Επιστροφή στο Forum : Ομαλή ροή DIY CO2
Θα ήθελα να συμπληρώσω τα εξής βάσει της δικιάς μου εμπειρίας:
Χρησιμοποιώ συστηματικά στα μείγματα μου 2 κούπες ζάχαρη , μία κουταλιά κοφτή ξερή μαγιά. Στο μικρό το ενυδρείο από την αρχή είχα το σύστημα μα ανεπίστρεπτη βαλβίδα, φιαλίδιο από ορό για bubble counter, και για έλεγχο ροής το «φρένο» που ρυθμίζει την ροή του ορού. Προτίμησα αυτό γιατί διαπίστωσα ότι οι βαλβίδες ελέγχου ροής αέρα έχαναν. Με αυτό τον τρόπο ήταν δύσκολες οι μικρορυθμίσεις στην ροή καθώς η διαφορά από κλειστό σε πολύ ανοιχτό ήταν μερικά χιλιοστά. Με τον καιρό πάντως το έμαθα και είχα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Στο καινούργιο ενυδρείο, καθότι μεγάλο, δοκίμασα να βάλω ένα μπουκάλι με το ίδιο σύστημα χωρίς όμως το «φρένο» για να έχω όλη την ροή ανοιχτή. Το CO2 το διοχέτευα μέσα στο φίλτρο. Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι υπήρχαν μεγάλα διαστήματα χωρίς καθόλου bubbles και μετά ένα brup πολλών μαζί. Αυτό σήμαινε ότι το σύστημα ανέβαζε πίεση μέχρι που άνοιγε το ανεπίστρεπτό και την απελευθέρωνε με μιας. Αντί να μου «κόψει» εκεί και να βάλω το «φρένο», έβαλα και δεύτερο μπουκάλι με μαγιά χωρίς όμως αποτελέσματα (μέχρι που απόρησα αν τα μείγματα μου ήταν σωστά).
Αυτό που συνέβαινε ήταν ότι η ξαφνική και μεγάλη ποσότητα CO2 δεν διαχεόταν σωστά.
Τελικά, μου έκοψε, και έβαλα το φρένο στην ροή και αμέσως το σύστημα ανέβασε πίεση ώστε να έχω διακριτά bubbles (1 κάθε sec). Βουαλά. Μέσα σε δύο μέρες το Ph στο ενυδρείο κατέβηκε τα λίγα extra points που ήθελα (καλύτερη ροή και διάχυση?). Μέσα σε δύο μέρες τα φυτά από πολύ λίγες και περιστασιακά φυσαλίδες από φωτοσύνθεση, άρχισαν να «αφρίζουν».
Σημειώνω επίσης ότι έβαλα και αλουμινόχαρτό όπου μπορούσα πίσω από τις λάμπες για καλύτερη ανάκλαση..
Συμπεράσματα:
Setup DIY: 2 μπουκάλια (2 κούπες ζάχαρη, μία κοφτή μαγιά διαλυμένη πρώτα φλιτζάνι με χλιαρό νερό), κάθε εβδομάδα αλλαγή ενός εκ των δύο.
Ανεπίστρεπτο βαλβιδάκι, φιαλίδιο από ορό για counter, βαλβίδα ελέγχου ροής ή αυτό που αποκαλώ «φρένο». Έτσι το σύστημα διατηρεί πάντα λίγη πίεση ώστε να «απορροφά» τα σκαμπανεβάσματα της παραγωγής της μαγιάς.
Ενυδρείο 200 λτ (150 καθαρά), 4 λάμπες Χ 30 watt (1 gro-lux + 1 cool X 12 ώρες, 2 daylight Χ10 ώρες)
αυτο που με ανυσηχει στο ολο συστημα ειναι, μηπως με την χρηση <<φρενου>> στο DIY απο την πειση που παρακραταν τα μπουκαλια μηπως μετα απο λιγο καιρο αρχισουν και εχουν καποιες διαροες, ????
το εχεις τσεκαρει αυτο??
και εγω με τον ιδιο τροπο δουλευω στα δικα μου ((( με τα δυο μπουκαλια)) αλλα χωρις φρενο, με αποτελεσμα αυτο που λες συσορευεται πολυ CO2 μεσα στις αντλιες :cry:
annivas2000
10-01-03, 22:35
Υπαρχει και μια περιπτωση αν χρησιμοποιεις ανεπιστροφη βαλβιδα με ελατηριο και οχι τις λαστιχενιες να σου <μπουκωνει> (οχι καλη λειτουργια ελατηριου - επιδραση αεριου)......
