστός φωτισμός ειδικά για το ενυδρείο που συζητάς είναι ίσως το σημαντικώτερο θέμα. Επίσης, το να είναι οι λάμπες πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού δεν συνιστάται διότι λόγω της αεραντλίας θα σχηματιστεί ταχύτατα ένα στρώμα αλατιού το οποίο θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ποσότητα του φωτός.

Καταλαβαίνω ότι δεν θες να βγάλεις το καπάκι αλλά σε τέτοιου είδουε ενυδρεία κυττάς τι πρέπει να γίνει και όχι το πως θάθελες να γίνει. Και, πίστεψέ με, δεν υπάρχουνε τόσοι πολλοί τρόποι. Χρειάζεσαι 100 - 150 Watt φωτισμού και τουλάχιστον 1 ή δύο ακτινικές. Αν πάς να βάλεις fluorescents θα χρειαστεί να καλύψεις όλη την επιφάνεια του ενυδρείου σου ενώ με την metal halide θα έχεις μόνον το πρόβλημα του που θα βάλεις την ακτινική.

Το σχήμα του ενυδρείου σου (γωνιακό και με κυρτό γυαλί) είναι ένας ακόμη λόγος για να βάλεις metal halide.

Επίσης ο σχεδιασμός του sump σε τέτοιου μεγέθους ενυδρείο θέλει πολύ προσοχή γιατί μπορεί αντί να ωφελήσει να βλάψει το ενυδρείο.

Ενα άλλο θέμα είναι ότι δεν νομίζω ότι όλα όσα θα χρειαστεί για υποστήριξη αυτό το ενυδρείο χωράνε από κάτω ή μέσα σε ένα μικρό sump. Υπολόγιζε (εκτός από τα υλικά φιλτραρίσματος) σε calcium reactor, skimmer, UV lamp, at least two powerheards, air pump, chiller κ.λ.π.


Τέλος, με κλειστό καπάκι - έστω και αν μιλάμε για 3-4 fluorescent η θερμοκρασία που θα αναπτύσσεται, ειδικά το καλοκαίρι, θα κάνει απαραίτητη την χρήση chiller μια και δεν έχεις καν την δυνατότητα να κλείσεις τον φωτισμό ή να τον ελαττώσεις χωρίς να έχεις απώλειες. Η metal halide ειδικά αν μπει 30-40 πόντους πανω από το ενυδρείο, αφήνει χώρο για κάποιο ρεύμα αέρα.

Σε τόσο μικρά ενυδρεία, ακόμη και οι κεφαλές από το φίλτρο, το skimmer, την UV lamp ή ο,τιδήποτε άλλο προσθέτουν θερμότητα και δημιουργούν προβλήματα. Χωρίς κανενός είδους θέρμανση και με ανοιχτό καπάκι το καλοκαίρι φτάνεις σε θερμοκρασίες 28 βαθμών με λιγώτερο φωτισμό από αυτόν που χρειάζεσαι. Δεν συζητάμε που φτάνεις σε μέρες που η θερμοκρασία είναι πράγματι ψηλή - και να θυμάσαι δεν έχεις και την δυνατότητα μεγάλων ή συχνών αλλαγών νερού.

Υπάρχουνε πολλά θέματα που θέλουνε διερεύνηση.. Οσο για το συμπλήρωμα των απωλειών νερού, δεν είναι απλά "βάζω απιονισμένο" - ξέχωρα από το τι εννοείς με το "απιονισμένο" [ δεν θα αναφερθώ καν στις ξεχωριστές στήλες για ανιόντα και για κατιόντα - υποθέτω απλά ότι κάτι δεν κατάλαβες, αυτό το πράγμα δεν υπάρχει ]. Είναι επίσης ότι απώλειες έχεις και από τα skimmers αλλά εκεί το νερό που φεύγει είναι θαλασσινό, οπότε θα πρέπει να αναπληρώσεις ΚΑΙ το θαλασσινό που φεύγει. Κοινώς πρέπει να μετράς συνέχεια την αλατότητα και να φτιάξεις ένα μείγμα νερού το οποίο κ.λ.π.

