PDA

Επιστροφή στο Forum : άρχισε το στρώσιμο!


pavloukos
08-01-03, 22:01
λοιπόν, δεν θα κάτσω να μοιρολογώ επειδή έχω υψηλό pH και σκληρότητα ... σήμερα άρχισα το fishless cycling και χωρίς φυτά καθώς δεν μπορώ να βρω.

λοιπόν, έριξα περίπου 5ml από την αμμωνία που αγόρασα (την οποία και διατηρώ στο ψυγείο) και το tetra NH3/NH4 test kit, μου δίνει ένα χρώμα ποιο σκούρο από τα 3mg/lt ... υποθέτω λοιπόν ότι είμαι γύρω στο 4. Βασικά, αλλάζοντας την γωνία που κρατώ το φυαλίδιο με το χρώμα, αλλάζει και το χρώμα ... πάντως πιο πολύ φέρνει στο 3 παρά στο 5.

το ενυδρείο το έχω στους 31 βαθμούς περίπου ... ο θερμοστάτης τα έχει φτύσει λιγάκι μου φαίνεται ... στους 30 τον έχω και το θερμόμετρο μου δίνει 31. Ξέχασα να σας πω ότι τον καλιμπράρισα κιόλας αφού πριν μου είχε 3 βαθμούς διαφορά (τον είχα βάλει στους 28 και το θερμόμετρο έδειχνε 31).


επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Τόλη, γέμισα έναν κουβά με νερό από την βρύση και αύριο θα κάνω μετρήσεις να δούμε τις διαφορές ...

Tolis
08-01-03, 22:06
24-26 ειναι μια λογικη θερμοκρασια - 31 ειναι παρα πολυ ζεστο/.

Giorgos
08-01-03, 23:45
Την θερμοκρασία την έχει ψηλά γιατί βοηθά στην γρηγορότερη ανάπτυξη των βακτηριδίων μιας και δεν έχει φύτα στο ενυδρείο.

newfish
09-01-03, 00:35
Και φυσικά πριν βάλεις τα ψαράκια σου μέσα, (όταν θα κάνεις την μεγάλη αλλαγή νερού) θα την κατεβάσεις στους 24-26C

pavloukos
10-01-03, 01:22
Λοιπόν, έκανα αυτό που μου είπε ο Τόλης. Έβαλα σε έναν κουβά νερό από την βρύση και το άφησα για περίπου 24 ώρες. Οι μετρήσεις είναι ως εξής:

pH: 8.5 (tetra test)
gH: 20-21 (tetra test)
kH: 10-11 (tetra test)
NO3: 0 ppm (aquarium pharmaceuticals) - βασικά εδώ είχα δίλημμα καθώς το χρώμα είναι μεταξύ των 0 και 5 ppm, άρα τι να υποθέσω;

Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα fishless cycling. Οι ενδείξεις είναι οι εξής:
pH: 8.5 (tetra test)
gH: 20-21 (tetra test)
kH: 10-11 (tetra test)
NH3: 3-4 mg/lt (tetra test)
NO2: 0.3-0.4 mg/lt (tetra test)
NO3: 0 ppm (aquarium pharmaceuticals) - ίδιο δίλημμα με παραπάνω
Θερμοκρασία: 26,5 βαθμοί Κελσίου

Από την στιγμή που η περιεκτικότητα της αμμωνίας δεν έπεσε, ΔΕΝ έβαλα άλλη αμμωνία μέσα. Πάντως μου φαίνεται περίεργο που εμφανίστηκε τόσο γρήγορα NO2.
Τι λέτε;

Την θερμοκρασία την κατέβασα γιατί σήμερα έβαλα 4 φυντάνια sagitarius platyphylla ή νομίζω ότι είναι αυτά τελοσπάντων.

Λοιπόν, σήμερα βρήκα ΤΟ μαγαζί, το οποίο είναι πιλοτικό κατάστημα franchise του PetCity. Παιδιά, γύρω στα 30 ενυδρεία, πεντακάθαρα με κάθε λογής ψάρι μέσα ακόμα και marine! Πολύ ποικιλία προϊόντων μέσα. Ο τύπος από ότι κατάλαβα δεν έχει γνώσεις. Είχε ένα ενυδρείο με φυτά και τον ρώτησα τι φυτά ήταν και δεν ήξερε!
Επίσης τον ρώτησα για ψιλό χαλαζιακό χαλίκι ώστε να διασταυρώσω με αυτό που έχω εγώ. Μου έδειξε χοντρό χαλαζιακό το οποίο ήταν άσπρο και είχε την υφή σαν τον μάρμαρο!
Έτσι είναι το χαλαζιακό; Έχω την εντύπωση ότι ο άλλος με κοροϊδεψε.

