PDA

Επιστροφή στο Forum : καλή αρχή.... για δίσκους


psarobone
25-01-03, 11:29
Χαιρετώ όλους!!!!!
πραγματικά απίθανη δουλειά και το forum στην κυριολεξία μας άνοιξε τα μάτια!!!!
να σας πω τα δικά μου τώρα...
έχω ένα 100άρι με ξιφοφόρους και πλάτυ.απο φίλτρα το παλιό καλό 2211 της eheim, (απίστευτο φίλτρο το έχω 8 χρόνια και ακόμα δεν έχει παρουσιάσει πρόβλημα!!), και ένα εσωτερικό με υαλοβάμβακα και παροχή 600 lt την ώρα.
Σκεφτομαι να πειραματιστώ λίγο με την σκληρότητα και το ph και αν τελικά καταφέρω να τροποποιήσω το νερό της Αθήνας κατάλληλα, να βάλω ένα ή δύο μικρούς δίσκους...στη θέση των ξιφοφοροπλάτυ..
για το λόγο αυτό σκέφτομαι να πάρω και ένα καλό εξωτερικό για βολογικό φιλτράρισμα πχ eheim w/d 2227 ή το 2026 ή το 2028...
αυτά τα ολίγα για αρχή και... καλή συνέχεια!!!

Anonymous
25-01-03, 11:45
Καλώς ήρθες! λοιπόν θα σου πρότεινα να μείνεις με αυτά τα ψαράκια που έχεις....ΙΜΟ το ενυδρείο σου είναι μικρό για να φιλοξενεί δίσκους...άσε που θέλουν και κάποια Άλφα εμπειρία!

Odoiporos
25-01-03, 12:08
καλως ηρθες στη παρεα μας. η απαντηση σχετικα με τους δισκους εχει ηδη δωθει. θα θελαμε λιγες παραμενω λεπτομεριες σχετικα με το ενυδρειο σου, φυτα, μετρησεις, διακοσμηση κλπ. και καλως ή κακως οι δισκοι οσο μικρους και αν τους παρεις, καποια στιγμη θα μεγαλωσουν, σωστα? τι θα κανεις τοτε? θα παρεις μεγαλυτερο ενυδρειο ή θα τους δωσεις? θελει πολυ μελετη το θεμα "δισκοι", οπως και να εχει καλως ηρθες και παλι και οτι χρειαστεις, εδω ειμαστε.

BILAS
25-01-03, 16:59
Καλως ηρθες στην παρεα.
Καλη επιλογη οι Δισκοι(τι θα ελεγα εγω :D :D :D :) :) :) )
Πολλοι λενε οτι χρειαζετε ο καθε Δισκος απο 40-60λιτρα.
Παιζει μεγαλο ρολο αυτο σιγουρα αλλα οχι μονο για τον δισκο αλλα για ολα τα ψαρια.Ας πουμε εσυ στο 100αρι εχεις λες ξιφο, κτλ..
Αν εχεις μεσα 200ξιφο και αλλα 500γκαπι δεν ειναι καλα(λεμε εε πχ)
Αν στα 100 τωρα βαλεις μονο 2 δισκους και εισαι αρκετα σχολαστικος με το ενυδρειο σου θα ειναι μια χαρα ,αλλα,να ξερεις οτι τον περισσοτερο χωρο οι δισκοι τον χρειαζοντε στο υψος.
Αν φτασουν οι δισκοι σου μια διαμετρο 20-25ποντους σε ενα ενυδρειο που εχει υψος 40ή50ποντους-10ποντους χαλικι=30ή40ποντοι εε τοτε θα νιωσουν μια μεγαλη pikria τα ψαρια σου.