IME, IMO.

vlu
10-02-03, 21:40
Ευχαριστω πολυ για το χρονο που διεθεσες, για το πληθος των σημειων που αναφερεις και τις συμβουλες που δινεις, ειδικα επειδη προερχονται απο εναν ανθρωπο με εμπειρια στο αντικειμενο.
Θα ηθελα ομως να μου λυσεις και καποιες αλλες αποριες, εφοσον εθιξες καποια θεματα, αν δεν ειναι κοπος. (Ισως θα επρεπε να δημιουργησουμε ενα νεο thread για τα θεματα που θιγουμε εδω, αλλα αφου ξεκινησε εδω ας συνεχισουμε και αν νομιζει ο administrator οτι πρεπει να αλαξουμε μας το λεει)
Να ξεκινησω λεγοντας οτι αυτη την εποχη διαβαζω οσο μπορω για το θεμα και εχοντας και μια μικρη εμπειρια στο γλυκο νερο προσπαθω να κατανοησω αυτα που διαβαζω και να μην ζαλιζω τον καθενα με αποριες για πολυ βασικα πραγματα. Παρολα αυτα θα θελα να μαθω οσα περισσοτερα μπορω απο ανθρωπους με εμπειρια στο αντικειμενο.
Στο θεμα τωρα...

Θελω πολυ να στησω ενα reef, αλλα ξερω οτι ειμαι πολυ "μικρος" ακομα για τετοιου ειδους εγχειρημα. Παρολα αυτα, αν ολα μου πανε καλα σε καποιο βαθος χρονου, θα ηθελα να μπορω να προσθεσω στο FOWLR (Fish Only With Live Rock) ενυδρειο που θα στησω καποια ασπονδυλα (ανεμονες, soft corals και αν μπορεσω LPS και LPS), γι' αυτο κοιταω απο τωρα το σωστο φωτισμο που πιστευω οτι ειναι το πιο βασικο σε ενα reef ενυδρειο. Πιστευω επισης οτι τα Metal Halide ειναι οτι καλυτερο για ενα reef, αλλα νομιζω οτι υπαρχουν και αλλα ειδη φωτισμου που μπορουν να κανουν τη δουλεια (και δυστυχως δεν υπαρχουν στην Ελλαδα ή εγω δεν τα εχω βρει ακομα) και ταιριαζουν καλυτερα στις αναγκες μου. Θα σου ελεγα να ριξεις μια ματια κι εδω:

http://www.nano-reef.com/polls/index.php?action=results&poll_ident=15

Δευτερον, δε σκοπευω να χρησιμοποιησω αεραντλια. Ηθελα να σε ρωτησω γιατι θεωρεις απαραιτητη την αεραντλια?

Ακομη, δεν καταλαβα πως ενα sump εστω και μικρο μπορει να βλαψει το ενυδρειο? (Σκοπευω για ενα sump γυρω στα 40lt)

Για τα Calcium Reactor, UV Lamp ηθελα να σου πω οτι δεν σκοπευω να τα χρησιμοποιησω και οτι για το ασβεστιο θα αρκεστω σε καποιο προσθετο (Kalkwasser πιθανοτατα) τουλαχιστον στην αρχη. Για το δευτερο μαλλον δε θα το χρησιμοποιησω καθολου γιατι εχω την εντυπωση οτι κανει μεγαλυτερο κακο παρα καλο σε ενα reef.

Τους πρωτους 2-3 μηνες δε σκοπευω να χρησιμοποιησω ουτε skimmer (για να δωσω καποιο χρονο σε καποιους καλους "μικροοργανισμους" να αναπτυχουν και να εδραιωθουν) και αργοτερα θα το κανω αφου εχω καταληξει οτι ειναι απαραιτητος.

