Επιστροφή στο Forum : Βακτηρια για στρωσιμο - Δουλευουν ή οχι ;
Με αφορμη την συζητηση σε προηγουμενο θεμα :
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=45273
Θα ηθελα να απλωθει εδω αναλυτικοτερα και απο πολλους γνωστες γιατι εαν ενα προιον οπως τα συσκευασμενα βακτηρια δεν δουλευει τοτε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ εχουμε αρχισει λαθος !!!
Μιλαω για αρχη ,μηδεν επαφη με αλλο ενυδρειο !!!
No way+-3 Ποτέ μου δεν χρησιμοποίησα αλλά συνέχεια βλέπω αναφορές με θανάτους...χρυσόψαρων:smt075 καθώς όλοι με αυτά ξεκινάμε... Εσείς τα έχετε χρησιμοποιήσει;
Ποτε δεν διαβασα για καποιον που του εκαναν δουλεια και ειναι και λογικο αφου ζωντανος οργανισμος σε μπουκαλακι χωρις τροφη δεν μπορει να ζησει
Mπορει το υγρο που ειναι μεσα στο μπουκαλακι να κραταει σε καταστολη τα βακτηρια ωστε να μην χρειαζονται τροφη !!!
Κοιταζα αυτο http://www.amazonios.gr/product_info.php?products_id=2710 (http://www.amazonios.gr/product_info.php?products_id=2710)
δηλαδη το διπλωμα ευρεσιτεχνιας το πηρε τζαμπα ;;;
ας μείνουμε στην προσωπική εμπειρία του καθενός και όχι τι του είπε η κύρια νίτσα η γειτονησα. εμένα πάντα μου δούλευαν πάντα χρησιμοποιώ στις αλλαγές νερού.αναφέρομαι σε θαλασσινά ενυδρεία
Υγ. καλό είναι να ξέρουμε τι λέμε κιόλας ε?γιατί διαβάζω για ζωντανούς οργανισμούς που δε ζουν χωρίς φαγητό και αλλά τέτοια κουφά τα οποία εκφράζονται με τετοια βεβαιότητα...εκτός και αν κάποιος έχει σπουδάσει το θέμα και δε μας λέει τις σπουδές του. άλλο τι νομίζουμε και άλλο τι ισχύει.
Nα σαι καλα !!! Νομιζα οτι ημουν ο μονος !!!
σε θαλασσινα το εχω ξανα ακουσει οτι δουλευουν τι να πω..
Οσο για την Νιτσα αμα περιμεναμε να τα μαθουμε ολα με την δικια μας εμπειρια τοτε ακομα ουτε τον τροχο δεν θα ειχαμε βρει
αμα κανεις μια αναζητηση εδω μεσα θα δεις πολλες αναφορες οτι δεν καναν τπτ
Με αφορμη την συζητηση σε προηγουμενο θεμα :
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=45273
Θα ηθελα να απλωθει εδω αναλυτικοτερα και απο πολλους γνωστες γιατι εαν ενα προιον οπως τα συσκευασμενα βακτηρια δεν δουλευει τοτε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ εχουμε αρχισει λαθος !!!
Μιλαω για αρχη ,μηδεν επαφη με αλλο ενυδρειο !!!
Στο προηγούμενο thread o φίλος Roussaks έγραψε:
Ωπα !!! Ποιος ειπε οτι τα βακτηρια δεν ειναι σωστος τροπος στρωσιματος και οτι δεν κανουν τιποτα ;;; Λες οι εταιρειες να πουλανε κοπανιστο αερα !!!
--------------------------------------------------------------------------
Εγώ είχα αγοράσει βακτήρια κι έκανα ότι μου είπε ο πετσοπάς και βέβαια ακολούθησα πιστά τις οδηγίες της εταιρείας. Παράλληλα αγόρασα και υγρά τεστς της ίδιας εταιρείας. Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες στο μπουκάλι με τα βακτήρια, θα μπορούσα να βάλω ψάρια στο ενυδρείο μετά από 24 ώρες!!!!!!!!! Μετά από 24 ώρες και αφού βέβαια έκανα τη σωστή χρήση βακτηρίων έκανα και τα πρώτα τεστς και είδα ότι ο κύκλος του αζώτου δεν είχε κάν αρχίσει.
Ο φίλος Roussaks είχε γράψει επίσης στο συγκεκριμένο thread τα ακόλουθα:
Οταν στρωνεις με βακτηρια πρεπει να ακολουθεις ενα ορισμενο προγραμμα , με υψηλες θερμοκρασιες , ταισμα απο λιγα φυλλαρακια την μερα ωστε να ανεβαινει η αμμωνια και να τρεφονται τα βακτηρια και φυσικα μετρησεις !!! NO3 NO3 NH3/4
-----------------------------------------------------------------------------------------
Tη συγκεκριμένη διαδικασία φίλε Roussaks δεν την αναφέρει η εταιρεία στις οδηγίες στο μπουκάλι. Άρα και να ισχύει από τη στιγμή που δεν αναφέρεται πως θα την εφαρμόσει ο εκάστοτε αρχάριος???
Τώρα αν οι εταιρείες πουλάνε κοπανιστό αέρα, μπορεί να το κρίνει ο κάθε ένας από την πείρα και τις εμπειρίες του!!!
Δεν μπορω να κανω και δημοσκοπηση εδω !!! Να εχουμε ενα ποσοστο !!!!
Εγω καιγομαι γιατι προτεινετε απο πολλους και πριν δω το ποστ του φιλου ειδα το ιδιο αλλα αντιθετα σε αλλο φορουμ .... και λεω τι γινεται εδω !
σε θαλασσινα το εχω ξανα ακουσει οτι δουλευουν τι να πω..
Οσο για την Νιτσα αμα περιμεναμε να τα μαθουμε ολα με την δικια μας εμπειρια τοτε ακομα ουτε τον τροχο δεν θα ειχαμε βρει
αμα κανεις μια αναζητηση εδω μεσα θα δεις πολλες αναφορες οτι δεν καναν τπτ
φίλε μου το λέει ποιος?έχοντας παρατηρήσει τι? σε ποσά ενυδρεία? και με ποιο τρόπο.ποια εταιρία klp?εγώ αυτό το λέω παραφιλολογία. άστοχο τελείως το παράδειγμα του τροχού
με αυτην την λόγικη τα φορουμ ειναι αχρηστα....
ο καθενας εχει κριση διαβαζει 10 πραγματα και βλεπει τι πιστευει και τι οχι
δεν εχω λογο να σε πεισω για κατι
@Αquablue
Ναι δεν λεω οτι τα γραφομενα τον εταιριων ή οι πετσοπαδες ειναι αυθεντιες και τελος ! Αλλα απο το να υπαρχει πιο σωστος τροπος που εχουν βρει οι χομπιστες μεχρι το "ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΕΛΟΣ" υπαρχει ενα χασμα !!! Και εκει πρεπει να κινηθει η συζητηση μας ! Και γω οταν τα εβαλα το προγραμμα απο το πετ σοπ κρατουσε 3 μερες και μετα ψαρια ...
ρουσακς βρες τις μετρησεις σου :)
με αυτην την λόγικη τα φορουμ ειναι αχρηστα....
ο καθενας εχει κριση διαβαζει 10 πραγματα και βλεπει τι πιστευει και τι οχι
δεν εχω λογο να σε πεισω για κατι
Μη το μηδενιζεις ! Συζητηση κανουμε για να δουμε και σε τι ποσοστο ισχυει αυτο ! Δεν αμφιβαλω , απλα αναρωτιεμαι !!!
δεν χρειάζεται να πήσεις κανέναν για τίποτα. απλά μείνε στη δική σου εμπειρία αναφέροντας τη διακασία που ακολούθησες και τις παραμέτρους του ενυδρείου σου.έτσι έχει αξία το θέμα για τους επόμενους και με τη λογική τουλάχιστον τη δική μου, esti είσαι αξιόπιστος ;)
Aν βάλεις το "ζουμί", πολύ λίγα ψάρια στην αρχή, ταίζεις με φειδώ, κάνεις μετρήσεις καθημερινά και τηρείς τις ρουτίνες με ευλάβεια όλα θα πάνε μια χαρά.
Τα κάθε είδους "ζουμιά" δεν είναι πανάκεια και δεν διορθώνουν τα λάθη μας.
Υπομονή θέλει και πολύ διάβασμα.
@Αquablue
Ναι δεν λεω οτι τα γραφομενα τον εταιριων ή οι πετσοπαδες ειναι αυθεντιες και τελος ! Αλλα απο το να υπαρχει πιο σωστος τροπος που εχουν βρει οι χομπιστες μεχρι το "ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΕΛΟΣ" υπαρχει ενα χασμα !!! Και εκει πρεπει να κινηθει η συζητηση μας ! Και γω οταν τα εβαλα το προγραμμα απο το πετ σοπ κρατουσε 3 μερες και μετα ψαρια ...
Βρες τις μετρήσεις σου πως ήτανε μετά από 3 μέρες που έβαζες τα συγκεκριμένα βακτηρια. Κι εγώ τελικά τα έβαλα 3-4 μέρες αφού είδα ότι δεν είχα καθόλου μετρήσεις μετά από 24 ώρες αλλά και πάλι μετά από 4 μέρες δεν πέτυχα κάτι με τα 'ζουμιά'.
ρουσακς βρες τις μετρησεις σου :)
Το απογευμα θα μπω απο κινητο να της γραψω .... αλλα μην με βαζετε σαν σακο εμενα !!!
Εκει πανω η Αθηναοι να ποσταρουν !!! Εμενα μπορει και να τα λιγμενα ειδικα απο αυτον που τα πηρα !!!
Το απογευμα θα μπω απο κινητο να της γραψω .... αλλα μην με βαζετε σαν σακο εμενα !!!
Εκει πανω η Αθηναοι να ποσταρουν !!! Εμενα μπορει και να τα λιγμενα ειδικα απο αυτον που τα πηρα !!!
Ληγμένα? Πρίν τα αγοράσεις δεν κοίταξες ημερομηνία λήξης?
michael151
29-10-10, 13:00
Συγνωμη ρε παιδια για να καταλαβω :confused:.. υπαρχουν αυγα απο ψαρια killie, που ζουν σε κουτακια μηνες και πουλιουντε μεσω internet!τα κανεις παραγγελια/αγοραζεις απο αμερικη και σου τα στελνουν και επωαζοντε και ζουν μια χαρα!και απο την αλλη τα βακτηρια σε συσκευασια,"ζουν" μεχρι καποιο χρονικο οριο,μιας κι εχουν ημερομηνια ληξεως!(στο μπουκαλακι!).Αν τοτε τα βακτηρια δεν κανουν καμοια δουλεια και δεν υπαρχουν/δε ζουν μεσα στη συσκευασια...τοτε δικαια αναρωτιεμαι κι εγω,μαζι με το φιλο μου το roussaks, πως γινεται ο κυκλος χωρις αυτα?! και ψαρια που να τρωνε το κυκλο στη μαπα..πως?αφου βαζεις ψαρι μετα απο μηνα υποτιθετε!!! και το μπολι..απο τον ενα χομπιστα δινεται στον αλλο διαδοχικα..αν παμε οπισθεν στο αρχικο πρωτο ενυδρειο που χαρισε/εδωσε το πρωτo μπολι,τοτε αυτο πως εστρωσε?με τον απανθρωπο τροπο που εστρωσαν και τα ενυδρεια του φιλου roussaks??!!:confused:
και μιας και γνωριζω το φιλο Roussaks προσωπικα και "ξερω" τα ενυδρεια του,γνωριζω τη φιλοζωια του και μ'εχει βοηθησει στο στησιμο των τριων δικων μου,θα μου επιτρεψετε να διαφωνησω, ως προς το φονικο και απανθρωπο τροπο που καποιοι θεωρουν οτι εστησε τα ενυδρεια του!και απο απωλειες..οχι τυχαια καμοια! ζητω κι εγω ταπεινα μια απαντηση στο θεμα περι πραγματικης χρησιμοτητας των βακτηριδιων,γιατι με μπερδεψατε και οχι τιποτα αλλο θα μπερδεψω κι εγω φιλους που αρχιζουν να με εμπιστευοντε με τη σειρα τους!
...μπορει...
