PDA

Επιστροφή στο Forum : ιστορίες για αγρίους

maria1983
08-10-10, 20:22
Λοιπόν έμεινα εκτός ενυδρειακών καταστάσεων για ένα σεβαστό διάστημα για να ηρεμήσω από το κακό που με βρήκε!
Αρκετοί από σας θα θυμάστε την ιστορία με τα άρρωστα γκάπυ του ενυδρείου μου (βασικά σας έιχα πρήξει το περασμένο εξάμηνο) τα οποία πλέον όλα είναι στον άλλο κόσμο! Την γράφω λοιπόν από την αρχή ώστε να τη διαβάζουν όλοι προς γνώση και συμμόρφωση!
Το ενυδρείο ήταν στρωμένο όταν μπήκαν μέσα τα ψάρια (4 γκάπυ και 4 πλάτυ). Οι μετρήσεις του ήταν τακτικές και ποτέ δεν έδειξαν καμία απόκλιση από τις φυσιολογικές τιμές. Παρόλα αυτά σε διάστημα 1-2 μήνες από την είσοδο των ψαριών, άρχισαν οι θάνατοι. Πέθαναν όλα τα ψαράκια συν κάποια μωρά που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει αρκετά. Είχα ένα θάνατο τη βδομάδα περίπου, με νεκρά διαστήματα στο ενδιάμεσο (λόγω αντιβίωσης) κατά τα οποία μόλις χαιρόμουν ότι ξεπεράστηκε η ασθένεια, τσουπ κι άλλος θάνατος. Τα ψάρια εμφάνισαν συμπτώματα gill disease, dropsy, κόκκινα σημάδια που έμοιαζαν με αιμορραγική σηψαιμία (σε διαφορετικά ψάρια, όχι όλα τα συμπτώματα σε ένα) και ένας αιφνίδιος θάνατος. Αν τα συμπτώματα τα έβλεπα εγκαίρως, απομόνωνα το ψάρι σε καραντίνα και έκανα θεραπεία με furan2 στην οποία το ψάρι ανταποκρινόταν σε 2 ως 4 μέρες θεραπείας. Μετά από διάστημα που το ξανάβαζα στο μεγάλο ενυδρείο αρρώσταινε ξανά και πέθαινε.Στο μεγάλο ενυδρείο γινόντουσαν μέρα παρά μέρα (σε κάποια φάση κάθε μέρα) αλλάγες πάνω από 50%. Επίσης είχα βάλει και αλάτι και είχα ανεβάσει θερμοκρασία (λάθος αυτό, το είδα μετά). Εν πάσει περιπτώσει δεν κατάφερα να τα σώσω, απολύμανα το κεντρικό ενυδρείο με υπερμαγγανικό αλλά πέθανε και το τελευταίο.
Το συμπέρασμά μου από όλη την ιστορία είναι ότι τα ψάρια είχαν κάποιο ανθεκτικό βακτηριακό στέλεχος το οποίο μου τα ξέκανε όλα. Το ψαρομάγαζο από όπου τα πήρα (για το οποίο έχω ακούσει κι από άλλους άσχημα λόγια) αποκλείεται να μην είχε θανάτους και όμως προτίμησε να τα πουλήσει...Κι έτσι εγώ έφαγα το πρώτους 6 μήνες από το ενυδρείο μου μετρώντας πτώματα και δίνοντας τρελά λεφτά σε αγορά εξοπλισμού και φαρμάκων και χωρίς να καταφέρω ακόμα να θαυμάσω το ενυδρείο μου υγιές και με πολλά ψαράκια.:(
Εν πάση περιπτώσει είπα σιγά σιγά να ξαναρχίσω να το στήνω. Θα κάνω κι άλλη απολύμανση με τα φίλτρα να δουλεύουν αυτή τη φορά (να είμαι σίγουρη ότι δε θα επιζήσει το μικρόβιο) και μετά θα το ξαναστρώσω. Λέτε ρε παιδιά να μην είναι αρκετό το υπερμαγγανικό; Μήπως πρέπει να ξεστηθεί τελείως; Έχω τα φυτά μέσα γι αυτό δεν το ξεστήνω εντελώς...