Α! και κάτι άλλο ... στο board του TFC μου εξηγούν μια άλλη μέθοδο fishless cycling και για αυτό έχω μπερδευτεί. Αυτοί μου λένε να ρίχνω ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 20-25 σταγόνες αμμωνίας μέχρι να εμφανιστεί NO2, μετά να ρίχνω 20-25 σταγόνες μέχρι να μηδενιστεί η αμμωνία και μετά θα ρίχνω καθημερινά 10-12 σταγόνες μέχρι να μηδενιστεί και ο ΝΟ2 ... ???!!!@$#@$

george
10-01-03, 01:38
Διαβασε εδω :
http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=133

pavloukos
10-01-03, 01:40
το έχω εκτυπώσει και το έχω μάθει και απ'έξω και σήμερα ο Τόλης μου έλυσε και κάτι απορίες στο chat ... ακολουθώ ακριβώς το post του Γιώργου.

οι μετρήσεις πώς σας φαίνονται;

Tolis
10-01-03, 02:45
To χαμηλοτερο pH που μετραγες μολις εβγαινε το νερο απο τη βρυση, ηταν πιθανοτατα λογω συγκεντρωμενου CO2 - μετα απο 24 ωρες ισοροπησε. Τουλαχιστον ξερουμε οτι δεν φταιει κατι μεσα στο ενυδρειο.
Οντως ειναι αρκετα σκληρο και αλκαλικο το νερο σου (ιδανικο για rift lake cichlids αλλά αυτο ειναι μια αλλη ιστορια). Εχεις αποφασισει τι ψαρια θα βαλεις?

Η συντομη εμφανιση NO2 μπορει να οφειλεται στα βακτηριδια σε μπουκαλακι που εβαλες. (Η δεν ησουν εσυ και μπερδευω τα posts?)

pavloukos
10-01-03, 03:08
δεν ήμουν εγώ ...
άρα;

από την στιγμή που έχω πολύ σκληρό νερό, λυπάμαι να βάλω tetras και άλλα παρόμοια ...
τι να κάνουμε ... σε αφρικάνες θα το γυρίσω θέλοντας και μη.
dwards + kribensis κατά προτίμηση και 2 cats
Σκέφτομαι 3-4 kribensis, 2 dwarfs και 2 cats ή λέω πολλά;

Tolis
10-01-03, 03:33
Whoops!!
Dwarfs - αν εννοεις Αpistogramma ramirezi, cacatuoides κλπ (Νοτιος Αμερικη), καθως και kribs (ποταμια της Αφρικης), οχι. Ειναι ειδη που ζουν σε μαλακά νερα.
Rift lakes = Malawi, Tanganyika, Victoria. Δεν θα τα συμβουλευα για τα λιτρα σου, και για καποιον που τωρα ξεκιναει.

Aλλη ενναλακτικη ειναι ζωοτοκα - mollies, platies, xiphos, guppies.

Καποια ειδη επισης που δεν θα τα ενοχληση το σκληρο νερο, ειναι Brachydanio rerio (ζεβρακια), B. albolineatus , Τanichthys albonubes (white clouds), και με επιφυλαξη, μικρα "plecos".

george
10-01-03, 10:25
Παυλε...ολα ειναι σχετικα....ξερεις μηπως σε τι νερο ειχαν τα ψαρια αυτοι που τα εκτρεφουν και τα πουλανε χονδρικη ;;;
Νομιζεις οτι ειναι ιδανικες ;;; Αν τα tetra (που δεν ειναι wild caught) εχουν μεγαλωσει και αναπαραχθει εδω και γενιες μεσα σε ενυδρεια σιγουρα προσαρμοζονται.
Ιδανικο παραδειγμα τα δικα μου neon και cardinal τα οποια μπηκαν στο ενυδρειο αμεσως μετα το στρωσιμο με ΡΗ8 και ειναι μια χαρα με υπεροχα χρωματα,ζωηροτατα και χωρις προβληματα.
Λενε οτι ειναι ευαισθητα ... ειχα ασθενεια στο ενυδρειο...τα tetra ηταν τα μονο που δεν κολλησαν.
Ειχα μερικες απωλειες ψαριων...ακομα και zebra danios που θεωρουνται σκληρα ψαρια....αλλα τα tetra ζουν και βασιλευουν :)

Giorgos
10-01-03, 19:22
Το ότι εμφανίστηκε τόσο νωρίς ΝΟ2 είναι λίγο δύσκολο. Μάλλον είναι σφάλμα στην μέτρηση.

