Επιστροφή στο Forum : Τι μπουκαλι για co2 diy?
Καλησπερα σε ολους!ειμαι στην φαση που ειμαι ετοιμος να φτιαξω το μιγμα για co2.λιγο πριν την κατασκευη του μιγματος(εχει κολληθει απο χθες το σιλικονουχο σωληνακι στο καπακι), εχω μια απορια σχετικα με το μπουκαλι.το εχω φτιαξει σε Ζαγορι νερου.παιζει ρολο το μπουκαλι επειδη ειναι ας πουμε πιο λεπτο απο των αναψυκτικων η' δεν τρεχει μια; Επισης πως υπολογιζουμε την ζαχαρη κ την μαγια(σοδα???) σε μεγαλυτερο μπουκαλι; Τελος επειδη δεν βρηκα διαχυτηρα θα το κανω με αεροπετρα.στοχος ειναι να πειραματιστω,να δω πως θα πανε τα φυτα κ μετα θα το εξελιξω σε μεγαλυτερο μπουκαλι με διαχυτηρα.περιμενω τις συμβουλες σας για να δω αν θα ξεκινησω τουλαχιστον τωρα το μιγμα η' οχι!ευχαριστω;)
Προτιμάμε μπουκάλι από ανθρακούχο αναψυκτικό, γιατί έχει μεγαλύτερη αντοχή στις πιέσεις και καλύτερη στεγανοποίηση στο καπάκι.
για μενα,παρε ενα 4λιτρο,αυτο που ριχνουμε στο σιδερο,οσοι σιδερωνουν:D:Dβαλε το μισο με χλυαρο νερο,ριξε 2 κουπες ζαχαρι,κουνησετο πολυ καλα,βαλε μετα ακομα 3 δαχτυλα νερο. μετα σε μια κουπα με χλυαρο νερο ριξε 1/4 του κουταλακι του γλυκου μαγια,ανακατεψετο πολυ καλα ριξτο μεσα στο 4λιτρο κουνησετο πολυ καλα και ετοιμο!!εχτες το εκανα,σημερα πεταει ανα 3 δευτερολεπτα;)συνταγη douran:D
ok!δηλ απιονισμενο η' απο κοκα!ευχαριστω παιδες!οποτε ακυρο του νερου!
-------------------------
Στις πιεσεις το καταλαβαινω γιατι ειναι ψιλομαλακο,για την στεγανοποιηση δεν νομιζω να υπηρχε προβλημα για τον λογο οτι θαβαζα τεφλον.
εγω το εκανα με απιονισμενο βαλε κ στο σωληνακι στο καπακι σιλικονη απο την εξωτερικη μερια και θα εισαι οκ.
Ή ζεστή κόλλα για πολυ πιο γρήγορα! Πάντως αμα το κάνεις σωστά δεν χρειάζεται τίποτα. Κανεις την τρύπα πίο μικρή απο την διαμετρο του σωλήνα. Μετά κόβεις τον σωλήνα διαγωνίως ωστε να κάνει μύτη. Περνας την μύτη απο την τρύπα και την τραβάς με μία πένσα. Ετσι εχεις περάσει το σωλήνα εκεί που κανονικά δεν θα περνούσε και οι απώλειες είναι μηδαμινές. Για καλό και κακό πάντως βάζεις λιγο κάτι απο γύρω/πάνω.
Εγώ το έκανα σε ενα δίλιτρο μπουκάλι γάλακτος της Όλυμπος που είναι πιο χοντρό αλλα και το μείγμα που μπαίνει στο 1,5 λίτρα είναι πίο "ανετα" σε περίπτωση που φουσκώσει λίγο.
για μενα,παρε ενα 4λιτρο,αυτο που ριχνουμε στο σιδερο,οσοι σιδερωνουν:D:Dβαλε το μισο με χλυαρο νερο,ριξε 2 κουπες ζαχαρι,κουνησετο πολυ καλα,βαλε μετα ακομα 3 δαχτυλα νερο. μετα σε μια κουπα με χλυαρο νερο ριξε 1/4 του κουταλακι του γλυκου μαγια,ανακατεψετο πολυ καλα ριξτο μεσα στο 4λιτρο κουνησετο πολυ καλα και ετοιμο!!εχτες το εκανα,σημερα πεταει ανα 3 δευτερολεπτα;)συνταγη douran:D
:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041
Dimitris_Batman
13-11-10, 11:54
Γιάννη εγώ προτιμώ να ρίχνω νερό από το ενυδρείο μιας και η μαγιά θέλει 24-26 βαθμούς.Το πολύ σε μισή ώρα μου δίνει φυσαλίδες....