Φιλε μου πριν δυο χρονια αρχισα , και γω οπως πολυ αλλοι σαν και μενα ειχαμε ΜΑΣΤΕΡ τον πετσοπα μεχρι να το παρουμε χαμπαρι !!! Μη παει προσωπικα ας μεινουμε στο θεμα μας !!!
--------
Mιχαλη το ιδιο λεμε , αμα δεν δουλευουν να μην τα προτεινουμε σε νεους !!! Να χουμε μερικα σφουγγαρακια καβατζα στο ενυδρειο να τραβανε βιολογια και να τα δινουμε μαζι με νερακι απο τις αλλαγες μας !!!
Βεβαια ανησυχω γιατι δεν βλεπω αλλους να περνουν θεση ...βεβαια ειναι νωρις ακομα ... και νομιζω οτι την ηπιαμε Μιχαλιω !
Frontosa23
29-10-10, 13:03
Βακτήρια ή όχι, η γνωμη μου είναι ότι τα ψάρια πρέπει να μπουν μετά από ένα μήνα στο ενυδρειο... υπομονη θέλει όχι μαγικα!
Στο στρωσιμο με μπολι ΠΡΕΠΕΙ να μπουν απευθειας !
Στο στρωσιμο με μπολι ΠΡΕΠΕΙ να μπουν απευθειας !
Γιατί ;
Γιατι ,λογικα , εχεις μεγαλο αριθμο βακτηριδιων απο το νερο και τα υλικα των φιλτρων και πρεπει καπως να βρουν την απαρραιτητη αμμωνια για να τραφουν !!!
....πρεπει αμεσως να βαλουμε ψαρια στο νεο ενυδρειο για να γινεται ο κυκλος του αζωτου ή να ριχνουμε τροφη...διαφορετικα το μπολι χωρις τροφη, πεθαινει. ΟΜΩΣ προσοχη! το μπολι ειναι αποικιες βακτηριων σχετικα μικρες συνηθως,γιαυτο πρεπει να βαλουμε λιγα ψαρακια στην αρχη,ωστε να μπορει το μπολι να τα "υποστηριξει". Επειτα κανοντας παντα μετρησεις προσθετουμε και αλλα ψαρακια σταδιακα καθως μεγαλωνουν οι αποικιες.
Ενα δευτερο μπολιασμα θα βοηθουσε προσφεροντας ακομη περισσοτερα βακτηρια..αλλα και σαν προληπτικο μετρο μηπως κατι δεν πηγε καλα.
πηγη: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32934
Υ.Γ.Χαιρομαι που μπηκες στην συζητηση !
Στο στρωσιμο με μπολι ΠΡΕΠΕΙ να μπουν απευθειας (τα ψάρια) !
Γιατι ,λογικα , εχεις μεγαλο αριθμο βακτηριδιων απο το νερο και τα υλικα των φιλτρων και πρεπει καπως να βρουν την απαρραιτητη αμμωνια για να τραφουν !!!
....πρεπει αμεσως να βαλουμε ψαρια στο νεο ενυδρειο για να γινεται ο κυκλος του αζωτου ή να ριχνουμε τροφη...διαφορετικα το μπολι χωρις τροφη, πεθαινει.
Μην είσαι απόλυτος λοιπόν και δίνεις λάθος συμβουλές
;););)
in the pond
29-10-10, 13:20
Αποκαλούν τα σκευάσματα έτοιμα/ζωντανά βακτήρια. Δεν αναρρωτηθήκατε όμως ποτέ με τί τρέφονται εκεί μέσα στα μπουκαλάκια τα έτοιμα αυτά βακτήρια? Είναι ποτέ δυνατόν παιδιά να έχουν μπερδευτεί τόσο πολύ τα πράγματα?
Μήπως το υγρό αυτό που αγοράζουμε, είναι απλά οι συνθήκες για πιο γρήγορο κλείσημο του κύκλου του αζώτου?
michael151
29-10-10, 13:32
αν πραγματικα πουλανε "αδεια" μπουκαλακια,χωρις βακτηρια ειναι κατι που χρειαζεται επαληθευση,διοτι ειναι τρομακτικο διαφορετικα!ας το ψαξουμε πως και αν και ζουν στις συσκευασιες για να μας λυθει η απορια!και φιλε roussaks..δε καταλαβαινω απολυτα γιατι τον "ηπιαμε"!εμενα μια χαρα μου φαινοντε τα ενυδρεια μας, εξαλλου συζητηση κανουμε.και εχουμε και μπολι σιγουρα τωρα!!:D αλλα καλο το Post σου!
To "τον ηπιαμε " το ειπα χαριτολογοντας στο οτι ειμαστε 2 ομαδες που οι μεν λενε οτι κανει δουλεια και η αλλη οτι δεν κανει !!! Βασικα ψαχνω να βρω την συσταση πουθενα αλλα δεν ... και με περιμενουν και οι μυες !!!
Yπάρχουν δύο είδη βακτηριδίων.
Τα ζωντανά που θέλουν ψυγείο και τα άλλα που δεν χρειάζονται ψύξη.
Bio-spira has to remain refrigerated in order for the bacteria to survive. Why does Stability not need refrigeration? If there's living bacteria in the solution, how do they stay alive for so long? Or is there something else besides bacteria in the product altogether?
A: The bacteria in Stability are alive but not active. They exist in a spore form. They can withstand extreme temperatures and do not require food to survive. When you add them to your aquarium they become active due to dilution.
The bacterias that require refrigeration are active. Refrigerating them slows down their life cycle and they require less food when cold. Because they are active they do require food, and that is packaged with them. They also will not survive extreme heat or cold and will die when they run out of food.
Επίσης :
The bacteria used in competing products are inherently unstable. The conditions necessary for their growth and development fall into a very narrow range of temperatures, pH, organic loads, etc. When any of these parameters are not strictly within the proper range, the bacterial culture quickly crashes and dies.
Roussaks δεν μας απάντησες σε κάτι βασικό. Τη συγκεκριμένη διαδικασία που ανέφερες ότι πρέπει να γίνει για το στρώσιμο με τα βακτήρια δεν την αναφέρει η εταιρεία στις οδηγίες στο μπουκάλι. Απλά λέει ότι σε 24 ώρες βάζεις μέσα ψάρια. Άρα και να ισχύει αυτό που περιγράφεις από τη στιγμή που δεν αναφέρεται πως θα την εφαρμόσει ο εκάστοτε αρχάριος???
Αν λάβουμε υπόψη ότι οι οδηγίες είναι λανθασμένες ή απλά δεν αναφέρουν όλα όσα χρειάζονται να γίνουν για το στρώσιμο, τότε σε τί εξυπηρετεί αυτό? Εσένα τί σου κάνει το όλο ζήτημα? Δε σε κάνει να υποψιάζεσαι κάτι??
Δε σου λέει όμως ΠΟΣΑ ψάρια να βάλεις !!!!
Εκεί είναι η παγίδα για μένα ;)
@aquablue
Ναι με κανει να υποψιαζομαι , αλλα οταν χρειαστηκε δεν ημουν ακομα σε θεση να υποψιαστω λογω γνωσης οποτε πλεον δωρο αδωρο ! Τωρα μονο αντιχλωριο και αυτο σπανια λογω Α.Ο ! Απλα προτιμω να ακουσω καποιον χρονιο χομπιστα παρα τον πετσοπα ή την ΑχΨ εταιρια και το τι γραφουν τα προιοντα της ... και να κρινω βεβαια !!!
Δε σου λέει όμως ΠΟΣΑ ψάρια να βάλεις !!!!
Εκεί είναι η παγίδα για μένα ;)
Κι ένα μόνο να βάλω, και κάνω μετά από 1-2 μέρες μετρήσεις, σημαίνει ότι θα είναι όλα ΟΚ στα αποτελέσματα που θα πάρω?
Άλλο ένα όσκαρ στα 60 λίτρα και άλλο ένα γκάπι ;)
@aquablue
Ναι με κανει να υποψιαζομαι , αλλα οταν χρειαστηκε δεν ημουν ακομα σε θεση να υποψιαστω λογω γνωσης οποτε πλεον δωρο αδωρο ! Τωρα μονο αντιχλωριο και αυτο σπανια λογω Α.Ο ! Απλα προτιμω να ακουσω καποιον χρονιο χομπιστα παρα τον πετσοπα ή την ΑχΨ εταιρια και το τι γραφουν τα προιοντα της ... και να κρινω βεβαια !!!
Άρα όπως λές εσύ, αν όλοι πράξουν όπως εσένα, εμένα κτλ κτλ, η εταιρεία κερδίζει χωρίς όμως να έχει αποτελεσματικό προϊόν για αυτό που διαφημίζει και τα ψάρια πνίγονται στην αμμωνία και σιγα σιγά στρώνουν το ενυδρείο κι εμείς πιστεύουμε (αν επιζήζουν τα ψάρια) ότι το στρώσιμο έγινε με τα βακτήρια.
Επιπλέον, γι αυτό και οι περισσότεροι χομπίστες επιμένουν ότι δεν κάνουν δουλειά τα βακτήρια κι εσυ επιμένεις να αποδείξεις το αντίθετο, και δικαιολογείς κατά κάποιον τρόπο τους πετσοπάδες και τις εταιρείες που απλά θέλουν να πουλάνε.
mikeruless
29-10-10, 13:56
Επειδη εχασα την μπαλα,george εσυ συμφωνεις η διαφωνεις με το ρουσσακς και το μιχαλη?Οπωσ και να εχει ειμαι πραγματικα σιγουρος πως κανενας δεν εκατσε να διαβασει τι αναφερεται σε καθε συσκευασια απο βακτηρια απλα ανακυκλωνει ο καθενας αυτα που εχει διαβασει η ακουσει απο αλλους........... εκατσα και μπηκα σε καθε εταιρεια που προσφερει βακτηρια για ενυδρειακη χρηση και καθε μια αναφερει καποιες χρησιμες πληροφοριες για τα προιοντα της....οπως πχ η σερα λεει πως ¨το προιον τησ εκτος απο βακτηρια διασπα και τα νιτρωδη που περιεχονται στο νερο οποτε μετα απο 24 ωρες μπορεις να προσθεσεις ΜΕΡΟΣ των ψαριων μεσα στο ενυδρειο και πως πρεπει για αρχη να το χρησιμοποιεις καθε εβδομαδα οποτε και θα διασπα ξανα και ξανα τα νιτρωδη ωστε να μην φτασουν σε επικυνδηνα επιπεδα¨
Ο καθενας με τον τροπο του σε αυτο το φοπουμ εχει και δικιο αλλα προς θεου εδω δεν ειναι κανενα ριαλιτυ για να τσακωνεστε και να ανεβαινει η τηλεθεαση ουτε (απ οσο ξερω) εχει ανακοινωθει κανενας διαγωνισμος για να δουμε ποιος την εχει μεγαλυτερη (την εμπειρια εννοοω).......
Τσακώθηκα με κάποιον και δεν το κατάλαβα ; :p
Ο καθένας μιλάει μέσα από τις εμπειρίες του.
Εγώ ποτέ δεν χρησιμοποίησα έτοιμα σκευάσματα. Από εκεί και πέρα δεν είπα πότε ότι είναι άχρηστα και δεν κάνουν αυτό που υπόσχονται.
Το να τα προτείνεις όμως σε κάποιον αρχάριο, κατά τη γνώμη μου πάντα, θα υπάρξει πρόβλημα.
mikeruless
29-10-10, 14:19
axaxaxaxaxax προς θεου δεν ειπα οτι τσακωθηκες με καποιον,απλα μιλαω γενικα για τα ποστ που βλεπω σε ολα τα θεματα,καποιοι το περνουν προσωπικα και αντιδρουν λιγο ποιο επιθετικα το οποιο δε χρειαζεται,βεβαια ο καθενας αντιδρα αναλογα με το χαρακτηρα του και καμια φορα γινονται παρεξηγησεις......τελοσ παντων οσο για τα βακτηρια πιστευω πως ο καθενας πρεπει να χρησιμοποιει οτι του δινεται και αναλογα με τις αναγκες του....αν σου φερουν δηλαδη ενα ενυδρειακι δωρο που εχει γινει και της μοδας τωρα τελευταια για καποιο λογο,τι θα κανεις?δεν ειναι καλυτερα να χρησιμοποιεις τα βακτηρια η μηπως το πας πισω για να μην υποφερει το ψαρακι? φυσικα βεβαια αν εχεις τη διαθεση και το χρονο μπορεις να χρησιμοποιεισ και τη φυσικη διαδικασια και να το πας σιγα σιγα και μονο του χωρις προσθετα........
