PDA

Επιστροφή στο Forum : cardinal tetras: φαρμακευτική αγωγή για λαβωμένα πτερύγια


pavloukos
05-02-03, 13:35
Χθες παρατήρησα ότι 3-4 καρδινάλιοι έχουν κομμένα ή φαγωμένα πτερύγια και ουρές. Αυτό διορθώνεται με κάποια φαρμακευτική αγωγή ή να αφήσω το πράγμα και θα διορθωθεί από την φύση του; Εκτός και αν δεν διορθώνεται.
Δεν θα ήθελα να ρίξω φυσικά χημικά μέσα στο ενυδρείο εκτός και αν είναι απαραίτητο.

george
05-02-03, 13:37
Οταν τα αγορασες ηταν σε αυτην την κατασταση ή παρουσιαστηκε μετα ;;;;

pavloukos
05-02-03, 14:36
έτσι ήταν :(
βέβαια δεν φαίνονται άρρωστα ... πηγαίνουν κανονικά με τα υπόλοιπα, τρώνε και δεν έχουν εμφανίσει περίεργη συμπεριφορά ή τρόπο κίνησης.

ASCCO1
05-02-03, 15:31
εγω θα ελεγα πριν κανεις καποια θεραπεια, αστα να ηρεμισουν καμμια εβδομαδα, αν δεις οτι συνεχιζουν να χανουν πτερυγια και αφου σιγουρευτεις οτι δεν ευθηνεται κανενα αλλο ψαρι για αυτο, τοε μονο θα κανεις την αναλογη θεραπεια.

vsavvas
06-02-03, 11:36
Από τα neon tetra που έχω , αυτό που λές μου κάνει για fin rot. Τα δικά μου τα πλάκωσα σε furan-2 και συνήλθαν.

pavloukos
06-02-03, 12:13
έχω χάσει ήδη 4 (1 σήμερα το πρωϊ) ... και δεν ξέρω τι να κάνω ... από τα συμπτώματα και τις φωτογραφίες που έχω βρει στο net μάλλον πρόκειται για την neon disease, αν και η συγκεκριμένη δεν ειναι ''δημοφιλής'' στα cardinals. Πάντως όσα ψοφήσανε είχανε μεγάλο άσπρο στίγμα στο κάτω από το πάνω πτερύγιο αλλά και φαγωμένα πτερύγια. Παιδιά, έχετε να με συμβουλέψετε τι φάρμακο (συγκεκριμένο) να προμηθευτώ για να μην έχω άλλες απώλειες; :(

halvas69
06-02-03, 22:33
μάλλον πρόκειται για την neon disease, αν και η συγκεκριμένη δεν ειναι ''δημοφιλής'' στα cardinals. :(
Όχι μόνο δεν είναι δημοφιλής, αλλά δεν τα προσβάλει καθόλου τα άλλα tetra
Εξ'ου και το όνομα της ασθένειας
Άλλωστε τα συμπτώματα δεν είναι τα ίδια με αυτά που μας ανέφερες
Τώρα θα μου πεις "και τί είναι ρε φίλε?"
Τι να σου πω ? είλικρινά δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να έπαθαν

Obelix(Reifen)
07-02-03, 01:27
Το ότι έχεις Fin-rot είναι σίγουρο το θέμα είναι ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δεν αναπτύσσεται σε ενυδρεία όπου οι συνθήκες είναι καλές. Έχω το έχω δει σε ενυδρεία παραμελημένα(ελλιπείς αλλαγές νερού) και σε ενυδρεία όπου τα ψαριά ταΐζονταν υπερβολικά με αποτέλεσμα τροφή να μένει αφάγωτη και να σαπίζει μέσα στο χαλίκι με αποτέλεσμα να μολύνει το νερό.
Με βελτιώσει των συνθηκών και με ένα αντί-βακτηρίδιακο η κατάσταση αντιστρέφεται πολύ εύκολα.
Όσο για το δεύτερο αν δεν έλεγες ότι το άσπρο σημάδι το έχουν όλα στο ίδιο σημείο θα έλεγα ότι είναι fungus αλλά μάλλον αφού δεν είναι και Neon Disease.τότε μπορεί να είναι False Neon Disease αν τελικά είναι αυτό τότε η θεραπεία είναι η ίδια.


http://www.notcatfish.com/health/false_neon.htm (Neon disease original η μαϊμού δεν έχω αντιμετωπίσει απλός μου φαίνεται σαν λογικότερη εξήγηση) :P :roll:

vsavvas
07-02-03, 11:07
Θα επαναλάβω ότι από cardinal δεν κατέχω αλλά από neon ξέρω γιατί έχω κάτι θρεφτάρια από το καλοκαίρι. Και όταν είναι υγιεί στο κάτω κάθετο πτερύγιο έχουν άσπρη "γραμμή" στην άκρια του πτερυγίου.

pavloukos
07-02-03, 12:12
Παιδιά κάτι συμβαίνει περίεργο στο ενυδρείο και δεν μπορώ να βρω τι. Χθες έκανα μετρήσεις και είμαι κανονικά ... δηλαδή μηδενική αμμωνία, νιτρίτη και γύρω στα 5-10 ppm νιτράτη. pH, σκληρότητα και θερμοκρασία αμετάβλητα. Σήμερα το πρωϊ που ξύπνησα, βρήκα έναν αρσενικό guppy σε κάθετη στάση στην πάνω αριστερή γωνία με πεσμένη ουρά να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να αναπνεύσει ... νομίζω ότι θα έχω κηδεία το απόγευμα. Όλα τα υπόλοιπα ψαράκια κανονικά. Χθες ο ίδιο αρσενικός ήταν μια χαρά, κυνηγούσε τις θυληκές κανονικά, έφαγε κανονικά ...

Κάθε μέρα και 1 ψάρι ... λίγο κουφό.
Τα ταϊζω μια φορά την ημέρα την ίδια ώρα για να συνηθήσουν και πάρα πολύ λίγο μάλιστα! Σε ένα λεπτό έχει καταναλωθεί η τροφή που τους ρίχνω.

Έχετε να μου προτείνετε κάποιο αντιβακτηριδιακό που μπορώ να ρίξω μέσα για πρόληψη; Τα έχω φτύσει.
Αν ήταν οι συνθήκες του νερού, θα το ήξερα από τα test kiits υποθέτω, τα ίδια με τα οποία έστρωσα το νερό και δεν νομίζω να έχουν λήξει ή τίποτα τέτοιο.

harris
07-02-03, 14:26
κ εμένα για fin-rot μου κάνει. αν ταίζεις όσο τσιγκούνικα λες, καλό είναι να ταίζεις δυο τρεις φορές την ημέρα. (πάντα λίγο, κ αφού τελειώσεις απο θεραπείες).

Giorgos
07-02-03, 17:14
Pavloukos δώσε μια καλύτερη περιγραφή για τα χτυπημένα πτερύγια. Είναι απλώς κομμένα ή τα βλέπεις να σαπίζουν; Στα σημεία που είναι σκισμένα βλέπεις καθόλου άσπρο/θολό χρώμα στα άκρα; Τα μάτια των ψαριών μήπως είναι θολά; Τρώνε όλα τα ψάρια κανονικά;
Περιμένουμε απαντήσεις.

Ξεκίνα κάνοντας μια κανονική αλλαγή νερού 25-30%. Όταν κάτι πάει στραβά στο ενυδρείο μας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι αλλαγή νερού.