Το θεμα της υπερθερμανσης το καλοκαιρι με απασχολει και εμενα παρα πολυ και αυτο που εχω σκεφτει ειναι η χρησιμοποιηση ανεμιστηρων που θα ανανεωνουν τον αερα κατω απο το καπακι οσο τα φωτα ειναι ανοιχτακαι ισως και ενος ανεμιστηρα στο χωρο που θα βρισκεται το sump και η χρηση ενος Ice Probe Chiller, που επι τη ευκαιρια ηθελα να ρωτησω αν το εχει χρησιμοποιησει κανενας, για να μου πει :?: (Προς το παρον δεν εχω την οικονομικη δυνατοτητα να αγορασω κανονικο chiller)

Για το προβλημα της εξατμισης του νερου και της προσθηκης του θαλασσινου που χανεται απο τον skimmer ξερω οτι θα πρεπει να ειμαι με το πυκνομετρο στο χερι αλλα μετα απο λιγο καιρο ελπιζω να βρω μια "ρεγουλα" και να αναπληρωνω πιο ευκολα τις ποσοτητες που χανονται... Για το θεμα του απιονισμενου δεν ειμαι ειδικος, απλα ψαχνομαι μηπως μπορεσω να αποφυγω την αγορα μιας μοναδας RO γιατι και αυτο δεν ειναι καθολου ευκαταφρονητο ποσο.
Εχω διαβασει σε πολλα forum οτι καποιοι χρησιμοποιουν το απιονισμενο (ναι, αυτο που ειναι για σιδερα και μπαταριες και το πουλανε στα super market) με επιτυχια σε reef ενυδρεια. Αν αυτο ισχυει το βρισκω πολυ πιο οικονομικη λυση απο την αγορα μιας μοναδας RO.

Τελος για τα υλικα φιλτραρισματος εχω τις επιφυλαξεις μου γιατι συμφωνα με αυτα που διαβαζω υπαρχουν πολυ που χρησιμοποιουν μονο LR και LS και αποφευγουν τις γνωστες βιομπαλες και ισχυριζονται οτι εχουν επιτυχια. (Ενα ακομη θεμα που ηθελα να ψαξω περισσοτερο) Επισης, σκεφτομαι και την κατασκευη ενος Algae Turf Scrubber ή την αγορα καποιου αν μπορεσω να βρω στο εμποριο.

Polleni said:
Υπάρχουνε πολλά θέματα που θέλουνε διερεύνηση..


Συμφωνω και γι' αυτο κανω ερωτησεις.

Οποιος καταφερε να φτασει μεχρι εδω... :shock: τι να πω? Μπραβο του :D :D :D

polleni
13-02-03, 03:59
Συγγνώμη που δεν απάντησα νωρίτερα αλλά είχα την ελπίδα ότι θα το έκανε κάποιος άλλος - για να ακούσεις και μία άλλη άποψη. Δεν έχω ιδιαίτερη διάθεση να σου απαντήσω και ο λόγος είναι ότι ενώ δεν θέλω να αποθαρρύνω μία προσπάθεια που θες να κάνεις, ουσιαστικά αυτό κάνω. Ισως το σωστότερο θα ήταν να μείνω στην προηγούμενη απάντησή μου και ας έκανες ότι ήθελες από εκεί και πέρα τουλάχιστον θα είχα ήσυχη την συνείδησή μου ότι στα είπα. Τέλος πάντων..

Ομολογώ ότι έχω μία μικρή δυσκολία να παρακολουθήσω το σχέδιο σου.

Αν κατάλαβα καλά μιλάμε για ένα 100άρι ενυδρείο με ένα 40άρι sump, χωρίς metal halide, χωρίς skimmer, χωρίς UV, χωρίς αεραντλία, χωρίς υπόστρωμα βιολογικών αποικιών στο φίλτρο, με αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας LR and LS το οποίο θα περιέχει ψάρια και invertebrates (ανεμώνες κ.λ.π.)

