PDA

Επιστροφή στο Forum : ποσότητα χαλικιού


pavloukos
01-01-03, 23:41
Για να μην πάω και αγοράσω άσχετη ποσότητα χαλικιού από εβδομάδα, θα ήθελα τη γνώμη σας.
Όπως έχω πεί θα κάνω στρώσιμο 112 λιτρου ενυδρείου με φυτά διαστάσεων 80χ35χ40. Τα φυτά που θα σκέφτομαι να βάλω μέσα δεν θέλω να είναι πολλά και θα ακολουθήσω το θαυμάσιο topic του Τόλη με τα εύκολα φυτά τα οποία δεν έχουν αυξημένες απαιτήσεις φωτός και διοξειδίου. Συγκεκριμένα, σκέφτομαι για:
2 anubias πάνω σε πέτρες
3 ceratophyllum demersum που θα μπουν στο βάθος αν και από ότι ακούω είναι δυσεύρετα φυτά
1 java moss + 1 java fern πάνω σε ρίζα
Από παλαιότερη συζήτηση για υπόστρωμα 3 με 4 χούφτες λατερίτη μιξ με 2-3mm ψιλού χαλαζιακού χαλικιού και κύριο στρώμα ψιλό χαλαζιακό χαλίκι μεγαλύτερης όμως διαμέτρου καθώς θέλουμε να είναι βαρύτερο από το υπόστρωμα (σωστά μέχρι εδώ;;).
Ωραία, πόση ποσότητα χαλικιού τόσο του υποστρώματος όσο και του κύριου στρώματος προτείνεται εσείς; Εγώ σκεφτόμουν γύρω στα 2-3 εκατοστά υπόστρωμα και 6 εκατοστα κύριο στρώμα αλλά μου φαίνονται λίγα ...


Επίσης επειδή ψιλοβαριέμαι να ανοίξω νέο θέμα, έκανα μια λίστα με τα αρχικά ψώνια μου και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας (συμπληρώστε/αφαιρέστε/βρίστε με αναλόγως):

Τι έχω:

Ενυδρείο 112λιτρο M&P με 2 λαμπτήρες 18 watt Sylvania (πρέπει να αλλάξω μου φαίνεται)
εσωτερικό φίλτρο σφουγγαριού eheim 2010800
θερμοστάτη Javel (ή κάτι τέτοιο) 150 watt
θερμόμετρο M&P
Tetra AquaSafe
Tetra EasyBalance
Tetra PlantaMin
TetraMinPro Fish Food
25λιτρη γυαλα για αλλαγες νερού, ξέπλυμα εξαρτημάτων
μεταλλική βάση ενυδρείου με υπόστρωμα φελιζόλ λεπτό και ροδάκια στα πόδια της βάσης
Τσιμπιδάκια, μικρά κοπίδια και φτυαράκια για το φύτεμα

Τι θέλω και σκοπεύω να αγοράσω:

- λεπτό λάστιχο ποτίσματος για γέμισμα/ξεγέμισμα του ενυδρείου - ίσως και κάποιο αυτοσχέδιο εξάρτημα άντλησης νερού για να μην πάθω καμιά έρπη χεχεχεχεχεχεχε
- 2 απόχες, 1 μικρή και 1 μεγάλη
- χαλίκι (βλ. παραπάνω)
- διακοσμητικά (πέτρες μη ασβεστολιθικές και 1,2 ρίζες από LFS)
- αμμωνία σε υγρή μορφή 10% περιεκτικοτητα
- τεστ κιτ για NH3, NO3, NO2, pH, kH, gH
- φόντο ενυδρείου
- σκουπα πυθμένα (έχετε μήπως να προτείνετε κάποια μάρκα/μοντέλο)
- αντλία αέρα για την σκούπα (υποθέτω, η απλούστερη είναι και αρκετή αφού μόνο για την σκούπα θα την χρησιμοποιώ)
- λάστιχα για την αντλία
- ξύστρα άλγης
- TetraVital (διαβάζω ότι το χρησιμοποιείται οι πρεσβύτεροι με λύσσα)
- έξτρα θερμόμετρο για την γυάλα (ή κουβά)
- έξτρα θερμοστάτης για την γυάλα (ή κουβά)

- τα φυτά μου
- τα ψάρια μου μετά φυσικά από 1 μήνα και βάλε μέχρι να στρώσει το καμάρι μου)