Τα συμπερασματα δικα σας
.αν σου φερουν δηλαδη ενα ενυδρειακι δωρο που εχει γινει και της μοδας τωρα τελευταια για καποιο λογο,τι θα κανεις?δεν ειναι καλυτερα να χρησιμοποιεις τα βακτηρια η μηπως το πας πισω για να μην υποφερει το ψαρακι?
Αν βάλεις μέσα την Άρτα και τα Γιάννενα....και δεν ξέρεις που παν τα τέσσερα.....τι να σου κάνουν τα βακτήρια ;
:D:D
δεν ειναι καλυτερα να χρησιμοποιεις τα βακτηρια η μηπως το πας πισω για να μην υποφερει το ψαρακι? φυσικα βεβαια αν εχεις τη διαθεση και το χρονο μπορεις να χρησιμοποιεισ και τη φυσικη διαδικασια και να το πας σιγα σιγα και μονο του χωρις προσθετα........
Τα συμπερασματα δικα σας
Φίλε τι εννοείς λέγοντας ''αν εχεις τη διαθεση και το χρονο μπορεις να χρησιμοποιεις και τη φυσικη διαδικασια και να το πας σιγα σιγα και μονο του χωρις προσθετα''. Ποιά είναι η φυσική διαδικασία χωρίς πρόσθετα για σένα, γιατί κι εμεις για αυτή τη φυσική διαδικασία μιλάμε τόση ώρα. Υπάρχει βέβαια η περίπτωση να μιλάμε για διαφορετικά πράγματα!
Και κάτι ακόμα, αν σου φέρουν δώρο ένα ενυδρειάκι και δεν έχεις ιδέα τι να κάνεις, θα πάς στο πετ σόπ και ότι σου πεί ο πετσοπάς θα κάνεις και θα βάλεις και τα βακτήρια. Αν όμως μιλάμε για κάποιον που έχει τη διάθεση και τον χρόνο να ασχοληθεί και γίνει και μέλος στο forum τότε δεν έχει δικαιολογία να θέλει να κάνει στρώσιμο με ζουμιά και να επιμένει ότι κάνει και το σωστό.
mikeruless
29-10-10, 14:29
Συγνωμη κιολας αλλα επειδη το ανεφερες και νωριτερα,εσυ θα εβαζες ενα οσκαρ σε 60 λιτρα?γιατι τοτε εχουμε αλλα θεματα......δε μιλαμε για να φορτωσεις το ενυδρειο εξαλου και ενα καλα στρωμενο ενυδρειο δεν θα την παλευε με την αρτα και τα γιαννενα....... και οπως ανεφερα και πριν η σερα αναφερει καθαρα στις οδηγιες οτι προσθετεις μερος των ψαριων και οχι ολα απ την αρχη..και ενα τελευταιο κανενας νεος δεν ξεκινα με ενα ενυδρειο και 30 ψαρια μεσα,ακομα και οι αρχαριοι ξεκινανε με ενα η δυο ψαρια και προσθετουν στην πορεια ολα τα αλλα.....
-------------------------
Ναι για την ιδια διαδικασια λεμε κανενας δεν ειπε οτι διαφωνησα,απλα λεω πως ο καθενας το κανει αναλογα με τις αναγκες του
Όποιος έχει όρεξη ας διαβάσει και αυτό το θέμα: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=36830
Εκεί, σύμφωνα με ένα βιβλίο μου, είχα γράψει ότι τα βακτήρια του κύκλου του αζώτου δεν ανήκουν στην κατηγορία που δημιουργούν σπόρια.
Τώρα τι γίνεται στα μπουκαλάκια ακριβώς δεν ξέρω, αλλά σιγουρα υπάρχουν τρόποι να διατηρηθούν βακτήρια σε μπουκαλάκια για κάποιο διάστημα. Δεν πιστεύω ότι μας πουλάνε νερό για αποικίες με βακτήρια. Σίγουρα, μπορεί να μην διατηρούνται σωστά από τις μεταφορικές εταιρίες και τα πετσοπ (ποσες φορές βλέπουμε πολλά προϊόντα να εκτίθενται στον ήλιο και σε συνθήκες που δεν πρέπει) και να έχουν μειωμένη (έως μηδενική) απόδοση. Για το λόγο αυτό προτιμώ το μπόλι...
Σχετικά με την απορία της "δημιουργίας" βακτηρίωαν, και σε ένα νέο ενδυδρείο υπάρχουν πάντα βακτήρια μέσα στο νερό που είτε υπάρχουν στο νερό βρύσης (σε μικρές ποσότητες) είτε έχουν μεταφερθεί από την άμμο, τα φυτά, τα ψάρια, τα χέρια μας κλπ, απλά επειδή είναι σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις παίρνει αρκετό χρόνο να αποικίσουν το φίλτρο και τις υπόλοιπες επιφάνειες ;)
mikeruless
29-10-10, 14:33
Φυσικη ταξη πραγματων------>παιρνεις ενυδρειο--->ακους τον πωλητη-->αν παει κατι στραβα ψαχνεσαι και μετα γινεσαι μελος στο φορουμ,
Προσωπικα εγω δεν ειδα ποτε ποστ σε αυτο το φορουμ να αναφερει ¨Σκεφτομαι να αγορασω το πρωτο μου ενυδρειο,τι πρεπει να κανω?¨ ολοι λενε εχω αυτο το ενυδρειο τι να κανω?
Συγνωμη κιολας αλλα επειδη το ανεφερες και νωριτερα,εσυ θα εβαζες ενα οσκαρ σε 60 λιτρα?
Όχι
γιατι τοτε εχουμε αλλα θεματα......δε μιλαμε για να φορτωσεις το ενυδρειο εξαλου και ενα καλα στρωμενο ενυδρειο δεν θα την παλευε με την αρτα και τα γιαννενα....... και οπως ανεφερα και πριν η σερα αναφερει καθαρα στις οδηγιες οτι προσθετεις μερος των ψαριων και οχι ολα απ την αρχη
Είναι τόσο γενικό αυτό που ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει
..και ενα τελευταιο κανενας νεος δεν ξεκινα με ενα ενυδρειο και 30 ψαρια μεσα,ακομα και οι αρχαριοι ξεκινανε με ενα η δυο ψαρια και προσθετουν στην πορεια ολα τα αλλα.....
Χαχαχα....το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ;
:D:D:D
:):):)
κανενας νεος δεν ξεκινα με ενα ενυδρειο και 30 ψαρια μεσα,ακομα και οι αρχαριοι ξεκινανε με ενα η δυο ψαρια και προσθετουν στην πορεια ολα τα αλλα.....
Μην είσαι τόσο σίγουρος...:wink:
Προσωπικα εγω δεν ειδα ποτε ποστ σε αυτο το φορουμ να αναφερει ¨Σκεφτομαι να αγορασω το πρωτο μου ενυδρειο,τι πρεπει να κανω?¨ ολοι λενε εχω αυτο το ενυδρειο τι να κανω?
Υπάρχουν, αλλά είναι πολύ λιγότερα από τα αντίστοιχα "ΒΟΗΘΕΙΑ, SOS και τα συναφή..."
[QUOTE=mikeruless;500457]..και ενα τελευταιο κανενας νεος δεν ξεκινα με ενα ενυδρειο και 30 ψαρια μεσα,ακομα και οι αρχαριοι ξεκινανε με ενα η δυο ψαρια και προσθετουν στην πορεια ολα τα αλλα.....
Ήμουνα παρών όταν ένα νεαρό ζευγάρι πήγε σε πετ και λέει στον τύπο εκεί:
Είμαστε εμείς που αγοράσαμε το πρωϊ ένα 60άλιτρο ενυδρείο και πήραμε και καμιά δεκαριά χρυσόψαρα, αλλά επειδή δεν φαίνονται μέσα στο ενυδρείο ήρθαμε να πάρουμε κι άλλα.
Και βέβαια ο πετσοπάς απάντησε: OK διαλέξτε τι θέλετε και πείτε μου!!!
Άντε μετά να στρώσει αυτό το 'ενυδρειάκι' με βακτήρια!!!
Nαι βρε Μιχαλη , απλα το ολο ποστ ξεκινησε για την χρηση ή οχι βακτηριδιων !
Απο τους εμπειροτερους (τρομαρα μου/μας ) σε σχεση με ενα παιδι που αρχιζει τωρα .
Ειπαν καποια παιδια οτι ΔΕΝ κανουν δουλεια και περιμενα τεκμιριωσει γιατι ... ο george εβαλε επαληθευση του αντιθετου και γω περιμενω απαντητικο εμεηλ απο εταιρια του χωρου .
Kαι η αρχικη απορροια μου που περασε στο ΝΤΟΥ ΚΟΥ !!!!
Πως γινεται αν δεν υπαρχουν τα βακτηρια μεσα στο ενυδρειο & χωρις να τα προσθεσουμε να γινει ο κυκλος του αζωτου ;;; αφου χρειαζονται 3 βακτηρια;;;;;
Αυτα απο μενα , το βραδυ θα βαλω τις μετρησεις μου αμα τις βρω !!!
Απο εκει και περα το να το πεις σε εναν αρχαριο εχει και συν και πλην!!! και το γνωριζουμε
Πλην γιατι θα βαρεθει να περιμενει ενα μηνα για το πρωτο του ψαρι και τριεις για το συνολο των ψαριων (συνφωνα με τα λεγομενα το Delta66 οταν μου τα εχωσε (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=493406&postcount=13)και καλα εκανε)
και ΣΥΝ γιατι θα εχει τον χρονο να μαθει πραγματα και να εγραφει στο φορουμ!!!
---------------------------------
Μιχαλη σε πηραν απο κατω !!! Εγω παντως ευχαριστω που μου εδωσες τα ψαρακια σου και δεν αναγκαστηκα να παρω ....
...Πως γινεται αν δεν υπαρχουν τα βακτηρια μεσα στο ενυδρειο & χωρις να τα προσθεσουμε να γινει ο κυκλος του αζωτου ;;; αφου χρειαζονται 3 βακτηρια;;;;;...
what? 3 είδη βακτηριδίων όχι 3, γιατί αλλιώς τη βάψαμε. και δεν είναι 3 είναι 2 τα nitrosomonas και τα nitrobacter:smt117:smt040
The patented mix of Nitrosomonas, Nitrosospira, and Nitrospira is proven to work. (http://www.tetra-fish.com/sites/tetrafish/catalog/productdetail.aspx?id=1276&cid=3582)
http://en.wikipedia.org/wiki/Nitrosomonas
http://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Nitrospira
Σαν να εχεις ενα δικιο και το Nitrosospira να ειναι μονο της τετρα (;) πατεντα γιατι δεν βρηκα πληροφοριες σχετικα ..
Πως γινεται αν δεν υπαρχουν τα βακτηρια μεσα στο ενυδρειο & χωρις να τα προσθεσουμε να γινει ο κυκλος του αζωτου ;;; αφου χρειαζονται 3 βακτηρια;;;;;
Σου απάντησα εδώ:
Σχετικά με την απορία της "δημιουργίας" βακτηρίων, και σε ένα νέο ενδυδρείο υπάρχουν πάντα βακτήρια μέσα στο νερό που είτε υπάρχουν στο νερό βρύσης (σε μικρές ποσότητες) είτε έχουν μεταφερθεί από την άμμο, τα φυτά, τα ψάρια, τα χέρια μας κλπ, απλά επειδή είναι σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις παίρνει αρκετό χρόνο να αποικίσουν το φίλτρο και τις υπόλοιπες επιφάνειες :wink:
Τα βακτήρια αυτά είναι πολύ κοινά, υπαρχουν παντού...
Το δικο μου ξεκινημα στο χομπυ ηταν ως εξης.
Πηρα τα βακτηρια που φυσικα μου εδωσε ο πετσοπας,ο οποιος κιολας μου ειπε οτι σε 3-4 μερες μπορω να βαλω ψαρια κ αρχισα να ριχνω καθε μερα.Μετα απο μερικες μερες αρχισα να διαβαζω εδω κ καταλαβα οτι πρεπει να εχω κ τεστ NH4 κ NO2.Τα πηρα κ αρχισα να κανω μετρησεις.Φυσικα αφου δεν εριχνα ουτε τροφη,ουτε αμμωνια αλλα ουτε ειχα ψαρι μεσα,μετρουσα αμμωνια 0.