Αν αυτό είναι το σχέδιό σου, δεν μπορώ να πω ότι δεν θα δουλέψει γιατί γίνονται και θαύματα, αλλά ας πούμε ότι το βλέπω δύσκολο. Δεν είναι θέμα ότι είσαι μικρός ή μεγάλος σαν χομπίστας, αυτό είναι παντελώς άσχετο με αυτό που συζητάμε. Είναι το θέμα του μεγέθους του ενυδρείου σου σε πρώτη φάση και η διάθεσή σου να πας κατευθείαν σε αυτό που είναι το καταληκτικό στάδιο σε μία πορεία ετών ή δεκαετιών, ένα αυτόνομο low maintenance reef tank. Αυτά δεν γίνονται, εκτός θαύματος.

Αυτά που βλέπεις στο περίφημο site με τα nano-reefs είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών χομπιστών με έτη εμπειρίας στον χώρο και - το κυριώτερο - με μεγάλα reef tanks στην κατοχή τους. Το οποίο σημαίνει ότι έχουνε full capacity and functioning live rock and sand εκτός των άλλων. Επίσης, η πολυετής εμπειρία τους επιτρέπει να κάνουνε τέτοιου είδους πειραματάκια για εντυπωσιασμό. Δεν θέλω να σκέφτομαι καν πόσοι την έχουνε πατήσει για κάθε έναν που έχει επιτύχει ούτε πόσοι από αυτούς έχουνε ακόμη το ενυδρείο ή σε πόσους δεν "έπεσε" την επόμενη μέρα ή εβδομάδα. Διάβασα και το poll που έστειλες, και δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα. Εγώ ξέρω ότι με 1 Watt / λίτρο από fluorescent tubes δεν μου έχει πάει ούτε μισή μακροάλγη τώρα τι λένε αυτοί δεν με αφορά. Εγώ έχω το ενυδρείο μπροστά μου και σου λέω τι έγινε. Το τι λένε αυτοί (και το τι στην πραγματικότητα έγινε) είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση.

Το να κρατήσεις σταθερές τις παραμέτρους σε ένα planted ενυδρείο (το πιό κοντινό freshwater παράδειγμα) είναι ένας πονοκέφαλος άνευ προηγουμένου και εμείς εδώ συζητάμε για 100 λίτρα θαλασσινό με ελάχιστη υποστήριξη.. τι να σου πω. Ακούγεται πάντα εντυπωσιακός ο κλειστός αυτοσυντηρούμενος βιότοπος αλλά τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Λέμε π.χ. όχι στην αεραντλία. Εγώ να συμφωνήσω. Αλλά τότε πας για τουλάχιστον 20χ τον όγκο του ενυδρείου για φιλτράρισμα + wave maker + controller κ.λ.π. Μετά όμως μου λες ότι είναι ακριβό το R/O unit το οποίο είναι πολύ φθηνώτερο. Δεν συζητάμε ότι με ροή 2000 λίτρα την ώρα το sump αυτό θέλει πολύ προσοχή.. Λέμε όχι στο R/O και πάμε στο νερό σίδερου που δεν ξέρουμε τι περιέχει. Ξέχωρα από το ότι 1 Ευρώ ανά μπιτόνι εγώ δεν το βλέπω και τόσο οικονομικό - σημαίνει 2 Ευρώ για κάθε εβδομαδιαία αλλαγή 8 λίτρων τουλάχιστον για την αρχή (συν το αλάτι φυσικά).

Και πάλι κάποιοι λένε.. Καλά κάνουνε και λένε. Να σου πω και εγώ λοιπόν ότι εγώ το πάω με νερό βρύσης - κανονικότατο νερό βρύσης χωρίς καν water conditioner τι θα μου πεις ; Να το κάνεις και εσύ ; Ναι, αλλά δεν ρώτησες τι έχω μέσα και γιατί εμένα δεν με νοιάζει το τι περιέχει το νερό της βρύσης. Αυτό στο λέω σαν παράδειγμα ότι ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, δεν υπογράφει για αυτό που λέει ούτε φέρει καμμία ευθύνη αν εσύ πετάξεις 1000 Ευρώ από το παράθυρο. Και στο κάτω - κάτω την αλήθεια θα σου έλεγα. Απλά όχι όλη την αλήθεια.