I am back…
Μάνθο αλλάζω συχνά καπάκια. Δεν έχω βρει ακόμη τον καλύτερο τρόπο να στεγανοποιώ το καπάκι. Anniva έχει δίκιο, ανεπίστρεπτο με ελατήριο χρησιμοποιώ και αυτά που λες τα έχω παρατηρήσει και εγώ. Αν βρω με λάστιχο θα τα δοκιμάσω.
ανεπιστροφο, υπαρχει με λαστιχο τις juwel , το αλλο με το ελατηριο κοαλει ευκολα και χρειαζεται μεγαλυτερη πιεση απο αυτη που εχουμε, για να δουλεψει καλα.
τωρα οσο αφορα τα καπακια το ιδιο καταραμενο προβλημα εχω και εγω.
αυτη την στιγμη ειμαι στην αναζυτηση αλλου ειδους μπουκαλιου με καλυτερο καπακι το σκεπτικο ειναι να βαλω ενα 4λιτρο αντι γαι δυο μπουκαλια ,εν αναμονη λοιπον , μολις εχω νεα !!!!!
το συστημα με τον ορο που εβαλες (( bouble counter)) δουλευει αψογα!!!!!
Και εγώ το ίδιο κόλπο χρησιμοποιώ.
http://www.geocities.com/softnm/newfish/320/bouble.html
Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι στο ένα από τα δύο μπουκάλια, βγάζει συνέχεια πολλές μικρές φυσαλίδες και δεν υπάρχει το φαινόμενο τις μαζικής απελευθέρωσης του Co2, ενώ στο άλλο που οι φυσαλίδες έχουν το κανονικό μέγεθος, τις απελευθερώνει μαζικά κάθε 3-4 δευτερόλεπτα.
Ευχαριστώ vsavvas για τις πατέντες σου . :lol: Εξαιρετική η ιδέα του ορού.Βέβαια δεν κάρφωσα το δοχειάκι για τις φυσαλίδες στο μπουκάλι όπως ο newfish γιατι δεν μπορώ να καταλάβω πως δεν πέφτει το νερό μέσα στο μπουκάλι .Εκανα άλλες ...πατέντες.
Ευχαριστώ, αλλά σε γενικές γραμμές οι πατέντες δεν είναι original. Τα περισσότερα έχουν κάπου γραφτεί. Απλά τα προσαρμόζεις στις δικές σου ανάγκες και στην πορεία μπορεί να κατεβάσεις και καμιά καλή ιδέα. Καλό πάντως είναι, εκτός από το να ρωτάμε, να γράφουμε και τις εμπειρίες μας.
Και εγώ δεν το έχω πάνω στο μπουκάλι . Το δοκίμασα στην αρχή αλλά δεν μου κόλλαγε καλά. Το νερό δεν γυρνάει πίσω γιατί είναι σχεδιασμένα για να ρέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εγώ έκοψα το μεγαλύτερο μέρος του «καρφιού» και συνέδεσα το φιαλίδιο με λάστιχο στο μπουκάλι. Νομίζω ότι έτσι πετυχαίνω και μεγαλύτερες ανοχές στο βίδωμα-ξεβίδωμα και σε τυχόν πτώση του μπουκαλιού. Ενδιάμεσα είναι και το ανεπίστρεφο που λέμε. Μάλλον στο «καρφί» του ορού έχει κάτι παρόμοιο με το ανεπίστρεφο.
Ρε παιδια το Tetra Optimal κανει σοβαρη δουλεια η ειναι απλα μια προσιτη λυση αναγκης...Με μια DIY κατασκευη θα εχω κλυτερα αποτελεσματα?Τα φυτα μου αναπτυσονται αργα και σταθερα αλλα δεν εχω αλλη εμπειρια για το αν θα μπορουσαν να ειναι τα πραγματα καλυτερα
Κατάλαβα ότι το "καρφί"έχει ανεπίστροφο και στη δεύτερη μπουκάλα μου έκανα την πατέντα του newfish.Αρα δεν είναι απαραίτητη η επιπρόσθετη βαλβίδα αντεπιστροφής.Ετσι δεν είναι?
http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=419
Κυττατε και λιγο τα παλια topics, ιδιαιτερα οταν δεν χρειαζεται παρα ενα scroll down...
oooooooops :oops: :oops: :oops: :oops: sorry.... :roll:
Κατάλαβα ότι το "καρφί"έχει ανεπίστροφο και στη δεύτερη μπουκάλα μου έκανα την πατέντα του newfish.Αρα δεν είναι απαραίτητη η επιπρόσθετη βαλβίδα αντεπιστροφής.Ετσι δεν είναι?