psarobone
27-01-03, 01:04
:!:
Λοιπον ας τα πούμε λίγο αναλυτικότερα, γιατί το πρώτο post έγινε λίγο βιαστικά...
Με ενυδρεια ασχολούμαι τα τελευταια 13 χρόνια (βρε τι πάθαμε!!) και το μόνο που δεν έχει παρελάσει απο εκει μέσα είναι...τα δισκάκια.
Ακριβώς πριν βάλω ξιφο κτλ είχα κολλήσει με κάτι κιχλίδες...μέχρι και αναπαραγωγή severum είχε το πρόγραμμα...(τα λέμε, θυμίζουν λίγο απο δισκο εεε? )
Αρα η απόφαση είναι μάλλον αμετάκλητη. Το 100άρι στο εγκύς μέλλον θα γίνει 250άρι ή 300άρι, οπότε no problem για αργότερα. Θα πεί κανείς : γιατί βρε παιδί μου δεν κάθεσαι να στήσεις το 250 και μετά να βάλεις τα δισκία?
Ε δεν κρατιέμαι μωρε παιδιά δεν μπορώ να περιμένω, τι να κάνω ο άνθρωπος?

αναλυτικότερα για το 100άρι: μήκος 79, υψος 44, πλάτος 32
GH 220ppm
ΚΗ δυστυχώς μου τελείωσε to test :cry: :cry:
PH 7.3
NO3 0.1 ppm
NH3 0-0.1ppm
chlorine 0-0.25 ppm
θερμοκρασία 25

1 labeo bicolor
2 ξιφοφόρους (ζευγάρι)
2 πλάτυ (ζευγάρι)
2 kuhli loach( 1 είχα πάρει αλλά είχαμε γεννητούρια)
επομένως το ενυδρείο είναι σχεδόν άδει

Απο διακόσμηση δεν παίζουν και πολλά πράγματα μόνο 4-5 φυτά χωρίς σύστημα διοχέτευσης CO2 (δεν τα πάω καλα με τα ονόματά τους αλλά το ένα είναι anubia), κάτι βραχάκια (αστηρά όχι ασβεστολιθικά), ξύλα ρίζες (driftwood), το χαλίκι είναι λεπτόκοκκο αλλά ατυχώς ανοικτόχρωμο...
και όπως είπαμε το eheim 2211 καθώς και το εσωτερικό φιλτρο
αεραντλία δεν έχω
:!: Προφανώς αυτά θα τροποποιηθούν μερικώς ..αλλά αυτό που θα είναι καθοριστικό θα ειναι η μείωση της σκληρότητας και αλληλεπιδράσεις με αμμωνίες, ph , κτλ κτλ που πρακτικά δεν τα έχω δεί γιατί ποτέ δεν έχω δουλέψει με αρκετά μαλακό νερό (τα severum τα είχα τότε με GH 400 ppm :!: :!: )

Για αρχή λοιπον θα πάρω το επιπλέον εξωτερικό φίλτρο και θα το στρώσω για κανα δυο μήνες. Τα υπόλοιπα δεν έχει και τόση σημασία να τα πώ τώρα…….καλά καλάαα μην κανετε έτσι,έχουμε και λεμε : μετά τα ξιφοφοροπλάτυ θα πάρουν πόδι από το κατοστάρι και θα εγκατασταθούν στο παλιό 45άρι.
Μετά όταν θα αρχίσω να κατεβάζω την σκληρότητα (μάλλον με καμιά ρυτίνη ή RO ) θα τα λέμε καθημερινά γιατί εκεί θέλω πολύ βοήθεια… προς το παρόν προσπαθώ να αποφασίσω ποιο φίλτρο να πάρω ( συζητάμε άλλωστε σε άλλο post για το eheim 2227 wet/dry). Έχουμε μπόλικο δρόμο μπροστά μας…
Καλό το σχέδιο?