Πάμε παρακάτω.. Λέμε όχι στο skimmer. Και πως θα βγάλεις τα οργανικά κατάλοιπα ; Θα ταϊζεις τα ψάρια σου με όσο ακριβώς τροφή μπορεί μετά να αποδομήσει το live rock σου ; Και πως θα το μετρήσεις αυτό ; Και αν ο live rock δεν περπατήσει (παίζει και αυτό ξέρεις) τι θα κάνεις ; Το οποίον αν συμβεί θα επιβαρύνει και άλλο το ενυδρείο εκτινάσσοντας αμμωνίες κ.λ.π. σε χρόνο μηδέν (μιλάμε για ώρες, ούτε καν για μέρες). Επίσης το skimmer αυξάνει την οξυγόνωση του νερού το οποίο (με την απουσία chiller) θα σου είναι απαραίτητο σε 3-4 μήνες. Εκεί τι θα κάνεις ; Θα αγοράσεις τότε skimmer ? Λες δεν θες calcium reactor αλλά θα ρίχνεις κάτι απευθείας στο νερό. Δυστυχώς ούτε αυτό γίνεται με έστω και σχετική αξιοπιστία για αυτό τον λόγο άλλωστε βάζουμε το calcium reactor. Και μετά από όλα αυτά που ΔΕΝ θα βάλεις, έρχεσαι με το Algae Turf scrubber το οποίο δηλαδή θα μπει που ακριβώς στο σύστημα που περιγράφεις ; Πάνω στο καπάκι του ενυδρείου σου ; Κάτω από αυτό θάχεις το sump οπότε μάλλον δεν χωράει ειδικά με τα φώτα του. Θα το πας synchronized ή σε reverse phase ; Το τελευταίο δεν είναι άσχημη σαν λύση αλλά προϋποθέτει και άλλα πολλά, και κυρίως ότι θα τραβήξει η μακροάλγη.. πράγμα όχι πάντα εύκολο. Εκτός αυτού μιλάμε για μία επιπλέον υδραυλική εγκάτάσταση στο σύστημα μεταξύ αυτής και του sump - ή του ενυδρείου.

Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με ένα νορμάλ υποστηριζόμενο ενυδρείο και αφού το στρώσεις και εξοικειωθείς, να προχωρήσεις σε σταδιακές μετατροπές ή αφαιρέσεις μέχρι να το φέρεις εκεί που θέλεις. Με αυτόν τον τρόπο αν ξαφνικά στραβώσει η δουλειά, θα έχεις την δυνατότητα να το υποστηρίξεις μέχρι να δεις τι θα κάνεις.

Ελπίζω ότι δεν σε απογοήτευσα αλλά ότι απλά σου έδειξα έναν άλλο δρόμο. Από εδώ και πέρα, η επιλογή είναι δική σου.

vlu
13-02-03, 21:54
Ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια και το χρονο σου, για μια ακομη φορα. :)

Η αληθεια ειναι οτι δε μου ελυσες πολλες απο τις τεχνικες αποριες που εχω, αλλα "επιασα" τη γενικη ιδεα του βαθμου δυσκολιας που υπαρχει σε ενα τετοιου ειδους εγχειρημα.

Οσον αφορα στο τι λεει ο καθενας για αυτα τα πραγματα, προτιμω να διαβασω τις αποψεις εκατο ανθρωπων, σαν κι εσενα, και να βγαλω τα δικα μου συμπερασματα. Γιατι ουτως ή αλλως δεν υπαρχει κανενας που θα παρει την ευθυνη για τα 1000 ευρω μου, υπαρχουν ομως καποιοι που εχουν να κερδισουν απο αυτο.