Το νερό δεν επιστρέφει στο μπουκάλι για όσο διάστημα στο μπουκάλι υπάρχει αέριο (Co2 στην περίπτωση μας) με κάποια σχετική πίεση. :wink:
Όταν όμως πλέον δεν παράγετε Co2 δεν υπάρχει πίεση στο μπουκάλι, εάν δεν υπάρχει ανεπίστροφη και το μπουκάλι είναι πιο χαμηλά από το ενυδρείο μας, τότε έχουμε αρκετές πιθανότητες για ατύχημα. :? :cry:
Διαφωνώ.Η βαλβίδα στο καρφί του ορού δεν θα επιτρέψει στο νερό του ενυδρείου να εισχωρίσει στο μπουκάλι .Εξάλλου το νερό που έχει ο δείκτης των φυσαλίδων δεν πέφτει εξ΄αιτίας της εν λόγω βαλβίδας και όχι της πίεσης του CO2.Αλλωστε ,απο φυσικής απόψεως,δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κενο αέρος στο μπουκάλι.Οταν σταματήσει να παράγεται CO2 η πίεση θα σταθεροποιηθεί στην ατμοσφαιρική.
τώρα που οι δυο μπουκάλες αποδίδουν , και τα φυτά γέμισαν φυσαλλίδες , μήπως πρέπει να κλείσω την αεραντλία;
Έχεις βάλει CO2 και αεραντλία μαζί :?: :!:
ΔΕΝ χρειάζεται η αεραντλία... σβήσ'την! (Εκτός αν δεις τα ψάρια σου το πρωί [πριν ανάψουν τα φώτα] στην επιφάνεια να "ψάχνουν" να βρουν οξυγόνο. Σε αυτή την περίπτωση βάζουμε την αεραντλία μόνο το βράδυ και μειώνουμε το CO2)
Σ'ευχαριστώ Γιώργο.Είναι περιττή ή υπάρχει άλλος λόγος ;Μήπως καταστρέφει τη διάχυση του CO2 στο νερό :?: :roll:
Θα βάλω χρονοδιακόπτη στην αεράντλία ώστε να λειτουργεί λίγο το βράδυ.Σύμφωνοι; :roll:
Δεν έχεις τον παραμικρό λόγο να βάλεις αεραντλία στο ενυδρείο σου!!!
Εκτός και αν βλέπεις πρόβλημα στην συμπεριφορά των ψαριών σου. (μαζεμένα στην επιφάνεια να προσπαθούν να πάρουν αέρα... Αυτό όμως δεν είναι εύκολο να συμβεί...)
Το μόνο που θα κάνει η αεραντλία θα είναι να σου διώχνει και το λίγο CO2 που υπάρχει μέσα στο ενυδρείο σου...
Αυτό προσπαθούν να σου πουν όλοι στα προηγούμενα μηνύματα.
Εσύ τι λόγο έχεις και θες να την βάλεις; :roll:
To ενυδρείο δεν θα έλεγα οτι έχει γίνει ακριβώς full of plants.Aνησυχώ μήπως η οξυγόνωση δεν είναι αρκετή.
αεραντλια δεν χρειαζετσι να βαλεις ακομα και αν στο ενυδρειο δεν υπαρχουν καθολου φυτά. Αρκει να βεβαιωθεις οτι τα ψαρια σου δεν συμπεριφερονται περιεργα... όπως αναφερεται πιο πανω.
Τώρα θα κοιμάμαι πιο ήσυχος τα βράδια :)
Για δεστε αυτον τον τυπο τι κανει
Το εχει δοκιμασει κανεις?
http://www.geocities.com/Heartland/Hills/2637/DIY_CO2.html
Εγω οχι.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ¨¨
δεν ειναι αρκετα ογκωδες, για να ειανι μεσα στο ενυδρειο?????
Σιγουρα, αλλα αμα κανει καλη διαχυση τοτε το ξανασκεφτεσαι...