Anonymous
27-01-03, 16:30
χμμ 13 χρόνια εμπειρίας....severum σε GH 400 pmm??!?! θα θες βοήθεια να κατεβάσεις τη σκληρότητα...sorry αλλά μου φαίνετε λίγο περίεργο...
καλά 13 χρόνια έκανες υπομονή :!: :shock: ....τώρα δε μπορείς να περιμένεις λίγο μέχρι να φτιάξεις το μεγαλύτερο ενυδρείο :?: :shock:
θες να τα καταπιέσεις τα καημένα τα ψαράκια?

psarobone
27-01-03, 17:24
Το ενυδρείο με τα severum ήταν στημένο στη Χαλκίδα.Εκεί η βρύση έχει 320ppm GH οπότε καταλαβαίνεις....σαν να πίνεις αλατόσουπα..
Τώρα ομως που το έχω φέρει στην Αθήνα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά (το τεστ της aquar. pharmaceuticals μου δείχνει 220 ppm στην βρύση)
Στην Αθήνα το έχω στημένο 4 μήνες και όπως υπολογίζω να πάνε τα πράγματα το καλοκαίρι θα μπούν οι δίσκοι...

Anonymous
27-01-03, 17:29
πιστεύεις ότι μέχρι το καλοκαίρι θα το έχεις έτοιμο το μεγαλύτερο ενυδρείο?

psarobone
27-01-03, 21:02
Όχι. Το καλοκαίρι θα μπούν στο 100άρι όπου και θα παραμείνουν για ένα με ενάμισι χρόνο. Γι' αυτό θέλω να τους πάρω μικρούς.
Μετά όταν με το καλό φιάξω το μεγάλο :D θα μεταφερθούν εκεί.
Πιστεύεις ότι η διαδικασία αυτή θα τους στρεσάρει πολύ,σε βαθμό που να είναι απαγορευτική? :?:
Σημειωτέον ότι θα προσπαθήσω να έχω τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.



Και κάτι άλλο.
Μπορεί μεν να ασχολούμαι αρκετά χρόνια με τα ψαρίδια, αλλά σε ένα τόσο δύσκολο και απίστευτα απαιτητικό θέμα όπως οι δίσκοι είμαι εντελώς μα παντελώς ΑΣΧΕΤΟΣ.
Επομένως οποιαδήποτε συμβουλή...είναι πολύτιμη :wink:

Anonymous
27-01-03, 21:08
ΙΜΟ θα είναι μια χαρά φίλε μου μέχρι να τους αλλάξεις... άντε καλώς να τους δεχτείς!!

Devilsnake
28-01-03, 00:16
μια απορία.

2 kuhli loach( 1 είχα πάρει αλλά είχαμε γεννητούρια)

αυτό πως έγινε?

Στο θέμα τώρα

1) Τα 100 λίτρα είναι μια χαρά για τα 2 δισκάκια που θέλεις να βάλεις.

2)Και 1-2 τόνους νερό να τους δώσει δεν πρόκειται να γίνουν 20-25 εκ. (μην λέμε ότι θέλουμε)!!!!!!!!!

3)Από την ώρα που σχεδιάζεις να φτιάξεις ένα μεγαλύτερο ενυδρείο γι'αυτους είσαι μια χαρά.

4)Το λιγότερο που θα πρότεινα είναι τα 250λιτρα για να μπορεί να φιλοξενήσει μια 6άδα ώστε πολύ εύκολα να καταφέρεις να βγάλεις ένα ζευγάρι το οποίο θα επιστρέψει στο 100αρι για να αναπαραχθεί όπως κάνουν οι περισσότεροι breeders στον κόσμο. :D

kroud
28-01-03, 01:00
Στα 20-25cm θα συμφωνησω με τον σταυρο.Υπαρχουν ελαχιστες περιπτωσεις μα ελαχιστες που εχουν φτασει οι δισκοι γυρω στα 18- 20cm.Αυτο δεν σημαινει ομως οτι ειναι ο μεσος ορος της αναπτυξης του δισκου στην αιχμαλωσια.