Singha
08-10-10, 20:29
δεν εχω εμπειρια απο τετοιες ασθενειες...

αλλα αν παθαινα ολα αυτα που περιγραφεις θα ξεστηνα στεγνα ολο το ενυδρειο και ξανα απο την αρχη. ακομα και αν δεν χρειαζοταν.

maria1983
08-10-10, 20:34
δεν εχω εμπειρια απο τετοιες ασθενειες...

αλλα αν παθαινα ολα αυτα που περιγραφεις θα ξεστηνα στεγνα ολο το ενυδρειο και ξανα απο την αρχη. ακομα και αν δεν χρειαζοταν.

Αυτό σκέφτομαι κι εγώ...Λέω "πες ότι υπάρχει μία στο εκατομμύριο να ζήσει το zwzwzwβακτήριο, το ρισκάρεις;". Για να δούμε τι θα αποφανθούν κι υπόλοιποι...

daqua
08-10-10, 20:42
Αυτό σκέφτομαι κι εγώ...Λέω "πες ότι υπάρχει μία στο εκατομμύριο να ζήσει το zwzwzwβακτήριο, το ρισκάρεις;". Για να δούμε τι θα αποφανθούν κι υπόλοιποι...

Χωρις τροφη (ψαρια) για αρκετο διαστημα πώς θα ζησει το βακτηριο ή παρασσιτο?

maria1983
08-10-10, 20:47
Αααχ...επιζούν δυστυχώς. Και σε πιο δυσμενείς συνθήκες μπορούν να επιζήσουν. Μετατρέπονται σε σπόρια (ανενεργή μορφή του βακτηρίου,ανθεκτική σχεδόν στα πάντα) και μόλις οι συνθήκες είναι πάλι ευνοϊκές ξαναπαίρνει την κανονική του μορφή και βουρ στον πατσά!

Maverick
08-10-10, 20:51
Μερικά βακτήρια δημιουργούν κύστες και μπορούν να επιβιώσουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για μεγάλα διαστήματα. Όταν δημιουργηθούν και πάλι οι καταλληλες συνθήκες, επανέρχονται στην αρχική τους μορφή και συνεχίζουν τον κύκλο τους... Κι εγώ θα το ξέστηνα τελείως, θα το καθάριζα καλά και θα το άφηνα να στεγνώσει στον ήλιο (αν έιναι δυνατόν) όπως επίσης και τον εξοπλισμό, για μεγαλύτερη σθγουριά ... Τα φυτα είναι ένα θέμα βέβαια...

ΥΓ απαντήσαμε μαζί για τα βακτήρια...

manos_samos
08-10-10, 20:56
εγω προτεινω να αδειασεις το ενυδρειιο να το αφησεις 1-2 μερες ωστε να πεθανει... μετα γεμισε το με νερο και βαλε μπολικο τυροκομικο αλατι (οργανισμοι που ζουν σε γλυκο νερο θα πεθανουν στο αλμυρο..) ξεπλυνε το καλα κια μετα πλυνε το με ξυσι κια ξανα καλο ξεπλυμα... ειναι υπερβολικο αλλα μετα απο ολο αυο δεν νομιζω να παθεις τα ιδια...

Roussaks
08-10-10, 21:06
Στη θεση σου, εγω θα το εστηνα απο την αρχη! σιγουρα πραγματα! ποσα λιτρα ειναι το ενυδρειο σου?!

maria1983
08-10-10, 21:26
Παιδιά μετά από τέτοια ομοφωνία θα το ξεστήσω το ενυδρείο και από την αρχή ξανά!300 λίτρα είναι το ρημάδι, θα με ταλαιπωρήσει αλλά χαλάλι αν είναι να ησυχάσω μια και καλή! Με τα φυτά τι να κάνω; Είναι ασφαλές να τα βάλω σε ένα κουβά με υπερμαγγανικό ή να κάνω κάτι άλλο; Να τα περάσω και χλωρίνη μήπως (στο τέλος θα πεθάνουν και αυτά); Είναι αρκετά δυστυχώς και δε θέλω να τα πετάξω συν ότι είναι και λεφτά να παίρνω πάλι άλλα...:(
Άσχετο roussaks κι εσύ μποξερόφιλος βλέπω! :smt041

michael151
08-10-10, 21:48
ο roussaks εχει το τελειο boxer!!:D:D τα φυτα θ'αντεξουν,το στησιμο-ξεστησιμο!εννοειται βεβαια πως αυτο θα το κανεις την ιδια μερα!αλλα εγω παλι λεω οτι καλο θα ηταν να μη ξεφυτεψεις κανενα φυτο!απλα αδειασε τη δεξαμενη σου και ξεκινα το στρωσιμο απο την αρχη!ασε να περασουν αρκετες μερες στρωσιματος και δοκιμασε να ξεκινησεις και παλι βαζοντας σιγα σιγα τα ψαρακια σου μεσα!υπομονη!!! ;)

Γιαννης Μ5
08-10-10, 22:02
Παιδιά μετά από τέτοια ομοφωνία θα το ξεστήσω το ενυδρείο και από την αρχή ξανά!300 λίτρα είναι το ρημάδι, θα με ταλαιπωρήσει αλλά χαλάλι αν είναι να ησυχάσω μια και καλή! Με τα φυτά τι να κάνω; Είναι ασφαλές να τα βάλω σε ένα κουβά με υπερμαγγανικό ή να κάνω κάτι άλλο; Να τα περάσω και χλωρίνη μήπως (στο τέλος θα πεθάνουν και αυτά); Είναι αρκετά δυστυχώς και δε θέλω να τα πετάξω συν ότι είναι και λεφτά να παίρνω πάλι άλλα...:(
Άσχετο roussaks κι εσύ μποξερόφιλος βλέπω! :smt041

Μην τα πετας,δες εδω.Σε διαλυμα χλωρινης ή ακομα καλυτερα υπερμαγγανικο καλιο.;)
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=34064&highlight=%E1%F0%EF%EB%F5%EC%E1%ED%F3%E7+%F6%F5%F4 %F9%ED

manos_samos
08-10-10, 22:03
μπορεις να βαλεις μισο καπακι χλωρινης σε 5 λιτρα νερου κια να βουτησεις για 2-3 δευτερολεπτα τα φυτα και μετα πολυ καλο ξεπλυμα με μπολικο εντιχλωριο και δεν θα παθουν τιποτα... αλλα νομιζω πως αν βαλεις και τις ριζες σε χλωρινη θα χαλασουν... για 100% σιγουρια μπορεις να τα πεταξεις και να παρεις κλαδεματα απο αλλο χομπιστα... διαφορετικα μπορεις να τα βαλεις για λιγο καιρο σε ενα κουβα με νερο ακολουθοντας φαρμακευτικη αγωγη για την συγκεκριμενη ασθενια...
ολα αυτα στα λεω χωρις να ειμαι ειδικος κια χωρις πρακτικες εφαρμογες.. απλως τα εχω διαβασει...

daqua
08-10-10, 22:10
Εφοσον η επενδυση κ σε χρονο κ σε φυτα κ σε λεφτα ειναι μεγαλη στο στησιμο απο την αρχη γιατι δεν το αφηνεις οπως ειναι κ παρε ενα ψαρακι κ αν δεν παθει τπτ για 10 μερες βαλε κ αλλο...

Μπορει η αρρωστια που ειχες να μην ανηκει στα υπερανθεκτικα βακτηρια.

maria1983
08-10-10, 22:15
Τη δεξαμενή την έχω αδειάσει-γεμίσει 2 φορές από τότε που τα ψάρια την έκαναν για τον άλλο κόσμο (και την έχω περάσει μια με υπερμαγγανικό)! Κι εγώ σκέφτομαι ότι είναι υπερβολή να τη στεγνώσω κιόλας, αλλά επειδή πραγματικά τα νεύρα μου δεν θα το αντέξουν έτσι και ξαναφτιάξω το ενυδρείο κι έχω πάλι τα ίδια, λέω να την κάνω τη μανούρα να μαι σίγουρη. Άντε να δούμε!
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους πραγματικά!
-------------------------
Εφοσον η επενδυση κ σε χρονο κ σε φυτα κ σε λεφτα ειναι μεγαλη στο στησιμο απο την αρχη γιατι δεν το αφηνεις οπως ειναι κ παρε ενα ψαρακι κ αν δεν παθει τπτ για 10 μερες βαλε κ αλλο...

