Επιστροφή στο Forum : Αποριες-Αρχαριος
Δεν ξερω πως να ξεκινησω γιατι εχω να πω πολλα.
Ας κανω μια περιληψη των αποριων μου.
Καταρχην καλησπερα και συγχαρητηρια για το υπεροχο,κατατοπιστικοτατο και χρησιμο φορουμ.Εχοντας ασχοληθει παλαιοτερα μ ενα ενυδρειο 54 λιτρων(πριν 6-7 χρονια) αποφασισα να επιστρεψω και να σας γραψω εχοντας διαβασει τους τελευταιους τρεις μηνες σχεδον ολο το φορουμ οσο αφορα το στρωσιμο,την ψαροσυνθεση,τα ευκολα και δυσκολα φυτα κλπ κλπ.Με το προηγουμενο ενυδρειο ειχα πληρη απογοητευση καθοτι δεν ηξερα τιποτα και τωρα εχω καταλαβει οτι το petshop που ψωνιζα απλα με κοροιδευε.
Αυτες τις μερες θα κανω αγορα ενυδρειου 100 λιτρων περιπου με φωτισμο δυο λαμπες Τ8 οπως μου ειπε ο υπαλληλος και εναν θερμοστατη.
Πριν αρχισω τις δικες μου αποριες να σας πω το εξης.Μ ενδιαφερει το ενυδρειο μου να ειναι πυκνοφυτεμενο,κοινωνικο μα πανω απ ολα YΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ.Πρωτα μ ενδιαφερουν αυτα και σε τελευταιο σταδιο αν θα ειναι ομορφα τα ψαρια μου.
Για να πω και τι μου αρεσει παντως θα προτιμουσα ενα συνυασμο απο αρλεκινους και γατοψαρα,μιας και οι συνθηκες του νερου ειναι πανω κατω ιδιες.Γενικοτερα τα κοπαδοψαρα με εχουν τραβηξει πιο πολυ.Εχω διαβασει βεβαια οτι δεν ενδεικνειται τοσο για αρχαριους αφου απαιτουν χαμηλο PH καθως και συσκευη αντιστροφης οσμωσης(ειναι λιγο ακριβη που ρωτησα(100ευρω?)).Αν ξεκινησω με guppys(αφου ειναι για αρχαριους) με τι αλλο θα μπορουσα να τα συνδυασω..
Επισης εχω αποφασισει να αγορασω εξωτερικα φιλτρο και εδω θελω τη βοηθεια σας να μου προτεινετε καποια.
Οσο αφορα τα φυτα,επειδη ειδα μια λιστα με ευκολα θα χρειαστω και υποστρωμα?Θα χρειαστω και CO2?o φωτισμος ποσο σημασια εχει.?Σ αυτα εχω μπλεχτει λιγο.Νομιζω τα φυτα μπορω να τα βαλω απο την πρωτη μερα σωστα..?
Τελος εδω παραγγειλει απο ebay τα υγρα τεστ της ΑPI και θα ξεκινησω το στρωσιμο με αμμωνια.
Ευχαριστω εκ των προτερων για τη βοηθεια σας και σορρυ αν φανηκα κουραστικος.\
Κωστας....
manthos333
27-10-10, 08:57
γιατι δεν βαζεις μπολι ?? να ταιζεις καμια ευδομαδα ?
ποιο ευκολο ειναι
Μπορείς να συνδυάσεις Guppy με Platy, άντε και Molly.
Ευχαριστω για τις απαντησεις..
Οσο αφορα τις υπολοιπες αποριες μπορει καποιος να βοηθησει..?(φιλτρα κλπ)
Αυτες τις μερες θα κανω αγορα ενυδρειου 100 λιτρων περιπου με φωτισμο δυο λαμπες Τ8 οπως μου ειπε ο υπαλληλος και εναν θερμοστατη.αντε με τοκαλο να το παρεις!!
Πριν αρχισω τις δικες μου αποριες να σας πω το εξης.Μ ενδιαφερει το ενυδρειο μου να ειναι πυκνοφυτεμενο,κοινωνικο μα πανω απ ολα YΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ.Πρωτα μ ενδιαφερουν αυτα και σε τελευταιο σταδιο αν θα ειναι ομορφα τα ψαρια μου.
Για να πω και τι μου αρεσει παντως θα προτιμουσα ενα συνυασμο απο αρλεκινους και γατοψαρα,κορυντορας εννοεις?? μιας και οι συνθηκες του νερου ειναι πανω κατω ιδιες.Γενικοτερα τα κοπαδοψαρα με εχουν τραβηξει πιο πολυ.Εχω διαβασει βεβαια οτι δεν ενδεικνειται τοσο για αρχαριους αφου απαιτουν χαμηλο PH καθως και συσκευη αντιστροφης οσμωσης(ειναι λιγο ακριβη που ρωτησα(100ευρω?)).μπορεις να βρεις compact ΑΟ με καμια 60 ευρω....ή και πιο φθηνη μεταχειρισμενη μεσα απο αγγελια...προσφατα πηρα ΑΟ 5 σταδιων 50 ευρω ελαχιστα δουλεμενη απο συγχομπιστα...Αν ξεκινησω με guppys(αφου ειναι για αρχαριους) με τι αλλο θα μπορουσα να τα συνδυασω..μου αρεσει ο συνδυασμος με πλατυ γιατι και μικρα ειναι σε σχεση με τα αλλα ζωοτοκα και φιλησυχα..
Επισης εχω αποφασισει να αγορασω εξωτερικα φιλτρο και εδω θελω τη βοηθεια σας να μου προτεινετε καποια. eheim και fluval εχω δουλεψει πολυ ικανοποιημενος...και για τα τετρα λενε καλα λογια εδω...
Οσο αφορα τα φυτα,επειδη ειδα μια λιστα με ευκολα θα χρειαστω και υποστρωμα?Θα χρειαστω και CO2?o φωτισμος ποσο σημασια εχει.?Σ αυτα εχω μπλεχτει λιγο.Νομιζω τα φυτα μπορω να τα βαλω απο την πρωτη μερα σωστα..?
οχι απαραιτητα διοξειδιο και υποστρωμα για ευκολα φυτα...ποσα βατ ειναι οι λαμπες του ενυδρειου?
Τελος εδω παραγγειλει απο ebay τα υγρα τεστ της ΑPI και θα ξεκινησω το στρωσιμο με αμμωνια.
Ευχαριστω εκ των προτερων για τη βοηθεια σας και σορρυ αν φανηκα κουραστικος.\
Κωστας....
καλη συνεχεια!!!
pano σ ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σου.
Λοιπον,οταν ειπα γατοψαρα ναι εννοουσα τα κοριντορας μιας και διαβασα οτι πανω κατω χρειαζονται τις ιδιες συνθηκες νερου με τους αρλεκινους.Βεβαια καπου αλλου ειδα οτι πρεπει ηδη το ενυδρειο να τρεχει τρεις μηνες για να τους φιλοξενησει οποτε αν ειναι ετσι,το παμε για αργοτερα..Μιας και η τιμη ειναι χαμηλη οπως λες και οντως ειδα υπαρχουν συσκευες ΑΟ με 60 ευρω μαλλον θα παω γι αυτα τα ψαρακια.Στο μονο που δισταζω ειναι οτι δεν ειναι γι αρχαριους βεβαια υποθετω αν υπαρχουν οι καταλληλες συνθηκες δεν θα εχω προβλημα.Μιας και θα ξεκινησω το στρωσιμο με αμμωνια μπορς να αποφασισω και αργοτερα την ψαροσυνθεση?Εννοω αφου στρωσει το φιλτρο
Οσο αφορα το φιλτρο εχεις/εχετε καποια συγκεκριμενοα να μου προτεινετε
παραδειγμα βρηκα το eheim2213,prime10,eheim ecco,tetratec600
απ οτι βλεπω οι τιμες ειναι στα 80-100 ευρω.
Τελος για να μη κουραζω αλλο τι χαλικι μου προτεινετε..καπου ειδα για seachem flourite.
Oσο για το φωτισμο δυστυχως δεν ρωτησα αλλα θα το μαθω αν οχι παρασκευη σαββατο που θα παω για την παραγγελια..
Ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια παιδια
Οι ερωτησεις πολλες γιατι η εμπειρια μου λεει οτι τα petshop και γνωσεις δεν εχουν αλλα σε ξεβρακωνουν.
pano σ ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σου.
Λοιπον,οταν ειπα γατοψαρα ναι εννοουσα τα κοριντορας μιας και διαβασα οτι πανω κατω χρειαζονται τις ιδιες συνθηκες νερου με τους αρλεκινους.Βεβαια καπου αλλου ειδα οτι πρεπει ηδη το ενυδρειο να τρεχει τρεις μηνες για να τους φιλοξενησει οποτε αν ειναι ετσι,το παμε για αργοτερα..καλο ειναι να ειναι στρωμενος ο βυθος....μπορεις ομως να μπολιασεις και το βυθο για γρηγοροτερα....παντως δεν ειναι ιδιαιτερο θεμα να ξεκινησεις με τα αλλα και σε κανα 2-3 μηνες να βαλεις και τα κορυ.Μιας και η τιμη ειναι χαμηλη οπως λες και οντως ειδα υπαρχουν συσκευες ΑΟ με 60 ευρω μαλλον θα παω γι αυτα τα ψαρακια.Στο μονο που δισταζω ειναι οτι δεν ειναι γι αρχαριους βεβαια υποθετω αν υπαρχουν οι καταλληλες συνθηκες δεν θα εχω προβλημα.ακριβως ετσι...;) Μιας και θα ξεκινησω το στρωσιμο με αμμωνια μπορς να αποφασισω και αργοτερα την ψαροσυνθεση? φυσικα...Εννοω αφου στρωσει το φιλτρο
Οσο αφορα το φιλτρο εχεις/εχετε καποια συγκεκριμενοα να μου προτεινετε
παραδειγμα βρηκα το eheim2213,prime10,eheim ecco,tetratec600
απ οτι βλεπω οι τιμες ειναι στα 80-100 ευρω.ειχα το 2213 στο καρφουρισιο 120 λιτρα...μια χαρα. για τα αλλα οσοι τα χρησιμοποιησαν ;)
Τελος για να μη κουραζω αλλο τι χαλικι μου προτεινετε..καπου ειδα για seachem flourite.
Oσο για το φωτισμο δυστυχως δεν ρωτησα αλλα θα το μαθω αν οχι παρασκευη σαββατο που θα παω για την παραγγελια..
Ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια παιδια
Οι ερωτησεις πολλες γιατι η εμπειρια μου λεει οτι τα petshop και γνωσεις δεν εχουν αλλα σε ξεβρακωνουν.
οσο πιο πολλα ρωτας τοσο πιο σωστα θα πορευθεις...;)
Tο hydor prime 10 δεν ειναι τοσο αξιοπιστο και ποιοτικα καλο με το αντιστοιχο 2211 που εχω.
Καμια φορα δεν ξεκιναει μονο του μετα απο διακοπη κλπ
Επισης καιει τα διπλα βατ απο το 2211 ενω εχει τα ιδια χαρακτηριστικα 1 λιτρο υλικα και 300 λ/ω.
Εγω θα προτεινα αν υπαρχει η οικονομικη δυνατοτητα να πας σε ενα juwel 120 λιτρα ενυδρειο και αν θελεις να βαλεις και λιγο πιο δυσκολα φυτα να εχει Τ5 λαμπες (πχ Rio 125).
(Τα εχει ο waterinn με 50 δωροεπιταγη που μπορεις να παρεις το επιπλο δωρεαν με αυτα).
Εχει καλο εσωτερικο φιλτρο που αν δεν θες να το αφαιρεσεις μπορεις με ενα 2213 ή ecco pro 200 (http://www.eheim.de/eheim/inhalte/index.jsp?key=liniendetail_32311_ehen) σαν συμπληρωμα να εχεις σουπερ φιλτρασνη.
Αλλιως με ενα φιλτρο εν λειτουργια, θα προτεινα το 2215 ή 2217 απο τα classic, το 2224 (http://www.eheim.de/eheim/pdf/en/anleitungen/afilter/professionel_2222_2224_2322_2324.pdf) απο τα professionel, το 2026 (http://www.eheim.de/eheim/inhalte/index.jsp?key=liniendetail_27548_ehen) απο τα proII.
Στη ερευνα αγορα να ξερεις οτι τα clasicc εχουν πολλες εκδοσεις, απο σκετα μονο με σωληνες, μεχρι φουλ με υλικα substrat και διπλα βανακια.
Το ιδιο και η σειρα professionel που δεν χρειαζεται ομως βανακια, εχει ενσωματωμενα.
Tα proII ειναι κομπλε με πολυ καλα υλικα απο τη μανα τους.
παιδια ειναι κουραστικο να σας ευχαριστω συνεχεια για τις απαντησεις αλλα βοηθατε πολυ.