Προχθές έφτιαξα το πρώτο μου diy co2. Δυστυχώς η ροή του αερίου είναι μικρή. Έχω 1-2 φουσκάλες κάθε 30 με 40 δευτερόλεπτα και καμμιά φορά και κάθε 1 λεπτό.
Υποθέτω ότι το καπάκι 'μπάζει' καθώς δεν έβαλα τεφλόν. Μήπως όμως μπορεί να οφείλεται και στην μαγιά;
Σε ένα 1,5 λίτρο μπουκαλιού sprite,
3 κούπες ζάχαρη
1 πολύ κοφτή κουταλιά (του γλυκού) μαγιά
Έβρασα νερό με ζάχαρη, το κρύωσα, χτύπησα την μαγιά στο σέικερ με νερό και γέμισα το μπουκάλι μέχρι εκεί που αρχίζει ο όμως με νερό. Έχω βάλει και ανεπίστροφο. Ο σωλήνας από το μπουκάλι μέχρι το φίλτρο είναι γύρω στα 60 με 70 εκ. Μήπως είναι πολύ μακρύ και για αυτό όμως δεν υπάρχει τόση πίεση;
Οι αναλογιες ειναι καλες (μαλιστα εχεις βαλει και παραπανω μαγια). Τσεκαρε οτι εβαλες σψστα το ανεπιστροφο, και βαλε τεφλον στο καπακι του μπουκαλιου.
οπως ανεφερε και το τολης οι αναλογιες ειναι σωστες
απλως απο καπου μπορει να εχεις διαρροη . τσεκαρισε και την ενωση σωληνακι/καπακι μπορει απο καπου να χανει παρολο που εχεις βαλει σιλικονη . η διαδρομη ειναι οκ και εγω τοσο μεγαλη εχω /απλως για μεγαλυτερη αξιοπιστια και πιο σταθερη ροη εβαλα και δευτερο μπουκαλι και το αλλαζω εναλλαξ καθε 15 μερες
Μάλλον διαρροή πρέπει να είναι δεν εξηγείται ... πάντως τώρα έχω 5 με 6 φουσκάλες μαζεμένες κάθε 15 με 20 δευτερόλεπτα
Λοιπόν σχετικά με την μαγιά μετά απο πολλούς μήνες χωρίς προβλήματα ορίστε μερικά συμπεράσματα:
Ανεξαρτήτου μίγματος, το χειμώνα θέλει τα μπουκάλια μέσα σε κουβαδάκι με αντίσταση σε σταθερή θερμοκρασία. Το καλοκαίρι δεν χρειάζεται. Εγώ δουλεύω πιά δύο μπουκάλια, ένα κάθε 15 μέρες.
Το μίγμα μου είναι 2 κούπες ζάχαρη, νερό (βρύσης to καλοκαίρι - χλιαρό το χειμώνα), ένα κοφτό κουταλάκι μαγιά (στο περίπου). Την μαγιά την διαλύω σε ένα φλιτζάνι με νερό (βρύσης to καλοκαίρι - χλιαρό το χειμώνα), και μια κουταλιά ζάχαρη. Τι ρίχνω στο μίγμα νερού ζάχαρης και κουνάω το μπουκάλι σαν τρελός. Την άλλη μέρα έχω τουλάχιστον μία φουσκάλα κάθε sec.
Τα καπάκια μου είναι χωρίς τεφλόν. Απλά στην τρύπα με το σωληνάκι έχω κάνει καλή δουλεία. Φώτο στο site μου. Δεν τα έχω αλλάξει από το χειμώνα.
Δεν βλεπω κανενας στο board μεχρι στιγμης να εχει αναφερθει στην μεθοδο παραγωγης CO2 με jello.
Το δουλευω απο τον Μαρτιο, το μπουκαλι κραταει ανετα 35-40 μερες με συνεχομενη και σταθερη ροη μια σταγονα ανα 1-2 sec.
To απλο ζαχαρη-μαγια μου καρατουσε 7-8 μερες, με παρα πολλα απροβλεπτα σκαμπανευασματα μερα με μερα.