Γνωμη μου ειναι να μην κρατησεις 2 δισκους στο 100αρι οχι γιατι δεν γινεται αλλα χρειαζεται καποια εμπειρια οταν μιλαμε για εναν μικρο αριθμο δισκων.
Το εχω επαναλαβει παλι οτι οι δισκοι πανε κατα ομαδες,χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν μπορεις να κρατησεις σε ενα καλο full planted 2 δισκους με αρκετες κρυψωνες κτλ...Το προβλημα εδω εχει να κανει με την περιποιηση και το τεχνικο περιβαλλον που πρεπει να προετοιμασεις για να εχεις μια ικανοποιητικη αναπτυξη και μια σωστη διαβιωση.Αρα εδω μπαινει η εμπειρια και συναμα καποια χρηματα.
Στο συγκεκριμενο ειδος δεν ειναι και τοσο απλα τα πραγματα.Ο δισκος απαιτει πολλα και θελει καποιο χρονο μεχρι να μπεις στην διαδικασια των απαιτησεων του.
Εγω στα συγκεκριμενα λιτρα θα κραταγα ενα ζευγαρι που ηδη θα μου ειχε αποδειξει οτι μπορει να ζησει αρμονικα κατα καποιο τροπο.
Αρα παμε παλι στην διαδικασια ενος μεγαλυτερου ενυδρειου οπου θα μπορεις να φιλοξενησεις περισσοτερους δισκους με αποτελεσμα να βγαλεις καποια-ο ζευγαρι.

Devilsnake
28-01-03, 01:13
θα παραμείνουν για ένα με ενάμισι χρόνο

sorry αυτό μου ξέφυγε.

είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα.
τα ψάρια με κανονικό ταϊσμα θα έχουν φτάσει σε τελικό μέγεθος ενυδρείου και θα είναι 1ον δύσκολο να βρείς ψάρια 2ον θα τα πληρώσεις μια περιουσία και 3ον να τα ταιριάξεις.

όταν ξεκινάμε δίσκους φροντίζουμε να μεγαλώσουν όλοι μαζί.

psarobone
28-01-03, 03:14
Για το kuhli δεν ξέρω τίποτα!
Απλά μια μέρα τί να δώ :shock: :shock: :!: :!: είχα 2 :!: Τη μαμά κούλενα και το πιτσιρίκι της. Τι να πέις, συμβαίνουν κι αυτά.



επι του θέματος τώρα:
Θα είναι δηλαδή αρκετά δύσκολο να ταιριάξουν τα 2 δισκάκια, και ακόμα και αν ταιριάξουν δεν θα μπορούν να προσαρμοστούν με άλλα αργότερα. :cry: :cry:
Μου φαίνεται ότι στο τέλος θα βάλω έναν μόνο του στο 100άρι ...
Αλλά και πάλι θα είναι σαν να το έχει καβατζώσει μόνο για πάρτη του. Ασε που στο τέλος θα μελαγχολήσει εκεί μέσα μόνος του.

Αν βάλω δύο θα βοηθούσε καθόλου αν και τα 2 ήταν ίδιου χρώματος ( με την έννοια ότι θα είναι του ίδιου υποείδους) ή δεν έχετε παρατηρήσει καμία τέτοια τάση?

kroud
28-01-03, 07:34
Εδω δεν ταιριαζουν που ειναι 6-7 μαζι!!!Οταν ειναι μικρα σιγουρα καποιο θα αναλαβει την κυριαρχια εκει μεσα και θα αρχισει να κυνηγαει το αλλο.Με αποτελεσμα να στρεσαρεται το μικροτερο και καποια στιγμη να το δεις στον αφρο.Οταν ειναι πολλα μαζι οχι οτι δεν γινονται μαχες αλλα σπαει αυτη η νευρικοτητα διοτι χωριζονται σε ομαδες.Θα την πεσει στο εναν μετα στο αλλο,κουραζεται και γινεται γενικως ενα παιχνιδι.
Υπαρχει περιπτωση να ταιριαξουν αλλα πρεπει να το ρισκαρεις?
Το θεμα ειναι οτι θα αργησεις να φτιαξεις το μεγαλυτερο ενυδρειο και οπως ειπε και ο σταυρος ειναι μεγαλο το χρονικο διαστημα για τους δισκους.Θα ειναι ηδη ενηλικοι(εαν φτασουν)!!!
1 μονο του ποτε!!!!!!
Ψαξτο καλυτερα το θεμα γιατι ειναι πολλα.Δεν ειναι απλα τα πραγματα και δεν θελω να απογοητευτεις.Διαβασε,δες τι απαιτησεις εχουν και μετα απο'κει και περα εαν πιστευεις οτι μπορεις να ασχοληθεις καντο.Σε μεγαλυτερο ενυδρειο ομως για αρχη.