Λοιπον,απο φιλτρο αποφασισα να αγορασω το EHEIM 2213 το οποιο γραφει οτι δινεται με βρυσακια στα 80 ευρω(waterinn).
Οσο για το juwel Που αναφερεις delta66 πηγα και το ειδα στο waterinn(απο κει θα κανω την αγορα) αλλα δεν με συμφερει οικονομικα καθως με τη βαση ερχεται στα 230 ενω το αλλο στα 130.Εκτος αυτου στο σημειο που θα μπει το ενυδρειο το υψος ερχεται οριακα.Οσο για το φωτισμο αφου θα βαλω φυτα με χαμηλες απαιτησεις νομιζω δεν μ ενδιαφερει τοσο,εκτος αν κανω λαθος.Φυτα που βρηκα απο λιστα ειναι τα:Sagittaria platyphylla και S. subulata,Vallisneria americana, asiatica και spiralis,Aponogeton crispus,Αnubias,java moss.
Παιδια απο χαλικι τι μου προτεινετε.βλεπω πολλες αποψεις,απο ηφαιστειογενης λαβα,χαλαζιακο χαλικι,αμμος κλπ.αλλοι αναφερουν για συνδυασμο αυτων και απ οτι εχω διαβασει ειναι σημαντικο για την αναπτυξη των φυτων.
Νομιζω μεχρι την αλλη βδομαδα θα γινουν οι αγορες.
παιδια ειναι κουραστικο να σας ευχαριστω συνεχεια για τις απαντησεις αλλα βοηθατε πολυ.
Λοιπον,απο φιλτρο αποφασισα να αγορασω το EHEIM 2213 το οποιο γραφει οτι δινεται με βρυσακια στα 80 ευρω(waterinn). Μια χαρα φιλτρο για τα λιτρα σου.
Οσο για το juwel Που αναφερεις delta66 πηγα και το ειδα στο waterinn(απο κει θα κανω την αγορα) αλλα δεν με συμφερει οικονομικα καθως με τη βαση ερχεται στα 230 ενω το αλλο στα 130.Εκτος αυτου στο σημειο που θα μπει το ενυδρειο το υψος ερχεται οριακα.Οσο για το φωτισμο αφου θα βαλω φυτα με χαμηλες απαιτησεις νομιζω δεν μ ενδιαφερει τοσο,εκτος αν κανω λαθος.Φυτα που βρηκα απο λιστα ειναι τα:Sagittaria platyphylla και S. subulata,Vallisneria americana, asiatica και spiralis,Aponogeton crispus,Αnubias,java moss. Τα φυτα με μπλε χρωμα ειναι ολα μεγαλα σε υψος και κανουν για το πισω μερος του ενυδρειου,διαλεξε μερικα χαμηλα για το μεσο και για μπροστα ωστε να εχεις μια ισσοροπια οπως μικροσοριουμ,χαμηλες κρυπτοκορυνες,μικρες ανουμπιες κ.α.
Παιδια απο χαλικι τι μου προτεινετε.βλεπω πολλες αποψεις,απο ηφαιστειογενης λαβα,χαλαζιακο χαλικι,αμμος κλπ.αλλοι αναφερουν για συνδυασμο αυτων και απ οτι εχω διαβασει ειναι σημαντικο για την αναπτυξη των φυτων. Μιας και θελεις να βαλεις αργοτερα κορυντορας και θελεις και πυκνοφυτεμενο ενυδρειο με ευκολα ομως φυτα,βαλε λεπτοκοκο χαλαζιακο χαλικι,να κοιταξεις να μην ειναι αιχμηρο αλλα στρογγυλεμενο για τα κορυ,για τα φυτα θα βαζεις απλα ταμπλετα λιπανσης στις ριζες.
Νομιζω μεχρι την αλλη βδομαδα θα γινουν οι αγορες.
Οτι αλλο θες εδω ειμαστε.
Αφου αποφασισες για το 2213, να σου πω παλι οτι αυτο δινεται χωρις βιολογικα υλικα, εκτος κι αν κανονισες στα 80Ε με βιολογικο που μου φαινεται δυσκολο.
Αν αγορασεις συσκευασια καλο υλικο οπως Substrat ή Siporax συν σφουγγαρια πανω κατω ή τα μαμισιο σετ βιολογικων υλικων της eheim μπορει να σου βγει ακριβο.
Ιδιως αν επιλεξεις (σοφα για μενα) να παρεις τα διπλα βανακια για να μη εχεις χυμενα νερα οταν το συντηρεις, θα παει ακομα πιο ψηλα.
Εγω παντως θα αγοραζα αυτην την εκδοση ως την πιο οικονομικη και λειτουργικη επιλογη:
Φιλτρο 2213 με διπλα βανακια http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1949
Πανω και κατω απο ενα σφουγγαρι http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1384
Και αναμεσα 3 περιπου λιτρα siporax χυμα http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1847
92.72 με τα μεταφορικα κανενα 100αρικο
παιδια ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις..
οταν λεμε λεπτοκοκο χαλικι μιλαμε για 2-3mm η ακομα πιο μικρο..?
delta νομιζω ειναι πολυ καλες οι τιμες που μ εστειλες και μαλλον θα τα προμηθευτω.Εκτος απο το σφουγγαρι και το μακαρονι δεν χρειεζεται και τιποτ αλλο.δια βαζω για φιλτρα με υαλοβαμβακα,ανθρακας κλπ.
Και τελος τα φυτα να τα αγορασω απο την αρχη η να τα παρω οταν στρωσει το φιλτρο...?
- Προτεινω φυσικο χρωμα αμμοχαλικο 0.5 - 1 mm (χιλιοστο) που κανει και για φυτεμενο και για cory αν θελησεις τσην πορεια.
- Ανθρακας (http://www.aquaristic.net/eheim-ehfikarbon.html?lang=1) (κοκκοι ανθρακα σε καλτσα (http://www.dohse-aquaristik.com/EN/product/10656) ενυδρειακη ή γυναικειο καλτσον, καλα ξεπλυμενος) μπορει να μπει σε ενυδρειο γλυκου νερου και ιδιως φυτεμενο μονο για μερικες μερες στην αρχη να τραβηξει τυχων καταλοιπα. Μετα τον πετας.
Χρησιμος στη συνεχεια μονο μετα απο θεραπεια με φαρμακα να τα τραβηξει και παντα πεταμα μετα.
- Μπορει να μπει συνθετικο βαμβακι ("υαλοβαμβακας") πανω πανω στη θεση του σφουγγαριου αλλα γινεται και με μπλε σφουγγαρι η δουλεια μας. Ισως και καλυτερα, αφου δεν βουλωνει τοσο ευκολα οσο το πυκνο υλικο του "υαλοβαμβακα". Για "υαλοβαμβακα" μπορεις να χρησιμοποησεις το ασπρο σφουγγαρι της eheim για το συγκεκριμενο φιλτρο ή χυμα sera filrterwool (http://www.sera.de/index.php?id=479&L=14)
Φυσικα μπορεις να δεις και το μαμισιο σετ υλικων (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1953). Η καλυτερη ΙΜΟ επιλογη.
ΥΓ το 2213 ειναι το μονο φιλτρο της classic σειρας με καλαθακι για τα υλικα.
Προτεινω να μη το χρησιμοποιησιες για να εξοικονομησεις χωρο μεσα στον καδο για υλικα.
Ο διαχωρισμος των υλικων ετσι κι αλλιως γινεται απο τα σφουγγαρια και δεν θα εχεις προβλημα ανακατεματος στη συντηρηση.
καλημερα,καλημερα..
Επειδη ισως καποια στιγμη χρειαστει να βαλω και πιο δυσκολα φυτα και επειδη ως γνωστον το υποστρωμα αλλαζεται δυσκολα ενας συνδυασμος 2cm seachem flurit και 4cm χαλαζιακο χαλικι 0,5-1,0mm ειναι σωστο.?αν οχι τι προτεινετε..?
thanks προκαταβολικα
Μια χαρά θα είναι, αρκεί να πετύχεις την απόχρωση, αφού αργά ή γρήγορα θα σου ανακατευτούν.
εννοεις οτι μπορει οταν ανακατευτουν να ειναι ασχημο αισθητικα?γενικα το seachem flurite ενδυκνειται για υποστρωμα για δυσκολα φυτα..?
Ναι, αυτό εννοώ. Είναι από τα καλύτερα αν το βάλεις μόνο του και αρκετά καλό αν το αναμίξεις με απλό χαλίκι.
Και από τα λίγα που μπαίνει και μόνο του και δεν είναι απαραίτητο να μπει από επάνω του μια στρώση χαλικιού.
δεν το βαζω εξ ολοκληρου μονο και μονο επειδη σκεφτομαι οτι καποια στιγμη θα μπουν cory και υπαρχει κινδυνος να τραυματιστουν.
Κατι τελευταιο πριν παω για τις αγορες.
Τα φυτα απο την αρχη η στην τελευταια αλλαγη νερου που θα μπουν τα ψαρια.?
Ευχαριστω ολους για τη βοηθεια
Τα φυτά μπορείς να τα βάλεις κι από την αρχή, όπως σε βολεύει εσένα.
συμφωνω σε ολα οσα σου λεει ο κωστας...
απλα το χαλικι μου το εκανα σχεδον 50%φλουριτ 50% μαυρη χαλαζιακη και τα ανακατεψα δειχνει κατα την βαζ δικη μου αισθητικη πιο ομορφο
εχω κολλησει στην αγορα του ενυδρειου.τα 80cm μηκος ερχεται οριακα στο χωρο που εχω και το φοβαμαι μηπως δεν χωρεσει.δεν βρισκω πουθενα μηκος 70-75.το αμεσως επομενο ειναι στα 60cm.τα λιτρα που θελω ειναι περιπου 100
στο water inn βλεπω εχει ενα ενυδρειο με διαστασεις 62-39-50 αλλα μοιαζει με κυβο και δεν μου πολυαρεσει.
τι προτεινετε?
Αν ο χωρος σου εναι 80+κατι εκατοστα τοτε εισαι οκ,αν οχι προφανως και δεν χωραει.Τον κυβο δεν θα στον προτεινα θα σε περιορισει και στα ψαρια που θα βαλεις και στο aquascape αν το ενυδρειο παει για φυτεμενο...
το αστειο ειναι οτι ειναι 80 ακριβως.αντε ενα δυο χιλιοστα παραπανω.τεσπα μην σας απασχολω με βλακειες.θα δω τι θα κανω
εν τελει επειδη δεν εφτανε ο χωρος προμηθευτηκα ενα ενυδρειο 62*39*50.5
δηλαδη περιπου τα 120λιτρα κανοντας τη διαιρεση.καταλαβαινετε οτι η χαρα ειναι μεγαλη αλλα ακομα μεγαλυτερη η ανυπομονησια να ξεκινησω.
θελω να ρωτησω.βλεπω εχει δυο λαμπες τ8 απο 15w η καθε μια.
1)χρειαζεται να βαλω κατι καλυτερο
2)θα πρεπει να αναβουν και οι δυο λαμπες
3)ποσες ωρες την ημερα πρεπει να ειναι αναμμενες
ρωταω προκαταβολικα,ακομα ουτε νερο δεν εχω βαλει
ευχαριστω
Άντε καλογέμιστο.:) Το φως είναι ΟΚ για πολύ εύκολα φυτά (ανούμπιες, βαλισνέριες, κρυπτοκορίνες, java fern), αλλά λίγο για μέσης και υψηλής δυσκολίας.
Στα 100 καθαρά λίτρα, θέλεις τουλάχιστον άλλη μία 15άρα λάμπα κι ακόμη καλύτερα άλλες 2 για να μπορείς να βάζεις σχεδόν όποιο φυτό σου αρέσει.
Καλό θα ήταν δηλαδή να φτάσεις σε φωτισμό τουλάχιστον 0,50 watt/λίτρο. Φυσικά θα πρέπει να ανάβουν και οι 2 λάμπες, για 8-10 ώρες την ημέρα.
οκ,δηλαδη να υποθεσω οτι για να αυξησω το φως θα πρεπει να κανω μια κατασκευη μονος μου.?η μπορω να βαλω αλλου ειδους λαμπες..?
επισης το φως της λαμπας ειναι λευκο..μπορω να το αλλαξω στο μελλον με κατι που μου αρεσει?πχ moonlight η κατι αλλο...?
λεω μεχρι να γινει ο κυκλος του αζωτου να βαλω καποια φυτα και πριν μπουν τα ψαρια να συμπληρωσω ωστε να γινει πολυ φυτεμενο..υπαρχει καποιο προβλημα στο ποτε θα μπουν τα φυτα..?
ευχαριστω και σορυ αν γινομαι κουραστικος
αναλογα ποσο καλες κατασκευες κανεις μπορεις να πας σε DIY ή να αγορασεις καποια ετοιμη λυση για φωτισμο.
Με τις λαμπες μπορεις να κανεις συνδιασμους με grolux, daylight, coolwhite.... με moonlight δεν νομιζω οτι μπορεις να κανεις.