Στο ιντερνετ υπαρχουν παρα πολλες συνταγες, για παραδειγμα αναφερω αυτην, http://aquaplants.web1000.com/art1.html
Το μονο προβλημα ειναι οτι θα πρεπει το jello να αντικατασταθει με καποιο απο τα ζελε που υπαρχουν στην Ελλαδα.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Το jello εχει μια ταση τις 2 πρωτες μερες να κανει αφρο σαν την μπυρα. Οι δοκιμες καλο θα ειναι για αρχη να γινουν σε εξωτερικο χωρο (οχι σαλονι..) και καλο ειναι το βραδυ να αφηνεις ανοιχτο το καπακι... μεχρι να βρεθει η σωστη φορμουλα. Ο αφρος την επομενη μερα καθεται και δεν ξαναβγαινει για ενα μηνα.
Πιστευω οτι αξιζει τον κοπο.
Δεν βλεπω κανενας στο board μεχρι στιγμης να εχει αναφερθει στην μεθοδο παραγωγης CO2 με jello.
Το μονο προβλημα ειναι οτι θα πρεπει το jello να αντικατασταθει με καποιο απο τα ζελε που υπαρχουν στην Ελλαδα.
Ξέχασες να γράψεις ότι ΔΕΝ πρέπει να περιέχει ζάχαρι το ζελέ.
Να πω τι έπαθα εγώ με το ζελέ?
Το στορυ
Το μπουκάλι κοκα-κόλας DIY φιλοξενούσε στην είσοδο του μεταλικό εξαερωτήρα για καλη εφαρμογή και χωρίς καμια διαρροή.
Ευτυχώς το πρώτο πείραμα με το ζελέ έγινε στο ντουλαπάκι κάτω απο το ενυδρειο.
Οταν έσκασε το μπουκάλι νόμιζες πως είχε γίνει κάποια τρομοκρατική ενέργεια.
Για να βγάλω το εξαερωτηράκι που καρφώθηκε κάτω απο το ντουλάπι του ενυδρείου χρειάστηκε να επιστρατεύσω την πένσα.
Καλό το ζελέ αλλά τα πειράματα θα πρέπει να γίνουν σε κάποια ταράτσα. :)
Στην περίπτωση που δεν πετύχει το DIY τουλάχιστον να δούμε μια καλή εκτόξευση.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ΥΓ.
Κάνει πολύ καλό αφρό, "τυφλα να έχει η σαμπάνια"
Κάνει καλές εκτοξεύσεις.
Ισως η nasa θα πρέπει να κάνει μια αξιολόγηση του φαινομένου
:lol:
-------------------------------------
Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό
Ξέχασες να γράψεις ότι ΔΕΝ πρέπει να περιέχει ζάχαρι το ζελέ.
Να πω τι έπαθα εγώ με το ζελέ?
Το στορυ
.......
Lasal, λυπάμαι για το ατύχημα σου :(
Αυτο όμως δεν θα πρέπει να πάρουν αρνητικά τα υπόλοιπα μέλη του board, η συνταγή jello γίνεται ολο και ποιό δημοφιλής.
Και βαβαιως θέλει ΠΡΟΣΟΧΗ και το τόνισα!!!!
Το jello σκόνη, εχει λίγο ζάχαρι, υπάρχει και diet version που δεν μας κάνει. Μαλλον θα πρέπει να περιορίσεις την ποσότητα.
Για φιάλη εγώ για ασφάλεια δεν χρεισιμοπoιώ πλεον το 2λιτρο coca-cola, αλλά το 4λιτρο χυμό gatoraid. Εχει και φαρδύ καπάκι και δεν χρειάζεται χωνί για να ρίξεις τα υλικά.
Εκανα κι εγω σημερα ενα μιγμα (χωρις ζελε) για πρωτη φοραεχει 2 ωρες και ακομη να βγουν φυσαλιδες, φυσιολογικο?
Το μονο που εκανα διαφορετικο ειναι οτι την μαγια την χτυπησα σε ιξερακι για φραπε με νερακι βρυσης. Και οχι στο σεηκερ χειρος για φραπε. Λετε να εκανα λαθος που το εκανα ετσι?
φιλε mikenuke
περιμενε καπου στις 6-8 ωρες μεχρι να αρχισει το μειγμα να βγαζει co2 . εμενα κανει και παραπανω .
δεν εχει καμια σχεση που το εκανες . ελπιζω το μειγμα με την ζαχαρη
να μην ηταν καυτο οταν εβαλες την μαγια αλλιως η μαγια καταστρεφεται.