Α ωραια λεω.....Εστρωσε....:smt120
Πηρα 4 γκαπυ κ τα εβαλα μεσα καθως συνεχισα να ριχνω βακτηρια.
Το αποτελεσμα ηταν για τουλαχιστον 15-20 μερες να εχω αμμωνια κ νιτρωδη παρ' ολο που ταυτοχρονα εριχνα κ τα λεγομενα θαυματουργα βακτηρια.
Το θεμα βασικα ειναι οτι δεν λενε ολη την αληθεια οι εταιρεις.
Το μονο που μπορω να φανταστω οτι κανουν αυτα τα ετοιμα βακτηρια ειναι ΑΝ ταιζουμε εμεις Ή ριχνουμε αμμωνια να δημιουργηθουν πιο γρηγορα οι αποικιες των βακτηριδιων.Δεν ειναι μαγικο νερο.
Απλα φανταστειτε κατι τετοιο στα χερια ενος αρχαριου.Θα σκεφτει οτι ολα ειναι καλα κ μπλουμ τα ψαρια (οπως εγω).
Το μπολι ειναι η καλυτερη λυση.
Θα μπορουσαμε να κανουμε κ ενα πειραμα να δουμε αν οντως κανουν δουλεια.
Θα μπορουσαμε σε 2 ιδια ενυδρεια να ριξουμε λιγη αμμωνια κ στο 1 να ριξουμε κ βακτηρια,ενω στο αλλο οχι.Μετα να κανουμε μετρησεις κ να συμπληρωσουμε την αναλογη αμμωνια.ΑΝ δουμε οτι το ενυδρειο που βαζουμε βακτηρια στρωσει πιο γρηγορα τοτε λογικα τα βακτηρια θα κανουν δουλεια.
καλησπερα και απο εμενα! βρε παιδια πυρηνικη φυσικη (http://www.google.gr/search?hl=el&client=firefox-a&hs=C0r&rls=org.mozilla:el:official&&sa=X&ei=w-3KTNeNEJHDswbO1cmnAQ&ved=0CBcQBSgA&q=%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7 +%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%B7&spell=1) το καναμε...
δεν ειναι μαθηματικα..... και κατα την δικη μου προσωπικη αποψη... δεν πρεπει ποτε να πουμε σε κανεναν να παρει τα ζουμια και να κανει τον κυκλο ετσι...
1ον, τρελα χρονοβορο(δεν εχουμε ιδεα σε ποσο καιρο ειναι ασφαλες να βαλεις καποιο ψαρι μεσα)
2ον, δεν γνωζουμε αν δουλευουνε η οχι...(εμενα προσωπικα δεν με απασχολει καθολου κατι τετοιο)
3ον, ανθρωποι με ενυδρια που ασχολουντε σοβαρα, υπαρχουν σε ολη την ελλαδα, οποτε? ποιος ο λογος να πουμε σε καποιον παρε ζουμια, παλευε κανα μηνα μεχρι να στρωθει το ενυδριο σου, κανε μετρησεις καθημερινα και τα σχετικα???:smt120 και μολις τα μετρησεις ολα καλα πετα και κανα ψαρι μεσα ετσι για το και καλα....
τι λεμε τωρα?
ΜΠΟΛΙ. υπαρχει παντου, ολοι εχουμε... και οριστε ζωντανες αποικιες ετοιμες....μεσα σε λιγο χρονο, μεσα στο ενυδριο σου... και ετοιμο το ενυδριο....
απλα βαλε τα ψαρια που πρεπει....
εγω προσωπικα μετα την ψαροσουπα που ειχα σαν τελειως αρχαριος...(και τωρα τετοιος ειμαι, αλλα χωρισ το τελειως:grin::grin::grin::grin:) και οπως ειναι φυσικο εχασα πολλα ψαρακια(ενω εβαζα και τα"ζωντανα βακτηρια")
τελικα καποια στιγμη στρωθηκε. απο τοτε ομως βγαζω φιλτρα-βαζω φιλτρα, αλλαζω ενυδρια, εχω στησει αλλα 3, δεν ξερω τι κανω καθε κυριακη:smt120... και ψαρακι,οχι μονο δεν εχει πεθανει... αλλα μεγαλωνω και μωρα απο δικη μου γεννα....
και ολα αυτα με δικο μου μπολι.....
οποτε για εμενα και δουλεια να κανουνε τα ζουμια, δεν τα ξαναπληρωνω ποτε;)
Ο zapatas με κάλυψε πλήρως, τι φαγωνόμαστε αν δουλεύουν ή όχι τα μπουκαλάκια, αφού σαν μέλη του φόρουμ βρίσκουμε εύκολα μπόλι, είναι
τσάμπα, πιο γρήγορο, πιο σίγουρο, πιο εύκολο, πιο αποδοτικό, γιατί να τρέχουμε να ξοδευόμαστε και να αγωνιούμε αν θα δουλέψουν ή όχι?
Είναι αστείο να έχεις την καλύτερη, φθηνότερη και ταχύτερη λύση (μπόλι) διαθέσιμη και να ταλαιπωρείσαι/ξοδεύεσαι/αναρωτιέσαι για εναλλακτικές.
Για μένα τα εμφιαλωμένα βακτήρια ανήκουν στο παρελθόν και δεν ασχολούμαι, κάτι σαν τα φίλτρα βυθού, τις αεραντλίες για μπουρμπουλήθρες
και τα ούπατ ή τα ρόλλεϋ μαλλιών που βάζαμε κάποτε για βιολογικό υλικό στα φιλτρα μας (οι δεινόσαυροι σαν και μένα ίσως τα θυμούνται).
Να τα συστήσω στον αρχάριο γιατί??? Είτε δουλεύουν, είτε όχι, είναι ακριβά, αργά κι αμφιλεγόμενα σε σχέση με το μπόλι που θα του δώσω.
Γιατί τα πουλάνε οι εταιρίες? Για τον ίδιο λόγο που μας συστήνουν να έχουμε πάντα ενεργό άνθρακα στο φίλτρο μας, για να τον αγοράζουμε.
Το ίδιο λίγο-πολύ ισχύει και για το στρώσιμο με αμμωνία. Όποιου του αρέσει να παιδεύεται, ΟΚ. Το εύκολο/γρήγορο/φθηνό όμως είναι το μπόλι.
Ο zapatas με κάλυψε πλήρως, τι φαγωνόμαστε αν δουλεύουν ή όχι τα μπουκαλάκια, αφού σαν μέλη του φόρουμ βρίσκουμε εύκολα μπόλι, είναι
τσάμπα, πιο γρήγορο, πιο σίγουρο, πιο εύκολο, πιο αποδοτικό, γιατί να τρέχουμε να ξοδευόμαστε και να αγωνιούμε αν θα δουλέψουν ή όχι?
Είναι αστείο να έχεις την καλύτερη, φθηνότερη και ταχύτερη λύση (μπόλι) διαθέσιμη και να ταλαιπωρείσαι/ξοδεύεσαι/αναρωτιέσαι για εναλλακτικές.
Για μένα τα εμφιαλωμένα βακτήρια ανήκουν στο παρελθόν και δεν ασχολούμαι, κάτι σαν τα φίλτρα βυθού, τις αεραντλίες για μπουρμπουλήθρες
και τα ούπατ ή τα ρόλλεϋ μαλλιών που βάζαμε κάποτε για βιολογικό υλικό στα φιλτρα μας (οι δεινόσαυροι σαν και μένα ίσως τα θυμούνται).
Να τα συστήσω στον αρχάριο γιατί??? Είτε δουλεύουν, είτε όχι, είναι ακριβά, αργά κι αμφιλεγόμενα σε σχέση με το μπόλι που θα του δώσω.
Γιατί τα πουλάνε οι εταιρίες? Για τον ίδιο λόγο που μας συστήνουν να έχουμε πάντα ενεργό άνθρακα στο φίλτρο μας, για να τον αγοράζουμε.
Το ίδιο λίγο-πολύ ισχύει και για το στρώσιμο με αμμωνία. Όποιου του αρέσει να παιδεύεται, ΟΚ. Το εύκολο/γρήγορο/φθηνό όμως είναι το μπόλι.
:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023
τι αλλο μπορει να πει κανεις? πιστευω τιποτα....
Πως γινεται αν δεν υπαρχουν τα βακτηρια μεσα στο ενυδρειο & χωρις να τα προσθεσουμε να γινει ο κυκλος του αζωτου ;;; αφου χρειαζονται 3 βακτηρια;;;;;....
το εβαλα στ οαλλο θεμα...το γραφω και εδω..
στη μικροβιολογια στο πρωτο μαθημα μας εκαναν το εξης πειραμα...εστειλαν μια συναδελφο να πλυνει πολυ καλα τα χερια της και να ερθει χωρις να ακουμπησει τιποτα...ουτε το πομολο της πορτας. με τα καθαρα δαχτυλα της αγγιξε σε ενα και μονο σημειο το θρεπτικο υλικο (για καλλιεργεια βακτηριων δηλαδη τροφη). μετα απο σχολαστικο πλυσιμο υπηρχαν τοσα βακτηρια ωστε το θρεπτικο υλικο γεμισε με αποικιες βακτηριων ..μανιταρια και τα συναφη σε μεγαλη ποικιλια...
αυτο το παραδειγμα μπορει να σου δωσει να καταλαβεις οτι τα βακτηρια ειναι παντου. μεσα μας..εξω μας...στο νερο..στο φαγητο...σε καθε επιφανεια. μονο οι αποστειρωμενες επιφανειες εχουν ανενεργα βακτηρια.
οποτε στο ενυδρειο υπαρχουν τα βακτηρια ηδη...απλα δεν εχουν διαθεσιμη τροφη και μενουν σε ελαχιστους πληθυσμους. μολις ομως βρουν φαγητο (αμμωνια τα συγκεκριμενα) ροη νερου (αρα οξυγονο) αρχιζει ο πολλαπλασιασμος τους ωστε να εχουμε μια αποικια ικανη να υποστηριξη το βιοφορτιο μας.
οταν λεμε στρωσιμο δεν εννοουμε την εμφανιση των βακτηριων αλλα τον πολλαπλασιασμο τους σε επαρκη αριθμο ;)
-------------------------------------------------
με μια ανζητηση..περιπτωσεις που ΔΕΝ δουλεψαν τα βακτηρια....
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=41866 (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=41866)
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43323
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=490167&postcount=6
εχεις λινκ με περιπτωσεις που δουλεψαν?? με μετρησεις...οχι οτι απλα δε πεθαναν τα ψαρια.
επισης στη βιολογια μας ειχαμε μαθει πως αρχικα τα nitrosomonas και nitrobacter ειναι υπευθυνα για τον κυλο του αζωτου κυριως...αλλα οι νεοτερες μελετες εδειξαν οτι τα nitrospira συμβαλλουν περισσοτερο απο τα Nitrobacter.
στη μικροβιολογια στο πρωτο μαθημα μας εκαναν το εξης πειραμα...εστειλαν μια συναδελφο να πλυνει πολυ καλα τα χερια της και να ερθει χωρις να ακουμπησει τιποτα...ουτε το πομολο της πορτας. με τα καθαρα δαχτυλα της αγγιξε σε ενα και μονο σημειο το θρεπτικο υλικο (για καλλιεργεια βακτηριων δηλαδη τροφη). μετα απο σχολαστικο πλυσιμο υπηρχαν τοσα βακτηρια ωστε το θρεπτικο υλικο γεμισε με αποικιες βακτηριων ..μανιταρια και τα συναφη σε μεγαλη ποικιλια...
:D:D:D Το ίδιο κάναμε κι εμείς στο πρώτο έτος (Βιολογία), σε 3 συνθήκες, άπλυτο δάχτυλο, πλυμμένο με σαπούνι και πλυμμένο με οινόπνευμα... Περιττό να πω ότι ακόμα και μετα το οινόπνευμα εμφανίστηκαν 2-3 αποικίες...
OK ..εν κατακλειδι . Ο καθενας διαβαζωντας την κουβεντα μας μπορει να καταλαβει πως το καλυτερο ειναι να παλι μπολι απο ενυδρειο που τρεχει καιρο !!! πολυ καιρο που ουτοσι αλλως θα ειναι στρωμενο...σωστος!!