Αυτο που δεν καταλαβα με την ανεπιστροφη βαλβιδα ειναι οτι προστατευουμε το ενυδρειο σε τυχον ανοδο του μιγματος η' το μπουκαλι σε τυχον επιστροφη νερου απτο ενυδρειο;γιατι ετσι οπως περιγραφονται τα πραγματα μαλλον απτο ενυδρειο προς το μπουκαλι βολευει η βαλβιδα!πως εξαφαλιζομαστε οτι δεν θα φυγει μιγμα για το ενυδρειο;;;
Εάν βάλεις την αντεπίστροφη από το ενυδρείο προς το μπουκάλι ναι με δε θα ανέβει μίγμα από το μπουκάλι στο ενυδρείο, αλλά δε θα ανεβαίνει ούτε το CO2. Μπαίνει ώστε να μην κατέβει το νερό από το ενυδρείο στο μπουκάλι και το γεμίσει και κατά συνέπεια βάλει μίγμα στο ενυδρείο. Για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να φουσκώσει το μίγμα και να περάσει από την αντεπίστροφή δε γεμίζεις εννοείται το μπουκάλι σου ή αν θες να είσαι ακόμα πιο σίγουρος (βέβαια έχεις περισσότερες πιθανότητες να χάνει κάποια ένωση) μπορείς να βάλεις το σωληνάκι να πηγαίνει σε ένα άλλο μπουκάλι πρώτα.
Τωρα μπηκα στο νοημα!!!οποτε ο μονος κινδυνος να μπει μιγμα στο ενυδρειο ειναι μονο αν κουνηθει(πεσει κανενα μπουκαλι),φουσκωνει αρκετα το μιγμα;κ αν οχι σε πιες συνθηκες μπορει να φουσκωσει αρκετα ωστε να γινει ζημια; Εννοειτε οτι το νερο θαναι μεχρι τους ωμους κ λιγο πιο κατω
εφτιαξα το μιγμα στις 19:00,εβαλα κ τον διαχυτηρα που αγορασα http://www.dennerle.eu/global/images/stories/aquaristik/co2/co2_zubehoer/3065.d.re.microperler.jpg τον εβαλα με την ασπρη μεμβρανη προς τα πανω κ περιμενω ακομα να βγαλει φυσαλιδες.κοντευουμε 1,5ωρα κ ακομα τιποτα,ειναι φυσιολογικο???
ναι!μπορει να ξεκινησει ακομα και αυριο...
τοσο πολυ???κ ποτε θα καταλαβω οτι το μιγμα πχ δεν επιασε?για να ξεκινησω να φτιαξω αλλο αμα ειναι αυριο.ο διαχυτηρας που πηρα ειναι οκ?
σε τι μπουκαλι το εκανες?αν ειναι πλαστικο αυριο το πρωι πιεσετο λιγο σιγα σιγα,εαν βγαλει σημαινει οτι παει καλα κ σε λιγη ωρα θα σου βγαζει κανονικα.πιστευω κανει ο διαχυτηρας κ για DIY ,
το μπουκαλι ειναι απο κοκα κολα,παντως απο τι εχω δει που το επιασα σαν να εχει φουσκωσει!!!οποτε λογικα ειναι θεμα ωρων η' κ λεπτων ε?αντε να δουμε
πιεσετο λιγο σιγα σιγα κ θα δεις...
ξεκινησεεεεεε.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
μερικες φορες κανει και 2 μερες..... αστο να παρει τον χρονο του αν σε μια δυο μερες δεν δεις φυσαλιδες κουνα το μπουκαλι αλλα προσεξε μην ανεβει το νερο στο σωληνακι και εχεις διαροη στο ενυδρειο...... εμενα συνηθως μετα απο μια μερα αρχιζει.... παιζει ρολο η θερμοκρασια και αν εβαλεσ σωστα την μαγια...... αν την εβαλες σε χλιαρο προσ κρυο νερο 8α ειναι οκ..... αλλιως μπορει να καει αν την βαλεις με ζεστο......
Καλημερα σε ολους!τωρα που εχω πλεον κ co2 στο ενυδρειο μου με το excel τι κανω???το διακοπτω τελειως?
Εξαρτάται. Εγώ δεν το χρησιμοποιώ πια. Τί φυτά έχετε;:smt052
Ντοματια,εχινοδορους,κρυπτοκορινες,κερατοφυλλο,βαλ ισνεριες,ανουμπιες,alternanthera κ σκοπευω συντομα κατι σε χαλακι
δεν χρειαζεται excel,ασε που τις βαλισνεριες συνηθως τις καει....