Πραγματικα πιστευω οτι αξιζει τον κοπο αυτη η προσπαθεια και νομιζω οτι κατανοω τις πιθανοτητες αποτυχιας, αλλα εχω το μικροβιο μεσα μου του να προσπαθω καινουρια πραγματα. Επισης με συναρπαζει η ιδεα της παρουσιας ενος True Percula και ενος Blue Tang στο σπιτι μου!!! :D

Αν εχεις τη διαθεση καποια στιγμη θα θελα να συζητησω και αλλα πανω σε αυτο το θεμα και να εξηγησω αναλυτικοτερα πως εχω στο μυαλο μου το στησιμο του ενυδρειου.

polleni
14-02-03, 03:12
Από tropical reef ενυδρείο δεν έχω εμπειρία. Εγώ δουλεύω Mediterranean coastal reef ενυδρείο. Τεχνικές γνώσεις απέκτησα κάνοντας τροποποιήσεις στα δεδομένα για να ταιριάξουν στις ιδιαιτερότητες του Μεσογειακού.. Αν μπορείς να πας για κάτι μεγαλύτερο από 100 λίτρα πάντως, πήγαινε. Θα σου λύσει πολλά προβλήματα.

Και ξεκίνα συμβατικά και μετά προχωράς.

sps4ever(niktso)
14-02-03, 11:51
OK Καλημέρα
Από reef εμπειρία δεν έχω οπότε δεν μιλάω από πείρα.
Αν θέλεις σημείο για PC lamps δοκίμασε premiumaquatics.com. Αγοράζω χρόνια και χωρίς πρόβλημα. Εκεί θα βρεις και το Ice probe που θέλεις. Απλά (επειδή το έχω) δεν θα σου φτάσει ένα αλλά από τρία έως τέσσερα ανάλογα με το πόσο ζεστό είναι το σπίτι. Επίσης θα πρέπει να κάνεις τρύπες στο sump για να το λειτουργήσεις.
Επιπλέον για να γλυτώσεις κόστος σε μετασχηματιστές ζήτα από το premiumaquatics να σου βάλει και ένα power strip.
Όσο αφορά το skimmer και αφού θα βάλεις sump να δοκιμάσεις το miracle mud και caulerpa. Έχω διαβάσει σε άρθρα ότι αυτό λειτουργεί με πολύ καλά αποτελέσματα.
Πάντως και εγώ έχω αμφιβολίες όσο αφορά τις ανεμώνες κυρίως λόγω χώρου (οι ανεμώνες θέλουν να "αγκυροβολήσουν" μακριά από κυκλοφορητές) αλλά και γιατί λόγω σχήματος πιστεύω ότι ο φωτισμός σου θα είναι ανόμοιος και θα επικεντρώνεται στο πίσω σημείο.

vlu
20-02-03, 14:26
Niktso,
ρωτησα στο premiumaquatics.com και δεν εχουν ballast για Power Compacts που να λειτουργει στα 220Volt. Εσυ απο εκει το εχεις παρεις το δικο σου PC? (πως το ζητησες??)
Μαλλον θα καταληξω στα VHO με ICE CAP ballast που ειναι πιο στενα και χωρανε περισσοτερα Watt χωρις να κανω μετατροπη στο καπακι και λειτουργουν στα 220Volt. Εχει κανεις εμπειρια απο αυτα??

sps4ever(niktso)
21-02-03, 10:36
Θα πάρεις κανονικά ballast για 110V και θα αγοράσεις μετασχηματιστή από 220 σε 110 από οποιοδήποτε κατάστημα (καλό) ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών (π.χ. Βενιέρης στο Περιστέρι). Το power strip είναι πολύπριζο για να μπορέσεις σε ένα μετασχηματιστή να βάλεις πολλά φώτα.
Όσο αφορά το Ice cap θα πρέπει να αγοράσεις το μικρό και μπορείς να έχεις απλές λάμπες και όχι VHO. Αλλά να ξέρεις ότι θα έχεις τρομακτική κατανάλωση ρεύματος (από 320 w έως 440). Και φυσικά θα έχεις και την αντίστοιχη θερμότητα.

vlu
21-02-03, 20:02
1ον Το ειχα σκεφτει αυτο, αλλα ποτε δεν ειχα ρωτησει. :shock: Ξερεις περιπου το κοστος ενος τετοιου μετασχηματιστη?

