Επιστροφή στο Forum : Πρόβλημα με λάμπα
Καλησπέρα από χθες το απόγευμα η λάμπα του ενυδρείου μου έχει αρχίσει να αναβοσβήνει ατάκτως. Το ενυδρείο μου είναι μόλις 30 λίτρα και η λάμπα είναι φθορίου 8W. Σήμερα αναγκάστηκα να την σβήσω τελείως για να μην τα παίξουν τελείως το ψάρια. Ξέρει κάποιος να μου πει αν πρέπει να αλλάξω απλά τη λάμπα ή μπορεί να φταίει ο μηχανισμός. Ρωτάω γιατί η λάμπα ανάβει και μετά σβήνει οπότε δεν φαίνετε να είναι καμένη. Και το κακό είναι ότι μέχρι το Σάββατο δεν μπορώ να ψάξω για να βρω να την αλλάξω. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να ψάξω σε μαγαζιά με ηλεκτρικά και όχι σε ενυδρειάδικα. Αν έχει τύχει σε κάποιον ας με βοηθήσει.
αλλαξε ενα σταρτερ για αρχη
Και σε ενυδρειαδικα μπορεις να ψαξεις και σε μαγαζι με ηλεκτρικα.Ειναι φθοριου?Ξερεις εαν εχει στεγανα ακρωφησια?Δοκιμασε να παρεις μια λαμπα ετσι κι αλλιως χαμενη δεν θα παει.Προσεξε λιγο τις επαφες.Εαν κανει και η καινουρια τα ιδια τοτε ψαξε εαν φταιει καποια ασφαλεια ή starter ή τα ακρωφησια και η επαφη που κανει η λαμπα πανω σε αυτα.
Αφού λες ότι ανάβει και μετά σβήνει, δεν πιστεύω να φταίει το starter γιατί ο ρόλος που παίζει αυτό είναι να ξεκινάει την λάμπα. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Καλό είναι να έχεις άλλο ένα starter καλού κακού.
Κοίταξες να δεις στα άκρα της λάμπας αν υπάρχουν μαυρισμένα σημεία;
Όταν λες ότι αναβοσβήνει, με τι ρυθμό το κάνει;
Κοίταξε και τις ενώσεις στα ακροφύσια (στεγανά ή μη) της όπως προτείνει και ο kroud.
Γιωργο επειδη αυτος ειναι ο ρολος του αν εχει μετακινηθει για καποιον λογο εστω και λιγο το starter δημιουργει το προβλημα
.Βγαλτο και ξανακουμπωσετο.Καν'το κανα δυο φορες.Αλλιως παρε αλλο οπως λεει και ο pokou.Το επαθα και εγω.
Αν παρεις αλλη λαμπα περισσοτερα watt προσεξε και το starter να σηκωνει τα αναλογα αν αυτος ειναι ο τροπος συνδεσης.
[quote="Giorgos"]Όταν λες ότι αναβοσβήνει, με τι ρυθμό το κάνει;
quote]
samba???? :P
σταρτερ !! οταν τα παιζει ετσι κανει...
αμα η λαμπα εχει μαυρισει στις ακρες..στειλτην !!
αλλαξε ενα σταρτερ για αρχη
εγω αυτο λεω για αρχη. 8)
Παιδιά συγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά δεν μπόρεσα πιο πριν.
Η λάμπα είναι φθορίου και έχει στεγανά ακρωφήσια.
Όταν την ανάβω μένει αναμμένη για περίπου ένα λεπτό μετά ανάβει και σβήνει συνέχεια ανά δύο-τρία δευτερόλεπτα.
Το starter το έβγαλα και το ξαναέβαλα και κάνει πάλι τα ίδια.
Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σας και θα ξεκινήσω αλλάζοντας starter που αν δεν κάνω λάθος είναι και πολύ φθηνότερο.
Αλήθεια `` salcon`` μπορώ να αγοράσω μεγαλύτερη λάμπα. Αυτό με ενδιαφέρει. Πως θα καταλάβω αν μπορώ να βάλω μεγαλύτερη και πόσο; Και αν το starter τη σηκώνει;
Πρωτα ξεκινα απο τον μετασχηματιστη αν υπαρχει.Οσα watt max γραφει αυτος μεχρι τοσα μπορεις να βαλεις(starter λαμπα) Πανω στο starter (οχι παντα) αναγραφονται τα στοιχεια του.Οταν π.χ γραφει 18w βαζεις λαμπα μεχρι 18w.Δεν μπορει να σου αναψει μεγαλυτερη.Οταν πας στο μαγαζι ζητησε το αναλογο starter σε watt με την λαμπα και θα σου πουν.
annivas2000
27-12-02, 01:04
Συνηθως τα starters που κυκλοφορουν (και που σου δινουν) ειναι της ταξης των 80w οποτε σε υπερκαλυπτουν (για μια λαμπα).....
Συνηθως τα starters που κυκλοφορουν (και που σου δινουν) ειναι της ταξης των 80w οποτε σε υπερκαλυπτουν (για μια λαμπα).....
Εχει παρουσιαστει προβλημα οταν το STARTER ειναι απο 2 εως 80 watt, και η λαμπα ειναι 20W , και σε καποιο αλλο μελος του board
γιαυτο καλυτερα ειναι σεμια λαμπα 20 watt να μην βαζουμε τετοιο σταρτερ καλυτερα να μπαινει ενα 2-20w starter.
Έχει δίκιο ο ASCCO1. Τα starters πρέπει να έχουν την ίδια ισχύ με τη λάμπά που θα χρησιμοποιηθεί και όχι πολύ μεγαλύτερη αλλιώς μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα.
* Το ίδιο δεν ισχύει για τους μετασχηματιστές.