συγνωμη παιδια εγω ειμαι πολυ νεος στο χομπι και θελω να ρωτησω: το ενυδρειο δεν το στρωνουμε με βακτηρια απο τις εταιριες;
Οχι φιλε μου.Δεν εχει αποδειχτει οτι βοηθανε.Τουλαχιστον οχι απο μονα τους.
Διαβασε αυτα εδω κ θα καταλαβεις.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655
To ολο θεμα εγινε για ακριβως αυτο .... αν εχει ή οχι αποδεικτει οτι βοηθανε , εξου και ολο το κατεβατο αυτο . Τεσπα παιδια μαζι σας !!! και γω με μπολι εστρωσα το 450αρι αλλα του εριξα και βακτηρια για καβατζα , δεν ξερω αν εκανε δουλεια ή οχι δεν εχω μετρησεις και γι αυτο περιμενα καμποσο για να βαλω ψαρακι!
Δημητρη αν εχουμε την δυνατοτητα παιρνουμε μπολι !
Εγώ είχα αγοράσει βακτήρια κι έκανα ότι μου είπε ο πετσοπάς και βέβαια ακολούθησα πιστά τις οδηγίες της εταιρείας. Παράλληλα αγόρασα και υγρά τεστς της ίδιας εταιρείας. Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες στο μπουκάλι με τα βακτήρια, θα μπορούσα να βάλω ψάρια στο ενυδρείο μετά από 24 ώρες!!!!!!!!! Μετά από 24 ώρες και αφού βέβαια έκανα τη σωστή χρήση βακτηρίων έκανα και τα πρώτα τεστς και είδα ότι ο κύκλος του αζώτου δεν είχε κάν αρχίσει.
Φυσικα και δεν ειχε αρχισει.
Το προιον δεν αρχιζει το κυκλο του αζωτου. Το ψαρι που θα βαλεις μεσα θα το κανει.
Κοιταζα αυτο http://www.amazonios.gr/product_info.php?products_id=2710 (http://www.amazonios.gr/product_info.php?products_id=2710)
δηλαδη το διπλωμα ευρεσιτεχνιας το πηρε τζαμπα ;;;
Εχει διαβασει κανεις το manual της εταιρειας?
Το σλογκαν ειναι:
TetraAqua® SafeStart at work!
The bacteria reduce ammonia and nitrite!
Λεει πουθενα οτι στρωνει το φιλτρο? :rolleyes:
Εγω μεταφραζω "μειωνει αμμωνια και νιτρωδη", δεν διαβαζω μηδενιζει.
Απότι διαβασα δεν υποσχεται οτι θα στρωσει το φιλτρο σε μια μερα.
Αλλα οτι μπορεις να βαλεις ψαρια σε μια μερα.
Εχει μια μικρη διαφορα. :grin:
Και αυτο με την προυποθεση τι θεωρει οτι ειναι ασφαλες ή επιθυμητο οριο "ταλαιπωριας" των ψαριων η καθε πλευρα (η δικη σου και του κατασκευαστη).
Αν θες να μαθεις το γιατι, πρεπει να διαβασεις το κατεβατο πιο κατω.
Κατεβατο:
Στο λινκ με το pdf (http://www.tetra.de/tetra_cf/tet_internet_import/import_data/SafeStart_Ratgeber_UK_T062308.pdf) του προιοντος εχει στη σελιδα 9 ενα σχεδιαγραμμα με τις μετρησεις ammonia ΝΗ3 (αμμωνιας) και nitrite ΝΟ2.
Δειχνει λοιπον στα σχεδιαγραμματα τι τιμες θα ειχαν (στην καλυτερη των περιπτωσεων, συμπληρωνω, και με το καλυτερο χειρισμο εισαγωγης ψαριων) η αμμωνια και τα νιτρωδη με την προσθηκη βακτηριων safestart σε συγκριση την προσθηκη βακτηριων απο 3 ανταγωνιστικα προιοντα και απο την καθολου προσθηκη βακτηριων (το μπλε χρωμα ειναι για την πορεια των μετρησεων με safestart)
Φαινεται λοιπον οτι απο την πρωτη μερα θα εχεις ενδειξεις αμμωνιας μεχρι την 3 μερα που θα εχει το peak στο 0,5 pmm και μεχρι την 5 μερα θα μηδενισει τελειως.
Τα νιτρωδη απο την αλλη, (που δημιουργουνται δευτερα στη σειρα στο κυκλο του αζωτου) θα εχεις ανοδο απο τη 2 ως την 5η μερα, μεχρι 1 ppm και μετα την 5η μερα θα αρχισει η καθοδος μεχρι την 10-11η μερα που θα μηδενισει τελειως και θα θεωρειται στρωμενο το φιλτρο.
Ολα αυτα με την προυποθεση οτι θα βαλεις μεσα ψαρια που το συνολικο τους μηκος (σε τελικο μεγεθος) θα ειναι 1 εκ ανα λιτρο νερο, πχ σε 60 λιτρα νερου 12 τετρα των 5 εκατοστων (5Χ12=60)
Ας το κανει καποιος να δουμε:)
Παμε τωρα στο δια ταυτα.
Ειναι τοξικο και επικινδυνο το 0,5 ppm για τα ψαρια?
Αν παρουμε υποψιν μας για την τοξικοτητα της αμμωνιας, τους παραγοντες πεχα και θερμοκρασια του νερου μπορουμε να βρουμε ευκολα αν ειναι επικινδυνη η τιμη με το calculator (παραγραφος 5) http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756
Παραδειγμα με τιμες απο ενυδρειο με νερο Αττικης.
Πεχα 7.5 - θερμοκρασια 26 - αμμωνια 0.5ppm
Αποτελεσμα 0.009 ppm ελευθερης αμμωνιας
Ειμαστε στη πρωτη σκαλα : Απο 0-0.01 ppm (mg/L) η ελευθερη αμμωνια (που βρηκαμε την τιμη της με το πιο πανω calcuator) ειναι ακινδυνη για τα ψαρια.
Ακομα και λιγο παραπανω να ηταν θα πηγαιναμε στην πιο πανω σκαλα "προβληματα στα ψαρια σε μακροχρονη εκθεση τους σε αυτη" που τα ψαρια μας δεν θα εμεναν πανω απο 10 μερες (βαση σχεδιαγραμματος tetra) και με μερικες αλλαγες νερου θα ημασταν ακομα πιο σιγουροι για την υγεια των ψαριων μας.
Λιγο να χειριστουμε λαθος την κατασταση θα μας ξεφυγει απο τον ελεγχο.
Αν και εγω είμαι μόλις στο πρώτο μου ενυδρείο, θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου με βακτήρια εταιρείας και με μετρησεις και πείτε μου εσεις αν δούλεψαν
Απο ότι βλέπετε είχε ξεκινήσει ο κύκλος του αζώτου από την τρίτη ημέρα με παρουσία ΝΟ3.
Αν την 10η μέρα δεν είχα κανει την @@@@κία να ρίξω αμμωνία, πιστευω ότι θα είχα μηδενίσει τιμές την 12η μέρα. ( την μέτρηση αμμωνίας αγνοήστε την: εγω βλέπω το χρώμα περισσότερο προς το 0,5 ακόμη και σε νερό βρύσης και απιονισμένο, αλλοι το χρώμα το βλέπουν σαν 0:confused:)
Ο ψαρής μου μπήκε μεσα στις 22/6.
Εγω πιστευω πως τα βακτήρια σιγουρα συντομευουν την ολοκλήρωση του κύκλου του αζώτου.
μιλάμε πάντα για το γλυκό ε?να το λέμε:D
Αν και εγω είμαι μόλις στο πρώτο μου ενυδρείο, θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου με βακτήρια εταιρείας και με μετρησεις και πείτε μου εσεις αν δούλεψαν
Απο ότι βλέπετε είχε ξεκινήσει ο κύκλος του αζώτου από την τρίτη ημέρα με παρουσία ΝΟ3.
Αν την 10η μέρα δεν είχα κανει την @@@@κία να ρίξω αμμωνία, πιστευω ότι θα είχα μηδενίσει τιμές την 12η μέρα. ( την μέτρηση αμμωνίας αγνοήστε την: εγω βλέπω το χρώμα περισσότερο προς το 0,5 ακόμη και σε νερό βρύσης και απιονισμένο, αλλοι το χρώμα το βλέπουν σαν 0:confused:)
Εγω πιστευω πως τα βακτήρια σιγουρα συντομευουν την ολοκλήρωση του κύκλου του αζώτου.
Φιλε μου εγω δεν θα πιστεψω αυτο το διαγραμμα τιμων.
Μονο με μπολιασμα μπορεις να δεις ΝΟ3 αμεσα.
Με τι τεστ μετρησες? Ημερομηνια ληξης?
μιλάμε πάντα για το γλυκό ε?να το λέμε:D
Πες την αποψη σου για τα βακτηρια στο θαλασσινο, οπως ποσο και γιατι μπορει να ταιριαζουν ή διαφερουν σαν περιπτωσεις εφαρμογης.
απο 5 μεχρι 8 ιουνιου πως πηγες απο 0 νιτρικα στα 25 χωρις να πεσει η αμμωνια απο το 10 και χωρις να προσθεσεις αμμωνια?? :confused:
απο 5 μεχρι 8 ιουνιου πως πηγες απο 0 νιτρικα στα 25 χωρις να πεσει η αμμωνια απο το 10 και χωρις να προσθεσεις αμμωνια?? :confused:
Αν δεις ειχα προσθεσει αμμωνία την πρωτη μέρα και στις 10ιουνίου είχε πέσει στο 5: Ειναι οι ακριβως διπλανές τιμές στα τεστ μου. οπότε μικρές διαφορές δεν θα τις έπιανε το τεστ.
Με τι τεστ μετρησες? Ημερομηνια ληξης?Υγρά τεστ της SERA, ημ/νία λήξης 7/2014 και 6/2013
Τώρα όσον αφορά 2 θεματάκια:
φίλη θα ήταν πιο σωστή προσφώνηση
αν πιστευεις ή όχι τις μετρήσεις: δεν μπορώ να σου το επιβάλλω. Καταθέτω μια άλλη άποψη που βασίζεται σε αυτά που μέτρησα. Αν ήταν φανταστικά νούμερα δεν είχα λόγο να γράψω. Από ότι βλέπεις σπανίως "ποστάρω"
χωρίς παρεξήγηση:)
manos_samos
30-10-10, 16:49
τοσο γρηγορα αποτελεσματα???? εμενα οταν ξεκινησα στο χομπι γιατι δεν δουλεψε που τα εκανα πως τα ελεγε το κουτι???
Αν δεις ειχα προσθεσει αμμωνία την πρωτη μέρα και στις 10ιουνίου είχε πέσει στο 5: Ειναι οι ακριβως διπλανές τιμές στα τεστ μου.
δε καταλαβα αυτο που εγραψες..εγω μιλω για το διαστημα 5-8.
στις 5 ιουνη εχεις ΝΗ4 10 και ΝΟ3 0...και στις 8 ιουνη εχεις παλι ΝΗ4 10 και ΝΟ3 25 χωρις να εχεις ριξει στο μεσοδιαστημα αμμωνια...αυτο πως γινεται??
Αν δεις ειχα προσθεσει αμμωνία την πρωτη μέρα και στις 10ιουνίου είχε πέσει στο 5: Ειναι οι ακριβως διπλανές τιμές στα τεστ μου. οπότε μικρές διαφορές δεν θα τις έπιανε το τεστ.
Υγρά τεστ της SERA, ημ/νία λήξης 7/2014 και 6/2013
Τώρα όσον αφορά 2 θεματάκια:
φίλη θα ήταν πιο σωστή προσφώνηση
αν πιστευεις ή όχι τις μετρήσεις: δεν μπορώ να σου το επιβάλλω. Καταθέτω μια άλλη άποψη που βασίζεται σε αυτά που μέτρησα. Αν ήταν φανταστικά νούμερα δεν είχα λόγο να γράψω. Από ότι βλέπεις σπανίως "ποστάρω"
χωρίς παρεξήγηση:)
Συγνωμη φιλη μου τοτε.
Τι εννοεις με το "σπανια ποσταρω"?
Θα εκλαβω θετικα τη φραση σου "Από ότι βλέπεις σπανίως "ποστάρω", κι οτι δεν υποννοεις κατι. Και οτι το λες για να τονισεις την σπουδαιοτητα της παρατηρησης σου.
Γιαυτο θα ηταν χρησιμο για ολους και αφου εισαι η μονη που ξερω με τετοια αποτελεσματα, να κανεις μια αναλυτικη παρουσιαση με λεπτομερεις οδηγιες και οσες λεπτομερειες εχεις κρατησει απο τη διαδικασια που ακολουθησες και σου πετυχε.
Όποιος έχει όρεξη ας διαβάσει και αυτό το θέμα: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=36830
Εκεί, σύμφωνα με ένα βιβλίο μου, είχα γράψει ότι τα βακτήρια του κύκλου του αζώτου δεν ανήκουν στην κατηγορία που δημιουργούν σπόρια.
...
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=500990#post500990
δε καταλαβα αυτο που εγραψες..εγω μιλω για το διαστημα 5-8.
στις 5 ιουνη εχεις ΝΗ4 10 και ΝΟ3 0...και στις 8 ιουνη εχεις παλι ΝΗ4 10 και ΝΟ3 25 χωρις να εχεις ριξει στο μεσοδιαστημα αμμωνια...αυτο πως γινεται??
Αυτό που λέω είναι το εξής: τα τεστ μου εχουν τιμές ΝΗ4: 10 και η αμέσως επόμενη είναι 5. Η εξήγηση που δίνω για αυτό που λες είναι ότι είχε πέσει η τιμή της ΝΗ4 κάτω από το 10 αλλα όχι ακόμη στο 5. Θα μπορούσε ας πούμε να είναι 8. Όμως λόγω του ότι είναι χρωματικό το τεστ το χρώμα ετεινε προς το 10 και όχι προς το 5. Ελπίζω να μπορεσα να σου εξηγήσω αυτό που εννοώ.
Τώρα όσον αφορά ότι είμαι η μόνη με αυτα τα αποτελεσματα, θα κάνω μια πλήρη παρουσίαση μια που κράτησα όλες τις μετρήσεις μου μέχρι τώρα (εύκολο μιας που έχω μόνο ενα ενυδρείο....ακόμη)
κατανοητο αλλα και παλι να πεσει η αμμωνια 2-3 μοναδες και να ανεβουν τα νιτρικα στο 25 μου φαινεται λιγο περιεργο. οπως και να εχει ενδιαφερουσα η εμπειρια σου και περιμενουμε λεπτομερειες...
Γιαυτο θα ηταν χρησιμο για ολους και αφου εισαι η μονη που ξερω με τετοια αποτελεσματα, να κανεις μια αναλυτικη παρουσιαση με λεπτομερεις οδηγιες και οσες λεπτομερειες εχεις κρατησει απο τη διαδικασια που ακολουθησες και σου πετυχε.
Όπως υποσχέθηκα, αναλυτικά η διαδικασία στρωσίματος:
ογκος ενυδρείου: 54λτ μεικτα, ~45 λτ καθαρα
Φίλτρο: εσωτερικό φίλτρο με ένα μπλε σφουγγάρι, ροή ~280lt/h (http://mr-aquaristik.de/Juwel-Bioflow-Mini-Filter) (http://mr-aquaristik.de/Juwel-Bioflow-Mini-Filter)
βακτήρια: sera bio nitrivec, λήξη 03/2012
Αλλαγές νερού μετα που μπήκε ο ψαρής κάνω καθε εβδομαδα 16 λίτρα.
Επισυνάπτω το excel αναλυτικά με όλες οι μετρήσεις που έκανα μεχρι να στρώσει το φίλτρο.
Θα δείτε ότι δεν ακολούθησα ακριβώς τις οδηγίες:
Εβαλα και αμμωνία που δεν συνιστά η εταιρεία.
εβαλα μόνο 2 φορες βακτήρια: την αρχική δοση 10ml/25lt (εβαλα και δω λιγο παραπάνω) και αλλη μία φορά 5ml (αυτο αψυχολόγητο τελείως- δεν θυμάμαι καν πως μου ήρθε αυτή η δοσολογία)
Έχω βάλει ακόμη μία φορά βακτήρια στην αρχική δόση. Τότε νόμιζα ότι είχα καταστρεψει την βιολογία μου: μάλλον λάθος διαγνωση ήταν : ποτέ δεν ανεβηκε η αμμωνία ή τα ΝΟ2.
Αυτα.:grin:
Φιλε μου εγω δεν θα πιστεψω αυτο το διαγραμμα τιμων.
Μονο με μπολιασμα μπορεις να δεις ΝΟ3 αμεσα.
Με τι τεστ μετρησες? Ημερομηνια ληξης?
Πες την αποψη σου για τα βακτηρια στο θαλασσινο, οπως ποσο και γιατι μπορει να ταιριαζουν ή διαφερουν σαν περιπτωσεις εφαρμογης.
εδώ μπορείς να διαβάσεις ένα εξερετικό άρθρο. Δε λέω ότι το συμπέρασμα είναι ντε και καλά σωστό..είναι όμως μετά από παρατήρηση και έρευνα. Πιστεύω η μαγαλη διάφορα είναι στο ότι πρέπει να καταλάβει κανείς ότι τον κύκλο του αζώτου τον ξεκινάει η αμμωνία και όχι τα βακτήρια!!!!
το άρθρο είναι από δω http://www.openreef.gr/phpbb2/viewtopic.php?f=49&t=3522. Ο Γιώργος (Nervas) που γράφει το άρθρο έχει και ανάλογες σπουδές...πράγμα που έχει για μένα πολύ μεγάλη σημασία.
Σε μια αναζήτηση για την ιδανική μεθοδολογία συντήρησης των κοραλλιών μου και αντιμετωπίζοντας με αρκετό σκεπτικισμό την φιλοσοφία μου(περιγράφεται στην αρχή της παρουσίασης μου)
viewtopic.php?f=42&t=3111&start=0 (http://www.openreef.gr/phpbb2/viewtopic.php?f=42&t=3111&start=0)
όπου αναφέρομαι στα μικρά κλειστά τεχνητά οικοσυστήματα που έχουμε όλοι, αντιλήφθηκα ότι για να διατηρηθεί χρειάζεται συνεχή προσθήκη βακτηρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Και θα δικαιολογήσω και θα τεκμηριώσω την άποψη-διαπίστωση μου, όταν μπήκα στο χόμπι το πρώτο πράγμα που άκουσα ήταν η προσθήκη ζωντανού βράχου για την επίτευξη καλής βιολογίας και έναρξης κύκλου αζώτου και τα λοιπά!
Τι είναι αυτό που κάνει ο ζωντανός βράχος και συντηρεί το οικοσύστημα?
Μήπως μπορούμε με άλλο τρόπο να αντικαταστήσουμε την διαδικασία που επιτελεί?
Ο βράχος μας φέρει κάποια βακτήρια τα οποία δεσμεύουν τον Ρ και Ν και επιτελούνται όλοι οι κύκλοι δέσμευσης –διάσπασης και μετατροπής των θρεπτικών σε βακτηριακή μάζα ή οποία στη συνέχεια πάλι είτε καταναλώνεται από τους οργανισμούς που φιλοξενούμαι είτε εξάγονται από το φιλτράρισμα που κάνουμε(σκίμερ) λόγω ότι έχουν αυξημένο μοριακό βάρος και μπορεί να τα πιάσει η φίλτρανση σε σύγκριση απλών μοριακών ελεύθερων στοιχείων.
Άρα ανακεφαλαιώνοντας κατά βάση ο ''ζωντανός βράχος'' βοηθά σε μια τέτοια διαδικασία δημιουργώντας τον αέναο κύκλο της χρήσης των θρεπτικών οργανικών και ανόργανων στοιχείων.
Με τον ζωντανό βράχο όμως έρχονται πάντα προβλήματα, όπως καβούρια, απταίζιες, πλανάριες και γενικά κάθε λογής παράσιτο το οποίο όπως αναφέρω στην φιλοσοφία μου οφείλεται στην φύση των οργανισμών λόγω της συνεχής αλληλεξάρτησης και συνεξέλιξης στο βάθος των εκατομμύριων ετών.
Πολλοί χομπίστες έχουν επίσης στο μυαλό τους ότι ένα σύστημα δεν μπορεί να δεχθεί πολλά ζωντανά γιατί μπορεί να καταρρεύσει από υπερβολικό τάισμα και τα λοιπά.
Το κακό είναι όμως ότι μπερδεύουμε πως ότι βάζουμε ζωντανό βράχο και έχουμε ξεμπερδέψει και έχουμε ‘’βιολογία’’ πλέον και ξεκινάει το ενυδρείο και καταρέει με κάθε λογής συμπτώματα όπως έξαρση κυάνο, άλγης και θανάτους κοραλλιών απο αυξημένες συγκεντρώσεις θρεπτικών, επίσης μπορεί να πεθαίνουν διότι υπάρχουν θρέπτικά αλλά αυτά να λιμοκτονούν γιατί δεν είναι στην μορφή που μπορούν να τα αποροφήσουν, αλλά κανένας δεν μπαίνει στην διαδικασία ότι οφείλεται στο ότι δεν έχουμε πλέον βιολογία γιατί δεν λειτουργεί πια ο ζωντανός βράχος!
Τα πράγματα είναι δεν είναι όμως τόσο απλά και θα εξηγήσω τι εννοώ όσο πιο απλά γίνεται, αν καλλιεργήσεις μικρόβια σε υπόστρωμα σε εργαστήριο θα δημιουργηθούν αποικίες όπου θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, όταν φτάσουν τα όρια τους σε άλλη αποικία άλλου είδους αρχίζει ένας πόλεμος χημικών για την επικράτηση του χώρου και την εκμετάλλευση των θρεπτικών(έτσι προέκυψαν και τα πρώτα αντιβιοτικά), κάτι το οποίο έχετε δει με διαφορετικά χρώματα κυανοβακτηρίου στην έναρξη του ενυδρείου σας και πως τα χρώματα εναλλάσσονται το οποίο οφείλετε στην επικράτηση μιας ομάδας έναντι της άλλης και συνεχώς αποικιοκράτηση. Οπότε φανταστείτε αυτόν τον πόλεμο στα ενυδρεία μας να καταλήγει να επικρατούν μια μικρή βιοποικιλότητα βακτηρίων λίγων ειδών τα οποία έχουν μάθει να συνηπάρχουν και στην φύση διότι δεν αλληλοαντιδρούν(πάρα πολύ).
Μην ξεχνάμε πως τα βακτήρια λόγω ότι είναι κλώνοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα άτομο κατά είδος και ας είναι δις, σε μια μικρή διακύμανση που θα γίνει στην αλλαγή συνθηκών μπορεί να προκαλέσει θανάτωση των ωφέλιμων βακτηρίων και να επέλθει η επάνοδο κακών βακτηρίων που βρίσκονταν υπό καταστολή(κυανοβακτήρια, δινομαστιγωτά) ακόμη και αλγών, φανταστείτε τα βακτήρια υπο καταστολή(κύστες) μπορούν να επιβιώσουν για πάρα πολλά χρόνια σε τέτοια κατάσταση και με την πρώτη περίπτωση ειδανικών συνθηκών για αυτά(θερμοκρασία, διαθέσιμο οξυγόνο, θρεπτικά, κ.α.) ευδοκιμούν ξανά.
''Φυσικά σε αυτή την περίπτωση ο ζωντανός βράχος έχει χάσει την ιδιότητα του ως αρχικό μπόλιασμα αυξημένης βιοποικιλότητας βακτηρίων.''
Άρα προσθέτοντας ανά διαστήματα πληθυσμούς ωφέλιμων βακτηρίων επιτυγχάνουμε τα εξής:
Δεν αφήνουμε να εξαλειφτεί η βιοποικιλότητα από τους φυσικούς εξελεγκτικούς μηχανισμούς εξάλειψης, επιτυγχάνουμε την σημαντική συνεχόμενη υπεροχή των ωφέλιμων βακτηρίων(για εμάς πάντα, γιατί όλα τα βακτήρια είναι ωφέλιμα) έναντι των μη ωφέλιμων τύπου κυάνο, δεν υπάρχει περίπτωση να υποπέσουμε σε old tank syndrome το οποίο παθαίνουν παλαιά ενυδρεία που καταρρέουν λόγω ότι φτάνει στο αποκορύφωμα του ο μηχανισμός εξάλειψης, διαύγεια στο νερό λόγω διάσπασης των μεγαλομοριακών ενώσεων των θρεπτικών και βοηθούμε το σκίμερ να εξάγει περισσότερη μούργα(σώματα βακτηρίων, κ.α.), έναρξη οικοσυστήματος με νεκρό βράχο και ‘’ζωντάνεμα’’ του με την προσθήκη τους και αποφεύγοντας τα ‘’παράσιτα’’, υπάρχουν και αρκετά ακόμη προτερήματα της προσθήκης που φυσικά είναι δευτερεύων σημασίας.