BILAS
28-01-03, 15:33
2)Και 1-2 τόνους νερό να τους δώσει δεν πρόκειται να γίνουν 20-25 εκ. (μην λέμε ότι θέλουμε)!!!!!!!!!

3)Από την ώρα που σχεδιάζεις να φτιάξεις ένα μεγαλύτερο ενυδρείο γι'αυτους είσαι μια χαρά.



Στο πρωτο συμφωνω απολυτα οτι μπορει να κρατησει 2Δισκακια.
Τωρα στο δευτερο πρωτα απο ολα εχεις δικιο σε ενα μονο πραγμα (μην λέμε ότι θέλουμε)!!!!!!!!! για αυτο προσεχε τι λες , γιατι εχω την εντυπωση οτι δεν εχεις δει ποτε μπροστα σου μεγαλο Δισκο πραγματικα.1)Εγω θα πω μονο για μια περιπτωση που εχω δει και ηταν διπλα μου και αλλος απο το Board που τωρα αυτο το ενυδρειο φιλοξενει τις Αφρικανες του.2)Δεν ειπα ποτε(αυτο το υπονοεις εσυ)οτι το κυριοτερο(οχι οτι δεν ειναι σημαντικο)ειναι ο ογκος του ενυδρειου,ας συνεχισει τις ιδιες αλλαγες νερου που κανει ο polleni και να μας πει σε κανα 6μηνο ποσο θα εχουν γινει οι Δισκοι του.Αν σας χαλαει το 20-25 να το κανω 19-23(να τα αφησω :?: )Και ειναι πολυ συνηθισμενο να φτανουν οι Δισκοι σε 18-20cm σε ενυδρεια.Θα συμφωνησω με τον kroud στο


Το εχω επαναλαβει παλι οτι οι δισκοι πανε κατα ομαδες,χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν μπορεις να κρατησεις σε ενα καλο full planted 2 δισκους με αρκετες κρυψωνες κτλ...Το προβλημα εδω εχει να κανει με την περιποιηση και το τεχνικο περιβαλλον που πρεπει να προετοιμασεις για να εχεις μια ικανοποιητικη αναπτυξη και μια σωστη διαβιωση.Αρα εδω μπαινει η εμπειρια και συναμα καποια χρηματα.

Αρκετοι εχουν προβλημα οταν βαζουν νεους Δισκους και μικροτερους γιατι ακολουθουν αυστηρα το τεχνικο περιβαλλον με το φυσικο τους περιβαλλον και βαζουν μονο ριζες μεσα και κανα δυο ανουμπιες ετσι για να σπαει οπτικα.Δεν εχουμε 1-2τονους νερο με 4ψαρια για να μπορουν να αποφευγουν το ενα το αλλο σε μια διαμαχη αναμεσα τους.Προσφατα ενας redmalboro μπηκε στο ενυδρειο(ευχαριστω και παλι ειναι υπεροχος ASCCO) μου ο οποιος ειναι ο μισος ακριβως απο το ζευγαρι και αυτο που τον ειχε σωσει πραγματικα(τις πρωτες 2βδομαδες τωρα κυκλοφορει αναμεσα με τους αλλους το σκατο) ηταν οτι μπορουσε με ανεση να περασει αναμεσα απο τα φυτα στο πισω μερος του ενυδρειου χωρις να τον ακολουθησουν οι μεγαλυτεροι(βασικα μονο το θυληκο τα ειχε με τον μικρο).Και σιγουρα δεν θα βαλεις μονο εναν μεσα