Ποτέ δεν βάζουμε πάνω από ένα ζευγάρι kribensis μαζί. Άσε που οι συνθήκες σου δεν είναι και οι καταλληλότερες.

Μπορείς επίσης να κάνεις ένα πειραματάκι (όχι στο ενυδρείο) αν μαλακώσεις το νερό και να ρίξεις το pH...

pavloukos
10-01-03, 20:53
Λοιπόν, 3η μέρα στρωσίματος σήμερα ...

Η αμμωνία παραμένει στα ίδια επίπεδα ... ενώ το τεστ για NO2 σήμερα ήταν ακριβώς το χρώμα των 0.3 mg/lt (tetra scale).
Εγώ βασικά περίμενα, και λόγω του ότι χθες έβαλα 4 sagittaria platyphylla η αμμωνία να πέσει αλλά παρέμεινε η ίδια ... χθες που είπα για ΝΟ2 το χρώμα ήταν κάτι μεταξύ των <0.3mg/lt & 0.3 mg/lt για αυτό. Σήμερα όμως σίγουρα ήταν στο χρώμα των 0.3 mg/lt.
Για NO3 το χρώμα (aquarium pharmaceuticals) είναι πιο σκούρο από αυτό στο μηδέν.
Παιδιά, τα τεστ τα κάνω πάντα 2 φορές στη σειρά για να βεβαιώνομαι. Τώρα εάν αυτά έχουν λήξει αυτό δεν μπορώ να το ξέρω καθώς δεν γράφουν κιόλας.
Πάντως 2 μέρες τώρα η αμμωνία δεν έχει πέσει, ίσως βέβαια να έχει πέσει ελαφρά και το τεστ να μην μπορεί να καταγράψει αυτή τη διαφορά. Το pH σταθερό στα 8.5 (λύσσα!). Επίσης και η σκληρότητα έχει μείνει σταθερή (11kH/21gH).
Θερμοκρασία στους 26,5. Αυτό το μισό δεν μπορώ να το ξεφορτωθώ ... :(

Giorgos
10-01-03, 21:04
Ο λόγος που έχεις, έστω και αυτό το λίγο, ΝΟ2 είναι το ότι έβαλες 4 Sagittaria platyphylla τα οποία όσο να'ναι κουβαλούσαν πάνω τους λίγα βακτηρίδια.

pavloukos
11-01-03, 22:48
4η μέρα στρωσίματος ... η αμμωνία δεν υποχωρεί ενώ οι ΝΟ2 είναι 0.6-0.8 mg/lt ... πρέπει κάτι να συμβαίνει ρε γαμότι :(
Αυξήθηκε ο νιτρίτης και η αμμωνία καμμία μείωση ... λέτε τα 5ml αμμωνίας που έβαλα στην αρχή να ήταν πολλά για τα λίτρα μου; Ωφέλιμα πρέπει να είναι γύρω στα 90. 4 μέρες πάντως τώρα δεν έχω προσθέσει αμμωνία ...
anyone?

Giorgos
11-01-03, 23:26
Μην ανησυχείς και μη βιάζεσαι. Όλα είναι καλά. Πολύ σύντομα θα δεις ότι θα αρχίσει να πέφτει η αμμωνία μέχρι που δεν θα προλαβαίνεις να προσθέτεις! Συνέχισε τις μετρήσεις κανονικά και όταν δεις ότι μειώνεται η αμμωνία, ξανα-ανέβαζέ την στα 3-4 mg/l.

newfish
11-01-03, 23:42
Φίλε Παύλο μην αγχώνεσαι. :)

Για να μην έχει πέσει η αμμωνία σου, μετά από 4 μέρες, η δόση που έβαλες ήταν μεγάλη για τα λίτρα σου. :wink:
Το ότι τα NO3 ανεβαίνουν είναι σημάδι ότι η διαδικασία προχωράει. Μην ανησυχείς. Τις επόμενες μέρες θα πέσει και η αμμωνία. :P

