PDA

Επιστροφή στο Forum : νέος στην παρέα


pavloukos
27-12-02, 21:26
Χρόνια Πολλά σε όλους τους φίλους και φίλες του ενυδρείου.
Μετά από αρκετά χρόνια αποφάσισα να ξανασχοληθώ με το άθλημα και θα εκτιμούσα οποιαδήποτε πρόταση/συμβουλή επί του θέματος.

Η πρώτη μου προσπάθεια για ενυδρείο γλυκού νερού έγινε πριν 10 χρόνια και είχε στεφθεί με επιτυχία αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι οποιαδήποτε χημική ορολογία/διαδικασία μου ήταν παντελώς άγνωστη ... όχι δηλαδή ότι ξέρω τώρα :(

Έχω αρχίσει και διαβάζω μερικά on-line αρθράκια για νεοφώτιστους του είδους και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα να αρχίσω με ένα 40καθαρό-λιτρο ενυδρείο με 4 έως 6 guppies (10 λίτρα του καθενός πιστεύω ότι φτάνει ε;)
Καταλαβαίνω ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος να μάθω τα βασικά για την εγκατάστασή του αλλά πιστεύω ότι μαθαίνεις καλύτερα επί πρακτικού επιπέδου. Δεν θέλω να αρχίσω με κάτι πολύ πολύπλοκο, δηλαδή UGF και λοιπά σχετικά. Θα εκτιμούσα τα φώτα σας στις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Αρκεί ένα εσωτερικό φίλτρο (box) με ενσωματωμένο air pump?
Απ' όσο ξέρω είναι τα λιγότερο θορυβώδη καθώς είναι underwater.
Αυτό που με ανησυχεί είναι αν το circulation/production οξυγόνου είναι αρκετό.
2. Κάποιος μου είπε ότι υπάρχουν underwater air pumps. Αληθεύει και αν ναι, ποια είναι η γνώμη σας όσον αφορά λειτουργικότητα, εργονομία, θόρυβο, κλπ;
3. Ποιος είναι ο ιδανικότερος τρόπος για αλλαγή νερού; Εντάξει το άδειασμα αλλά το γέμισμα με προβληματίζει ... φοβάμαι μην τα παγώσω τα ψαράκια.
4. Διάβασα ότι ο θερμοστάτης είναι καλό να βρίσκεται σε μέρος όπου υπάρχει κάποια σχετική κίνηση νερού ώστε η θερμότητα να διοχετεύεται καλύτερα. Επομένως, αν υποθέσω ότι αρκεστώ στο ερώτημα 1 παραπάνω, πρέπει να βάλω τον heater κοντά στην έξοδο του νερού του φίλτρου;
5. Όλα αυτά τα περί χημικών με μπερδεύουν λιγάκι. Δεν επιθυμώ να κάνω εκτροφή ή να βάλω αληθινά φυτά. Εντούτοις όμως θα πρέπει να υπάρχει κάποια χημική ισορροπία εντός του νερού και αυτό το καταλαβαίνω. Ποια/ποιες είναι οι τελείως απαραίτητες προεργασίες για την χημική ισορροπία του νερού τις οποίες θα πρέπει να διερευνήσω;

Ελπίζω να μην σας ζάλισα με τις ερωτήσεις μου. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Παύλος

Giorgos
27-12-02, 23:20
Με 40 λίτρα καθαρά που λες έχεις τη δυνατότητα να βάλεις κι άλλα ψάρια μαζί με τα 4-6 guppies που σκοπεύεις να έχεις. Μπορείς να βάλεις επιπλέον 3 corydoras catfish της αρεσκειας σου και ίσως ένα μικρό κοπαδάκι μικρά tetras (πχ. 4-5 neon). Σκέψου το και ψάξτο λιγάκι ακόμα.

1) Βεβαίως και αρκεί ένα εσωτερικό φίλτρο στα 40 λίτρα και τα ψάρια που σκοπεύεις να βάλεις από όλες τις απόψεις. Βέβαια τα εξωτερικά φίλτρα (τα οποία προτιμώ ασυζητητή) είναι ανώτερα σε όλους τους τομείς. Δεν θα έλεγα όμως ότι είναι λιγότερα θορυβώδη τα εσωτερικά από τα εξωτερικά φίλτρα όμως.

2) Δεν χρειάζεται να βάλεις air-pump... εκτός κι αν σου αρέσει το εφέ των μπουρμπουλιθρών (καλή η λέξη?). Άσε που κάνουν πολύ θόρυβο.

3) Το γέμισμα μπορείς να το κάνεις με πολλούς τρόπους για να μην διαφέρει πολύ η θερμοκρασία του νερού αλλαγής από αυτή του ενυδρείου. (υπάρχουν και πολλά topics) Ένας απλός τρόπος είναι να έχεις έτοιμο νερό (σε κάποια δεξαμενή/κουβά) με θερμοστάτη οπότε το νερό θα έχει την ίδια θερμοκρασία. (υπάρχουν πολλοί τρόποι... μην ανησυχείς)

4) Ο θερμοστάτης πρέπει να βρίσκεται κοντά είτε στην έξοδο του φίλτρο είτε στην είσοδο.

5) Ποια ακριβώς περί χημικών σε μπερδεύουν για να βρούμε την λύση; Αυτό που πρέπει να ξέρεις για αρχή (και άσχετα αν πας για εκτροφή ή όχι) είναι το πως να στρώσεις το ενυδρείο σου (κύκλος του αζώτου - cycling) και τι ακριβώς συμβαίνει όταν γίνεται αυτό. Επίσης θα πρέπει να μετράς μερικές παραμέτρους του νερού (μέσω των test kits) όπως NH3, NO2, NO3, pH, GH και KH. Αν τα προσέχεις όλα αυτά (θα δεις πως... διαβάζοντας και ρωτώντας) θα είσαι ΟΚ. Δεν χρειάζεται τρελή γνώση χημείας.