Devilsnake
28-01-03, 17:46
http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.cfm?ID=11185&genusname=Symphysodon&speciesname=aequifasciata

http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.cfm?ID=11186&genusname=Symphysodon&speciesname=discus

http://spazioinwind.libero.it/ilmiositoweb/scalaridiscus/page5.html

http://aquadex.info/fish/Symphysodon_discus.cfm

http://cichlidewebseb.chez.tiscali.fr/fiches/sympdisc/sympdisc.htm

http://planeta.clix.pt/aquarius/Peixes/discus.htm

http://baman.republika.pl/mieszkancy.htm


όλος κόσμος έχει μείνει πολύ πολύ πίσω. Εμεις εδώ στην Ελλάδα και ξέρουμε και μπορούμε.

polleni
28-01-03, 18:27
Για το μέγεθος των δίσκων σε αιχμαλωσία δηλώνω παντελή άγνοια. Οτι παίρνουν μέγεθος με τις αλλαγές νερού είναι αλήθεια - αυτό το διαπίστωσα..

Από εκεί και πέρα, μπορεί να είναι μπούφοι σαν ψάρια αλλά είναι κιχλίδες. Και ναι μεν δεν κυνηγάνε ούτε σκοτώνουν τίποτα άλλο, αλλά μεταξύ τους υπάρχει μία ιεραρχία η οποία τηρείται ο κόσμος να χαλάσει - και ΘΑ χαλάσει αν χρειαστεί.

Για τις κιχλίδες γενικώτερα ισχύει ότι μπαίνουνε στο ενυδρείο όλες μαζί ή πρώτα οι ήμερες και μικρές και μετά οι μεγάλες και άγριες. Το ανάποδο ουδέποτε ευτύχησε.

Το 25 εκατοστών P.managuensis ουδέποτε πείραξε τον 9 μόλις εκατοστών συγκάτοικό του γιατί τον βρήκε μέσα στο ενυδρείο όταν μπήκε. Το ανάποδο απλά δεν γίνεται.

Τα μικρά pollenάκια (4-6 εκατοστά) βρήκαν όταν μπήκαν στο ενυδρείο τους κάτι νεογέννητα Copadichromis (1 εκατοστό) που μας ξέφυγαν όταν το αδειάζαμε. Ουδέποτε ασχολήθηκαν μαζί τους. Μα ουδέποτε. Αντίθετα, όταν έβαλα κάτι SAE 2,5 εκατοστών αφηνίασαν: τα κυνήγησαν, τα λύσσαξαν, τα έφαγαν στο τέλος. Και όλα αυτά σε 10 λεπτά.

Εβαλα τις προάλλες έναν δίσκο (leopard something) που μούδωσε ο Νίκος (Kroud) και ήταν αφεντικό στο ενυδρείο του, μέσα στο δικό μου ενυδρείο το οποίο είχε μικρότερους σε μέγεθος δίσκους. Ε, αυτός ο δίσκος, δύο εβδομάδες τώρα είναι κρυμμένος μέσα στα φυτά και τρώει στα κρυφά.

kroud
28-01-03, 20:31
Ειναι αυτο ειχα πει πριν κατι εβδομαδες στην διαμαχη με τις αφρικανικες κιχλιδες.Αμα βλεπει ο κακομοιρης ο δισκος καθε μερα βλεπει τον polleni τι περιμενετε να κανει?Να κρυφτει!!! :lol: Αλλαξε περιβαλλον,αλλαξε και ψυχολογια ο κακομοιρης. :wink:

Σ'αυτο που ειπε ο polleni εχει απολυτο δικιο και δεν συμβαινει μονο στους δισκους αλλα γενικοτερα στις κιχλιδες.Αν και οι οροι μπορουν να αντιστραφουν απο την μια στιγμη στην αλλη.Αυτο θα φανει ομως κατα την ενηλικιωση τους.Μετα απο καποιους μηνες δηλαδη.

