Επιστροφή στο Forum : Αντικατάσταση ψεύτικων φυτών με αληθινά
Καλησπέρα! Πριν από τρεις εβδομάδες αγόρασα ένα ενυδρείο 61x31x39cm 54L, και το διακόσμησα με ψεύτικα φυτά και μια καρύδα καλυμένη με java moss. Το έστρωσα, και πριν από 3 μέρες έβαλα και πέντε barbs, τα οποία είναι ενθουσιασμένα με την καρύδα! Διαβάζοντας στο φόρουμ αλλά και από αυτά που είδα γενικότερα έχω αρχίσει να σκέφτομαι να αντικαταστήσω τα ψεύτικα φυτά με αληθινά. Το ενυδρείο έχει φίλτρο PowerClean 100-400 l/h 5W και φωτισμό διπλής ενέργειας (day light + flora grolux). Μπορεί να υποστηρίξει φυτά χαμηλών απαιτήσεων, και αν ναι ποιά θα μου προτείνατε? Είναι καλύτερο να κάνω μια μεγάλη αλλαγή ή να τα αλλάζω σταδιακά για να μη στρεσσαριστούν τα ψάρια που είναι ακόμα νέα στο ενυδρείο? Ευχαριστώ πολύ!
Να υποθέσω ότι οι λάμπες που αναφέρεις είναι 2 Τ8 των 15 βατ έκαστη; Αν ισχύει αυτό, τότε ο φωτισμός είναι παραπάνω από μισό βατ ανά λίτρο, αρκετός για μια μεγάλη γκάμα φυτών χαμηλών απαιτήσεων. Θα μπορούσες επίσης να προσθέσεις ανακλαστήρες για να βελτιώσεις ακόμα περισσότερο την απόδοσή τους...
Αν θέλεις να προσπαθήσεις ένα βιοτοπικό στήσιμο, τα παρακάτω είναι φυτά χαμηλών και μεσέων απαιτήσεων, ασιατικής προέλευσης:
Βαλισνέριες
Υγροφίλες (πολυσπέρμα και κορυμπόζα)
Ροτάλες
Νυμφαίες
Φτέρες Ιάβας (Java fern)
Κρυπτοκορίνες
Τα παραπάνω δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις για φως, λίπανση και διοξείδιο. Μπορείς να ξεκινήσεις με ταμπλέτες στο υπόστρωμα για να το εμπλουτίσεις με θρεπτικά συστατικά ειδικά τώρα που είναι καινούριο και "καθαρό". Φυσικά αν είσαι διατεθιμένος να παίξεις με diy διοξείδιο, μπορείς να δοκιμάσεις και πιο απαιτητικά φυτά...
Σε κάθε περίπτωση εφόσον θα φυτεύεις με τα ψάρια μέσα (είτε όλα μαζί είτε λίγα λίγα), θα πρέπει να κάνεις πολύ προσεκτικές κινήσεις, χωρίς να ανακατεύεις το υπόστρωμα και αφού έχει προηγηθεί προσεκτικός σχεδιασμός για να ελαχιστοποιήσεις τις παρεμβάσεις σου..
Καλή συνέχεια
Δες εδώ εύκολα φυτά για ν' αρχίσεις: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=4537
τα ψευτικα φυτα μονο κακο κανουν βγαλτα ολα και βαλε πραγματικα με την ταχυτητα που επιτρεπει η τσεπη σου :)
Ευχαριστώ πολύ παιδιά! O φωτισμός που έχει το ενυδρείο δεν είναι Τ8 (απ' ότι κατάλαβα), επάνω λέει 2 in 1 daylight & growlight, και εμφανισιακά μοιάζει με αυτό file:///C:/DOCUME%7E1/Ral/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.pnghttp://www.fosterandsmithaquatics.com/product/prod_display.cfm?c=3578+3733+9870&pcatid=9870
αλλά με μήκος περίπου 20 cm και είναι σε μία μόνο λάμπα (ο ένας βραχίονας το daylight και ο άλλος growlight (κάπως ροζ)). Δεν κατάφερα να καταλάβω ποσα watt είναι, αλλά στο φυλλάδιο του ενυδρείου λέει να αντικατασταθεί με λάμπα μέχρι 2U-25 watt. Εξακολουθεί να είναι κατάλληλο για μια ήπια φύτευση χαμηλών απαιτήσεων?
-------------------------
Παιδιά ξέρει κανείς τι τύπο φωτισμού έχω τελικά κ αν είναι κατάλληλος??
Εμείς δε βλέπουμε τη φωτογραφία που έχεις βάλει.
Εδώ:http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=7550
ή σε Photobucket κλπ.
Συγνώμη παιδιά, δεν ακολούθησα σωστά τη διαδικασία! Ελπίζω τώρα να φαίνεται η φωτογραφία..
Κανείς;;; Θέλω να αρχίσω σιγά-σιγά αν επαρκεί και ο φωτισμός, αλλά δεν εμπιστεύομαι να ρωτήσω μόνο στο pet shop, αυτοί να πουλήσουν θα θέλουν..Όποιος ξέρει ας ρίξει μια ματιά! Ευχαριστώ πολύ!
Mε 25 βατ για 54 λιτρα εισαι ενταξει για χαμηλων μετριων απαιτησεων φυτα.
Η λαμπα σου απ οτι καταλαβα ειναι power compact με το ενα σκελος λευκο και το αλλο ροζ.
Ξεκίνησα τελικά με Java moss και ένα Java fern (πολύ χαμηλών απαιτήσεων απ'ό,τι κατάλαβα) και βλέπουμε πως πάει. Επειδή δεν είχα ξύλο ή πέτρα να δέσω το Java fern το κράτησα στο γλαστράκι του και το έβαλα μέσα σε ένα διακοσμητικό έτσι ώστε οι ρίζες και η γλάστρα να μη φαίνονται και το φύλλωμα να είναι έξω. Θα είναι εντάξει έτσι? Ευχαριστώ πολύ!
Αποφάσισα τελικά να βγάλω τη φτέρη από το γλαστράκι της κ να τη δέσω με μία κλωτή στο εσωτερικό του διακοσμητικού να ανπτυχθεί εκεί. Μόλις έβγαλα τη γλάστρα είδα οτι οι ρίζες ήταν μέσα σε ένα πράγμα σα χαρτί που έχει μαλακώσει από το νερό. Αυτό πρέπει να το βγάλω ή αφήνω έτσι όπως είναι μέχρι να λιώσει? Επίσης εκτος από anubia υπάρχει κάποιο άλλο φυτό που να μη χρειάζεται υπόστρωμα/CO2/λίπασμα (φυτεμενο ή δεμένο, ό,τι να ναι) που να μπορώ να το βρω εύκολα? Το moss καλό, αλλά έχω 2 rosy barb που όλο το τσιμπολογάνε και το χουν μισοκαραφλιάσει. Θα μεγαλώσει αυτό ή να χάσω κάθε ελπίδα??
Είναι κολλημένες επάνω οι ρίζες! Καλύτερα να κοπούν μερικές ή να αφήσω λίγο χαρτάκι??
Καλύτερα να κοπούν μερικές, αρκεί να μείνουν και μερικές.
Οκ, ευχαριστώ!
Επίσης εκτος από anubia υπάρχει κάποιο άλλο φυτό που να μη χρειάζεται υπόστρωμα/CO2/λίπασμα (φυτεμενο ή δεμένο, ό,τι να ναι) που να μπορώ να το βρω εύκολα? Το moss καλό, αλλά έχω 2 rosy barb που όλο το τσιμπολογάνε και το χουν μισοκαραφλιάσει. Θα μεγαλώσει αυτό ή να χάσω κάθε ελπίδα??
Για τα άλλα φυτά?
Ψώνισα!! Πήρα μια anubia, ένα cryptocoryne becketti και ένα microsorum με κάπως κατσαρά φύλλα! Αγόρασα και δύο ξύλα για δέσιμο. Εκτός από βράσιμο στην αρχή, τι πρέπει να κάνω για να μη μου κιτρινίσουν το νερό? Προς το παρόν τα μουλιάζω σε μια λεκάνη με νερό βρύσης. Υπάρχει κάποιο pet shop με φυτά κοντά στην Καλλιθέα ή τα νότιa προάστια εκτός από το Pet City?
Στην αρχη θα κιτρινισουν λιγο το νερο ... δεν ενοχλει τα ψαρια καπου η κανει κατι κακο στο ενυδρειο ... απλα στο ματι ισως δε θα σου αρεσει αλλα με λιγη υπομονη θα φυγει η κιτρινιλα! ;)
Αντε με το καλο να στησεις το ενυδρειο σου ... ειναι η πιο ομορφη φαση αυτη :smt041:smt041 μην αγχωνεσαι αλλα απολαυσε το!!! :p
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.