Φυτα μπορεις να βαλεις οποτε θελεις
κουραστικος δεν μπορεις να γινεις εδω μεσαα
επειδη για DIY δεν ειμαι καλος μαλλον θα παω σε καποια ετοιμη λυση αλλα λεω να το κανω αργοτερα μιας και η αγορα εγινε τωρα και δεν υπαρχουν χρηματα.ποσο μπορει να μου κοστισει.?επισης αν βαλω καποια ευκολα φυτα πιστευω δεν θα εχω προβλημα στην αρχη..
επαναφερω το θεμα του φιλτρου.επειδη το ενυδρειο δεν δινοταν με φιλτρο σκεφτομαι να αγορασω τελικα αυτο;
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1950
ειναι καταλληλο για τα λιτρα μου..?εκτος απο τα υλικα φιλτραρισματος χρειαζεται κατι αλλο..επειδη ειδα αρκετα μεγαλη διαφορα τιμης αν δινονται η οχι μαζι με βανακια που αποσκοπουν.?
μμμ νομιζω θα εχω κι αλλες αποριες.αντε να τελειωνουν οι αγορες να ξεκινησω..
c.u
Μια χαρα ειναι και εχει δουλεψει σε πολλα ενυδρεια χωρις προβληματα για χρονια...
Απο την αλλη αμα θελεις με τα μισα χρηματα να εχεις διπλασιες λειτουργιες αλλα με ρισκο στο θεμα χρονου ζωης μπορεις να πας σε κινεζακι
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2174
Οσο για τον φωτισμο εχει καπακι το ενυδρειο ? θα μπορουσε να μπει καποιο εξωτερικο φωτιστικο απο πανω? αλλιως νομιζω οτι ειναι λιγο ακριβες οι ετοιμες λυσεις περιπου 50ε το κιτ χωρις την λαμπα ενω ενα εξωτερικο φωτιστικο μπορεις να βρεις με 70ε 2 λαμπες με τις λαμπες μεσα στην τιμη
ωπ.μιση τιμη δηλαδη και κατι παραπανω.θα συνεχισω τις ερωτησεις
1)αυτο το φιλτρο υπαρχει περιπτωση να μην ειναι αθορυβο.?το θεμα που τιθεται ειναι μονο ο χρονος ζωης?
2)το οτι γραφει οτι γυρναει 1000λιτρα/ωρα μπορει να δημιουργησει προβλημα ή οσο πιο πολυ τοσο καλυτερα?
3)γραφει οτι δεν εχει βανακια το συγκεκριμενο.Δεν ξερω ποια η διαφορα αλλα ο δελτα66 πιο πανω γραφει οτι εχει σημασια.
οσο για το φωτισμο να εχει δικο του καπακι το ενυδρειο.Φανταζομαι για να βαλω εξωτερικο φωτιστικο θα πρεπει να βγει το καπακι..αν αλλαζα τις παρουσες λαμπες με περισσοτερα βατ..?γινεται αυτο..?
σ ευχαριστω πολυ.οπως καταλαβαινεις αν δεν υπηρχε το φορουμ θα ψωνιζαμε οτι να ναι...
3)γραφει οτι δεν εχει βανακια το συγκεκριμενο.Δεν ξερω ποια η διαφορα αλλα ο δελτα66 πιο πανω γραφει οτι εχει σημασια.
Το κινεζικο εχει νομιζω διακοπτη ροης.
Ρωτα καλυτερα για σιγουρα.
37 ευρω για ολα τα τεστ της API ειναι καλη τιμη?
kh
gh
ph
no2
no3
ammonia.
Αν δεν είναι ληγμένα φανταστική!
2)το οτι γραφει οτι γυρναει 1000λιτρα/ωρα μπορει να δημιουργησει προβλημα ή οσο πιο πολυ τοσο καλυτερα?
1000 λιτρα την ώρα είναι μεγάλη ροή για 100 λίτρα ενυδρείο αλλά όχι υπερβολική, ειδικά εάν το κάνεις ζούγκλα. Δεν ξέρω εάν ρυθμίζεται.
Έχει πολύ καλύτερο σύστημα από τα βανάκια της eheim. Σηκώνεις ένα μοχλό και τελείωσες.
οσο για το φωτισμο να εχει δικο του καπακι το ενυδρειο.Φανταζομαι για να βαλω εξωτερικο φωτιστικο θα πρεπει να βγει το καπακι..αν αλλαζα τις παρουσες λαμπες με περισσοτερα βατ..?γινεται αυτο..?
Οι λάμπες βγαίνουν σε συγκεκριμένα watt ανάλογα με το μήκος τους, οπότε δεν μπορείς να αλλάξεις τις λάμπες με άλλες με περισσότερα watt. Aλλά οι περισσότεροι κάνουμε μετατροπές στο καπάκι, προσθέτοντας λάμπες.
Αλλά προτείνω να αρκεστείς στον υπάρχοντα φωτισμό με εύκολα φυτά. (Τα εύκολα φυτά δεν σημαίνει ότι δεν είναι και όμορφα)
σορυ για την επιμονη αλλα θελω να ειμαι σιγουρος.
προχωραω στην αγορα του SUN HW-302 με 1000λτ/ωρα...δεν θα δημουργησει προβλημα γιατι ειναι αρκετα μεγαλη η ροη
αμα δεις οτι ειναι μεγαλη η ροη την βαζεις να βαραει πρωτα ενα τζαμι
μια ερωτηση απλα και μονο απο περιεργεια...δηλαδη το 2213 θα ειναι λιγο για το ενυδρειο μου..?
πηγα να ρωτησω σε πετ σοπ και ο υπαλληλος μου ελεγε τα δικα του.οτι 630λτ/ωρα ειναι παρα πολλα και μπορει να δημιουργησει προβλημα στα ψαρια κλπ...
-------------------------
τελικα πηρα το eheim2215 στα 100 ευρω φουλ με διπλα βρυσακια..βλεπω μεσα στο καδο εχει 6 σφουγγαρια μπλε μια ανθρακικη βατα(ετσι αναγραφεται στις οδηγιες) και μια λευκη βατα φιλτρου.επειδη θα παρω σε λιγο τα υπολοιπα υλικα φιλτρου Πως θα γινει η τοποθετηση..πειτε μου αν ειναι σωστο το παρακατω
απο κατω προς τα πανω:
Ehfimech
μπλε σφουγγαρι
substrat pro
λευκη βατα φιλτρου
ανθρακικη βατα(τις πρωτες 3 μερες)
αν ναι σε τι ποσοτητα πρεπει να μπουν...?
thankssss
σωστη η σειρα...μια μικρη στρωση απο τα υπολοιπα....και περισσοτερο substrat
thank u pano....
κατι τελευταιο..αυριο αγοραζω και το χαλικι/υποστρωμα και τελος ξεκιναμε το στησιμο...
να επαναλαβω αλλη μια φορα την ερωτηση μου...τι υπωστρωμα να βαλω κατω απο το χαλικι?μπορει μελλοντικα να βαλω πιο δυσκολα φυτα γι αυτο και σκεφτομαι να το τοποθετησω.αν ναι το υψος 2cm στο υποστρωμα ειναι οκ...?
και δευτερον σκεφτομαι να αγορασω χαλαζιακο χαλικι 1-3mm..βγαινει και σε μαυρο χρωμα...?
το συνολο του βυθου πρεπει να ειναι 5-6 ποντους..?
ναι βγαινει και σε μαυρο γκρι και εκρου
απο υποστρωμμα μπορεις να βαλεις seachem flourite μαζι με χαλαζιακη μαυρη σε ποσοστο αναλογα με την τσεπη σου οσο πιο πολυ φλουριτε τοσο πιο καλα
ετοιμος απο εξοπλισμο!!και ετοιμος για το ξεκινημα!!!
οι αποριες μου πριν ξεκινησω ειναι οι εξης...να πω παλι ενα μεγαλο ευχαριστω στα μελη που βοηθησαν.
1)πηρα δυο Mopani...θελουν βρασιμο,απλο ξεπλυμα η να τα βαλω ιπως ειναι στο ενυδρειο?
2)αγορα 7kg flourite και 10kg χαλαζιακο απρομαυρο χαλικι 2-3mm.το χαλικι ξερω θα το ξεπλυνω αλλα πειτε μου για το flourite.γιατι απ οτι μου ειπαν αν ξεπλυθει χανει καποιες ουσιες.
3)θερμοκρασια 30 βαθμους μεχρι να στρωσει ειναι σωστη..?
4)και πιο σημαντικο
επειδη δεν βρηκα πουθενα καθαρη αμμωνια αγορασα τροφη.μπορω ετσι να πετυχω το κυκλο του αζωτου..να ριχνω καθημερινα λιγη ποσοτητα..περιμενω την αλλη βδομαδα τα τεστ απο το ebay της Api οποτε δεν θα μπορω να εχω αμεσα τιμες.υπαρχει προβλημα..?μαλλον κυριακη θα στηθει το ενυδρειο...
Ευχαριστωωωω και παλι.
επισης τελικα να το ανακατεψω το flourite Με το χαλαζιακο η να το βαλω σαν υποστρωμα...?
1. Βάλτα σ' εναν κουβά με νερό για 10-15 μέρες κι άλλαζε το νερό καθημερινά για να βγάλουν αρκετή μαυρίλα και να "ποτίσουν" και να μην επιπλέουν.
2. Το χαλίκι ξέπλυνέ το πολλές φορές και πολύ καλά, το flourite ξέπλυνέ το 2-3 νερά για να φύγει η σκόνη, το προτείνει και η seachem.
3. Και με 28 την κάνεις την δουλειά σου, στους 30 πιθανόν να σου χαλάσουν κάποια φυτά, τα οποία μπορείς να βάλεις και πριν στρωθεί.
4. Χωρίς αμμωνία και μόνο με τροφή, θα σου πάρει αιώνες να στρώσει (και αν), γιατί δεν ζητάς μπόλι με μια αγγελία, να πετύχεις στρώσιμο πατ-κιουτ?
Το flourite να το ανακατέψεις με το χαλαζιακό, εκτός κι αν δεν σου αρέσει η απόχρωση που θα προκύψει, άσε που αργά ή γρήγορα θα ανακατευτούν.
Μην ευχαριστείς καθόλου, γι' αυτό είναι το φόρουμ, για να αλληλοβοηθιόμαστε (και οποιαδήποτε ώρα, έτσι? διανυκτερεύουμε κιόλας).;)
1. Βάλτα σ' εναν κουβά με νερό για 10-15 μέρες κι άλλαζε το νερό καθημερινά για να βγάλουν αρκετή μαυρίλα και να "ποτίσουν" και να μην επιπλέουν.
2. Το χαλίκι ξέπλυνέ το πολλές φορές και πολύ καλά, το flourite ξέπλυνέ το 2-3 νερά για να φύγει η σκόνη, το προτείνει και η seachem.
3. Και με 28 την κάνεις την δουλειά σου, στους 30 πιθανόν να σου χαλάσουν κάποια φυτά, τα οποία μπορείς να βάλεις και πριν στρωθεί.
4. Χωρίς αμμωνία και μόνο με τροφή, θα σου πάρει αιώνες να στρώσει (και αν), γιατί δεν ζητάς μπόλι με μια αγγελία, να πετύχεις στρώσιμο πατ-κιουτ?
Το flourite να το ανακατέψεις με το χαλαζιακό, εκτός κι αν δεν σου αρέσει η απόχρωση που θα προκύψει, άσε που αργά ή γρήγορα θα ανακατευτούν.
Μην ευχαριστείς καθόλου, γι' αυτό είναι το φόρουμ, για να αλληλοβοηθιόμαστε (και οποιαδήποτε ώρα, έτσι? διανυκτερεύουμε κιόλας).;)
+1000 εκτος απο το 2 το χαλικι θα θελει καμια 20-30νερα
επειδη τωρα πλενω τα χαλικια το flourite το περασα τρια τεσασερα χερια και ακομα παραμενει καφε-μαυρο αν ριξω νερο στον κουβα.δεν υπαρχει προβλημα?μπορω να το ριξω στο ενυδρειο..?
αποψη μου να το πλενεις καλα
αλλα μελοι το περνανε 2-3 χερακια το βαζουν στο ενυδρειο τοποθετουν μια μαυρη σακουλαπανω απο το υποστρωμμα και γεμιζουν το ενυδρειο με νερο προσεκτικα μετα με τσουκου τσουκου βγαζεις την σακουλα
εγω το πλενω γιατι μετα αμα θελεις να βαλεις βγαλεις φυτα θα σου κανει το ενυδρειο μαυρο + οτι σε καθε σκουπα βυθου θα σου βγαζει πολυ βρωμια
thanks για την αμεση απαντηση..