Το πιο συνηθισμενο μεγεθος για δισκο ειναι 15-18 εκατοστα και αυτο σε περιπτωση που φροντιζουμε να εχουμε σωστες συνθηκες διαβιωσης απο την αρχη και καθολη την διαρκεια της επιβιωσης τους.
Υπαρχουν περιπτωσεις (ειτε γενετικα,ειτε απο μια συγκεκριμενη διατροφη,ορμονες κτλ..και φοβερη περιποιηση)που μπορουν να ξεπερασουν το μεγεθος του 18cm και να φτασουν μεχρι και 20-21cm.Αυτες οι περιπτωσεις ειναι λιγες απο καποιους πετυχημενους breeders ή απο καποιους τυχερους χομπιστες.
Οταν ζητησεις ενηλικο δισκο στο εξωτερικο το τελικο μεγεθος και το πιο συνηθισμενο που θα βρεις ειναι γυρω στις 5''-6'' ιντσες το πολυ.

ASCCO1
29-01-03, 14:40
Μην λεμε και οτι θελουμε????
Παιδια για τους δισκους που λεει ο BILLAS ,συμπληρωματικα αναφερω οτι ηταν σε ενυδρειο << 120χ 55 χ75 υψος>>,
ανηκουν σε ΕΛΛΗΝΑ εκτροφεα, ακουαριστα.
Αλλαγες νερου συχνοτατες, το νερο σε αψογες συνθηκες για δισκους(( τροποοιημενο με αντιστροφη οσμωση 4 εξωτερικα φιλτρα κ.τ.λ))
ΚΑΙ ναι ηταν 20 ποντους
και αν δεν κανω λαθος μωρα τους πρεπει να εχει ο ΩΚΕΑΝΟΣ

Τωρα , αν ετυχε η αν πετυχε????
αυτο ειναι μια αλλη ιστορια.

kroud
29-01-03, 16:50
Το πιο συνηθισμενο μεγεθος για δισκο ειναι 15-18 εκατοστα και αυτο σε περιπτωση που φροντιζουμε να εχουμε σωστες συνθηκες διαβιωσης απο την αρχη και καθολη την διαρκεια της επιβιωσης τους.
Υπαρχουν περιπτωσεις (ειτε γενετικα,ειτε απο μια συγκεκριμενη διατροφη,ορμονες κτλ..και φοβερη περιποιηση)που μπορουν να ξεπερασουν το μεγεθος του 18cm και να φτασουν μεχρι και 20-21cm.Αυτες οι περιπτωσεις ειναι λιγες απο καποιους πετυχημενους breeders ή απο καποιους τυχερους χομπιστες.
Οταν ζητησεις ενηλικο δισκο στο εξωτερικο το τελικο μεγεθος και το πιο συνηθισμενο που θα βρεις ειναι γυρω στις 5''-6'' ιντσες το πολυ.

Για να διαχωρισω την θεση μου,νομιζω οτι αυτη η απαντηση τα λεει ολα.Εαν αυτος ο breeder εχει δισκο 20cm με γεια του με χαρα του.Υπαρχουν και τετοιες περιπτωσεις αλλα δεν ειναι κατι συνηθισμενο.Εαν πατε κανετε μια γυρα στα ελληνικα petshop που στα περισσοτερα οι δισκοι ειναι στο μαυρο χαλι.Υπαρχουν και μερικα tanks τα οποια τα εχουν και καλα για μοστρα αρα οι δισκοι πρεπει να φαινονται καλα.Μεσα σε αυτα τα tanks οπως του ωκεανου,το απαραδεκτο του petshop της γλυφαδας και του βιοτοπου,θα δειτε οτι υπαρχουν αρκετοι ενηλικοι δισκοι που ξεπερναν τα 2 χρονια ζωης.Θα δειτε οτι το μεγεθος τους δεν ξεπερναει τα 15-18 εκατοστα.Το συγκεκριμενο μεγεθος ειναι ενας μεσος ορος.
Εδω υπαρχει αλλη μια περιπτωση σαν την παραπανω που ανεφερε ο μανθος(που ισως κανω λαθος)στο petshop της γλυφαδας εχω παρατηρησει 1-2 δισκους οι οποιοι πρεπει να ειναι 18-20cm.Αυτο δεν σημαινει ομως οτι τους εφτασαν αυτοι σε αυτο το επιπεδο.Μαλλον καποιος τους εδωσε σε αυτο μεγεθος αλλα.....ποιος ξερει πως θα καταληξουν αυτα τα ψαρια σε ενα ενυδρειο με αλλους 10 δισκους στα 260 λιτρα περιπου. :cry:

