Επιστροφή στο Forum : Νεο φυτεμενο....
Γεια σας!Εχω ενα ενυδρειο διαστασεων 50*30*33(μ-π-υ)και το προοριζω για φυτεμενο....Μεσα απο αυτο το ενυδρειο θελω να δοκιμασω την εμπειρια των φυτεμενων ενυδρειων και με τη βοηθεια σας να πετυχω ενα καλο αποτελεσμα!:)
Οι σκεψεις μου ειναι ενα φυτεμενο ισως μετριων απαιτησεων αλλα αυτο θα το δουμε....
Απο εξοπλισμο εχω:τη γυαλα:p
οτι χρειαζεται για diy cO2
απο λιπασματα:seachem flourish,excel,iron
απο υποστρωμα:εχω 7 κιλα seachem flourite red...
Aυτο που με απασχολει ομως ειναι ο φωτισμος....εχετε να μου προτεινετε και για το φωτισμο?εννοω ποσα βατ-λιτρο περιπου κλπ?
Ενα φωτιστικο ας πουμε 3*8 watt για αρχη πιστευετε ειναι καλα?και αργοτερα να προσθεσω καποια λαμπα???
Απο ψαρια σκεφτομαι ενα μικρο κοπαδι αρλεκινους και βλεπουμε...:)
Αυτα τα λιγα για αρχη;)
Ευχαριστω!
Καλως ηρθες κ καλη αρχη με το φυτεμενο σου.
Πρεπει να αποφασεις αν το ενυδρειο σου θα ειναι υψηλων απαιτησεων η μετριων απο την αρχη. Απο αυτο θα εξαρτηθει ο φωτισμος του,η κυκλοφορια, το υποστρωμα κ τα λιπασματα σου.
Σε ενα υψηλων απαιτησεων χρειαζεσαι φωτισμο περιπου 1w/1lt (50w σε σενα),
κυκλοφορια πανω απο 5 φορες τα λιτρα σου, σιγουρα υποστρωμα και λιπασματα ολα τα μακρο κ μικρο ιχνοστοιχεια με co2.
γεια σου φιλε!ξεχασα να αναφερω οτι λογικα θα αγορασω ενα eheim 2011...:)
επισης αυτο που σκεφτομαι στο φωτισμο ειναι να καταληξω κοντα στο 0.7-8 w/l..με καποια ευκολα φυτα και καποια πιο απαιτητικα...λεω αν ειναι να ξεκινησω με 24 w και μετα να προσθεσω καποια λαμπα γτ απο οτι εχω διαβασει δεν πρεπει να βαζεις ολο τον φωτισμο με την μια για τις αλγες...:)
περιμενω κι αλλες πολλες αποψεις!:smt020
επισης τα καθαρα λιτρα λογικα θα ειναι περιπου 42....
φιλε μου καλως ηρθες στην πρασινη πλευρα :)
Το μονο που πρεπει να προσεξεις στα λιτρα σου ειναι τα λιπασματα σε συνδιασμο με τις αλλαγες νερου για να μην χτιζεις περισσιες στα λιπασματα
με DIY co2 δεν θα σου ελεγα να πας στα 1w/l φωτισμο γιατι το κακο με το DIY ειναι οτι δεν μπορει να σου παρεχει σταθεροτητα και με τοσο μεγαλο φωτισμο θα ερθουν οι αλγες. Οπως πολυ σωστα λες δεν μπορεις να βαλεις ολες τις λαμπες μαζι οποτε πας τσουκου τσουκου και βλεπεις που εισαι οκ.
Αυτο που θα πρεπει να κανςεις απο τωρα εαν θελεις να πας σε πιο απαιτητικα φυτακια ειναι να βαλεις ενα υποστρωμμα τουλαχιστον σε αναλογια 50/50 με απλη χαλαζιακη ή οτι αλλο μπορεις να βρεις και να σου αρεσει (βλεπω εχει 7κιλα ρεντ αμα βαλεις και 7-7 κιλα χαλαζιακη μαυτη νομιζω θα εχεις ενα καλο αποτελεσμα)
οτι αλλο θελεις εδω θα ειμαστε
φιλε ευχαριστω για την απαντηση:)
μου προτεινεις να βαλω και χαλαζιακη?καλη ιδεα!δεν την ειχα σκεφτει:rolleyes:
για τα λιπασματα θα κανω οτι μπορω και εννοειται με προσοχη....
