PDA

Επιστροφή στο Forum : Ιχθυοφόρτωση


lurking_fear
01-01-03, 19:48
Το θέμα αυτό απασχολεί και προβληματίζει πολλούς αρχάριους οι οποίοι μη γνωρίζοντας κάτι σχετικά με το θέμα γεμίζουν το ενυδρείο τους με πολλά ψάρια αντιμετωπίζοντας στη συνέχεια πολλά προβλήματα. Αν και έχουν γραφεί κάποια πράγματα στο GAB για αυτό το θέμα, είναι διασκορπισμένα σε διάφορα posts και αν κάποιος αρχάριος θέλει πληροφορίες θα δυσκολευτεί πολύ να τις βρει.

Διάβασα σε ένα βιβλίο τον παρακάτω εμπειρικό κανόνα για το πώς να υπολογίζουμε το πλήθος των ψαριών που μπορεί να φιλοξενήσει ένα ενυδρείο:

Μήκος ψαριού Ποσότητα νερού/ εκ. μήκους ψαριού

Μέχρι 3 εκ. 1 λίτρο
3 εκ.- 5 εκ. 1,5 λίτρο
6 εκ.- 9 εκ. 2 λίτρα
10 εκ.- 13 εκ. 3 λίτρα
πάνω από 13 εκ. 4 λίτρα

Παραδείγματα
1. Σύμφωνα με τον παραπάνω κανόνα ένα ψάρι μήκους 10 εκ. χρειάζεται (10 εκ. Χ 3 λίτρα/ εκατοστό) 30 λίτρα νερό.
2. Ένα ενυδρείο 100 λίτρων μπορεί να δεχτεί 13 ψάρια μήκους 5 εκ. το καθένα αφού 5 εκ. Χ 1,5 λίτρο/ εκ.= 7,5 λίτρα για κάθε ψάρι. 100 λίτρα: 7,5 εκ. το κάθε ψάρι= 13 ψάρια

Τον γνωρίζετε αυτό τον κανόνα και αν ναι ισχύει; Είναι ένας ασφαλής τρόπος για να υπολογίζουμε πόσα ψάρια χωράνε σε ένα ενυδρείο;

Καλή χρονιά, ευτυχισμένο το 2003. Εύχομαι το νέο έτος να σας φέρει ότι επιθυμείτε.

Anonymous
01-01-03, 19:57
Φιλε μου αυτον τον κανονα πρεπει να τον ακολουθείς έχοντας στο μυαλό σου το τελικο μέγεθος των ψαριών που θέλεις να βάλεις και απο ότι ξέρω εγώ το μέγεθος των ψαριών αντί λίτρων έχει ως εξής 1 εκ ψαριού αντί 1 λίτρου νερού.

Anonymous
01-01-03, 19:57
sorry εννοούσα 1 εκ ψαριού αντι 1.5 λίτρου νερού

pavloukos
01-01-03, 21:47
Καταρχάς εύχομαι σε όλους και τις οικογένειές σας μια ευτυχισμένη χρονιά με υγεία και ευτυχία.

Πράγματι και εγώ ως αρχάριος δυσκολεύομαι αρκετά ώστε να βρω αρκετή χρήσιμη πληροφορία για να στήσω το πρώτο σοβαρό μου ενυδρείο. Για καλή μου τύχη βρήκα αυτήν την καταπληκτική κοινότητα η οποία με έχει βοηθήσει να συλλέξω πολύτιμες πληροφορίες. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Υπάρχουν χιλιάδες μέρη στο διαδίκτυο με τόνους πληροφορίας και για έναν άπειρο αυτό φαίνεται βουνό. Προσωπικά θα επιθυμούσα μια ιστοσελίδα με πολλά tutorials για το κάθε τι γύρω από το στήσιμο ενός ενυδρείου με πολλές λεπτομέρειες και step-by-step οδηγίες. Για εσάς που ασχολείστε με το χόμπυ αρκετό καιρό φυσικά σας φαίνονται ανιαρά αλλά για κάποιον σαν εμένα ο οποίος έμαθε πχ για τον κύκλο του αζώτου μόλις την περασμένη εβδομάδα, φανταστείτε την δυσκολία.

Πολλοί που αγαπούν το ενυδρείο και θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά, φαντάζοντας μπροστά τους τις άπειρες πηγές πληροφόρησης στο Διαδίκτυο και τους διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης που έχουν οι εκάστοτε ακουαρίστες σε οτιδήποτε έχει να κάνει απο ενυδρείο από στρώσιμο μέχρι και το τάισμα, εγκαταλείπουν πολύ νωρίς.