οκ κι εγω ετσι σκεφτομαι να το κανω αλλα καπου εχω ακουσει οτι χανει χρησιμες ουσιες για τα φυτα
αν δεν κανω λαθος το φλουριτε δεν εχει τετοιο θεμα γιατι εχει την ιδιοτητα να αποροφα απο την στηλη του νερου τα λιπασματα που ριχνεις ειναι δλδ αυτο ανανεουμενο
1)επλυνα καλα το flourite
2)εχω ξενερωσει γιατι νομιζα οτι το ενυδρειο ειναι 110λιτρα μεικτα αλλα τελικα ειναι 80 που σημαινει 70 καθαρα αν δεν κανω λαθος.ειχα λαθος εντυπωση..τεσπα περιοριζονται και πολυ οι επιλογες των ψαριων....
3)επειδη δεν ξερω χαλαστηκα πολυ με το ενυδρειο συνειδητοποιω οτι εδωσα πολλα για τον εξοπλισμο και δεν ξερω και αν κανουν για το ενυδρειο.δηλαδη:
1)Θερμοστατης sera 150w(30 ευρω)
2)eheim 2215 με τα υλικα(130 ευρω)
τεσπα...θα το προχωρησω και βλεπουμε
37 ευρω για ολα τα τεστ της API ειναι καλη τιμη?
kh
gh
ph
no2
no3
ammonia.
30 ευρω απο ebay. APΙ freshwater TEST....το παρηγγειλα χθες. Οταν ερθει βλεπουμε. Πιστευω ειναι καλη τιμη. Ολα τα μπλιμπλικια μου απο ebay τα παιρνω. Εδω μας πιανουν κWλο. Αν ξερεις τι θες και κανεις υπομονη 7-8 μερες ολα τα παιρνεις απο ebay.
Παιδια αν ειναι ευκολο πειτε μου για το παραπανω που εχω γραψει
θερμοστατης 150w σε 80 λιτρα μεικτα ενυδρειο κανει..?
επισης το 2215 δεν ειναι υπερβολικο?
σορυ για το double post
Εγώ θα έβαζα 100άρη ή 75άρη θερμοστάτη, αλλά κι αυτός που λες κάνει.
Εγώ σε 60-70 καθαρά λίτρα, θα έβαζα το 2213 ή εσωτερικό και όχι το 2215.
εννοεις οτι μπορει να εχω προβλημα ως προς την ροη η απλα δεν υπαρχει νοημα...?
Την ροή μπορείς να την κόψεις με πολλά κόλπα, απλά τον μόνο λόγο που βρίσκω για το 2215 είναι αν μεταφερθεί αργότερα σε μεγαλύτερο ενυδρείο.
ε καποια στιγμη θα γινει αυτο..ουτως η αλλως μιας και κοβεται ι δυνατη ροη θα το κρατησω...με ποιο τροπο γινεται..?
Mε spraybar, με άνοιγμα περισσότερων τρυπών στο spraybar, με γύρισμα της εξαγωγής ή του spraybar προς το τζάμι και άλλα, θα βρεις τον τρόπο.
αλλα αφου τα εχεις μην παρεις αλλα
Παιδια αν ειναι ευκολο πειτε μου για το παραπανω που εχω γραψει
θερμοστατης 150w σε 80 λιτρα μεικτα ενυδρειο κανει..?
επισης το 2215 δεν ειναι υπερβολικο?
σορυ για το double post
Αφου ξεκινησες για 110 λιτρα ηταν καλος εξοπλισμος αυτος που επελεξες.
Για 80 λιτρα μικτα ειναι υπερβολικος οχι ομως οτι θα σε χαλασει.
Μονο τη θερμανση να προσεξεις γιατι αν κολλησει ο θερμαντηρας θα το κανει ψαροσουπα. Ομως με διπλασια βατ θερμαντηρα ανα λιτρο, θα εχεις γρηγορη θερμανση σε περιπτωση που κανεις απυεθειας αλλαγη στο ενυδρειο με χαμηλη ροη.
Το φιλτρο αν σου το ενυδρειο κανει πλυντήριο, απλα μειωσε τη ροη λιγο. (απο το βανακι εξοδου μονο)
Μη ξεχνας οτι μπορει να πας σε μεγαλυτερο ενυδρειο.
Δεν θα πανε ετσι κι αλλιως χαμενα. ;)
thanks για τις απαντησεις..φτιαχνω το φιλτρο τωρα και σκαει κι αλλο διλλημα..τα βανακια πως τοποθετουνται..?
αν καταλαβα καλα πρεπει να ξεκιναε ενα μικρο λαστιχακι απο την εισοδο εξοδο του φιλτρου μετα βαζω τα βανακια και στη συνεχεια βαζω τα μεγαλα λαστιχα που μπαινουν στο ενυδρειο...σωστα..?
το ιδιο λαστιχο θα βαλεις και πανω και κατω απο το βανακι αλλιως θα ''πνιξεις'' το φιλτρο
εκτος αν λες μικρα σε μηκος και οχι σε διατομηπου τοτε τα λες σωστα :)
kingrim ναι αυτο εννοουσα..οκ η εγκατασταση ολοκληρωθηκε...βαζω το φιλτρο στο ρευμα αλλα δεν κανει κατι...απλα ακουγεται ενας θορυβος
οκ ακυρο φυσηξα και λειτουργησε...κατι τελευται πανω στο φιλτρο...αν κλεισω τα βανακια πρεπει να εχω βγαλει πρωτα το φιλτρο απο το ρευμα η αν ειναι κλειστα δεν υπαρχει προβλημα....
υ.γ η ροη φαινεται οκ
kingrim ναι αυτο εννοουσα..οκ η εγκατασταση ολοκληρωθηκε...βαζω το φιλτρο στο ρευμα αλλα δεν κανει κατι...απλα ακουγεται ενας θορυβος
οκ ακυρο φυσηξα και λειτουργησε...κατι τελευται πανω στο φιλτρο...αν κλεισω τα βανακια πρεπει να εχω βγαλει πρωτα το φιλτρο απο το ρευμα η αν ειναι κλειστα δεν υπαρχει προβλημα....
υ.γ η ροη φαινεται οκ
Πρώτα και πάντα βγάζε την πρίζα.
ok...φαινεται να λειτουργει κανονικα το φιλτρο..εχω βαλει να χτυπαει στο τζαμι και δεν φαινεται η μεγαλη ροη
κατι αλλο που εχει προκυψει..εχω βαλει τον θερμοστατη στους 28βαθμους.Οταν εριξα το νερο και εβαλα το θερμομετρο μου εδειχνε 15c..(εριξα κρυο νερο)
εχω το θερμοστατη τωρα 1 ωρα μεσα κι εχει παει στο 20 βαθμους..πρεπει να καθυστερει τοσο πολυ..?
ο θερμοστατης ειναι για να κραταει το νερο σε μια θερμοκρασια του ερχετε κοματακι δυσκολο να την παει την πρωτη φορα απο 15 σε 28 αλλα Φετααααααα
λοιποον μιας και γεμισα τη γυαλα παρελαβα και τα τεστ της api ξεκιναει το στρωσιμο...
επειδη στο φαρμακειο δεν εβρισκα αμμωνια 10% ενας φαρμακοποιος μου ειπε οτι μπορει να μου τη φτιαξει και του ειπα να ειναι καθαρη..μου την εχει δωσει σ ενα μπουκαλακι..ειναι επιφοβο η να ξεκινησω να ριχνω...?αν ναι μπορω μετα απο 1 βδομαδα να παρω μπολι για να ολοκληρωσω το στρωσιμο πιο γρηγορα...?
καθομαι και τσεκαρω ποσες ερωτησεις εχω κανει και νιωθω χαζος..σορυ αν κουραζω...
thanks για τις απαντησεις..φτιαχνω το φιλτρο τωρα και σκαει κι αλλο διλλημα..τα βανακια πως τοποθετουνται..?
αν καταλαβα καλα πρεπει να ξεκιναε ενα μικρο λαστιχακι απο την εισοδο εξοδο του φιλτρου μετα βαζω τα βανακια και στη συνεχεια βαζω τα μεγαλα λαστιχα που μπαινουν στο ενυδρειο...σωστα..?
Μονα ή διπλά ειναι?
Κοντα στο φιλτρο τοτε για να μπορεις να το μεταφερεις ευκολα.
στο φιλτρο κοντα το εχω τοποθετησει ναι...
για την αμμωνια την καθαρη 10% που εφτιαξε ο φαρμακοποιος θα ειναι οκ..?
Γιατί παιδεύεσαι με την αμμωνία και δεν ζητάς κατευθείαν μπόλι?? Είναι κι ευκαιρία τώρα που δίνει ο Σπύρος (delta66).:)
οπ..δεν το ειχα υποψιν..
δηλαδη ειναι τζαμπα ταλαιπωρια με την αμμωνια...?κανενα νοημα ε..?
Kανένα, μπόλι, μετρήσεις κι αν είναι ΟΚ, αμέσως μπλουμ τα 1-2 πρώτα ψάρια και μετά ανά βδομάδα προσθέτεις 1-2 ακόμη, μέχρι να τα βάλεις όλα.
Ο τρόπος στρωσίματος με αμμωνία είναι διαφορετικός και πιο μπερδεμένος και χρονοβόρος, αν βάλεις μπόλι δεν βάζεις αμμωνία. Μπόλι και τέλος.
Kανένα, μπόλι, μετρήσεις κι αν είναι ΟΚ, αμέσως μπλουμ τα 1-2 πρώτα ψάρια και μετά ανά βδομάδα προσθέτεις 1-2 ακόμη, μέχρι να τα βάλεις όλα.
Ο τρόπος στρωσίματος με αμμωνία είναι διαφορετικός και πιο μπερδεμένος και χρονοβόρος, αν βάλεις μπόλι δεν βάζεις αμμωνία. Μπόλι και τέλος.
+φωνω με τον Κωστα νομιζω οτι το σρωσιμο με αμμωνια ειναι μονο για λογους χημικης εμπειριας και τπτ αλλο
δεν ξερω αν εχω αχρωματοψια αλλα με τα τεστ της ΑPI εχω μπερδευτει..μετραω PH με το high range(απο 7,4 και πανω αν δεν κανω λαθος) και μου εμφανιζει ενα χρωμα το οποιο μοιαζει και με το 7,6 και το 8,0..δεν ειναι σιγουρο..βαζω ακριβως τα ml στο δοκιμαστικο σωληνα και ριχνω τις σταγονες που αναφερει το καθε μπουκαλακι..
το ιδιο μου συμβαινει και με την αμμωνια...
καποια ιδεα.?το λεω αν ειναι να παω σε οφθαλμιατρο γιατι εψαξα στο internet και δεν βρηκα κατι..:confused:zw
Αν η απόχρωση είναι ανάμεσα στα 2, τότε το ΡΗ σου είναι 7,8 που είναι φυσιολογικό, αν πλησιάζει περισσότερο στο 8, τότε είναι 7,9 κλπ.
Χωρίς να μπορώ να αποκλείσω και το ενδεχόμενο να έχεις μια ελαφριά αχρωματοψία...:D:D:D με το συμπάθειο.
παντως πχ το καφε του 7,4 και το καφε του 8,0 η διαφορα τους ειναι παρα πολυ μικρη εως μηδαμινη..
βαλε μια γυναικα να δει τα χρωματα γιατι μπορει να εχεις πχ και 5,2
εγω τα δειχνω στην γυναικα μου.....
λοιπον εχω τρελαθει με τα φυτα τα γουσταρω πολυ..πειτε μου τη γνωμη σας
2 Mopani
2 anubies
1 anubia miκρη
1 κρυπτοκορινα
1 δεν ξερω:P
τις ανουμπιες τις εχω πιασει ολες με λαστιχακι πανω στα ξυλα και τα αλλα τα εχω φυτεψει κανονικα
θερμοκρασια 26 βαθμους
αυριο παιρνω μπολι για να στρωσω το φιλτρο...
ωπ γιατι δεν εχουν ανεβει..
Πολύ όμορφα, μπορείς να προσθέσεις κι άλλα, εγώ θα έβαζα και 2-3 βαλισνέριες για να "σπάσουν" την στρογγυλάδα που δίνουν στο μάτι οι ανούμπιες.
σωστα εκανα και επιασα με λαστιχακι τις ανουμπιες..τα αλλα τρια τα εχω φυτεψει κανονικα
τα φυτα και η αναπτυξη τους σε ενα ενυδρειο ειναι πολυ ενδιαφεροντα.
αν παρεις αλλες ανουμπιες προτιμησε πιο μικρες ποικιλιες... θα αναδεικνυουν περισσοτερο το ενυδρειο σου. ;)
αλλη μια φωτο τωρα με το φως του ενυδρειου...
χρειαζεται να ριξω καποιο λιπασμα κλπ η προς το παρων οχι..?
Παιδια μια ερωτηση γιατι εχω αγχωθει λιγο...
επειδη σημερα εβαλα αρκετες φορες το χερι μου στο ενυδρειο για να το διακοσμησω κλπ πολλες φορες δεν ειχα πλυνει τα χερια μου και μονο καθαρα δεν ηταν..υπαρχει προβλημα σ αυτο?
Σαν τι υπολειμματα ειχαν πανω τους?
Παιδια μια ερωτηση γιατι εχω αγχωθει λιγο...
επειδη σημερα εβαλα αρκετες φορες το χερι μου στο ενυδρειο για να το διακοσμησω κλπ πολλες φορες δεν ειχα πλυνει τα χερια μου και μονο καθαρα δεν ηταν..υπαρχει προβλημα σ αυτο?
αν δεν εχει χλωρινες φυτοφαρμακα ζηζανιοκτονα αποριπαντικα και γενικα χημικα και βλαβερα πραγματα δεν πειραζει
πχ ειχα καπνισει,ειχα φαει και μετα βουτηξα το χερι μεσα...
απορυπαντικα και τετοια ουτε καν οχι
Το τσιγαρο δεν ειναι και οτι καλυτερο
Κανονικα σε χωρο με ενυδρεια δεν επιτρεπεται το καπνισμα
πχ ειχα καπνισει,ειχα φαει και μετα βουτηξα το χερι μεσα...
απορυπαντικα και τετοια ουτε καν οχι
Δε νομίζω να έχεις πρόβλημα, αυτά τα κάνω πολλές φορές την ημέρα (ιδίως το φαγητό):p και μετά βουτάω χέρια σε αρκετά ενυδρεία.
Το τσιγαρο δεν ειναι και οτι καλυτερο
Κανονικα σε χωρο με ενυδρεια δεν επιτρεπεται το καπνισμα
Γιατί Σπύρο? Πώς μπορούν να επηρεαστούν τα ψάρια ή το νερό από τον καπνό? Πες να μαθαίνουμε, γιατί δεν το έχω ξανακούσει.
Γιατί Σπύρο? Πώς μπορούν να επηρεαστούν τα ψάρια ή το νερό από τον καπνό? Πες να μαθαίνουμε, γιατί δεν το έχω ξανακούσει.
Γιατι θα εθιστουν και θα θελουν ενα πακετο την ημερα το καθενα :D
Με την ανταλλαγη αεριων μεσω της αναταραξης της επιφανειας του νερου, δεν θα εισαγωγεται μονο οξυγονο μεσα στο νερο αλλα και 4000 διαφορετικα χημικα. Μερικα απο αυτα ειναι η νικοτινη, η πισσα το μονοξειδιο του ανθρακα.
Αναλογα την ποσοτητα του καπνου στο χωρο, το ενυδρειο και το ειδος ψαριων που φιλοξενει κλπ, μπορει να του κανει εστω και μακροχρονα κακο.
Αν βαλουμε τα δαχτυλα στο στομα μας μετα απο το καπνισμα τους θα καταλαβουμε αν εχουν τιποτα "κακο" πανω τους.
Τα ψαρια να'ναι καλα κι εμεις ας παμε στο διαολο :D
Ομολογώ δεν το ήξερα, ή τέλος πάντων δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό.
Τα ψαρια να'ναι καλα κι εμεις ας παμε στο διαολο :D
Σωστόοος.:)
σημερα μπολιασα απο τον delta66,μπηκε αρκετη μπιχλα στο ενυδρειο και substrat στο φιλτρο..επειδη δεν υπαρχει χρονος να αγορασω αμεσα ψαρια και θελω να μελετησω τι θα βαλω το βλεπω σε καμια βδομαδα...μεχρι τοτε να ριχνω τροφη...?
τα φυτα ποτε θα χρειαστουν λιπασμα..?
και κατι τελευταιο..επειδη εριξα και ''βρωμα'' μεσα στο νερο εχει μεινει παρα πολυ μπιχλα στο χαλικι στα φυτα κλπ..
Ριχνε τροφη. Καντην σκονη
Ασε τη μπιχλα στο βυθο θα κανει δουλεια και θα φυγει μονη της.
σπυρο να ριχνω δυο φορες την ημερα τροφη h kai παραπανω...?
επεμενα για τη μπιχλα γιατι μια μεταφυτευση εκανα και εγινε το ενυδρειο χαλιααα και λεω αν ειναι ετσι οταν μπουν ψαρια θα γινει πανικος
σπυρο να ριχνω δυο φορες την ημερα τροφη h kai παραπανω...?
επεμενα για τη μπιχλα γιατι μια μεταφυτευση εκανα και εγινε το ενυδρειο χαλιααα και λεω αν ειναι ετσι οταν μπουν ψαρια θα γινει πανικος
Ριχνε οση τροφη (σκονη) δεν μενει να φαινεται ορατη να σαπιζει ή σαν να ταιζεις 3-4 ψαρια.
Ο βυθος μη σε ανησυχει,
Σημερα πως ειναι καθαρισε καθολου?
Εχεις καλη κυκλοφορια νερου σε ολο ενυδρειο ή εχει νεκρα σημεια?
μπα η ''βρωμα'' εχει κατσει και στα φυλλα των φυτων σε καποια σημεια εχει φυγει αλλα ειναι πολυ ακομα.
νεκρα σημεια λογικα υπαρχουν γιατι δεν εχω κυκλοφορητη. την εισοδο του φιλτρου απο την μια και την εξοδο απο την αλλη
τροφη ριχνω στην ποσοτητα που λες 2 φορες την ημερα μεχρι να μπει ψαρι.
μπα η ''βρωμα'' εχει κατσει και στα φυλλα των φυτων σε καποια σημεια εχει φυγει αλλα ειναι πολυ ακομα.
νεκρα σημεια λογικα υπαρχουν γιατι δεν εχω κυκλοφορητη. την εισοδο του φιλτρου απο την μια και την εξοδο απο την αλλη
τροφη ριχνω στην ποσοτητα που λες 2 φορες την ημερα μεχρι να μπει ψαρι.
Κανε υπομονη και μη τη φοβασαι. Τωρα "ζωντανευει" και το ενυδρειο σου εκτος απο το φιλτρο.
Αν ταιζεις δυο φορες, μη ριχνεις παρα πολυ τροφη.
egw pou metraw nitrika nitrwdi kai ammwnia miden rixnontas trofi einai fisiologiko...?
sorry gia ta greeklish prwto kai teleytaio post
Κανονικα επρεπε να μετρας Νιτρικα ΝΟ3
Αλλα μπορει να συμβαινουν διαφορα οπως:
Να ειναι μικρη η ποσοτητα τροφης και οι ρυποι (ΝΟ3) να καταναλωνονται απο τα φυτα.
Να μετρησες συντομα μετα απο το ταισμα. Οι τροφη μπορει να κανει και μια μερα μεχρι να αφησει ρυπους μετρησιμους.
ειχα ριξει το πρωι τροφη και εριξα και λιγη τωρα..την αφησα δεκα λεπτα και μετρησα πριν 2 λεπτα και παλι φαινοντουσαν ολα μηδεν..ισως καταναλωνεται απο τα φυτα το νο3.
παντως βλεπω μικρα μικρα κομματακια(σκονη) απο την τροφη να εχουν κατσει στα φυλλα των φυτων και στο ενα μοπανι..να ανησυχησω..?
Οχι :cool:
Ανεφερε καποια αλλαγη της τροφης που εχει κατσει στα φυλλα των φυτων.
Ασπριζει ή εξαφανιζεται?
ασπριζει...νομιζω ειναι ξεκαθαρο αυτο γιατι βλεπω και λιγη τροφη που εριξα το πρωι...
Αν μενουν μεγαλα κομματια βγαζε τα.
Ταιζε λιγοτερο
Την τριβεις σκονη τη τροφη?
την τριβω οσο περισσοτερο μπορω...τωρα για τα κομματια που λες επειδη ειναι σχετικο για το αν ειναι μεγαλα η οχι θα ειναι 1cm το μεγαλυτερο οχι παραπανω...
τελευταιες αποριες..
οι μετρησεις τις ΑPi επειδη δεν ξερω αν τις κανω σωστα εχουν ως εξης
1)αμμωνια:8 σταγονες,ανακατευω,αλλες 8 σταγονες απο το δευτερο
2)ΝΟ2:5 σταγονες
3)ΝΟ3:ριχνω 10 σταγονες απο το πρωτο ανακατευω,ανακατευω καλα το δευτερο μπουκαλακι και ριχνω αλλες δεκα σταγονες απο το δευτερο//
επειδη στα KH,GH δεν εχω καταλαβει πως γινεται αφου δεν γραφει για σταγονες ουτε εχει χρωματα μια βοηθεια...
Εχει οδηγιες μεσα στο κουτι στα αγγλικα.
ΝΗ3/ΝΗ4, ΝΟ3, ΝΟ3 οπως τα λες. Περιμενεις ομως 5 λεπτα για να δεις το απο αποτελεσμα
Το ΝΟ3 θελει μισο λεπτο ανακινηση τα μπουκαλακια πριν βαλεις σταγονες και ενα λεπτο ανακινηση του δοκιμαστικου σωληνα πριν το αφησεις να ηρεμησει για να περιμενεις το 5λεπτο για τη μετρηση.
Τα kH gH ριχνεις μια μια σταγονα μεχρι να αλλαξει χρωμα το υγρο. Οσες σταγονες εριξες τοση ειναι η τιμη τους.
To kH γινεται απο μπλε κιτρινο και το gH απο πορτοκαλι σε πρασινο.
Για το πεχα, ριχνεις 3 σταγονες ανακατευεις και μετρας αμεσως.
tip: κρατα ενωμενο πισω απο το μπουκαλακι, το ασπρο μερος του χαρτονιου απο τα καρτελακια των τεστ, για να βλεπεις τις αποχρωσεις σωστα. Να εχεις δυνατο λευκο φως στο χωρο.
με Ph 8.4 που παω...?δεν εχω κατι ασβεστολιθικο μεσα...τιποτα ομως.
ph βρυσης 8...
τωρα ξαναμετρησα απο νερο ενυδρειο και μου δειχνει 8...:confused::confused:
Καλα, μη περιμενεις να "καρφωθει" το πεχα σε μια τιμη.
Υπαρχουν διαφοροι παραγοντες που το επηρεαζουν.
Εμεις βεβαια κοιταμε να μην εχουμε μεγαλες διαφοροποιησεις και να το κραταμε σταθερο.
Αλλαξες την αναταραξη του νερου απο το spraybar?
Η προηγουμενη μετρηση τι ωρα εγινε? Η τωρινη?
οχι δεν αλλαξα τιποτα.
μετρησα πριν 1-1,5 ωρα και εδειχνε 8.4 και τωρα ειναι ιδιο με το νερο της βρυσης 8 δηλαδη
οσο για το kh εριξα μια σταγονα και ανακατεψα τον δοκιμαστικο ο οποιος εγινε αμεσως απο πορτοκαλι μπλε...
για το gh με δυο τρεις σταγονες που ανακατεψα απο πρασινο εγινε πορτοκαλι...
κατι δεν παει καλα ε...?
Καλα μη δινεις σημασια προς το παρον.
Το πεχα ειναι μια χαρα για τα γκαπι που θα βαλεις.
οσο για το kh εριξα μια σταγονα και ανακατεψα τον δοκιμαστικο ο οποιος εγινε αμεσως απο πορτοκαλι μπλε...
για το gh με δυο τρεις σταγονες που ανακατεψα απο πρασινο εγινε πορτοκαλι...
κατι δεν παει καλα ε...?
Api ειναι τα τεστ??
API,και τσεκαρισμενα οτι δεν εχουν ληξει..
Στο kH τεστ:
Μολις πεσει στο μπουκαλακι η πρωτη σταγονα, το νερο απο διαφανες γινεται μπλε.
Συνεχιζεις να ριχνεις μεχρι να γινει κιτρινο.
Οσες σταγονες εχεις ριξει τοσο ειναι το kH.
(αν γινει με την πρωτη σταγονα κιτρινο, εχεις 0-1 kH)
Στο gH τεστ:
Μολις πεσει στο μπουκαλακι η πρωτη σταγονα, το νερο απο διαφανες γινεται πορτοκαλι.
Συνεχιζεις να ριχνεις μεχρι να γινει πρασινο.
Οσες σταγονες εχεις ριξει τοσο ειναι το gH.
(αν γινει με την πρωτη σταγονα πρασινο, εχεις 0-1 gH)
Δεν εχει οδηγιες στα κουτια τους?
στα kh,gh δεν ειχε οχι...
επαναλαμβανω τις μετρησεις και ενημερωνω...
στα kh,gh δεν ειχε οχι...
Παρε να'χεις http://www.americanaquariumproducts.com/downloads/KH-GH-test-instructions.pdf
ναι μετραγα λαθος ο χαζος..
λοιπον για το gh απο την 9 σταγονα που πεφτει αρχιζει και γινεται πρασινη και στην 11η ειχει γινει ολο το διαλυμα..
το ανιστοιχο για το kh ειναι στην 6 σταγονα και στην 8 εχει γινει ολο το διαλυμα πορτοκαλι...
πως ειναι οι μετρησεις...??
Φυσιολογικες
Πες gH 10, kH 7, pH 8
Μενει να δουμε νιτρικα ΝΟ3 για να ειμαστε σιγουροι οτι εστρωσε
ok....χαιρομαι για τις φυσιολογικες τιμες και delta σ ευχαριστω πραγματικα.
no3 ακομα δεν εχουν φανει με τελευταια μετρηση το απογεμα
επισης λιγη τροφη που εχει σαπισει δεν μπορω να τη βγαλω ειναι πολυ μικρα τα κομματια..σ ενα σημειο στο μοπανι φαινεται και κατι σαν χνουδι...πρεπει απαραιτητα να καθαριστει..?
το χνουδι αθ ακανει τον κυκλο του και θα φυγει
μιας και κοιταω για ψαρια σ ενα ενυδρειο 80λιτρων πως σας φαινεται ενα ζευγαρι απο αυτα?
Apistogramma Cacatuoides
τωρα εκανα παλι μετρησεις και ειναι ολα 0 δηλαδη αμμωνια,νιτρικα,νιτρωδη...
μπορω να βαλω λετε ψαρια..?
Καποιος...?
μιας και κοιταω για ψαρια σ ενα ενυδρειο 80λιτρων πως σας φαινεται ενα ζευγαρι απο αυτα?
Apistogramma Cacatuoides
τωρα εκανα παλι μετρησεις και ειναι ολα 0 δηλαδη αμμωνια,νιτρικα,νιτρωδη...
μπορω να βαλω λετε ψαρια..?
Καποιος...?
Ειναι ψηλα οι τιμες του νερου για αυτα τα ψαρια.
Αν πεσεις στο 7 πεχα και μετρια σκληροτητα, παιζει.
Αφου μπολιασες τι περιμενεις?
Βαλε τα πρωτα 1-2
Προτεινεις δυο gyppy για αρχη αρσενικα η θυληκα..?
μια ερωτηση ακομα και νομιζω παω πια για παρουσιαση απο αυριο..μαζι με το ενυδρειο μου ειχαν δωσει και εναν κυκλοφορητη 1800lt/ωρα
σαν φιλτρο εχω το eheim 2215
θα προσεφερε κατι αν εβαζα τον κυκλοφορητη..?
αναλωγα τα ψαρια, τα φυτα. αν και με τα 1800λ εισαι οκ μετα βλεπεις αν θα βαλεις και τον 2ρο κυκλοφοριτη
ισως δεν ειπωθηκε απο εμενα σωστα.εχω μονο το eheim 2215 to oποιο βγαζει 650λιτρα την ωρα..
ο κυκλοφορητης μονος του,αφου δεν φιλτραρει κατι τι μπορει να προσφερει..??
Κυκλοφορια (αν χρειαζεται το ενυδρειο, εχωντας "νεκρα" σημεια ροης).
Ο κυκλοφορητης ειναι κυκλοφορητης ή αντλια?
Ποσα βατ ειναι?
οχι κυκλοφορητης ειναι.επειδη δεν ειμαι σπιτι watt δεν ξερω θα το δω οταν γυρισω.παντως αυτο που ξερω ειναι οτι γυρναει 1800 λιτρα την ωρα...πιστευω για το ενυδρειο μου δεν χρειαζεται αν και εχει καποια νεκρα σημεια.εχει μεινει λιγη μπιχλα απο το μπολι που μου ειχες δωσει
Πιστευω οτι η αντλια του 2215 αρκει για κυκλοφορια.
Ακομα ομως κι αν δεν αρκουσε, τα 1800 ειναι πολλα για κυκλοφορητη σε 100λιτρο.
Παιδια πηρα δυο μολλυ αρσενικα..επειδη τα εχω με τη σακουλα μεσα στο ενυδρειο για προσαρμογη πειτε μου λιγο.αυτη τι στιγμη εχω 24 βαθμους..ειναι καλα η να αυξησω..?
τα ψαρακια μπηκαν στο ενυδρειο ...τι εχω παρατηρησει
1)εντονη ανυσηχια
2)τσιμπανε τα φυτα
3)πανε στο χαλικι τρωνε τη μπιχλα που ειχε μεινει απο το μπολι και την φτυνουν
τα αναφερω γιατι ειμαι ασχετος μηπως δειχνουν κατι ολα αυτα
ph:8
nh3/nh4:απο το χρωμα επειδη φαινεται να ειναι λιγο λαχανι πρεπει να ειναι μεταξυ 0-0,25ppm
no2:0
no3:0
εντωμεταξυ πρεπει να εκανα λαθος και να ειναι πλατυ και οχι μολυ
Molly ειναι
Δες εδω τα ειδη http://www.theaquariumwiki.com/Molly
Με ανησυχει που μετρας αμμωνια (εστω και λιγη), και καθολου νιτρικα.
Παρακολουθα απο κοντα με μετρησεις.
Μη βαλεις αλλα ψαρια.
Ταιζε με φειδω μεχρι να σιγουρευτουμε.
Η μετρια χαμηλη θερμοκρασια βολευει στην ατοξικοτητα της αμμωνιας. Κρατα τη εκει (24)
Αν μετρησεις αμμωνια πανω απο 0.25ppm κανε αμεσως αλλαγη νερου και μειωση τροφης.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756
Και θα εξετασουμε (αν και γιατι) δεν επιασε το μπολι. Σου εδωσα μισο λιτρο σιποραξ και μπιχλα που στρωνει τριπλασιο ενυδρειο.
και μενα με ανησυχει θα το παρακολουθησω μεχρι το βραδυ να δουμε τι γινεται
1)τροφη να ριξω αυριο
2)το φως λεω να μην το ανοιξω για σημερα καπου διαβασα οτι μπορει να προκαλεσει stress
3)πηρα υγρο λιπασμα της sera για τα φυτα..να το ριξω τωρα παρ ολο που εχω βαλει τα ψαρια..??
και μενα με ανησυχει θα το παρακολουθησω μεχρι το βραδυ να δουμε τι γινεται
1)τροφη να ριξω αυριο
2)το φως λεω να μην το ανοιξω για σημερα καπου διαβασα οτι μπορει να προκαλεσει stress
3)πηρα υγρο λιπασμα της sera για τα φυτα..να το ριξω τωρα παρ ολο που εχω βαλει τα ψαρια..??
Ταισε ελαφρα αυριο.
Αναψε το φως μερικες ωρες.
Ασε το λιπασμα προς το παρον.
μια αλλη παρατηρηση. στο ενα απο τα δυο φαινεται να κρεμονται περιττωματα καθε τοσο..
μια αλλη παρατηρηση. στο ενα απο τα δυο φαινεται να κρεμονται περιττωματα καθε τοσο..
Τι χρωμα?
μμμ καφε νομιζω αν και τωρα δεν εχει κατι...
καθε ποση ωρα να μετραω αμμωνια κλπ...?
γαμωτο τωρα μετραω καθαρα 0,25 αμμωνια..βρηκα ενα εργαλειο που βαζεις θερμοκρασια και Ph και μου υπολογισε οτι ακομα δεν ειναι μεγαλη η τοξικοτητα..μηπως δεν εχει στρωσει το φιλτρο.
Σπυρο με το μπολι δεν εγινε λαθος αφου εριχνα δυο φορες την ημερα τροφη απο την κυριακη που μου το πασαρες
μμμ καφε νομιζω αν και τωρα δεν εχει κατι...
καθε ποση ωρα να μετραω αμμωνια κλπ...?
γαμωτο τωρα μετραω καθαρα 0,25 αμμωνια..βρηκα ενα εργαλειο που βαζεις θερμοκρασια και Ph και μου υπολογισε οτι ακομα δεν ειναι μεγαλη η τοξικοτητα..μηπως δεν εχει στρωσει το φιλτρο.
Σπυρο με το μπολι δεν εγινε λαθος αφου εριχνα δυο φορες την ημερα τροφη απο την κυριακη που μου το πασαρες
Αν ειναι καφε ειναι απο το πολυ φαι
Αμμωνια μετρα καθε μερα και ιδιως αν δεις θολο (λευκο) νερο
κοιτα,
δεν ξερω αν ειναι απο το πολυ φαι αλλα ολη την ωρα και τα δυο τσιμπολογανε οτι μπιχλα υπηρχε,παλιο φαγητο που εριχνα και κλπ..πρεπει να κανω κατι..?
επισης καποιες βλεπω το ενα κυνηγαει το αλλο,...
πολυ ''βρωμια'' το ενυδρειο μεσα...ολο κατι τρωνε..οπως ειπα και παραπανω ειτε σαπια τροφη,ειτε η μπιχλα απο το μπολι..
σορυ αν γινομαι κουραστικος αλλα ειναι οι πρωτες μερες των ψαριων και ανησυχω
το ενα ψαρι εξακολουθει και τα κανει συνεχως...:D
φιλε μου το ενυδρειο σου δεν πρεπει να εχει τοση μπιχλα το μπολι το ριχνεις μεσα στο φιλτρο οποτε η μπιχλα μενει εκει και τροφη βαζεις τοση ωστε να καταναλωνετε σε 2-3 λεπτα για να μην εχεις σαπιλες στον βυθο...
μετρα λιγο αμμωνια αμμωνιο και νιτρικα
φιλε μου το ενυδρειο σου δεν πρεπει να εχει τοση μπιχλα το μπολι το ριχνεις μεσα στο φιλτρο οποτε η μπιχλα μενει εκει
Γιατι οχι?
Εριξε στο φιλτρο πολυ πραμα. Το υπολοιπο στο βυθο ηταν περισσευμα.
τι κανω εγω τωρα...?:(
πρεπει να απομακρυνω τη μπιχλα με καποιο τροπο?
τωρα βεβαια που παρατηρω σε σχεση με χθες εχει φυγει η σαπια τροφη που ηταν στο mopani και πανω στα φυλλα των φυτων..δεν ξερω αν τα εφαγαν τα ψαρια...:confused:
30 ευρω απο ebay. APΙ freshwater TEST....το παρηγγειλα χθες. Οταν ερθει βλεπουμε. Πιστευω ειναι καλη τιμη. Ολα τα μπλιμπλικια μου απο ebay τα παιρνω. Εδω μας πιανουν κWλο. Αν ξερεις τι θες και κανεις υπομονη 7-8 μερες ολα τα παιρνεις απο ebay.
link?
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=260669737422&ssPageName=STRK:MEWNX:IT
an thes zitas kai ta test gia kh gh sinolo me ta metaforika 38 eyrw an den kanw lathos
Γιατι οχι?
Εριξε στο φιλτρο πολυ πραμα. Το υπολοιπο στο βυθο ηταν περισσευμα.
δελτα εχει σαπια τροφη στον βυθο ειναι κατι το οποιο ειναι κακο 1000%
τα ταισα δυο φυλλαρακια το μεσημερι..να ριξω κι αλλη το βραδυ?
μετραω μηδεν νιτρικα και αμμωνια 0-0,25 οσο και χθες δηλαδη..
τα ψαρια ολη την ωρα τσιμπολογανε τη μπιχλα..σορυ αν γινομαι κουραστικος
επισης λεω με σκουπα βυθου αυριο να καθαρισω τη μπιχλα στο χαλικι και στα ξυλα.
Η μπιχλα απο το μπολι παντως δεν κανει κακο στο βυθο, Καλο κανει.
Δεν εχω και εικονα να δω τι εννοεις "σαπιο".
Εχει μουχλιασει κατι?
Μη ταισεις αλλο, αφου ειναι χορτατα τα ψαρια.
κοιτα αν δεν πειραζει για τα ψαρια no problem εμενα μονο αισθητικα μ ενοχλει αφου βλεπω οτι οταν τσιμπανε το χαλικι η το ξυλο σηκωνεται αυτη η μπιχλα που μ ειχες δωσει σπυρο.η σαπια τροφη βλεπω εχει απομακρυνθει.μαλλον φαγωκε απο τα ψαρια.τραβηκα μια photo Μπας και σε βοηθησω.ειναι το μοπανι οπου αυτη η καφε ''σκονη'' ειναι η μπιχλα που λεω και νομιζω ειναι αρκετη.
μηπως πεινανε τα ψαρια και τρωνε συνεχως?δεν εχω ιδεα απλα ρωταω.
Ζωντανευει το ξυλο :cool:
εννοεις οτι δειχνει πιο φυσικο..?γιατι δεν το πιασα...:smt120:smt020
Οτι ζωντανευει κυριολεκτικα.
Μεσα στη μπιχλα υπαρχει ζωη.
Μικροοργανισμοι.
Το ενυδρειο (φιλτρο, βυθος, διακοσμητικα, ολες οι επιφανειες) θεωρειται στρωμενο και ωριμο οταν ειναι "ζωντανο", γεματο μικροργανισμους, σκουληκακια, σαλιγκαρακια κλπ
ok τοτε αφου ειναι καλο αυτο χαιρομαι...
απλα απο ενυδρεια που εχω δει σε φωτογραφιες κλπ τετοια μπιχλα δεν φαινεται...τεσπα...
σπυρο η αμμωνια παραμενει στα 0-0,25..περιμενω να δω πως θα παει..?
Το ενυδρειο δεν ειναι μια φωτογραφια, ή ενας πινακας ζωγραφικης.
Οταν ξεκινησα το χομπι νομιζα οτι οσο πιο καθαρο ειναι το φιλτρο τοσο καλυτερα.
Μετα καταλαβα οτι η "βρωμια" κραταει καθαρο το νερο και υγειη τα ψαρια.
Δεν εννοω φυσικα να εχεις ενα ενυδρειο βουρκο, αλλα το πεντακαθαρο λαμπίκο ενυδρειο θα βγαλει προβληματα.
(Εκτος κι αν μιλαμε για γυμνο ενυδρειο μονο τζαμια).
Μια μεση κατασταση ειναι η καλυτερη επιλογη κατα τη γνωμη μου.
Αν κανεις λιγη υπομονη, θα καθαρισει "οσο πρεπει" απο μονο του.
Αν ειναι περισσοτερο απ'οσο "πρεπει", τοτε θα επεμβουμε.
Μη ξεχνας επισης οτι στις φωτογραφιες μπαινουν και νεοστημενα αστρωτα ενυδρεια μονο για μια φωτογραφια του στησιματος. Τι βρωμια (ζωντανη) να εχουν?
Αλλα ωριμα ενυδρεια θα κλαδευτουν, θα "συγυριστουν", θα καθαριστουν τζαμια, αλγες, βυθος, θα γινει μια αλλαγη νερου κλπ και θα νομιζεις οτι ειναι παντα ετσι. :D
οκκ εγω πως θα συμπερανω αν εινα παραπανω απ οσο πρεπει..?:p
αλλαγη νερου να κανω σε μια εβδομαδα?
προτεινεις να μη βαλω σκουπα βυθου?αν οχι ποτε?
μαζι με ολα αυτα γιατι μονο ερωτησεις κανω θελω να σου ξαναπω ενα τεραστιο ευχαριστω γιατι καταλαβαινεις οτι αν δεν υπηρχε το φορουμ θα τα ειχα κανει θαλασσα.
οκκ εγω πως θα συμπερανω αν εινα παραπανω απ οσο πρεπει..?:p
αλλαγη νερου να κανω σε μια εβδομαδα?
προτεινεις να μη βαλω σκουπα βυθου?αν οχι ποτε?
μαζι με ολα αυτα γιατι μονο ερωτησεις κανω θελω να σου ξαναπω ενα τεραστιο ευχαριστω γιατι καταλαβαινεις οτι αν δεν υπηρχε το φορουμ θα τα ειχα κανει θαλασσα.
Θα βαλεις φωτογραφιες :cool:
Αλλαγη σε μια εβδομαδα καλως εχοντων ..
Θα δουμε για σκουπα μετα την αλλαγη και τις φωτο
βαλε μια σκουπα μονο καλο θα κανεις
Παει μπερδευτηκα τωρα:smt120
τριτη μερα σημερα με τα δυο ψαρια
αμμωνια 0-0,25
nO3 0
NO2 0
αν δεν ειχε στρωσει το φιλτρο δεν θα ειχα ηδη παραπανω αμμωνια..?
μου κανει εντυπωσει που μετραω νο3=0
μπορει να ειναι εξαιτιας των φυτων.?
Αυτο το Θεμα ειναι πραγματικα ΟΤΙ καλυτερο για εναν αρχαριο!!! Μπραβο στον creator!!!!
:grin:
:smt041
τριτη μερα σημερα με τα δυο ψαρια
αμμωνια 0-0,25
nO3 0
NO2 0
αν δεν ειχε στρωσει το φιλτρο δεν θα ειχα ηδη παραπανω αμμωνια..?
μου κανει εντυπωσει που μετραω νο3=0
μπορει να ειναι εξαιτιας των φυτων.?
Ναι μπορει να ειναι μηδενικα τα ΝΟ3 απο τα φυτα.
Το μπουκαλακι του τεστ, οταν μετρας και κοιτας το χρωματισμο, το κρατας μπροστα απο το ασπρο φοντο του χαρτιου της APi με τις τιμες, εχωντας και δυνατο φως στο δωματιο?
Ετσι συγκρινεις σωστα το χρωμα.
Παει να γινει λαχανι απο κιτρινο, γιαυτο λες "αμμωνια 0-0,25"?
akrivws etsi delta.katw apo to fws kai panw sto aspro fonto.
nai opws to les.einai kitrino kai paei na ginei laxani..
den kserw an prepei na kanw kati.sigritika me nero vrisis an kanw to test exoun elaaaxisth diafora.
Καπου διαβασα επισης οτι τα πολλα περιττωματα που μπορει να ''κατσουν'' στο βυθο μπορει να απελευθερωσουν δηλητηριωδης ουσιες..εμενα και τα δυο παντως φαινεται να τα κανουν αφθονα.:D
πολλες φορες εχω παρατηρησει να κρεμεται σαν κλωστη..
Κι αλλη απορια αν και δεν μου εχουν λυθει οι προηγουμενες.εχω το sera florena.να ριξω?η μπορει να επηρεασει τα ψαρια τωρα που ειναι αρχη...?
Καπου διαβασα επισης οτι τα πολλα περιττωματα που μπορει να ''κατσουν'' στο βυθο μπορει να απελευθερωσουν δηλητηριωδης ουσιες..εμενα και τα δυο παντως φαινεται να τα κανουν αφθονα.:D
Αυτό μου έχει κάνει και εμένα εντύπωση στα γκάπυ. Δεν λερώνουν πάρα πολύ σχετικά με το μέγεθός τους; Και αυτά τα περιττώματα πρέπει να μαζεύονται με σκούπα βυθού;
Σόρρυ για το προηγούμενο μήνυμα που δεν φαίνεται σωστά η παράθεση. Έσβησα τη σήμανση κατά λάθος, ευτυχώς το μήνυμα στο οποίο αναφέρομαι είναι από πάνω. Και κάτι άλλο: το γεγονός ότι το ενυδρείο αυτό έχει λίγη αμμωνία δεν σημαίνει ότι είναι ακόμη άστρωτο;
akrivws etsi delta.katw apo to fws kai panw sto aspro fonto.
nai opws to les.einai kitrino kai paei na ginei laxani..
den kserw an prepei na kanw kati.sigritika me nero vrisis an kanw to test exoun elaaaxisth diafora.
Κι αλλη απορια αν και δεν μου εχουν λυθει οι προηγουμενες.εχω το sera florena.να ριξω?η μπορει να επηρεασει τα ψαρια τωρα που ειναι αρχη...?
Τα περιττωματα ειναι "δηλητηριωδης" αλλα γιαυτο υπαρχει το βιολογικο φιλτρο.
Τα ψαρια βγαζουν ρυπους με τα περιττωματα, αλλα τα περισσοτερα προερχονται απο τα βραγχια τους και δεν τα βλεπεις καν.
Τα περιττωματα μονο αν ειναι διαφανη και κρεμονται σαν κλωστες ειναι κακο σημαδι για βακτηριακη λοιμωξη. Αν ειναι χρωματισμενα ειναι απο το πολυ φαι.
Το ενυδρειακα (τουλαχιστον) λιπασματα ειναι μελετημενα (σε σωστες δοσολογιες) να ειναι φιλικα προς τα ψαρια. Προσοχη μπορει να θελουν σε πιο ευαισθητους οργανισμους.
Παντως σε νεα ενυδρεια δεν βαζουμε αμεσως λιπασματα ή βαζουμε το πολυ πολυ κατι "ελαφρυ" οπως ενα γενικο λιπασμα ιχνοστοιχειων.
Οι αλλαγες του νερου δινουν στο νεο ενυδρειο, τα απαραιτητα συστατικα για τα (ευκολα-μετρια τουλαχιστον) φυτα.
Εχεις καποιο προβλημα μα τα φυτα? Συνηθως στην αλλαγη περιβαλλοντος παρουσιαζουν παροδικα καποια προβληματα, ιδιως οταν ειναι εταιρειας που τα καλλιεργει εκτος νερου (emersed)
eimaste aR21rwstoi
30-11-10, 13:16
κωστα τι ψαρια εβαλες?
Τα περιττωματα ειναι "δηλητηριωδης" αλλα γιαυτο υπαρχει το βιολογικο φιλτρο.
Τα ψαρια βγαζουν ρυπους με τα περιττωματα, αλλα τα περισσοτερα προερχονται απο τα βραγχια τους και δεν τα βλεπεις καν.
Τα περιττωματα μονο αν ειναι διαφανη και κρεμονται σαν κλωστες ειναι κακο σημαδι για βακτηριακη λοιμωξη. Αν ειναι χρωματισμενα ειναι απο το πολυ φαι.
Το ενυδρειακα (τουλαχιστον) λιπασματα ειναι μελετημενα (σε σωστες δοσολογιες) να ειναι φιλικα προς τα ψαρια. Προσοχη μπορει να θελουν σε πιο ευαισθητους οργανισμους.
Παντως σε νεα ενυδρεια δεν βαζουμε αμεσως λιπασματα ή βαζουμε το πολυ πολυ κατι "ελαφρυ" οπως ενα γενικο λιπασμα ιχνοστοιχειων.
Οι αλλαγες του νερου δινουν στο νεο ενυδρειο, τα απαραιτητα συστατικα για τα (ευκολα-μετρια τουλαχιστον) φυτα.
Εχεις καποιο προβλημα μα τα φυτα? Συνηθως στην αλλαγη περιβαλλοντος παρουσιαζουν παροδικα καποια προβληματα, ιδιως οταν ειναι εταιρειας που τα καλλιεργει εκτος νερου (emersed)
οκ θα χρησιμοποιησω αργοτερα το λιπασμα.τα φυτα φαινονται να πηγαινουν καλα.οι ανουμπιες εχουν πεταξει ολες απο 1-2 φυλλα και ενα Ceratopteris thallictroides που εχω εχει αναπτυχθει αρκετα.
μονο η μια ανουμπια φαινεται σαν να εχει σαπισει ενα φυλλο της το οποιο εχω ανοιξει νεο thread στην κατηγορια ''ενυδρεια με φυτα'' για το αν πρεπει να κοπει η οχι.θα τα δειτε και αναλυτικα στην παρουσιαση που θα κανω.επειδη διαβαζω πολλα για τα μολυ ποια ειναι η σκληροτητα που πρεπει να εχω.μονο εκει νομιζω ειμαι εκτος οριων οπου αυτη τι στιγμη μετραω 10 και KH 7.
οσο παει οι αποριες μεγαλωνουν...οχι οτι δεν μ αρεσει φυσικα.:D
κωστα τι ψαρια εβαλες?
δυο μολλυ αρσενικα τα οποια φαινονται να πηγαινουν καλα.αρχαριος μεν χωρις εμπειρο ματι αλλα φαινονται καλα.καλο θα ηταν αν μπορουν τα παιδια απο εδω να μας πουν καποια κριτηρια που να δειχνουν οτι τα ψαρια ειναι υγιη.
Τα Molly θελουν σκληρο νερο και ψηλο πεχα ;)
Τα Molly θελουν σκληρο νερο και ψηλο πεχα ;)
αρα σπυρο πρεπει να ειμαι οκ ε...?για επιβαιβεωση ρωταω παλι:D
απο τις photo μπορεσες να καταλαβεις τι ειδος μολυ ειναι.?το μαυρο μοιαζει με black μολυ αλλα σε αλλο site ειδα οτι οσα εχω και ασπρο χρωμα πρεπει να εχουν υβριδισει
eimaste aR21rwstoi
30-11-10, 18:37
απο τις photo μπορεσες να καταλαβεις τι ειδος μολυ ειναι.?το μαυρο μοιαζει με black μολυ αλλα σε αλλο site ειδα οτι οσα εχω και ασπρο χρωμα πρεπει να εχουν υβριδισει
τι φυτα εχεις βαλει?
τρεις ανουμπιες η μια εκ των οποιων ειναι μικρη.και ενα Ceratopteris thallictroides το οποιο μ αρεσει και περισσοτερο.java moss ψαχνω και βαλισνεριες.μαλλον αυριο θα τραβηχτω για water-inn
Η επιλεκτικη αναπαραγωγη αναμεσα σε ατομα ιδιου ειδους δεν ειναι υβριδισμος.
Υβριδισμος ειναι οταν εχουμε αναπαραγωγη αναμεσα σε ατομα διαφορετικου Ειδους (Species) ή Γενους (Genus).