Η πλακα ειναι οτι κ γω αυτο ηξερα κ οι vallisneries μου μια κανονικη κ μια στριφτη πανε περιφημα με το excel εδω κ 2 μηνες.απλως επειδη αντικαθιστα το αεριο co2 ρωτησα μηπως τωρα δεν χρειαζεται.για να μην εχω καμια εξαρση απο αλγες οχι τιποτα αλλο.
Η πλακα ειναι οτι κ γω αυτο ηξερα κ οι vallisneries μου μια κανονικη κ μια στριφτη πανε περιφημα με το excel εδω κ 2 μηνες.απλως επειδη αντικαθιστα το αεριο co2 ρωτησα μηπως τωρα δεν χρειαζεται.για να μην εχω καμια εξαρση απο αλγες οχι τιποτα αλλο.
Τίποτα ζουμί δεν αντικαθιστά κάτι φυσικό.:smt052
Σιγουρα Τηλεμαχε δεν το συζητω,απλως απτο τιποτα εκανε την δουλιτσα του.γιαυτο αλλωστε εφτιαξα το co2 χθες για καλυτερα φυσικα αποτελεσματα.περιμενω να δω σε ποσο καιρο θα φανουν ταποτελεσματα.σε σας ποτε καταλαβατε διαφορα οταν βαλατε co2?
Και εγώ χτές έφτιαξα διοξείδιο και σήμερα έχω παραγωγή. Είχα βέβαια και από παλιά αλλά με μικρό μπουκάλι. Τώρα πήραν τα πάνω τους τα φυτά.
Τωρα Τηλεμαχε με τι μπουκαλι εισαι?πριν με 1,5αρη?σκεφτομαι μολις τελειωσει αυτο το μιγμα κ δω αναπτυξη ικανοποιητικη να το φτιαξω σε μπιτονι απιονισμενου 4λιτρα.εκει ποση ζαχαρη κ μαγια θα χρειαστω;στο 1,5 εβαλα 2,5 κουπες τσαγιου ζαχαρι κ μια κοφτι μαγια απο κουταλι γλυκου
Έχω 1.5 λίτρο. Πήρα 4λιτρο απιονισμένο νερό για το venus flytrap μου και μόλις αδειάσει βουρ για 4 λίτρα διοξείδιο. Για τις δόσεις κάντε αναλογίες.
....
Μα πως στο 1,5αρη 1κοφτη κουταλια μαγια κ στο 4λιτρο 1/4 του κουταλιου;;;λιγο δεν ειναι;
εγω ετσι το εκανα φιλε μου και ειμαι ευχαριστημενος.δοκιμασε αναλογιες...
Παιδια εγω για ριο 180 αρκετα φυτεμενο εχω δοχειο απο καφε εσπρεσο
μεταλικο περιπου 8 με 9 λιτρα περιεχομενο.Αναλογιες 2κιλα ζαχαρη και 2
κοφτες κουταλιες μαγια.Δουλευει αψογα και με κεραμικο διαχυτηρα γιατι
εχει μεγαλητερη πιεση επειδη ειναι μεταλικο το δοχειο.
παιδια σε μπιτονακι απο αποσταγμενο νερο (αυτο που πουλάνε στα σουπερ παρκετ) έχει δοκιμασει κανενας? είναι 4 λιτρα. Με χοντρα τοιχώματα αρα είναι ασφαλες. Δεν θα κραταει περισσότερο?
σε τετοιο το εχω.τωρα ποσο θα κρατησει θα σου πω;)
Παντως ρε παιδια δεν ξερω αν ειναι η τρελα μου για το ενυδρειο κ μου φαινεται αλλα εστω κ με μια μερα με co2 σαν να βλεπω μια μικρη διαφορα προς το καλυτερο!φανταζομαι τι θα δω σε λιγες μερες!!!Σας ευχαριστω ΟΛΟΥΣ σας για την πολυτιμη βοηθεια για την εξελιξη του ενυδρειου μου
Παντως ρε παιδια δεν ξερω αν ειναι η τρελα μου για το ενυδρειο κ μου φαινεται αλλα εστω κ με μια μερα με co2 σαν να βλεπω μια μικρη διαφορα προς το καλυτερο!φανταζομαι τι θα δω σε λιγες μερες!!!Σας ευχαριστω ΟΛΟΥΣ σας για την πολυτιμη βοηθεια για την εξελιξη του ενυδρειου μου
:D:D:Dγρηγορα κλαδεμα πριν βγουνε απ εξω:D:D:D
Χαχαχαχα!!!!περιμενω με το ψαλιδι στα χερια!!!