Το φόρουμ είναι καταπληκτικό όσον αφορά την επίλυση συγκεκριμένων αποριών, την ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση γύρω από τα θέματα του ενυδρείου. Πολύ εύκολα μπορεί να διαμορφωθεί μέρος του όμως σε βιβλιοθήκη ή ευρετήριο αν θέλετε. Για παράδειγμα, μπορεί να φτιαχτεί ένα φόρουμ στο οποίο, το κάθε τόπικ θα είναι ένα tutorial για ένα συγκεκριμένο πράγμα, πχ. ο κύκλος του αζώτου και οι απαντήσεις του (replies) να είναι μόνο επισημάνσεις και σημειώσεις και όχι απορίες όπως γίνεται τώρα. Με τον τρόπο αυτό διαχωρίζεται η μετάδοση γνώσης και οι απορίες μάθησης και ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος, βεβαίως αφού διαβάσει το συγκεκριμένο tutorial, και εξακολουθεί να έχει απορίες, μπορεί να απευθυνθεί στο φόρουμ των αποριών και ερωτήσεων και αν προκύψει κάτι από αυτήν την συζήτηση το οποίο είναι χρήσιμο ή είχε παραλειφθεί από το tutorial, τότε κάποιο μέλος με δικαίωμα απάντησης στο φόρουμ των tutorials, κάνει reply με επισήμανση.

Πάλι αυθαδίασα όπως συνήθως. Για να μην πολυλογώ, την δομή που μόλις περιέγραψα την έχω κάνει πράξη σε ένα φόρουμ το οποίο εγώ διατηρώ για προγραμματισμό και έχει μεγάλη απήχηση στα μέλη μου καθώς τα πράγματα είναι οργανωμένα, και δεν κουράζουν τον αρχάριο με το να διαβάζει άπειρα posts για να βρεί κάτι το συγκεκριμένο και επίσης δεν κουράζει τους έμπειρους καθώς έχοντας γνώση ότι ένα θέμα αναλύεται σε κάποιο tutorial, προωθούν τις εκάστοτε απορίες εκεί που πρέπει ... και επίσης μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι για παράδειγμα το phpBB δεν ενδείκνυται για αναζήτηση με ελληνικούς χαρακτήρες καθώς για αυτό για παράδειγμα το άλφα κεφαλαίο, το άλφα μικρό και το άλφα μικρό με τόνο είναι 3 διαφορετικά πράγματα :)

Εγώ πάντως προτίθεμαι να βοηθήσω σε τέτοια θέματα έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία (λόγω επαγγέλματος) και επίσης διαθέτω απλόχερα και διαδικτυακό χώρο για τις ανάγκες αυτής της πραγματικά υπέροχης κοινότητας και φυσικά των μελών της.

Αναμένω σχόλια.

Anonymous
01-01-03, 22:59
Πραγματικά ακούγεται υπέρωχο και θα πρέπει ο admin να το λάβει σοβαρά υπόψειν του...Εγώ το Site το ανακάλυψα μόλις εχθές το βράδυ καθώς έψαχνα στο google.com για να βρώ κάποιο ελληνικό sιτε με τυπάδες που να ασχολούνται με τα ενυδρεία.
Φυσικά είμαι της γνώμης οτι η ιδέα του pavloukou είναι πολυ καλη! Έυγε!!!

ASCCO1
02-01-03, 01:12
υπαρχουν αρκετα αρθα που μπορειτε να διαβασεται , και που πιστευω οτι μπορουν να βοηθησουν καποιο αρχαριο,
και στο MCH << MALAWI CHICHLIDS HOMEPAGE>>,οπου υπαρχουν και μεταφρασμενα πλεον στα ελληνικα.
Αλλα και στο <<ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ>> στα ελληνικα. 8)
Για την ωρα βολευτειται με αυτα, τα υπολοιπα εχουν ληφθει υποψη και με την εναρξη του συλλογου θα μπουν στο προγραμμα 8)

Giorgos
02-01-03, 01:20
Για τις απόψεις σχετικά με το board θα πρέπει να απαντήσει ο admin.

Στο θέμα μας τώρα.
Αυτό που λέτε, μέγεθος ψαριού επί τόσα λίτρα κλπ κλπ, δεν ισχύουν στις περισσότερες περιπτώσεις. Εντάξει, για ψάρι μέχρι 5 cm (όπως το cardinal tetra ας πούμε) είναι ΟΚ. Αλλά καλύτερα να μην τα λαμβάνεται υπόψην σας.

Αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να υπολογίσουμε τα λίτρα για ένα A. labiatum (που φτάνει τα 30 cm) μου προκύπτει ότι αρκούν 120 λίτρα. Με καμία κυβέρνηση!!! Αυτό το ψάρι (και πολλά πολλά άλλα) χρειάζεται πάνω από 200 λίτρα και πάνω από 1,20 m μήκος ενυδρείου.

Αυτό σημαίνει ότι το σημαντικότερο ρόλο παίζει η φύση του ψαριού. Αν είναι επιθετικό. Αν χρειάζεται πολύ χώρο για να κολυμπάει άνετα... σε ανοιχτά νερά. Αν είναι κυνηγός. Είναι πάρα πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τον όγκο και γεωμετρία του ενυδρείου για το κάθε ψάρι.