Άλλαξα το starter και πάλι κάνει το ίδιο πρόβλημα.
Δοκίμασα όπως μου είπε κάποιος να βγάλω τελείως το starter όταν η λάμπα έχει ανάψει και μένει κανονικά αναμμένη. Υπάρχει περίπτωση παρόλα αυτά να φταίει η λάμπα; Το starter που είχα έγραφε από 4 έως 65 W και αυτό που μου έδωσαν από 4 έως 80 W. Ο μηχανισμός είναι της Arcadia.
Αυτό δείχνει ότι (μάλλον) υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον μηχανισμό και όχι του starter. Ίσως να μην κάνει καλή επαφή κάποιο καλώδιο.
Δηλαδή τώρα ανάβει κανονικά η λάμπα;
Τελικά έφταιγε η λάμπα. Σήμερα αγόρασα καινούρια για να δοκιμάσω μήπως το πρόβλημα ήταν αυτή, αν και οι ενδείξεις δεν έδειχναν κάτι τέτοιο και τώρα δουλεύει κανονικά.
``Giorgos`` η λάμπα δούλευε κανονικά αν έβγαζες το starter ενώ ήταν ήδη αναμένη.
Τώρα πάντως όλα είναι εντάξει, ευτυχώς χωρίς να φταίει κάτι στο μηχανίσμο.
Αιντε καντε ολοι στγν μπαντα να λισω το προβλιμα καθοτιν ηλεκτρολογος :wink: . Το προτο πραγμα που αλαζουμε σε μια τετια περιπτοση οπος πολυ σοστα σκευτικαν οι περισοτεροι ειναι το σταρτερ, το οποιο ειναι και πολυ φθινο. Και μετα αλαζουμε την λαμπα, καλο ειναι οποτε αλαζουμε λαμπες να αλαζουμε και τα σταρτερς. :wink:
batza καλησπέρα.
Αφού είσαι ηλεκτρολόγος είναι ευκαιρία να μου λύσεις κάποιες απορίες.
1.Πόσο ασφαλής θα ήταν η εξής πατέντα:
Αντί να χρησιμοποιήσουμε στεγανά ακρωφήσια να κολλήσουμε τα καλώδια στους πόλους μιας λάμπας φθορίου με κόλληση και να καλύψουμε τελείως τα άκρα της λάμπας με σιλικόνη.
Πιστεύεις ότι μπορεί να έχουμε κάποιο κίνδυνο λόγο στεγανότητας;
2.Μπορούμε να συνδέσουμε μια δεύτερη λάμπα φθορίου πάνω στον
ίδιο μηχανισμό (starter, μετασχηματιστή).
Για παράδειγμα εγώ έχω ένα μικρό ενυδρείο με ένα μηχανισμό της Arcadia
με λάμπα μόλις 8W. Θα μπορούσα με τον τρόπο που λέω πιο πάνω να συνδέσω άλλη μια λάμπα 8W;
τα ίδια μου έκανε και εμένα μια λάμπα αλλά όταν έσφιξα τα starter, το πρόβλημα λύθηκε ...
δες ποσα watts ειναι ο μετασχηματιστης,αμα ειναι πανω απο
16 = 2 χ 8,τοτε μπορεις να βαλεις αλλη μια ιδια λαμπα.
ομως με αλλο σταρτερ οχι το ιδιο,
οσο για τη σιλικονη στα ακροφυσια δε πρεπει να υπαρχει προβλημα μια και δεν εχει πολλη ζεστη με το κινδυνο να λιωσει η σιλικονη.
Εγω τι να πω, τα ειπε ολα ο γαυρος. :D
Α!!!!! Γα να μην μπερδεβεσε με κολισεις γιατι νομιζω οτι δεν πιανει κολιση στα ακρα της λαμπας, μπορεις να βαλεις κλεμενς και μετα επικαλιψετα με σιλικονη, ψιχρη και αντιμουχλικη :wink:
Εγώ αγόρια βάζω 2 κουτιά από φιλμ, τα γεμίζω σιλικόνη και τα βάζω στις 2 άκρες της λάμπας όπου έχω βάλει πριν κλέμενς. Δουλεύει μια χαρά... :D
Εγώ αγόρια βάζω 2 κουτιά από φιλμ, τα γεμίζω σιλικόνη και τα βάζω στις 2 άκρες της λάμπας όπου έχω βάλει πριν κλέμενς. Δουλεύει μια χαρά... :D
Αυτό είναι το καλύτερο. Επίσης το ίδιο καλά δουλεύει και κουτάκια από τις καραμέλες M&M's! Εγώ αυτά χρησιμοποιώ.
Τι θελω και βλεπω Μαγκαιβερ :)
Απο δω και στο εξης μοοονοοο...............GAB 8) 8) 8)
THE END
με κοληση?????? οχι μην το κανεις, μην τοκανεις!!!!!
καλυτερα κλεμενς και μετα αυτο που λεει ο giorgos με την σιλικονη
Αυτό που κάνω εγώ είναι το εξής. Χρησιμοποιώ και τις κλέμενς για να κλείσει το κύκλωμα (παροχή-μετασχηματιστή-starter-λάμπα), μετά με τα κουτάκια (είτε από φιλμ είτε από M&M's) καλύπτω τα άκρα τις λάμπας και τέλος γίνεται η στεγανοποίηση με σιλικόνη.
Όχι κόληση!
Τελικά δεν ήταν και τόσο πρωτότυπο αυτό που σκέφτηκα.
Αλλά για να το έχετε κάνει όλοι σημαίνει ότι είναι λειτουργικό.
Και ότι η σκέψη μου βάδισε πάνω σε σωστό δρόμο. Για τόσο νέος
στο σπορ καλά τα πήγα.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.