Για την ακρίβεια από εχθές και προχθές έχει ήδη μειωθεί αλλά το επίπεδό της είναι εκτός κλίμακας του τεστ σου και για αυτό εσύ δεν βλέπεις διαφορά. Όταν μειωθεί στα επίπεδα του τεστ σου θα δεις και εσύ την διαφορά.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις και υπομονή. :wink:

pavloukos
11-01-03, 23:55
πότε θα πρέπει να μειώσω την αμμωνία στο μισό;

newfish
12-01-03, 01:05
Πρώτα από ‘λα θα περιμένεις να πέσει η αμμωνία σε επίπεδα του τεστ και μετά, για να βλέπεις τις διαφορές της.
Μετά θα ρίχνεις τόση ώστε να σου δείχνει το τεστ 2-3 ppm :wink:

ΥΓ
Σε κάποιο άλλο Topic σου ( http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=466 ), σου έγραψα τον τρόπο που μεταχειρίσθηκα εγώ την αμμωνία, (αφού την πάτησα πρώτα :oops: :cry: ) ώστε να μην το (ξανά) πάθω. :wink: :)

pavloukos
12-01-03, 01:22
Έτσι το έκανα και εγώ όπως μου είπες αλλά δυστυχώς την πάτησα ... Βέβαια έχω κάποιες επιφυλάξεις διότι το χρώμα που παίρνω από το τεστ τις τελευταίες ημέρες για την αμμωνία είναι λιγάκι πιο σκούρο από το χρώμα των 3 mg/lt ... επομένως, είτε το τεστ τα έχει πέξει ή ... δεν ξέρω. Αμφιβάλλω να έχει ξεπεράσει το χρωματικό πίνακα η περιεκτικότητα.
Πάντως γενικότερα για το στρώσιμο. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύετε εσείς και εγώ τώρα από ότι έχω διαβάσει διαρκεί γύρω στον μήνα. Ο τρόπος που περιγράφεται στο TFC (tropical fish centre), διαρκεί από 11-20 ημέρες και μου φαίνεται λιγάκι πιο απλός ... δηλαδή ρίχνουμε καθημερινά 20-25 σταγόνες αμμωνίας (μην ξεπεράσουμε τα 1-2 mg/lt) εώς ότου εμφανιστεί νιτρίτης οπότε συνεχίζουμε πλέον μέρα παρά μέρα. Όταν έχουμε spike του νιτρίτη, μειώνουμε την ποσότητα στο μισό (10-12 σταγόνες) εώς ότου μηδενιστούν τόσο η αμμωνία όσο και ο νιτρίτης.
Τα παιδιά εκεί εξηγούν ότι είναι καλύτερο η ποσότητα της αμμωνίας να αυξηθεί σταδιακά, δηλαδή αντί εμείς ρίχνουμε 3-5 mg/lt αρχικά, στη δική τους μέθοδο 3-5 mg/lt επιτυχγάνονται σε 3-5 μέρες. Αυτό λένε είναι καλύτερο γιατί το νερό δεν γίνεται πολύ τοξικό αμέσως και έτσι τα βακτηρίδια έχουν άπλα χώρου να παραχθούν.

polleni
12-01-03, 02:30
Ναι, έχει κάποια λογική αυτό. Και σίγουρα είναι μία άλλη προσέγγιση του ίδιου προβλήματος. Το θέμα είναι ότι τώρα ξεκίνησες με μία μέθοδο και θα πρέπει να συνεχίσεις με αυτήν. Οταν πέσει η αμμωνία σου στο 3 τότε αρχίζεις και προσθέτεις για να την κρατήσεις εκεί. Μετά από ένα - δύο μέρες, κατεβάζεις τα επίπεδά της στο 2 ή και στο 1.5 εφόσον το κιτ σου μπορεί με ακρίβεια να στο δείξει σαν ένδειξη. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να το κρατάς στο 4 ή το 5, Ουσιαστικά, σου αρκεί να υπάρχει κάποια αμμωνία στο ενυδρείο.

Το άζωτο (Ν) της αμμωνίας μεταβιβάζεται στα νιτρώδη και μετά στα νιτρικά, δεν μπορεί να φύγει από το σύστημά σου (μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να κάνεις αλλαγή νερού). Για αυτό και βλέπεις να ανεβαίνει το ΝΟ2 ενώ υπάρχει ακόμη αμμωνία. Και όσο προσθέτεις τόσο και θα ανεβαίνει έως ότου - στο τέλος - όλο το άζωτο της αμμωνίας (που έχεις κατά καιρούς ρίξει) έχει γίνει νιτρικά.

Giorgos
12-01-03, 16:45
Την τελευταία φορά που έστρωσα κάποιο ενυδρείο με τον τρόπο που έχω γράψει η όλη διαδικασία κράτησε γύρω στις 15-16 μέρες αν θυμάμαι καλά. Δεν υπάρχουν τρομερές διαφορές από τον τρόπο που εξηγώ εγώ και τον τρόπο του TFC. Ακόμα και αλλαγές νερού να κάνεις κατά το στρώσιμο (που δεν είναι ότι καλύτερο) η όλη διαδικασία επιβραδύνεται το πολύ 2-3 μέρες (αν θυμάμαι καλά ο newfish είχε κάνει 2-3 αλλαγές νερού όταν έστρωνε το 15άρι του και είχε καλά αποτελέσματα).

Σίγουρα έχεις κάνει υπερβολική δόση αμμωνίας αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το ότι έχεις κάποια χαμηλά επίπεδα ΝΟ2 είναι σημάδι ότι οι πρώτες ποσότητες Ν της αμμωνίας έχουν ήδη μετατραπεί σε ΝΟ2 που είναι πολύ καλό.

Θα δεις ότι από τη μια μέρα στην άλλη η αμμωνία θα μηδενιστεί... εκεί που δεν το περίμενες δηλαδή. Δεν είναι καθόλου περίεργο να κάνει και 7-8 μέρες να μηδενιστεί η αμμωνία, ειδικά αν έχει πέσει περισσότερη.

pavloukos
13-01-03, 20:02
OE OE OE OEEEEEEEEEEEEEEEEEE!
επιτέλους άρχισε και μειώνεται η αμμωνία ... και άρχισε να παίρνει και τα πάνω του ο νιτράτης!!! ο νιτρίτης κοντεύει να ξεχειλίσει μου φαίνεται ...

ΟΚ, 6η ημέρα στρωσίματος ... σιγά αλλά σταθερά ... θα ήθελα την γνώμη σας για τις μετρήσεις:

Θερμοκρασία: 26,5-27 βαθμοί
Αμμωνία: 2-2,5 mg/lt
Νιτρίτης: 3.3-33 mg/lt (πολύ πιο σκούρο το χρώμα από την κλίμακα) - στα ύψη ο μπαγάσας
Νιτράτης: 5-10 ppm
pH/gH/kH: τα γνωστά θλιβερά

Λοιπόν, δεν βάζω άλλη αμμωνία μέχρι να πέσει κάτω από τα 2mg/lt ... το χρώμα της αμμωνίας ήταν μεταξύ 1.5 και 3 επομένως έβαλα 2-2,5 για να είμαι έστω κατά προσέγγιση σίγουρος. Καλά θα κάνω; Μετά που θα πέσει κάτω από τα 2, θα αρχίζω να βάζω αμμωνία για να την κρατώ σε αυτό το επίπεδο ... έτσι;

Παιδιά είμαι πολύ χαρούμενος!!! :) :) :)
Κανονίστε τώρα να μου πείτε τίποτα δυσάρεστο και να τα φτύσω τελείως ... κάθε μέρα γυρίζω από το γραφείο και κατευθείαν να κάνω μετρήσεις σαν το μωρό παιδί! I like όμως!!!

Giorgos
13-01-03, 21:11
Μια χαρά πάνε οι μετρήσεις σου.

Λογικά μέχρι αύριο θα έχει πέσει πολύ η αμμωνία που σημαίνει ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να συμπληρώνεις για να την κρατάς σε σταθερά επίπεδα... θα έλεγα 3 mg/l.

Τώρα μπαίνεις στο σημείο που θα πρέπει να κάνεις τρομερή υπομονή γιατί τα νιτρώδη (ΝΟ2) αργούν περίπου διπλάσια (και βάλε) σε σύγκριση με την αμμωνία για να μηδενιστούν.

Όσο για τα νιτρικά... αυτό δεν είναι τίποτα. Σε καμια δεκαριά μέρες θα δεις που θα σου φτάσουν.

Μ'αρέσεί πολύ ο ενθουσιασμός σου!!! Συνέχισε έτσι! :D

polleni
14-01-03, 02:23
Ουσιαστικά, το να μηδενιστούν τα νιτρώδη (nitrites; από καθαρά ενημερωτική διάθεση δεν είναι το ζητούμενο) ούτε και ενδιαφέρει αλλά είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μην βιαστεί κάποιος.

Το ζητούμενο πρακτικά είναι όταν μπαίνουν 1-2 ppm αμμωνίας, να γίνονται 1-2 ppm νιτρικά και να μην μένουν νιτρώδη. Αυτό (το οποίο σημαίνει ένα πλήρως λειτουργούν φίλτρο) μπορεί να γίνει πολύ πριν μηδενιστούν τα νιτρώδη σε ένα ενυδρείο στο οποίο έχουν προστεθεί τόνοι αμμωνίας.. Ουσιαστικά δηλαδή γίνεται ένα "masking" του τι κάνει πραγματικά το φίλτρο κάτω από αυτές τις συνθήκες... Σε κάποια από τις μελέτες που είχα κάνει παλιότερα αυτό γίνεται περίπου 3-4 μέρες νωρίτερα από τον μηδενισμό τους. Αλλαγή νερού 100%, προσθήκη 2 ppm αμμωνίας και μέτρηση νιτρωδών νιτρικών μετά από 24 ώρες.

Αυτό ΔΕΝ έχει καμμία σχέση με την διαδικασία που ακολουθείς για το στρώσιμο.. Απλά το αναφέρω. Ετσι, για να ξέρουμε.

pavloukos
14-01-03, 21:43
Λοιπόν, πήγα να κάνω σήμερα τις μετρήσεις μου όπως συνήθως (7η ημέρα σήμερα στρωσίματος) και η αμμωνία είχε σχεδόν μηδενιστεί!!!
Αρχίζει και με ψυχαγωγεί η όλη αυτή διαδικασία!
Νιτρίτης φυσικά έχω να φάνε και οι κότες - γεμίζω και γω 2 μπανιέρες όπως λέει και ο Τόλης ;)
Πρόσθεσα 1.5 ml αμμωνία και πήγε πλέον γύρω στο 1.5 mg/lt το ενυδρείο ... δεν βάζω άλλη να δω μέχρι αύριο αν την έχει καταναλώσει ο αδηφάγος νιτρίτης μου. Ελπίζω μέχρι το τέλος του μήνα να έχει τελειώσει το όλο θέμα να πάρω ψαράκια επιτέλους!

pavloukos
15-01-03, 18:05
καλώς τα δέχτηκα ... χοχλιοί ενυδρείου (χεχεχε)
χθες βράδυ ενώ παρατηρούσα τις sagittaria μου εμφανίστηκε από το πουθενά ένα μικρούλι σαλιγκαράκι πάνω σε ένα φύλο
-- ξερω ξερω, τσιμπουσι θα κανει με τα φυτα μου αλλα εχει γελιο ... εξαλλου τα φυτα αυτα και να τα παιξουν δεν με πολυ-αφορα καθως τα εβαλα πιλοτικα για το στρωσιμο αλλα και για να πειραματιστω με κλαδεματα, μεταφυτευσεις, αντοχες, κλπ κλπ.

pavloukos
22-01-03, 19:56
μμμ 15η μερα στρωσίματος σήμερα ... ο νιτρίτης δεν λέει να πέσει ... ανέβηκε όμως ο νιτράτης ... πάντως το τεστ της aquarium pharmaceuticals για τον νιτράτη μου έχει σπάσει τα νεύρα καθώς σχεδόν ποτέ δεν πέφτει το χρώμα που παίρνω με αυτό της κλίμακας, ενώ όλα τα υπόλοιπα τεστ που έχω της tetra μου δουλεύουν τέλεια με μόνο μικρές παρεκκλήσεις στο χρώμα. Πάντως πάνε 9 ημέρες τώρα που ο νιτρίτης είναι στα ύψη και από τότε που η αμμωνία μηδενίστηκε. Λέτε να τραβήξει πολύ αυτό; Ο νιτράτης όπως είπα σήμερα ανέβηκε λιγάκι.

Giorgos
22-01-03, 21:05
Πάντως πάνε 9 ημέρες τώρα που ο νιτρίτης είναι στα ύψη και από τότε που η αμμωνία μηδενίστηκε. Λέτε να τραβήξει πολύ αυτό;
Πάνω-κάτω άλλη μια εβδομάδα.

γαυρος
22-01-03, 22:08
λυσσαξες ωρε συντεκνε :roll: ,χειροτερος κι απο μενα :?: εισαι :lol: !
30 μερες περιπου με 40 αναλογα θα σου παει,τοσο εκανε εμενα και στα 2,ακολουθωντας βεβαια τις << ι ατρικες >> συνταγες των μαστορων εδω...
ειδατε παντα σας μνημονευω, :wink: :wink:
υπομονη λοιπον και μη τρελλαινεσαι... :oops:

pavloukos
23-01-03, 20:04
μμμμμ νομίζω (προσδοκώ) ότι εντός 3 με 4 ημερών θα έχει ολοκληρωθεί το cycling. Σήμερα οι νιτρίτης έπεσε από 3,3-33 mg/t σε 1 mg/lt και είχα spike στους νιτράτες, πρέπει να είναι γύρω στα 50-60 ppm. Αν συγκρίνω με τον ρυθμό μείωσης της αμμωνίας στο πρώτο στάδιο, σε 1 με 2 ημέρες θα έχω στρωμένο ενυδρείο.
Και φτάνουμε στο σημαντικότερο σημείο:

Ωραία, κάνω μέτρηση λοιπόν και βρίσκω 0 αμμωνία και νιτρίτη και μια μεγάλη ποσότητα νιτράτη. Ξέρω ότι θα πρέπει να κάνω μια τεράστια αλλαγή νερού γύρω στο 80% κατά προτίμηση. Σε αυτό φυσικά το σημείο σταματά και η προσθήκη αμμωνίας.

1η ερώτηση: Μετά τη μεγάλη αλλαγή και παύση προσθήκης αμμωνίας, πόσο καιρό προθεσμία θα έχω περίπου για να βάλω ψάρια;

2η ερώτηση: Με την αλλαγή θέλω να καθαρίσω την καφέ άλγη που έχει αναπτυχθεί από τα διακοσμητικά, τα φυτά και το χαλίκι καθώς και το φίλτρο. Πάντα με το νερό του ενυδρείου. Μήπως θα πρέπει να κάνω αυτή τη διαδικασία μετά; Πάντως προτιμώ να κάνω πρώτα το καθάρισμα, μετά την μεγάλη αλλαγή νερού και μετά από 1 ημέρα τα πρώτα ψάρια.

Έχω καταλήξει σε ψάρια τελικά:

2 ότο ή 2 corydoras (προτιμώ 2 ότο πάντως)
6 νέον τέτρα
4 zebra danio

Τα 2 ότο και τα 4 zebra θέλω να τα βάλω την πρώτη εβδομάδα και τα neon την δεύτερη για να δω πως θα εξελιχθεί το bioload και οι αποικίες των βακτηριδίων.

Please help :roll:

Giorgos
23-01-03, 20:45
Είσαι σχεδόν έτοιμος λοιπόν.

1. Καλό θα ήταν να μπουν τα ψάρια την επόμενη μερά μετά την μεγάλη αλλαγή νερού.

2. Όπως είπες. Καθάρισε/κάνε συντήρηση στο φίλτρο (με νερό ενυδρείου), κάνε την αλλαγή και την επόμενη μέρα βάλε τα ψάρια.

Όσο για την σύνθεση σου... :oops: θύμησε μας please το μέγεθος του ενυδρείου σου (ξέχασα :oops: ) και συνεχίζουμε.

Με το στρώσιμο που έκανες (στα 3 mg/l αμμωνίας) δεν θα έχεις πρόβλημα να βάλεις το τελικό βιολογικό φορτίο στο ενυδρείο κατευθείαν (πάντα μιλάμε για σωστές επιλογές ψαριών σύμφωνα με το μέγεθος του ενυδρείου). Εξάλλου γι'αυτό χρησιμοποιείται η μέθοδος του fishless cycling... για να μπαίνουν όλα τα ψάρια που προορίζονται στο ενυδρείο την ήδια μέρα. (πράγμα πολύ χρήσιμο για ψάρια σαν τις κιχλίδες... Αμερικάνικες και Αφρικάνικες)

pavloukos
23-01-03, 21:00
Το ενυδρείο είναι 112 λίτρων. 15 κιλά περίπου λεπτό χαλαζιακό αν και θα βάλω άλλα 5.5 κιλά από τα οποία τα 0.5 είναι λεπτό χαλαζιακό και 5 κιλά χοντρό χαλαζιακό. Έχω αγοράζει και ένα κουτί μεσαίο λατερίτη που θέλω να προσθέσω για τα φυτά μου.

Ένα μεγάλο driftwood και 3 μεσαίες πέτρες λάβας.
4 sagittaria subulata για φυτά. Ξέρω ξέρω χρειάζομαι και άλλα φυτά.
Έχω 2 silk φυτά για την ώρα. Σκοπεύω - μόλις φέρουν - να βάλω 2 java fern, java moss, 2 anubia nana και πολλά (πάρα πολλά) ceratophyllum demersum.