psarobone
30-01-03, 01:32
Λοιπόν το σκέφτηκα καλά και κατέληξα στο εξής :idea: : αφού υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πλακωθούνε οι δίσκοι μεταξύ τους, τότε για να επιβάλω την τάξη θα βάλω και ένα θηριώδες Oscar.. άλλωστε κάπου είδα ότι Oscars rule the cichlid world εεε?
Χι χι χι ( Γιώργο μη θυμώσεις :wink: )


Τέλος πάντων ας σοβαρευτούμε και λίγο.
Υποθέτοντας ότι οι δίσκοι δεν τα πάνε και πολύ καλά μεταξύ τους, μήπως μια μικρή ομάδα Cardinal Tetra, για παράδειγμα, τους έκανε να συμπεριφερθούν διαφορετικά :?:
Ισχύει κάτι τέτοιο ή οι δίσκοι θα παραμένουν αδιάφοροι στην παρουσία τους :?:
Ή ακόμα χειρότερα, λόγω στενότητας χώρου (100 lt) θα τους ενοχλήσουν περισσότερο και ενδεχομένως γίνουν πιο επιθετικοί :?:

polleni
30-01-03, 03:42
Οι γκουρού του αθλήματος (Watley για παράδειγμα) τονίζουνε σε κάθε ευκαιρία ότι οι δίσκοι δεν είναι είδος κατάλληλο για community tank και ότι η καλύτερη λύση είναι ένα species tank = μόνοι τους. Τονίζουνε επίσης ότι είναι ψάρια ομάδας και ότι πρέπει νάναι 5-6 μαζί για να αισθάνονται άνετα. Βέβαια τονίζουνε επίσης ότι δεν είναι για ενυδρεία 100 λίτρων, οπότε το 5-6 στην περίπτωσή σου δεν μας κάνει. Παίρνοντας αυτό σαν δεδομένο, η προσθήκη οποιουδήποτε άλλου είδους στο ενυδρείο αποκλείεται να καλύτερέψει τα πράγματα - εκτός ίσως από τίποτα Corydoras τα οποία ως ψάρια σχεδόν αποκλειστικά βυθού αλλά και λόγω μεγέθους δεν είναι πρόβλημα. Οπότε θα έλεγα άστους μόνους τους. Το ξύλο είναι σίγουρο ότι θα ψιλοπέφτει αλλά αν ακολουθήσεις αυτά που είπαν οι προηγούμενοι, τα πράγματα δεν θσ είναι και τόσο τραγικά. Από την βιβλιογραφία που έχω κοιτάξει αναφέρουν τα 40 λίτρα σαν ελάχιστο όγκο / ενήλικο ψάρι.

Ενα που δεν έχω καταλάβει ακόμη είναι κατά πόσον είσαι αποφασισμένος για δίσκους ή μπορεί να αποφασίσεις και για άλλα ψάρια. Αυτό το ρωτάω γιατί το να προσπαθείς με το "ζόρι" να ταιριάξεις το ψάρι στο ενυδρείο που έχεις είναι ο λάθος τρόπος να το δεις το θέμα.

psarobone
03-02-03, 02:42
Θα ήθελα πρώτα απ' όλα να σας ευχαριστήσω όλους για το ενδιαφέρον που δείξατε. Η συζήτηση αυτή σίγουρα με έκανε να δώ τα πράγματα λίγο διαφορετικά και μετρίασε κάπως τον αρχικό ενθουσιασμό, που πολλές φορές οδηγεί σε λαθάκια...
Έχω ήδη λάβει σοβαρά υπόψιν τα όσα προαναφέρθηκαν και ψάχνω να βρώ την καλύτερη λύση.
Για το συγκεκριμένο θέμα θα τα ξαναπούμε όταν αποφασίσω τι τελικά θα κάνω :wink: