PDA

Επιστροφή στο Forum : Αλέξη!!! [Apple snail... or not?]


Τηλέμαχος
23-10-10, 15:05
Έβαλα λοιπόν τα νέα φυτά (hygrophila corymbosa siamensis & hygrophila polysperma) [που είναι φουλ στην άλγη] και ξεφυτεύτηκε ένα μικρό κλαράκι corymbosa. Λέω, θα το φτιάξω το μεσημέρι. Κάτω κάτω τα τζάμια έχουν λίγη καφέ άλγη που τη μασουλάει από λίγο ο Αλέξης... Αλλά τον βρήκα με το κλαράκι στο στόμα! Πάντα μου ξεφύτευε τα φυτά. Έχω την εντύπωση πως πρόκειται για golden, καθώς υπάρχει άλγη και τρώει την corymbosa μου. Ή είναι τόσο νόστιμη που την τρώει και αυτός;:D
Τί κάνουμε τώρα;
Υ.Γ.: Πάντως έχει μορφή κοινού μηλοσαλίγκαρου, δηλαδή το σώμα του δεν είναι στην ίδια ευθεία με τις σπείρες όπως τα golden. Mου το πούλησαν ως μηλοσαλίγκαρο.

delta66
24-10-10, 00:49
Τα Pomacea bridgesii (http://www.applesnail.net/content/species/pomacea_bridgesi.htm) (τα γνωστά Golden Apllesnail) δεν πειράζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ενυδρειακών φυτών.
Οποιοδήποτε άλλο είδος από τα κίτρινα (golden) applesnail, είναι πιο επικίνδυνο για τα φυτα του ενυδρείου.
Υπάρχει όμως μια κίτρινη παραλλαγή ενός άλλου είδους Applesnail, από το είδος Pomacea canaliculata (http://www.applesnail.net/content/species/pomacea_canaliculata.htm) που τρώει ενυδρειακά φυτά.


Η διάκριση των ειδών φαίνεται από τη γωνία που σχηματίζει το άνοιγμα του κελύφους με το ίδιο το κέλυφος, στο πόσο επίπεδα είναι τα "σκαλοπάτια" του σπειρώματος αλλά και πόσο προεξέχουν.

Παρατήρησε στο bridgesii τα σημειωμένα με κόκκινο σημεία.
Γωνία 90 μοίρες και τα πρώτα τουλάχιστον σκαλοπάτια του σπειρώματος, ειναι επίπεδα. Γενικά το σαλιγκάρι έχει τετραγωνισμένη όψη.
http://www.applesnail.net/content/illustrations/anatomy/id_pom_bridgesi.gif http://www.applesnail.net/content/photographs/pomacea_brid_shellfront_juv.jpg

Το caniculata. Εδώ η γωνία είναι μικρότερη από 90 μοίρες και τα σκαλοπάτια του σπειρώματος ειναι ανάγλυφα και δεν προεξέχουν όσο στο bridgesii. Το κέλυφος έχει γενικότερα στρογγυλεμένη όψη.
http://www.applesnail.net/content/illustrations/anatomy/id_pom_canaliculata.gifhttp://www.applesnail.net/content/photographs/pomacea_can_behind.jpghttp://www.applesnail.net/content/photographs/pomacea_can_yellowshell.jpg


Δες τα εδώ σε Interactive 3D-models :
Παίξε με τα βελάκια του πληκτρολογίου για να τα δεις γύρω γύρω και με το πλήκτρο ctrl κανε zoom.
- bridgesii : http://www.applesnail.net/content/3d_models/pomacea_bridgesi.htm
- canaliculata : http://www.applesnail.net/content/3d_models/pomacea_canaliculata.htm