αυτα
Ωραια τοτε πολυ ωραια.το μειγμα φυσικα ηταν πολυ...χλιαρο, οπως επρεπε.προσεξα το σημειο που λεει οτι το καυτο σκοτωνει την μαγια και το κανονισα, μου το θυμισε και η μανα μου.Οσοι μαγειρευουν τα ξερουν αυτα!
Για να δουμε λοιπον αυριο τι θα γινει.
Εμένα λειτουργούσε όταν το είχα σε λιγότερο απο 2 ώρες.
Ειναι θέμα θερμοκρασίας.
Εγώ το είχα πάνω απο το καπάκι mikenuke όπου ζεσταινόταν (Σιγά σιγά) με την θερμοκρασία του ξύλου.
Πρόσεξε μόνον να ειναι στεγανό το καπάκι και να μην έχεις διαφυγή CO2 όπως ένας φίλος μου που περίμενε 2 μέρες :) :) :)
OK ολα καλα σημερα το πρωι που το τσεκαρα ειχα παραγωγη στο φουλ!
Τωρα χρειαζομαι εναν διαχυτηρα...DIY!
Ανακαλυψα κατι οσο εψαχνα το θεμα στο δικτυο και θελω να το μοιραστω μαζι σας:
Στην σελιδα http://www.geocities.com/Heartland/Hills/2637/index.html
λεει σε μια σελιδα εδω (http://www.geocities.com/Heartland/Hills/2637/DIY_CO2.html) τα εξης τα οποια μαλλον καταριπτουν εναν "urban myth" σχετικα με το μειγμα.
Occasionally you will read on the web or in the newsgroups that you shouldn't shake the bottle to mix the yeast with the water. This is a classic net.non-sense which started with a post in the rec.aquaria newsgroup a few years ago. One guy posted the instructions for a yeast-CO2 set up, and wrote, "Add the yeast to the water, but do not stir or shake the bottle. The instructions from my bread machine explicitly stated this." What he failed to understand was WHY his bread machine instruction was so. Anyone with a bread making machine could see this specific instruction, under the "Delayed Baking" mode. That's the mode where you put the ingredients into the machine, then set the timer and go to bed. Near morning, the machine will automatically turn on and start mixing, kneading and baking, and you will have fresh, hot bread as you get up in the morning. The instruction tells you to put in the water first, then gently put flour on top of the water, then put the yeast on the flour, an DO NOT MIX. That's because they don't want the yeast to get wet and get activated too early, resulting in bread that rises too much.
Anyway, this guy did not understand the reason for that instruction, but passed it on anyway. People read this guy's tip and started passing that piece of non-sense around. It made its way into archives, and occasionally pops up here and there. I always have a good laugh when I see it.
Since we want our sugar solution to start fermenting as soon as possible, please by all means, mix the yeast well. But don't shake the bottle after the cap with the CO2 hose has been screwed on. This might get some of the liquid into the line, which will be pushed into your aquarium once the CO2 starts producing.
Απόσπασμα από τις οδηγίες απο το CO2 της Hagen.
Tο CO2 της hagen δεν είναι τίποτα παραπάνω απο ένα "έτοιμο" DIY με ζάχαρι και μαγιά.
b. Add white table sugar (no other substitute) to the first level indicator inside the canister.
c. Add full contents of one Stabilizer packet.
d. Add full contents of one Activator packet
.e. Add lukewarm water (68 86 oF/20 30 oC) to the second level. Do not use aquarium water. Stir contents gently for faster activation.
Simpethera
26-09-03, 00:50
Επιτρέψτε μου μια βιολογική παρέμβαση:
Η ανακίνηση βοηθά (ή και είναι απαραίτητη) στις καλλιέργειες μαγιάς. Οι καλλιέργειες γίνονται συνήθως υπό συνεχή ανακίνηση στις 250-300 rpm. Ο σκοπός είναι φυσικά ο αερισμός. Αυτό βέβαια θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη εξάντληση της πηγής άνθρακα (ζάχαρη). Μια ανακίνηση του μπουκαλιού συνεπώς, έστω και κατά διαστήματα θα βοηθούσε στην ανάπτυξη του μύκητα και τη συνεπακόλουθη παραγωγή CO2. Αν σταματάει νωρίς η παραγωγή φυσαλίδων ίσως να φταίει και η έλλειψη οξυγόνου.
Οσο για το "χτυπημα" με μιξεράκι, μάλλον κακό κάνει. Ζωντανά κύτταρα είναι και σπάνε!
τα εξης τα οποια μαλλον καταριπτουν εναν "urban myth" σχετικα με το μειγμα.
Το urban myth δεν κατάλαβα ποιό είναι Μιχάλη
Οσοι εχουν παράγει CO2 γνωρίζουν πάντως λιγο πολύ τον τρόπο.
Φυσικά λάθη γίνονται.
Πιό πάνω αναφέρω πως είναι θέμα θερμοκρασίας.
Στο μόνο που ίσως δεν αναφέραμε σωστά είναι το ανακάτεμα.
Και στην σταθερότητα της θερμοκρασίας γιατί αυτή ειναι υπεύθυνη για την σταθερότητα ροής του CO2.
Sorry αν δεν το ανέφερα πρίν.
Εκανε όμως μια αναφορά ο vsavvas.
Ισως αυτό που δεν τονίσαμε είναι οτι το ανακάτεμα γίνεται με κλειστο το μπουκάλι και όχι υπερβολικό κούνημα.
Εγώ δεν το ανακατεβω με δύναμη.
Δεν ειναι ουτε urban ουτε myth - το shaking καθε μερικες μερες ειναι συχνα αναφερομενο - λενε οτι βοηθαει - εγω ως τεμπελης το εγκατελειψα νωρις με ιδια αποτελεσματα - οσο το εκανα, ξεβιδωνα απλως το καπακι, εκλεινα το μπουκαλι με την παλαμη και κουναγα γερα.
Συμπεθερα, μιλας για ανοιχτα συστηματα οπου με την ανακινηση γινεται ανταλλαγη αεριων? Γιατι στο συγκεκριμενο συστημα οσο λιγο οξυγονο υπαρχει στο μικρο χωρο που μενει στο μπουκαλι, διωχνεται και αντικαθισταται με CO2 μολις αρχισει να παραγεται - εκτος αν μου διαφευγει κατι?
Urban myth ειναι το οτι κυκλοφορει η φημη οτι δεν θελει ανακατεμα οταν γινει η μιξη των 2 συστατικων φιλε lasal.
Παντως σκοπος ηταν να συζητησουμε αυτο το θεμα και βλεπω οτι συζητητειται εκτενως, και αυτο ειναι καλο.
Οποτε εγω την επομενη φορα δεν θα ανακατεψω την μαγια με μιξερακι.
Ενα αλλο ερωτημα μου ειναι το ποσο ροη πρεπει να εχω , οκ ειναι διαφοροι παραγοντες οπως διαχυση, λτρα νερου σκληροτητα και αλλα.
Αυτη τη στιγμη εχω 5 φυσαλιδες στα 10 δευτερολεπτα και διαχυση μεσω του σωληνα επιστροφης του νερου σε ενυδρειο 150 λιτρων.
Μετραω το ph μου και βλεπω οτι σε τρεις μερες εχει κατεβει περιπου μιση μοναδα απο 8,5 προς το 9 που ηταν τωρα εχω 8 καθαρο. να μετρησω και τις αλλαγες στην σκληροτητα?
Ποσο γρηγορα θα επρεπε να κατεβει το pH?
http://www.dennerle.de/frameset.htm
Μετά πατάς αριστερά στο Berechnungen
Μετά πατάς αριστερά στο CO2-Blasenzahl
Δίνεις τα λίτρα του ενυδρείου και πατάς Berechnung starten
θα σου δώσει φυσαλίδες ανά λεπτό.
Επειτα πατάς αριστερά CO2-Berechnung
Εκεί δίνεις το PH και την σκληρότητα και το αποτέλεσμα είναι ml/l CO2
Δηλαδή πόση ποσότητα CO2 έχεις μέσα στο ενυδρείο.
ΥΓ.
Δες και τον πινακα απο excel που σούστειλα email
Εχθες εκανα νεο μιγμα και αυτη τη φορα εβαλα και τεφλον στο καπακι και το μπετονακι εχει φουσκωσει σα βαρελι! φαινεται οτι εχανα αρκετη ποσοτητα αεριου χωρισ τεφλον γιατι πριν δεν ειχε φουσκωσει! Παρ'ολαυτα μου κρατησε πανω απο 10 μερες!
Obelix(Reifen)
20-10-03, 10:01
Επειδή μπορεί σε μερικούς όπως και σε μένα τα Berechnungen μου κάθονται στο στομάχι …
http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_co2chart.htm
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.