Για να αποδώσουν όμως τα βακτήρια δεν χρειάζονται απλά να τα προσθέτεις!
Πρέπει και να τα συντηρείς, για να συντηρηθούν και να αναπαραχθούν χρειάζονται θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι κυρίως άνθρακας-αζωτούχες ουσίες, νιτρώδη- φώσφορος, τα φωσφορικά και τα νιτρικά τα παρέχουμε με τις τροφές και είναι τα συστατικά μεταβολισμού των ψαριών μας, ο άνθρακας όμως? Πρέπει να προστίθεται σε οργανική μορφή, στην αρχή ξεκίνησα την μέθοδο της βότκας με απίστευτα αποτελέσματα το πρώτο διάστημα και με συνταρακτικά αποτρεπτικά το τελευταίο.
Δηλαδή ενώ πρόσθετα βακτήρια και βότκα άρχισαν τα θρεπτικά να πέφτουν και τα κοράλλια να αλλάζουν χρώματα(σούπερ), στο τέλος όμως άρχισαν να καίγονται και να ασπρίζουν από κάτω και στις άκρες καθώς και να αποχρωματίζονται, γιατί? Γιατί η μέθοδος είναι ελλιπής σε ότι αφόρα την διατήρηση της ισσοροπίας και με ποιον τρόπο και δεν περιγράφετε πλήρως τι κάνεις αφού φτάσεις στο αποκορύφωμα, αναφέρει την μείωση της προσθήκης στο μισό όταν φτάσεις να έχεις μειώσει τα φωσφορικά και νιτρικά, επίσης δεν αναφέρει την προσθήκη βακτηρίων, στηρίζετε καθαρά στην τύχη σου να ευδοκιμήσουν τα ωφέλιμα βακτήρια γιατί υπάρχουν χομπίστες που βλαστημούν την ώρα και την στιγμή που την ξεκίνησαν λόγω εξάρσεων κυάνου και άλλα, αυτό οφείλεται στα παραπάνω που αναφέρω μιας και ίδια είναι η λειτουργία συντήρησης τους, αν έχεις κυάνο ρίχνοντας βότκα χωρίς προσθήκη βακτηρίων απλά συντηρείς το κυάνο.
Οπότε καλή η προσθήκη βακτηρίων και η προσθήκη άνθρακα για να έχεις οφέλειμες επιδράσεις στο σύστημα σου αλλά τι κάνεις όταν φτάσεις στο αποκορύφωμα της?
Αναζήτησα πληροφορίες σε διάφορες μεθόδους πάντα έχοντας στο μυαλό μου την τεκμηρίωση αυτών, είδα και την μέθοδο ζεοβιτ που είναι αυτή η φιλοσοφία, προσθήκης βακτηρίων, προσθήκης άνθρακα, προσθήκη πρόσθετων(πολύ μαρκετινκ εδώ), προσθήκη βιταμινών και αμινοξέων και καθημερινή ανάδευση. Αλλά…. Πάντα υπάρχει ένα αλλά φέρνοντας στα όρια του το σύστημα, συνεχή παρακολούθηση – προσθήκη μαντζουνιών, καθημερινή ανάδευση και πάρα πολύ χρήμα.
Χωρίς να θέλω να κατακρίνω την μέθοδο η οποία προσφέρει ειδανικά χρώματα για φωτογραφήσεις αλλά πέζει στην κόψη του ξυραφιού με ανα πάσα στιγμή κατάρευση συστήματος απο την τεράστια καθημερινή εξαγωγή θρεπτικών, αυτό οφείλετε στην καθημερινη ανάδευση όπου αποβάλωνται βακτήρια απο τους ζεόλιθους και κατά συνέπεια και απο το σκίμερ, έτσι δημιουργούντε πάλι οι συνθήκες εκ νέου ανάπτυξης(οικόθεση) βακτηρίων στους αναδευόμενους ζεόλιθους.
Οπότε γιατί πρέπει να είναι οριακό μηδενικό το σύστημα μας?
Μήπως θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μια σχετική ισσοροπία που να συγχωρεί λάθη?
Φτάνοντας στην μέθοδο neo-zeo της Brightwell βρήκα κάποιες απαντήσεις – επιβεβαιώσεις σε κάποια ερωτήματα που μου είχαν δημιουργηθεί δεν παύει και η συγκεκριμένη εταιρία μαντζούνια περιττά και για το τίποτα, επιβεβαιώνει όμως τα εξής, ναι στην προσθήκη βακτηρίων, ναι στην προσθήκη άνθρακα(πολυμερές), ναι στην προσθήκη αμινοξέων προς αντικατάσταση του φωσφόρου που εξάγεται, ναι στην προσθήκη βιταμινών και διατήρηση μιας σχετικής ισορροπίας.
Άρα και αυτή η μέθοδος έχει κάτι καλό να μας δώσει πέραν τις χρήσιμες πληροφορίες.
Ποια είναι αυτή η σχετική ισορροπία?
Αν διατηρείς σε χαμηλά επίπεδα τα φωσφορικά σου αλλά όχι μηδενικά(τίμες 0,04 ppm και κάτω), νιτρικά κάτω από 10 ppm και προσθέτεις τόσο άνθρακα ώστε να συντηρούνται τα βακτήρια σου και προσθέτεις για να ανανεώνεις τους πληθυσμούς σου μπορείς να πετύχεις την ισορροπία που αναφέρω.
Διαβάζοντας πάντα το ενυδρείο σου φυσικά!
αν δεις ότι αρχίζει να αναπτύσσετε κυάνο κόβεις τάισμα(που πρέπει να είναι αρκετό) και αυξάνεις την προσθήκη βακτηρίων, αν δεις ότι λιμοκτονούν τα κοράλλια σου ανεβάζεις το τάισμα, αμινοξέα και βιταμίνες.Αν μετράς και βρίσκεις αυξημένα φωσφορικά και μηδενικά νιτρικά, αυξάνεις το τάισμα και προσθέτεις επιπλέον άνθρακα, αν βρεις το αντίθετο, αυξάνεις την προσθήκη αμινοξέων και βιταμινών.
Αυτό οφείλετε στην εξισορόπηση της εξαγωγής θρεπτικών(παραγωγής κυτταρικού τοιχώματος βακτηρίων) όπου χρειάζονται μια αναλογία
106:16:1 C:N:P (carbon : nitrogen : phosphorus)
αν δηλαδή δεν υπάρχει αυτή η σχετική ισσοροπία ποτέ δεν θα μπορέσεις να εξάγεις(τουλάχιστον εύκολα) τα θρεπτικά σου, οπότε καταρίπτετε η ιδέα της εξαγωγής με προσθήκη αντιφωσφόρου και άλλα ματζούνια και ερχόμαστε στην προσθήκη, κοινώς μιλάμε για ομοιοπαθητική http://www.openreef.gr/phpbb2/images/smilies/icon_biggrin.gif
Άρα τα μαντζούνια που χρειαζόμαστε περιορίζονται σε 4 βασικά, αυτά είναι τα βακτήρια, η πηγή άνθρακα, τα αμινοξέα και οι βιταμίνες(οι οποίες επιτελούν βασικό ρόλο στον μεταβολισμό των ζωντανών μας και όλων των βιοχημικών αντιδράσεων).
Τα υπόλοιπα όπως ιχνοστοιχεία, ιώδιο, κάλιο, κ.α. είναι placebo για εμάς, φυσικά πάντα αν κάνουμε κανονικές αλλαγές νερού και όχι σε μεγάλα διαστήματα όπου εκεί όντως χρειάζοντε αναγκαστικά κάποια απο αυτά.
Πολύ βασικό το dKH που πρέπει να διατηρείτε πολύ χαμηλά όσο στην Θάλασσα μεταξύ 7-8 γιατί λόγω διαύγειας του νερού και άλλων αντιδράσεων προκαλούνται εγκαύματα στα κοράλλια μας.
Όχι προσθήκη αντιφωσφόρου(κάτι το οποίο σε εμένα ισχύει το τελευταίο 6μηνο τουλάχιστόν).
Φυσικά πρέπει να υπάρχουν και οι υπόλοιποι παράγοντες σε καλό επίπεδο, όπως φωτισμός, κυκλοφορία, σκιμάρισμα.
Τα παραπάνω βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες, πειραματισμούς και εξαγωγή συμπερασμάτων, οπότε δεν είναι απαραίτητο ότι ακολουθώντας κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα θα μπορεί κάποιος να στήνει ενυδρείο, τα δεδομένα και τα εργαλεία που έχει ο καθένας είναι διαφορετικά, άρα:
Η φόρμουλα διατήρησης υφάλου είναι καλό διάβασμα του ενυδρείου μας και συμπλήρωση των αναγκών του και απαιτήσεων του την δεδομένη χρονική στιγμη!
εδώ μπορείς να διαβάσεις ένα εξερετικό άρθρο. Δε λέω ότι το συμπέρασμα είναι ντε και καλά σωστό..είναι όμως μετά από παρατήρηση και έρευνα. Πιστεύω η μαγαλη διάφορα είναι στο ότι πρέπει να καταλάβει κανείς ότι τον κύκλο του αζώτου τον ξεκινάει η αμμωνία και όχι τα βακτήρια!!!!
Δεν ειδα που ειναι η διαφορα στον κυκλο του αζωτου σε θαλλασινο και γλυκο οπως αφησες να καταλαβω απο το ποστμιλάμε πάντα για το γλυκό ε?να το λέμε:grin:
Αν εννοεις για το οτι γινονται κι αλλο κυκλοι στη ζωη εκτος του αζωτου μεσω του ΖΒ, οπως του φωσφορου κλπ, τοτε ουτε εδω υπαρχει νομιζω ουσιαστικη διαφορα γιατι κατι παρομοιο προσπαθω να διευκρινησω σε οσους λενε για στρωσιμο με αμμωνια και οχι με φυσικο τροπο, οτι γινεται στο βυθο κυριως (αλλα και και στις επιφανειες του ενυδρειου πχ τζαμια ξυλα πετρες κλπ) που δεν στρωνει με υγρη αμμωνια.
πχ εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=498113#post498113
Δεν ειδα που ειναι η διαφορα στον κυκλο του αζωτου σε θαλλασινο και γλυκο οπως αφησες να καταλαβω απο το ποστ
Αν εννοεις για το οτι γινονται κι αλλο κυκλοι στη ζωη εκτος του αζωτου μεσω του ΖΒ, οπως του φωσφορου κλπ, τοτε ουτε εδω υπαρχει νομιζω ουσιαστικη διαφορα γιατι κατι παρομοιο προσπαθω να διευκρινησω σε οσους λενε για στρωσιμο με αμμωνια και οχι με φυσικο τροπο, οτι γινεται στο βυθο του ενυδρειου που δεν στρωνει με υγρη αμμωνια.
πχ εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=498113#post498113
η μόνη διάφορα που βλέπω είναι ο ζωντανός βράχος...άρα ύπαρξη αμμωνίας..άρα ίσως γι αυτό να δουλεύουν σε μας τα βακτήρια πέρα τα όσα αναφέρει το αρθρο.από αυτά πω διαβάζω βλέπω να ρίχνουν βακτήρια και να περιμένουν να αρχίσει ο κύκλος του αζώτου....οπότε συμπεραίνω πως είναι διαφορετικός ο τρροπος και οι συνθήκες χρήσης
η μόνη διάφορα που βλέπω είναι ο ζωντανός βράχος...άρα ύπαρξη αμμωνίας..άρα ίσως γι αυτό να δουλεύουν σε μας τα βακτήρια πέρα τα όσα αναφέρει το αρθρο.από αυτά πω διαβάζω βλέπω να ρίχνουν βακτήρια και να περιμένουν να αρχίσει ο κύκλος του αζώτου....οπότε συμπεραίνω πως είναι διαφορετικός ο τρροπος και οι συνθήκες χρήσης
Δεν νομιζω.