2ον Γιατι λες οτι δεν μπορω να βαλω VHO, αφου το ICE CAP ballast (και το μικρο και το μεγαλο) υποτιθεται οτι ειναι για αυτο το σκοπο :?:

και

3ον Η καταναλωση ρευματος εννοεις οτι θα γινεται απο το μετασχηματιστη?

vlu
21-02-03, 20:23
Α, ξεχασα... :o

και

4ον Σε ποια αποσταση απο το νερο εχεις τα PC σου και υπαρχει καποιο προστατευτικο τζαμι ή τα εχεις απευθειας πανω απο το νερο?

sps4ever(niktso)
24-02-03, 10:42
Προβληματισμένε φίλε σε χαιρετώ.
Δεν λέω ότι δεν μπορείς να βάλεις VHO λέω ότι δεν σε συμφέρει και δεν αξίζει και το κόπο. Έχω διαβάσει δύο άρθρα σε διαφορετικά περιοδικά που λένε ότι έχουν αγοράσει απλές λάμπες εμπορίου και ότι λειτουργούσαν κανονικά απλά δούλευαν με κατανάλωση πάνω από 80 watt η κάθε μια. Γιατί λοιπόν να πληρώσεις για VHO ;
Δεύτερον θα πρέπει να αγοράσεις το μικρό Ice cap γιατί το μεγάλο είναι για λάμπες που η μικρότερη διάσταση σίγουρα δεν χωράει στο ενυδρείο σου.
Όσο αφορά για το μετασχηματιστή πρέπει να θυμάσαι να ψωνίσεις για τουλάχιστο 50 watt παραπάνω από τη συνολική κατανάλωση ρεύματος που θέλεις. Οι τιμές για ένα μετασχηματιστή 400 watt είναι περίπου 40 - 50 €.
Ο μετασχηματιστή μπαίνει στη πρίζα του τοίχου, επάνω συνδέεις το πολύμπριζο αμερικάνικου τύπου και εκεί συνδέεις ότι θέλεις.
Η κατανάλωση του ρεύματος θα είναι ελαφρά μεγαλύτερη από τη κατανάλωση που θα έχουν μόνες τους οι συσκευές.
Στη διάθεση σου για να το δεις άμα θέλεις.
Επιπλέον να ξέρεις ότι σε μία τέτοια λύση θα καταφύγεις υποχρεωτικά αν θέλεις να βάλεις ποτέ wave generator. Οι τιμές στην Αμερική είναι οι μισές (110 $ με 270 € τιμές Γερμανίας). Άρα τελικά θα ψωνίσεις και κάποιες αντλίες από USA άρα και power strip θα χρειαστείς.
Τέλος αν θέλεις να υπολογίσεις τιμές να ξέρεις ότι σε περιόδους εορτών (σίγουρα Πρωτοχρονία και 4 Ιουλίου) κάνουν εκπτώσεις 10%. Δεν θυμάμαι για Πάσχα αλλά μπορεί οπότε αποφάσισέ το γρήγορα.
Νίκος

vlu
24-02-03, 15:23
Δε μου ειπες για τα PC???

sps4ever(niktso)
25-02-03, 09:54
Τα PC τα έχω κρεμασμένα σε απόσταση περίπου 15 cm από το προστατευτικό τζάμι.
Δε μου ειπες για τα PC???

vlu
01-03-03, 17:21
Ευχαριστω για τη βοηθεια Niktso.

Θα κανω αυτο που ειπες (ICE CAP ballast με κανονικες λαμπες... ελπιζω να πιασει το κολπο και να μη μου εκραγουν οι λαμπες στα μουτρα) :D

BTW πολυ εξυπηρετικοι στο premiumaquatics.com μου εχουν απαντησει σε ολες μου τις ερωτησεις και αμεσως.