απο φωτισμο καλο θα ηταν να ξεκινησω με 24 βατ???δεδομενου οτι τα καθαρα λιτρα θα ειναι περιπου 43...πιστευω οτι δεν ειναι ασχημα....
μια χαρα ειναι 24 και βλεπεις
απο την στιγμη που αρχιζζω το ενυδρειο....
1)αρχιζω και το co2...
2)η λιπανση ξεκιναει πιο μετα ετσι?
3)ωρες φωτισμου????:)
co2 αρχιζεις με την μια
δωσε λιγο χρονο στα φυτα πριν αρχησεις τα λιπασματα περιπου 30 μερες μετα θα σου ελεγα και κατα την γνωμη μου θα πρεπει να κανεις το εξης εαν πεις οτι θελεις να ριχνεις 4 μλ γενικο λιπασμα την εβδομαδα θα ριξεις 1 μλ την πρωτη 2μλ την δευτερη 3μλ την τριτη 4 μλ ολες τις αλλες εβδομαδες
Για φωτισμο θα εκανα το ιδιο με τα λιπασματα δηλ θα εδινα 8ωρες φωτισμο την μια λαμπα και τις αλλες δυο θα εβαζα στην μεση της φωτοπεριοδου να λειτουργουν για 30λεπτα και καθε εβδομαδα θα εβαζα + 15-30λεπτα εαν δεις οτι πας να εμφανισεις αλγη κανεις ενα βημα πισω ειναι ενδειξη οτι πας πιο γρηγορα απο οτι μπορει να προσαρμοστει το ενυδρειο το ιδιο ισχυει και για τα λιπασματα
πολυ βασικο και ειδικα στην αρχη ειναι να κανεις τακτικες αλλαγες νερου (εγω κανω καθε κυριακη) ωστε να μειδενιζει το συστημα και να αρχιζεις απο την αρχη τα λιπασματα + οτι το φρεσκο νερο εχει και πολλα συστατικα που δεν εχουν τα λιπασματα
αλλη μια ερωτηση...λογικα τα πιο απαιτητικα φυτα θα μπουνε αργοτερα και οχι στην αρχη ετσι???εννοω οτι για παραδειγμα θα βαλλω απο την αρχη μος...αλλα pogostemon helferi που εχω στο μυαλο μου θα μπει πιο μετα....:confused:
οχι δεν εχεις προβλημα σημασια εχει να τα δωσεις χρονο να προσαρμοστουν
α) πολλα απο αυτα που θα αγορασεις θα ειναι emersed (δην μεγαλομενα εκτος νερου)
β) πολλα απο αυτα που θα σου χαρισουν θα ειναι κλαδεματα (δηλ δεν θα ειναι ετοιμα φυτα)
Αυτα πρεπει να τα δωσεις λιγο χρονο (30μερες περιπου) να προσαρμοστουν στο δικο σου ενυδρειο αυτο το διαστημα δεν θα ειναι σε θαση να κανουν χρηση των λιπασματων και του φωτισμου οποτε εαν ριξεις απο αυτα θα παρουν μπρος οι αλγες οι οποιες εαν δεν εχουν ανταγωνιστη (τα φυτα) θα κατακλησουν το ενυδρειο σου
Το co2 το ριχνεις απο αρχη για να αποτρεψεις τις αλγες (το co2 ειναι ο ''καταστροφεας'' για πολλες αλγες )
ευχαριστω φιλε!εισαι κατατοπιστικοτατος:p
περιμενω κι αλλες συμβουλες-προτασεις-διορθωσεις:rolleyes:
εκανα μια σκεψη το μεσημερι σχετικα με το φωτιστικο...θα ηταν καλη ιδεα η αγορα ενος φωτιστικου glo hagen 2*24w???ρωταω γιατι με αυτο το φωτιστικο παμε στο w/l....
το μονο προβλημα ειναι το μηκος το οτι ειναι απο 58 εκατοστα και πανω(τα ποδαρακια)...αλλα αυτο πιστευω διορθωνεται με μια μικρη πατεντα....:smt020
θελω τις συμβουλες σας...:smt052
ποσο κανει αυτο?
γιατι στο quicko στην θεσ/νικη εχει κατι φωτιστικα εξωτερικα 2 χ 24w T5 περιπου 50ε στα 60εκ
νομιζω καπου εκει κανει....δεν εχω κοιταξει ακομα...αυριο μαλλον θα παω μια βολτα σε μαγαζια για να δω...μπορει και να κανει και παραπανω...θελω απλα να κανω ενα ενυδρειο καλο και οργανωμενο...για αυτο ρωταω για το φωτιστικο που απο οτι ξερω ειναι απο τα καλα...:)
ποσο κανει αυτο?
γιατι στο quicko στην θεσ/νικη εχει κατι φωτιστικα εξωτερικα 2 χ 24w T5 περιπου 50ε στα 60εκ
περιπου 100 ευρω
οχι σιγουρα οχι 100ε γιατι πηρα 65ε ενα φωτιστικο 120μηκος
κοιτα εγω κοιταξα σημερα σε ενα μαγαζι(να αναφερω ποιο;)και εκανε 90...
θα ρωτησω και water inn αν το εχουνε και θα δω....:)
Απο Quicko το πηρα παρε τηλ να δεις αν εχουν και ποσο
ναι φυσκικα και να πεις απο που δεν λεμε κατι κακο τις τιμες τους λεμε
στον ωκεανο εκανε τοσο:)αγορασα και δυο pagoda stones για το aquascape...λεω σημερα να παρω το φωτιστικο και το eheim 2211:cool:
εαν αναφαιρεστε στο
http://i.ebayimg.com/10/%21B0C3ECgBmk%7E$%28KGrHqF,%21g0Ew5ET2lPFBMYoy%29Y CR%21%7E%7E_35.JPG
http://q.ebaystatic.com/aw/pics/s.gif
Hagen Glo T5HO 24w Double Light unit
εχει 90 -100ευρω
Οχι δεν λεω για αυτο το φωτστικο
Παρε εδω ενα τηλ http://www.quiko.gr/DB41192B.el.aspx
και ρωτα ποσο εχει το εξωτερικο φωτιστικο με 2 χ 24w στα 60cm
ειναι θεσσαλονικη....και με ενδιαφερει το glo που αναφερεται πανω...:D
νομιζα ψαχνεις κατι οικονομικο....
λαθος καταλαβα
δεν ειναι το οικονομικο...απλα θελω οτι καλυτερο....:p
-------------------------
παραθετω καποιες εικονες απο το hardscape....με τον φωτισμο...:)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ab211-sotos_21-enudreia-p2034_17-11-10.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-ab211-sotos_21-enudreia-p2036_17-11-10.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-ab211-sotos_21-enudreia-p2035_17-11-10.jpg
πολυ ομορφες πετρες τι ειναι?
για pagoda τις αγορασα....τωρα αν ειναι δεν ξερω...παντως ενα μεγαλο μερος τους θα καλυφθει με moss....:)
γεια σας παιδια! επανερχομαι στο θεμα μιας και ελυσα το θεμα του φωτισμου:smile:(αγορασα τελικα το glo:grin:)και θελω να λυσω ενα αλλο τεχνολογικο θεμα που αφορα την φιλτρανση....
να παω σε 2211 ή σε καποιο εσωτερικο?δεδομενου οτι η ιχθυοφορτιση θα ειναι σχετικα μικρη.....(4-5 ψαρια και ισως καποιες γαριδες αργοτερα...):smile:
ευχαριστω:smt020
για pagoda τις αγορασα....τωρα αν ειναι δεν ξερω...παντως ενα μεγαλο μερος τους θα καλυφθει με moss....:)
γεια σας παιδια! επανερχομαι στο θεμα μιας και ελυσα το θεμα του φωτισμου:smile:(αγορασα τελικα το glo:grin:)και θελω να λυσω ενα αλλο τεχνολογικο θεμα που αφορα την φιλτρανση....