Η φιλη μας ειπε καθαρα οτι εβαζε υγρη αμμωνια για να θρεψει προφανως τα βακτηρια.
Οι οδηγιες στα προιοντα λενε να βαζουμε ψαρι και αλλοι λεμε να ριχνουμε τροφη.
Ολες οι μεθοδοι εμπεριεχουν ρυπους = αμμωνια = εναρξη κυκλου
Που ειναι η διαφορα με το θαλλασινο?
Όπως υποσχέθηκα, αναλυτικά η διαδικασία στρωσίματος:
ογκος ενυδρείου: 54λτ μεικτα, ~45 λτ καθαρα
Φίλτρο: εσωτερικό φίλτρο με ένα μπλε σφουγγάρι, ροή ~280lt/h (http://mr-aquaristik.de/Juwel-Bioflow-Mini-Filter) (http://mr-aquaristik.de/Juwel-Bioflow-Mini-Filter)
βακτήρια: sera bio nitrivec, λήξη 03/2012
Αλλαγές νερού μετα που μπήκε ο ψαρής κάνω καθε εβδομαδα 16 λίτρα.
Επισυνάπτω το excel αναλυτικά με όλες οι μετρήσεις που έκανα μεχρι να στρώσει το φίλτρο.
Θα δείτε ότι δεν ακολούθησα ακριβώς τις οδηγίες:
Εβαλα και αμμωνία που δεν συνιστά η εταιρεία.
εβαλα μόνο 2 φορες βακτήρια: την αρχική δοση 10ml/25lt (εβαλα και δω λιγο παραπάνω) και αλλη μία φορά 5ml (αυτο αψυχολόγητο τελείως- δεν θυμάμαι καν πως μου ήρθε αυτή η δοσολογία)
Έχω βάλει ακόμη μία φορά βακτήρια στην αρχική δόση. Τότε νόμιζα ότι είχα καταστρεψει την βιολογία μου: μάλλον λάθος διαγνωση ήταν : ποτέ δεν ανεβηκε η αμμωνία ή τα ΝΟ2.
Αυτα.:grin:
Τα παραξενα που βλεπω εγω ειναι οτι εμφανιστηκαν απο την 3η μερα ΝΟ3.
Δινεις τιμη αμμωνιου ΝΗ4 και οχι ελευθερης (τοξικης) αμμωνιας ΝΗ3 ή τουλαχιστον ολικης ΝΗ3/ΝΗ4 και να βγαλουμε με το calculator (http://www.petgoldfish.net/ammonia-calculator.html) την τιμη ελευθερης αμμωνιας.
Μαλιστα η τιμη ΝΗ4 ειναι ακομα στο 0.5ppm ακομα και στο τελος.
(ισως ειναι φυσιολογικο γιατι δεν κανω μετρηση ΝΗ4 ποτε παρα μονο ΝΗ3/ΝΗ4)
Δεν δινεις θερμοκρασιες.
Δεν ξερουμε αν ειχες φυτα και ποια φυτα.
Οι μετρησεις ειναι πριν την αλλγη νερου ή μετα?
ΟΚ, ο μηδενισμος των ΝΟ2 σε 17 ημερες ειναι εφικτος σε επισπευση του κυκλου ενω χρειαζεται συνηθως 25 ημερες.
Τα παραξενα που βλεπω εγω ειναι οτι εμφανιστηκαν απο την 3η μερα ΝΟ3.
Δινεις τιμη αμμωνιου ΝΗ4 και οχι ελευθερης (τοξικης) αμμωνιας ΝΗ3 ή τουλαχιστον ολικης ΝΗ3/ΝΗ4 και να βγαλουμε με το calculator (http://www.petgoldfish.net/ammonia-calculator.html) την τιμη ελευθερης αμμωνιας.
Μαλιστα η τιμη ΝΗ4 ειναι ακομα στο 0.5ppm ακομα και στο τελος.
(ισως ειναι φυσιολογικο γιατι δεν κανω μετρηση ΝΗ4 ποτε παρα μονο ΝΗ3/ΝΗ4)
Δεν δινεις θερμοκρασιες.
Δεν ξερουμε αν ειχες φυτα και ποια φυτα.
Οι μετρησεις ειναι πριν την αλλγη νερου ή μετα?
ΟΚ, ο μηδενισμος των ΝΟ2 σε 17 ημερες ειναι εφικτος σε επισπευση του κυκλου ενω χρειαζεται συνηθως 25 ημερες.
(Το αρχειο είναι οπως τα περνουσα στο προγραμμα) Τα υγρα τεστ της σερα μετρουν ΝΗ3/ΝΗ4, αρα όπου ΝΗ4 αλλαξέ το σε ΝΗ3/ΝΗ4.:roll:
Τις θερμοκρασίες δεν τις κατεγραφα.. οποτε δεν θελω να δωσω λαθος στοιχεια. Δεν θυμαμαι παντως να είχε πέσει κατω απο 25 το καλοκαίρι. Η μεγιστη στην διαρκεια του καλοκαιριου ήταν 32, οπότε κάπου εκεί κυμαίνονταν.
Φυτά μπήκαν μετά που μπήκε ο ψαρής αρα και μετα το στρώσιμο.
Οι μετρήσεις ήταν συνήθως την ημέρα της αλλαγής, αλλοτε πρίν και άλλοτε μετά την αλλαγή. ( δεν σκοπευα τότε να κάνω επισταμένη μελέτη:D)
Όσο για τις ακριβείς ημέρες εως τον μηδενισμο των ΝΟ2: εκανα την βλακεία κα ξαναέριξα αμμωνία, οπότε δεν ξέρω πότε θα μηδενιζόταν διαφορετικά
(Το αρχειο είναι οπως τα περνουσα στο προγραμμα) Τα υγρα τεστ της σερα μετρουν ΝΗ3/ΝΗ4, αρα όπου ΝΗ4 αλλαξέ το σε ΝΗ3/ΝΗ4.:roll:
Τις θερμοκρασίες δεν τις κατεγραφα.. οποτε δεν θελω να δωσω λαθος στοιχεια. Δεν θυμαμαι παντως να είχε πέσει κατω απο 25 το καλοκαίρι. Η μεγιστη στην διαρκεια του καλοκαιριου ήταν 32, οπότε κάπου εκεί κυμαίνονταν.
Φυτά μπήκαν μετά που μπήκε ο ψαρής αρα και μετα το στρώσιμο.
Οι μετρήσεις ήταν συνήθως την ημέρα της αλλαγής, αλλοτε πρίν και άλλοτε μετά την αλλαγή. ( δεν σκοπευα τότε να κάνω επισταμένη μελέτη:D)
Όσο για τις ακριβείς ημέρες εως τον μηδενισμο των ΝΟ2: εκανα την βλακεία κα ξαναέριξα αμμωνία, οπότε δεν ξέρω πότε θα μηδενιζόταν διαφορετικά
Η θερμοκρασια ειναι βασικος παραγοντας για σωστη παρατηρηση.
Επισης αυτη μαζι με το πεχα ειναι που καθοριζει την τοξικοτητα της αμμωνιας.
Η μετρηση πριν ή μετα την αλλαγη ειναι πολυ βασικος παραγοντας για σωστη καταγραφη και σωστα αποτελεσματα της παρατηρησης.
Αν μετραγες μετα την αλλαγη, δεν μετραγες το νερο του ενυδρειου αλλα το νερο της βρυσης μιξαρισμενο με το νερο του ενδυρειου.
Κριμα λειπουν στοιχεια σημαντικα.
Απο τη στιγμη ομως που ειχες ακομα απο τις 11/6 εως τις 13/8 ολικη αμμωνια ΝΗ3/ΝΗ4: 0.5ppm, κατi δεν πηγαινε καλα με τη βιολογια σου.
Και φυσικα δεν ειχε στρωσει το ενυδρειο.
Σημερα ποση ΝΗ3/ΝΗ4 μετρας?
Να θυμίσω ότι η συζήτηση είναι για το αν βοηθάνε τα σκευάσματα "βακτηρίων" του εμπορίου στο στρώσιμο.
Δε νομίζω πως προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Δεν μπορούμε να βασιστούμε όμως στην υποκειμενική εμπειρία του καθενός μας. Θα ήταν ενδιαφέρον αν κάποιος έκανε το εξής πείραμα: Τρία πανομοιότυπα δοχεία, τρία πανομοιότυπα φίλτρα. Ίδιο νερό, ίδια μεταχείριση. Στο ένα ξεκινά στρώσιμο ΜΟΝΟ με αμμωνία (για συγκρίσιμα αποτελέσματα), στο άλλο με αμμωνία & έτοιμα βακτήρια, στο 3ο με αμμωνία και μπόλι (μόνο μπίχλα) ίσου όγκου με το σκεύασμα βακτηρίων. Ταυτόχρονες μετρήσεις και στα 3, τήρηση ημερολογίου και παρουσίαση αποτελεσμάτων όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος και στα 3 ενυδρεία. Νομίζω πως τα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα, αλλά μόνο το πείραμα προσφέρει αντικειμενικότητα.
Κατά τα άλλα, θέλω να αναφέρω ότι λέγοντας "στρώσιμο" εννοούμε την ολοκλήρωση του κύκλου του αζώτου. Σαφώς ο κύκλος του αζώτου δεν είναι ο μόνος βιοχημικός κύκλος που συμβαίνει σε ένα υδάτινο οικοσύστημα. Είναι όμως μακράν ο πιο σημαντικός, ο μόνος που έχει να κάνει με την ασφάλεια των ψαριών (σε πρακτικό επίπεδο), γιαυτό και δίνουμε τόση σημασία στο στρώσιμο πριν μπουν τα ψάρια. Το δε 90 - 95% του κύκλου του αζώτου διενεργείται στο φίλτρο μας και το υπόλοιπο 5-10% στο βυθό κυρίως και στις λοιπές επιφάνεις, ανάλογα με την ηλικία του ενυδρείου. Οι υπόλοιπες βιοχημικές διεργασίες καθώς και τα λοιπά μικρο-οικοσυστήματα (βυθός, πέτρες, κλπ) ωριμάζουν σταδιακά και με μικρότερο ρυθμό (κύκλος φωσφόρου, κύκλος θείου, κλπ) σε βάθος κάποιων μηνών.
Τα δε τα nitrosomonas, nitrobacter και nitrospira (ιδίως τα δύο πρώτα) είναι ΚΟΙΝΟΤΑΤΑ βακτήρια, βρίσκονται παντού, και αποτελούν και μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας σε διάφορα μέρη στο σώμα μας.
Η θερμοκρασια ειναι βασικος παραγοντας για σωστη παρατηρηση.
Επισης αυτη μαζι με το πεχα ειναι που καθοριζει την τοξικοτητα της αμμωνιας.
...........................
Απο τη στιγμη ομως που ειχες ακομα απο τις 11/6 εως τις 13/8 ολικη αμμωνια ΝΗ3/ΝΗ4: 0.5ppm, κατi δεν πηγαινε καλα με τη βιολογια σου.
Και φυσικα δεν ειχε στρωσει το ενυδρειο.
Σημερα ποση ΝΗ3/ΝΗ4 μετρας?
( την μέτρηση αμμωνίας αγνοήστε την: εγω βλέπω το χρώμα περισσότερο προς το 0,5 ακόμη και σε νερό βρύσης και απιονισμένο, αλλοι το χρώμα το βλέπουν σαν 0:confused:)
Ακόμη 0,5 μετραω- θέμα αχρωματοψίας μαλλον.
οσον αφορά την θερμοκρασία και το pH, όπως λες και συ, είναι θέμα τοξικότητας της αμμωνίας και όχι θέμα συγκέντρωσης της αμμωνίας.
Ακόμη 0,5 μετραω- θέμα αχρωματοψίας μαλλον
Αχρωματοψία μπορούν να πάθουν μονο οι άντρες (εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις)!! Ο ασθενής μπερδεύει το κόκκινο με το πράσινο ή με το καφέ καθώς επίσης και το μπλε με το μοβ. :D:rolleyes::D
Ωπα κ οφθαλμιατρος ο Γιωργος.:D:D
Σιγα σιγα μας βγαζεις τα ταλεντα σου......:)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.