παντος εαν βαλεις μπουκαλα θα δεις τεραστια διαφορα...
Παιδια εγω για ριο 180 αρκετα φυτεμενο εχω δοχειο απο καφε εσπρεσο
μεταλικο περιπου 8 με 9 λιτρα περιεχομενο.Αναλογιες 2κιλα ζαχαρη και 2
κοφτες κουταλιες μαγια.Δουλευει αψογα και με κεραμικο διαχυτηρα γιατι
εχει μεγαλητερη πιεση επειδη ειναι μεταλικο το δοχειο.
Πιο δοχειο ειναι αυτο που λες φιλε μου;τοσο μεγαλο απο espresso μηπως ειναι για επαγγελματικη χρηση;δηλ απο καφετερια;ποσο σου κραταει;!
Ειναι απο καφετερια και ειναι 3κιλη συσκευασια.
Τωρα ποσο κρατα ειδη ειναι ενα μηνα χωρις να ελλατωθει!
Μα πως στο 1,5αρη 1κοφτη κουταλια μαγια κ στο 4λιτρο 1/4 του κουταλιου;;;λιγο δεν ειναι;
η αναλογια ζαχαρης μαγιας ειναι καθαρα δικο σου θεμα.... αν βαλεις πολυ μαγια 8α γινει πιο δυνατο και 8α κρατησει λιγοτερο καιρο αλλιως το αντιθετο........ εμενα μου κρατα απο 20 μερες μεχρι και μηνα..... αναλογα τι φυτα εχεις και τι απαιτησεις εχεις φτιαχνεις οτι σε βολευει..... δεν υπαρχουν <<κανονες>>
παντος εαν βαλεις μπουκαλα θα δεις τεραστια διαφορα...
Το ειχα σκεφτει κ ημουν στο τσακ αλλα δεν νομιζω για τα 140λ να με συμφερε να μπλεξω με μπουκαλες.μη λεω βεβαια κ μεγαλες κουβεντες αλλα για τα φυτα που εχω(τα αναφερω πιο πανω)πιστευω οτι diy με υπερκαλυπτουν!αν ειχα μεγαλυτερα λιτρα σιγουρα θα ξεκιναγα με μπουκαλα!
Σκεφτομαι μηπως προσθεσω κ τεταρτη λαμπα κ φτασω στα 0,4w/l απο 0,3 αλλα δεν νομιζω κ απο την αλλη ναχει μεγαλη διαφορα!υπενθυμιζω οτι φοραω 3 των 15w 1:gro lux,1:tropical sun της sera κ 1:plan grow της sera.αν βαλω κ τεταρτη θαναι gro lux.εσεις προτεινετε να την βαλω την τεταρτη η' δεν θαχω διαφορα για 0,1w/l?
Το ειχα σκεφτει κ ημουν στο τσακ αλλα δεν νομιζω για τα 140λ να με συμφερε να μπλεξω με μπουκαλες.μη λεω βεβαια κ μεγαλες κουβεντες αλλα για τα φυτα που εχω(τα αναφερω πιο πανω)πιστευω οτι diy με υπερκαλυπτουν!αν ειχα μεγαλυτερα λιτρα σιγουρα θα ξεκιναγα με μπουκαλα!
Σκεφτομαι μηπως προσθεσω κ τεταρτη λαμπα κ φτασω στα 0,4w/l απο 0,3 αλλα δεν νομιζω κ απο την αλλη ναχει μεγαλη διαφορα!υπενθυμιζω οτι φοραω 3 των 15w 1:gro lux,1:tropical sun της sera κ 1:plan grow της sera.αν βαλω κ τεταρτη θαναι gro lux.εσεις προτεινετε να την βαλω την τεταρτη η' δεν θαχω διαφορα για 0,1w/l?
τα βατ ειναι σχετικα παιζει ρολο και το υψος του ενυδρειου.... και αλλοι παραγοντες........ ψαξε καπου υπαρχει ενα σχετικο ποστ....... τα λιτρα σου ειναι καθαρα 140??? εμενα ειναι 157 και καθαρα μου βγαινουν 120..... με 41 βατ και ευκολα φυτα εχω ενα πολυ ικανοποιητικο αποτελεσμα που ουτε και γω περιμενα να παει τοσο καλα και μαλιστα με απλες λαμπες τ5
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.