Τώρα όσο για το fish load,

zebra danios: 4.5 εκατοστά χ 4 = 18 εκατοστά
neon tetra: 0.45 εκατοστά χ 6 = 6,45 εκατοστά
oto: 0.5 εκατοστά χ 2 = 1 εκατοστό

σύνολο: 25,45 εκατοστά full-grown ψάρια

έχοντας ως στοιχειώδες κανόνα το εκατοστό ανά 2 γαλλόνια, είμαι ΟΚ πιστεύω αφού τα 26 εκατοστά θέλουν 52 γαλλόνια =~ 124 λίτρα ... οριακά βέβαια ... ίσως 4 νέον; Έχετε να προτείνεται ίσως ένα άλλο συνδυασμό; Algae eaters χρειάζομαι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τουλάχιστον 2.

Admin: 52 gal(US) = 198 litres
112 litres = 30 gal (US)

pavloukos
24-01-03, 20:31
Ευχαριστώ για την επισήμανση όσον αφορά τα γαλλόνια. Είμαι λίγο σκράπας στα μαθηματικά του χεριού ;)

Λοιπόν, σήμερα ο νιτρίτης στο 0.3 mg/lt από 1 χθές!!! χεχεχεχε
εντός του ΠΣΚ θα έχει στρώσει νομίζω και Δευτέρα οι πρώτοι κάτοικοι!!!

pavloukos
25-01-03, 15:23
Μάγκες!!! Στρώσαμε ...
Δεν το πιστεύω ότι τέλειωσε η αναμονή και αρχίζει το πάρτυ!
Δεν χρειάστηκαν ούτε καν να συμπληρωθούν 24 ώρες για να κατέβει ο νιτρίτης από 0.3 σε < 0.3 !!! Βέβαια θα ξανακάνω μέτρηση και όταν συμπληρωθεί το 24ωρο και επίσημα αλλά το χρώμα του νιτρίτη δείχνει < 0.3. Κλίμακα για 0 δεν υπάρχει ... να υποθέσω ότι μηδενίστηκε;

Λοιπόν, σήμερα είναι Σάββατο και αύριο τα μαγαζιά είναι κλειστά. Δευτέρα θα αγοράσω τα ψαράκια. Οπότε λέτε να κάνω την αλλαγή σήμερα ή αύριο;;; Αν την κάνω σήμερα τότε λογικά θα πρέπει να ρίξω αμμωνία πάλι ή λέτε να τα παίξουν τα βακτήρια μια μέρα επειδή δεν θα έχουν αμμωνία; Πώς λέτε να οργανώσω την μεγάλη αλλαγή και καθάρισμα εν όψη των πρώτων κατοίκων που θα μπούν Δευτέρα απόγευμα;

Ευχαριστώ όλους για τις χρήσιμες συμβουλές και βοήθεια κατά την διαδικασία στρωσίματος. Νόμιζα ότι ποτέ δεν θα τα κατάφερνα!!!
Χίλια ευχαριστώ επίσης και στις sagittaria subulata μου οι οποίες αν και έχουν πήξει στην άλγη και στο χνούδι νομίζω ότι συνεισφέραν πολλά στο στρώσιμο :) Την δευτέρα θα έχουν και φίλους καμμιά 5αριά ceratophylum demersum και 2 java ferns

Giorgos
25-01-03, 19:14
Την μεγάλη αλλαγή νερού θα την κάνεις μια μέρα πριν μπουν τα ψάρια. Αν είναι να τα πάρεις Δευτέρα... τότε ναι, κάν'την την αύριο. :wink: Στο κάτω κάτω γιατί να την κάνεις σήμερα; Τόσο πολύ βιάζεσαι;

Πως να οργανώσεις το καθάρισμα/αλλαγή; Πολύ απλό. Αφαίρεσαι όση άλγη (και ότι άλλο ανεπιθύμητο) μπορείς που υπάρχει στο χαλίκι, φυτά, πέτρες/διακοσμητικά, τζάμια κλπ. Μετά όταν αδειάζεις το νερό με το "σιφωνάρισμα", φρόντισε ο σωλήνας να "τραβάει" και τα ανεπιθύμητα που αφαίρεσες προηγουμένως. Μετά πολύ απλά βάζεις την κατάλληλη ποσότητα αντιχλωριακού και ξαναγεμίζεις το ενυδρείο με φρέσκο νερό.