Αυτά για αρχή... 8)

Giorgos
28-12-02, 13:38
Α ναι! Και παρέλειψα στο

5) Μην φοβάσαι να βάλεις αληθινά φυτά. Μπορείς να ξεκινήσεις με μερικά που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. (υπάρχει μια σχετική λίστα στο ενυδρεία με φυτά που έχει γράψει ο Tolis)

pavloukos
28-12-02, 16:20
Γιώργο ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σου. Έχω ήδη αρχίσει να ξεσκονίζω τα παλαιότερα posts του board. Συγκεκριμένα βρήκα ένα link για το 'στρώσιμο' ενός ενυδρείου (cycling) http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/cycling_tank_gk1.html από τον Γ.Ρεκλό και θα ήθελα την γνώμη σου αν είναι αρκετό για να κάνω μια πρώτη αρχή.

Λοιπόν όσον αφορά το φιλτράρισμα, αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι σχετικά με το κατά πόσο καλά οξυγονώνεται (αν αυτή είναι σωστή λέξη) το νερό αν δεν έχουμε air pump. Εγώ νόμιζα ότι το air pump είναι απαραίτητο για αυτό το λόγο :roll:
Έχεις να μου προτείνεις ένα εσωτερικό ή εξωτερικό μηχανισμό φίλτρου; Δεν έχω επισκεφτεί ακόμα κάποιο pet store αλλά θέλω όταν πάω να είμαι προετοιμασμένος.

Επίσης, θα ήθελα να μιλήσω για την διακόσμηση. Το καλοκαίρι μάζεψα από παραλία στη νότια Κρήτη (Παλαιόχωρα) κάποιες πανέμορφες πέτρες κάπως μεγαλούτσικες καθώς και ρόζ ψιλό χαλίκι το οποίο χίλιες φορές προτιμώ από το ψέφτικο που κυκλοφορεί στην αγορά. Απλώς προβληματίζομαι επειδή ακριβώς βρίσκοταν σε επαφή με θαλασσινό νερό αν ενδείκνυται η χρήση τους σε γλυκό νερό ενυδρείου. Φυσικά είναι καλοπλυμένα με νερό. Βέβαια τίθεται και το θέμα των φυσικών φυτών εδώ ...

Αυτά για την ώρα ...

kroud
28-12-02, 16:38
Το συγκεκριμενο αρθρο ειναι παρα πολυ καλο αν και δεν το ξερω τον κυριο. :lol:
Υπαρχει αλλο ενα αρθρο μεσα στο board απο τον Giorgo που σου απαντησε.Διαβασε τα και τα 2 και μετα αποφασισε τι θα κανεις.
Οσο για τα εξωτερικα φιλτρα(παρολο που εχω εσωτερικο τα προτιμω)θα σου προτεινα της EHEIM.Μετα παμε στα πιο φθηνα FLUVAL κτλ...Εαν ειναι να ξεκινησεις με 40 λιτρα και δεν εχεις χωρο για μηχανηματα κτλ..παρε ενα εσωτερικο να κανεις τι δουλεια σου.Ετσι κι αλλιως ειναι λιγα τα λιτρα για να μπεις στην διαδικασια να παρεις εξωτερικο φιλτρο.
Αν και θα σου προτεινα να ξεκινησεις με κατι μεγαλυτερο γιατι ειμαι σιγουρος οτι θα το χρειαστεις στο μελλον οπως και ενα 40λιτρο για ενυδρειο καραντινας(εξαρταται απο τον χωρο που διαθετεις).
Το νερο οξυγονονεται απο την αναταρηξη της επιφανειας,που πολυ ευκολα την κανει και το φιλτρο.Εαν συνεχισεις το διαβασμα θα κατα λαβεις γιατι δεν προτιμουμε την αεραντλια,σε ποιες περιπτωσεις και ποτε χρειαζεται να την χρησιμοποιησουμε.
Αναλογως με τι θα ασχοληθεις(φυτα,κιχλιδες,θαλασσινο) θα βρεις και το αναλογο υποστρωμα.Εαν το εχεις πλυνει πολυ καλα και μετα απο τοσο καιρο και αφου το ξαναπλυνεις για να εισαι οκ δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα.Το θεμα ειναι με τι θες ασχοληθεις.Απο κει και περα θα τα βρουμε και τα υπολοιπα.

newfish
28-12-02, 16:54
Το Post που αναφέρει ο Kroud είναι το http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=133.

Ριχτού μια ματιά, και όποια απορία έχεις μην διστάσεις να τη αναφέρεις.

Επειδή έχω και εγώ ένα 46άρι ενυδρειάκη, έχω βάλει 4 Guppy Αρσενικά 1 Guppy Θηλυκό (το οποίο του αλλάζω ενυδρεία για να μην έχω απρόοπτες εγγυμοσύνες) 3 Otto 2 Japonica (γαριδούλες), εσωτερικό φίλτρο και έναν θερμοστάτη 50watt και 2 λάμπες 15 watt και αρκετά φυτά.

Giorgos
28-12-02, 20:55
Για φίλτρο θα σου πρότεινα (για τα 40 λίτρα) το ΕΗΕΙΜ 2213. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη μείνεις ευχαριστημένος.

Αν υπάρχει μια ελαφρά ανατάραξη της επιφάνειας του νερού (που το κάνει το φίλτρο) αυτό είναι αρκετό για να υπάρχει άφθονο οξυγόνο για τα ψάρια, όπως πολύ σωστά είπε ο kroud. Οπότε το air pump δεν χρειάζεται.

Όσο για το χαλίκι και τις πέτρες που μάζεψες, κατά πάσα πιθανότητα είναι ασβετολιθικές αφού βρίσκονταν στην παραλία.

Συνέχισε το διάβασμα και θα καταλάβεις πάρα πολλά. Πριν πας για "ψώνια" φρόντισε να είσαι πολύ καλά ενημερωμένος, να ξέρεις τι θα κάνεις και να μας ενημερώσεις και εμάς πριν κάνεις οποιαδήποτε αγορά.

pavloukos
28-12-02, 22:11
μμμμ διάβασα και το post του Γιώργου και τώρα έχω μερικές απορίες. Οκ ... όλα καλά και όλα ωραία, ας υποθέσουμε ότι έχω στρώσει το ενυδρείο και παίρνω ενδείξεις 0 αμμωνία και νιτρίτη και κάμποσο νιτράτη ... κάνω λοιπόν μια αλλαγή στο 80% του νερού και θεωρητικά το ενυδρείο είναι έτοιμο να δεχτεί ψαράκια ... όταν προσθέσω το καινούριο νερό τότε δεν θα ξαναδημιουργηθεί ξανά αμμωνία και νιτρίτης; Και φυσικά δεν μιλάω για πρόσθεση νερού από ήδη στρωμένο ενυδρείο αλλά νερό από την βρύση καθώς θα μου είναι κομματάκι δύσκολο να έχω (τουλάχιστον στην αρχή) και συμπληρωματικό ενυδρείο (πχ καραντίνα).
Όταν το ενυδρείο πλέον κατοικείται, οι καθημερινές ενδείξεις αμμωνίας και νιτρίτη πρέπει πάλι να είναι σε μηδενικό επίπεδο; Πόση ποσότητα νιτράτη είναι μια νορμάλ κατάσταση σε ένα κατοικημένο ενυδρείο (ας υποθέσουμε για 40λιτρο ενυδρείο πάντα).

Giorgos
28-12-02, 23:10
Ωραία.
Λες:
ας υποθέσουμε ότι έχω στρώσει το ενυδρείο και παίρνω ενδείξεις 0 αμμωνία και νιτρίτη και κάμποσο νιτράτη ... κάνω λοιπόν μια αλλαγή στο 80% του νερού και θεωρητικά το ενυδρείο είναι έτοιμο να δεχτεί ψαράκια ... όταν προσθέσω το καινούριο νερό τότε δεν θα ξαναδημιουργηθεί ξανά αμμωνία και νιτρίτης; Και φυσικά δεν μιλάω για πρόσθεση νερού από ήδη στρωμένο ενυδρείο αλλά νερό από την βρύση
Όχι. Δεν θα ξαναγημιουργηθεί αμμωνία και νιτρώδη (nitrite). Αυτά δεν δημιουργούνται από το νερό αλλά από οργανική ύλη, δηλαδή αφάγωτο φαϊ, περιττώματα, νεκρά φύλα/ψάρια κλπ.

Ξαναλές:
Όταν το ενυδρείο πλέον κατοικείται, οι καθημερινές ενδείξεις αμμωνίας και νιτρίτη πρέπει πάλι να είναι σε μηδενικό επίπεδο; Πόση ποσότητα νιτράτη είναι μια νορμάλ κατάσταση σε ένα κατοικημένο ενυδρείο (ας υποθέσουμε για 40λιτρο ενυδρείο πάντα).
Οι καθημερινές ενδείξεις αμμωνίας και νιτρωδη (nitrite) πρέπει να είναι μηδέν. Τα νιτρικά (nitrate) πρέπει να είναι πάντα κάτω από τα 40-50 mg/l. Γι'αυτό και κάνουμε αλλαγή νερού 25% κάθε βδομάδα.
*** Όλα αυτά ισχύουν ανεξαρτήτως μεγέθους και όγκου ενυδρείου.

pavloukos
28-12-02, 23:54
thank you thank you ...
αχ να υπήρχε αυτή η κοινότητα πριν 10 χρόνια τώρα θα έκανα παπάδες!!!! παιδιά την Δευτέρα θα κάνω μια πρώτη επίσκεψη σε pet store να ενημερωθώ για τιμές ... λογικά θα κάνω και την αγορά του ενυδρείου ... θα σας κρατήσω ενήμερους!

και πάλι χίλια ευχαριστώ!

Tolis
29-12-02, 07:46
Οι πετρες και το χαλικι που περιγραφεις, μαλλον θα ειναι ασβεστολιθικες. Ενας τροπος να το τσεκαρεις ειναι να ριξεις υδροχλωρικο οξυ πανω τους - αν αφρισει, ειναι. Αν ειναι, θα σου σκληραινουν σιγα σιγα (η γρηγορα γρηγορα) το νερο.
Αν εχεις σκοπο να βαλεις guppies, άλλα ζωοτοκα, ή αφρικανικες κιχλιδες (και καποια ακομα ειδη που ζουν σε σκληρα νερα), κανενα προβλημα. (By the way, τα 5-6 guppies γρηγορα θα γινουν 50-60 εκτος αν παρεις μονο αρσενικα). Αν θελεις ειτε τωρα, ειτε αργοτερα, να εχεις περισοτερες εναλακτικες στις επιλογες των ειδων που θα βαλεις μεσα, καλο θα ειναι τα υλικα σου, πετρες, χαλικι κλπ, να ειναι ουδετερα.
Δεν κυκλοφορει μονο "ψευτικο" χαλικι στην αγορα, αντιθετως!

pavloukos
29-12-02, 15:47
ααααα ναι ... και μιας και μιλήσαμε για σκληρότητα ... και βέβαια αφού καλύψαμε αμμωνία, νιτρίτη και νιτράτη ερχόμαστε σε pH, KH και GH. Σίγουρα test kits και για τα τρία. Κάποια συμβουλή πάνω σε αυτά;

Τόλη, πώς ξεχωρίζεις γενικώς ουδέτερα υλικά ... με τον τρόπο που περιέγραψες με το υδροχλωρικό οξύ μόνο ή υπάρχει και κάποιος άλλος τρόπος; Για τα guppies έχεις δίκιο ... δεν το είχα σκεφτεί.

Giorgos
29-12-02, 16:48
Όλα τα τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά είναι καλά. Εγώ προτιμώ αυτά της Aquarium Pharmaceuticals και της Tetra.

Ο πιο εύκολος τρόπος να ξεχωρίσεις ασβετολιθικά από ουδέτερα υλικά είναι χρησιμοποιώντας υδροχλωρικό οξύ (ή aquaforte). Ουδέτερα είναι πχ. ο σχιστόλιθος, ο γρανίτης, τα πήλινα κ.α.

kroud
29-12-02, 19:32
Εγω το μονο που θελω να προσθεσω ειναι να προσεξεις καποιες λεπτομεριες στην καινουρια αγορα του ενυδρειου.Δηλαδη να υπαρχει χωρος για λαμπες.Εαν ειναι 40-60 λιτρα να εχει 2 λαμπες γιατι ισως σου χρειαστει αργοτερα.Στεγανα ακρωφυσια,να προσεξεις τα λιτρα που γυρναει το φιλτρο(αυτο εχει να κανει αναλογως με τα λιτρα που θα παρεις),οσο περισσοτερο τοσο το καλυτερο αλλα να μην το παρακανουμε.Σε ενα 40αρι ενυδρειο 400 l/ωρα ειναι καλα.Προσεξε να εχει αρκετο χωρο για βιολογικο φιλτρο και πριν σε φωρτοσουν με οτιδηποτε ριξε ενα μηνυμα για να μην το μετανιωσεις μετα.Πριν παρεις χαλικι κτλ....αποφασισε πρωτα με τι θα ασχοληθεις.Κανε μια γυρα δες τι σου αρεσει(προσεξε και τους δισκους :lol: αντε και malawi :lol: ) πες το μας και τα υπολοιπα λυνονται.

pavloukos
30-12-02, 01:05
καλησπέρα ...
όσον αφορά το φίλτρο θα ακολουθήσω την συμβουλή σας και θα πάω για το eheim 2213 το οποίο έχει 440λίτρα ανά ώρα pump output. Προσωπικά θα ήθελα κάτι μεγαλύτερο των 40 λίτρων αλλά όχι μεγαλύτερο των 60 γιατί δεν έχω χώρο. Σκοπεύω στην λύση έτοιμου ενυδρείου με καπάκι και βάση ... αργότερα όταν πια νοιώθω κάπως πιο έμπειρος έχω σκοπό και για κάτι μεγαλύτερο με το παλιό ως καραντίνα. Θα μου άρεσε η ιδέα 5,6 firemouths αλλά μιας και είμαι αρχάριος ας αρχίσω με bettas, tetras και λοιπών 'ήσυχων' ψαριών. Από κιχλίδες αγγελόψαρα για την ώρα ...
Βασικά θα ήθελα το εξής load για αρχή με 40λιτρο ενυδρείο:
1 αρσενικό betta
2 black tetras
1 aeneus corydoras
2 red wag platy
2 green hi fin molly
Η γνώμη σας; Ξέρω ξέρω όχι και το καλύτερο σετ αλλά μαθαίνω ακόμα. Από παλιά είχα λόξα με τα περίεργα moly οπότε γι αυτό και η προσθήκη τους από πάνω. Έχετε μήπως να προτείνετε τίποτα διαφορετικό εκτός κιχλίδες ή έστω 2 με 3 αγγελόψαρα; Πάντως νομίζω ότι θα πρέπει να βάλω λιγότερα. Έχω διαβάσει ότι χρειάζεται 1,5 λίτρα για κάθε εκατοστό ψαριού. Άρα για 40 ωφέλιμα λίτρα μπορώ να βάλω 25 ψάρια του 1εκ. ή 12 των 2εκ ή 6 των 3εκ ή 3 των 4εκ ... χονδρικά
Από χαλικάκι θα πάρω κάτι φυσικά σε σκούρο χρώμα και προτιμώ χοντρό χαλικάκι. Όχι πολλά διακοσμητικά ... θα ήθελα πάντως έναν κορμό ή τέλοσπάντων κάτι που να μοιάζει σε κορμό και ΠΟΛΛΑ φυτά (ψεύτικα για αρχή) αντίγραφα των vallisneria και echinodorus πράσινα και σκούρο καφέ να κάνει σετ με τον κορμό ;)
Αύριο θα κάνω εξόρμηση για τα πρώτα ψώνια και για τιμές. Είμαι καταενθουσιασμένος!!! Το κακό με Κρήτη είναι ότι δυστυχώς τα μαγαζιά είναι ελλεεινά. Θυμάμαι παλιά σε ένα 80λιτρο ενυδρείο σε μαγαζί καμμιά 20αριά δισκάκια και τα μισά να επιπλέουν μισοφαγωμένα :cry: και όταν ρώτησα τον και καλά ειδήμων μου είπε ότι παίζουν!!! με βρήκε μικρό τότε και με δούλευε ... τώρα ήρθε η σειρά μου!
Θα σας γράψω τα νεότερά μου αύριο ... ελπίζω να μην σας ζάλισα ... απλώς είναι όμορφο να μοιράζεσαι την χαρά σου με άτομα που ασχολούνται με το ίδιο πράγμα.

Καλό βράδυ

ASCCO1
30-12-02, 01:56
Εγω ελεγα αντι για τον κορμο με τα ψευτικα φυτα <<που λες να βαλεις>> θα ηταν προτημοτερο να μπει ενα μικρος κορμος με καποια anubia nana δεμενη επανω και μερικα ακομα αληθινα (( java moss,microsorium pteropus και αυτα δεμενα σε καποια μικρη πετρα, )) .
οσο για τα ψαρια που λες τα mollie ξεχνατα μεγαλωνουν πολυ για να ειναι σε 40 λιτρα.
και τα τετρα μαζι με τον μονομαχοδεν θα κανουν μαζι.
θα μπορουσες να βαλεις
6-7 νεον
η" 3 ζευγαρια guppies
η αν επειμενεις με τα platy ναμπουν 2 ζευγαρια, και kανα δυο corys. 8)

pavloukos
30-12-02, 15:36
λοιπόν σήμερα ήταν μια επεισοδιακή ημέρα ... απογοητεύτηκα τελείως με την κατάσταση των πετ στόρς στα Χανιά ... όσο χαρούμενος είμαι που ξαναπιάστηκα με το χόμπυ ... τόσο ανώμαλα προσγειώθηκα με την ανυπαρξία υπευθυνότητας και γνώσης των καταστηματαρχών. Στα Χανιά υπάρχουν γύρω στα 8 πετ στόρς που ''ασχολούνται'' με ενυδρεία γλυκού νερού ... για θαλάσσης ούτε συζήτηση ...
λοιπόν, τα επισκέφτηκα όλα σήμερα ... Κ.Ο.Λ.Α.Σ.Η. ... χρυσόψαρα να κολυμπούν με νέον και γλύφτες με χελωνάκια ...
ενυδρεία σκονισμένα, σπασμένα ... αληθινά φυτά φυσικά δεν υπάρχουν και όταν ανέφερα την λέξη 'παραγγελία' γύρισε ένας και είπε ... μα τι νομίζεις, πιτσαρία είμαστε;
Τέλοσπάντων για να μην πολυλογώ, κατέφυγα σε ένα κατάστημα πώλησης ζωοτροφών το οποίο ναι μεν φέρνει ενυδρεία και τα εξαρτήματά τους αλλά όχι ψαράκια. Η γυναίκα που το έχει καλή μεν και εξυπηρετική αλλά λίγο ανοργάνωτη.
Από τη στιγμή που μπήκα στον χορό θα χορέψω όμως ... θέλω να επισκεφτώ και τα καταστήματα του Ηρακλείου τα οποία προσδοκώ ότι είναι σαφώς περισσότερα και καλύτερα αλλά κρατώ πισινή γιατί πολλά έχουν δεί τα μάτια μου.
Βρήκα 2 ενυδρεία της EHEIM πακέτα με φίλτρο της εταιρίας, θερμοστάτη, καπάκι με έναν λαμπτήρα φθορίου, ΠΟΛΥ χοντρό γυαλί και γενικώς τα ομορφότερα που είδα.
Διαστάσεις:
το πρώτο 60χ30χ35 63 λίτρων και τιμή 150 ευρώ
και το δεύτερο 80χ35χ40 112 λίτρων και τιμή 220 ευρώ ...
μου φάνηκαν λογικές τιμές (φπα μέσα) και έχουν και 3 χρόνια εγγύηση από την εταιρία!!!
Υποθέτω ότι μια εταιρία σαν την eheim να μην βγάζει σκάρτα ενυδρεία. Τα ενυδρεία έρχονται όπως είπα με εσωτερικά φίλτρα της eheim ... όχι κυλινδρικά αλλά κάτι περίεργα ... μαλακία μου που δεν θυμάμαι το μοντέλο αλλά μου είπε η μαγαζάτορας ότι είναι νέο μοντέλο καθώς τα ενυδρεία αυτά τα παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα. Επίσης έρχονται με θερμοστάτη της εταιρίας στα 50 w, μια τριάδα φαρμάκων της tetra (aqua safe και σια), 2 κουτάκια φαγητό της tetra, μερικά φυτά ψεύτικα και αυτά.
Εντάξει δεν με ενδιαφέρει το τι περιέχει αφού θα πάρω σοβαρότερα μηχανήματα. Απλώς βρε παιδιά θέλω την γνώμη σας ως προς την τιμή και φυσικά αν γνωρίζετε για τα συγκεκριμένα ενυδρεία της eheim. Πάντως μου έκανε εντύπωση το πάχος του γυαλιού και το όμορφο και συνάμα λειτουργικό καπάκι τους με ειδικές υποδοχές για καλώδια και σωλήνες ... αυτό που δεν μου άρεσε είναι ότι η υποδοχή της λάμπας δεν έχει διαχωριστικό από την επιφάνεια του νερού ... βέβαια αυτό με μαγκιά και μεράκι φτιάχνει. Τα ενυδρεία ασήκωτα ... ρώτησα και για μεταλλική βάση και μου είπαν σε αυτές τις διαστάσεις απλό στήριγμα γύρω στα 100 ευρώ. Φυσικά με 2 ντουλαπάκια και ανοίγματα από την πίσω μεριά για καλώδια και σωλήνες. Είδα και το 2213 της eheim αλλά αυτό είναι εξωτερικό και ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Το 2208 λέτε να είναι αρκετό για το 112 λίτρο;;;
Α! και για τεστ κιτς δεν συζητάμε ... δεν μπόρεσα να βρω πουθενά εκτός από τεστ για ph. Μου φαίνεται ότι θα ανέβω Αθήνα ή θα κάνω αγορές από ιντερνετ γιατί θα φρικάρω. Ρε παιδιά αν ανέβω Αθήνα θα μου κάνει κανείς παρέα;;; Περιμένω τα σχόλιά σας όσον αφορά τα ενυδρεία που ανέφερα.

Παύλος

george
30-12-02, 16:14
Βρήκα 2 ενυδρεία της EHEIM πακέτα με φίλτρο της εταιρίας, θερμοστάτη, καπάκι με έναν λαμπτήρα φθορίου, ΠΟΛΥ χοντρό γυαλί και γενικώς τα ομορφότερα που είδα.
Διαστάσεις:
το πρώτο 60χ30χ35 63 λίτρων και τιμή 150 ευρώ
και το δεύτερο 80χ35χ40 112 λίτρων και τιμή 220 ευρώ ...
μου φάνηκαν λογικές τιμές (φπα μέσα) και έχουν και 3 χρόνια εγγύηση από την εταιρία!!!
Υποθέτω ότι μια εταιρία σαν την eheim να μην βγάζει σκάρτα ενυδρεία. Τα ενυδρεία έρχονται όπως είπα με εσωτερικά φίλτρα της eheim ... όχι κυλινδρικά αλλά κάτι περίεργα ... μαλακία μου που δεν θυμάμαι το μοντέλο αλλά μου είπε η μαγαζάτορας ότι είναι νέο μοντέλο καθώς τα ενυδρεία αυτά τα παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα. Επίσης έρχονται με θερμοστάτη της εταιρίας στα 50 w, μια τριάδα φαρμάκων της tetra (aqua safe και σια), 2 κουτάκια φαγητό της tetra, μερικά φυτά ψεύτικα
kαι αυτά.
Παύλος

Mαλλον μιλας για ενυδρεια της M&P http://www.mp-aquaristik.de/
Εχω και εγω το ιδιο ενυδρειο 112 λ και το αγορασα 220 Ευρω τον Ιουλιο.
Ειμαι απολυτα ευχαριστημενος απο την ποιοτητα και το εσωτερικο φιλτρο (2012) ειναι μια χαρα για τα λιτρα καθως και ο θερμοστατης.
Το ενυδρειο εχει θεση για δυο λαμπες οι οποιες συμπεριλαμβανονται στο πακετο.

pavloukos
30-12-02, 16:45
ναι της Μ&Ρ είναι απλώς είδα στην ετικέτα eheim και μπερδευτηκα ... και εμένα καλό μου φάνηκε και κατά πάσα πιθανότητα θα το αγοράσω.
η ιστοσελίδα είναι στα γερμανικα και δεν είδα κανένα λινκ για αγγλικη εκδοση επομενως θα αρκεστω στο τι ειδα και απο δικες σας εντυπωσεις.

paparatsi
30-12-02, 17:16
Tο ιδιο ενυδρειο εχω και εγω εδω και περιπου 10 μηνες και ειναι μια χαρα.
Οι λαμπες δεν χρειαζονται τιποτα,ειναι στεγανες και δεν χρειαζεται να κανεις καμια πατεντα για να τις προστατεψεις. Το φιλτρο που εχει δεν το χρεισιμοποιησα πολυ γιατι πηρα το 2213 της eheim .
Η τιμη ηταν 160 ευρω(προσφορα το βρηκα).
Προχωρησε σε αυτο το μοντελο αν οικονομικα ειναι μεσα στα σχεδια σου εκτος αν εχεις καποιον να σου κατασκευασει ενα.

pavloukos
30-12-02, 17:35
κοίταξε όσον αφορά το οικονομικό, δεν θα ήθελα για αρχή να ξεπεράσω τα 300 ευρώ. Έχω βασικά δίλημμα μεταξύ του 63λιτρου και του 112λιτρου. Ξέρω ξέρω ότι όσο περισσότερα λίτρα τόσο καλύτερα ... από την άλλη όμως τίθεται και το θέμα χώρου και χρήματος ... αν συμβιβαστώ με το 63 λιτρο που εξάλλου σκοπό είχα για 40λιτρο στην αρχη τότε με 150 ευρώ έχω εξασφαλίσει ενυδρείο, λαμπτήρα, φίλτρο και θερμοστάτη και μου μένουν άλλα 150 ευρώ για διακόσμηση, χαλίκι, ψαράκια και εξαρτήματα. Ελπίζω να φτάσουν. Αλήθεια με 63λιτρο μπορώ να ασχοληθώ με κιχλίδες ... όχι τα τέρατα αλλά αγγελόψαρα πχ;

Giorgos
30-12-02, 18:37
Τα σκαλάρια (αγγελόψαρα) θα πρέπει να τα ξεχάσεις αφού γίνονται 15cm και χρειάζονται τουλάχιστον 75 λίτρα το καθένα.

Επίσης θα πρέπει να ξεχάσεις και τα Firemouth (τρομερό ψάρι) αφού και αυτά φτάνουν τα 15cm και χρειάζονται 100 λίτρα το καθένα.

Αν θέλεις κιχλίδες, οι μόνες που μπορείς να διατηρήσεις σε 60 λίτρα είναι κάποια dwarf όπως τα Rams (προτιμότερο ένα ζευγάρι Bolivian Ram [M. altispinosa]), Kribensis (ένα ζευγάρι) ή τα Α. cacatuoides (1 αρσενικό και 2 θηλυκά). Δεν τα συνιστώ όμως διότι (ΙΜΟ) είναι δύσκολα είδη, ειδικά για τώρα που είναι ακόμα αρχή.

Οι λάμπες είναι καλό που δεν έχουν κάτι να τα χωρίζει από το νερό, όπως ένα κομμάτι τζάμι.

pavloukos
30-12-02, 19:07
το λοιπόν ... έκανα και μια απογευματινή βόλτα στα μαγαζιά ... τελικά θα πάρω το ενυδρείο της Μ&Ρ το 63λιτρο με τιμή 150 € ... το 112λιτρο θα το προτιμούσα καθώς έχει διαφορά μόλις 70 ευρώπουλα αλλά τα έξτρα 20 εκατοστά του μήκους στο σημείο που θέλω να τοποθετήσω το ενυδρείο στο διαμέρισμα δεν τα έχω δυστυχώς. Είδα σήμερα και κάτι firemouths μικρούλια και τα ερωτεύτηκα!!! Τα καμάρια μου μωρεεε!

pavloukos
30-12-02, 19:16
ααα τα σπεκς των ενυδρειων που βρήκα ... το πρώτο είναι αυτό που μου κόλλησε

http://www.mp-aquaristik.de/servlet/de.blueorange.xred.util.GetFile?db=eheim&tbl=int_mpserie&key=id&keyval=20745&imgcol=bild2

γνώμες;

για το φίλτρο βασικά με ενδιαφέρει περισσότερο ... 1 λάμπα είναι καλή ή χρειάζομαι ναι και σων 2?

pavloukos
30-12-02, 19:19
το φίλτρο είναι αυτό

http://www.aquatics-online.co.uk/acatalog/eheim2008.jpg

Eheim 2008 Internal Filter

For Tanks up to 30-60 ltrs / 7-13 gals / 3 ft : output : 150-300 lph (33-66 gph)

Easy handling thanks to Pick-UP System : to clean the filter, simply remove the filter canister : the motor and cable remain fixed in the aquarium
For fresh or marine water
With sponge filter cartridge
Adjustable flow rate and output direction
Air Diffuser for regulating oxygen enrichment
2 year guarantee
Approx 4 watts power consumption
Size : 7 x 3 x 4 ins. (18 x 7½ x 10 cms)

newfish
30-12-02, 19:30
Ένας πολύ γενικός κανόνας λεει ότι το φίλτρο θα πρέπει να γυρνάει τουλάχιστον τον όγκο του ενυδρείου τρεις φορές. Το ενυδρείο αυτό θα πρέπει να σου δώσει καθαρά γύρο στα 50 οπότε είναι πάνω στα όρια. :?
Αυτό βέβαια εξαρτάτε από τα ψάρια που θα βάλεις τελικά.

Όσο για τις λάμπες εάν δεν βάλεις :evil: (πράγμα που απεύχομαι) φυτά, δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω.

Giorgos
30-12-02, 19:56
Έχω διαβάσει ότι χρειάζεται 1,5 λίτρα για κάθε εκατοστό ψαριού. Άρα για 40 ωφέλιμα λίτρα μπορώ να βάλω 25 ψάρια του 1εκ. ή 12 των 2εκ ή 6 των 3εκ ή 3 των 4εκ ...
Αυτό μου διέφυγε. Αυτό που λες είναι ένας γενικός κανόνας, που για μένα δεν ισχύει, γιατί παίζονται πολύ μεγάλες διαφορές αναλόγως το είδος του ψαριού που πρόκειται να ζήσει στο ενυδρείο. Πάντα πρέπει να υπολογίζεται (1) το τελικό μήκος του ψαριου, (2) την φύση του (επιθετικό, ήρεμο, territorial, open-swimmer, κλπ), (3) το βιολογικό του φορτίο (5 dwarf cichlids των 5cm χρειάζονται πολύ μεγαλύτερο χώρο απ'ότι 5 cardinal tetras των 5cm), (4) πως θα διακοσμηθεί το ενυδρείο (planted, full-planted, no plants, etc.) κ.α.

Μην κολλάς σε αυτόν τον κανόνα.

pavloukos
31-12-02, 02:24
οκ ... τελικα οσο το ψαχνω τοσο πιο δυσκολη γινεται η επιλογη ... το aquaristikshop.de εχει το κομπλε κιτ της m&p 112λιτρων με 148.02 ευρώ και με την έκπτωση στην πιστωτική πάει 143.58 ... συν τα μεταφορικά στην κατηγορία up to 31,5 κιλά που λιγότερα θα είναι πάει συν 41.10 ευρώ άρα το συνολάκι στα 184.68 ευρώ ... 40 ευρώ φθηνότερα απ' ότι το βρήκα σε τοπικό μαγαζί ... να το εκλαβω αυτό ως υποπτο;;;
βεβαια ειναι και το θεμα ποσες ημερες κανει να ερθει ... εστω και 15ημερο να κανει θα εχω προλαβει και για βαση αυτοσχεδια μεταλλικη
πολυ καλες τιμες παντως το συγκεκριμενο μαγαζι ... και απο οτι διαβαζω οι Ελληνες πελατες του ευχαριστημενοι.
τι λετε;