Giorgos
02-01-03, 01:30
Για το αποτύπωμα του ενυδρείου σου χρειάζεσαι περίπου 5 κιλά υπόστρωμα (για 3 εκ.) και πάνω-κάτω 10 κιλά χαλίκι (για 5-6 εκ.).
Το EasyBalance ΙΜΟ δεν το χρειάζεσαι.
Φόντο ενυδρείου να φτιάξεις καλύτερα. Πάρε μαύρο ή καφέ χαρτόνι. Είναι πολύ καλύτερο από τα έτοιμα.
Σκούπα βυθού δεν θα σου χρειαστεί εφ'όσον θα είναι φυτεμένο το ενυδρείο και θα έχεις και υπόστρωμα γιατί θα τα κάνει όλα άνω-κάτω.
Το TetraVital δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου.

pavloukos
02-01-03, 14:05
οι ακαθαρσίες όμως των ψαριών ή και κατάλοιπα τροφής πώς θα τα καθαρίζω από τον πυθμένα; Δεν είναι προτιμότερο να βάζω περιοδικά σκούπα αλλά με προσοχή στα φυτά μου; Εξάλλου τα μόνα ριζωμένα στο χαλίκι φυτά θα είναι για αρχή στο πίσω μέρος του ενυδρείου ... όλα τα υπόλοιπα θα είναι πάνω σε πέτρες, ρίζες, κλπ. ... σε full planted ενυδρείο, τα κατάλοιπα χειρίζονται από τα φυτά πλήρως;;; μου ακούγεται περίεργο ...

annivas2000
02-01-03, 16:38
Giorgos αν βαλει μονο τα φυτα που λεει σιγουρα τωρα στην αρχη θα κανει "σκουπα".
Ετσι κι αλλιως και σε καλα φυτεμενα ενυδρεια στις περιοχες που δεν εχουν φυτοκαλυψη (πχ πετρες, ξυλα) πρεπει να γινεται σκουπα......
Pavloukos δεν θα κανεις σκουπα μονο στις περιοχες γυρω απο τις ριζες των φυτων.
Δεν θυμαμαι το tetravital "να το χρησιμοποιουν οι πρεσβυτεροι με λυσσα" :twisted:
Αντλια αερα για τη σκουπα το θεωρω περιττο.Με απλη σκουπα θα εισαι μια χαρα.
Τα cm βαθους που λες ειναι ενταξει. ΙΜΟ καλυτερα να χρησιμοποιησεις fluorite και οχι λατεριτη γιατι ο λατεριτης διαλυεται σιγα-σιγα στο νερο και τωρα που ειναι αρχη και δεν το γεμιζεις full θα εχεις προβλημα με την αλγη.
Το λιπασμα τωρα στην αρχη (και με μονο αυτα τα φυτα) με ΠΟΛΥ τσιγκουνια (1/3 δοσης για τα υγρα).
Θελεις να βαλεις και ροδακια.Με ΠΟΛΛΗ προσοχη οι οποιες μετακινησεις γιατι μπορει να σου ανοιξει το ενυδρειο (και καλυτερα να μην το μετακινεις καθολου). Να κοιταξεις τα ροδακια να σου αντεχουν το βαρος (υπολογιζε ~150kg).

ΥΓ. Giorgos αληθεια τι φυτα εχεις με τα oscar σου :lol: :lol: :lol:

pavloukos
02-01-03, 16:56
έχω ένα μπουκάλι plantamin ... δυστυχώς οι οδηγίες που αναγράφονται είναι μόνο στα γερμανικά και στο επίσημο site δεν περιέχει δοσολογίες κλπ. Ξέρει κάποιος τη σωστή δοσολογία και την συχνότητα που πρέπει να το χρησιμοποιώ; Αρκεί το συγκεκριμένο υγρό για λίπασμα; Σημείωση ότι τα φυτά που θα χρησιμοποιήσω είναι από τα 'ανθεκτικά'.

Giorgos
02-01-03, 17:44
Η δοσολογία λέει 5 ml για κάθε 20 λίτρα στις αλλαγές νερού αλλά όπως είπε ο annivas, το 1/3 να χρησιμοποιείς αλλιώς θα έχεις πρόβλημα άλγης.

ΙΜΟ δεν χρειάζεται να κάνεις σκούπα βυθού πολύ συχνά. Ένα απλό σιφωνάρισμα με έναν σωλήνα (σιλικόνης) αρκεί.

ΥΓ. Αnniva με τις Αμερικάνικες έχω μόνο Microsorum pteropus. Τα υπόλοιπα φυτά που δοκίμασα μαζί τους τα έσωσα βάζωντας τα στο φυτεμένο ενυδρείο με τα A. cacatuoides...
Α ναι! Επίσης τα Oscar δεν ενοχλούν καθόλου (εντάξει... σχεδόν καθόλου) και το Ceratophilum demersum. 8)

pavloukos
03-01-03, 17:14
τι εννοείς με σιφωνάρισμα ακριβώς;

Giorgos
03-01-03, 17:24
Πολύ απλά βάζεις έναν σωλήνα στο ενυδρείο, ρουφάς και αδειάζεις την ποσότητα νερού που θέλεις. Απλώς φρόντίζεις να αδειάζεις νερό που είναι κοντά στον πυθμένα για να απομακρύνονται και οι ακκαθαρσίες κλπ.

pavloukos
03-01-03, 17:27
επί της ευκαιρίας, προλίγου παρέλαβα και την βάση η οποία είναι κούκλα και μου κόστισε τελικά μόλις 15 ευρώπουλα ... ο μάστορας δεν ήθελε λεφτά αλλά εγώ επέμενα. Για τους κρητικούς της παρέας, σας τον συστήνω ανεπιφύλακτα. Τώρα θέλει μινιάρισμα και βάψιμο και μετά δράση!
αχ να είχα ψηφιακή ... πάντως όταν το στήσω το όλο πράγμα θα σας κάνω post φωτογραφίες ... το απόγευμα θα πάω να κοιτάξω για test kits και χαλίκι. Την κυριακή που θα πάω επιτέλους πίσω στο σπίτι μου στο ηράκλειο μετά τις γιορτές θα αρχίσω το στρώσιμο ...
επειδή μάλλον θα καθυστερήσω για καμμιά εβδομάδα την αγορά των φυτών, σκέφτηκα να γεμίσω το ενυδρείο φουλ, να βάλω σε λειτουργία φίλτρο, θερμοστάτη, κλπ κλπ, να αρχίσω το στρώσιμο και μετά από καμμιά εβδομάδα να προσθέσω τα φυτά. Νομίζετε ότι θα υπάρχει πρόβλημα έτσι; Για ποιο λόγο φυτεύουμε φυτά πριν γεμίσουμε πλήρως το ενυδρείο ... για να μην βρέχουμε τις μασχάλες μας;;; χεχεχεχεχε ή μήπως υπάρχει κάποιος άλλος σοβαρός λόγος;

Anonymous
03-01-03, 17:30
pavlouko πολύ καλά test kits είναι της sera (full test bag) και της British King (εξησου όλα τα test) άντε και καλή αρχη!! :lol: :D :)

Tolis
03-01-03, 20:29
Αnnivas?? Flourite? Που? Ηρθε Ελλαδα η Seachem?

Devilsnake
05-01-03, 17:37
Ναι Tolis ήρθε.

Tolis
05-01-03, 18:31
Εχουμε πληροφοριες?
(Sorry για το off topic Παυλουκο).

pavloukos
06-01-03, 19:15
Λοιπόν, σήμερα έκανα μια βόλτα στο κέντρο (Ηράκλειο) να βρω μαγαζιά για επίσκεψη αύριο και για καλή μου τύχη βρήκα ένα μεγάλο και ανοιχτό μάλιστα!
Αγόρασα 20 περίπου κιλά ψιλό χαλαζιακό χαλίκι 2-3 χιλ. και το έχω στρώσει ήδη στο ενυδρείο, 4-5εκ. υπολογίζω ... το τι βρωμιά έβγαλα δεν μπορείτε να φανταστείτε ... έπλενα ένα ένα κιλό με χλιαρό νερό και μου πείρε για όλο το χαλίκι 3 ώρες!!! τα χέρια μου μούλιασαν ... λατερίτη ούτε κατά διάνοια ... ο τύπος δεν φέρνει ... και αποφάσισα να μην βάλω τελικά αφού δεν είναι δα και άκρως απαραίτητο, τουλάχιστον για τα φυτά που θα βάλω τα οποία δεν θα ριζωθούν στο χαλίκι.
Το αγόρασα 12 (4000 χιλιάρικα) ευρώ τα 10 κιλά ... με έπιασε κορόιδο μήπως;
Μήπως θα πρέπει να ανεβάσω το χαλίκι στα 6-7 εκ? μου φαίνεται λίγο ρε γαμότι.
Βρήκα κάτι πέτρες και πλαστικά driftwoods στο μαγαζί αλλά δεν τα αγόρασα γιατί θέλω να κάνω μια γύρα πρώτα σε όλα τα μαγαζιά της πόλης. Έχουν κάτι tags πάνω και βρίσκονται σε ένα stand με το logo της εταιρίας αλλά μου διαφεύγει το όνομα. Έτσι που τις είδα τις φοβήθηκα λίγο ... οι περισσότερες είχαν κοκκινωπό χρώμα σαν λάβα και ακαθόριστο σχήμα. Ξέρετε μήπως καμμιά εταιρία που φέρνει πέτρες ειδικές για ενυδρεία για να κοιτάξω; Επίσης είχε και κάτι ξύλα πολύ όμορφα αλλά χωρίς ετικέτες και τα σχετικά ... κολύομαι!
Επίσης αγόρασα τεστ της tetra για pH, kH/gH και NO2. Για NO3 του είχε τελειώσει οπότε από την άλλη εβδομάδα που θα φέρει ... εξάλλου για την ώρα δεν το χρειάζομαι, μέχρι να μου μηδενιστεί η αμμωνία σωστά; Σωστά. Σε sera δεν βρήκα τίποτα δυστυχώς. Φαίνεται ότι η Tetra τουλάχιστον στα μαγαζιά που έχω επισκεφτεί εγώ είναι η επικρατέστερη.
Πάντως παιδιά, αυτό το μαγαζί μου το παρουσίασαν ως τα καλύτερα του Ηρακλείου και εγώ περίμενα καμμιά μαγαζάρα και φυσικά για νιοστή φορά έπεσα από τα σύννεφα. Ναι μεν έχει ποικιλία τόσο στα είδη και ψάρια αλλά απρόσεχτος ο τύπος ... τα φυτά που είχε ήταν όλα σε ένα ενυδρείο και τα μισά κιτρινισμένα με φαγωμένα φυλλαράκια :(
Τα oscar του κοντεύουν να γίνουν see-through !!!
Μου έκανε εντύπωση πάντως που βρήκα δράκους οι οποίοι μάλιστα ήταν μόνοι τους σε ένα ενυδρείο και ήταν πολύ παιχνιδιάρηδες ...

Giorgos
06-01-03, 19:31
Με 5 εκ. χαλίκι είσαι καλά αλλά είναι και θέμα γούστου. Αν σου φαίνεται λίγο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να βάλεις αλλά 2 εκ. Με 12 ευρώ τα 10 κιλά είσαι αρκετά καλά (στην Αθήνα έχω βρει με 3 ευρώ τα 5 κιλά :D ).

Για τα ξύλα δίνω την σκιτάλη στον επόμενο να σου πει... 8)

See through Oscar ε; Με χτυπάς στο αδύνατο μου σημείο ρε Παύλο! :cry:

pavloukos
06-01-03, 20:59
Λοιπόν, πείτε με παπατρέχα, πείτε με ανυπόμονο αλλά δεν μπορούσα να έχω ολόκληρο ενυδρείο σπίτι και να κάθεται άδειο σε μια γωνιά!!!
Αφού έπλυνα, στράγγισα το χαλίκι και το έστρωσα, του έκανα κάποιες διακυμάνσεις μέσα στο στρώσιμο ... βλακείες λέω τώρα ... έβαλα φίλτρο και θερμοστάτη, πρόσθεσα και aqua safe και φυσικά λειτουργεί χωρίς φυτά, διακοσμητικά και τα τοιαύτα.
Ανατάραξη στην επιφάνεια έχει αρκετή μπορώ να πω και καλύπτει όλη την επιφάνεια ... το φίλτρο έχει μπεί στο δεξί γυαλί του ενυδρείου προς την πίσω μεριά, και ο θερμοστάτης ακριβώς πίσω από το φίλτρο αλλά στο οριζόντιο έρχονται ίσια, επειδή ήθελα ο θερμοστάτης να είναι κοντά τόσο στην οπή από την οποία εκχύνεται το νερό όσο και στις οπές από τις οποίες απορροφάται.
Το νερό είναι από κεντρική παροχή. Το χρώμα του είναι ελαφρά γαλακτώδες αλλά πολύ ελαφρά μιλάμε και από όσο ξέρω αυτό είναι φυσιολογικό λόγω της ύπαρξης κάποιων βακτηριδίων. Υποθέτω σε 1 με 2 μέρες να είναι φυσιολογικό. Λέτε επειδή δεν έβαλα διακοσμητικά και σκοπεύω να βάλω στην πορεία, το στρώσιμο να μην έχει καλά αποτελέσματα λόγω έλλειψης επιφάνειας στην οποία πρέπει να καταλαμβάνουν τα βακτηρίδια; Ευχαριστώ.