Μπορει η αρρωστια που ειχες να μην ανηκει στα υπερανθεκτικα βακτηρια.

Αυτό δεν το κάνω σε καμία περίπτωση, με έχει φθείρει πολύ ψυχολογικά η φάση με τα ψάρια που πεθαίνανε και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, αν βάλω κι άλλο και πεθάνει θα τα βάλω και με τον εαυτό μου πλέον! Άσε που αν η ασθένεια είναι σε καταστολή λόγω έλλειψης ψαριών μπορεί να αργήσει να εκδηλωθεί και να τρέχω ξανά...

manos_samos
08-10-10, 22:25

να ψαρι ειναι ενας ζωντανος οργανισμος!!!! δεν ειναι παιχνιδια! εχουν ζωη και πρεπει να σεβομαστε τη ζωη τους!

εξαλου η ασθενεια μπορει να ξαναεμφανιστει και μετα απο 1 μηνα μεχρι να ξαναγινει ενεργος ο επιβλαβης οργανισμος...

daqua
08-10-10, 23:57
να ψαρι ειναι ενας ζωντανος οργανισμος!!!! δεν ειναι παιχνιδια! εχουν ζωη και πρεπει να σεβομαστε τη ζωη τους!

εξαλου η ασθενεια μπορει να ξαναεμφανιστει και μετα απο 1 μηνα μεχρι να ξαναγινει ενεργος ο επιβλαβης οργανισμος...

Σαφως, οπως κ τα φυτα ειναι ζωντανοι οργανισμοι.
Στη θεωρια ετσι ειναι αλλα αν πραγματικα σεβομασταν τη ζωη αυτων των οργανισμων δε θα επρεπε να ασχολουμαστε με το συγκεκριμενο "χομπυ".

Ακομα κ αν εισαι ο φοβερος συντηρητης ψαριων κ δεν εχεις απωλειες απο αγνοια ή αδιαφορια , στην ουσια διατηρεις φυλακισμενους αυτους τους οργανισμους. Κ για καθε τετοιον οργανισμο που εφτασε στο ενυδρειο μας εχει ψοφισει απροσδιοριστος αριθμος παρομοιων οργανισμων κατα την συλληψη, την μεταφορα απο την αλλη ακρη της γης κ την παραμονη στο pet shop προκειμενου εμεις να κανουμε το "χομπυ" μας. Οσο κ αν νομιζουν καποιοι οτι κανουν το καθηκον τους διατηρωντας το PH κ το ΚΗ στις βελτιστες συνθηκες που διαβασαν στη wikipedia οτι εχει η περιοχη που ζει το ψαρακι, δεν πρεπει να ξεχνανε οτι ειναι οι ηθικοι αυτουργοι για τον χαμο χιλιαδων ψαριων κ τη συντηρηση του εμποριου.

Μιας που εφυγε το ηθικοπλαστικο μερος απο τη μεση, εγω το προτεινα καθαρα απο πρακτικη αποψη για να μην καταστρεψει τα φυτα κ να μην περιμενει στρωσιμο, να κανει κοπο απο την αρχη στο στησιμο (300 λιτρα δεν ειναι λιγα) κλπ κλπ κλπ μιας που η ασθενεια δεν εχει διαγνωσθει οποτε δεν μπορει να πει κανεις με σιγουρια τι ηταν, αν εχει εξαφανιστει ή οχι.

Προσωπικα αν μου ψοφησουν ολα τα ψαρακια θα εχω μονο φυτα, σαλιγκαρια κ γαριδες στο ενυδρειο μου.

Πάνος
09-10-10, 02:11
η μαρια δε θελει να κανει τη δοκιμη. οποτε ας μεινουμε σε αυτο...
το αν θα επρεπε να υφισταται το χομπυ και λοιπες φιλοζωικες αποψεις......εχουν αναπτυχθει πολλα σχετικα θεματα για να τεθουν εκει οι οποιες σκεψεις...

amalia
04-11-10, 13:50
Καλο ξεκίνημα Μαριλενα:p
Θα τα πουμε απο κοντα ;)