να παω σε 2211 ή σε καποιο εσωτερικο?δεδομενου οτι η ιχθυοφορτιση θα ειναι σχετικα μικρη.....(4-5 ψαρια και ισως καποιες γαριδες αργοτερα...):smile:
ευχαριστω:smt020
Σε τοσο μικρο ενυδρειο νομιζω οτι ειναι καλυτερο να μπει καποιο εσωτερικο...
Στο 72λιτρο μου εχω αυτο
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2164
(δεν μπορεις να φανταστεις ποσο καλη δουλεια κανει και ποσο αθορυβο ειναι :D)
η αλλιως αν θες να εχει και βιολογικο υλικο μεσα τοτε κατι οπως αυτο νομιζω υπερκαλυπτει ;)
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2069
ευχαριστω για τις συμβουλες φιλε!:)περιμενω κι αλλες αποψεις:rolleyes:
εγω θα σου ελεγα για εξωτερικο ετσι αμα αλλαξεις ενυδρειο δεν θα χρειαστεις και φιλτρο χωρια που το εσωτερικο θα κανει χαλια το ενυδρειο οταν το καθαριζεις θα πιανει χωρο και αισθητικα ειναι ασχημο
οκ!:)μαλλον για εξωτερικο θα παω...
να κανω μια ερωτηση?μπορει να ειναι και χαζη...:rolleyes:
εχω ενα fluval 305....ειναι πολυ μεγαλο για τοσο μικρο ενυδρειο αλλα εχω την ενυπωση οτι μπορεις να ελεγχεις τη ροη του.....
αναρωτιομουνα μηπως το δοκιμαζα.......να χαμηλωνα δηλαδη τη ροη του και να το χρησιμοποιουσα....:confused:
Έχεις ωραία υλικά, απλά θα σου πρότεινα να σπάσεις τις πέτρες σε μικρότερα κομμάτια. Δεν μου κολλάνε στο μάτι τόσο μεγάλες πέτρες σε ενυδρείο με τέτοιο μέγεθος. :)
Τα άλλα στα είπαν φίλε, καλή συνέχεια!!!!
Έχεις ωραία υλικά, απλά θα σου πρότεινα να σπάσεις τις πέτρες σε μικρότερα κομμάτια. Δεν μου κολλάνε στο μάτι τόσο μεγάλες πέτρες σε ενυδρείο με τέτοιο μέγεθος. :)
Τα άλλα στα είπαν φίλε, καλή συνέχεια!!!!
Επετρεψε μου να διαφωνησω. Την εχω πατησει στο παρελθον ετσι.. Οι πετρες ειναι καλο να φαινονται μεγαλες χωρις τα φυτα. Πρεπει κανεις να σκεφτει οτι τα φυτα οταν θα μπουν και θα μεγαλωσουν, θα τις κρυψουν αρκετα.
raven τις πετρες δεν νομιζω να τις σπασω γιατι ετσι κι αλλιως με αυτο που εχω στο μυαλο μου οι πετρες ισα που θα φαινονται:cool:
σκοπευω ετσι κι αλλιως να καλυψω εν απολυ μεγαλο μερος τους με moss....:p
Επετρεψε μου να διαφωνησω. Την εχω πατησει στο παρελθον ετσι.. Οι πετρες ειναι καλο να φαινονται μεγαλες χωρις τα φυτα. Πρεπει κανεις να σκεφτει οτι τα φυτα οταν θα μπουν και θα μεγαλωσουν, θα τις κρυψουν αρκετα.
Εσυ ξερεις καλυτερα. ;)
παιδια εχει δοκιμασει κανεις κρεμαστο φιλτρο???οπως αυτο για παραδειγμα ->http://petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1442
νομιζω ειναι καλη λυση καθως χωρο πιανει αλλα και καλυπτει ανετα τα λιτρα μου και με το παραπανω....:)
το ειχα παρει για μια μικρη μου φιλη και ηταν πολυ καλη επιλογη
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.