annivas2000
06-01-03, 22:40
Τα βακτηριδια εγκαθιστανται παντου......

george
07-01-03, 00:12
Ανατάραξη στην επιφάνεια έχει αρκετή μπορώ να πω και καλύπτει όλη την επιφάνεια ... το φίλτρο έχει μπεί στο δεξί γυαλί του ενυδρείου προς την πίσω μεριά, και ο θερμοστάτης ακριβώς πίσω από το φίλτρο αλλά στο οριζόντιο έρχονται ίσια, επειδή ήθελα ο θερμοστάτης να είναι κοντά τόσο στην οπή από την οποία εκχύνεται το νερό όσο και στις οπές από τις οποίες απορροφάται.
Το νερό είναι από κεντρική παροχή. Το χρώμα του είναι ελαφρά γαλακτώδες αλλά πολύ ελαφρά μιλάμε και από όσο ξέρω αυτό είναι φυσιολογικό λόγω της ύπαρξης κάποιων βακτηριδίων. Υποθέτω σε 1 με 2 μέρες να είναι φυσιολογικό. .

Ειναι φυσιολογικο το νερο να ειναι θολο για μερικες μερες.
Εγω στο ενυδρειο μου εχω τον θερμοστατη ακριβως απενταντι απο το εσωτερικο φιλτρο (φιλτρο στο δεξι τζαμι-θερμοστατης στο αριστερο) και δουλευει μια χαρα !

mikenuke
06-03-05, 20:56
αλλη μια φορα οποιος γυριζει μυριζει και αυτη την φορα ξετρυπωσα κατι καλο σε αυτο το λινκ http://www.brainyday.com/jared/aquarium/flourite.htm θα βρειτε την συνιστωμενη ποσοτητα ανα τετραγωνικο για το υποστρωμα της Seachem Flourite.
Παραθετω το κειμενο για να μην χρειαζεται να κλικαρετε κι ολας.

Flourite, Gravel & PhosGuard Calculations

To calculate the number of bags of Flourite you need, SeaChem told me to allow one 1 kg for every 62 cu. inches (a bag of Flourite is 7 kg). So you can use

Desired Volume of Substrate in cubic inches/ 434

The suggested depth for planted tanks is 3 to 5 inches.
Example: our tank has a base of 72 x 18" and we wanted a depth of about 5 inches:

(72 x 18 x 5) / 434 =14.9 or 15 bags (231 lbs)

For calculating gravel, George Booth suggests 19 cubic inches per pound.
For our tank that would be:

(72 x 18 x 5) / 19 = 341 lbs.

BTW, gravel displaces 2.4 gallons per 50 pounds. This is useful in calculating the true water capacity of your aquarium.

PhosGuard calculation. I asked SeaChem about the amount of PhosGuard to keep in our filter assuming 2 ppm of phosphate in our tap water and weekly water changes of 20-25%:

"1 liter of PhosGuard treats 300 gallons and will remove anywhere from 40-60 mg/L of phosphate in that volume of water. So at only 2 mg/L in 135 gallons you should be able to use around 250 mL (1 cup) of PhosGuard in your system and it will most likely last you 3-4 months if your tap is the only source of excess phosphate. PhosGuard will not take up the iron or trace elements."

Using this example, you should be able to approximate the amount of Phosguard and the time it should last for your tank, tap phosphate and water change schedule.

Εχει κανενα καταστημα Φλοριτη στην Αθηνα?Αχ,τελικα επρεπε να παρω του πανου.

thediscusman
08-03-05, 13:50
To flourite μπορεί να το φέρει η Άβυσσος. Και εγώ από εκεί το πήρα