Tolis
31-12-02, 02:53
Τα firemouth καλυτερα να τα ξεχασεις , γινονται αρκετα μεγαλα για 110 λιτρα , και σιγουρα πολυ μεγαλα για 63!!
Ο χωρος για 2 λαμπες εναντι μιας, και τα διπλα σχεδον λιτρα, ειναι αρκετα για να σου πουμε προφανως, το μεγαλο.
Αλλά , αν μας υποσχεθεις οτι συντομα θα φτιαξεις μεγαλυτερο ενυδρειο, κι αυτο θα το χρησιμοποιεις για καραντινα ή/και breeding, τοτε, σε..αφήνουμε να παρεις το μικρο! :lol:

pavloukos
31-12-02, 15:49
Νομίζω το παρατράβηξα το topic. Λοιπόν έχω ευχάριστα νέα. Σήμερα έκανα στον εαυτό μου το χριστουγεννιάτικο δώρο. Αγόρασα τελικά το aquarium kit της M&P το 112λιτρο (85x35x40) με 200 € τελικά (το ΦΠΑ μέσα στην τιμή) μετά από μισάωρη διαπραγμάτευση καθώς ήθελα να μου το πουλήσει 220 € + ΦΠΑ. Νομίζω ότι η τιμή που πλήρωσα είναι καλή αφού μου επιτρέπει να αρχίσω το ακουαρίζιν ομαλά και το κιτ περιέχει:
- εσωτερικό φίλτρο eheim 201080 (500lt/hour) με σφουγγάρι
- θερμοστάτη 150 watt Jager TSRH 25-300 Aquarium Thermostat Heater
- θερμόμετρο της M&P (λίγο ενοχλητική η κλίμακα αλλά θα τη συνηθίσω που θα πάει.
- 2x18 watt λαμπτήρες με γαμάτα ακροφύσια!!! Γενικώς το καπάκι είναι εντυπωσιακό αν και πλαστικίζει :(
- 3 υγρά της Tetra, AquaSafe, EasyBalance και PlantaMin τα οποία ΔΕΝ περιέχουν οδηγίες στα Αγγλικά και δεν έχω ιδέα για το τι χρησιμοποιούνται ... μήπως μπορεί κάποιος να με κατατοπίσει καθώς και για την σωστή δοσολογία για τα λίτρα μου;
- 1 TetraMin Pro Premium Flakes ... πρέπει να το ψάξω να δω αν μπορώ να αρκεστώ για την ώρα με αυτό για τα ψαράκια μου.

Αυτά. Επίσης παράγγειλα και μια μεταλική βάση πολύ απλή σε μαύρο χρώμα. Μου την δίνει τσάμπα ο μάστορας αν την βάψω λέει εγώ!!! (σήμερα νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις μου είναι για όσκαρ!)
Επομένως αυτό το πσκ αρχίζω το στρώσιμο, πρώτα ο Θεός.

Λοιπόν, το πρώτο βήμα έγινε. Ελπίζω να είστε και εσείς ευχαριστημένοι :) 112 λίτρα νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή και όχι τα 40 που ήθελα ... μα τι έπινα;;; Επίσης βρήκα και μια παλιά 25 λιτρη παλιά μου γυάλα την οποία θα την έχω για τις αλλαγές αλλά και για καραντίνα.

Λοιπόν, θέλω τις συμβουλές σας τώρα όσον αφορά:
1. αρκεί το σφουγγάρι μέσα στο φίλτρο ή θα ήταν προτιμότερο να βάλω κάποιο άλλο μέσο; Το σφουγγάρι λέει το manual ότι θα πρέπει να το αλλάζω κάθε 3 με 4 καθαρισμούς. Γνώμη;

2. ξέρω ότι τα διακοσμητικά κοστίζουν. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να καταφύγω σε κάτι το οποίο η φύση το δίνει απλόχερα; Πού πρέπει να πάω ... παραλία, σε κανά ποτάμι ίσως;
Δεν θέλω πολλά διακοσμητικά ... θα μου άρεσαν 2-3 μεγάλες πετρές για να μεγαλώσω πάνω java fern και έναν τεράστιο τεχνητό κορμό ή τέλοσπαντών κάτι σε μπαμπού μιας και είναι υδρόβιο και δεν σαπίζει.

Αυτά ... πετάω στα σύννεφα :lol: :lol: :lol:

γαυρος
31-12-02, 20:28
Ενα μπουκαλακι ακουαφορτε στη τσεπη :idea: ,ενα καλεμι και μια βαριοπουλα,και ανεβα τα ορη. :shock: ..καθαριζουμε λιγο το χωμα απο τη πετρα ριχνουμε ολιγον ζωμον απο το ακουαφορτε,και αμα αφρισει. :cry: .παμε γι αλλα....αν οχι και σαρεσει καλο πλυσιμο κλπ κλπ και μεσα!!αν δε βαλεις κιχλιδες δε κανει απο παραλια...ασβεστολιθικα και σκληραινει το νερο ...ποταμισιες δοκιμασε .....αυτα,καλη εξορμηση !! :idea:

pavloukos
31-12-02, 21:19
χαχαχαχαχαχαχαχα εντάξει θα πάρω την κατσούνα του παππού μου και θα κάνω αναρίχηση στον ψηλορείτη για πέτρες!!! για σίδερα είμαι νομίζω ...

λοιπόν, παιδιά σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθεια και συμβουλές. Να περάσετε τέλεια σήμερα.