Κοιτα εδω αν μπορεις να αναγνωρισεις τα ψαρια http://www.theaquariumwiki.com/Molly
το ενα ειναι ακριβως αυτο
http://www.theaquariumwiki.com/File:Poecilia_velifera2.jpg
το μαυρο που εχω δεν βρισκω τι ειναι..black μολυ μοιαζει αλλα διαφερει πολυ η ουρα..μοιαζει πολυ μ αυτο αλλα απ οτι βλεπω ειναι θηλυκο αυτο ενω το δικο μου αρσενικα
http://www.theaquariumwiki.com/File:Poecilia_sphenops1.jpg
και τωρα διαβαζω απο τον τσαμη οτι θελουν ενυδρειο 120cm...:confused::confused:
eimaste aR21rwstoi
01-12-10, 12:39
τα γκαπακια θελουν τοσα πολλα λιτρα?
τα γκαπυ σιγουρα οχι.
αναλυτικα εδω φιλος.
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/guppy.htm
τα μολυ να μας απαντησει καποιος...
Τα Velifera φτανουν τα 10 εως και 15 εκ
Ενα ενυδρειο των 80 εκ. και 100 λιτρων, ειναι το μινιμουμ κατα την αποψη μου. (αν και δεν ειμαι υπερ της "μινιμουμ" φιλοσοφιας)
Το προβλημα για μενα στη διατηρηση αυτων των ψαριων δεν ειναι στο ενυδρειο σου, αλλα στα φυτα σου.
Και αυτο γιατι τα μολυ θελουν λιγο αλατι στο νερο, ενω τα φυτα οχι. Δεν εχω διατηρησει μολυ γιαυτο το λογο.
Ας μας πει καποιος που εχει εμπειρια σε αυτα τα ψαρια.
οταν τα αγορασα θεωρησα οτι ειναι ακριβως στην ιδια κατηγορια με τα γκαπυ.και δεν εννοω στα ζωοτοκα αλλα απο την αποψη των λιτρων.αυτη τι στιγμη παντως το καθενα ειναι 3-4cm.δεν ξερω αν καποιος μπορει να μου πει την αποψη του.να τα κρατησω λιγο ακομα η να τα δωσω απο τωρα?επισης χωρις αλατι θα την παλεψουν στο νερο η ειναι απαραιτητο..?
οταν τα αγορασα θεωρησα οτι ειναι ακριβως στην ιδια κατηγορια με τα γκαπυ.
Μην θεωρεις ποτε τιποτα για το χομπι.
Μελετα πρωτα καθε κινηση ιδιως την αγορα ζωντανων. (πατα το μπανερ στην υπογραφη μου αριστερα)
Πρωτα διαβαζεις τα παντα για το ψαρι που σε ενδιαφερει και μετα το αγοραζεις.;)
ΥΓ τα ψαρια που πουλανε στα πετσοπ ειναι συνηθως μωρα :D
Μην θεωρεις ποτε τιποτα για το χομπι.
Μελετα πρωτα καθε κινηση ιδιως την αγορα ζωντανων. (πατα το μπανερ στην υπογραφη μου αριστερα)
Πρωτα διαβαζεις τα παντα για το ψαρι που σε ενδιαφερει και μετα το αγοραζεις.;)
ΥΓ τα ψαρια που πουλανε στα πετσοπ ειναι συνηθως μωρα :D
εχεις δικιο βρε σπυρο.απλα μπολιασαμε και ηθελα να βαλω αμεσα τα δυο ψαρια και ετσι δεν το μελετησα πολυ.παραπανω που γραφω σχετικα με το αλατι και αν πρεπει να τα δωσω προτεινεις κατι..?
Δεν το εχω μελετησει το θεμα, αλλα εκ πρωτης οψεως, τα μολυ δεν ειναι οτι προτιμοτερο για πυκνοφυτεμενο που θελεις να στησεις.
Εγω θα προτιμουσα πιο μικρα ψαρια.
σπυρο σ ευχαριστω.θα τραβηξω και καμια photo οταν παω σπιτι να επιβαιβεωσουμε οτι ειναι και Velifera γιατι δεν ειμαι σιγουρος.σκεφτομαι να κατεβασω σταδιακα το ph και να βαλω τα zebrafish, Danio rerio τα οποια και μου αρεσουν πολυ αλλα νομιζω κανουν και για τα λιτρα μου απ οτι ειδα(minimum 10galons).καποια αλλη προταση για ψαροσυνθεση
σορυ αν γινομαι κουραστικος κυριως στο σπυρο που ποσταρει συνεχεια στο thread
Το κατεβασμα του πεχα ειναι μια διαδικασια ισως επιπονη για καποιους.
Η πιο ευκολη σχετικα μεθοδος ειναι με συσκευη αντιστροφης οσμωσης (χημικα τα ξεχνας).
Μηπως να δεις κατι σε ψαρια που ζουν σε νερο βρυσης μονο με αντιχλωριο?
εννοεις οτι ειναι δυσκολο να ριξεις την τιμη του ph.με συσκευη οσμωσης δεν συμπληρωνω ενα 30% με νερο οσμωσης.?
εκτος απο ζωοτοκα τι αλλο μπορω να βαλω..νομιζω ειναι πολυ λιγες οι επιλογες μου.
εκτος απο τα παραπανω αν μπορει καποιος να απαντησει εσκασε κι αλλη απορια.
τα ψαρια φαινονται να ειναι οκ χωρις να ειμαι εμπειρος αλλα ολη την ωρα φτανουν στο τζαμι και ανεβοκατεβαινουν πανω κατω..μια απο τη μερια και μια απο την αλλη..οχι παντα
α ξεχασα να πω..τωρα μετραω αμμωνια 0
eimaste aR21rwstoi
02-12-10, 10:12
ANTE αφου το εστρωσες καλογεμιστο:p
εγω αυριο θα παρω τα τεστακια....
γιατι θες να κατεβασεις το ph σου εχεις τοσες πολλες επιλογες για ψαρια
εκτος απο guppy κλπ δηλαδη ζωοτοκα τι αλλο εχω..?
εκτος απο guppy κλπ δηλαδη ζωοτοκα τι αλλο εχω..?
Βαλε εντλερ ειναι πανεμορφα,οχι ομως μαζι με γκαπι.
ok και για τα εντλερς ξερω.σ ευχαριστω για τη βοηθεια αλλα προτιμαω κατι διαφορετικο και κυριως κοπαδοψαρα που να κανουν για τα λιτρα μου οπως πχ αυτα.(zebrafish, Danio rerio).
παραπανω ρωτησα πως θα επιτυχω χαμηλωμα του PH(απιονισμενο η αντιστροφη οσμωση) και σε τι ποσοστο αφου θα πρεπει να μειωνεται το ph σταδιακα.
εκτος απο τα παραπανω κι αλλη απορια.αυριο θα προχωρησω σε αλλαγη νερου καθ οτι περασε μια εβδομαδα που εβαλα ψαρια.
1)επειδη τις αλλαγες θα τις κανω με κουβα πως θα υπολογισω ακριβως ποσο αντιχλωριο χρειαζεται(δεν ξερω ποσα λιτρα ειναι ο κουβας) και επισης πως θα ρυθμισω τη θερμοκρασια.με το χερι μου και στο περιπου.?
2)θα καθαρισω και το βυθο λιγο με σκουπα.αυτο που θελω να ρωτησω ειναι αν πρεπει να ακουμπαει ο κυλινδρος στο χαλικι η οχι.ο kingrim μου ειπε οτι δεν χρειαζεται αλλα αναρωτιεμαι πως θα σηκωθει η ΄΄βρωμα΄΄ αφου δεν θα ακουμπαει.
1)επειδη τις αλλαγες θα τις κανω με κουβα πως θα υπολογισω ακριβως ποσο αντιχλωριο χρειαζεται(δεν ξερω ποσα λιτρα ειναι ο κουβας) και επισης πως θα ρυθμισω τη θερμοκρασια.με το χερι μου και στο περιπου.?
Αν εχεις καπου να ακουμπησει ο κουβας ψηλα και να βαλεις μεσα ενα λαστιχακι απο αεραντλια (με αναρροφηση), θα ειναι καλα να γινει αργα η αλλαγη.
Αντιχλωριο για τα λιτρα του νερου της αλλαγης μονο.
Αν θελεις να ελεγξεις θερμοκρασια στο νερο αλλαγης βγαλε το θερμομετρο (βυθιζομενο εχεις πιστευω) και βαλτο στον κουβα για 2-3 λεπτα.
Αν ομως γεμισεις τον κουβα μερικες ωρες πριν την αλλαγη, βαλεις μια αεραντλια και ερθει το νερο σε θερμοκρασια δωματιου, θα εισαι μια χαρα για την αλλαγη.
Να μη πεσει πανω απο 2 (3 max) βαθμους η θερμοκρασια μετα την αλλαγη και οχι αποτομα.
Αν κανεις 30% αλλαγη μπορει να ειναι και 6-7 βαθμους πιο κρυο το νερο της αλλαγης (ετσι δεν θα πεσει πανω απο 2-3 βαθμους η θερμοκρασια)
eimaste aR21rwstoi
02-12-10, 21:09
ok και για τα εντλερς ξερω.σ ευχαριστω για τη βοηθεια αλλα προτιμαω κατι διαφορετικο και κυριως κοπαδοψαρα που να κανουν για τα λιτρα μου οπως πχ αυτα.(zebrafish, Danio rerio).
παραπανω ρωτησα πως θα επιτυχω χαμηλωμα του PH(απιονισμενο η αντιστροφη οσμωση) και σε τι ποσοστο αφου θα πρεπει να μειωνεται το ph σταδιακα.
εκτος απο τα παραπανω κι αλλη απορια.αυριο θα προχωρησω σε αλλαγη νερου καθ οτι περασε μια εβδομαδα που εβαλα ψαρια.
2)θα καθαρισω και το βυθο λιγο με σκουπα.αυτο που θελω να ρωτησω ειναι αν πρεπει να ακουμπαει ο κυλινδρος στο χαλικι η οχι.ο kingrim μου ειπε οτι δεν χρειαζεται αλλα αναρωτιεμαι πως θα σηκωθει η ΄΄βρωμα΄΄ αφου δεν θα ακουμπαει.
για την πρωτη ερωτηση που κανεις εφοσον ξερεις ποσο αντιχλωριο πρεπει να ριξεις για ολο το ενυδρειο υπολογισε ποσο πρεπει να ριξεις περιπου για το 30 τις εκατο που θα αλλαξεις....σωστο δεν ειναι αυτο που λεω?
ριχνεις την ποσοτητα που πρεπει και μετα συμπληρωνεις και το υπολοιπο νερο
οκ σπυρο μια απορια
1)αν βαλω πιο ζεστο νερο 25-26-27 βαθμους παραδειγμα ειναι πιο ασφαλες αυτη η αλλαγη?η μπορει να στρασερει και τα ψαρια
2)επειδη για να αλλαξω το 30% θα χρειαστω 3-4 κουβαδες να υποθεσω οτι καθε φορα θα ριξω και το καταλληλο αντιχλωριο..?
3)επειδη οπως σου ειπα σκεφτομαι να χαμηλωσω σταδιακα το ph(και επειδη τα μολυ αντεχουν μεχρι 7-7,5 να ριξω και τρια τεσσερα λιτρα απιονισμενο.και μετα σκεφτομαι τι ψαρια θα βαλω.αν ναι αντιχλωριο δεν χρειαζεται?
οκ σπυρο μια απορια
1)αν βαλω πιο ζεστο νερο 25-26-27 βαθμους παραδειγμα ειναι πιο ασφαλες αυτη η αλλαγη?η μπορει να στρασερει και τα ψαρια
2)επειδη για να αλλαξω το 30% θα χρειαστω 3-4 κουβαδες να υποθεσω οτι καθε φορα θα ριξω και το καταλληλο αντιχλωριο..?
3)επειδη οπως σου ειπα σκεφτομαι να χαμηλωσω σταδιακα το ph(και επειδη τα μολυ αντεχουν μεχρι 7-7,5 να ριξω και τρια τεσσερα λιτρα απιονισμενο.και μετα σκεφτομαι τι ψαρια θα βαλω.αν ναι αντιχλωριο δεν χρειαζεται?
Οσο πιο κοντα ειναι ειναι ηθερμοκρασια τοσο το καλυτερο, αν και για τα περισσοτερα ψαρια το πιο δροσερο νερο ωθει σε αναπαραγωγη.
Θα προτεινα για να μη παιδευεσαι να παρεις ενα βαρελακι για ελιες 40-50 λιτρα να προετποιμαζεις ανετα το νερο εκει. (αν θελεις να σου πω απο που στελει ΠΜ)
Μετα με μια καταλληλη αντλια και αλφαδολαστιχο (διαφανες) να ανεβαζεις το νερο ανετα στο ενυδρειο.
Δες εδω και μια πατεντα για υεκολες αλλαγες που μπορει να γινει με το εξωτερικο σου φιλτρο : http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43893
Οχι, αν δεν αλλαξεις ψαρια μη το μαλακωσεις το νερο
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.